- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
Új hozzászólás Aktív témák
-
st6969
őstag
Káplár Fatelep
Ismeritek a céget? Mennyiségtől függetlenül ingyenes a házhoz szállítás országosan
Nem hangzik rosszul.
Egy bajom van vele...munkaidőben (mint sokan mások) nem tartózkodom otthon.
(se szomszéd, se rokon). De ez az én bajom. -
T J
tag
válasz
kavalkád #67977 üzenetére
Lamello simplex 20-al csináltam, párnafára.
Kentechnél vettem anno, de most nem látom az oldalukon. Lehet hogy volt minimum vehető mennyiség, és valami 5-600 Ft / pár rémlik. A kötőelem nem rugalmas, ha nagy a pontatlanság lötyög, vagy kitépi magát a puhábbik anyagból. 1-2 tizedet a ragasztó enged.
Műanyagból lett volna ideális, minimális rugalmassággal. Esetleg ha tudsz kísérletezni 3d nyomtatott ABS verzióval, annak az eredménye engem is érdekelne.
Ilyen lett.A Knapp féle ide nem jó, mert az mindkét végállásban kiold!
-
kavalkád
senior tag
válasz
macilaci78 #67992 üzenetére
többféle van, vettem annó 5 centi széles átlátszót, nem vastagabb mint a cellux.
a sávos nem tudom mit jelent.kb mint ez csak szélesebb.
-
pweisz
senior tag
még a tavaly ősszel indult shoji (rizspapír-al borított fa ajtó) -s szekrény projekt. Fel kéne ragasztani a papírt. De neten ahogy nézegettem, láttam hogy ezt szokták X évente cserélni, gondolom mikor besárgul, fejest ugrik bele a gyerek, ilyesmi. Alapban kontaktal raknám, mert azzal jó a tapasztalat, élfóliázásnál bevált, nem kell sokat várni hogy kössön. De azt ha cserélni kell, lehet nehéz lesz. Fa ragasztó lassan köt, bár, lehet nem számítana, de mondjuk azt se nagyon lehet leszedni. vlesi69 ajánlotta tapéta ragasztó nem rossz, mert oldható, viszont nem akkora felületen ragadna mint a falon, kis felületnél nem tudom mennyire tapad.
-
Grizzlu
tag
Köszi Neked is!
-
kavalkád
senior tag
válasz
macilaci78 #67982 üzenetére
köszi!
-
varsam
őstag
válasz
Grizzlu #67980 üzenetére
Nekem Makita akkus van, bőven elég erős mindenre is megfelelő lappal, legyen az 38mm-es konyhai munkalap vagy 40mm-es táblásított kőris.
Ha nem is akarsz merülőt, én olyat néznék amihez tudsz sínt használni, szerintem nagyban megkönnyíti az egyenes, precíz vágást.
Mivel megvan a dewalt rendszered, én sem néznék mást, sok gépe van, tudsz válogatni bőven. Amit érdemes nézni, az a lapméret és vágás mélység, a saját paramétereid alapján el tudod dönteni hogy neked mire van szükséged. -
Grizzlu
tag
Sziasztok,
szeretnék venni egy akkus körfűrészt, hagyományos kivitelűt, nem kell merülőkivitel.
Ritkán használnám puha-, és lombosfa szélezésére, darabolására, hobbistaként lapszabász hiányában megfelelő lap használatávall táblásított / agglomerált anyag keresztvágására. Semmi ácsmunka vagy ilyesmi nem jönne szóba, de úgymond egy életre venném, szóval jó márkában gondolkodom.
Dewalt 18V-os rendszerem van itthon fúró és csavarozó tekintetében, ha lehet erre építenék. Nem tudom, elég lenne -e az a feszültség egy ilyen gépnek. Ha igen, jó lenne, mert töltőt, akkut nem kelle hozzá vennem. Minden javaslatot meghallgatok. Jöhet más márka is, de a TSTAK rendszer miatt a Dewaltot preferálom.
Köszi! -
kavalkád
senior tag
mi a bevált módszer ilyen falikorlát rögzítésére?
-
pweisz
senior tag
Sziasztok,
fára papírt mivel lenne érdemes ragasztani? Kontakt ragasztó? Tud valaki esetleg olyat ami oldható is lenne?
Köszi
-
kavalkád
senior tag
ha esetleg késélezésre adod a fejed egyszer majd, akkor Bp-n ezt az embert tudom javasolni, tavaly éleztettem 2db 260-as gyalukést, nem volt 1000Ft sem.
-
-
kavalkád
senior tag
válasz
thomgrande #67967 üzenetére
YT-n biztos van róla egy zsáknyi videó.
-
thomgrande
tag
A legegyszerűbb módszer. Az elszedő asztalra ráteszel egy egyenes sík anyagot. Léc, padló, ölesléc, aluprofil. Lógjon a kés fölé. A kést az állítócsavarokkal addig emeled hogy forgatáskor (kézzel forgatod a tengelyt) amikor eléri az anyagot csak súrolja max 1-2mm-t vigye arrébb. Figyelni kell az állító csavarok egymáshoz való helyzetére is. Folyamatosan figyelni kell mind a két oldalt. Ha sikerült jól beállítani az ékléc csavarokat meghúzni, akkor a mágneses beállítót már be lehet rá állítani mert ez lesz az élkör átmérő. Az ékléc csavarokat az állításkor addig kell húzni hogy ne lötyögjön a kés de az állító csavarokkal lehessen emelni.
A legjobb lenne ha valaki ezt élőben meg is mutatná mert úgy sokkal érthetőbb. -
MDMA
tag
válasz
kavalkád #67960 üzenetére
Csekkoltam. Mágnesezhető. Anyagáról a rajta található korrozió is tanúskodik.
További fejlemény, hogy a Bernardo-nál egyrészt nem beszélnek angolul, sőt ezek szerint a Google-ről sem hallottak még, másrészt nem küldenek semmit Ausztrián kívülre.
Ezen már csak röhögni tudok.
Ennél komolyabb cégnek gondoltam Őket, lehet, hogy mégis inkább a Holzmann irányba kellett volna menni. Nekik még magyar képviseletük is van... -
MDMA
tag
válasz
thomgrande #67963 üzenetére
Nem haragszom, soha eddig nem csináltam még ilyet, nem értek hozzá. Minden tanácsot szívesen fogadok, végülis ez lenne ennek a fórumnak az értelme.
Gondolom ez is ugyanúgy tanulható mint a szakma többi fogása és trükkje. Utána fogok járni és így vagy úgy de beállítom. A kocka el van vetve. -
thomgrande
tag
Ne haragudj de szerintem fogalmad sincs hogy kell ezzel a mágneses beállítóval beállítani a kést. Szerintem sok gondod lesz vele. Keress a környzetedben olyat aki ért hozzá. Ez a csodabeállító akkor használható jól ha tudod az élkör átmérőt. És hozzá állítod be.
Egy darab fával és forgatásos módszerrel sokkal hamarabb be lehet állítani az állító csavarokkal. -
MDMA
tag
válasz
kavalkád #67960 üzenetére
Most aztán elbizonytalanodtam.
Ezen [link] az oldalon a felkínált tartozékok között van egy mágneses, azt rendeltem hozzá. Ma már nem megyek ki a műhelybe megnézni, de holnap első dolgom lesz.
Ez egy régebbi model, remélem vas...
De mindkettőtöknek köszi a gondolat ébresztőt. -
kavalkád
senior tag
YT videó alapján ez a beállító ami gyári tartozék, nem a mágneses.
ez alu tengely, a mágneses nem jó ehhez. a jó hír, hogy a két-két állítócsavarral szépen be lehet állítani egy bármilyen fémvonalzó segítségével is, ugyanilyen a megoldás Metabomon is.
innen le tudod tölteni a doksit. -
jobbacsabba
aktív tag
válasz
macilaci78 #67934 üzenetére
Szia!
Én egy ilyesmit vettem kb. 14 éve az ikeában és ezt raktam a fiókba. Azóta egyszer már meg kellett tűzni.
-
MDMA
tag
válasz
thomgrande #67954 üzenetére
Mindegy. Megrendeltem egy új szett kést meg a beállítókat. Úgyis fog kelleni.
Szerintem ez kb olyan, mint hogy alapból olajat cserélsz, ha használt autót veszel. Step no1. -
MDMA
tag
Sziasztok! Vettem egy használt gyalugépet. Bernardo 250-es. Sajnos nem kaptam hozzá használati utasítást és a gyártó oldalán se találtam.
Már írtam nekik, de ha van valakinek pdf-ben, megköszönném.
Illetve egy gyors kérdés. Ha kést cserélek, kell hozzá mindenképpen az a mágneses beállító vagy ez csak fixen beül a helyére és kész?
Feltételezem, hogy az új késhez nem kell, csak ha már élezve van és emiatt kisebb lesz. De lehet hogy tévedek.
Köszi -
RAiN91
őstag
válasz
Prémvadász #67949 üzenetére
Igen azt értem melyik ez a méret, de ez egy szabadon választható méret?
-
st6969
őstag
válasz
kavalkád #67939 üzenetére
Nálunk minimum 9 G gyorsulással nyílik a még "békebeli" (mostani Method széria előtti) Ikea mosogató alatti szekrény, amiben a szemetes van, méghozzá úgy, hogy:
kihúzkiránt, szemét kidob, de még kihúzott végállásig nem ér el, és térddel frontálisan 9 G ellenerővel vissza(egy kvázi fiók ugye, egy majdnem teljes alsó szekrény méretű előlappal...tehát van erőkar).
Hajam égnek áll az asszony eme mutatványától. Ha meg szólok, hogy finomabban kéne, akkor az van, hogy "ha ennyit nem bír ki, szarul van megcsinálva" (én raktam össze...mondjuk nem, mintha ettől függne) -
kavalkád
senior tag
válasz
philoxenia #67940 üzenetére
meglátásom szerint a 10 centi hossz a 30-as tányérhoz is jó, de akár 30 centis is lehetne ha valakinek az szimpatikus, egyéni preferencia kérdése. a mondandóm lényege, hogy statikailag megfelel a célra a 10 vagy 12-es fatipli, kár lenne leírni.
ha neked elhajlott akkor az vagy rosszul van terhelve vagy párát kap vagy rossz minőség vagy alul lett méretezve, passz, nem ismerjük sem a terméket, sem a használat módját (feltételezve, hogy a tipliző elírás és tiplit jelentene).
-
Használtok ilyen bútorfüggesztőt? Megbízható ennek a tartása? A körmökre gondolok, amik a kis vájatokba kapaszkodnak. Eddig nem mertem a körmökre bízni a tartást, inkább megfúrtam a vasat a nagy lyuk felett a csavarnak megfelelő átmérővel, és fixen csavaroztam.
Jó lenne rendeltetésszerűen használni, de bizalmatlan vagyok a kis élek, körmök tartásával kapcsolatban. Van vele tapasztalatotok?
-
RAiN91
őstag
Sziasztok,
Blum Aventos HF-top-nál "AT" mit jelent, hány mm legyen?
Én 12.5mm-re vettem, hogy központba legyen minden, de szerelés után rájöttem, hogy a pántok ütköznek így az erőkarral.
Ez egy tetszőleges méret lett volna?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
philoxenia #67937 üzenetére
10-es tipli tartja a létrát a tárolómban. [kép] Párban egy-egy tányért is rá merek bízni.
Nem kell a tányért teljes hosszon megtámasztani.
-
kavalkád
senior tag
válasz
philoxenia #67937 üzenetére
> Mondjuk a hosszban vett tipli nem igazán jó minőség és még 10-esben sem igazán erős.
ha nem jó a minőség akkor rossz helyen veszed. az meg, hogy nem igazán erős az kissé relatív. gyorsvonatot biztos nem tud megállítani, de 10 centis darabokban tányérokat megtartani függőben szerintem elég a 10 vagy 12-es átmérőjű, hacsak nem több G gyorsulással nyitják/csukják azt a fiókot.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
macilaci78 #67936 üzenetére
Nálunk lapjára vannak tárolva, legtöbbször élhető a pakolásuk.
Rajzot gyorsban ezt találtam. Mondjuk a hosszban vett tipli nem igazán jó minőség és még 10-esben sem igazán erős. Ha csinálnék ilyet inkább lécből tenném. Persze fölül is fogatva. -
macilaci78
nagyúr
válasz
varsam #67935 üzenetére
Az IKEA honlapot végignéztem, aztán az Aliexpressen is bóklásztam.
A bükk előnye, hogy meg tudom csinálni és méretre készül. Tehát nem kell 2,5 boltit összelegóznom, hogy a fiókban kiadja a méretet. A tányérok mérete szerint tudom sűríteni, vagy ritkítani az osztást.3 db nagy méretű pizzázós lapos tányér, 5 db normál méretű lapos tányér, 3 db mélytányér egyféle méretben, 3 db mélytányér másik méretben, 3 db teáscsésze alátét, meg még egy süteményes tányérnál nagyobb, de lapos tányértól kisebb lapos tányér. De a fiókok se készültek még el, szóval annyira nem kapkodós a dolog.
Szóval a nekiállás előnye, hogy pontosan megfelelne (?) az igényeknek, nem a fillérszexualizálás.
-
varsam
őstag
válasz
macilaci78 #67934 üzenetére
Ikea:
Van bükkből, 1700Ft-ért biztos nem állnék neki, van fém is, vagy ilyen fedő tartó is jó lehet a célra
-
macilaci78
nagyúr
Sziasztok!
Pult alatti fiókba ajánljatok már valami rendezőt, amiben élére állítva elférnek a tányérok.
Elég vegyes a felhozatal, szedett-vedett maradékok innen-onnan. A 12 terítékes teljes, ép, hiánytalan készletet nem használjuk napi szinten, azt a felső polcon tartjuk.
Egy ilyet meg tudok csinálni méretre bükkfa lécből és szálban vett tipliből, van állványos fúróm... Van-e jobb megoldás? -
kapu2006
tag
válasz
philoxenia #67931 üzenetére
Hú! De megfűrészelném. :-)
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
Grizzlu
tag
Sziasztok,
bejárati borovi ajtót Milesi XGT-vel hány rétegben ajánlatos kenni?
Köszi! -
Rico33
aktív tag
Sziasztok! Valami ötlek kéne, két konyhabútor között van kb 20 cm rés, ezt szeretném eltakarni. Van vmi gyárias megoldás, hogy szintbe legyen az ajtókkal?
-
tfe
tag
válasz
smallmer #67917 üzenetére
Tömör dió: ~640kg/m3
Laminált forgácslap: ~800kg/m3Csak a súlya miatt nem érdemes azt választani.
Bár ahogy kavalkád is írja, valószínűleg a 18-as lap is elég lehet, de szerintem nem 100% hogy nem fog vetemedni. Nagyjából a szélesség 1/3-nál alá van támasztva majdnem teljes hosszban, de kb ennyi, elöl simán meg tud ereszkedni hosszabb távon. Duplungolt anyag ilyen szempontból jobb választás (szerintem)A természetes fát is lehet úgy kezelni, hogy nyugodtan ráteheted a poharat (lakk, 2K PU felületkezelők, de akár még 2-3 réteg jobbfajta keményolaj is hozza ezt a szintet). Mondjuk ez a verzió jóval drágább.
-
kavalkád
senior tag
válasz
smallmer #67917 üzenetére
ez középen végig alá van támasztva, 18-as (laminált) bútorlap 2mm-es ABS zárással is megteszi rá.
a hozzád legközelebbi bútorlapszabászatokon érdeklődj, hogy van-e nekik olyan szín amit keresel, olyan 5-7.000 Ft/nm árban számolj, ha nagyon ritkán használt anyagból szeretnéd akkor feláras vagy lehet az egész táblát meg kell venned, ehhez jön hozzá az élzárás 5-700 Ft/m. -
smallmer
őstag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
Szükségem lenne egy 180cm * 80cm-es vagy 200cm * 80cm-es fekete vagy sötét dió színű asztallapra.
Milyen vastag lapot szükséges választani? Számítógép, TV és ehhez hasonló dolgokat raknék rá.
Tudnátok abban segíteni, hogy hol tudnék ilyet jó minőségben beszerezni és kb milyen árra kell számítanom? -
válasz
TheProb #67905 üzenetére
Szétszedni, felcsiszólni és összeragasztani. Mennyire viseltes? Mert még egy újon is el lehetne gondolkodni nem nagy összeg egy vágódeszka, meg mi volt rajta vágva, mert nehéz ezeket elmosni és a hús benne maradhat. Én is időnként felcsiszolom öket már ha még érdemes, és az Ikeában is kapható pác folyadékkal átkenem.
-
csui83
tag
válasz
Winner_hun #67909 üzenetére
Sajnos meg is repesztette es kilatszott. Elozo haromnal ugyanabbol a csomagbol viszont nem volt semmi gond, az elso kettot lassan huztam meg, neztem csinal-e valamit. Semmit, aztan a negyedik meg ilyen lett.
-
-
csui83
tag
Sziasztok, indukcios fozolap ala milyen tomitocsikot erdemes rakni? Van rajta egy regi szerintem gyari gumicsik de kisse el van nyuve, lehet erdemes lenne kicsit frissiteni.
-
csui83
tag
válasz
Winner_hun #67894 üzenetére
koszi! a 35-os erdekes modon kijott az oldalan pedig a fuggeszto csavarfurata 18mm mely tehat elvileg jo kene legyen. Igy maradt a 30as, gondolom 33-asra nincs sok ertelme atcserelni ugye? Tart ez is?
A front festett MDF, asszem 18mm.
-
TheProb
veterán
Sziasztok!
Van egy használtas bambusz vágódeszkám, amiben már van egy kis "ív". Házi körülmények között nagyjából síkba lehet ezt tenni vagy esélytelen? Gondolok áztatásra és/vagy forró vízzel való locsolásra, stb. Igazából nem is az a fő gond, hogy nem tökéletesen sík, hanem hogy van egy ütközője és ahhoz képest van elcsálulva és a ragasztós is elengedett már. Ezt szeretném rendbe tenni.
-
MDMA
tag
Én most csak annyit akartam, hogy boldog új évet kívánok minden kedves fórumtársnak! Sok boldog műhely órát jövőre is!
-
-
mokus1
addikt
Pultra ültethető mosdót ahol kivan vágva a pult, a lefolyónak szokás vízszigetelni? Ha igen akkor hogyan?
Új hozzászólás Aktív témák
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Dolce Gusto
- A HyperOS 3-ra helyezi a fókuszt a Xiaomi
- Futás, futópályák
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Dixit 4 Eredet (bontatlan, fóliás kártyacsomag)
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 512SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT