- ldave: New Game Blitz - 2026
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tzupi
csendes tag
Én két makitámnak is kotyog kicsit a tokmánya. Közel se annyira, mint a Boschoknak a videón. A Maktecem viszont le-fel irányba elég sokat (talán mint a Boschok), oldalirányba nem igazán.
Én nem érzem parának ezt. Használat közben nem éreztem egyszer sem. Valószínűleg, akkor belefeszül annyira, hogy megszűnik, és sanszos, hogy a kezünk simán többet kóvályog, mint a kotyogás.
Azokon a Boschokon azért meglepődtem.
-
Tzupi
csendes tag
válasz
yooccoo
üzenetére
Ennyi pénzért megéri a válogatás. Remélem sikeres lesz a keresés

Egyébként én egy hasonló méretű, kicsit vetemedett lapot húztam teljesen síkba, hogy egy teljesen sík zártszelvény keretre rögzítettem fel. Eredetileg 4-5 mm gödör volt volt a méteres lap közepén és jó lett.
Hátha megoldás lehet, ha enyhén vetemedettet találsz. -
Tzupi
csendes tag
válasz
yooccoo
üzenetére
Milyen vastagságban?
Az a gond, hogy egy 60x80as az nagyobb mint egy negyed tábla (100x200as szokott lenni egy).Jófogáson találtam egy ilyet:
Ha 500 ft a kg ára, akkor az jóval olcsóbb mint az általános ár (3000-4500 ft/kg). Bár félek, hogy csak beírt valamit...
Vagy ez : https://www.jofogas.hu/heves/Textilbakelit_60105197.htm?first=1
-
Tzupi
csendes tag
válasz
pbujna
üzenetére
Ha már ekkora az off:
Facebook minden egyes like és megosztás gombja a különféle honlapokon keresztül is trackeli a weben történő mozgást. Be vagyunk jelentkezve Fb-re és meglátogatunk egy webshopot, aminél a terméknél ott van a like gomb? Fb tudja, hogy xy megnézte azt a terméket. Rögtön lehet profilt építeni, hogy mit is szeretne.
Ez nem tudom, hogy mennyire aktuális, mert FB azt vallotta, hogy "kijavította a hibát", de régebben a Messenger folyamatosan futott a háttérben és minden létező infót gyűjtött akkor is, mikor éppen nem is használta a user. iPhone-on pl úgy érte el, hogy egy üres "zenét" játszott, mert ott csak zenelejátszók futhatnak aktívan háttérben, minden más hibernálásba kerül. Ugyanezen ok miatt zabálta az akksit is.
Fb mindent megtesz, hogy minél pontosabb profilt állítson fel rólunk, hogy minél pontosabb célzott reklámokat tudjon elénk rakni.
-
Tzupi
csendes tag
Ha megjelölöd, hogy konkrétan hol a színhiba (most kb sejtem, mivel külön felhívtad rá a figyelmet), akkor nagyon szívesen fikázom ha szeretnéd, de egyébiránt nem találnék kivetnivalót

Előadóként keresem a kenyerem alapvetően és nálunk erős szabály az, hogy csak az a hiba a színpadon, amit engedünk láttatni. Egy külső szemlélődő csak a nagyon súlyos hibákat veszi észre, vagy amikre rámutatsz. Persze a saját munkáinkat mindig gyűlöljük, mert tudjuk, hogy hol sikerült rosszul lépni, hol maradt ki egy trükk, vagy hogy hol színhibás a fal. De ez kívülről mindig koncepcionálisnak tűnik.
-
Tzupi
csendes tag
válasz
csemberlen
üzenetére
Akkor rossz infót kaptam. Köszi a helyesbítést!
-
Tzupi
csendes tag
válasz
troland26
üzenetére
Hirtelen találtam ezt : http://www.gepdepo.hu/akkus-gep/utvefuro-csavarbehajto/10-8-v/makita-hp331dsax1-utvefuro-csavarbehajto-10-8v-2-0-ah-74db-os-bitkeszlettel-hp331dsax1.html
Ez szénkefés mondjuk, de jó szettnek tűnik. Nekem van kefés és kefementes Makitám is. Tudásban nincs különbség köztük, de a mentes az könnyebb, valamivel rövidebb (néha nem fért volna el a kefés) és halkabb. Jobb szeretek ahhoz nyúlni, de aktív munkában nem veszek észre különbséget. Mondjuk nekem a 18voltos szériából vannak.
Mostmár azt hiszem, hogy mindenre megadják a 3 év garit (akksira is).
-
Tzupi
csendes tag
válasz
GeriCool
üzenetére
Nekem van egy elszívóm aminek valahogy 130as a nyílása, és 63as csövezéssel csináltam meg a rendszert. Gondolván, hogy jó lesz. Annyira leesett a szívóerő, hogy a kezemet odatartva a cső végéhez se akarta kienni belőle a forgácsot.
Elszívók nagy légszállításra vannak kitalálva, és nem igazán kedvelik, ha le vannak fojtva.
Ugyanitt sok 63as pvc cső, könyök, elosztó és lezáró szelep eladó

-
Tzupi
csendes tag
Nem "színlelő", hanem "színelő"

Színelés az mikor valaminek leszedik a színét, a javát (bornak, tejnek). Ez esetben a ráragasztott anyagnak a feleslegét levágját, vagyis a színe, java megmarad, vagyis színelik.
A válaszodra a kérdés passz, mert én ezt a színelőt ismertem másolónak eddig

-
Tzupi
csendes tag
válasz
fenyob2
üzenetére
Amit kb Soká írt.
Nem nagyon van más alternatíva ebben az árkategóriában.
Ilyen áron szinte csak szörnyű használtakat lehet venni (rengeteg házibarkács életveszély).Ott van még a Makita, stb, kb 200-ig bezárólag,
de nem éreztem, hogy annyival többet nyújtana.Nomeg ha lenne 200am rá, akkor még hozzácsapnék 100at,
és néznék egy komolyabbat.Ezt megnézegettem, tapogattam. Megrendeltem neten, hogy visszaküldöm, ha nem tetszik.
Fogok neki egy asztalt csinálni, amibe bele tudom építeni, és nagyobb lapokat is kényelmesen tudom majd vágni. Nagyon vastag anyagokat nem vágtam még vele.
20mmes kőrist, és 15-os rétegelt lemezt. Alkalmasint vágtam vele 4-5 cmes keményfát, de ott érezni lehetett, hogy kezd nem szeretni a gép. Az is igaz, hogy nem ruháztam még be egy rendes korongba, hanem a gyári van rajta. -
Tzupi
csendes tag
válasz
fenyob2
üzenetére
Nekem van egy ilyenem.
Az a jó vezetőjében, hogy mikor leszorítod, akkor az asztal túloldalán is lefogja. Így nem fog elmászni. Elég stabilan fogja.
Arra kell figyelni, hogy a feléd lévő rész derékszögben legyen (rendesen felfeküdjön a sínre), mert a hátsó leszorító előbb szorít, minthogy a kar ráhúzza a vonalzót a sínre. Így le lehet zárni pár fokos hibával.
Gyakorlatban ez annyit jelent, hogy kicsit magad fele húzod a sínt és a kart, miközben lezárod.
-
Tzupi
csendes tag
Van egy csellóm, aminek a fogólapja kikopott az évek során.
Szegedi ládagyári termék, és zeneiskolai tanulóhangszer. Szóval megkoptatták már a nebulók előttem.
Látható, hogy az ébenfához nem sok köze van. Valamilyen pácolt fa.
Azt terveztem, hogy lecsiszolnám és újra pácolnám a felületét.Ajánlottak nekem bőrfestéket, de azt elég aggresszívnek itéltem azért meg. Valamilyen higítósat kaptam. Nem is jó szagú.
Mit ajánlanátok erre? Hogyan lehetne szépen megoldani a helyzetet?
-
Tzupi
csendes tag
Készen lett a maróasztal első fázisa :
A kivehető inzerteknek majd mágneses rögzítése lesz, csak venni kell hozzá kisméretű neodínium mágnest.
Ami van nekem az nagyon széles sajnos, és szétbarmolni nem szeretném.Következő lépés az elszívás megoldása, a tologatható vezetővonalzó elkészítése, és egy védőburok, ha csak másolómarót használok.
-
Tzupi
csendes tag
Köszönöm, ez nagy segítség nekem. Teljesen jó lista.
Ma útbaesik műhelybe menet a Szögker, megkérdezem, hogy ott mennyiért van, ha van.
Amúgy rendelek majd Massive Tools félét.Jövőben mindenképpen ebay, mert sokkal jobb áron vannak. Csak ne kéne 7-8e ftért vennie egy 1/2"-os patront. Mondjuk 4-5 fej után behozza az árát.
-
Tzupi
csendes tag
Ilyen barkácsáruházas készletből van 2 is.
Vettem pár másolómarót régebben unimaxtól, meg valamilyen márkájút a szögkerben (3-4e ftos 12.7es nútmaró).Érezhető a különbség vágásban is az olcsó készlet és a "minőségibb" maró közt.
Mivel akkor nem szeretném se égetni a fát, se magamat szívatni,
ezért még egy készletet nem szeretnék venni.
Nomeg munkára kell, ezért ennyit nem fogok sajnálni.Massive tools-szal összefutottam már. Megéri az árát egyébként?
Ebayes link nagyon szimpatikus, de a héten már kellene használnom, no meg előbb egy 1/2"-os patront kellene beszereznem a géphez. Valószínűleg ez lesz a hosszútávú választás amúgy. Linket elmentettem jól, és ha éppen nagyon pénzszórási módban vagyok, akkor meglépem.
Köszönöm a linkeket és a tanácsokat!
-
Tzupi
csendes tag
Bár már valószínűleg csontig rágott téma:
Kérlek titeket, hogy ajánljatok egy helyet, ahol tudok minőségi(bb) marófejeket vásárolni.
Budapesti bolt, személyes átvételi lehetőséggel előny.3-4e ft/db ár még lélektani határon belül mozog (ha van megfelelő ennél olcsóbban esetleg, akkor persze nem vagoyk ellensége a pénztárcámnak
).
R6.3 és R9.5 csapágyas rádiuszmaróról van szó egyébként. Rétegelt lemezt marnék vele, nem ipari mennyiségben, havonta olyan 30 méternyit max (remélhetőleg, mert akkor pörög a dolog). -
Tzupi
csendes tag
válasz
generatoros
üzenetére
Kicsit meglepődtem az árán.
1/4"x31mm - 170 ft/db (10db készleten)
1/4"x25mm - 350 ft/db (5db készleten)Fura, hogy a rövidebb drágább, gondolom ritkábban keresik.
-
Tzupi
csendes tag
válasz
generatoros
üzenetére
A 20. kerületi Szögkerben voltam (Jókai Mór u. 82.).
Nekem kb 20 mmnyi textilbakelitlapban van a gép (30as anyag, kb 10 mmnyit bemarva),
és így jött ki, hogy maximum 36 mm hosszú csavar a jó. Tolómérővel mérve kb 17mm a marógép aljén lévő lyuk.15 mm-es asztallap vastagság mellett teljesen jó lehet a 25mm-es csavar (4-5 db abból is volt, ha jól emlékszem).
Rákérdezek most nemsoká az árára, és hogy hány darab van. -
Tzupi
csendes tag
válasz
pali923
üzenetére
A 13. kerületi Faboryban voltam párszor. Kb amit írtál, drága és mellette flegma (néha bunkó) kiszolgálás. Ott ők tesznek szivességet nekem, hogy költhetem a pénzt.
generátoros: 31mm hosszú, süllyesztett, imbusz fejű csavar 170 ft/db áron volt a Szögkerben. Több hossz is volt ráadásul, de tény, hogy kis mennyiség. Ebből 5 db volt, amit el is hoztam. 25mm-es volt még azt tudom, meg pár hosszabb méret.
Ha esetleg megvan, hogy milyen méret kell, akkor ma meg tudom kérdezni, mert megyek ismét oda.
Hozzáteszem, hogy a Szögkerben az eladó megvizslatta a menetet a marógép alján, és ránézésre mondta meg a menet pontos típusát. Kihozták a csavarokat, és stimmelt. Valahol ezt érzem korrekt hozzáértésnek.
-
Tzupi
csendes tag
válasz
Los Astalos
üzenetére
Köszönöm, de nekem withworth kellett, nem balos

Pali említette a balos csavarokat.Szögkerben kaptam szerencsére. Fabory-t ismerem, de igazából nem szeretem. Párszor voltam ott, és az eladóknak mindig fájt az élet és a munka.
Annyit segítettek mindig, ami épphogy elég volt, hogy döntést tudjak hozni.
Mikor mertem pár termékből 1-1-t vásárolni (kellett mintának), akkor rendesen húzta a száját, hogy szegénynek fel kellett vinni 8 tételt a számlára.Pár alkalommal voltam ott, azóta inkább kerülöm.
-
Tzupi
csendes tag
válasz
thomgrande
üzenetére
Én is így hasonlóan martam a hornyokat az asztalon. Végigvágtam körfűrésszel nagyjából a helyét, és csak 1-2mm-t kellett marni.
-
Tzupi
csendes tag
Készül a maróasztal. Pár tapasztalat:
- textilbakelit büdös, ahogy pörkölődik el a bakeilt belőle, Emellett vág a széle, ha jól vágtuk/martuk (csak le akartam söpörni a port róla és nyissz). Ellenben egészen jól munkálható, csak porol. És büdös.
- Triton felsőmarónak nem metrikus menetek vannak az alján, kiváncsi leszek, hogy mennyi vesződség lesz csavart találni hozzá.
- Ami viszont kicsit csalódás volt a maróban a következő: nagy ötlet az, hogy fölülről tudjuk emelni a gépet a mellékelt kis kurblival, ha fúrunk neki egy lyukat.
Viszont : Ahogy a képen is látni, ez az értelemszerű "eleje" a gépnek, ami majd felém néz az asztal alól. Felém van a fordulatszám szabályzó, a retesz, a revolveres mélységbeállító, és persze a Triton felirat, amit látni kell.
Ámde így hátulra esik a kurbli, vagyis ha van egy vezetővonalzó az asztalon (márpedig lesz), az gyönyörűen rátakar a lyukra az asztalon az esetek 90%-ában. Akkor vagy lemászok az asztal alá állítani, vagy hátratolom a már beállított vezetőt, és feltekerem (akkor meg a munkafolyamatnak adok egy pofont).Okosan kitalált gép ez, de ez nem fér a fejembe, hogy erre miért nem gondoltak. Értem én, hogy így gyártástechnológiailag egyszerűbb volt a felépítménye a gépnek, de rakhatták volna át előre.
Max a tizes skálán nem 8-as rondaságú lenne a gép, hanem 9-es : DValószínűleg 90 fokkal elfordítom a gépet, hogy előre kerüljön a lyuk, így viszont bukom majd a mélységbeállítókat, de szerintem asztal alatt amúgy se használnám azt sokat. Bekapcsológomb is hátra kerül, de úgyis lesz külső mágneskapcsolója.
- ja és ha nem említettem volna, a textilbakelit büdös. Fürdés után is meg-meg csap a szaga : P
Így áll az asztal egyébként, közelebbit is akartam, de pont lemerült a telefon.
Alul van egy kis mélyítés a gépnek, kb 10mmes, amibe szépen belefekszik.Körbe kap még egy szegélyt fából, hogy ne a vágott széle látszódjon (ezért nyúlnak annyira túl a C-profilok).
Kapott cserélhető inzerteket is az asztal, így külön fejekhez rakhatok be kisebb, vagy nagyobb lyukú inzerteket. Pont most rendeltem egy másik projekthet neodinium mágneseket, abból rakok be 3-at az asztalba a foglalatba, és az inzertek is kapnak valami picit. Így stabilak és könnyen cserélhetőek lesznek.
A profil hornyaihoz még pár hete összedobtam egy ilyen eszközt. Kb egy óra alatt össze lehet rakni, és onnantól kezdve nagyon szép és pontos hornyokat lehet marni.
-
Tzupi
csendes tag
válasz
martong
üzenetére
Ha nem zavar, hogy telemegy az asztali körfűrész aluforgáccsal, akkor simán végig tudod tolni rajta.
Persze illene valami kenőanyaggal befújni a tárcsát (sokkal könnyebben viszi az alut, és szebb is a vágás),
de akkor a finomságos alu-olaj gedva belemegy mindenbe, és a tárcsát is takaríthatod, ha nem akarod, hogy a következő famunkánál szívódjon bele az olaj a fába.Sima favágó korong is viszi az alut. Amíg nem szereztem be rendes aluvágó korongot, addig fához való koronggal vágtam az alukat a gérvágóban.
15x3as alurudaknak a végét martam rádiuszosra sima, gagyi (1500Ft/6dbos szet) marófejjel. Kapott kis kenőanyagot, és probléma nélkül martam.
De mivel teljesen egyenes vágásról van szó, szerintem az asztali körfűrészen való áttolás a nyerő.
Beállítod szépen a vezetőt, kétszer áttolod a zártszelvényt, és nagyon szép végeredményt kapsz.A MartinMetals féle C-profil, függönysín akkor teljesen jó, ha nem iszonyat erőket kell lefogni.
Sima csúszósínhez, távtartó rögzítéshez simán jó.
Ha valaha neki tudok kezdeni a maróasztalnak, akkor mindenhova ezt fogom tenni, és kipróbálom, hogy milyen.
Ha valahol gyengének bizonyul, akkor az unimaxos profilt fogom berakni (nagyobb, szóval ki tudom nagyobbra marni helyét). -
Tzupi
csendes tag
-
Tzupi
csendes tag
Vettem a Martin Metals féle C-profilból :
[link]14x8mm (7.64 a magassága mérve). 1-es falai vannak. Tetején kicsit vastagabb (1.4).
Ennyi pénzért szerintem nagyon jó (700ft/4m).6os anya elforog benne, M6os kapupánt keskenyre köszörülve tök jó lehet bele.
-
Tzupi
csendes tag
Egy technikai kérdés. Mi számít jó elszívásnak?
Teszem azt van egy elszívó kivezetés, és pl a markomból milyen távolságról indul neki elszívni a forgácsot?
Lassan végére érek az elszívónak, megosztok képeket és tapasztalatokat is majd!
-
Tzupi
csendes tag
válasz
thyeby
üzenetére
Köszönöm!
De pl a feszességre vonatkozólag, akkor jobb ha nem "peng" a szalag, hanem be tudom tolni mondjuk 1 cm-t a két kerék közt (értelemszerűen nem a szalagvezetőnél) ?
Keréksík beállításra valami fortély? A háromkerekűnél a bal-alsó feszítő kereket lehet döntögetni előre-hátra.
-
Tzupi
csendes tag
válasz
thyeby
üzenetére
"Sőt! Megragozom mindezt azzal is, hogy én soha nem lazítom a szalagot éjszakára"
Mivel elég új vagyok szalagfűrész terén (technikailag még rendbe sincs rakva a nemrégen vásárolt - szintén - háromkerekűm), ezért ezt nem is tudtam pl.
Tudtok linkelni valami kisokost, hogy mire kell figyelni szalagfűrészeknél? Karbantartás, beállítások, éjszakai "lazítás", stb.? -
Tzupi
csendes tag
Viszont komoly kérdés:
textilbakelit lapnak a polírozására ötlet?Irigykedés tárgya leszek, de lett egy 1.5x1m-es kb 30mm vastag textilbakelit lapom,
és abból fogok levágni maróasztalnak valót. A felülete lehet, hogy karcos, meg kopott (még nem mostam le),
ha ilyen, akkor viszont polírozni kéne.Esetleg ötletek arra, hogy mivel munkáljam meg? Essek neki nyugodtan, mintha keményfának esnék? Eszi az éleket a drága és inkább áldozzak majd be erre külön marófejeket pl?
-
Tzupi
csendes tag
"Nem tudom az milyen fióksín. Van ilyen cikkszám egyáltalán.

