- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ZUK Z2 - Kicsi a bors, de erős!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- hdanesz: Elektromos autózás - Hyundai Ioniq 28 kWh - 2018
- Gurulunk, WAZE?!
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
A Fluxboxot Openbox-klónnak tartom, pedig lehet fordítva van, a lényeg, hogy az összes ilyen *box egy kaptafára megy. PekWM-et, EvilWM-et nem ismerem.
@Shyciii: valóban az Openbox nem nyújt se panelt, se háttérképkezelést, míg az IceWM tudja ezeket. Asztalkezelést egyik kisebb WM sem tud, azt valami fájlkezelővel kell pótolni. Minden WM mögött más koncepció húzódik meg. A billentyűzetről irányítás egyébként valóban hatékonyabb, gyorsabb egy billkombót megnyomni, mint egérért kinyúlni, elvinni a célterület fölé, pontosan becélozni, és csak utána kattintani. Persze vannak kivételek, rajzprogramok, videóvágó szoftverek, stb., oda jobb az egér.
Rofi helyett én a dmenu-t használom, de a Rofi is jó, sőt, van ezekhez hasonló terminálos progi is, az fzf. Igaz csak ritkán dmenu-zök, mivel minden kicsit is gyakran használt progi be van drótozva billentyűkre, kb. 52 darabra. Így általában nincs szükségem név szerinti indításra.
-
Shyciii
veterán
F34R
PekWM és Fluxbox kicsit régen volt frisstíve ha jól emlékszem (anno azokkal is kacérkodtam, de aztán az Openbox lett a befutó). Tán 2018-ban utoljára az egyik, a másik tán még régebben. Az Openbox-ra meg pont ma jött egy újabb verzió.
Frawly
Csak részben nyújtják, mert pl nincs klasszikus értelemben vett asztal, így ikonokat sem lehet kipakolni, max háttérkép, meg conky ilyesmik. Hálistennek nekem ezek sem hiányoznak. Vagy bill kombóval indítok progit, vagy Rofi launcherrel. Annyira hozzászoktam ehhez, hogy a melóhelyen is kerestem olyan progit, ami Rofi szisztémát használja, így ott is ilyen elven használom már.
-
Frawly
veterán
-
_Dumber_
őstag
Nem ez alapján, de ugyan így... csakhogy a "You will get back to the former dialog:" utáni 2 kép nálam már nem ugyanúgy néz ki. Hiányzik a xxx@gmail.com bejegyzés. Nincs semmi benne. Olyan mintha vagy nem futna végig a setting, vagy nem tudná hová lementeni, vagy ha le is menti nem olvasná be a kapcsolatokat az ablakba.
Pedig az írja, hogy:
"The autentication process is complete. You may now close..."Logokat erről merre találok?
-
törölt tag
Az
/etc/xdg/autostart
-ban csak két tálcaértesítő indítás van:
-pamac-tray-budgie.desktop
-pamac-tray.desktop
A~/.config/autostart
-ban nincs se Pamac se Firefox bejegyzés.Tegnap mikor a frisstéssel küzdöttem, kikapcsoltam a Pamac-ban az AUR használatát és megpróbáltam "helyre rakatni" a frissítést. Most nem látom az az opciót. Szüttyögött a rendszer, majd negyed óra után nem tudtam sehogy se leállítani a folyamatot. Ekkor szabályos kijelentkezést és restartot csináltam. Közben a FF is meg volt nyitva. Azóta van ez a jelenség. Próbáltam volna htop-ban kilőni a Pamac-ot, de nem találtam a futó processzek közt.
-
törölt tag
Már leszedtem, nem abajgott semmi érte.
Lenne még egy kérdésem Xfce-vel kapcsolatban. Hol tud "beragadni" automatikus indításra, bejelentkezés után egy program. Ha nem volt olyan beállítási szándék, hogy benne legyen az automatikusan induló alkalmazások közt.
Multkor panaszolta a cimbim, hogy a QBittorrent elindul automatikusan, holott nincs beállítva sem a programban sem az Xfce-ben. Mostanra ez megszűnt, pedig nem tettünk semmit ez érdekében. Viszont tegnap este óta a Firefox és a Pamac indul el bejelentkezés után.
Hol lehetne bogarászni a rendszerben ez ügyben? -
Frawly
veterán
Akkor az még jobb, ha Qt5. Sose volt vele problémám egyik grafikus felület alatt sem ezekkel, sem X.org-on, sem Wayland-kompozitorokkal. Már csak ez az egy Qt-s progi van, amit használok, mivel ebben a legegyszerűbb leszervezni, ha valami torrentet csak részlegesen akarok letölteni. Persze hosszú távon ki lesz váltva vagy Transmission CLI-vel, vagy rtorrent-tel, és az utolsó Qt-s progit is végleg száműzöm.
-
Frawly
veterán
Nekem Waylanden nem volt még gond egy játékkal sem. Vagyis 1-2-nél a teljes képernyős mód szórakozott első indulásnál, de ez sem a Wayland, hanem a SwayWM sara volt, és ilyenkor a játék menüjében előbb ablakos módot kiválasztva, újraindítva, majd újra teljes képernyős módot választva és újraindítva jók lettek ezek a játékok, utána akárhányszor indítom, probléma nélkül futnak.
Szerintem a Wayland teljesen élhető lenne, a gond az alacsony adoptációjával van, 2 bloat DE, 1 használható i3wm-klón érhető el rá, a többi rá írt DE/WM meg kísérleti tesztfázisban megrekedt demó, meg prealfa koncept. Tehát a választék nem valami nagy, ez vele a fő baj. Meg az is kár, hogy kevés az a natív waylandes alkalmazás, ami normálisan kihasználná azt az előnyt, amit nyújtani tudna. Pedig nem rossz a Wayland, gyors, a X.org-nál minimalistább, bloatmentesebb (még XWayland Xorg emulációval is). Tehát lenne értelme elterjeszteni, de a fejlesztők még nem ismerik, idegenkednek tőle.
Sokan tévesen ítélik meg a Waylandet, mert kipróbálják Gnome3, KDE5 Plasma alapokon, és az bloatnak tűnik. De azokon sem a Wayland a bloat, hanem maga az egész DE. Emiatt sokan azt hiszik, hogy a Wayland is olyan értelmetlen bloat, mint a systemd meg a Pulseaudio, pedig pont hogy fordítva. Csak jól kéne tudni használni.
-
Shyciii
veterán
No erről a beépülőről nem is tudtam. Kipróbálom, mert én mpv-t használok Openbox alatt. Köszi
Amúgy én is csak azért használok Chromiumot, mert évek alatt sok mindent megjegyzett már (jelszavak, weboldalak, bankkártyák adatai amit csak vásárlásra használok, lakhely címe, szállítási címek, amit egy kattintásra beilleszt a megfelelő helyekre, meghát ugye a google accountomat is azonnal kezeli). -
Shyciii
veterán
Legutóbb mikor kipróbáltuk, akkor nem működött (mármint az előrefordított vaapi-s). Hiába volt bekapcsolva, a proci terhelésén látszott, hogy nem működik (mikor 1 éve először próbáltam, akkor jó volt). Igazából engem nem izgatott, mert a full hd-t egy egyszerű Kaby Lake-es i3-as proci is gond nélkül viszi úgy, hogy mellette röhögve csinálhatok bármit, úgyhogy engem hidegen hagy, hogy mit pörget, amíg a rendszert nem lassítja
Meg amúgyis inkább mobilon nézek pár apróbb klippet, a nagyobbakat meg tv-n mobilról kinyomva. Filmeket meg winyóról tv-re kötve, úgyhogy a notebook+youtube nálam ritka
-
Shyciii
veterán
Egy időben használtam ezt a csomagot. Kíváncsi voltam a hardveres gyorsításra (akkor még működött), viszont a nagyobb baj ezzel, hogy pár lépéssel mindig le van maradva verziószámban, ami elég gáz, hogy ha épp súlyosabb hibákat javítgatnak (ami ez elmúlt időszakokban volt bőséggel a chromiumban).
-
Komoly képzelőerőd van!
Legalábbis az alapján, hogy a vaapi-t az nVidia-val hozod össze sűrűn. Szerintem az az Intelé, nVidia inkább vdpau vagy már én keverem?
Ebben viszont le vagyok maradva, mit használnak ezek helyett a lejátszók? Nem wayland meg vulkan-os dolgokra gondolok.
Lehet hülyén halok meg, de próbáltam utána nézni és itt még ugyanúgy ott van a vaapi és a vdpau is. Nekem ez a GPU gyorsítás annyira sötét felhős téma, jobban, mint a többi!
Lehet, hogy azért is vagyok ezekhez nokedli, mert egyik gépemben sincs GPU?
No de valamit az integráltak is használnak.....Nem? De!
-
vargalex
félisten
Ez utóbbit javasoltam én is...
-
törölt tag
Itt nagy gáz van szerintem.
[laci@laci-pc-endeavouros ~]$ sudo pacman -Syu
[sudo] laci jelszava:
:: A csomagadatbázisok szinkronizálása...
hiba: nem sikerült a(z) core frissítése (a tárolóhoz nincs szerver beállítva)
hiba: nem sikerült a(z) extra frissítése (a tárolóhoz nincs szerver beállítva)
hiba: nem sikerült a(z) community frissítése (a tárolóhoz nincs szerver beállítva)
hiba: nem sikerült a(z) multilib frissítése (a tárolóhoz nincs szerver beállítva)
a(z) endeavouros naprakész
hiba: failed to synchronize all databases
[laci@laci-pc-endeavouros ~]$ -
törölt tag
Nincs itt valami nagy gubanc a rendszeremmel? A PKGBUILD hiba okán megpróbáltam a base-devel group-ot újra rakni ( saját ötlet ). Ekkor meg hivatkozik, hogy nincs group.
[laci@laci-pc-endeavouros ~]$ sudo pacman -S base-devel group
[sudo] laci jelszava:
:: There are 25 members in group base-devel:
:: Repository core
1) autoconf 2) automake 3) binutils 4) bison 5) fakeroot 6) file 7) findutils 8) flex 9) gawk 10) gcc 11) gettext 12) grep 13) groff 14) gzip
15) libtool 16) m4 17) make 18) pacman 19) patch 20) pkgconf 21) sed 22) sudo 23) texinfo 24) util-linux 25) which
Adjon meg egy listát (alapértelmezett=all):
figyelmeztetés: a(z) autoconf-2.69-5 naprakész -- újratelepítés
figyelmeztetés: a(z) automake-1.16.1-1 naprakész -- újratelepítés
figyelmeztetés: a(z) binutils-2.32-3 naprakész -- újratelepítés
figyelmeztetés: a(z) fakeroot-1.24-1 naprakész -- újratelepítés
figyelmeztetés: a(z) file-5.37-3 naprakész -- újratelepítés
figyelmeztetés: a(z) findutils-4.7.0-1 naprakész -- újratelepítés
figyelmeztetés: a(z) flex-2.6.4-2 naprakész -- újratelepítés
figyelmeztetés: a(z) gawk-5.0.1-1 naprakész -- újratelepítés
figyelmeztetés: a(z) gcc-9.2.0-2 naprakész -- újratelepítés
figyelmeztetés: a(z) gettext-0.20.1-2 naprakész -- újratelepítés
figyelmeztetés: a(z) grep-3.3-2 naprakész -- újratelepítés
figyelmeztetés: a(z) groff-1.22.4-1 naprakész -- újratelepítés
figyelmeztetés: a(z) gzip-1.10-2 naprakész -- újratelepítés
figyelmeztetés: a(z) libtool-2.4.6+42+gb88cebd5-6 naprakész -- újratelepítés
figyelmeztetés: a(z) m4-1.4.18-2 naprakész -- újratelepítés
figyelmeztetés: a(z) make-4.2.1-3 naprakész -- újratelepítés
figyelmeztetés: a(z) patch-2.7.6-7 naprakész -- újratelepítés
figyelmeztetés: a(z) pkgconf-1.6.3-2 naprakész -- újratelepítés
figyelmeztetés: a(z) sed-4.7-2 naprakész -- újratelepítés
figyelmeztetés: a(z) util-linux-2.34-3 naprakész -- újratelepítés
figyelmeztetés: a(z) which-2.21-4 naprakész -- újratelepítés
hiba: cél nem található: group
[laci@laci-pc-endeavouros ~]$ -
törölt tag
Most így próbáltam:
[laci@laci-pc-endeavouros ~]$ git clone https://aur.archlinux.org/yay-git.git
Cloning into 'yay-git'...
remote: Enumerating objects: 179, done.
remote: Counting objects: 100% (179/179), done.
remote: Compressing objects: 100% (134/134), done.
remote: Total 179 (delta 43), reused 179 (delta 43)
Receiving objects: 100% (179/179), 42.69 KiB | 874.00 KiB/s, done.
Resolving deltas: 100% (43/43), done.
[laci@laci-pc-endeavouros ~]$ cd yay
[laci@laci-pc-endeavouros yay]$ makepkg -si
==> HIBA: PKGBUILD nem létezik. -
törölt tag
Fenn van a go. Most ezt kapom:
[laci@laci-pc-endeavouros ~]$ cd yay
[laci@laci-pc-endeavouros yay]$ make
go build -v -mod=vendor -ldflags '-s -w -X "main.version=9.4.2"' -o yay
github.com/Jguer/yay/v9/pkg/stringset
github.com/Jguer/go-alpm
github.com/Jguer/yay/v9/pkg/intrange
github.com/Jguer/yay/v9/pkg/multierror
github.com/Morganamilo/go-pacmanconf/ini
github.com/Morganamilo/go-pacmanconf
github.com/Morganamilo/go-srcinfo
github.com/mikkeloscar/aur
# github.com/Jguer/go-alpm
vendor/github.com/Jguer/go-alpm/sync.go:18:9: could not determine kind of name for C.alpm_sync_get_new_version
make: *** [Makefile:47: yay] Error 2
[laci@laci-pc-endeavouros yay]$
Ez van a yay könytárban, amit Frawly alapján klónoztam:[laci@laci-pc-endeavouros yay]$ ls -l
összesen 300
-rw-r--r-- 1 laci laci 1847 okt 27 11.02 callbacks.go
-rw-r--r-- 1 laci laci 5042 okt 27 11.02 clean.go
-rw-r--r-- 1 laci laci 13584 okt 27 11.02 cmd.go
drwxr-xr-x 2 laci laci 4096 okt 27 11.02 completions
-rw-r--r-- 1 laci laci 11502 okt 27 11.02 config.go
-rw-r--r-- 1 laci laci 1454 okt 27 11.02 config_test.go
-rw-r--r-- 1 laci laci 6683 okt 27 11.02 depCheck.go
-rw-r--r-- 1 laci laci 3178 okt 27 11.02 dep.go
-rw-r--r-- 1 laci laci 2779 okt 27 11.02 depOrder.go
-rw-r--r-- 1 laci laci 10175 okt 27 11.02 depPool.go
drwxr-xr-x 2 laci laci 4096 okt 27 11.02 doc
-rw-r--r-- 1 laci laci 1236 okt 27 11.02 Dockerfile
-rw-r--r-- 1 laci laci 9635 okt 27 11.02 download.go
-rw-r--r-- 1 laci laci 2624 okt 27 11.02 exec.go
-rw-r--r-- 1 laci laci 292 okt 27 11.02 go.mod
-rw-r--r-- 1 laci laci 882 okt 27 11.02 go.sum
-rw-r--r-- 1 laci laci 27451 okt 27 11.02 install.go
-rw-r--r-- 1 laci laci 3187 okt 27 11.02 keys.go
-rw-r--r-- 1 laci laci 6750 okt 27 11.02 keys_test.go
-rw-r--r-- 1 laci laci 35141 okt 27 11.02 LICENSE
-rw-r--r-- 1 laci laci 5359 okt 27 11.02 main.go
-rw-r--r-- 1 laci laci 3187 okt 27 11.02 Makefile
-rw-r--r-- 1 laci laci 17142 okt 27 11.02 parser.go
drwxr-xr-x 6 laci laci 4096 okt 27 11.02 pkg
-rw-r--r-- 1 laci laci 16300 okt 27 11.02 print.go
-rw-r--r-- 1 laci laci 11478 okt 27 11.02 query.go
-rw-r--r-- 1 laci laci 6154 okt 27 11.02 README.md
drwxr-xr-x 4 laci laci 4096 okt 27 11.02 testdata
-rw-r--r-- 1 laci laci 9053 okt 27 11.02 upgrade.go
-rw-r--r-- 1 laci laci 1940 okt 27 11.02 upgrade_test.go
-rw-r--r-- 1 laci laci 1524 okt 27 11.02 utils.go
-rw-r--r-- 1 laci laci 1279 okt 27 11.02 utils_test.go
-rw-r--r-- 1 laci laci 5135 okt 27 11.02 vcs.go
-rw-r--r-- 1 laci laci 1403 okt 27 11.02 vcs_test.go
drwxr-xr-x 3 laci laci 4096 okt 27 11.02 vendor
[laci@laci-pc-endeavouros yay]$ -
Frawly
veterán
Nekem mindenre van, a vim a fő szövegszerkesztőm, és file viewerem, grafikus felületen is (terminálban), nem csak konzolos felületen. Nem csak erre-arra használom. Vifm-ben még a csoportos átnevezés is vim-ben történik, meg sed/awk helyett is ezt használom, amikor csak lehet. Bashban is vi-módot használok. Meg Bashban is van egy olyan funkció, hogy meg tudom nyitni az utolsó parancsot átszerkesztésre vim-ben, fc paranccsal, vagy Esc + v egymásutánjával is ugyanezt a hatást érem el, ez utóbbi a Bash-féle vim-módban visual módba lép be.
Sőt, a WM-et és a böngészőket is vim-es módban meg vim-addonokkal használom, meg sok más programban is vim-billentyűket (Vifm, zathura, less, neomutt, Termite, stb.). Tehát nálam a vim egy életforma, mivel több mint egy text editor, egyenesen egy interakciós módszer, egyfajta működési filozófia az összes proginak. Kár, hogy nem mindegyikben lehet bekapcsolni, vagy konfigurálni vi/vim-módot.
-
Frawly
veterán
Nem. A gvim csomagban lévő „sima” terminálos vim nem GUI-s frontend. Épp olyan karakteres üzemmódú alkalmazás, mint a vim csomagban lévő vim vagy az mc, ranger, stb.. Fut grafikus felület nélkül is konzolban.
Amiről te beszélsz az a gvim csomagban lévő gvim bináris, ami valóban egy grafikus alkalmazás (grafikus felületen GVim-nek látszódik), aminek kell grafikus felület, X.org vagy XWayland, hogy futni tudjon, különben el sem indul, kiírja, hogy nem talált megfelel display-t.
Amiről én beszélek, az a gvim csomagban lévő „sima” vim bináris. Ez Archon +clipboard és +xterm-clipboard compiler flagekkel lett eleve lefordítva. Emiatt ahogy írod is, működik a vim-ből szöveg kihelyezése vágólapra, amit lát egy grafikus X.org-os progi is, pl. egy Gtk-s Firefox. Akkor is látják, ha nincs xsel, vagy stb.. Ennek viszont feltétele, hogy a vim vágólaptámogatással legyen fordítva. Persze az is kell, amit írsz, hogy a terminál tudjon grafikus vágólapot kezelni, de nem tudom kit hülyítünk, minden közismert terminálemulátor tudja ezt, aki meg valami olyan spéci őskövületet használ, ami ezt nem tudja, az magára vessen.
Archban a gvim és a vim csomag egymást kizárja. Ha fent van a vim, akkor a gvim csomag telepítésénél kérdez, hogy lecserélheti-e a vim csomagot, ha nem engeded meg neki a cserét, akkor a gvim nem települ. Persze nem csak a GVim-et telepíti a gvim keretében, hanem a sima vim-et is, pont ezért van ütközés a két csomag között, mert mindegyik ugyanazt a vim binárist is feltenné.
De ez így van Ubuntu- és Debian-származékokon is, azoknál a vim-gtk vagy vim-gnome csomagban lévő vim (és nem gvim) binárisnak van vágólaptámogatása. A különbség annyi, hogy vágólaptámogatással nem rendelkező vim nincs is ezeken a disztrókon, vagyis van, de azt már vim-tiny-nak hívják.
-
Frawly
veterán
Nem. A gvim csomag Arch alatt két vim-et is tartalmaz. Egy grafikus Gtk-s GVim-et (ez az, amiről te beszélsz), és egy terminálos „sima” (karakteres felületű) vim-et is (de ennek is van clipboard támogatása), ez utóbbit használom én.
Ha a sima vim csomagot teszed fel, akkor az csak egyfajta vim-et tesz fel, de az sem terminálra, hanem konzolra van tervezve.
Persze ez Arch alatt van. Más disztrókon annak a kérdése, hogy a disztró készítői a vim-et milyen csomagba milyen compiler flag-ekkel fordították. Az archerek úgy döntöttek, hogy a sima vim csomagban lévő vim-nél kihagyják a clipboard funkciót a fordítás során, míg a gvim csomagba lévő vim-ben meghagyták. Lehet vitatkozni azon, hogy ez mennyire jó ötlet, de önkényesen így döntöttek.
Mivel te Gentoo-t használsz, nálad ez nem probléma, szépen a vim fordításakor bekapcsolod azt az opciót, hogy clipboard támogatás is legyen, már nem is tudom minek hívják ezt a flaget. Ez a vim vs. gvim csomag felrakása csak az Archnál kérdéses, de ez itt pont releváns, mert az Arch topikban vagyunk, nem a Gentoo-sban. De sokan már Archon is egy huszárvágással véget vetettek ennek a kérdésnek, és vim/gvim helyett neovim-et tesznek fel, amiben szintén van clipboard támogatás tudtommal.
-
whbear
senior tag
Igen, próbáltam és be is van töltve a driver modul.Erről van szó.
-
korobi
aktív tag
eddig nem volt az betöltve, csak ez volt az openbox autóstartjában
compton -b --backend glx --vsync opengl
most betöltöttem és abba írtam bele amit kell de még mindig vannak csíkok. korábban volt antergos-cinnamonom azalatt nem volt gondom.
már kicsit idegesítő ennyiért visszamászni winre...
(#3411) spammer: szintúgy inteles noti + ati vga, de azok a driverek nincsenek fenn, mert ugyse megy fel rendesen a catalyst sajnos, vagyis eddig nem sikerült működésre bírnom.
ez a dolog hogy a rendszer majd eldönti mikor melyik kártyát használja, linux alatt nem megy sajnos. -
spammer
veterán
Monnyad.
Egyedül a terminálnál használok egy kicsit, mert ott tetszik. Amúgy sehol máshol, se árnyék (tilingnál hol is lenne
), meg semmi effekt, lényegében a böngésző és a filmek miatt kell kompozit, anélkül töredezik a kép, ami elég ronda.
szerk: csak azért írtam le, mert hátha valakinek még jól jön egyszer, ugyanis én nem találtam róla így egyben infót.
-
qisqaqas
senior tag
i3 configba biza! Egérguriga sebességének növelése a cél, ha hatalmas mennyiséget kell visszagördíteni terminálban vagy ilyesmi. Akkor csak lenyomom a mod-ot és mehet a móka. Nem tökéletes de a célt kiszolgálja. Sima gördítés viszont érintetlen maradt, precíziósabb tekerésre marad az.
Szerintem zseniális a dolog. Jobb mint a Logitech egerem hipiszupi görgetőkereke.
-
spammer
veterán
Dependencies
A Spotify Premium subscription. Mopidy-Spotify will not work with Spotify Free, just Spotify Premium.__
Egyszer ránézünk arra a Frankenre is akkor.
-
spammer
veterán
Mi mi? A Spotify? Streamelős zenelejátszó [link]
Kár, hogy nincs CLI player, mert ez a GUI-s elég erőforrás zabáló tákolmány.
Mondjuk 3rd party CLI kliens van, de azt írták, hogy csak prémium előfizetéssel működik.
szerk:
(#3380) F34R: 450 KB a FrankenWM elindítva?Az komoly.
-
Istju
senior tag
Köszi a kisegítést:-) Csak most jutottam nethez.
@Colomb : Azért írtam csak, h tegye fel, mert az van benn az alapconfigban. Mivel Ő nem szerkesztette, és működésre akarta bírni, ez volt a legegyszeűbb út a használathoz. Persze én se ezt használom, de nem hátrányos egy új WMnél, ha valamit el is tud indítani a polgát:-) -
_Dumber_
őstag
Kösz..
ki fogom próbálni, de ezt már nem ma. (állítólag vár rám a kert...-- párom szerint)
Közben bekonfigoltam egy BananaPi-R1 routert. Most ezt valahová felrakom és közkincsé teszem, mert ilyet az elmúlt 3 hétben egyet sem találtam.. csak féligkonfigoltakat. Ráadásul ez jobban megy mint egy openwrt. Nem mondom, hogy nincs még dolog vele, de alapfunkciókat már tudja.
-
_Dumber_
őstag
-
qisqaqas
senior tag
A magyarok nyilaitol es az xmonadtol ovjon az isten. A haskell nyelv az tok jo meg szuper csak nem igazan jo semmire azon kivul hogy vaganykodj vele. Persze matekos dokik hasznaljak/szeretik, de ez meg nem jogositana fel senkit arra hogy WMet irjon vele. Configot meglattam es sikitva toroltem le. (szerencsere csak par honap utan neztem bele a konfigba, azon kivul kellemes volt) Ami nagyon szivenutott, kiterjesztesekhez mindenfele csudalatos lib kell. Haskell libek pedig nem apro meretuek
-
spammer
veterán
Csak mellékesen, ha már xHCI: ez volt fő hibaforrás nálam, ami miatt anno nem ment az Arch (és a Manjaro sem), amiről régebben is írtam itt, és nem olyan régen a Debian topikban is. Érdekes módon az Ubuntu 14.04 ment rendesen, ezért is gondoltam akkor is és most is, talán a systemd-nek lehet gondja vele. Fene se tudja. A lényeg, hogy az xHCI supportot kikapcsolva már nincs probléma (*kopp-kopp*). Hozzátartozik az is, hogy legacy módban használom.
WM-ekről: majd egyszer talán kipróbálom azokat is, de az swm azért már elég fapad lehet.
Igazából már az awm, i3, meg a többi népszerűbb wm is elég lightweight szerintem, nem ezekkel van a gond, hanem a többi szükséges cuccal és azok függőségeivel. Pl. a múltkor említett Libreoffice vagy Wine, amikor kénytelen az ember egy csomó vackot felrakni pluszban. Vagy lehetne mindent forrásból módosítani és fordítani, de arra kinek van ideje és ereje...
-
Siriusb
veterán
Ha ez mond neked valamit:
~/ lsusb -v | grep -i bcdusb
can't get debug descriptor: Resource temporarily unavailable
Couldn't open device, some information will be missing
bcdUSB 2.00
bcdUSB 2.00
bcdUSB 2.00
bcdUSB 2.00
bcdUSB 2.00
bcdUSB 2.00
bcdUSB 3.00
bcdUSB 2.00
bcdUSB 2.00
can't get device qualifier: Resource temporarily unavailable
cannot read device status, Resource temporarily unavailable (11)
bcdUSB 2.00
bcdUSB 1.10
bcdUSB 2.00
█▓▒░siriusb@arch░▒▓██▓▒░ Thu May 21 12:22:20
~/ lspci | grep USB
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB xHCI (rev 05)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #2 (rev 05)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #1 (rev 05)Every 1,0s: dmesg|tail Thu May 21 12:25:35 2015
[ 1027.188851] usb 3-4: ep 0x2 - rounding interval to 8 microframes, ep desc says 10 microframes
[ 1027.188855] usb 3-4: ep 0x81 - rounding interval to 8 microframes, ep desc says 10 microframes
[ 1027.189297] usblp 3-4:1.1: usblp2: USB Bidirectional printer dev 5 if 1 alt 0 proto 2 vid 0x04E8 pid 0x3441
[ 1027.189311] usbcore: registered new interface driver usblp
[ 1032.209568] usblp2: removed
[ 1032.210111] usb 3-4: ep 0x2 - rounding interval to 8 microframes, ep desc says 10 microframes
[ 1032.210114] usb 3-4: ep 0x81 - rounding interval to 8 microframes, ep desc says 10 microframes
[ 1032.210537] usblp 3-4:1.1: usblp2: USB Bidirectional printer dev 5 if 1 alt 0 proto 2 vid 0x04E8 pid 0x3441
[ 1098.251289] usb 3-4: usbfs: interface 1 claimed by usblp while 'scanimage' sets config #1
[ 1126.559393] usb 3-4: usbfs: interface 1 claimed by usblp while 'scanimage' sets config #1Az utolsó sort írta, mikor másodszorra futott a scanimage -L. Hiba ugyanaz.
-
spammer
veterán
Termite font kezelésével mi a baj? Eddig még nem volt gondom vele, igaz, csak nemrég kezdtem használni. Nem mellesleg egyszerűbb is konfigolni, mint a urxvt-t (és saját config fájlt használ).
Egyedüli problémám vele, hogy úgy vettem észre, hogy többet kajál, mint az xfce terminal, minden egyes ablak újabb process, és kajálgat pár MB memóriát, míg az xfce4 terminál nem, vagy legalábbis az xfce4-taskmanager és az lxtasks is azt mutatta, hogy nem... bár lehet, hogy tévesen.
Ami még előny a Termite-tal kapcsolatban számomra, hogy vimben működik a módok közötti kurzor típusváltás (normal=block, insert=i-beam), xfce terminálban ez sem ment, sőt, talán a legtöbb terminálban nem is működik, csak xterm és urxvt vagy hasonlókban. Továbbá modális, ami vim/tiling esetén jól jöhet.
-
Siriusb
veterán
~/ lsusb | grep Sams
Bus 003 Device 006: ID 04e8:3441 Samsung Electronics Co., Ltd
█▓▒░siriusb@arch░▒▓██▓▒░ Wed May 20 05:03:18
~/ sane-find-scanner | grep Sams
found USB scanner (vendor=0x04e8 [Samsung Electronics Co., Ltd.], product=0x3441 [SCX-3200 Series]) at libusb:003:006
█▓▒░siriusb@arch░▒▓██▓▒░ Wed May 20 05:03:32
~/ scanimage -L
Na, ő már nem találja.Nem értem...
-
spammer
veterán
Én meg mint új/visszatérő árcsos
shell: zsh + oh-my-zsh
editor: vim
audio: spotify, mpv (nem sok lokális zeném van)
video: mpv + youtube-dl
wm: awesome
terminal: termite (xfce4-terminal volt előtte)
image view / wallpaper: feh
image edit: gimp, inkscape
browser: firefox + vimperator
torrent: rtorrent-color
pdf: zathura
file manager: thunar (előkészületben a ranger)
config management: git + stow
powersave: powertop
DM: nincs -
törölt tag
Köszi, próbálkozom. A config törlés mintha nem lenne hatással rá, vagy csak én nem találom meg az összes konfigurációs fájlt? De a hiba változatlan. Most jött egy rendszerfrissítés, azt felteszem, bár sok reményem nincs vele, mert már 1-2 ilyen jött, amióta nem működik.
Gthumb-ot meg azért nem tudok használni helyette, mert az meg az előre-hátra léptetésnél mintha random sorrendben ugrálna a képek közt, nem név szerint, plusz valami újabb frissítés óta nagyon nem illenek szegény GTK programok a Qt felületbe.
Ha mást nem, akkor még megnézem a dwongrade-et, de az nem okoz függőségi gondokat?
-
qisqaqas
senior tag
Meghoztátok az étvágyamat hozzá. Kicsit olyan mint amikor a lekvár helyett is pálinkát főzöl és azzal eszed a palacsintát. Elsőre kicsit furcsa, de meg lehet szokni.
Bele kell tanulnom.
Köszi a tippet!
Ha van még valakinek ilyen cucca amit megelégedéssel használ/használt szívesen veszem. Szeretem az ilyen célszerszámokat.
Apropó: nekem megy a thunar mindenhogyan. Nincs vele baj.
-
Siriusb
veterán
A Guake Terminálra gondolsz? Mert az egyik sarokban a Thunderbird van, a másikban az óra.
-
korobi
aktív tag
ez itt nekem nem sok mindent mond, de szerintem ennek nincs köze hozzá.
nem lehet valahogy a merevlemez és a pendrive között a cache-t kikapcsolni? úgy túnik ez nekem hogy ott van a gond. addig elsem kezdi írni, míg fel nem tölti a cache-t, és ha szüneteltetem, vagy véget ér a másolás a program szerint, még akkor írja a pendrive-ot egy jó darabig. ez eléggé bosszantó... -
spammer
veterán
Nincs BIOS-ban semmi ilyen beállítási lehetőség. Egyébként rendben kell lennie, mert előző disztóval működött a poweroff és suspend is (reboot egy idő után ott sem akart menni).
Annyi kiderült, hogy nem Xorg gond lesz, mert tty-n is csontra fagy, akár pm-suspend, akár systemctl suspend. Illetve valószínűleg az előző hozzászólásomban linkelt hibaüzenetnek sincs köze hozzá, mert az egyik arch topikban azt írták, hogy nincs, továbbá raktam régebbi systemd-t, ott tovább mennek a shutdown üzenetek, minden OK, minden unmounted, minden detached, semmi hiba, a végén ki is írja, hogy power off state, HDD és venti kikapcsol, de a képernyő bekapcsolva marad és ottmaradnak az konzolos üzenetek is (szóval nem sötétül el). Reboot dettó.
Most teszek egy próbált a Manjaroval.
-
spammer
veterán
A systemctl suspend alapból engedélyezve volt, én a suspend és/vagy a resume idején futtatott egyéni scriptekről beszéltem. De azokhoz sem kellett service fájlt kreálnom, ezzel sikerült egyszerűen megoldani: Hooks in /usr/lib/systemd/system-sleep
"systemd runs all executables in /usr/lib/systemd/system-sleep/"Azért kellett, mert állandóan parkoltatta a hdd fejet (energiatakarékos mód, WD hdd), kb. 8-10 mp után (de ezt másik disztrók alatt is csinálta), és hiába állítottam be a hdparm értéket, mert sleep-resume után mindig visszaállt alapértelmezettre és megint folyamatosan parkoltatta a fejet. Viszont így minden ébresztéskor le van futtatva a script ami beállítja a hdparm értéket (kikapcsolja az energiatakarékos módot), így megszűnik a gond. Akksi időben sok különbséget nem vettem észre amúgy sem.
A suspend egyébként mindig RAM-ba ment, a hibernate ment lemezre (vagy van még hibrid megoldás is, ugye).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gyermek PC játékok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R5 3550H / GTX 1650 / 8GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged