- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Szeretem az ecetfát
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
agent_k #15797 üzenetére
ESP8266-01-hez ilyet csináltam
(És ez az, hogy ezzel mindig pöcre megy a feltöltés, futnak rajta a kódok...) -
válasz
agent_k #15797 üzenetére
amateur
Rá se ránts, nem azért írtam
csak azt hittem vmi új kínai gyártó.
erre is simán rátölthetem a kódot és működik
Annyira nem simán. A kódot egy külön beszerzendő USBAsp programozó segítségével fogod tudni feltölteni, de a működése azonos lesz, mivel ugyanaz a μC.
van tapasztalatod vagy googli a barátom?
Nincs sok saját tapasztalatom ESP-vel, de vannak többen a topikban, akik segíteni fognak!
Amit írtam, a korábban itt olvasottak alapján írtam. Használd a keresőt itt a topikban!
-
agent_k
őstag
Arra gondoltam persze...
átnéztem többször, de richtig, hogy elírtam a fő komponens nevét... amateur"csupasz ESP8266"
és erre is simán rátölthetem a kódot és működik ahogy a wemos, küldi az adatot és örülhetek? Energiafogyasztásban van tapasztalatod vagy googli a barátom? -
-
agent_k
őstag
Sziasztok!
Ahogy olvasgatlak benneteket biztosan nagyon alap lesz amit kérdezek, ne haragudjatok érte
Mielőtt nemzetközi fórumokra tévednék tudtok-e segíteni nekem kód illetve energiafelhasználás optimalizálásában? Ha van kedvetek persze.
A cél, hogy 1 vagy 2 18650-es celláról elmenjen az összeállítás legalább fél évet. Ha egyáltalán erre mód van. Több helyen olvastam, hogy akár 1 évet is működik egy "időjárásállomás" az általam használt Weemod d1 mini, bosch szenzor komponensekkel.
A mutatvány a szokásos, az eszköz felébred elküldi az adatokat a thingspeaknek, aztán alszik kb 1 órát.
https://pastebin.com/embed_js/BznmQDF2
Köszi szépen az ötleteket! -
-
A VIN egyértelműen egy bemenet, amin a 78L05-re megy a táp, logikus lett volna, hogy az USB is ide jöjjön.
Ezt most vagy félreértem, vagy
A VIN minden Arduino lapnál egy 5V-12V közti bemenetet jelent (kivéve ARM/ESP, ahol 3,3V-12V közti).
Mi lenne, ha a VIN és az usb 5V-ja össze lenne kötve, és rákötnél egy 12V tápot? -
Az volt a bajom, hogy nem volt egyértelmű, hogy az 5V alatt mit értenek. Ezen is megvan az a lehetőség, hogy ne USB-ről kapja a tápot, és van még egy láb, amit nem tudtam hova tenni.
A VIN egyértelműen egy bemenet, amin a 78L05-re megy a táp, logikus lett volna, hogy az USB is ide jöjjön. És nem, az USB az "5V" nevezetű kimeneten van, ami akármi is lehetett volna, pl. logikusan a 78L05 kimenete. És elég nehéz volt olyan rajzot találni, amin értelmesen megvolt, hogy nem így van : az 5V az USB-ről jön."A szervó lib-nek azért működni kéne rajta, ami attiny85-re készült, csak az időzítések miatt legfeljebb egy kicsit nem lesz pontos."
Le se fordul vele, mert olyan időzítőket használ, ami nincs a Tiny-ban
Ez működött
Meg talán a Servo8bit lett volna jó. -
Digispark Digistump akármit ez lekezelné?
Természetesen nem, ez egy külön állatfaj.
Natív usb támogatás nem lévén vusb lib-bel emulálja az usb működését. A szervó lib-nek azért működni kéne rajta, ami attiny85-re készült, csak az időzítések miatt legfeljebb egy kicsit nem lesz pontos.
Meg mire rájöttem/kitúrtam, hogy a táp hogyan van összerakva...
Ne csináld már, a lap nagyjából felét egy 5V voltage regulátor tölti ki
Amire usb-s működés során nincs is szükség.
Amúgy mit építesz? Én legutóbb egy régi szintetizátorhoz (amin nem volt usb csatlakozó) építettem USB-MIDI konvertert egy Digispark-ból.
-
Ahogy nézem, valahogy semmivel nem kompatibilis, mert tegnap mintha láttam volna némileg eltérő Tiny85 környezetet, ami 8 és 1MHz, de sokkal közelebb van az Arduino-hoz
Csak hirtelen nem jut eszembe, hol.
@stopperos : Na ez az, hogy ezt a Digispark Digistump akármit ez lekezelné?
Helyből 16,5MHz, valamelyik TimeLib-re vagy szervós library-re közölte is az IDE, hogy ilyen órajellel nem fog menni, stb.
Meg mire rájöttem/kitúrtam, hogy a táp hogyan van összerakva... -
doberman
senior tag
válasz
Undoroid #15781 üzenetére
...doberman nincs elveszve... csak elhavazva.. (fürdőszoba projekt)
a rádió - mert lehet annak nevezni- igazából nem 1 nagy durranás.. közép.rövid és ultrarövid sávokon vesz(nne). az előnye a tenyérnyi méret, all mode, és az Arduino vezérlés. Tudja az ssb (egy oldalsávos) üzemmódot. de inkább érdekes játékszer mint komoly rádió vevő. általa gondoltam egy kicsit "alámerülni" az Arduino világban - csak épp rögtön beletenyereltem egy hibába... -
Ja, azt tudtam, hogy nem hivatalosan támogatott, de azért igen WTF
Meg gondoltam legalábbis kb. akkor fog hátast dobni, ha 13-as pint akarok beállítani, mert olyan nincs neki -> de ez teljes agyhalál
(Pláne ez a teljesen barom módon kitalált Digispark cucc.)
Végülis lett szervó, de az már biztos, hogy az Arduino-s kódot írhatom újra hozzá(Eredetileg arra készült, aztán néztem, hogy elég oda egy Tiny, azon helyből megoldott az USB is, miért ne.)
Kösziasegítséget -
Az Attiny85 nem Arduino, csak lehet benne programozni.
Lehet bootloader nélkül is használni, akkor ISP kell a felprogramozásához.
Ezt most találtam, ha serial kell, de alap esetben kell egy külső usb-serial eszköz, meg valamilyen szoftveres serial library. Ez ügyben nézd át a Digispark könyvtárat, mert tele van hasznos library-kkel. -
-
...még mindig Tiny hülye kérdések.
Ezen a Digistump eszközön van microUSB (azért vettem, mert arról fog menni).Na most az USB tápját direktben elvinném szervóhoz, de a VIN lábon (ami elvileg a 7805-nek a bemenete) valami 3,6V van, az 5V lábon (ami meg a kimenete) 4,6.
Mi a fene...
Valaki csinált már olyat, hogy az USB-ről direktben tápolt valamit ilyen board-dal? -
Undoroid
őstag
válasz
ekkold #15771 üzenetére
Szia Gábor!
Valamikor SKYPE-n beszélgettünk. Az igényesen megépített Tesla tekercseidet rendszeresen nézegettem és ha jól emlékszem volt egy 12DC (vagy 24?) -ről működő (zselés akkuval) verziód is! Az nagyon tetszett!
Később teljesen eltűntél...
...mára már nem is látszol a listámon!
" lehet, hogy a nano-nak pont valamelyik LCD-hez használt lábával van gond " Pont erre gondoltam Én is, amikor ezt [link] írtam. Mindjárt kipróbálom azt, amit Aryes javasolt [link]
********************************************************************************
Aryes [link] : Kipróbálom! Első körben a program második sorában lévő pineket fogom megváltoztatni úgy, ahogy javasoltad! A kód többi része eléggé ködös nekem, de kicsit emlékeztet a Basic programnyelvhez! Ha elakadok, akkor jövök kérdezni!
" Van power bankod? "
Van, éppen töltődik! Újra megcsinálom az eredeti bekötést és meglesem. Ha ugyanaz az eredmény, akkor több lehetőségem is lenne:
1. Program átír, átcsatlakoztatás, élesztés...
2. Előkapom a másik 2x16-os LCD-kijelzőt, ami i2c-csatolóval rendelkezik...itt viszont alaposan át kell írni a kódot! Az ilyenkor használt bekötést ki tudom keresni, de a kód megfelelő átírása már necces lesz számomra!Itt kérdezted [link] , hogy mi lenne az a masina?! Ez egy speciális rádióvevő készülék, ami nemcsak a hagyományos már nem használt AM (középhullámú, Amplitudo-modulált) és FM (frekvenciamodulált) csatornákra tud csatlakozni, hanem akár a rádióamatőr sávok, repsávok, stb vételére is alkalmas! doberman biztosan annyira benne van a hibakeresésben, hogy elfelejtett válaszolni!
-
-
Akkor a következő... OK, megy a Digistump ATtiny85 programozása Arduino IDE-ből.
Na de a Servo library nem igazán kompatibilis vele (egyszerűen nem fordul le vele a program, mert a timerek nem léteznek).
Van valahol olyan, ami működik vele?@ekkold :
Én valamelyik Maxim kijelzőmeghajtót használtam hasonlóan 7 szegmenseshez, az is i2c-n át megy -
-
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Undoroid #15762 üzenetére
Ha a szoftver (és a processzor is) ugyanaz, akkor a harver egyéb részében lehet különbség ami miatt nem megy. A nano és az uno esetében pl. a lábak számozása miatt lehet kavarodás, az LCD rákötésében. Illetve lehet, hogy a nano-nak pont valamelyik LCD-hez használt lábával van gond. Szoktam én is 2x16-os vagy hasonló alfanumerikus LCD-t használni, mert könnyen használható, egyszerű, és olcsó - egyedül a sok vezeték zavar. Ez utóbbit úgy oldottam meg, hogy egy 74HCT595 léptetőregiszter IC-vel vezérlem, így mindössze 2db I/O láb kell hozzá. Persze így saját drájvert kellett írnom hozzá, viszont az egyszerűbb és gyorsabb lett mint a gyári. Azonban történetesen uno/nano-ra nem írtam meg a szoftvert, mert olyanon nincsen, csak BluePill-en, ESP8266-on, és arduino DUE panelen használtam eddig.
Erről egy kis cikket is írtam: [link] -
-
-
Ahha! Azzal pár éve én is vért izzadtam, mire rájöttem, hogy a laptopom kizárólag akkor látja és tudok rá feltölteni is, ha minden USB cucc ki van húzva a gépből, még az egér is!
(Laptop belső USB HUB-bal).
Aztán rájöttem, hogy az egyik USB HUB-ra dugva működik a feltöltés, ha semmi más nincs bele dugva. Úgyhogy azt javaslom, próbáld végig ezt az utat:
- alaplapi USB
- USB HUB, amire semmi más nincs dugva.Mivel az órajelet (16,5MHz) az USB-ről veszi/szinkronizál, bármi meg tudja zavarni a boot folyamatot.
-
Undoroid
őstag
válasz
ekkold #15745 üzenetére
Üdvözöllek!
Köszönöm az iránymutatást!
A válasz nagyon egyszerű: teljesen kezdő vagyok ebben a témában. Régebben láttam ezekről (Nano, Uno) a mikrovezérlőkkel épített ügyes kapcsolásokat. Megtetszett és szerettem volna kipróbálni őket...akkoriban (több évvel ezelőtt) még drágák voltak az induló csomagok/készletek így nem indultam el és maradtam a hagyományos panelgyártásoknál. Tavaly -év végén- láttam helyben egy kissé hiányos és használt készletet, amit gyorsan meg is vettem. Több dologgal voltak ugyan gondok*, de ezek az eladási árral voltak kompenzálva!
* Az LCD-kijelző panelja és az egyik Nano a csomagból rossz volt, mert túl 'bika' forrasztópákával- és túl kevés gyakorlattal próbálkozott az előző tulaj. Az LCD-t meg tudtam menteni annak ellenére, hogy már hiányzott több forrszem és vezetősáv róla!
A Nano-t odaadtam egy ismerősömnek, amit alkalmasint megjavíthat (szintén forrasztási hibás és itt-ott zárlatos forrszemek gyártódtak rá)
Jelenleg a hozzá kapott példákkal kísérletezek (módosítom/próbálkozok) és azokhoz bőven elegendőek a zsengébb tudású modellek. Ha már több tapasztalatom lesz és az építeni kívánt vezérlés kívánja a komolyabb mikrovezérlőt, akkor mindenképpen ki fogom próbálni!
-
USB, elvileg ugye úgy menne, hogy Digistump 16,5MHz (gondolom a Digistamp-et hallotta félre valaki), feltöltés gomb, modul rádug, és működik. Simán csak
"A vázlat 700 bájt (11%)-ot használ a program tárhelyből. A maximum 6012 bájt.
A globális változók 9 bájtot használnak a dinamikus memóriából.
Running Digispark Uploader...
Plug in device now... (will timeout in 60 seconds)
micronucleus: library/micronucleus_lib.c:66: micronucleus_connect: Assertion `res >= 4' failed.
Aborted (core dumped)"
Mondjuk rootként még nem néztem... Mintha nem tudna kapcsolódni. -
Hello,
ATiny85 + Arduino IDE van valakinek Linuxon? Semmi értelmeset nem találok, hogy hogyan is kéne rá programot feltölteni. A Tiny modul jó, a gép látja.
-
Undoroid
őstag
Sajnos valami nem stimmel a rendelkezésemre álló Nano-val! Továbbra is csak az "egysoros-telikarakteres" kijelzést produkálja. Életjel van, mert a kontroláló LED-ek ütemesen villognak a Nano-n. Ugyanazzal az összeállítással* (csak a mikrovezérlő más) Unoval szépen muzsikál minden, ugyanazzal a programmal. Más programmal hibátlanul működik ez a Nano...
* 16x2-es LCD, breadboard, DHT11 szenzor, 10Kohm poti, bekötővezetékek, betáp: PC USB-portja
-
válasz
Drótszamár #15759 üzenetére
Hát ilyen undorító kódot régen láttam.
-
Drótszamár
őstag
Ez egy kombi szenzor modul, SHT-30 és QMP6988 szenzorok ülnek az i2c buszon.
Az SHT-30 rendben működik 3,3V-on és 5V-on is mindkét eszközzel. A gyártó 5V-ot írt a szenzor modulhoz, maga a QMP6988 1.71V és 3.6V között működik a gyári doksi szerint.Viszont adtál egy ötletet. Hétvégén összenézem a nyers légnyomás adatokat mindkét eszközön.
Ha azok egyeznek, akkor a kiolvasás jó.
A nyers adatokkal és a kalibrációs adatokkal még varázsol egy csomó mindent a library. Szorozgat, osztogat, meg shiftel össze-vissza. Nekem még mindig az a gyanús, hogy valahol kicsúszik az érték a longból.Itt rakja össze a végleges értéket:
Egyelőre fingom sincs, mit és miért csinálQMP6988_S32_t QMP6988::getPressure02e(qmp6988_ik_data_t *ik, QMP6988_S32_t dp, QMP6988_S16_t tx)
{
QMP6988_S32_t ret;
QMP6988_S64_t wk1, wk2, wk3;
// wk1 = 48Q16 // bit size
wk1 = ((QMP6988_S64_t)ik->bt1 * (QMP6988_S64_t)tx); // 28Q15+16-1=43 (43Q15)
wk2 = ((QMP6988_S64_t)ik->bp1 * (QMP6988_S64_t)dp) >> 5; // 31Q20+24-1=54 (49Q15)
wk1 += wk2; // 43,49->50Q15
wk2 = ((QMP6988_S64_t)ik->bt2 * (QMP6988_S64_t)tx) >> 1; // 34Q38+16-1=49 (48Q37)
wk2 = (wk2 * (QMP6988_S64_t)tx) >> 8; // 48Q37+16-1=63 (55Q29)
wk3 = wk2; // 55Q29
wk2 = ((QMP6988_S64_t)ik->b11 * (QMP6988_S64_t)tx) >> 4; // 28Q34+16-1=43 (39Q30)
wk2 = (wk2 * (QMP6988_S64_t)dp) >> 1; // 39Q30+24-1=62 (61Q29)
wk3 += wk2; // 55,61->62Q29
wk2 = ((QMP6988_S64_t)ik->bp2 * (QMP6988_S64_t)dp) >> 13; // 29Q43+24-1=52 (39Q30)
wk2 = (wk2 * (QMP6988_S64_t)dp) >> 1; // 39Q30+24-1=62 (61Q29)
wk3 += wk2; // 62,61->63Q29
wk1 += wk3 >> 14; // Q29 >> 14 -> Q15
wk2 = ((QMP6988_S64_t)ik->b12 * (QMP6988_S64_t)tx); // 29Q53+16-1=45 (45Q53)
wk2 = (wk2 * (QMP6988_S64_t)tx) >> 22; // 45Q53+16-1=61 (39Q31)
wk2 = (wk2 * (QMP6988_S64_t)dp) >> 1; // 39Q31+24-1=62 (61Q30)
wk3 = wk2; // 61Q30
wk2 = ((QMP6988_S64_t)ik->b21 * (QMP6988_S64_t)tx) >> 6; // 29Q60+16-1=45 (39Q54)
wk2 = (wk2 * (QMP6988_S64_t)dp) >> 23; // 39Q54+24-1=62 (39Q31)
wk2 = (wk2 * (QMP6988_S64_t)dp) >> 1; // 39Q31+24-1=62 (61Q20)
wk3 += wk2; // 61,61->62Q30
wk2 = ((QMP6988_S64_t)ik->bp3 * (QMP6988_S64_t)dp) >> 12; // 28Q65+24-1=51 (39Q53)
wk2 = (wk2 * (QMP6988_S64_t)dp) >> 23; // 39Q53+24-1=62 (39Q30)
wk2 = (wk2 * (QMP6988_S64_t)dp); // 39Q30+24-1=62 (62Q30)
wk3 += wk2; // 62,62->63Q30
wk1 += wk3 >> 15; // Q30 >> 15 = Q15
wk1 /= 32767L;
wk1 >>= 11; // Q15 >> 7 = Q4
wk1 += ik->b00; // Q4 + 20Q4
//wk1 >>= 4; // 28Q4 -> 24Q0
ret = (QMP6988_S32_t)wk1;
return ret;
}
-
válasz
Drótszamár #15756 üzenetére
Használd a szabványos (u)int(8|16|32|64)_t típusokat. Ha nem ismerné, include-old a <stdint.h>-t. De valszeg tényleg nem ez a hiba.
-
válasz
Drótszamár #15756 üzenetére
Nekem gyanús, hogy nem az lesz a baj. A szenzor 5V kompatibilis, vagy illesztve lett rendesen (táp és adatlábak is)?
-
Drótszamár
őstag
Üdv!
Adott egy ESP32-es eszközhöz készült légnyomás szenzor. Van hozzá Arduino library.
Szenzor: QMP6988
Github library: [link]Arduino alatt össze-vissza hülyeségeket mér amikor nem esp32-es lapra fordítom.
Ha jól gondolom számábrázolási probléma lesz.Az elején a típus definíciót megpróbáltam áttenni ATmega 1284P procira.
Picit jobb az eredmény, de azért még nem a légnyomást kapom eredményül.
Elrontottam valamelyik típust?//kommentben az eredeti ami az esp32-őn rendben működik.
#define QMP6988_U16_t unsigned int //unsigned short
#define QMP6988_S16_t int //short
#define QMP6988_U32_t unsigned long //unsigned int
#define QMP6988_S32_t long //int
#define QMP6988_U64_t unsigned long long // Ide mi kéne?
#define QMP6988_S64_t long long //És ide?
Ide mit kéne? Ez esp32-őn 128 bites ha jól tudom. ATmega 1284P procira van ilyen?
unsigned long longÉs ide?
long long -
_q
addikt
válasz
ekkold #15753 üzenetére
STM mx cube vagy cube siman a neve amivel regen lehetett a fuggvenyeket egyszerusiteni, volt hozza kulon fejleszto kornyezet is, de az arduino egyszerusege nekem jobban bejon, persze nem ezt hasznaljak a cegek tudtommal, de hobbira kenyelmesebb. Akkor ez jo hir, hogy STM-re is megoldott. Koszi.
-
ekkold
Topikgazda
Arduino környezetben is használható, és az arduinos függvények nagy része működik is rajta, de van néhány STM specifikus függvény, ami nem "standard arduino".
Ugyanakkor az ST-nek van hozzá ingyenes fejlesztő környezete. Azzal sokkal több a lehetőség, jobban kihasználható a hardver, de nehezebb/bonyolultabb a használata.
A forrasztóállomásom szoftverét pl. arduinoval készítettem erre a procira. -
Janos250
őstag
válasz
ekkold #15749 üzenetére
Sokáig én is az STM32 alapúakat használtam, én is meg voltam velük elégedve. Az egyes perifériák regisztereinek cím alapján való elérése is kényelmes, jól dokumentált, így könnyen el tudtam intézni bármit, könyvtár használata nélkül.
Azért mindenre az ESP32-t használom, mert
1. a két mag más programozási logikát enged meg
2. a WiFi nálam gyakran kell, mert mindent úgy csinálok, hogy telefonról legyen vezérelhető IP alapon
3. ha már ezt használom, nem akarom keverni, mert abból csak káosz van.
4. igaz, hogy drágább, mint az STM32 (évekkel ezelőtt kb. 800 Ft-ért vettem az egyszerűbbeket STM32-ből, az ESP32 meg ma is 2000, vagy fölötte van, mióta az ÁFA bejött), de összességében nem ezen múlik a boldogság -
ekkold
Topikgazda
válasz
Janos250 #15748 üzenetére
Az ESP32 és az ESP8266 is jó processzor, mindkettő jóval erősebb mint egy sima arduino. Viszont drágábbak mint az STM, többet fogyasztanak, és nem kell mindenhez Wifi sem.
Az STM procit használva a program matekozós része (pl. a forrasztóállomásom esetében a PID) olyan gyorsan fut le, hogy szinte elhanyagolható az erre fordított idő. Az A/D konverterre várakozás, vagy pl. az opampok beállási idejét kivárni sokkal több idő. Még mindíg meg tudok lepődni, mekkora számítási teljesítménye van ennek a procinak. Van pl. arduino due panelem, ami szintén igen gyorsnak számít, de a BluePill annál is gyorsabbnak tűnik. -
-
ekkold
Topikgazda
válasz
ekkold #15745 üzenetére
Nemrég összedobtam pár saját tervezésű fejlesztőpanelt, ami lábkompatibilis a BluePill-el, és készítettem hozzá próbanyákra egy I/O-láb tesztert: minden I/O lában van egy led+ellenlállás. Ime:
[video-link] -
ekkold
Topikgazda
-
Undoroid
őstag
Remek!
" a NANO ugyanazt a μC-t tartalmazza, minden UNO példaprogram változtatás nélkül fut " Pont ezzel próbálkoztam az UNO után! A méretre vágott próbapanelon szépen el tudtam volna tenni a mikrovezérlőt a kijelző mögé, de sajnos valami nem stimmelt (dugaszolós panelon) . A kijelzőn csak egy sor "telekarakteres" kijelzést tudtam megjeleníteni. Nyilván itt Én rontottam el valamit.
Újra fogom próbálni
szerk: Kalapács... Neeem, de láttam pár olyan megoldást a világhálón, ami kb. ezen szerszám használatával egyenértékű volt! Pusztítás és azután csodálkozás, hogy nem megy a masina!
-
válasz
Undoroid #15742 üzenetére
Nyitott kapukat döngetsz.
Pontosan tudom, hogy ott direkt másfél raszter távolság van, ezért írtam, hogy ha nagyon akarod se tudod fordítva rádugni egyik shieldet sem.
Lehet kapni direkt UNO-hoz való shield-alaplapot, sőt, én már csináltam hozzá shieldet meggörbített pinekkel, de kár a fáradságért, ugyanis a NANO ugyanazt a μC-t tartalmazza, minden UNO példaprogram változtatás nélkül fut rajta, viszont az összes kivezetése tökéletesen próbapanel kompatibilis.Úgy érzem, a kalapáccsal elég bensőséges a kapcsolatod.
-
Undoroid
őstag
Üdvözöllek!
" ...komponenseket némileg "hülyeállóvá" kell tenni, vagyis, hogy ne lehessen fordítva összedugni... " Ez pontosan így is van! Nem szimmetrikusan helyezkednek el a csatlakozások, ezért fordítva nem lehet összerakni! ...bár megfelelő méretű kalapács segítségével mindent meg lehet szakérteni!
Tehát az UNO két oldalán vannak elhelyezve a csatlakozások. Két-két csatlakozó aljzat van felszerelve. Az első pár között a szabványos 2.54mm távolság van és ezért ez akár lehetett volna egy, folyamatos...viszont a másik csatlakozó (szintén két nem egyforma darabból áll) viszont az egymással határos pontjai nem 2.54mm-re vannak egymástól, hanem legalább 0.5mm-el messzebb! Így a szabványos raszterre -előre kifúrt- próbapanel pontjai sohasem fognak egyszerre stimmelni! Holnap délelőtt -ha kell- akkor lefotózom a problémát! Úgy látni fogod a gondot!
Ha van kéznél egy UNO és egy tolómérő, akkor mérj meg minden csatlakozási pontot, egyforma távolságra lesznek egymástól az egymás mellett lévő pinek...KIVÉVE a 7. és a 8. pin! Itt van elválasztva egymástól a két csatlakozó aljzat, és ha akarod sem tudod úgy összerakni, ahogyan azt kellene! ...esetleg kalapáccsal...
-
-
válasz
Undoroid #15737 üzenetére
Szia!
Nem tudom mennyire állt szándékában a tervezőknek az utángyártott shieldek "ellehetetlenítése", de ez esetben inkább a Pokajoke áll a háttérben: az UNO elsősorban oktatásra lett kifejlesztve, ennek érdekében a komponenseket némileg "hülyeállóvá" kell tenni, vagyis, hogy ne lehessen fordítva összedugni. -
Undoroid
őstag
válasz
Undoroid #15714 üzenetére
Sziasztok Guruk!
Egy érdekes dologra lettem figyelmes...avagy kifoghattam valami ügyes húzást a gyártók részéről?!
Szóval egy Arduino UNO -ra szerettem volna összedobni egy tandempanelt, amit az előre perforált furataival (szabványos méretű tüskesor használatával) illesztettem volna össze, DE ......de a furattávolságokkal akadtak gondjaim: a ki- és bemenetek összesen 4db csatlakozáson keresztül vannak kivezetve! Az egyik oldalán (analóg IN- és a tápok) megfelelő távolságban vannak egymástól, de a másik kimeneti tüskesoron (Digitál- és Pwm) csatlakozók között (7. és 8. pin) valamivel nagyobb a távolság, mint a szabványos furattávolság! Kifogtam valami rosszul sikerült UNO-t vagy a gyártók ezzel a rafinált trükkel próbálják levédeni a saját Shiel-ek gyártásának lehetőségét?
Lehet gyártani sajátot, de vedd meg hozzá a legyártott alaplemezt, aminek nem lesz elegendő területe...
********************************************************************************doberman [link]
Szia! Ezer éve már...Jól néz ki az a masina! A kapcsolódó termékeknél találtam meg ezt: [link] Mit szólsz hozzá? Ne offoljuk ezzel ezt a topikot, menjünk át privát üzenetbe, ha éppen ráérsz!
-
And
veterán
válasz
Tomika86 #15735 üzenetére
"Van hátránya az I2C külső ADC ICnek?"
Azon felül, hogy elfoglal néhány pin-t (már ha az ehhez szükséges adatbusz amúgy nem létezik / nem használt), inkább csak előnyei lehetnek: nagyobb felbontás, jobb konfigurálhatóság, differenciális bemenet lehetősége, kisebb zaj, jobb linearitás, egyéb képességek, pl. változtatható előerősítő, stb. -
Tomika86
senior tag
-
válasz
Tomika86 #15733 üzenetére
GPIO12 és 0: FET kapcsol 12V-os Relét
Abból lehet probléma attól függően, mit kapcsol a relé. Egy ellenállás+kondenzátorral (low pass filter) ki lehetne szűrni a PWM jelet, a relét valószínűleg úgyis mondjuk 1Hz-nél ritkábban kapcsolgatod.
GPIO 2: 470ohm előtéttel földre van kötve a LED
Akkor a felhúzó ellenállással adtál egy pofont a kakinak.A többi a leírt módon szerintem jó lesz.
Jó lenne ha még 5db GPIO lenne a panelon
Próbálkozhatsz multiplexeléssel, egy lábra egy analóg és egy digitális bemenet közösítése például egyszerűen megoldható, vagy ha minden kötél szakad, külső port bővítőt is használhatsz, pl. 74hc595 vagy cd4021b.
-
Tomika86
senior tag
GPIO12 és 0: FET kapcsol 12V-os Relét
GPIO14 és 15: Egyik 10kohm-al földre van húzva és nyomógomb van a 3,3 és bemenet között.
Másikon az LM1815 IC kimenete van sorosan 1kohm-al.
SD kártya többi lába olyan GPIO lábon van ami nem ad semmit boot esetén
GPIO 2: 470ohm előtéttel földre van kötve a LEDJó lenne ha még 5db GPIO lenne a panelon
-
válasz
Tomika86 #15731 üzenetére
GPIO12 és 0 én kimenetként használom, FET-et kapcsolok vele
Pontosan mit? Belefér, hogy a boot alatt random PWM jelet kapjon a külső eszköz? Ha egy LED-nél bonyolultabb eszköz van rákötve, gond lehet belőle.
GPIO 14 és 15 bemenetként használom
Mi van rákötve? Belefér, hogy a boot alatt random PWM jelet kapjon a külső eszköz? Egy passzív szenzor is károsodhat, ha tápfeszt kapcsolgatsz rá, az aktív eszközökben meg rövidzárlatot okozhat. Ha digitális bemenet, legalább egy védő ellenállást tegyél rá (100Ω-10kΩ közt, ami nem zavarja a kommunikációt).
GPIO 5 SD kártya SPI Chip Select láb
Ez valószínűleg ok, ha boot közben nem kap a többi lábon jelet.
GPIO 2 bemenetként van használva, felhúzó ellenállással
Az onboard LED-et megnézted, hogy gyárilag Vcc-re vagy GND-re van kötve? Utóbbi esetben érhetnek meglepetések, előbbi esetben nincs szükség külön felhúzó ellenállásra.
-
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
Ez a táblázat alapján, vannak lábak amik csak ki vagy bemenetként használhatók:
[link]Pl:
GPIO12 és 0 én kimenetként használom, FET-et kapcsolok vele
GPIO 14 és 15 bemenetként használom
GPIO 5 SD kártya SPI Chip Select láb
GPIO 2 bemenetként van használva, felhúzó ellenállássalAhogy nézem ezek a kétes lábak.
Köszönöm!
-
gyapo11
őstag
Esetleg a fw-rel azonos nagyságú tesztprogramot futtatni, ami végiglépked és ír mindent serialra? Hátha flash hiba, ramhiba, eepromhiba, szóval valami időnkénti hw hiba. Ha igen, akkor akár egy másik arduino, beletöltve a fw, és már jó is. Ha az egyéb részekben van hiba, akkor persze ez nem segít.
-
válasz
doberman #15726 üzenetére
Ha van, akinél jól működik, akkor sokkal valószínűbb a hardver hiba, hibás alkatrész vagy összeszerelési hiba. Az akkutól indulj, és a tápfeszt ellenőrizd, meg ami előállítja! Ha regulátor van benne, nézd meg, hogy van-e rajta rendes hűtés, rögzítve van-e rendesen a hűtőborda.
-
doberman
senior tag
Nagyon köszönöm a gyors választ! (weiss-nek is).
ez már 3.0.3 verzió.. elméletileg a gyerekbetegségeken már túl van. akkor marad a szerelési hiba - kalandra fel, elő a forrasztó állomást, végig nézem mikroszkóppal... ja egyébként akkuról megy -mikor épp olyan kedve van. (egyébként többen panaszkodnak egy fb fórumon, de még többen megelégedve használják - megoldást meg nem nagyon írtak)
még1x köszi! -
-
válasz
doberman #15723 üzenetére
Szia! Én elsőre azt mondanám, hogy az AVR-ek nagyon megbízhatóan működnek, ha a program jól van megírva, tehát ha nincs RAM szivárgás, a világból kimennek. Ezért én elsősorban a hardvert nézném át, különös tekintettel a tápra. Egy alulméretezett táp okozhat brownout-ot. Utána a belső összeköttetéseket, árnyékolásokat.
Ha a hardver rendben, akkor a programban kell logikai hibát keresni, ami hát... nagyon nem lesz egyszerű. Utána kéne nézni, nincs-e forkolva a gyári firmware, az jelezheti, hogy más már megtalálta a hibát.Mit tud ez az eszköz?
-
doberman
senior tag
szervusztok Arduino guruk!
hátha tudtok segíteni egy "műkedvelőnek"..
vettem egy kínai klón (már a kínai dolgokat is hamisítják) [rádióvevőt] aminek a vezérlését a kici kínai Arduino nanoval oldotta meg. [Ez] a firmware fut rajta. a gondom az, hogy néha nem indul el, illetve kifagy, nem reagál a gombokra sem az enkóderre.
ilyenkor csak hard reset-el tudom újra indítani, de van mikor csak a 4-5 resettel lehelhető bele élet - de volt már mikor újra kellett rakni a firmware-t. teljesen kiszámíthatatlani, hogy elindul-e normálisan...
A kérdésem az, hogy van e esetleg olyan debug megoldás ami esetleg kiszürné, hogy a rádió rész bolondozik vagy az Arduino játszadozik?
köszi az ötleteket. -
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tonermagus #15715 üzenetére
Esetleg valami ilyesmi? [link]
-
Janos250
őstag
válasz
"NYÁK lapon tudtok ajánlani valami furaton átmenő, forrasztható elemet amit tudok átkötésként használni"
Persze!
Lyukgalvanizált NYÁK. -
PHM
addikt
válasz
Ha nem túl nagy az áthidalandó táv, levágott alkatrészlábbal is megoldható.
(Ellenállás, dióda, kondi, stb.)
A másik lehetőség eternet kábel kibontott ere, csak azt nem árt kiegyenesíteni,
hogy szépen mutasson. -
válasz
-
tonermagus
aktív tag
Sziasztok!
NYÁK lapon tudtok ajánlani valami furaton átmenő, forrasztható elemet amit tudok átkötésként használni. Max. 1A és 5V menne át rajta.
Olyan megoldás érdekelne amit pofonegyszerű forrasztani ( nem smd, nem miniatűr) és nem is sufni (pl. sima vezeték odaforrasztva).
Igazából számomra egy ellenállás is tökéletes lenne, ha létezik olyan ami olyan mintha ott sem lenne. Első körben sima diódára gondoltam, de azon elvileg sok feszültség esik.
Mit ajánlatok? -
Undoroid
őstag
Köszönöm a válaszokat!
Egy "kis" változás lesz az egészben, mert képbe került egy 4x20-as kijelzőmodul, i²c -csatolással. Így viszont simán megférne a kijelzőn egyszerre is a 4db mért érték!
A riasztási kimenetek pedig felejtősek! Így talán egyszerűbben megoldható lenne a projekt... -
Janos250
őstag
válasz
Tomika86 #15706 üzenetére
Lehet, hogy nagyon rossz megoldás, de én az egyik panelomon így csináltam:
Input feszből DC/DC konverter csinál kb 7 voltot.
A 7-ből LDO 5-öt, illetve 3.3-at.
Jumperezhető, hogy az ESP32 közvetlenül 3.3-at kapjon, vagy a Vin-re 5 V-ot.
Ez utóbbinak - elvileg stabilabbnak kéne lenni, mert közvetlenül a panelon van, nincsen hosszabb hozzávezetés. -
Tomika86
senior tag
Tanácstalan vagyok, hogy csináljam a tápellátását.
Kapcsolóüzeműt kizártam egyenlőre, vagyis biztosat nem találtam, pedig jobb lenne hatásfokot tekintve.
Ezek lesznek a kocsi 12v-ján:
Nextion 7" kijelző 5V, 430mA
Analóg 5V szenzorok ~ 50mA
ESP32 WROOM 32 3,3V, ~800mA
2db DS18B20 3,3V-on ~ 3mA
2db LM1815 áramkör, induktív szenzorral 3,3V-on ~ 15mAJelenleg 12von, biztosíték,sorban vele dióda, utána supressor dióda a föld közé 15Vos. Aztán sorban tekercs és 1000uF elektrolit kondenzátor.
Aztán 7805 a Nextion kijelzőnek
7805 az analóg szenzorokhoz és ebből az 5V-ból a 3,3V LM1117 stab ic-vel.
A gondom az hogy fűteni fog szerintem minden. Illetve az 5v-3,3v is necces.Köszönöm az eddigi segítségeket is!
-
And
veterán
válasz
Tomika86 #15703 üzenetére
"Nextion ha jól tudom tud 3,3Vos adatbusszal kommunikálni."
Olyannyira, hogy bár a tápfeszültségük 5V, a Nextion-ok Tx-vonala konkrétan 3,3V szintű jelet ad. Ezért a kapcsolódó kontroller UART-áramkörének vételi érzékenysége és tápja függvényében esetenként szükség lehet egy szintillesztő beiktatására is. -
Tomika86
senior tag
Köszönöm
A helyén a max 15Vból lenne 2db 7805 stab IC.
Egyik a Nextion kijelző.
Másik az arduino volt. De most esp32-re alakítottam át.
Ebből csinálnék TMS1117 stab icvel 3,3Vot.Lenne az SD kártya a 3,3V-on.
3db FET kimenet.
2db LM1815 ICs induktív érzékelős áramkör.
Illetve az ESP32
Nextion ha jól tudom tud 3,3Vos adatbusszal kommunikálni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LTE frekvenciák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- EAFC 25
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Formula-1
- Milyen videókártyát?
- A Fehér Házban marad a Starlink Trump és Musk rossz kapcsolata ellenére
- Hobby rádiós topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnal elérhető, raktáron lévő HPE Aruba switch-ek
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest