Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Mindent a StreamSharkról!
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Milyen mosógépet vegyek?
- Szólánc.
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
thyeby
őstag
válasz #22145024 #11241 üzenetére
Ezt a méretmegadást nem igazán értettem. Írod, 4-10 cm vastag kellene. Tág határ. Ekkorára kellene szabni, vagy jó egyben is, amiből kivágható?
30 mm vastag bükköt tudok adni, vagy 50 mm vastag tölgyet. A bükk februári vágás, mostanra elérte a légszáraz állapotot, a tölgy vagy öt éve száraz, sötét helyen van. Van 30 mm vastag dióm is, szintén kb öt éve szárad zárt helyen.
Hol laksz? Ennyi pószpász fáért megéri postázni?Az egzótákat illetően fajtája válogatja. Általában jobbak az egzóták a hazai lombosoknál. Ezalatt azért inkább a tartósságot és az esztétikumot kell érteni. Ám amikor kellően száraz az anyag, akkor a mi fáink is stagnálnak. Tudni kell azonban, hogy úgy az egzóták, mint a mi keményfáink még százéves korukban is mozognak. A túlszárított fa dagadni fog, a vizesebb pedig zsugorodni. Ahhoz, hogy az általad sorolt méretek tizedpontosan méreten maradjanak, állandó hőmérséklet, és főleg állandó páratartalom kell.
(Van azonban tűlevelű is, ami príma minőség, és már majdnem keményfa. Neve: vörös fenyő. Szokta tartani a méretét, és általában kevés göcs tarkítja, illetve nagyon hosszú szép példányok is gyakoriak ebből a fajból.)[ Szerkesztve ]
Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz #22145024 #11257 üzenetére
"A méhviasz mennyi védelmet ad a kész darabnak?"
Abszolút védelmet ad, amit a világon semmi fakonzerváló nem tudott még utolérni. Legjobb megoldás!
Ha bemondod a milliméter pontos méreteket, kifűrészelem, kigyalulom Neked, és elküldöm. Ha kéred, akkor viszont pontosítsunk, hogy mány darab is kell, és melyik dimenzióban hány milliméter? (Tizedpontosan tudok gyalulni, a hossz tizedpontossága kétséges, mert minden "hiteles" mérőszalag mást mutat. Azt viszont garantálhatom, hogy hosszra tizedpontosan egyformák lesznek.)
Mennyire sürgős? Csak tavasszal lesz utam Pöst városába, a postakőccség meg legalább két rugóra rúg.Ha dió kell, azt is össze tudom Neked ragasztani, olyan lesz a 35mm, mint ha egy darabból lenne - csak dióból szép homogén részeket kiszeletelni dupla, tripla anyag kell, nyilván, az már költségesebb. (Magyar dió, és a geszt rész jóval sötétebb, de csomómentes, szép szálszerkezetű. Füstölt az agyam, amikor megtudtam, hogy ennek a diónak a gyökerét eltüzelték - az a diófa legértékesebb része. Nagy a világ állatkertje. Láttam én itt Szabolcsban olyat is, hogy a kiváló minőségű tölgy rönköt feldarabolták, hogy beférjen a kazánba, az pedig általános mifelénk, hogy a magas minőségű akáccal melengeti a szegénység magát. )
Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
válasz #22145024 #11259 üzenetére
"Méhviasz: ezt hol érdemes venni"
Hasraütés szerűen bármelyik méhésztől - a méhészeknek többe kerülne szintetikus viaszt előállítani, mint a saját viaszukat lekaparni. Szép tisztát kérj, amit már lefölözött.
"mekkora legyen a furat átmérője tölgynél"
Hogy erre korrekt választ adjak, tudnom kell, pontosan milyen és mekkora csavar megy bele, milyen mélyen. Nyilván, az anyagfalat megfelezzük, és a közepébe fúrunk elő, akkor a legerősebb a kötés, és akkor tud repeszteni legkevésbé. Jómagam bükkbe reisser csavart szoktam tenni (bútorlap csavar, aminek vékony, ritka és nagyon éles a menete). Már amikor csavarral kötök, de én jobb szeretem összecsapolni a jóbbféle fát.
Visszaméred sublerral, hogy a menetet leszámítva mennyi a csavar átmérője, és akkora, keményfánál picit nagyobb furatot fúrsz elő. Azért kell a picit nagyobb furat, hogy amikor hajtod be a csavart, a keményfában nagyon be tud forrósodni, és esetleg ezmiatt elpattan, eltörik. Az gáz, mert lehetetlen a beleszakadt részt kiszedni, legtöbb esetben új furat kell valahova mellé. Példát mondok:
Hatos csavart hajtok be, akkor amit oda akarok csavarozni, azt hatos fúróval fúrom át teljesen, és zenkolom (bocs, süllyesztem). Amihez csavarozni akarom ezt a valamit, ahhoz puha fába, mint fenyő, hárs, négyes furatot teszek, mert ennyi a hatos csavar szára menet nélkül, keményfához már 4,5 -el fúrok elő. Ha a keményfába mélyen (tehát hosszú csavart) hajtok, akkor már ötös az előfúrás. Ezzel a módszerrel mindig erősek a kötéseim, és soha nem törtem bele. Csavaroztam már 10 mm vastag bükkbe is, (sőt, 8 mm vastagba is!) négyes reisser csavarral, nem repedt meg, és erős lett a kötés. Fontos, hogy a csavart ne húzd meg a teljes izomzatoddal, mert akkor töröd esetleg bele. Ha már koppant, annyi pont elég, minél kisebb feszültség alatt szorítson, de azért szorítson az a csavar.Ekkora kicsi méretű anyagnál szerintem elhanyagolható a vetemedés veszélye. Ha valaki biztosra akar menni, hogy véletlenül se vetemedhessen soha, akkor a fát nem fűrésszel kell méretre alakítani, hanem hasítani kell a rönkből kellő méretet, amit aztán vissza lehet gyalulni. De nagyon kevés esetben szükséges ilyen atombiztosalkalmazás.
A fát többnyire nem a terhelés vetemíti általában, hanem a páratartalom ingadozása, és a fában rejlő belső feszültség. Ha homogén színűek, egyenesek és párhuzamosak a szálak, akkor jó valószínűséggel nem lesz a fában belső feszültség. A fenyőnél jól látható pl a "vas ér", ami nagyon nagy feszültséget képes tartani a fában. Ez egy kirívóan sötét, vékony csík a szép fehér deszkán. Tölgyre nem annyira jellemző.Több fa van, mint asztalos!
-
Márton111
aktív tag
-
Márton111
aktív tag
válasz #22145024 #11316 üzenetére
Van ipari (kézi) marógépem, lemarhatom olyan pontosságig, ahogy igényled a kivitelezhetőség határain belül.(pontosan dolgozok)
3 fajta fám van jelenleg ,borovifenyő 1 éve pihen, bükk 2 hónapja pihen,és tölgy ami többéve van nálam.(Eltekintve egy dió stafnitól ami nem tudom kiadná-e a méretet.)
Ez alapján a tölgyet tudnám ajánlani[ Szerkesztve ]
-
jimy_l
tag
válasz #22145024 #15124 üzenetére
A felesleget letörlőd, én viledás szarvasbőr utánzattal szoktam áttörölni.
[ Szerkesztve ]
Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
kalman7
csendes tag
válasz #22145024 #15121 üzenetére
Szerintem ezek az oldószerek (lakkbenzin, terpentinek) ugyanolyan jók. Az olcsóbb büdösebb. Ha tényleg olyan kis darabkáid vannak, akkor érdemes egy szagtalant venni, biztos közel kell hajolnod munka közben.
A belemártás jó ötlet. Ha meg tudod oldani, hagyd az olvadt viaszban a fát addig, amig felveszi a hőmérsékletet és beleszívódik. Kiveszed, gyorsan lerázod a felesleget. Ha mégis ráfagy a felületre, akkor hőlégfúvóval újra olvasztod és az ott egyből beivódik. A beivódás azért jó, mert mindig lesz a felület határon annyi viasz, amitől ki lehet fényesíteni. Azért is jó ha higító nélkül csak melegítéssel viszed fel, mert akkor nem válik ragacsossá az anyag. Akár másnap is ráérsz polírozni. Amúgy is a teljes kihülés után fényesedik igazán.
Póbáld ki melyik jobb a Te munkáidhoz. De most csak az anyag oda juttatásáról beszéltünk, ha tagolt a felület és kicsi a munkadarab, akkor a fényesítés lesz a nehezebb része. Lószőr kefe? -
jimy_l
tag
-
mdk01
addikt
válasz #22145024 #15141 üzenetére
Viaszolás nem az erősségem csak hallok és látok róla dolgokat, és 1x csináltam életembe.
Kefével szokták fényesíteni, hogy ruhával szokták-e nem tudom illetve hogy mit befolyásol.
Ha abból indulok ki hogy a cipőt is szokták kefével és ronggyal is fényesíteni akkor lehet hogy ez sokat nem befolyásol, de azt hiszem a cipőpasztnál különböző pasztáról van szó és lehet hogy a favisznál is van olyan amit ruhával és van olyan amit kefével kell elsimítani. -
jimy_l
tag
válasz #22145024 #15507 üzenetére
Szerintem edzettből elég a hatos, színezésről érdemben nem tudok nyilatkozni. Autós boltban elég széles választék van üvegfóliákból,
legfeljebb fóliázod.
Régen nagyon sok szaunát csináltam, oda bronz üveget használtunk, annak kellemes színe volt, Át is látszott meg nem is.Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
Speciali
tag
válasz #22145024 #15517 üzenetére
ha van lehetöseged a festekszörasra, akkor csinald meg magasfenyu lakkal. Elöször nagyon neheznek tunhet es macerasnak, de ha magadnak csinalod, akkor megeri.
En egy kis poros garazsban csinaltam jo par m2 ilyen mdf feluletet, meg voltak elegedve vele. Igazabol majdnem ugyan az a menete az egesznek, mint a selyemfenyunek, csak a vegen kell ra egy plusz magasfenyu lakk, es polirozas. Vagy eleve magasfenyu fedöfestek, akkor elmaradhat a lakk. -
Rohamkukac
csendes tag
válasz #22145024 #15529 üzenetére
Igen az jogos hogy alul nincs odaragasztva, mert akkor igy tudod állitgatni az elölapot pár mm.-ert az oldalon vévö excentrikus állitó szerkezettel.
Ha Csak a 4 "pogácsához" ragasztod, ajánlatos egy fékező önbehúzó rendszert a fiókra tenni becsapodás ellen. Mert cinkes hogy a négy pont megfogja e az üveglapot kisebb-nagyobb ütödés esetén.
Maga a 6-os üveg birja, az nem fog eltörni csak a felfogatásnak kell erösnek lennie.[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
válasz #22145024 #15532 üzenetére
Akkor ne 4 ponton tedd oda, hanem a fiókoldal teljes magasságában ragassz rá egy valamit ,amit utána oldalanként 2db csavarral állíthatsz, a fióktesthez képest, és akár fel le is ( ha a valamilyen anyagodban a furat hosszúkás, így a csavar fejét el tudod tolni)
A fióköldal felől az anyák ,így állítható lesz, ha hozzáférsz.
Valami = alumínium, réz, átlátszó plexi, rétegelt lemez ezek mind könnyen megmunkálható,és ragaszthatóak megfelelő speciális,és erős ragasztóval üveghez is .
Habár legegyszerűbb lenne kifúrni, csavar bele szilikon betét a csavar alá,meg a furatba, hogy ne törje az üveget, és takaró díszsapka .Így az állíthatóság is ,könnyebben megoldható.[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
válasz #22145024 #15538 üzenetére
Van olyan fiókvasalat,(meg bútorajtózár) hogy nem kell semmilyen fogantyú, csak megnyomod az előlapot kilökődik kissé, mégegyszer megnyomod bennmarad.
Igen, ha elég vastag a polikarbonátod, akkor jó lesz ,elvégre az utólagos állítás az 5mm-en belül van
A 10 es lemezt élére téve lehet 15mm szélesre csíkozni, max 2-t teszel oda egymás mellé, hogy nagyobb felületen fogja a ragasztó,majd meglátod hogy lesz jobb.[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz #22145024 #15540 üzenetére
A push open fiók vasalatok kifele lökik a fiókot, a pántoknál meg a rugó fordítva működik és egyik esetben sem lehet semmi rögzítő biszbasz a szerkezetben különben nem bírja kilökni.
Csak azért mondom mert a metabox és hasonló fiókokba szokott lenni egy xar amibe beakad a fiók. Ezt ki kell majd iktatnod.Másik: Az üveglap és push open együtt egyenlő egy fejbe lövéssel még akkor is ha nem konyháról van szó. Legalábbis én így gondolom,de ez a véleményem minden push open xarról. Hétköznapi embernek nem való.
Amúgy a Blumnak van push open adaptere két féle hosszúságban ami kulturált és könnyű szerelni ha mégis a fejbe lövés mellett döntenél.
[ Szerkesztve ]
-
Rohamkukac
csendes tag
válasz #22145024 #15582 üzenetére
Ez jobban hasonlit hozzá (1, 2 kép)
A széles pofa fevesebb nyomot hagy az anyagban.[ Szerkesztve ]
-
jimy_l
tag
válasz #22145024 #15722 üzenetére
Köszönöm!
Örökbe kellene, megvenném nem kívánom ingen.
Akarok csináltatni a cserélhetős tengelyű asztalosmaróba, egy tengelyt amibe a patronokat tudnám tenni. Ahhoz kellene, azért lenne jó az egyforma.
De, ha más nincs akkor rendelek, a boschéktól, vagy makitáéktól.Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
mdk01
addikt
válasz #22145024 #15821 üzenetére
Az ilyen esetek miatt írják a dobozra hogy próbaragasztást kell végezni.
Sztem működhet az izolátorra(amúgy érdemes vmi olcsó PU-val izolálni és pár kannával kevesebb van otthon) való furnér ragasztás, ha rendesen kiszáradt a lakk ez több hét is lehet sztem. Aztán hogy a furnér mit fog szólni ahhoz miután meglakkozod az a nagy kérdés.
Volt már téma ez a kontakttal furnérragasztás, de akkor is fogtam a fejem. Én nem ezen spórolnék mert csak xar lehet, jó biztos nem. A legfőbb kérdés mennyire lesz xar?Amúgy nem rég CNC gravírt fújtunk be szeszes szórópáccal vékonyan szakszerűen, majd visszacsiszoltuk hogy csak a betűk legyenek feketék. Ezután(másnap) lett felületkezelve kültéri lazúrral és tök kiszáradt szeszes szórópáccal(ugye ez szinte azonnal elpárolog) vmi reakcióba lépett. Mindig érdemes próbát csinálni bármiről legyen szó, mert erre se gondolt volna senki, de hát még is.
-
mdk01
addikt
válasz #22145024 #15826 üzenetére
Sztem mindegy hol olaj vagy lakk. Nedvességet kap amitől megmozdul a furnér és vmi lesz vagy lehet.
Lehet rövid távon jónak néz ki de 1 év múlva még xar lehet. Meg kellene nézni ma hogyan néz ki az amit te akkor láttál.L- akármennyit értettem, az olcsóság alatt tehát maradni a milesi-nél. Most meg nem mondom mennyi az izoláló ára, de igazából itt a bödönök mennyisége a lényeg és azok szavatossága. Nálunk a cégnél évek óta nincs izoláló, mert rengeteg a bödön így eggyel kevesebb macera és ugyanúgy megfelel a célnak.
Nem tudom pontosan mi volt a végeredmény a furnérral kapcsolatban de nem úgy emlékszem mintha nagy sikerrel zárúlt volna az eszmecsere.
Csinálj egy próbaragasztást lakkozd le várj pár hetet és ha úgy gondolod, hogy te szívesen kiadnád a kezed közül azt a munkát és vállalod érte e felelősséget és az újragyártást 1 év múlva, akkor hajrá.MOD:Újra elolvasva te úgy hiszed hogy az izolálás a nedvesség ellen van? Ha igen akkor tévedsz, mert az csak az MDF rostjait köti meg , hogy jól csiszolható legyen. Ez vágott,mart éleknél szükséges ahol a belső rost nyitott. MDF lapjába mart minták stb.
Festésnél szoktak csak izolálni lakkozásánál nem, mert lakkozni fát(furnér/tömör) szoktak.[ Szerkesztve ]
-
Rohamkukac
csendes tag
válasz #22145024 #15821 üzenetére
"LQA 836 - egzótafa és MDF izoláló
Az LQA 836 többfunkciós készítmény. A lakk alkalmas alkalmas arra, hogy erősen olajos, magas inkrusztanyag-tartalmú faanyagokat könnyen felületkezelhetővé alakítsunk. A lakk másik, közkedveltebb felhasználási területe az MDF lapok nem is annyira izolálása, mint inkább impregnálása. Az LQA 836 könnyen és gyorsan szívódik le az MDF rostjai közé, miközben azokat megszilárdítja, és megfelelő mennyiség felhasználása esetén vízhatlanná teszi azt. Mindezért ennek a terméknek a felhasználását fokozottan javasoljuk azoknak a felhasználóknak, akik MDF-ből akarnak kialakítani pl. vizes helyiségekben bútorokat, vagy egyéb berendezéseket."
Nyugodtan használhatod szigetelésre is a ragasztott felületen. A furnér szinét meg olajjal védd ha "vizes" helységbe akarod (fürdöszoba). Az Olaj le is zárja és a lakk nem oldja fel a ragasztót. (Olaj után jól meg kell száradnia ha nem akarod hogy kréta fehér legyen)
A furnér ragasztandó oldalát elösször proba lakkozni kell, nehogy átüssön és elöl foltott hagyjon. Ha foltos lesz, nem kell azt is izolálni.
Mármint én Igy csinálnám.
Irtad hogy nem tudod préselni.. Viszont lapokkal ajánlatos lesulyozni gumikalapálás után, bár nem tom mekkora felületet készitesz....Amire esetleg számitani lehet, hogy az 1 oldalt ragasztott MDF lap homorú "lesz". A ragasztás, lakk elhúzhatja.
-
mdk01
addikt
válasz #22145024 #15844 üzenetére
Felszokták ragasztani az fa éllécet is az MDF élére kontaktragasztóval. A forgácslapra xarabb felragasztani mint az MDF-re. Ezért sztem ne izoláld semmivel. Ha vmennyire vízállóvá, de inkább páraállónak szeretnéd csinálni akkor felületkezeld 2x vmi lakkal.
Amúgy ha belegondolsz szoktak fürdőszoba bútorlapból is csinálni bútort és ha nem kap közvetlen vizet sok év kell ahhoz hogy meglátszódjon rajta a fürdőszobai használat.
Én személy szerint nem kenegetném semmivel, bár nem is furnérosat sem raknék fürdőszobába.Én napi 15-20k-ért sem csinálnék vállalkozást.
-
Soká
senior tag
válasz #22145024 #16247 üzenetére
"bből is a "Multisert® - benyomható betét"-et. "
Engem érdekelnének részletek erről! Ezt tessauer anya gyanánt javaslod, ugye? És miért pont a Multisert? A leírása szerint "Csak hőre lágyuló műanyagokban alkalmazható." A többi kívül menetes, úgy gondolnám, azok fához jobban passzolnak.
Azért érdekel egyébként a dolog, mert korábban keresgéltem rozsdamentes tessauer anyákat és nem találtam, Már annak is örültem, hogy találtam olyat, ami nem alacsony olvadáspontú zamak-szerű vacak, ami keményfába szinte behajthatatlan, annyira gyenge. És azon belül is, volt olyan méretű (talán 6-os csavarhoz való) amit szinte lehetetlenség volt pontosan behajtani.
-
Soká
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest