- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
matta2003
tag
-
macilaci78
nagyúr
-
Gaborkik
tag
-
T J
tag
Nem tudok olyan oldalt, ahol az összes gyártó terméke fent van, de Forestet kivéve a többit tartják: domoterc.hu. "Színek"-nél válaszd ki mit keresel.
Ha épp Forest kellene, olyat a Dósafa árul.
A gyártók cserélgetik a választékot, lehet hogy amit keresel, már nem gyártják, és nem lesz sehol. Vagy felhívsz több szabászatot, hátha valahol még van. -
tfe
tag
-
kavalkád
senior tag
nyilván viccnek szántam a kérdést, gondoltam szmájli nélkül is átmegy, nem jött be.
válaszolva a kérdésedre elég időrabló dolog lenne ha minden laminált anyagba így lépcsözve, fúrószárakat cserélgetve kellene átmenő lyukakat fúrni és nem is nagyon látom magam előtt, hogy ez miként gátolná meg a laminált rész lepattogzását, de nem tartom kizárnak sem, letesztelem majd, igérem.
nem szoktam így lépcsözgetni, fafúróval nem is lehet.
maszkolószalag vagy sablon (egy mezei fadarab előfúrva) felülre, fafúró lassan megindítva, alulra meg egy bármilyen fadarabot odatartani ahol ki fog jönni a fúró. bár ez utóbbi opcionális, nincs jelentősége, hogy lepattan-e a laminálás a túloldalon vagy sem, egyéni preferencia kérdése, de ettől még nem lesz tönkretéve a munkalap, egy sosem látszó oldalról beszélünk.
én is azon a párton vagyok, hogy nem praktikus a vizzárás bolygatása ha elkerülhető, egy esztétikus konnektort tennék a fenti szekrény aljába. -
kavalkád
senior tag
-
tibbike01
addikt
-
kavalkád
senior tag
-
tibbike01
addikt
Ez az az asztal.
Annyit írnak, hogy természetes fa funér.Mindenképp matt felületet szeretnék és viszonylag egyszerűen, csiszolás nélkül. Melyik a legjobb lakk anyag erre a célra?
-
Rive
veterán
a fát lehet hajlítani, meggőzőlni és utánna hajlítani
Ha bútorról van szó és van ragasztott rész, esetleg veener (nem tudom, mi a tisztes magyar neve), akkor ez orosz rulett, öt tölténnyel.
Valamennyire lehet (párás környezetben) melegíteni és ellenkező oldalon súlyozni, de vagy óvatos az ember és akkor sokáig tart, bizonytalan eredménnyel: vagy nagyobb eséllyel lesz elb@szva, mint javítva. -
ViktorSz
tag
Milyen fából készült az a lehántolt faág?
Így innen nézve repedésmentesnek tűnik,ez azért van,mert még "frissen" készültek a képek,vagy azóta is repedésmentes?BullZeye
Mehet,de a használattól függően valszeg 2-4 évente újra kell majd kenned,ha zavar a kopottas kinézete.
Most lehet hülyeséget írok,de van a milesinek kültéri lakkja(xgc 43/m),ez ilyen rugalmas,mégis idővel megkeményedő,kopásálló cucc viszonylag,azaz szerintem együtt tud mozogni a lazúrral és nem fog felpattogni,stb.
Tehát én az asztallapra a kinézett lazúr után 2évente rákennék egy réteg xgc43m-et és úgy sokáig jó lesz,bár ez már lehet túlzás egy sima kültéri asztalra... -
pacman_123
tag
A sárga keretes rész a bütü. Én infós hobbiasztalosként mikor először láttam ezt a szót, azt hittem, vmi spéci szegedi kiejése a betűnek. Bár az max bötű lehetne. Mindegy.Ha elvágsz egy rönk fát keresztben, a vágás felülete a bütü. Ha hosszában vágod el, akkor szálirányban vágod el. De úgy is lehetne mondani, hogy a fa a bütüs részen szívja fel a vizet, úgy kajál.
Vagy úgy is lehet mondani, hogy a középső/jobb oldali vágódeszka nem bütüs, a bal oldali meg bütüs (az a jobb a kés élének). Az ugye úgy készül mint a középső, nem bütüs. Csak még egyszer felcsíkozod, elforgatod, úgy ragasztod össze, így lesz a bütü felül. Muternak csináltam őket, alig akart rajtuk vágni bármit is, sokáig csak a jobb oldalin dolgozott, amit még lánykorában kapott.
Itt egy jó videó, másfél perc, ez is a bütü(s vágódeszka) megértését (is) szolgálja:
https://www.youtube.com/watch?v=utBRNCMLqPMNa ilyenkor teszed a bütüre a kést.
Jó, szerintem most már érted

Amúgy szerintem pöpec a cucc amit csináltál, csak van néha vita hogy "A" vagy "B" módon csináld a korpuszt (a "szekrénytestet" vagy mi a jó köznapi elnevezés). Viktor szerintem arra utalt, hogy ha már így sikerült ("A" verzió), akkor legyen "C" variáns, hogy elfedd a bütüs szekrényélt. De itt nyilván nem statikai szempont volt, mert ide nem teszel a közepére egy 2m magas bronzból kiöntött 2 mázsás Dart Wader szobrot, nem fog beszakadni, az alapján ahol most van. Egy cserép virág max rá és jól van. Ennél a szekrénynél max látvány/ízlés szempontjából érdekes. Az ízlés meg ugye nem vita tárgya. De egyetértek Viktorral, szebb ha fentről nem látod a bütüt.
Amúgy Viktor ha jól tudom szakember, szóval ő azt csinálja ami a jó. Mi hobbisták meg néha ráhibázunk, néha meg a fejünk után megyünk.
-
ViktorSz
tag
-
pweisz
senior tag
-
kavalkád
senior tag
-
tfe
tag
> lábak bentebb vannak az is merevít
Hát, szerintem nagyon nem. Nem vagyok statikus, de ez szerintem baromság. Egyrészt a merevséghez ennek semmi köze, másrészt ha nem pont a függőleges oldalfal alatt van a láb (ami ritka eset egy bútornál), egészen komplex erőhatások lesznek a kötőelemeken. Az biztos, hogy jobb nem lesz tőle...
> legalján plusz merevítés volt hosszába és a lábak arra voltak felcsavarozva
Az megint egy teljesen más eset...
> Vagy teli aljuk volt a bútoroknak
Nem tudom mit értesz "teli" alatt, de ennek is "telibe" van az alja.
-
kavalkád
senior tag
-
kavalkád
senior tag
-
kavalkád
senior tag
-
pali923
aktív tag
Lehet, hogy tévedek, de ahol szerszámok vannak, ott ritkán van (legalábbis nagy választék) bútorkellékekből. Hacsak nem jó neked valamelyik barkácsáruház, de ott meg a bútorkellék árak sokszorosa a jobbfajta boltokénak.
Szerszámokban biztosan nem fogsz csalódni itt:
Itt elég nagy a választék, gépekből is.
Kéziszerszámok vannak itt nagyon jók, a Dictumtól is.
Itt mindenhez találsz kiegészítőket, nagyon jó minőségben, de az áruk is ehhez igazodik általában.
Ha Blum termékeket szeretnél, azt meg innen érdemes rendelni. Más minőség meg van mindenhol a környéken is szerintem. -
ViktorSz
tag
-
pacman_123
tag
"hogy melyik jó minőségileg és használatra. Ne olyan egyszer használatos legen már."
https://www.fine-tools.com/veritas-simshobel.html
Nekem ebből volt a Medium és a Small, PM-V11 gyalukésekkel (ez egy keményebb, éltartóbb de értelemszerűen nehezebben élezhető penge). Mint oly sok mindent, ezeket is "impulzusvásárlás" sodorta hozzám, nagy ritkán használtam őket. Aztán megsajnáltam hogy a dobozukban sorvadnak el, és meghirdettem (nem ezen) a fórumon -> eladtam (lehet olvassa aki megvette és itt is fórumtárs, majd talkán ő is beszámol a tapasztalatokról. update: megnéztem kik vették meg, hát őket itt nemigen láttam itt. Szép kis csomag volt). Nagyon könnyű jól beállítani, aztán csak .. egyszerűen használod és kész. Anyaghasználat prémium, és persze a gyártási minőség is (mint gyak. mindennél ami Veritas.)
Az egyszer biztos, hogy mindkét feltételednek megfelel. Az ára az más kérdés ... ('19-ben még 189 és 199 EUR volt az áruk)
-
kavalkád
senior tag
-
kavalkád
senior tag
-
T J
tag
-
kavalkád
senior tag
úgy értettem, hogy az ajtó melyik részéhez, hogy az oldalaiból, aljából vagy lapjából akarsz gyalulni?

én az oldalakhoz/tetejéhez bullnose-t (nem tudom mi a hazai megnevezése) vettem, de gondolom a falcgyalu is pont ugyanez lesz, a lényeg, hogy a gyalu kés olyan széles legyen mint a gyalutest, hogy a sarkokkal párhuzamosan is lehessen használni, valamint a kés minnél közelebb legyen a gyalu elejéhez, az ajtókeret gyalulásához.
nem biztos, hogy értelmesen magyarázok, majd valaki elmondja jobban.
ajtó aljából nem gyalulnék a lentebb leírt okok miatt. -
kavalkád
senior tag
-
MDMA
tag
-
Rico33
aktív tag
-
kavalkád
senior tag
-
SokadikML
csendes tag
-
ViktorSz
tag
-
csui83
tag
-
MDMA
tag
-
jozsi252
veterán
-
kavalkád
senior tag
-
kavalkád
senior tag
-
kavalkád
senior tag
-
kavalkád
senior tag
-
st6969
őstag
-
MDMA
tag
Elvettem belőle vagy 6-8mm-t, de még így is látszik.
A pillangót újra kellett csinálni emiatt, mert úgy elvékonyodott, hogy már nem volt értelme, így készítettem egy nagyobbat.
Úgy voltam vele, hogy azok a foltok, amik a fa hibájából erednek, úgyis látszani fognak, igy felesleges erőlködni a többivel. -
MDMA
tag
A fa is már alapból foltos volt, mert befülledt. Ezek a közepe körül látható barnás, narancsos, rózsaszín gyűrűk és vonalak, meg volt néhány fekete folt is random helyeken. De tudtam rontani a helyzeten a kifolyó epoxyval. Ezek a fekete pacák, főleg a kitöltött rés környékén. A barnás, halványabb foktokat felületkezelési hibák okozták. Nem egyenletes a csiszolás minősége és mélysége így néhol jobban megtapadt a pigment, mint máshol.
Hát ennyi. -
liszi70
nagyúr
"Meg kéne kérdezni Diégóba, vagy valamelyik forgalmazónál."
Attól félek, ők alapból hajlamosak azt mondani, ami a legeslegjobb a padló szempontjából, akkor is, ha az nem igazán indokolt a gyakorlatban. Inkább elfogulatlan tapasztalati vélemény érdekelne, ki mit gondol és tapasztalt erről.
-
RAiN91
őstag
Úgy ferdén, hogy ha a gép testét a felrajzolt vonal mentén vezetem, akkor a fűrészlap elkezd jobbra vagy balra kanyarodni egy idő után. Ha korrigálom a gép testének befordításával, akkor a fűrészlapot szépen végig tudom vezetni a vonal mentén felül, amit látok, viszont akkor a fűrészlap már hajlik, alul ha lenne egy képzeletbeli vonal, akkor a vágás már 1 centivel arrébb lenne, és a végén kapok egy ferdén vágott élt és egy ferde fűrészlapot.
Megpróbálom a jobb minőségű lapot először, köszönöm a tippeket.
-
RAiN91
őstag
Köszönöm a választ.
Még egy kérdésem van. Dekopírfűrészből melyik olcsóbb (max. 20e) érdemes megvenni? Jelenleg Black and Decker van, de az a bajom vele, hogy nagyon ferdén vág, már új korában is. Vágtam egy Parkside akksissal, és az nagyon szépen vágott ehhez képest. Tudtok esetleg ajánlani valamilyet? Van egy Makita 18e-ért, ez milyen lehet? [link]
-
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Megújult mobilos felület, fórumos ráncfelvarrás a PROHARDVER! lapcsaládon
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Path of Exile (ARPG)
- Nyolcmagos CPU-val és 32 GB RAM-mal is munkára fogható az MSI egykártyás gépe
- Yettel topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Videós, mozgóképes topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- Milyen házat vegyek?
- Formula-1
- További aktív témák...
- ÚJ Magic Keyboard billentyűzetek/ USB-C - Lighning/ 27% Áfás/ Ingyenes szállítás!
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock 230W G2 with combo cable (3TR87AA)
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF Gaming OC RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- PlayStation 5 SLIM DIGITAL 1 TB + kontroller 2027.11.25-ig garanciális, számlával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

),akkor a kisszekrényen zavaró a 2oldali bütü,qzt le kéne fedni egy rendes",egybefüggő tetővel" szerintem...
Akkor ezek szerint ha meglátok egy LIDL üzletben vagy egy ALDI-ban egy körfűrészt akkor érdemes rárepülni? Vagy mondjuk a fent leírt Makita HS6601 géppel tuti nem fognék mellé?