Egyébként általában a negyedik lyuk 37mm-re van az elejétől. Vagy ha úgy tetszik 4mm-re kell rakni.""Ja igen. Komoly a kérdés a csvarbehajtóval kapcsolatban?

Ha igen akkor írd meg mennyit szánsz rá és mire kell. Asztalos vagy vagy hobbista?"Ahahah, bocsánat. Azt hittem tisztán lejön, hogy csak humor az offtól való elterelésre

Ezek a tipikus topikok itt a fórumban, amik előjönnek havonta párszor.De köszönöm a légből kapott kérdésekre a segítőnek szánt válaszokat

-
Tzupi
csendes tag
válasz
üzenetére
""És az olcsóbb tükörkamrás gép semmivel nem tud kevesebbet"
Kb pont annyi a különbség, mint egy negyedmillás vs kétmillás gyalu (vagy akármi) közt. Meg tudod oldani az olcsóbbal is, különböző trükköket bevetve még a pontosság is tartható, de egészen más egy cserelapkás zászlóshajón átküldeni a fadarabot, mint egy lemezvázas szögteszkós wannabe tákolaton."Yup

Felsoroláshoz:
d, olyan vázat és objektívet használni, amivel kevés fény mellett is lehet fotózni.sokszor az első 3 nem kivitelezhető, pl színházi előadások fotózásánál, riportfotózásnál. Ilyenkor jönnek be a képbe a 600e ftos váz és a 400e ftos objektív.
De már tényleg nagyon elmentünk a témától.
Milyen körfűrész asztalt és akksis behajtót vegyek és milyen távolságra kell lennie a Blum 32x34z123as fióksínnek az elejétől?

-
Tzupi
csendes tag
"Na, ezt nevezem!
Köszönöm, hogy elszórakoztál vele. Lám, inspirálólag hat, ha az ember igyekszik
Egy érdekes különbséget nem vettetek észre, ami érinti a talp öntőszerszámát is. Itt jól látszik, hogy az új gép öntvényében 3 db-bal több menetes furat található. De miért pont hárommal és milyen pluszt jelent a meglévő 4-hez képest, azt nem tudom."Nagyon szívesen

Ez jó találat volt! Pedig néztem is a talpat, hogy miben hasonlít, de csak a mintázatot követtem végig, hogy hasonló a szerkezete.
Asztalbeépítésnél figyelek majd erre, és kihasználom az összeset (ha már van). -
Tzupi
csendes tag
válasz
Winner_hun
üzenetére
Természetes, csak megemlítettem, hogy nem nehéz összehozni "profi" fotókat.

-
Tzupi
csendes tag
-
Tzupi
csendes tag
válasz
Winner_hun
üzenetére
Ha fényképezés feljött már.
Érdemes venni egy 80-100e ftos vázat (akár használtat is), és egy 100e ftos objektívet, mint egy 200e ftos gépet használni az olcsó kitobival. Objektív csinálja a fénykép 80%-át, és 20%át a váz.
Sokkal jobb lesz a végeredmény, pláne ha nekiáll az ember használni külső lámpákat, vakukat, akkor még kevésbé lesz érdekes a váz tudása.Egyébként két állványos reflektor elé teszel 1-1 1.5x1.5 méteres vásznat valami kereten (esetleg fából
,
és a S5600-asod is csuda képeket fog csinálni. -
Tzupi
csendes tag
válasz
üzenetére
Esetemben egy ikeás fehér sötétítő függöny (2x2 méteres) a végtelen háttér (ilyesmi), egy ilyen gagyi vaku bal oldalról, egy ebayes olcsó derítő lap a másikról.
Egy olcsó vezetéknélküli vaku vezérlő (szintén ebay), és egy kamera, amin van vakupapucs (ez mondjuk egy jobb fajta az esetemben, de közelse szükséges).Világításon van a hangsúly amúgy. A tárgyhoz képest nagy és erős fényforrás kell, amit akár egy lámpával és fehér anyaggal is el lehet érni. Pl : http://www.wikihow.com/Create-an-Inexpensive-Photography-Lightbox.
-
Tzupi
csendes tag
Nü, igéretemhez híven csináltam fotókat az aktuális unimax Triton maróról.
Mikor láttam, hogy Soká azért értelmes képeket osztott meg, ezért úgy döntöttem, hogy én se telefonos fotókkal bombázom a népet

Itt a galéria : http://imgur.com/a/Kpfb5
Egymás mellett a két gép, fekete keretes az új.
Lehet keresgélni a különbségeket
Amiket én láttam :
- apró design változások (kicsit más markolat, narancs csíkkal)
- a burkolat alatt egy alkatrész hiányzik (vagy laposabb és nem látni az ömledék alatt)
- hosszabb az asztal feletti tekerő szára
- más kialakítású patronDe lényegében kb ugyanazt látjuk.
-
Tzupi
csendes tag
válasz
pali923
üzenetére
Ha nem akar utánvéttel bajlódni, akkor írja ki, hogy nem küldd utánvéttel semmit és kész.
Így átverés szaga van az egésznek.Amúgy meg utánvéttel "bajlódás" meg hülyeség már.
2 adattal többet kell mondani az ügyintézőnek, és átvétel napján már megérkezhet az utánvét összege,
ha megadja a számlaszámát feladáskor. -
-
Tzupi
csendes tag
-
Tzupi
csendes tag
válasz
martong
üzenetére
Apple téma nagyon kényes szerintem, szinte vallási kérdést tudnak csinálni belőle az emberek. Mindkét fél részéről.
Én 6-7 éve használok Apple rendszereket, használtam Win-t 3.11 óta, és Linuxhoz is volt némi közöm.
Sok fele lehetne mutogatni, hogy miket másolt az Apple, azonban miket fektetett le kvázi ipari szabványként.
Pár dolog nem saját terméke volt, de ő tette olyanná, hogy utána használni is lehetett. Sok olyan amire az ember nem is gondolna.
De ez erősen off
-
Tzupi
csendes tag
válasz
thyeby
üzenetére
KW900E. Az előzőleg linkelt képen pont látszódott a száma, azért nem írtam külön.
Akkor úgy néz ki, hogy unimaxnál már az eredetit lehet kapni. Lehet, hogy ezért is a drágulás.
Szép, színes Triton doboz, manuál.Nem járt hozzá alapból a 6os patron (8as és 12es jár), de külön rendeltem egyet, mert van pár 6os száram, ami asztalba építve szépen elmegy még, csak nem szabad tolni neki. Biztos vagyok benne, hogy x idő múlva valami nagyon buta, apró művelethez kellene, és akkor szídnám magam, hogy nem vettem meg azért az aprópénzért.
Csak a csomagolás nagyon gyatra volt, ezért kiesett belőle a patron (ami egyébként egy kis zacsiba se volt, csak úgy önmagában volt belehajítva a csomagba), de szerencsére már itt a műhelynél. Tök véletlen rúgtam bele a földön.
-
Tzupi
csendes tag
válasz
martong
üzenetére
Yup, B&D. Kezes gép, szeretem

Egy alkalmi munkához lett fizetség gyanánt. Nem bántam meg.Viszont megérkezett a Triton "klón", ami meglepetésemre Triton feliratú dobozban érkezett, és mindenhova szépen az van feliratozva.
Thyeby, a tied is hasonló, vagy az Unimax már az eredetit árulja?Egyébként 2.4KW, mint ahogy már említette több ember. Masszív egy dög. Remélem, hogy heteken belül el tudom készíteni a maróasztalt hozzá.
Azért, hogy ne legyen felhőtlen az örömöm, valószínűleg a 6mmes szűkítő persely kiesett a csomagból a gyér csomagolásnak hála :/
-
Tzupi
csendes tag
válasz
martong
üzenetére
Saját tapasztalatomat osztottam meg, mert sokszor belefutottam ilyenbe.
Pl felváltva kellett használnom vágó és csiszoló korongot sarokköszörűben, és rengeteg időt elvett, mikor 1-2 vágásra vissza kellett cserélni. Hosszú távon megérte venni egy másik sarokköszörűt, és megspóroltam vele a cserét.Természetesen kérdés, hogy neked az ilyen átállások mennyire problémásak, mennyire számít bele munkaidőbe, mennyire csak hobbi/szeretet a dolog, mert akkor nem "problémák" ezek a dolgok. Utolsót félre ne értsd, számomra nem alsóbbrendű egy hobbi hozzáállás, mint egy profi, sőt!
A tolóasztal/steller/elszíváson való spórolás az tiszta ügy, pláne ha egy komolyabb rendszert akarsz ráépíteni, akkor teljesen érthető is.
Részemről puszta tapasztalati tanács volt az amit írtam
De igazából, ha menet közben kiderül, hogy jobb volna mégis ha külön lapokon lennének, akkor a tervek ott vannak, bármikor tudsz még lapokat legyártatni, és fix lapra szerelni az eszközöket.A steller részre amúgy kiváncsi leszek majd. A felső marónál gondolom bele van tervezve, hogy annak kell majd rés rajta.
Ha már felsőmaró. Én az alábbi módon rögzítettem anno : [link]
Látni, hogy ennek a talpán is ott vannak az M5 csavaroknak a lyukak, de arról utólag inkább lemondtam, mert nem éreztem biztosnak a dolgot. A képen látható módon rögzítve viszont nagyon stabil a szerkezet -
Tzupi
csendes tag
válasz
thyeby
üzenetére
"Én csak egy lyukat tennék az asztalba, és arra három egyforma méretű inzerten cselélgetném lemezestől a három gépet. Ha pontos, és stabil, hamar ki/be tehető."
Én is. Nagyon jól hangzanak ezek az ötletek, hogy majd csak átrakom a gépet a lapon, és folytatom a munkát.
De mikor egy 2 perces vágásért (vagy kevesebb) szereled vissza 10-15 perc alatt a marógépről a merülőre, majd vissza, akkor megy a fejvakarás, hogy megérte-e a spórolás.Én is amondó vagyok, hogy mind három gépnek legyen egy dedikált lapja, amit ki lehet cserélni 1-2 perc alatt, és vissza. Egyszerűbb ( és ezáltal olcsóbb) is lenne valamivel a dekopírnak és a marónak a lapja, mert azon nem kell lennie sínnek, hanem csak pár lyuknak.
Hozzáteszem a terv az szép, és nagyon tetszik, de nem vagyok biztos benne, hogy hosszú távon megéri-e.
-
Tzupi
csendes tag
-
Tzupi
csendes tag
válasz
martong
üzenetére
Nem te vagy béna, ők ilyen beleszarósak a dologba. Kérni lehet terméklistát tőlük, ami kb egy megszerkesztett pdf, de a lapra csesznek kirakni.
Itt vannak a zártszelvényeik : [link] Ez egy régi lista, a friss sajnos a műhelyemben van csak, analóg formában

C profil pl nem is volt ezekbe benne, arra úgy kérdeztem rá külön.Elég pontosak ezek a szelvények, szerintem simán tizedes pontossággal készülnek. Régóta dolgozom ilyen húzott alu termékekkel, és simán tudtam gyártatni hozzájuk más alkatrészeket, és szépen illeszkednek évek óta.
Szerintem simán tudnál marni zártszelvényből C-profilt. Arra kell figyelni, hogy az alu az puha fém, és könnyen rátapad a maróélekre, szóval érdemes valamivel kenni az élt (sima zsír spray is megfelel). Könnyebben is vág a fej, és nem is melegszik annyira. Viszont az olajos aluforgács kicsit undorító végtermék

-
-
Tzupi
csendes tag
-
Tzupi
csendes tag
válasz
lipido
üzenetére
Azt hiszem ezekkel beszéltem pár hónapja, és nem lehet személyesen átvenni.
Pedig pont VP közelében jártam, és el is szaladtam volna érte.
edit.: igen, honlapjukon ki is van írva, és mellé nem is olcsó a kiszállítás (4500 Ft, és akkor gondolom még vágási díj is felmerül).
Akkor annyiért már unimaxtól megvehető a rendes T-nút profil. -
Tzupi
csendes tag
válasz
martong
üzenetére
Nem értek ennyire áramlástanhoz.
Tudatlanul azt mondanám, hogy ami por könnyű ahhoz ,hogy ne szálljon alá, az forog még egy kört a hengerben, és még párat, de egy idő után alá fog hullani a résen keresztül a nehezebb forgáccsal együtt.Ha a rés nem a szélén van, akkor viszont mi értelme van a dolognak. A por a külső íven forog körbe lefele, és ügyesen beleesik a résbe. Ha rést berakjuk belljebb, akkor a por a szélén kezd el öszegyűlni.
-
Tzupi
csendes tag
Beszéltem én is vele, mert pont eszembe jutott a dolog.
Sógorom nemsokára kitalálja, mert neki teherautóplatót kell kicserélni, és meglátja, hogy mennyi kell neki.
Részemről nincs elfelejtve a dolog, csak sógorom kicsit lassú jószág, és vártam rá.A vágás, meg lerakás megoldható továbbra is persze

-
Tzupi
csendes tag
Nekem Soroksaron van muhelyem, M5-tol 5 percre. Oda johet tolem a dolog es el is fer egy ideig.
A szomszedban van egy asztalosmuhely, lapszabasz geppel. Ha valakinek egesz tablaban nem megoldhato a logisztika, akkor ott le lehetne vagatni (arat nem tudok, de ismeros, talan minimalizalhatom).En akkor azt mondanam, hogy 3 tabla johet nekem.
A penz reszet kell megkerdezni, hogy ki lehet e fizetni atvetelkor. En bevallalom, hogy atveszem, persze eleg uj vagyok itt, szoval max a szavam a hitelem.
-
Tzupi
csendes tag
válasz
thyeby
üzenetére
Akkor teszek egy próbát kőrissel, ha már lett még egy ajánlás rá.
A teszt meglenne abból, hogy csinálok egyet, ráteszem 2 téglára.
Rálépek egy lábbal, majd kettővel óvatosan, ugrálok kicsit rajta, és jobban.
A bot meg be lenne vonva, egyrészt erősít is rajta, másrészt, ha esetleg törne, akkor egyben tartja a részeket egy fajta bandázsként.Kevlárral nem is lenne probléma (napi szinten dolgozok vele, tűzzsonglőr eszközöknek abból van az égőrésze),
hanem maga a kompozit cső legyártása belőle. Karbonszövet, kevlárszövet összekókányolás, műgyantával kiöntés, vákumforma készítés, stb. -
Tzupi
csendes tag
Egy más jellegű kérdés.
Kellene csinálnom 150 cm hosszú, 22-25mm átmérőjű botot(-kat),
aminek kicsit rugalmasnak kellene lennie, viszont ki kellene azt bírnia, ha pl ráugranak.Ilyen használatra lesz kb [link] 1.57-nél lehet látni terheléstesztet.
Vagy ennél 1:42-nél : [link]
A videóban látott botok kompozit anyagokból vannak megcsinálva. Üvegszál, karbon, vagy karbon+karbonszálas csövekből. Némelyik itthon nem beszerezhető, vagy nagyon drágán.Hirtelen felindulásból kőrisre gondoltam (úgy dereng valahonnan, hogy iskolai dobbantóknál is abból laminálták a rugókat). Fognék 4 db 12-13 mmes négyzet alapú rudat, 24-26 mmes rúddá ragasztanám.
Ezután egy megfelelő rádiuszmaróval hengeresre marnám.Szívesen látok észrevételeket

-
Tzupi
csendes tag
válasz
thyeby
üzenetére
Gyakorlatilag a kültéri kis bodegát kéne összedobni a motornak és a szeparátornak, bekötni a motort, és röff.
Remélem két ünnep közt lesz kis időm erre, és összedobom.Akkor már egy kapcsolódó kérdés : a szépséget előtérbe helyezve OSB-ből hánynám össze az oldalfalait. Mivel kezeljem le, ami olcsó, és kibírja tőle a következő pár évet?
-
Tzupi
csendes tag
válasz
martong
üzenetére
100%, hogy csak azért nem jobb a teljesítménye, mert kicsi és nincs ideje leülni/lenyugodni az anyagnak az alján, hanem még kavarodik. Pofás kis jószág amúgy

27.-én megyek majd ki a műhelyembe legközelebb, és csinálok pár fotót a szeparátoromról ha érdekel, egy hasonlóan nagy hordóra applikáltam rá.
Bár még nem volt élesüzemben

Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Videó stream letöltése
- PlayStation 5
- Mától Huawei okosórákkal is lehet érintésmentesen fizetni
- Papírnehezékként használható csúcs-GeForce-ot árul egy francia viszonteladó
- BestBuy topik
- Diablo IV
- Samsung kuponkunyeráló
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Kuponkunyeráló
- További aktív témák...
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, egyszerűen, OLCSÓN! Immáron 8 éve!
- Xiaomi 13T 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP EliteBook 640 G9 - i5-1235U 16GB 512GB 1 év garancia
- TOP Pure White PC /Ryzen 7 9800X3D, 32GB DDR5 RAM, 1TB M.2 PCIe SSD/ akciós áron eladó! BeszámítOK!
- Nothing Phone (1) / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia /
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

,