- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Hóban vigad a ló
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- A siker két szabálya
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Megoldások IBS/IBD-re
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Mindent a StreamSharkról!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Slyer
senior tag
oké bocsánat, csak nem akartam ajtóstul rontani..
Szóval: nagyon tetszik az Ikea egyik asztala, ami Mikael névre hallgat. 2 oka van ami miatt inkább a homemade verzió mellett döntöttem.
1. Újat esélytelen beszerezni, csak Vatera, OLX, stb...
2. Ahová be szeretném rakni, útban van egy radiátor, és nem szívesen vágnám szét az Ikeásat, inkább úgy vágatom le. (amennyibe erre van lehetőség)És a saját terv: VÁZLAT
3cm körüli vastagságot szeretnék. Tehát ha minden igaz, akkor kéne a 2 lábának egy 61x72cm-es lap, és egy 75x72cm-es, valamint maga a munkalap. (plusz nyilván valami merevítés a két láb közé, mint a Mikaelnél.)
Ez ilyen módon megvalósítható, vagy felejtsem el?
-
Slyer
senior tag
Sziasztok!
Van itt olyan, aki viszonylag jó áron tudna nekem méretre 5cm vastag, fekete lapokat vágni?
Köszi!
-
thyeby
őstag
válasz GeriCool #29589 üzenetére
Engem az is érdekel, hogy teljesen kihúzva, lemerítve kb mennyi oldalirányú mozgása van. Nem rőből kell jobbra-balra mozgatni, csak életszerűen, amekkora erővel vágás közben kitérhetünk. A napokban néztem egy negyedmilliós DeWaltot, annak úgy 4-5 tizedes kilengése volt teljesen kihúzva, és úgy 1-2 kg erővel mozgatva. (A DW 702-nek egy tizednél kevesebb, jóllehet, az nem kihúzható.)
Több fa van, mint asztalos!
-
GeriCool
aktív tag
válasz #05304832 #29586 üzenetére
Igen pont ilyen megfontolásból vettem meg a nagyobbat, mert 20k volt közte és igaz, hogy a kicsi is hosszban átvágja a 305mm-t, de magasságban a 65mm-rel szemben ott van a 90mm. Nem szándékozom mostanában ekkorát átvágni, de ki tudja mi lesz később, és akkor nagyon szídnám magam, hogy nem a nagyobbat vettem meg.
[ Szerkesztve ]
-
bim
veterán
válasz GeriCool #29585 üzenetére
Várom már. Képeket készíts róla. Amire itt mindenki kíváncsi lesz hogy a gyári beállításokkal megy e neki a merőleges vágás mindkét irányba max átvágógépességgel. Mennyire marad por az anyagon. Az AEG féle új porelszívás. Engem az érdekelne van e ütköző a főbb szögnél pl. 45°. Nem lötyög e a gép felépítménye ami pontatlansághoz vezet. Siklása mennyire könnyű vágás közben. A védőburkolat nyitásközben nem akad e.
Így nagy hirtelen ennyi kérdés jutott eszembe. -
GeriCool
aktív tag
Na megrendeltem végül a AEG PS 256 L gérvágót. local1 fórumtársnak köszönöm a közreműködést a megnézésében. Végül nem a kicsit vettem meg, mert lehetőség volt még csökkenteni az árát. Így az én felhasználásomat tekintve nem kell kompromisszumokat kötnöm. Kíváncsian várom. Valószínű, hogy szerdán megyek érte és talán a hétvégén tudom kipróbálni.
Igyekszem beszámolót írni róla. Bár mint első bálozó nehéz lesz szerintem jó szakmai véleményt mondani róla, hiszen nem is tartozom a szakmába. De azért ami tőlem telik megteszem.[ Szerkesztve ]
-
dose79
újonc
válasz ragasztós #29578 üzenetére
"Általában a legtöbb ragasztó használható vágódeszka gyártásához. Többnyire a gyártó által használt tartósítószer a meghatározó. Sajnos az nem mentesít senkit, ha a vágandó zöldségben több a növényvédőszer maradék, mint a vágódeszkában. De a kínai vágódeszkánál milyen igazolás van?"
Köszi szépen a kimerítő választ! Tényleg csak kíváncsi voltam, hogy mi a hivatalos álláspont ezügyben..
-
Winner_hun
titán
válasz ragasztós #29580 üzenetére
A linkek helyesen:
Technobond Furnérozó Gyorsragasztó
Technobond Fa Express gyorsragasztó► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
ragasztós
újonc
válasz dose79 #29573 üzenetére
Az, hogy a ragasztó mennyire használható élelmiszeripari célra, többnyire kiderül a biztonsági adatlapból. De a legbiztosabb, ha kérünk a gyártótól/forgalmazótól egy nyilatkozatot, aminek a vége valami ilyesmi: "Élelmiszeripari csomagolóanyagok ragasztására felhasználható, a ragasztó közvetlenül száradás előtt nem érintkezhet élelmiszerrel
A közölt adatok, alkalmazási területek és felhasználási technológiák a legjobb műszaki ismereteink alapján készültek, de ezek természetesen nem pótolják a helyi adottságoknak megfelelő, az anyagok sokféleségére való tekintettel a részletes alkalmazási előírásokat és vizsgálatokat. Közléseink ilyen értelemben tájékoztató jellegűeknek tekintendők!
Ennek megfelelően a felhasználó felelőssége annak megítélése, hogy a jogszabályokban előírt feltételek teljesülnek-e a termékre."
Általában a legtöbb ragasztó használható vágódeszka gyártásához. Többnyire a gyártó által használt tartósítószer a meghatározó. Sajnos az nem mentesít senkit, ha a vágandó zöldségben több a növényvédőszer maradék, mint a vágódeszkában. De a kínai vágódeszkánál milyen igazolás van? -
pali923
aktív tag
Nekem sincs konkrét tény a birtokomban, de ugyanezt gondolom. Először is akár egy bütüs vágódeszkához felhasznált ragasztó mennyisége is ml-ekben mérhető, más faeszközökben ennyi sincs. Olvashattuk itt, hogy ezeket a ragasztókat mivel nem lehet oldani, leginkább vízzel, akkor is csak a fától válik el - talán. Az ételekben meg elég kevés oldószer van. Talán a hagyma, amiben kénsav is van, valamit ki tudna oldani a ragasztóból, de hát azt a kénsavat is megesszük abban a koncentrációban, aztán élünk. A fából kioldott csersavak meg belekerülnek a borba, viszkibe, konyakba, mi lehet ennél rosszabb?
A helyzet reménytelen, de nem komoly.
-
törölt tag
válasz ragasztós #29570 üzenetére
Azt elfelejtettem említeni, de nem használok fehér ragasztót, mert rettenetesen deformál, ahogy én használom a faanyagot és nagyon lassan szárad. Szinte csak PU-val ragasztok. És csak a wengével van problémám, ott gyakorlatilag úszik préselés után az eredetileg száraz felület is. Egyébként csak annyit kenek rá, hogy préseléskor épp kicsorduljon a szélén.
Gondolom vmi hőpréses megoldás lenne nálam ideális, de ilyenhez jelenleg nincs hozzáférésem
a kapott linkek nem működnek nálam (mit rontok el?)
[ Szerkesztve ]
-
dose79
újonc
Fecskefark csapozás Kanadából
[link] -
dose79
újonc
válasz ragasztós #29571 üzenetére
Lehet, hogy hülye kérdés, de az itthon kapható faragasztók mennyire számítanak "food safe"-nek?
Nézve a vágódeszkás videókat youtubeon, legtöbbször egy bizonyos Titebond III-ba futok bele, ami állítólag hűdenagyon élelmiszer biztos. Itthon viszont nem láttam olyan ragasztót, amit kifejezetten ilyen jellegű felhasználásra javasolnak. (Persze az is lehet, hogy a "Nem mérgező" kitétel egyben azt is jelenti, hogy nyugodtan használd konyhai eszközök készítéséhez -
ragasztós
újonc
válasz thyeby #29568 üzenetére
A gyorsrgasztó és a D3 ára közel van. De a D2normál és a D3 kötésideje van egymáshoz közel. Ha nem kell a D3 vízállóság, de nem kell gyors kötés, lehet a D2 normalt választani. Az is igaz, hogy a D2, D2gyors és a D3 ára közel van egymáshoz. De a D3 színeződik magas csersav tartalmú fák esetén (ha vassal érintkezik) és az átütésnél nagyon ronda lehet.
Láttam már olyat, hogy megszínezte a ragasztót olyanra, mint amivel felületkezelte (diszperziós ragasztók általában színezhetők vizes pasztákkal (falfesték), de ellenőrízni kell!
Bocs majd legközelebb.
Jó éjszakát! -
ragasztós
újonc
válasz #22145024 #29565 üzenetére
lemaradt: alapozás, több gondot jelenthet, mint előnyt.
