- weiss: Logi MX Master 3S FW NEM frissítés
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- bambano: Bambanő háza tája
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
Hirdetés
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
_Dumber_
őstag
Most én kérnék segítséget.
Adott: Manjaro +Openbox
Filekezelőben (mindegy hogy thunar vagy nemo) kijelölök egy file-t CTRL-t nyomva újat ad hozzá a kijelöléshez, de a SHIFT-lenyomásakor tömegesen kellene kijelölnie, de semmit nem csinál.
Hogy és hol lehet beállítani?gondolom az rc.xml-ben, de hogyan?
-
BoB
Topikgazda
Először fel kellene tenned az LTS kernelt (3.10) mert az AMD akka drivere csak 3.11-ig támogatja, meg az xorg 1.14-et (szintén kaka AMD
).
A probléma hogy az xorg114 repó-nál hogy a PGP kulcsok nem jók így nem lehet leszedni őket.
Ezzel meg is akad az egész, kivéve ha felteszed valahogy. (pl. te fordítasz)
Szerk.: mondjuk asszem a kulcs ellenőrzést lehet tiltani.
-
BoB
Topikgazda
(#26022) Ryle: Milyen kártyád van? Milyen kernelt használsz?
-
BoB
Topikgazda
válasz
Apollyon #1189 üzenetére
Gondolom a manjaro-system csomagra gondolsz. Nem tudom mit pakolnak abba a csomagba, de Arch-on a Firefox csak egy csomag a többi közül. Nincs ilyen hogy "rendszerfrissítés".
Szerk.: ha frissül a böngésző biztonsági szempontból az aggályos ha valaki nem frissít. Nincs ez hozzákötve máshoz, csak a függőségeihez.
-
_Dumber_
őstag
válasz
Apollyon #1189 üzenetére
Utóbbi időben a manjarora csomagokban jön a frissítés. Mostanában nem láttam egy-két elem frissítését.
Volt egy nagyobb frissítés a múlt héten.. szerintem a következő jövő héten várható.
Ezekbe a "csomagokba" rakják bele az összes program frissítését. - pl a chromiumot is - Úgyhogy ez nem csak az FF-re igaz.(gondolom tesztelgetik a fiúk és egyben hagyják jóvá)
-
Apollyon
Korrektor
Manjaronál azt vettem észre, hogy a FF-ra csak akkor küldik ki a frissítéseket, amikor rendszerfrissítés is érkezik... Nálam még fentvan Opera is, de azt csak akkor használom ha valami FF-ban nem megy (mert szénné van tiltva minden), viszont az is csak akkor frissül ha rendszerfrissítés is érkezik.
-
Apollyon
Korrektor
Gondolom ti is firefoxot használtok... Még windózén anno mindig bétát, aurórát használtam, de ugye linux alatt a FF-nak sincs megengedve a frissítés, csak akkor frissül ha a rendszer is...
Nos ti mernétek külön engedélyezni a FF frissülését, vagy inkább nem? Itt most biztonsági szempontból érdekel a dolog.
-
_Dumber_
őstag
Ez nem vezet eredményre.
Ott két menüelem van.
Egyik kikényszeríti, hogy telepítsem a Sony managerprogramját - továbbiakban: PCC - (exe, de egyébként sem pálya)
A másik szürke ....Ugyanakkor ezzel a telefonállapottal, a W7 és a Kubuntu azonnal csatolja. Csak a Manjaro nem képes boldogulni vele
Egyébként ha a PCC telepítést bepipálom, akkor csatol egy CD-nek látszó tárgyat, amin ez a program található... de a Mass-t nem akaródzik csatolni..
-
_Dumber_
őstag
Nem tudom, hogy az kell e... egyébként Openbox. Thunar nem csatolja.
(Thunar és Nemo van a gépen)Köszi mindkettőtöknek.. megnézem
szerk: MTP az valami media izé.. nekem akkor a MASS kell
Az lsusb ezt adja vissza:
Bus 008 Device 003: ID 064e:a103 Suyin Corp. Acer/HP Integrated Webcam [CN0314]
Bus 008 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 004 Device 002: ID 046d:c52b Logitech, Inc. Unifying Receiver
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 007 Device 002: ID 0fce:0172 Sony Ericsson Mobile Communications AB Xperia P
Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub -
_Dumber_
őstag
Adott egy Xperia P telefon. *ubuntu simán csatoja, de manjaro valahogy észre sem veszi. Mass storage-ként kéne csatoltatnom (ha jól tudom), ugyanakkor egyéb külső vinyót automatókusan sikerül USB keresztül párosítanom
Mi kellene ahhoz, hogy csatolja?
-
korobi
aktív tag
jól értelmezem a tlp config fájlját? kezeli a 2 videókártyát?
-
korobi
aktív tag
sziasztok.
Szükségem volna egy kis segítségre. Adott egy lenovo g500 noti. s szeretném valahogyan beüzemelni a 2 videó kártyás üzemmódot. vagy letesztelni valahogyan hogy megy e egyáltalán.
ami eddig adott:
manjaro openbox 64bit
kernel 3.14.1
xf86-video-ati 6.14.1-1 telepítve
xf86-video-intel 2.15.0-2 telepítveez alapján próbáltam volna: Hybrid graphics, de ennek a kimenetére " cat /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch " csak annyit kapok hogy nincs ilyen fájl vagy könyvtár
egyen lőre itt tartok. gondolkodtam hogy esetleg feltegyem a zárt drivert és akkor az hátha megoldja a dolgot, de kételyeim vannak efelől...
-
BoB
Topikgazda
Persze. Vagy szar volt a net kapcsolatod - nálam UPC-nél előfordul 1 másodperces szünet néha, ha pont ilyenkor frissítek ez van.
De nincs vele gond mert letölti megfelelően, még az integritását is ellenőrzi hogy nem -e sérült.
A másik lehetőség hogy a mirror-al volt ez a helyzet. Mikor frissítetted utoljára a mirrorlist - et? Lehet mirror ami fasza volt régen mostanában szarakszós.
Én reflector -al szoktam néha. (fél évente egyszer):
sudo reflector --verbose --country 'Germany' -l 200 -p http --sort rate --save /etc/pacman.d/mirrorlist
sudo sed -i '/ftp/ s/^/#/' /etc/pacman.d/mirrorlist -
MKLS
aktív tag
Hello!
Most a legutóbbi frissítésnél találkoztam olyannal, hogy ahogy töltötte le a csomagokat volt amit nem sikerült neki, és átugrott, 1Kbyte/sec-nél lassabb letöltési sebesség miatt, és ki volt írva a szerver neve is azt hiszem. Miután végzett az update-el restartoltam és csináltam egy sudo pacman -Syyu -t de azt írja nincs teendő.
Ilyennel találkozott már valaki? -
válasz
Siriusb #1156 üzenetére
Nem tudok ilyenről.
A márciusi telepítőn 3.13-as kernel van, ami az AMD APU-t rendesen támogatja bugok nélkül.
Ez nekem már elég volt, ahhoz, hogy letöltsem, de azóta kijött a 3.14-es, ami még jobban kezeli az AMD APU-k energiatakarékos funkcióit.
Nem tudom, hogy így lehet-e különbség a hardver működésében. Mármint ha 3.13-as kernellel installálom fel a gépet, utána rakom rá a 3.14-est.
Bár, gondolom, nem kéne semmilyen különbségnek lennie, hiszen ez a rolling release lényege... -
Sziasztok!
Van egy kiírt március 1.-jei arch telepítőm.
Van értelme újat leszednem, ha május elején tervezem majd egy gépre telepíteni?
Vagy jó a régebbi is?
Lesz bármi különbség a kettő között, vagy úgyis minden a legújabbra frissül pl. kernel?Kösz!
-
F34R
nagyúr
vegre megy a systemd-networkd igy mar nem kell se wicd se netctl.
-
MKLS
aktív tag
válasz
Apollyon #1140 üzenetére
Kicsit jobban utána olvastam a dolgoknak review-kban és fórumokban is és végülis megtaláltam a fő különbséget: Manjaro egy Arch fork, saját tárolóval, és az Arch-hoz képest jobban kitesztelt frissítésekkel, saját filozüfiával. Antergos viszont igazából egy Arch linux, olyan mint az Archbang csak még kényelmesebbé tett clickelős grafikus telepítővel, DE választóval, meg néhány előre telepített alkalmazással. A csomagok frissebbek, hamarabb jönnek ki mint Manjarohoz, de ugye ez hordozza azt a veszélyt is, hogy esetenként egy-két frissítés miatt elcsesződik valami, ami egy tapasztalt Arch felhasználónak nem különösebben okoz gondot, de egy kezdőnek beletörhet a bicskája.
Xfce: Hát ja... ismert bug/bugok ráadásul több éve és semmi, persze együtt lehet ezekkel élni, de ha nem lennének akkor talán még tökéletesnek is lehetne nevezni.
Én azt még mindig nem tudom eldönteni egyértelműen, hogy screen saver bug, vagy power management... nekem ez utóbbi gyanúsabb, mert például néztem nemrég egy lubuntut kiváncsiságból mert lxde-t még nem próbáltam és abban is xfce-power-manager van és ugyanezzel a buggal találkoztam...
-
Apollyon
Korrektor
Manjaro szerintem összerakottabb, és hárdabb team áll mögötte mint a kisebb disztróknál, meg a következő eset is talán a fejlettségére utal:
Kerestem egy jó mp3 tagger programot, bár én mindenből szeretek terminálosat használni, ezúttal kivételesen grafikus kellett, mert rengeteg zeném van és ez elég aprólékos, szöszölős munka. Nos a legjobbnak a még windózéról ismert, fantasztikusan meglepő Mp3tag nevű programot találtam, aminek azt hittem van linuxos verziója.
Nos nem volt, és erre csak akkor jöttem rá, amikor AUR-ból telepítve yaourt-tal felrakott valami wine kezdeményt, tehát végülis felrakott hozzá mindent ami kellett, kb automatikusan.Nos, ezt Debianon vagy valami kisebb disztrón nem hiszem hogy meg tudtam volna csinálni masszív utánaolvasás nélkül, így viszont csak pár karaktert kellett beütnöm terminálba és már használhatom is a legkirályabb grafikus taggelő progeszt.
Az pedig hogy miért jobb, a fenti példából is látszik, egy disztrót szinte bárki összeüthet magának (aki ért hozzá), viszont ha megvan hozzá a megfelelő filozófia, akkor még népszerű is lehet az emberek körében: lásd Arch, Manjaro.
Szerk:
Jah és még valami az xfce bulihoz: a screensaver mellett egy olyan bug is van, hogy újraindítás után mindig lesz egy újabb conky process, és nem igazán találtam rá megoldást hogy lehetne kivédeni. Nos én elégedett vagyok az xfce-szel, és igazából ez a két bug zavarni nem zavar, inkább az, hogy nagyon béna hogy ezt nem javítják, mert ez a conky-s Autostart dolog is már egy többéves probléma. -
MKLS
aktív tag
válasz
Apollyon #1138 üzenetére
Kipróbáltam.
Hát igazából annyi, hogy több DE van benne alapból és a telepítő kérdezi, hogy melyikkel akarod: Gnome3, Cinnamon, Openbox, Razor-Qt, Xfce és ez egyik sem Community edition. Cinnamon-t próbáltam ki, de valahogy nem olyan fasza mint Mint alatt, a változtatásokra nem mindig vagy furcsán reagál. Azért érdekes mert Cinnarch néven kezdtek és ebből lett Antegros. Majd ha lesz időm/kedvem kipróbálom a Gnome-ot, elvileg az lett a fő DE-je.
Sokkal kevesebb program van benne előtelepítve mint a Manjaroban, ami nem lenne baj mert ebből az ember arra gondol, hogy még gyorsabban megy a telepítés, igen ám de a csomagokat nem az ISO-ból pakolja fel, hanem úgy tölti le (igaz az aktuális legfrissebbeket), ezért sokkal lassabb volt a telepítés. Az is igaz, hogy telepítés után nem kellett vagyis nem volt mit frissíteni.
Összességében nem tűnt rossznak, kiváncsi lennék Manjaro miért ennyivel népszerűbb. Korábban kezdték talán? Vagy jobb a "marketing"?
-
MKLS
aktív tag
Van valakinek bármiféle tapasztalata az Antergos OS-el? Ahogy néztem nincs topikja, nyitni nem akartam mivel csak egy lelkes amatőr vagyok. Az Arch based disztrók kózül mindenhol csak a Manjaro-t (ezt használom és szeretem!) vagy max. az Archbang-et emlegetik.
-
BoB
Topikgazda
Én még scriptet is csináltam speciálisan az én gépeimre, felhasználói beavatkozás csak a sudo beállításához (nem akarok eltértni attól hogy visudo -val állítjuk) valamint a jelszó megadáshoz kell. Fstab beállítástól elkezdve mindent magától végez. Miután lefut, újraindítás után ugyanúgy ott a kész rendszer, fut minden daemon aminek kell, a bejelentkező képernyő fogad ugye (display manager), stb.
Ettől egyszerűbb dolog a világon nincs. Ráadásul módosítani a scriptet egy másik gépre nem tart semmeddig. (UUID-k, felhasználók, csomagok, DE, stb)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hát nézd, most felraktam a 32 bites Debiant KDE-vel, használ 290MB ramot üresjáratban, nem nevezhető soknak pedig fut benne minden, még a virtualbox cuccai is.
A *buntu vonal, meg leszármazottai viszont a kösz de kösz nem kategória. Mintre remek jellemzés az, hogy a frissítést nem ajánlják, rakd újra mikor itt az idő. Wtf?
bob.zxr: az már túl van azon, ami nekem való. Elvagyok az arch wikin meg minden, de a totál alapoktól összerakni még nem az én világom. Nem is feltétlen vágyok rá, jól elvagyok a Chakrával meg a Debiannal.
-
MKLS
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #1128 üzenetére
Azért ennyire nem gáz a masina. Teljesen minimalista DE-t nem akarok. Tök jól, fürgén fut a fentebb írt disztró is, sőt Mint 16 cinnamonnal is meglepően jól, akadás mentesen szaladt.
Gnome3, unity, KDE amik már megfogják, bár kapitány szerint 1Gb RAM elég a KDE-nek is csak nekem túl csillivilli.
User friendly vonalat próbálgatom csak, fedora, opensuse, mageia amit majd alkalom adtán még ki akarok próbálni. Ma néztem még lubuntut lxde miatt, de sokat nem volt a gépen Manjaro jobb
. *buntu vonal valamiért nem szimpatikus, Mint (tudom, hogy buntu fork) tök jó, de uncsi.
-
MKLS
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #1126 üzenetére
Épp ma töltöttem le egy 7.4 netinstallt, gondoltam kipróbálom, de a telepítés legelején valami wifi firmware dolgok hiányoztak már, aztán nem volt türelmem babrálni vele.
Teljesen elégedett vagyok a manjaroval(xfce) egyébként, csak mint kezdő linuxost még hajt a kiváncsiság, próbálgatok disztrókat, bár a hardver kicsit lekorlátoz, egy HP 530 notebook.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Siriusb #1122 üzenetére
Igen így csináltam. A nagyobb gond az volt, hogy lehet töröltem az egyik "Linux" csomagot is, amit nem kellett volna. Ma még kap egy esélyt, visszarakom a backupot, most már legalább tudom hogy merre kell elindulni.
Az mondjuk kár, hogy pl. a tárolóban lévő Firefox nem figyel a régebbi Firefox csomagra, így simán felmenne mellé. Más csomagoknál meg ment az, hogy felraktam az új verziót ami leszedte a már gazdátlan régit. Azt hiszem a QT csomag végül frissült, mikor a filesystem,bash nélkül csináltam a frissítést, de majd meglátjuk este.
Iscariah: semmilyen kieg kompatibilitási gondot nem találtam. Amúgy nem a KDE-vel van gond a Debianban, csak azzal hogy régi. Az előző Debianban meg ráadásul egy olyan KDE verzió volt, amiben bugos volt az energiagazdálkodás, nem lehetett semmit beállítani mert összeomlott az ablak. Elég nagy szarvas hiba ilyen verzióval kiadni egy Debian szintű disztrót, még ha nem is az a fő DE-je.
Xfce szegényes, Lxde szivatós egy ntfs-es penre íráskor és szintén szegényes, az új Gnome meg nagyon rettenetes szerintem. Az ice-ot nem ismerem, de nekem egy normális funkcionalitású DE kell, ahol minden fontosat el tudok intézni a "rendszerbeállításokban", meg vannak fasza widgetek, meg jó effekteket is tud, ezért KDE-zek ahol lehet.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #1120 üzenetére
Tudom hogy ugyanaz, csak szerintem ronda, és a kiegészítők nem mindig 100%-osan kompatibilisek ellentétben a normál FF-éval.
A Debian amúgy szerintem se KDE-vel jó, nekem nem jött be, valahogy nem illik hozzá. Inkább xfce, lxde, vagy gnome, ezek az igazi hozzá való DE-k
Aztán még az az iceWM is érdekes lehet, Archon elég népszerű
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Apollyon #1119 üzenetére
Az Iceweasel az a Firefox, csak a logó más benne.
Debian stabillal csak a szokásos bajom van, hogy más disztró kde 4.13-nál tart, az meg még 4.8-nál. Ha meg bekapcsolod a testing / unstabil repót amire Ubuntu és társai épülnek, akkor rövid úton megdöglik.
Mindegy, több ilyesmi gépre is Debiant raktam, a felhasználójának úgy is mindegy a kde verziója. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Apollyon #1117 üzenetére
Végül is igen, kb. csak a firefoxot használták a gépen.
Bár elgondolkodtam rajta hogy inkább Debiant kellene felraknom KDE-vel, azzal legalább nem fordulnának elő ilyen frissítési gondok, úgy sem fogom látni a gépet egy jó hosszú ideig megint, ha szerencsém lesz talán soha többet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Siriusb #1115 üzenetére
Ezzel jutottam valahova, mert az első parancs kidob egy nagy csomó gazdátlan csomagot. Egy részét le tudtam cserélni vagy eltávolítottam, de pl. a qt4 csomaggal nem tudom mit kellene kezdeni. Mindegy, a sok próbálkozás közben szerintem megöltem a rendszert, mert még egy terminálig se tud bebootolni. Van mondjuk egy partíció imagem amiből vissza tudom állítani, de ezzel sem jutok közelebb az alap probléma megoldásához.
Ráadásul a gépnek dohányos a gazdája, az egész család dohányzik a lakásban, a gép meg szó szerint bűzlik, öröm vele dolgozni...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Apollyon #1113 üzenetére
Dehogy uefi, csak az a csomag is fent volt.
Viszont még mindig gondom van. Egy gyári hibás gpg sig. problémát már megoldottam, de valamit csinálni kellene a filesystem csomaggal, mert a -Syu azzal fejeződik be, hogy /bin, sbin, pár mesa meg calligara cucc már léteznek a fájlrendszerben.
Azt hiszem a manjaro-system csomag frissítésének kellene erről gondoskodnia, de azt nem tudom külön frissíteni, mert a mostani pacman az 4.0.3-as, de a packagekit igényli a pacman<4.1.0-t, így nem tudom külön frissíteni se azt, se a pacmant...Amúgy Chakránál is van havi 1-2 alkalommal olyan 1, 1.5 GB frissítés, szal meg lehet ezt oldani hiba nélkül.
-
Apollyon
Korrektor
Nem kell manuálisan, ha esetleg változás történne akkor a következő rendszerfrissítéskor a mirrorlistet is updateli a rendszer. Amióta Manjarot használok, még sosem nyúltam hozzá a list-hez
(#1112) CPT.Pirk: UEFI-vel nincs tapasztalatom egyelőre, amíg lehet kerülöm az ilyen gépeket
Ha 2012 óta nem volt updatelve a rendszer, akkor nem csoda hogy ennyit szed le. 0.8.8-ról 0.8.9-re is egy jóval nagyobb frissítés jött az átlagnál, itt vált szét a stable és unstable branch ha jól tévedek. A stable-be meg már csak a letesztelt cuccok kerülnek át.
Azért kíváncsi leszek, hogy ilyen (szószerint .D) gigafrissítésből el fog-e indulni első reboot után is gond nélkül a rendszer... -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Apollyon #1110 üzenetére
Köszi, ezeket beraktam. Az volt még a gond, hogy a pacman.conf ot is frissíteni kellett, az itt írtak szerint: [link]
Viszont frissíteni még nem tudott. Ki kellett szedni a syncfirst opciót, meg le kellett szednem a grub-uefi-x86-64 csomagot. Most nekiáll leszedni 1.1G frissítést, ami 3.3GB felett lesz méretben, meglátjuk mi lesz a vége.hanischz: nem, neked jönnek a frissítések.
-
cog777
senior tag
Koszonom a valaszt mindkettotoktol. Igy mar egyertelmubb.
Ezt a mirror list-et nem ertem. Nekem kell manualisan frissitenem a mirror list-et?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #1109 üzenetére
Én a minap raktam fel pont a mirrorlistet [link]
(#1108) hanischz: Debianhoz hasonlítani a Manjaro-t stabilitás szempontjából nem szerencsés
Míg Debianból 2-3 évente jön új verzió, addig Manjaroból kb havonta.
A Manjaro team meg először leteszteli a frissítéseket és csak azután tolják ki, tehát kevésbé vészes mint a Arch esetében. Egyébként érdemes olvasni a blogjukat, továbbá a fórumot átnézni frissítés előtt, hogy a usereknél mik a tapasztalatok. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Rolling disztró. Ha nagyobb stabilitásra vágysz és a laptopod 64-bites (nincs kitöltve az adatlapod), akkor ott a Chakra.
Amúgy kérhetnék tőled egy mirrorlistet? Visszakerült hozzám egy Manjaro-s gép amit egy ideje már nem frissítettek, most meg a gyárilag benne lévő egyik mirrorról sem tud letölteni. Akárhogy keresem a neten, csak azokat a 2012-es listákat találtam meg, amik nekem is benne vannak a mirrorlistben.
-
cog777
senior tag
Sziasztok!
Egy ideje probalgatom a manjaro-t de nem egeszen ertem az alap filozofiat. Marmint azt hogy mi szamit stabilnak a csomagok kozott, mi nem. Alap telepitesben 3.10-es kernel teszi fel. Ezzel nem megy a sleep a laptop-on. A core repobol 3.13-as kernelt feltettem es lon csoda, megy a sleep. Viszont! Par boot utan a wifi kapcsolatom elment ebedelni
szoval nem megy. Visszateve a 3.10-est wifi megy...
De honnan tudjam mit szabad feltenni? Mi a stabil? Debian alaprol atterve "nem erzem" a rendszert
Vagy ehhez a stabilitashoz szokjak hozza? Igazabol az arch az egyetlen ami a laptopomon elfut hegesztes nelkul, szoval muszaj lenne kiismernem.Koszonom.
-
Köszi mindkettőtöknek!
Már nincs kérdésem. -
Siriusb
veterán
-
Apollyon
Korrektor
Konkrétan nem tudok pontos választ adni a kérdésedre, viszont én kb 2009 óta csak és kizárólag 64bites rendszereket használok, és emiatt sosem volt problémám. Illetve de, 64bites Debian Squeeze alatt szenvedtem a skype telepítésével (lib32-k miatt), de ez a probléma mára már megszűnt, tekintve hogy egy oldstable rendszerről van szó. Ezen kívül még soha semmi más gond nem volt, és az a véleményem hogy manapság már nincs értelme 32bites rendszerekkel szenvedni, előbb-utóbb ki fognak kopni, ezeknek az ideje már lejárt, 2014 van. Pl. ugye Chakra linuxból is már csak 64bites verziót fejlesztenek.
Szóval olyan gépre, ami támogatja a 64bites utasításkészletet, már tutira nem raknék 32bites rendszert.
-
Oks, köszi!
Tudnál esetleg példát mondani a 64bites rendszer előnyére a 32 bitessel szemben?
Pl. proci utasításkészletek használatában (sse, avx, stb) van különbség - x64-en kívül? Memória használat?
Progik számára mennyire számít? pl. van olyan, ami csak 64 biten fut?
Esetleg driverek/modulok szempontjából számít? -
Rimuru
veterán
Én 64bites rendszert raknék fel. Van különbség annak ami ki is használja.
Piros azt jelenti hogy régi a csomag (van újabb verzió belőle, jelen esetben ez a Gnome 3.12), a jobb oldali oszlop "Flag Date" írja hogy mikor jelölték réginek. Azt hogy mikor kerül be nem tudom de ha nem lesz gond akkor hamar.
-
Sziasztok!
AMD A6-6400K prcocim van 4GB Rammal. ezen osztozik a GPU és a CPU.
Az a kérdésem, hogy erre a gépre 32 vagy 64 bites rendszer ajánlott?
Vagyis, a támogatott Ram mennyiségén kívül van-e különbség?Másik kérdés, hogy hol lehet utánanézni, hogy pl. a Gnome 3.12 mikor kerül be a csomagok közé?
A 3.10-es a csomaglistában meg van jelölve napok óta pirossal (nemtom mit jelent).Kössz!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 2600X 16GB DDR4 500GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB Zalman N5 CM 450W
- Dymo LabelWriter 400 hőpapíros címkenyomtató
- Beszámítás! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3067
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 8 Plus 64GB / 12 hónap jótállás
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest