Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ry0K3N
senior tag
válasz
jokeph
üzenetére
"Elvettem a shader clockból 100 MHZ-et és hibátlan lett"
Öööö, hát ezt jó lett volna tudnom mielőtt megsütöttük volna hőlégfúvóval de legalább most már biztos nem működik
"de legalább nem tudják elrontani"
A rettegett szavak amiket nem akarok hallani:
-A windows felkészült az autómatikus frissítésre
-Új geforce driver letöltése kész -
Ry0K3N
senior tag
válasz
jokeph
üzenetére
9600GT és az egész széria az nem hajlamos a szokásos csíkozós artifactozós fekete képernyős halálra? Ebből az időből elhet hallni ugye a sok sütögetős esetet. De tényleg elég olcsó most főleg ahhoz az érához.
Nekem Giga 2x6 csatis 960 van, nagyon frankón kiszolgált a kártya csak hát CP2077-hez már vajmi kevés. Most egyenlőre pihen a dobozban.Blizzard játékok meg Quake engine játékok. Na ez pont az a kategória amiknél majdnem mindegy mi az oprendszer 98 tól 10-ig majdnem mindig problémamentesen általában elindulnak mindenféle beavatkozás nélkül
CoD : United Offensivet pont nemrég toltam végig a C2D 6750+8600GTS kombón és valamiért szaggatott-fps droppolt egy két helyen. Úgy tudom szarul volt optimalizálva, csak nem tudom mennyire. Fel kéne tennem egy fps figyelő progit XP alá. Oda milyen lehetőségek vannak aminek értelmes kezelőfelülete van? (khömm riva tuner khömm) -
-
Ry0K3N
senior tag
válasz
jokeph
üzenetére
A főbb kérdés az az hogy ezek az újabb GTX-ek képesek e probléma nélkül vinni az XP éra játékait. Mert nem egy eset volt találkoztam anomáliákkal xp alatt új hardware-en, azt hiszem
Amúgy pont van egy GTX960-am is csak kell neki egy normális táp mert 2 csatlakozón keresztül kéri a naftát. 750-est csak bepattintod. Lehet le vagyok kicsit maradva mert ez 960 volt a fő videókarim évek óta, pár hónapja cseréltem le egy 2070S-re. És belegondolok van XP támogatása. Telik az idő. -
zotyesz66
őstag
válasz
jokeph
üzenetére
Diamond Stealth III S540 16MB nekem teljesen OK volt Acorp 6VIA85P lapban. Unreal-t, Rune-t próbáltam vele, ezek jól mennek. 3DMark 99 akármeddig loopol, teljesen stabilnak néz ki. Ha jól emlékszem, a CD-n lévő gyári driverrel ment.
Savage3D noname kártyám van Abit BH6-ban Celeron 300A@450 mellett. Valami mókolt driverrel megy amit a Vogonsról szedtem, vacakoltam vele, mire elindult, de most úgy tűnik, megy. Sokat nem próbálgattam még. 3DM 99 megy, Dark Forces2 megy 1024-ben is, Shadows of the Empire megy, Unreal csak szoftveresen indult el, de azzal nem igazán foglalkoztam még. -
válasz
jokeph
üzenetére
Pontosan, már 2009- ben megjelent pld az XP első használható átirata a FreeDom. Előtte meg a Blade verziók. Ezek-előtt meg az XP speciálisan használható volt szabálytalan műveletre és kékhalálra, már aki ezt kedvelte.
A mai verziók(pld Integral) pedig P-II- től RyZenig tökéletesek, itt tehát már a középretró esetén is roggyan a naptárazás szoftveres szempontból, a márkás vasak minden szempontból jók voltak(jók ma is), csak a szakértői frissítés hiánya miatt volt bukovári - ezt akkoriban az MS nem volt képes biztosítani, persze ma már jobb a helyzet, kezd magához térni a dolog, pld függő, választható drivertelepítések Win10/11 alatt, végre nem írja felül a kedvenc videodriveremet, csak ha engedélyezem neki -
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Hajjjajj... Hiába nagy Pentium II azért 450MHZ akkoriban nem lehetett sok még 320MB RAMmal sem, bár a GeF2 GTS 32MB tuti nagyon sokat dobott rajta. Mondjuk ahogy nézem nem nagy gépigényű játékokkal játszottál. A Star Wars 1 Racer-t imádtam, és még egy kávédarálón is fantasztikus sebességélményt hozott, haverom 233-asán 64MB RAM és egy 4MB Vire-ön is játszató volt, mikor pedig Voodoo 2 is került mellé akkor egyenesen remek volt. Nekem Celeron 366, 96MB, TNT1 16MB gondolom nem is kell ecsetelnem, hogy még 1024-ben is remekül ment. Hm, megnézném mit mutatna ma FullHDban, mondjuk a mostani gépemen

Na azt nem tudtam, hogy még az UHD770 is ilyen gyenge (még annál gyengébb integrált VGA-kkal is láttam GTA5-ös videókat pl); de hidd el a 12400F + HD6850-nél se procilimit volt

-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
2003 novemberéig BX-en voltál?
Nem tudom milyen procival (Tualatin nyilván kiesett) de akkor én már 1700+ @ 2800+, 640MB RAM, GeForce 3 @TI550 128MB -al, 2×80GB HDD-vel toltam, úgy, hogy túl voltam az 1700-as Celeronon. Igaz nem volt BX-es lapom.
Nekem sajnos a PPGA-nál le kellett ragadnom, a lapom elvileg 533MHZ-ig támogatta a procikat 466-ról az nem lett volna érdemi ugrás, így tiszta volt a platformváltás, és annak sürgető kérdése. így jött az 1700-as Celeron, ami szinte napra pontosan 1 évet húzott le nálam, majd jött az Athlon XP. Tulajdonképpen azért nem húztam ki vagy 2002-2003ig én is ezen a platformon mert nem volt BX-es lapom. Egy 1100MHZ-es Cumine Celeron mondjuk 1200-1400MHZ-en, 384MB SD RAMmal, meg egy GeForce 2MX 400-al nekem is kevésbé lett volna sürgős csere. -
válasz
jokeph
üzenetére
GTX260 az GT200 GPU, határeset azaz lehet elvileg uefi képessé tenni de a GT21x-eket simán lehetett. [link]

Ha kerül hozzám modern kártya (értsd dx11) az az első hogy uefi-t megnézem tudja-e, ha nem akkor megy rá az upgrade ha lehetséges. Sajnos van olyan hogy fizikailag nem fér bele a flash chipbe az extra uefi bios. Ekkor csak chipcserével megoldható az upgrade.
Nincs annál rosszabb hogy a már belakott uefi-s win11 nem lát egy kártyát.
-
czundermák
aktív tag
válasz
jokeph
üzenetére
Az az UHD770 nem is rossz.

Öt éve, mikor az R9 290-et cseréltem 1070Ti-ra, nagyjából két hétig használtam egy made in usa nV 7900GTX referencia kártyát, míg nem jött meg az új kártya. Gondoltam retró csúcs, csak jó lesz.Szenvedtem.
Nem kezeltem a helyén, próbáld ki ezt így két hétig, mondjuk egy 8800 Ultrával, GTX285-el, máris áldani fogod az UHD770-et.

-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Igen, a másik a hosszabb futószalagok lett volna mint tipp, mert ugyebár a prescott és az NW nem csak az FSBben és a cache-ben tér el, bár valószínűleg jobban jártunk volna, ha csak ennyi az eltérés.
nekem jelenleg aktív a HT a gépemben, gondoltam régebben kísérleti jelleggel, hogy kikapcsolom, de valamiért az alaplapom akkor állandóan visszadobott a BIOSba boot helyett, és mindaddig azt is tette amíg vissza nem kapcsoltam a HT-t.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Igen, a Nortwoodok hűvösebbek, de ebben szerintem két dolog is közrejátszik :
Egyrészt a NW-nek 400-as illetve a 3,06GHZ-es HT-snak már 533-as az FSBje.
Ehhez képest a Prescottnál csak a 2400-asnak van 533-as FSBje, az összes többinél 800-as az FSB. Na és ugyanakkora lapkaméretbe kétszer annyi L2 cache is van besűrítve.
Inkább azt nem értem, hogy a magasabb FSB és kétszer annyi L2 dacára hogy lehet azonos órajelen lassabb mint a Northwood? Ennyit throttlingolna, vagy a HT lassítaná? -
Fücsök007
őstag
válasz
jokeph
üzenetére
Egyébként a kisebb FSB-s NW procik még hűvösebbek mint a 800Mhz FSB-s változatok, 150MHz 4:5 vagy 200MHz 1:1 FSB/RAM osztás között nincs eltérés a gyakorlatban ha egyezik a freki. Prescott ahhoz túl gyenge, hogy érdemi gyorsulást hozzon, cserébe ahogy írtad is zabálja a 4 vrm-et fölöslegesen.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Annak idején a Carmageddon 2-höz létezett egy modpack ami jelentősen szebbé tette a járműveket. (sajnos nem emléksze mmár a nevére).
Az eredeti carma 2 egy 366-os Celeron, 64MB RAM, TNT1 16MB-os konfigon full grafikán 1024-ben folyamatos 30FPS alá nem eső eredményt produkált.
A modpackel, a Phenom 9500, 2GB RAM, HD4850 512MB-os konfigon bizony lassított felvétel volt és gyakran beröcögött akár 10FPS alá is. -
válasz
jokeph
üzenetére
Az uefi az csak egy bios kiegészítés, legacy módján nem változtat azaz lehet használni mindkét módon.
Viszont van kimondottan gyárilag uefi only videókártya, jellemzően a maiak már ilyenek. Illetve a bányászkártyák és pl az összes új Inteles kártya csak uefi only. De elvileg ahogy tudom mindegy mert az OS is tudja inicializálni azaz uefi only is működik legacyban de a bios nem fogja látni csak az OS. (nem lesz kép bootkor, illetve egyes lapok kisípolják hogy nincs videókártya vagy dobják az errort)
Egy bug lehet, nagyon régi kártyáknál modern grafikus biosnál felbontásbeli és grafikai anomáliák. Van olyan kártyám amely nem tud grafikus biost megjeleníteni, egy nagy feketeség van hiába tettem uefissé. -
válasz
jokeph
üzenetére
Igen.
Ez egy elég régi 6 lemezes meghajtó. Újraírható lemezt nem is olvas.Most ott tartok a PIII-mal, hogy a Live alapesetben nem szaggatja a kurzort zenelejátszáskor, játék is sima amíg mp3 megy, de ha audio cd-t játszok le, visszajön a szakaszos szaggatás, ami előtte volt.
Gondoltam csekkolom nem-e ledobta magáról a DMA pipát, és le.
A Plextor íróm beveszi a DMA-t és úgy is marad, ez a régebbi drive viszont nem.Nyilván ez is olyasmi amire álmomban sem gondoltam hogy probléma lehet azzal a use case-sel amikor én megtömöm a többlemezes meghajtót audio cédékkel, indítok egy random lejátszást Winampban, és közben játszom....

De még mindig azon a véleményen vagyok, hogy a SB0100 Live drivere a ludas az egész mizériában, mert a Vortex 2-vel semmi ilyen gond nem volt, sőt, az ős Live-val sem (CT4620), csak ugye az pedig a Live Drive-ot nem kezeli a feature connector jelenléte ellenére sem, és én távirányíthatóra akarom ezt a gépet megcsinálni, hogy tudjon cd tárként működni, és közben játszhassak is rajta amolyan korabeli mindenes multimédiás pc módjára.
Ja plot twist: ha a Plextoron történik az audio cd lejátszás, akkor is visszajön a szakaszos egér

Beszarok ezeknek a problémáknak... lehet a Win98 + BX egyszerűen nem nekem való.
2000-ben már volt P4? Végülis ezredfordulós gép a cél, simán vehetek valami korai P4-et és hátha azzal már normálisan működne minden. -
válasz
jokeph
üzenetére
Működik is
Sőt, amit a #100362- ben leírtál, ahhoz még PCI videókártya is pakolható. BX- ben minden megy probléma nélkül, nyugodtan tele lehet pakolni minden bővítőhelyet, portot. FreeDom XP alatt semmi teendő, install, aztán automatikusan kulcsrakész. Win98- hoz megfelelő BIOS beállítások, valamint a gyakran javasolt telepítési módszerem kell, aztán ott is tökéletes, fullra pakolva is. A BX a legjobb retro chipset, tulajdonképpen ahhoz kell ügyesség, hogy valami ne működjön vele 
-
-
Pista0001
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
A Golden Axe-ban a 2-es játékosnak muszáj, de igazából ott WAXD van, az S az ütés neki. 1-es játékosnak meg jobb a numpad szerintem

Annó nekem is furcsa volt, autós játékot mai napig kurzor nyilakkal játszok, FPS-t és TPS-t wiszont már WASD+egér kombóval. Főleg RPG jellegűekben kell sok egyéb gomb is, a kurzor nyilak környékén meg egy sincs

-
czundermák
aktív tag
válasz
jokeph
üzenetére
A frissen érkezőket szeretem alaposan kipucolni, itt sem indokolta semmi, de jó tudni, hogy nem sérült, hiányos, vagy retkes, mikor elrakom.
Köszönöm a képeket, annyit kaptam egy nap leforgása alatt, hogy teljesen képbe kerültem már.

Az FX3500 lesz terítéken ma, holnap. Majd az is megkapja a PCIe támaszát, és mehet a többiek közé. Később egymagos s939 Opteron mellett el tudom képzelni valamelyiket, vagy x2 Athlonnal SLI-ben. Igaz ehhez szerezni kell még egyet. -
czundermák
aktív tag
válasz
jokeph
üzenetére
Ugyan ez a ref dizájn az FX3450, egy slotos kártyákból nem sok pofásabb darab készült.
Van ezeknek a régi vasaknak becsülete, ha megadjuk nekik.
Itt már túl voltam a nehezén, szokott módon az utolsó csavarig szét kaptam. A réz bordát konkrétan megkoptatta a por, ez látszik is a képen rajta bal oldalt, hiába mostam izopropillal, csap alatt, meleg vízzel szappannal, anyagában színezett már.envagyok
Ahogy a többiektől kértem, időt ne tölts vele, ha van mentett eredményed, az bőven megfelel.
-
Fenyő
őstag
válasz
jokeph
üzenetére
Persze, de nem is egy árkategória volt, inkább a GF2Ti szintjén volt, és pusztán nyers tempóban egyáltalán nem volt rossz, még a Ti200-hoz képest sem, aki nem hosszútávra tervezett simán lehetett valid választás, szóval ebből csak annyit akartam kihozni, hogy a híre messze sokkal rosszabb volt, mint valójában.
arn: Na ja, de a tnt2 egyáltalán nem volt egy 32 bit killer, ott az Ati Rage128 Pro és Matrox G400 is simán verte...
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Igen, nagyon szerettem volna Phenom II-re átállni, de akkoriban nem volt pénzem, pedig még egy éves sem volt a Phenom 9500 mikor már leírtam, hogy ez bizony csereérett...
GeForce 3 Ti : Nekem szerencsém van, ez szerintem eredetileg Ti 500 128MB lehetett, mert DDR-es, és 550-en is simán mennek az amúgy 400MHZ-es memóriák. A GPU meg 175 helyett 250-en

MX 460 128MB ... arra a kártáyra én is emlékszem, na az volt az igazi paraszt vakítás, egy jobban meghúzott MX400 volt, 128MB memóriával, mikor oda még 64MB is bőven elég lett volna. Pitta cimborám vagánykodott mert ő vett olyat. Átvittem a GeF3-asomat, betettük a gépébe (ez eg pénteki nap volt), hétfőn beszámítással lecserélte egy GeForce 3-asra ő is (igaz neki csak 64MB-os volt).
Én a VRram csak egy dolog dolgot a Savage 4-esnél tanultam meg.
Emlékszem mikor megvettem a ASUS V3400TNT-t 16MB-osat akkor 2 nap múlva láttam, hogy van 32MB-os Savage 4 is. Majdnem vertem a fejemet a falba, hogy miért nem olyat vettem?
Kis idő múlva osztálytársam vett Savage 3-est. Elmentem beszerelni neki, de már menetközben gondolkodtam, hogyan vezetem majd rá, hogy cseréljünk. Neki is ugyanúgy 366-osa volt ugyanúgy 32MB RAMmal. Betettem a Savage 4 32-os kártyát és az állam leesett, de negatív értelemben. Sokkal gyatrábban teljesített kb minden játékban mint a TNT-m, 3D Mark '99-ben is láthatóan lemaradt stb. Akkor tanultam meg, hogy a VRam nem minden.
Később épp az MX440, 460 voltak még erre jó példák (de pl a GeF2 MX400 64MB VS GeF2 GTS 32MB is jó példa erre), még később meg amikor jöttek a DDR2 1GB-os kártyák VS DDR3-as 512MB-os VGAk. De pl a 7300GT-m is 128MB-os volt de GDDR3... azért nem 256-ost vettem mert az csak GDDR2 lett volna. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Bizony nem volt nagy durranás. Ezt már sokszor kifejtettem a topic hasábjain, hogy sok helyzetben éppen hogy egy 3200+-os Barton erejével bírt, ami akkoriban nem volt sok. De én Athlon XP-ről váltottam, és a két magot átugorva - merjünk nagyot álmodni - címszóval rögtön négy magra váltottam. A haverok meg az állukat keresték a földön, mert akkoriban még a két magos se volt túl gyakori a társaságban, négymagos meg senkinek sem volt. Az más dolog, hogy eléggé hamar megéreztem, hogy nincs itt ám sajnos olyan sok erő. Szerintem Phenom 1-re kb semmilyen C2D-ről nem érte meg váltani.
Tényleg jól húz, bár ez nem egészen az amihez nekem volt szerencsém, mert az még 533-as FSB-s volt. (GeF3Ti200
)
A haverok még hónapok múlva sem tudták, hogy mi az a Hyper-Threading, meg maximum a PC-s újságokban olvastak róla, én meg személyes tapasztalatok alapján áradoztam nekik róla. -
válasz
jokeph
üzenetére
Jah, ez total agyfasz. Raadasul, regebben az ARK-on tobb dolog fenn volt, hogy mi hianyzik. Most az a legegyszerubb, ha be tudod rakni valahova es kiolvasni a CPUID-t. Nemreg szivattam meg magam, hogy a Haswellel erkezett AVX2, nincs benne mindenben, ami idoben, boven a Haswell utan jelent meg.
Kolcsonbe (csak hozz helyette valamit a gepbe), elviheted a CPU-t
Csak ne nyiffantsd ki 
-
Pista0001
addikt
válasz
jokeph
üzenetére
Nem is a játékra gondoltam elsősorban, hanem a Yt vagy Fb által használt technológiák gyorsítására. Szűk a réteg szerintem, aki ilyen gépeken igp-n 10+ éves játékokat játszik. Ha mégis van ilyen, akkor az jobban jár ha a 4. gen. mellé vesz normális vga-t. Sokkal újabb játékok is menni fognak gond nélkül, es olcsóbban megússza. 750ti, 950, 1050ti igény szerint megvan gombokért, talán rx550 is, pci-e tápcsati se kell, tápot se kell cserélni,... A 4. gen. -> 6-7. gen. váltás proci és alaplap minimum, ha nincs épp ddr3-as, akkor ram is kell, és még a régiből se biztos, hogy tud pénzt csinálni. Szóval továbbra se látok fantáziát a 6-7. gen-ben, ha amúgy van egy 4. (3., vagy akár csak egy 2.) gen.
Amire van értelme váltani, az szerintem minimum B450/B550, R5 5600G (esetleg 5700G), minimum 16 GB ddr4 3200, de inkább 32 giga 3600-as. Ez kijöhet kb 100e-ből (csak ezek a hw elemek!), de elvannak meglevő házban, meglevő táppal és háttértárral. Jó esetben már van legalább egy 120/128-as ssd, meg 500 GB/ 1 tera hdd. Én az 1. gen i5-höz 2012-ben vettem 128-ast Samsung 830-at, az van most a zen 3 mellett is...
-
válasz
jokeph
üzenetére
Majd megy a szekreny tetejen levo tobbi regi gepbelso melle. Van mar ott rambusos p3, p45-os giga X5470, Intel alaplapos i7-3770 is, kitudja, hogy egyszer, mire lesz ez meg jo. Azt hiszem, hogy overclockolni Z-s lap kene, nem ez a H97-es, de nem erdekelt az overclocking, itt pl az volt fontos, hogy az X-Fi -t bele tudjam tenni, azaz legyen PCI es ne csak PCI-E.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
A T széria engem sem hoz lázba, azt látom, már 4th gen óta, hogy drágább és butított CPU. Mondjuk ha freelockosak lennének, szerintem azokból lenne a remek tuningalap.

Na így megértem miért a 6600-at dobnád, csak látatlanban azt gondoltam, hogy 7th genből elég sok van, 6th meg kevesebb, így egyenlítetted volna a gyűjteményed. Szegény 6th gen most még unalmasabb lett a szememben, különösen DDR3-al...
-
válasz
jokeph
üzenetére
Úgy jó üzlet lehetett, de engem azért mégis jobban izgatnak a T-s procik.
IGP-ben Skylake és Kaby Lake között az például jelentős eltérés volt a gyakorlatban, hogy a HD530 mellett gyakran akadoztak YT-on a videók, míg a HD630 mellett nem volt ilyen gond.
Ha két kedvenc foglalatot kéne választanom: S462, és 1151 v1. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Igen, neked van ezekből bőven, a 7350K az egy érdekes izgalmas konfig mivel K-s I3, a 6600K az nagyon tucat volt, a 7600K ennek az utódja, ebből az érából ennyi tényleg elég, maximum a 7600K-t cserélném egy 7700K-ra. No meg dobnék bele 32GB RAMot és egy RX480/580 8GB-os VGA-t, és akkor nagyjából korabeli erős játszós gép.
#99653 Fücsök007 : kösz. Most jutott eszembe, hogy kicsit körülményes lenne Win7-en bármit is megnéznem. (elő kellene szednem a I3 4170, 16GB RAM, GTX960 2GB, 120GB SSD félretro konfigot, lévén az az egyetlen teljes és Win7 képes konfigom --> az Athlon XP-n meg se próbálnám a Win7et, a C2D meg félkonfig. Csakhogy az említett I3-as legutóbbi emlékeim szerint nem indul, és még nem ültem neki megnézni, hogy mi a baja - pedig rengeteg pót alkatrészem van hozzá)
-
válasz
jokeph
üzenetére
Nekem egy 7600T-re és egy 7700T-re fáj a fogam leginkább. De ami azt illeti, az a 7350k is elég izgalmas valóban.
Viszont sajnálatos módon mintha sok problémás használt proci lenne a piacon Skylake és Kaby Lake esetén. Legutóbb egy olyan gépet láttam 7600T-vel, ahol a lapon lévő 4 memfoglalatból 2 nem működött. Az eladó nem próbálta másik procival, pedig tehetett volna bele egy 1000 Ft-os G3900-at / G3930-at, és rögtön kiderült volna, hogy lap vagy proci. Aztán meg még mindig eszembe jut az a 3 magos 6600T (az is érdekelne).
-
Pikari
veterán
válasz
jokeph
üzenetére
a kedvencem az, hogy amikor a szegény, nincstelen, leégett ember nem tud kifizetni 20ezret egy új alaplapra meg procira, majd két héttel később 30 ezerért vesz 8 giga ramot. végülis a szegény embert az ág is húzza, de az ilyen valahol meg is érdemli, hogy átbasszák a fejét.
-
Fücsök007
őstag
válasz
jokeph
üzenetére
Nálam van jó állapotú NF7 ver. 2.0, egyébként volt régen IC7-G lapom, de igazából NW procikhoz nem jobb mint az IS7 vagy AI7. Ha kompatibilitást és bios-t is számítjuk, akkor az AI7 az egyik legjobb lap ha nem kazán Prescott procikat akarunk 4GHz fölött hajtani, 150-160Mhz FSB-vel és felszorzott ramokkal bőven elvan, egyedül a S754-es Athlon 64 jobb AGP 8X-as platform.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
1999-ben a Celeron 366-oshoz, 2.1GB-os HDD, majd 3.2GB-os HDD.
2001-ben aztán jött a 2db 20GB-os Quantum LCT20 20
2002-ben már 2db 40GB-os Quantum és Maxtor HDD volt (egyik ilyen, másik olyan)
2003 januárjában jött a 80GB-os Maxtor, amit februárban még egy 80GB-os Maxtor követett
2003 végén és 2004 elején jött az egyik majd a másik 120GB-os HDD, az egyik biztosan Samsung volt, és ezek már SATA
Aztán rémlik még valami 160GB-os Samsung is
2006-ban akartam nagyon egy 320-ast, az némi késéssel asszem 2007-ben meglett, de akkor jött egy 250-es is...
2009-ben aztán jött az 1TB-os Samsung 7200-as, 30+ ezer ft-ért.
2015 októberében jött a 2TB-os, a 120GB-os SSDvel
2020-ban aztán jött az első 4TB-os HDD, 2021 elején a második 4TB-os HDDEzenkívül volt rengeteg, másodlagos, sokadlagos HDD is, mint írtam, volt hogy egy zöldséges ládányi 20/40/60/80/120GB-os HDD-m volt IDE és SATA felületen egyaránt.
-
válasz
jokeph
üzenetére
A madness6.22 setupokra értettem(DOS 6.22 modernebb gépekre). Meglévő konfig, amik kéznél vannak azokra próbálom és hozzáfaragom.
Asus M4A88TD-V EVO/USB3 lap
Phenom-II X4 965 C3 3.4GHz@3.8GHz + Mugen4 hűtő
4x4GB J&A 1600MHz DDR3 CL11@1366CL9 mezei RAM, nézem hogy ez már cserélve lett GSkill 2400- asokra.
Asus ENGTX580 DCII/2DIS/1536MD5 videokari
40GB+160GB IDE + 2x1TB SATA vinyók
240GB SSD
LG SATA DVDRW
Swex multi kártyaolvasó
Chieftec 700W táp
Sharkoon VGSV ház + sok venti
WinXP SP3+Win7 SP1+Win8.1 oprendszerek, és már DOS6.22 -
válasz
jokeph
üzenetére
Nem volt a laphoz BIOS update? Mert a 128G limit, az pont az LBA 28 bites cimzes teteje, 2^28*512 = 128G hajszalpontosan. Ha az SSD akar 512 byteval is nagyobb, mint kerek 128G, akkor sok lesz a kontrollernek. Ha nincs BIOS update, akkor egy 120 GB-s peldany is jo lehet.
-
válasz
jokeph
üzenetére
Nem Rád céloztam, általánosságban értettem. BX- en pedig a 98- nak is stabilnak kell lennie, ellentétben SS7- re szinte csak 1-2 driverkombináció ok, a többivel nagy gondok lehetnek.
BX- en csak annyi hogy az elérhető teljesítményt befolyásolja a setelés, stabilitásban nem vettem észre problémát. Blade/FreeDom XP- t ráengedve pedig kulcsrakész, csak a kifejezetten felhasználó-specifikus alkalmazásokkal kell kiegészíteni.Nem csodálom, a Vista inkább 2magos procit igényel +4GB RAMal indul be rendesen.
-
-
válasz
jokeph
üzenetére
Ez kemény 3DM01 eredmény 3.6GHz- en, a 3300X megy kb 4100- at, avval tippre 100k fölé menne. Befoghatnád ezt az eredményem. A RAMjaid is jobb időzítésre képesek.
(#99453) frescho : én meg az SBPro- kal voltam így, otthagytam egy csomó ingyenest, aztán itt tudtam meg hogy jó. Csak az SB16/32/Awe- ket hoztam el, azok is a kidobandó dobozban voltak, akkoriban azt mondta a számteches hogy semmit nem ér, ilyeneket nem használ már senki.
-
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Én sem ragaszkodom szigorúan a naptárazáshoz.

Nekem anno nem volt túl jó lehetőségem, mert miután hazaértem Ciprusról maradt amennyim maradt, és ebből bizony GTX950 árszint volt ahol nézegettem, (pláne, hogy mindenképp akartam még egy SSD-t is). A GTX950 felett a 960 úgy emlékszem már tizen ezerekkel került volna többe (ami önmagában a 120-as SSD ára volt), és a 4GB-ás még ahhoz képest is tizen ezerrel drágább.
Plusz mentségemre legyen mondva, hogy egyrészt HD4890-ről váltottam, amivel elégedett voltam, csak az 1GB VRam volt már kevés, másrészt akkor még csak nem is sejtettem, hogy hála a cripto baromságnak eddigi leghosszabb ideig szolgáló VGAmat veszem meg. Bár igazából ha ezt tudtam volna, sincs nagyobb mozgás terem, maximum annyi, hogy mikor lecsengett az első bányászláz, akkor veszek egy 4-8GB-os RX570-et valahogy. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
A 3800+ az nekem 2006 november (akkor láttam először, de valójában 2005 ősze talán), 4400+ hamarabb volt, 2005 késő tavasz.
Tehát 2005 késő tavaszi CPU és hozzá tartozó lap, egy 2015-ös kártyával (2015 nyara előtti, emlékszem, hogy Cipruson már foglalkoztam vele mint lehetséges jövőbeli VGAmmal). Szóval nem egy naptárazós konfig
Egyébként megkockáztatom, hogyha nem 2GB hanem 4 vagy 8GB van/lenne a GTX960-ason akkor egy nagyon erős CPUval (12-14th gen I5 minimum) még ma is el lehetne játszogatni vele FHDben. Pedig lassan 9 éves kártya.
-
válasz
jokeph
üzenetére
Igen, a második a B450- en van - [link] - (5. oldal). Nem is figyeltem ilyen szinten a részleteket, nem is gondoltam volna ilyen fatális tervezési hibára. Ezen kívül jó lap, ha nem kell 2. VGA, nincs gond, de mint mondtam, retronak jó a 2. is. A többi felszereltség jó, tuningot jól bírja, erős VRM.
-
válasz
jokeph
üzenetére
Igen, a PCIe x16 második slot, x8- ig van drótozva, de csak x4- et kap, akkor is ha a x1- ekben nincs semmi. Prímán megoldották, igaz ? Végülis csak pontgyűjtésnél van jelentősége, mivel a x4- el is prímán megy a retro kártya, véglegesre meg a működés a fontos, csak nagy pontokhoz kell az elsőbe pakolni.
Ezzel ellentétben a kínai lapban, a GTX1650+HD6850 szimultán is x16- ot kapnak, +M2 drive nem tilt egy SATA portot sem, tehát minden csatlakozón max a sávszél. Ráadásul 8 SATA port van rajta, a B450- en meg csak 6.
szerk : az is igaz hogy a B450Pro olcsó, akciósan vett lap, a kínai drágább közel 20k- val.
-
válasz
jokeph
üzenetére
Nálam a 7900GS jelentősen lassul a PCIex4- ben a x16- hoz képest.
(#99395) Pikari : tapasztaltam, a PCIe sávok is rosszul vannak elosztva, a kínaiak ezt rendesen megoldották. Viszont a retro DOSal kevesebb probléma van B450- en mint X99- el.
(#99400) envagyok : ha a BIOSban állítható a VGA boot elsődlegesség, akkor megoldható.
-
Pikari
veterán
-
Bile Demon
őstag
válasz
jokeph
üzenetére
Én tegnap üzemeltem be egy 5600g-t az mATX B450 lapba (amit még a win98 EE kísérlethez vettem). Az 5600x mellé kerestem valami takarékos alap GPU-t (gtx 1030), de elég borsos áruk van. Végül inkább a procit cseréltem úgy, hogy még 10k-t is kaptam az 5600g mellé.
Elég takarékos az 5600g proci. 3W-ot reportol idle (3600XMP RAM-al). Nem mértem...
Terhelve nem sikerült TDP limitet elérni, bármit küldtem rá. -10 CO-val megy alap limitekkel. Ami fura, mert az 5600x az -30-as CO-val (1.15V) is 120W limitbe tudott ütközni...
Nem keresem az okát, mert nem érdekel annyira, de valószínűleg az IO die miatt fogyaszt ennyivel többet (min 30W-al), mint az 5600g.Az 5600x az 10-15W-ot jelzett, főleg a SOC fogyasztott nyugalomban. Falból min. 30W-ot bekért GT 710-el. 3600MHz XMP-vel min. 36W-ot.
A 3570K-s konfigot váltotta le (net/HTPC) Az 21W-al beérte idle. a komplett PC doboz, hűtővel, egérrel stb. monitor nélkül.

-
-
válasz
jokeph
üzenetére
SSD- s topicban látom hogy a Samu 870- re is panasz van, állítólag bad blokkosodik, enyém 2.5 éves, nincs baja.
M2 bepattintásakor a hűtőt is cseréltem toronyra, kellemes meglepetés hogy az X99- nél nem kell a lapot kiemelni, nem kell backplaine, csak a stock csavarhelyekre megy a tartólemez. XP esetén nem szabályoz, max frekin megy az összes mag, de a nagyobb hűtővel már tolhatom, alacsonyabb lett a hőfok.
Innentől ON, mivel retro teszt a kontraszt érzékeltetésére.
E5-2640v3/X99/8C-16T/HT on/2.8GHz/HD6850/3DM2001 :
E5-2640v3/X99/2C-2T/HT off/3.4GHz/HD6850/3DM2001(2 maggal folyamatosan tartja a turbot) :

-
válasz
jokeph
üzenetére
Nem ajánlott típus, de ajándékba kaptam, Kingston NV2 1TB, a hűtő passzív 6mm- es Axagon(csak hogy legyen rajta valami), bepattintottam közben. Címkét nem vettem le, mindkét oldalra pakoltam padot(a kopasz oldalra is). Az X99 hobbygépembe került. Úgy néz ki jó lesz ez, jól szellőző a ház. Win10 alól initeltem, lecsekkoltam, pakolok rá majd egy Win11- et.

Mondjuk az A400- as SATA Kingston sem ajánlott, nálam van 5db régóta, de nem akarnak megpusztulni.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- OLED TV topic
- Okos Otthon / Smart Home
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Milyen házat vegyek?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Mindenkinél több és erősebb AI gyorsítót ígér Elon Musk
- Diablo IV
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Miért vezet mindenki úgy, mint egy állat?
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- További aktív témák...
- Microsoft: Windows / Office / Server / Stb.
- Samsung A16 mobiltelefon
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600 / RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

Nem tudom milyen procival (Tualatin nyilván kiesett) de akkor én már 1700+ @ 2800+, 640MB RAM, GeForce 3 @TI550 128MB -al, 2×80GB HDD-vel toltam, úgy, hogy túl voltam az 1700-as Celeronon. Igaz nem volt BX-es lapom.

Sőt, amit a #100362- ben leírtál, ahhoz még PCI videókártya is pakolható. BX- ben minden megy probléma nélkül, nyugodtan tele lehet pakolni minden bővítőhelyet, portot. FreeDom XP alatt semmi teendő, install, aztán automatikusan kulcsrakész. Win98- hoz megfelelő BIOS beállítások, valamint a gyakran javasolt telepítési módszerem kell, aztán ott is tökéletes, fullra pakolva is. A BX a legjobb retro chipset, tulajdonképpen ahhoz kell ügyesség, hogy valami ne működjön vele
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

DarthSun