Lehet, hogy nem üt át a ragasztó, de lezárja a felületet és nehezen fog száradni (a ragasztóból a víz diffúzióval megy el a fa, ill. a furnér felé (egy próbát megér: állítólag valamiről mindenki tudta, hogy nem lehet megcsinálni, mígnem jött valaki, aki ezt nem tudta és megcsinálta).
Elvileg van olyan furnér (én nem vagyok fás, nem ismerem), aminek a hátoldala papírréteggel le van zárva, azon nem üt át a ragasztó. -
Armahun
addikt
válasz ragasztós #29563 üzenetére
Esetleg leírhatnád, hogy valójában mi a különbség a D2-es és a D3-as ragasztó között.
Szerintem sokunk úgy van vele, hogy ha a D3 jobban bírja a vizet, ezért azt veszem, mert ahova jó a D2 oda jó A D3 is, de visszafele már nem biztos.Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
thyeby
őstag
válasz ragasztós #29559 üzenetére
Köszi ezt a hozzászólást! Elég sok konkrét adattal okosítottál minket.
Ragasztó ügyben talán merhetem mondani, hogy elterjedt gyakorlat, hogy mivel egy áron jutunk a gyorskötésű és a D3 diszperziós ragasztókhoz, inkább utóbbit használjuk. Igaz, öt-10 perccel hosszabb a présideje, de biztosabb kötés.Az a kisfilm, amit Robi belinkelt, elfért jól ide. Kicsit idétlennek gondolom a körítést, mégis hasznos látvány volt.
Nem tudom, ki az, aki nem ellenőrzi, miután rátette a szorítót, hogy jó helyre került-e a ragasztás. Nekem kicsit olyan lenne ezt a lépést kihagyni, mint a seggtörlést xarás után.Több fa van, mint asztalos!
-
ragasztós
újonc
válasz #22145024 #29565 üzenetére
Gondolhattam volna, hogy a legkritikusabb témák jönnek elő.
Bocs, ha nyilvánvaló dolgokat (is) írok.
Általában minden ragasztóval lehet furnérozni. Mindenki arra esküszik, amit megszokott. Az átütésnek, ill. a szücsösödésnek többnyire prózai okai vannak: vagy sok a ragasztó, vagy már elkezdett bőrösödni (nyitott idő sok volt). Vannak olyan gyors ragasztók, amelynek magas a száraz anyagtartalma: kb. 60%. plusz olyan adalékot tartalmaz, ami meggyorsítja a filmképzést. Ilyen lehet pl. a Henkelnek a gyorsragasztója, ugyanez a Racollnál, vagy a Technobond D2 Special (új neve Technobond 2100). www.szolvegy.hu honlapon megnézhető. Lényeg: egyenletes, nem túl sok felhordás kell, ne kezdjen bőrösödni (nagy felületen a befejezéskor visszatérni az elejére, de csak átkenni többletragasztó nélkül). Ha többet préselsz egyszerre, egymásra rakva, akkor hosszabb nyitott idejű kell. Ha sok a felhordás, a prés nem tudja kinyomni úgy mint táblásításkor. Bepréseli a rostok közé, átüt, ill. nedvesen tartja a furnért nem szárad, hullámosodik.
Sok szerencsét!
A konferencia anyaga elkérhető az alábbi címről:
Fehér, Sándor <sandor.feher@skk.nyme.hu>
Ábrahám, József <jozsef.abraham@skk.nyme.hu> -
törölt tag
"Mert még mindig találkozom olyan véleménnyel"
Ez egy szélmalomharc, amíg lesz a földön asztalos, addig ez sajna így marad. (Bár ez minden szakmára igaz. Van olyan gépész cég, ahol a mérnök mindenhova konzekvensen C45-öt ír. Ismerem a gyártót, szerinte még sohasem gyártottak nekik ebből. Egyszerűen a mérnök úrnál beragadt vmi, vagy csak lusta átírni azt a mezőt a rajzon ) -
törölt tag
nekem lenne egy specifikus kérdésem:
Melyik fához való ragasztó működhet alapozóként is?
Az a problémán, hogy ha wenge furnért ragasztok, akkor erősen átüt a rostok közt. Később is macera van vele, mert "foltosodik". Már gondoltam arra is, higy kipróbálom a milesi 2k-s alapozóját mint ragasztót, mivel amúgy is azzal lenne alapozva lakkozás előtt, így nem gond, ha átüt; nem lesz foltos.
Szerinted ez járható út?
Gondoltam még valami papírréteg felragasztására a wenge furnérra, az talán megfogná...--
Arról a soproni konferenciáról van valami érdemi írott anyag (esetleg YT)
-
ragasztós
újonc
válasz #22145024 #29560 üzenetére
Nem tudom, mire gondolsz, de legyen.
Próbálok semleges információt közzétenni.
Legyen elsőre a diszperziós faragasztók besorolása felhasználása
D2-ES BELTÉRI RAGASZTÓ:
Belső terekben, lefolyó vagy lecsapódó víz esetenkénti, rövid idejű hatásának és/vagy magas páratartalomnak kitett felületeknél, max 18% fa nedvességtartalomig.
D3-ES BELTÉRI RAGASZTÓ:
Belső terekben, lefolyó vagy lecsapódó víz és/vagy magas páratartalom gyakori, rövid idejű hatásának kitett felületeknél. Külső, az időjárás hatásai ellen védett területeken.
D4-ES VÍZ ÉS FŐZÉSÁLLÓ RAGASZTÓ
Belső terekben, magasabb hőmérsékletek és lefolyó vagy lecsapódó víz gyakori hatásának kitett felületeknél. Időjárási hatásoknak kitett külső területeken felületi védelemmel.
Miért írom ezt? Mert még mindig találkozom olyan véleménnyel, hogy "Azért használok D3-as ragasztót, mert erős kötés kell". Na a D2 pont olyan erős (amíg víz nem éri, de pl. két óra hosszáig érheti is). -
ragasztós
újonc
válasz thyeby #29558 üzenetére
Üdvözlök mindenkit,
régen olvasója vagyok a klubnak és vártam a "ragasztós" problémát. Nem jött, hiába, az asztalos inkább csavaroz, húzat rögzít... Vagy annyira egyszerű a ragasztás (és sok a jó ragasztó), hogy soha nincs probléma.
A témához szólva: a diszperziós ragasztók ugyan -elvileg- feloldhatók pl. acetonnal vagy alkohollal, de azért elég reménytelen próbálkozás. a D2 vízzel jól eláztatva (legalább egy napig) elválik. 80 C-ig általában bírják (WATT 91 -nem kötelező- szabvány szerint elvárt szilárdság 7 N/mm2), 100-110 C-fok körül kezdenek lágyulni.
Ha más is felmerül, szívesen elmondom a véleményem. -
thyeby
őstag
-
Loobelt70
csendes tag
Ragasztott anyag eltávolítása.
Hasznos lehet."Nincs bedugva és mégse' forog!"
-
gabi9107
csendes tag
Hali
Valakinek nincs plusz asztalos melója ????bútor stb
-
Soká
senior tag
válasz gabi9107 #29547 üzenetére
"Nem kész van"
Ezt ómagyarra úgy fordítjuk, hogy "Nincs készen".
Vagy használunk vesszőt, ami módosítja a közlendőt úgy, hogy: "Nem, készen van."Utóbbi esetben a képek nem erről az állapotról árulkodnak... Biztos, hogy feltöltötted az összes fotót, amit szerettél volna?
-
gabi9107
csendes tag
Csináltam ma egy ágynemű tartót
https://www.dropbox.com/s/rqdaspczn0aru29/20150117_152147.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/mrozwpfjzb5uha0/20150117_152155.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/8mf6yjgmhno6qv4/20150117_153406.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/lempgau3hm5g1sn/20150117_153411.jpg?dl=0 -
Sanyabá
senior tag
válasz pali923 #29362 üzenetére
Ugyan ezt eltudom mondani csak ez cipőkkel történt meg. Pontosabban maga a történet.
Barátom lábbelik forgalmazásával foglalkozik. Kiment Peking-be Loucsan úrhoz ,mondván 1000 pár cipő kellene egy adott típusból. Jó, mondja a kínai, mutat három egy forma cipőt ,ez 15,ez 25, ez meg 35$.Aztán döntse el mindenki, hogy melyik cipőből lett rendelve.
A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
-
zonusz
aktív tag
Kérdésem, hogy egy könyvszekrény oldalához melyik a jobb megoldás? Egy szálból, vagy inkább 5 cm-es csíkokból táblásítva. 25cm széles
Köszönöm[ Szerkesztve ]
-
fahobby
újonc
válasz Winner_hun #29354 üzenetére
[Makita angol oldal még régen]
Tehát amit mondtam nem új keletű.
Érdemes vigyázni.
(és én csak egy kicsit keresgettem a neten)Bocsánat az off-ért.
-
mdk01
addikt
válasz Winner_hun #29516 üzenetére
Igen, nekem ezt mondta az élezős képviselő.
-
mdk01
addikt
X
[ Szerkesztve ]
-
bim
veterán
válasz darkipista #29533 üzenetére
user error volt a facebook keresésem azért javítottam.
Majd rákérdezek.
-
darkipista
csendes tag
??? Nem készítenek most vésőt ,mert épp egy kastélykerítést gyártanak?Akkor itt egy Vajda tanítvány Pájer Gyula
-
thomgrande
tag
válasz martong #29526 üzenetére
Kicikínai nem trükközik. Neki az eladás a lényeg. Itt több fajta időtartamú leárazás van.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
bim
veterán
-
bim
veterán
válasz darkipista #29519 üzenetére
Rákeresek. Unom már hogy egy szélesebb lapolás letisztázásánál vagy mélyebb csaplyuknál nem érünk le normálisan az aljára.
thyeby: Neked is
Ezért jó ide járni mert fával és faipari géppel kapcsolatban mindig van válasz a kérdéseimre.
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz darkipista #29519 üzenetére
Ezt jó tudni. Én is köszönöm. Már vagy nyolcadik éve szeretnék jó esztergakést kovácsolt anyagból.
-
martong
tag
válasz mrcruiser #29521 üzenetére
Nem, ez egy ismert webáruházas trükk.
Próbáld ki, belépsz másik böngészővel, vagy másik gépen, és először ad kedvezményt, de aztán gyorsan elveszi.
A valuta csak 1%-ot romlott, amúgy nem a Ft változott, hanem az USD ár, az meg nem romolgat annyira.Okos embernek a nagyapja ültet diófát.
-
martong
tag
válasz thyeby #29508 üzenetére
Öregem! Mire ellenőriztem a linket (kevesebb, mint egy perccel később), máris felment 3 ezer forintról az ára négyezerre. (És Karesz is 3-ért kapta meg.) De még négyért is jó vétel ez
Nálam is ez történt.
Aki másodszor jár ott annak drágább. Privát módban böngészd vagy másik böngészőből, hogy ne ismerje fel, hogy már jártál ott. És csapd le gyorsan.
Okos embernek a nagyapja ültet diófát.
-
Winner_hun
titán
A cserelapkát is kell élezni? Ha jól értem még első használat előtt?
Ma jött válasz a leitz-től. A gyémánt kés 100x éltartósabb, viszont 8-as szárhoz nem tudnak 13-as nútmarót. Ellenben ajánlottak egy keményfémlapkás nútmarót. 17k+áfa. Hááát nem kevés. És ez még mindig csak vídia. Nem tudom hogy minőségben van-e akkora különbség mint árban.
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
bim
veterán
Jó minőségű extra hosszú, széles favésőt hol lehet beszerezni jó áron? Szinte már pucolóvas hosszúságról beszélünk.
-
GeriCool
aktív tag
válasz GeriCool #29445 üzenetére
Még esetleg olyan kérdésem lenne, hogy továbbgondolva az előző tervet, az asztal "keretét" beleültetném a fa keretbe. Nem oldalról rögzíteném hanem az összeállított fa keretbe nútot marnék és abba ültetném bele az oldalfalat. Ez jobb megoldás lehet vagy elvetendő?
[ Szerkesztve ]
-
GeriCool
aktív tag
Azért [ezen] a videón is 5 perc után mutatnak jó kis csapolásokat
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
Nézd, itt egy jóféle félálarc - kstefan75 fórumtársunk jóvoltából éppen most döcög felém is egy példánya - mi több, Te most még olcsóbban veheted meg.
Öregem! Mire ellenőriztem a linket (kevesebb, mint egy perccel később), máris felment 3 ezer forintról az ára négyezerre. (És Karesz is 3-ért kapta meg.) De még négyért is jó vétel ez.
[ Szerkesztve ]
-
Soká
senior tag
"Irigykedés tárgya leszek,"
30mm? Hát, az már túl jó Kíváncsi vagyok, mennyire sík a felülete? Bár nem értek hozzá, sosem dolgoztam vele, de szerintem lehet körfűrésszel aprítani. Azt nézd meg a keresztmetszeti oldalán, hogy milyen a szerkezete? Nekem van egy olyan érzésem, hogy ha lecsiszolod a legkülső x tizedmm-es felületet akkor előbukkan az a bizonyos "textil". De lehet, hogy teljesen homogén az anyag és hülyeséget beszélek. Tényleg arra vagyok a legkíváncsibb, hogy mennyire sík mostani állapotában?
Új hozzászólás Aktív témák
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Filmvilág
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Horgász topik
- Házimozi belépő szinten
- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- További aktív témák...