- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- antikomcsi: Celebtanya - Farm VIP V.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bevezetés a wokok világába
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- weiss: Pant* rant
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
_Dumber_
őstag
Sziasztok
Lenne egy problémám ARCH alapú linux és samba combóval.
Látni látom win alól, de belépni már nem tudok a könyvtárba.
[Eredeti kérdés ] -
LógaGéza
veterán
Köszönöm, nagyon jól működik
Még egy gyors kérdés:
VirtualBoxban használom az Archot egyelőre (nincs még lehetőségem külön rendszerként feltelepíteni, de tervben van). Van egy megosztott mappám, DatAndroid néven, Automatikus csatolás bennvan, minden megy, csak épp nem csatlakozik./etc/fstab-ba írtam egy ilyet:
DatAndroid /media/DatAndroid vboxsf uid=user,gid=group,rw,dmode=700,fmode=600,comment=systemd.automount 0 0
A kernelmodulok be vannak töltve:
root@ExARCH ~ # lsmod | grep vbox
vboxvideo 1965 1
drm 236060 2 vboxvideo
vboxsf 34422 0
vboxguest 185330 6 vboxsfHa kiadok egy mount -t vboxsf DatAndroid /media/DatAndroid parancsot, akkor csatlakozik, ergo nem tudom fstab miért nem csatolja
-
BoB
Topikgazda
válasz
LógaGéza #792 üzenetére
Szia!
Természetesen igen. Be kell bootolnod a live rendszerbe, majd ki tudod másolni pendrive-ra a következő fájlt:
/etc/zsh/zshrc
Ezt a meglévő rendszerbe olyképpen illeszted be, hogy a tartalmát átemeled a home könyvtárad .zshrc fájlába.
Ilyen fájl már van ha legalább egyszer elindítottad a shellt.Persze ha még nem tetted fel a zsh-t akkor nincs ilyen. Ha így van fel kell raknod és alapértelmezetté kell tenned.
sudo pacman -S zsh
majd
chsh -s /bin/zsh
Végül logout és login újra.
(#794) LógaGéza: tökmindegy a shell miben jelenítődik meg. Egyébként karakteres felületre sokkal egyszerűbben ki tudsz lépni ctrl+alt+F2 től F6 billentyű kombinációkkal, F1-el meg vissza.
-
LógaGéza
veterán
Üdv!
Az Arch telepítőjének a Terminál beállításait valahogy át lehet emelni élő rendszerbe? Értem itt pl a felhasználónevek színezését, a parancsok lefutása utáni infókat, a bővített parancskiegészítést stb.
Valahogy jobban tetszik az egész chroot előtt, mint után -
korobi
aktív tag
szükségem volna egy kis segítségre.
adott egy acer aspire5720z noti. feltette rá a manjarot (openboxos), de sajnos nem hajlandó kapcsolni a cpu ventit.
volna erre valami megoldás?
keresgéltem de eddig sikertelenül... -
fradi81
veterán
Kéne egy kis help, hpgy tudnám helyreállítani az mdm-et. A lightdm-et akartam helyette berakni, nem nagyon jött össze. A lényeg újratelepítettem, sudo systemctl enable mdm-el paranccsal beállítottam hogy ezt használja, ez a bejelentkező kép fogad: [link] ha beírom a nevet jelszót akkor meg ez: [link]
ezután csak úgy tudok belépni, hogy átváltok konzolra. Mi lehet a megoldás? -
ez tipikusan pont az az eset, amihez jól jön a PKGBUILD szerkesztése.
a hibaüzenet nyűgje, hogy a letöltött fájl checksumja nem egyezik a PKGBUILD fájlban előre eltárolt értékkel, valószínűleg azért, mert időközben frissítésre került.a megoldás az, hogy letöltöd az xpi fájlt, végzel rajta egy md5 ellenőrzést, és az eredményt beírod a PKGBUILD md5sums sorába, a régi szám helyére.
bár ebben az esetben sokkal egyszerűbb, ha az xpi fájlt egyszerűen hozzáadod a Firefoxhoz az aur közbeékelése nélkül: Kiegészítők - jobb sarokban a fogaskerék - Kiegészítő telepítése fájlból
(#787) Siriusb
-
fradi81
veterán
Köszi az infókat, van egy csomag AUR-ban amit nem enged telepíteni, mert nem ellenőrzött, ezekre mennyit kell várni? A shumway-ről van szó.
-
-
Siriusb
veterán
A PKGBUILD tartalmazza, miként lesz regisztrálva a rendszerben a csomag, telepítéskor mik a függőségek/ütközések ill. egyéb utasításokat a telepítéshez Arch Linux specifikusan.
Az install fájlokat a program készítője állítja elő (az előbbit az Arch Linuxos emberke, aki bevállalta az adott csomag karbantartását), szintén a telepítés során szükséges parancsok vannak benne.
A PKGBUILD-et azért érdemes megnézni, mert előre tájékozódhatsz esetleges konfliktusokról, s ellenőrizheted, nincs-e valami csúnya utasítás benne. -
fradi81
veterán
Hello
Egy manjaro kérdés: Telepítésnél szokta kérdezni hogy edit PKGBUILD, esetleg még a programnév.installra is. Itt nemet kell nyomni úgy fog továbbmenni, mi ennek a lényege ha igen nyomot mit lehet szerkeszteni?
-
buca84
őstag
Van Seagate GoFlex Net kütyüm. Ezen lóg 2 hdd. Arch arm van rajta. Fut rajta a transmission.
Jelen pillanatban nem tudom elérni a webes felületét, mert hibát ír.
Ugyan ezt látom böngészőben is a 192.168.1.214/9091/transmission -ra is. Fix IP van beállítva.
Mi lehet a gondja? Semmit nem csináltam vele. Már újraindítottam párszor de semmi.
Ha nézek egy futó folyamatokat, akkor azt írja, hogy a transmission deamon fut.Illetve a napokban elkezdett egy másik hibát is. Unable to save resume file: No such file or directory
Ez mi lehet? -
F34R
nagyúr
pacman -Rns $(pacman -Qtdq) de ha Rdd-t hasznalok is teljes faszsag jon , attol hogy nem hasznalom en a csomagot meg a masik alkalmazas fogja
::file-roller optionally requires p7zip: 7zip compression utility
:: hostsblock optionally requires p7zip: allows the use of 7zipped downloads
:: luarocks optionally requires cmake: for building rocks that use the cmake build system
:: luarocks52 optionally requires cmake: for building rocks that use the cmake build system
:: mc optionally requires p7zip: support for 7zip archives
:: thunar optionally requires xfce4-panel: for trash applet
:: zathura-cb optionally requires p7zip: cb7 supportstb stb. a masik hogy lehet a legegyszerubben tisztogatni a tempet es a flash cache-t stb... (nem akarok bleachbit es hasonlokat felrakni)
-
korobi
aktív tag
nem. nem értek én még annyira hozzá.
csak egyszerűen nem értem. míg az ismerősöm gépén gond nélkül végigment, és működött is nálam nem akar menni.
most is megállt. itt egy kép a hibárol:
[link]na majd még keresgélek mi lehet a gond. vagy majd utánaolvasok a manuális fordításnak...
-
korobi
aktív tag
válasz
MacCaine #761 üzenetére
elsőkörben egy 15gb particiót kapott. plusz egy 2gb swap.
majd én is arra gondoltam, hogy kevés lehet neki a hely, s megkapta az egész merevlemezt.
átnéreteztem a 15gb particiót 72gb ra...közben felttem az xfce verzióját próbálok azzal is egyet, bár jobban tetszett az openbox...
-
korobi
aktív tag
Hello.
Szeretnék egy kis segítséget kérni.
adott egy manjaro64bit-es rendszer (openbox)
szerettem volna alá real time kernelt. mivel a saját tárolóban nem volt, így az AUR-ból kezdtem el felrakni.
kiadtam a parancsot, el is kezdi csinálni. majd jó sok idő múlva megáll azzal a hibával hogy nincs elég szabad hely a lemezen...
egy komplett 80gb-os merevlemez áll rendelkezésére amiből 64gb szabad. 3gb rammal gazdálkodhat és 2 gb swappal.mi lehet a gond?
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
Megint nekiálltam az Arch-nak virtuálisban, mert bejön(ne) az építkezős stílus, de megint az X-nél elakadtam. Gnome-t raknék/raktam fel és erre ezt kapom...
Ez miiiii? Startx és ezt kapom.. Gondolom a x driver a hibás, de InnoTek - VirtualBox gyártót kapok lspci-re, szal csont nem vágom mit kéne felraknom... próbáltam intelt (ez van a gépben), próbáltam vesa-t, próbáltam vmware-t.. Any idea?
-
Bodz
nagyúr
Lehet csak én vagyok béna és nem látom...Hol lehet Manjaroban beállítani az órát?
Semmi, oké, megvan. -
Rimuru
veterán
Nézegettem arra is, de én se tudok rájönni. Eddig 69°C volt a max amit láttam lecsukva meg alapból nem hagynék itt olyan dolgot.
EarL 007: Ez is eszemben volt, ezért Grubban beállítottam egy Ubuntu ISO-t és ott meg van oldva hogy csak elsötétül (utólagos beállítás után). Kicsit nézegettem az ottani configokat de sok bennük a szemét.
-
törölt tag
ne is mondd, ismerős Dell N5010-e, i7 + valami NV, az még netezés közben is fűt, mint a veszedelem. játékok alatt már majdnem égeti a kezét. és volt, hogy le is kapcsolt, mert túlmelegedett.
de mondjuk az a széria híres az alulméretezett hűtésről, ami egy i3-at kisebb AMD VGA-val még elbír, de felette...
-
Rimuru
veterán
Nagyon elkanyarodtunk, senkinek nincs ötlete? [link]
-
Rimuru
veterán
Nem kell sok csicsa, bash megfelelő, gtk témát találtam ami egy kis átalakítás után "tökéletes", awesome beállítva, témát csináltam hozzá, cli applikációk is megvannak. Mindent a korábban leírt dolgokkal pillanatok alatt visszarakok.
(listából telepítés, home mappa mentés, stb.)
-
Rimuru
veterán
válasz
#19617792 #723 üzenetére
Már 1 óra alatt simán használható az a rendszer amit csinálok, sőt még közben is lehet akár filmet nézni.
A lényeg az alaprendszer, utána kell egy driver plus mplayer egyik terminálon azt csinálok amit akarok a többit fut telepítés stb. Most volt több idő, de csak a laptop miatt ide több dolog kell mint asztalira, ja meg mikor kijöttem a gyakorlatból pár hónap XP után.
-
törölt tag
én inkább elmegyek, iszok egy kávét és mire megiszom, legyen kész a rendszer magától
meg biztos vagyok benne, hogy kihagyok valami olyan toolt, amire ha nem sűrűn, de időnként szükségem van és nem tudom a nevét, hogy telepítsem és "lustasag fel egesseg, de en tejjesen egesseges akarok leni."
-
F34R
nagyúr
koszi en inkabb kihagyom.... Awesommal probalkozhatsz meg vagy a bspwm-el. Utobbihoz kell bar is (mondjuk dzen2) elonye hogy nem kell ismerned az egesz lua nyelvet , hatranya hogy pl a bar nem fog kattinthatova valni csak informaciot visszaadni. Awesome azert jo mert dynamic, stacked es tilled is egyben.
-
Siriusb
veterán
+1
Saját ízlésed szerint egyszer összerakod ami kell, és csókolom.
Nincs mindenféle nem kívánt függőség, kisebb az esélye, hogy egy frissítés elcseszi a rendszered, mint amikor upstream belegányolnak a DE-be, egyik hibát kijavítják, s jön helyette két új.
Arch Linuxnak pedig épp az a nagy hátulütője, hogy csak egyszer kell telepíteni, utána megy minden magától, nincs meg az a tapasztalatszerzés, mint Ubuntuéknál, hogy évente többször ismétled ugyanazt a folyamatot. -
Siriusb
veterán
Na, elkezdtem felrakni a pantheont. Hát nem behúz a szerencsétlen minden vackot, amit nem győztem kigyomlálni anno?! Pulseaudiótól kezdve a egyéb gnome vackokig, még a mutter is jön visszafele.
Ha nautilus és gnome-terminál is kell neki, kivágom az ablakon...
-
Rimuru
veterán
Csak Live ismerkedés volt, nem fogott meg jobban mint a Cinnamon vagy az alapjuk a Gnome Shell. Ha jó az Openbox minek más? Alapból a Gnome shell miatt váltottál nem? szerintem elég hasonló élményt hoznak ezek is. Amúgy meg puding próbája az evés.
Ja és KDE ha DE-ről beszélünk (
vagy LXDE). -
Siriusb
veterán
Mi a vélemény a Pantheonról? Nagyon érdekesnek tűnik, erősen hajlok a kipróbálásra.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Zenless Zone Zero (ZZZ)
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- HP notebook topic
- Nagyon érzékeny lett a játékok archiválására a Nintendo
- Napelem
- Futás, futópályák
- Egyesítené a ChromeOS-t és az Androidot a Google
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- AKCIÓ! ASUS ROG Zephyrus GA403UV Gamer notebook - R9 8945HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
- AKCIÓ! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest