Hirdetés
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bambano: Bambanő háza tája
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Pikari
üzenetére
Nekem lényegében egyiken sem, de ez csak a custom telepítőkre érvényes, az eredeti MS mindíg csontra fagy.
Ez 865PE a 3850- el, ami nem is lenne gond, de benne van a V2SLI is, talán ezen kombináció miatt bebonyolódott. Ugyanez Win98+R9800TX+V2SLI kombival simán felment.
Most megy a kész alaprendszeren egy 3DM2001, asszem már elfogadható lesz. A V2 ikreket a FVoodoo2 XP gold editionnal húztam be egyelőre. Lényeg hogy a def szerű setekkel egyelőre működjön. -
arn
félisten
válasz
Pikari
üzenetére
Miert? Legyartanak 1000et dragabban adjak es nem avul el, max lassabban megy el.
Ez az adapter nem fog soros porton mukodni
de amugy mire valo? Hubba kell dugni?Az usbs egernek a ps2 protololt is tamogatnia kell, ahhoz meg adnak adaptert, de eleg keves van ilyen, es nem is beige.
-
-
válasz
Pikari
üzenetére
Bacsis a BE6-II- őt küldte meg rendesen, jóval 133 fölé. Tua átalakítóval az 1400- as procit is jó magasra tornázta. Egyfajta feeling ez is, persze gyakorlati haszna is van, mert ha megy 160 FSB- vel, akkor a 133 biztosan 24/7- re is jó.
A sima BE6 is menne 133 felett, de akkor még nem voltak jó RAMjaim, már lett jópár CL2/133 SD is, majd ezekkel. -
válasz
Pikari
üzenetére
Neten sehol nem látok rá futást XP alatt. Egy helyen írja egy tag hogy XP- s gépen nosztalgiázott vele, aztán csatolt egy Win98 alatt futó videót.
Amúgyis fel kell pakolnom az XP- t, az SLI konfigra, kipróbálom megint hogy megy-e, de sztem nem fog.
Egyébként ez már nem is vita tárgya, hanem tény. Az összekötött SLI ad képet XP alatt, de csak az egyik kártya aktíy.
Mindenfelé, Vogonson is pld csak a help kérések, majd a kudarcok olvashatók. -
arn
félisten
-
válasz
Pikari
üzenetére
Ezek a nyomtatok tokeletesek arra, hogy megveszed, kinyomtatod azt a 30-50 oldalt, ami miatt megvetted (pl parod baratnojenek a lanybucsujara a feladvanyok, szovegek, stb), majd belehelyezed a szemetesbe, es ha ketto ev mulva megint kell, akkor megint veszel egyet. 2024-ben, ennel nem kell mar komplexebb nyomtato otthonra. A tintassal nem is tudom mikor lett utoljara nyomtatva (legtobbet scannernek hasznaltam, de tul sok helyet foglalt fuggolegesen ezert vettem 7-8 eve egy kulon scannert, azota vagy kidobtam, vagy a szekreny tetejen van valamelyik lakasban), a HP laserel szoktam mondjuk 3-4 havonta 1-2 oldalt nyomtatni. A lezeres legalabb nem szarad be, igy vegtelen ideig maradhat benne a festek (szerintem van mar szin, ami 10 eve benne van).
-
válasz
Pikari
üzenetére
A 2-3 misiert, soho gep? Az nem igen az lesz. Miert venne otthonra barki olyan nyomtatot? A 7300 forintos photosmart havi terhelhetosege kb 200 oldal korul volt a specko szerint, az ara meg olcsobb volt mint egy scanner (scanner lett volna a cel, de azok 10k-tol indultak) es nyomtatni is tud. A color laserjet joval terhelhetobb, ez jelenleg meg eppen nem erte el a 17 ezer kinyomtatott oldalt (20 ev alatt). Otthonra nem sok ertelme van ennel nagyobb gepet venni.
Szerk: Ha kinyomtatsz vele 500 oldalt (osszesen, az osszes patronnal, amit vettel bele) es fizettel a nyomtatoert 7300 forintot, majd megmakkan, akkor abban mi az atveres? Ha tonkrement ki kell rakni a szemetesbe es venni egy masikat. Ennek a kategorianak ez a lenyege, eldobhato. Senki nem akarja orok eletig hasznalni.
Szerk2: 20-30 ezer forint alatti termeknel, jelenleg az sem eri meg, hogy azon gondolkodjon az ember, hogy mi mehetett benne tonkre. Olcsobb ujat venni.
-
válasz
Pikari
üzenetére
En 2013-ban vettem Wi-Fi-s, szines tintasugaras, scannelos, AirPrint-es, memoriakartyarol is nyomtatni tudo nyomtatot, mert elrontotta az Apple az arazasat. 25 839 + AFA (32 299) helyett sikerult mindosszesen az AFA osszegeert, azaz 7 299 forintert eladniuk. Miutan kifizettem, es megjott minden visszaigazolo, szoltam minden ismerosnek, hogy csapjanak le ra
En csak 4-et vettem
Miutan megjottek a nyomtatok, meg a szifonra is kerult rola cikk 
Szerk: Mit vettel? Nekem egy "HP Color LaserJet 2500n" modell van, 250 lapos extra adagoloval es ethernet kartyaval. Egyszer meg kellett muteni, mert eltort benne egy fog, de az olyan jol sikerult, hogy azota is kitart ;D kb 10 eve volt megmutve.

-
válasz
Pikari
üzenetére
Nekem van meg LPT, meg USB is a nyomtaton, de 20+ eve csak az Ethernet van beledugva.
Szerk: basszus, tavaly toltotte a 20. evet a nyomtatom! A DOS es a Windows 3.1 meg tud rajta nyomtatni LPT-vel, ugyonakkor az ARM-os macOS X-nek sem esik ez nehezere. Az aktualis (sott, a kovetkezo) macOS verzio is megy vele, meg ikont is tartalmaz hzoza
Bar az uj macOS elso betajaban eltunt az ikon, de bugreport utan, a masodikban megjelent. -
-
válasz
Pikari
üzenetére
Kikérem magamnak, egy sprite akár 24x21pixel is lehet. Szóval nem 2 pixel. Nameg a 10 FPS-sel sem vagyok kibékülve. minek olyan sok? Doom-hoz is elég volt a 6-7.

jokeph: Az Amiga, Atari ST, vagy az Acorn széria, 68k alapú Mac-ek sem 8 bitesek. Mégis retrónak számítanak, mert már kihaltak. De pl. a Power Mac-ek, főként az első OSX-et futtatók már csak youngtimerek. Szóval nem annyira triviális, mert vannak kivételek. Amúgy meg mindenki azzal üsse el az idejét ami neki örömet okoz. Ha már van youngtimer OS-t modern vassal keresztező sleeper configos, meg naptárazós, akkor a fundamentalista vonalat is képviselnie kell valakinek vagy nem?

Fücsök007:
amiatt válik félretróvá valami, mert mondjuk 1/3-a vagy 1/4-e az IPC-je
Sajnos ma ez egyre kevésbé jellemző annyira lelassult az IPc fejlődése. A magok számában az Intelnél a 7->9 generációban volt nagy ugrás, meg mostanában próbálkoznak az E magokkal, de egyelőre még a 6 vagy 7 gen tetejével is el lehet karistolni, azok kb. egy mai gyenge i3-nak felelnek meg. Régen, mondjuk a 1992-2006 között ilyen csúfság nem történt volna meg, ment még a régin is az új OS, de 2 gen alatt akkora volt a fejlődés, hogy nem akart senki sem küzdeni vele. Amit a Win11-el csinálnak, az mesterséges elavultatás. Semmi valós ok nincs mögötte, egy rendes OS-sel simán tovább lehet használni még évekig ugyanazt a gépet. -
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
Mindenkinél van szubjektív faktor mikor retróról és félretróról beszélünk, viszont csak attól hogy valamit már nem gyártanak nem lesz egyből retró. Továbbá a PC iparban mostanság lehet először olyan, hogy inkább csak amiatt válik félretróvá valami, mert mondjuk 1/3-a vagy 1/4-e az IPC-je a legújabb APU/CPU-hoz képest, és nem azért mert az újabb OS-ek el sem indulnak pár fontos utasításkészlet hiányában. Mostanság az MI-re gyúrnak rá, ezért a következő generáció sokáig használható lesz, emiatt lassan fog elavulni a platform is, ez lehetetlen volt a 80-as évektől ahogy egyre több program gépigénye drasztikusan megnőtt, aztán pedig szükséges lett SSE majd SSE2 utasításkészlet XP-hez, ma pedig már Steam is SSE3-at kér minimum, és jövőre kelleni fog win11-hez az SSE4.2 is.
-
KROK640
nagyúr
-
KROK640
nagyúr
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Délután előkeresem a 3dmark eredényeimet, nf2+1600+ palomino és egy 2600+ talán barton procival.
De a Barton nagyon húzott játékokban, tuning nélkül is (amíg az SSE2 nem kellett).A DC ram kezelés egy érdekes valami volt NF2-nél, az egyetlen hozzáadott érték az a kisebb késleltetés volt, ami persze azért tud számítani.
Maga az NF2 amúgy nekem bejött, a telepítőcsomagja világbjnok megoldás (all-in-one), egy újraindítással mindent is feltett, az nVidia Soundstormmal megtámogatott ALC650 meg szintén bajnok. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére

Ezt nekem pont jónak meséled
Megmerem kockáztatni, hogy a jelenleg az országban élők között én láttam a legtöbb 2GHZ feletti Athlon XP-t, és nem mellesleg használtam egyet éveken át napira.
Megvolt az árny oldala? Igen, mert pl SSE2 nem nőtt hozzá, a GeF3 keményebben visszafogta (bár az alacsony felbontás miatt amúgyis a CPU dolgozott), meg melegedett is, de relative normálisan skálázódott benchmarkokban és játékokban is.3GHZ-es Barton szép, nekem csak egy 11×250=2750MHZ-re húzott darabom volt, amit eladtam ügyfélnek egy akkori elég komoly játszós gépbe (ASUS lap, 2GB RAM, 9700Pro stb. -- nemrég tudtam meg, hogy a gép mai napig létezik, egy Franciaországi retro gyűjtemény darabjaként) de az vízzel volt hűtve.
Mondjuk amit állítasz, kicsit fura, mert a Barton clock to clock általában a Northwoodal tartotta a lépést (2009-ig ezt itthon is le tudtam tesztelni) NEM JÁTÉKOKBAN, játékokban meg meg is előzte. És sok esetben a Northwood jobb volt IPCben mint a Prescott, a prescott rtosszabb elágazásbecslője miatt. De nálad amúgyis lehetett valami gebasz, mert sok tényerzős ez, függ a chipsettől a memóriától, és magától a CPUtól is.De egyébként ha már tuning nem is kell extrémre gondolni : megvetted 11 ezer ft-ért az 1700+-os TBred B-t (1700-as Wilamette Celeron akkor volt 12-13 ezer ft) és beállítottad 2400+-ra. Ezzel játékokban verted az akkor 60 ezres 2400-as P4-et. Ez igazából a legtöbb esteben erről szólt, főleg az átlag usernek, nem a rekordok döntögetéséről.
"socket A üvegfalba ütközik" - valószínűleg én már ütköztem bele, csak nem ott van ahol te gondolod. Remélem pár valamikor megtudom majd mutatni.
-
Francia91
veterán
válasz
Pikari
üzenetére
ASUS A7N8X-X és A8N8X-E lapos gépeim voltak (az A7N8X-E Deluxe a mapi napig), sosem volt velük semmi probléma
-
válasz
Pikari
üzenetére
3GHz barton
, mivel hűtötted ?, léggel olyat még nem láttam. Az MBarton 2.4GHz- et megy, de ott féltem hogy leolvad, 2.3- ra visszavéve, 3.3GHz Prescottal egyenértékű az akkori tesztsoromban :
3DMark99
3DMark2001
NPRQuake1 1024x768/32bit OGL StartTimerefresh
NPRQuake1 1024x768/32bit OGL Timedemo Demo3
Quake2 def 1024x768 OGL StartTimerefresh
Quake2 def 1024x768 OGL Map demo1.dm2
Quake-III Full 1280x1024 OGL demo q3demo1
UnrealTournament 2004 1024x768 def DM-Deck17 FPS demoViszont a Prescott megy 4.15GHz- en léggel, úgyhogy semmi esélye a Bartonnak.
Ezeknél bonyolultabb feladatokban is kb ilyen az erőviszony, abszolút semmit nem változtat rajta sztem. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
- A PCI-os bugot sosem tapasztalatam, igaz, hogy NForce 2-höz nem is PCI-os VGA-t rakunk már. Ez kb olyan mintha egy I7-esnek azt rónánk fel, hogy nem lehet AGP-s VGA-val használni
- "tehát régi agp 2x-es kártyák kizárva" - ez sem olyan nagy baj, aki NF2 Ultrat vett, az nem 2× AGP-s kártyával használta volna. Kb - mintha az imént említett - I7-nek azt rónánk fel, hogy nem szereti a NVidia GT 710-et.
- "driver hell" - alaplapi CDvel nem tapasztaltam. Az ASUS A7N8X-E DLX lapomon pl dual hálókártya volt, jobb minőségen mint amiket külön tudtam venni akkoriban. Alapkiépítéshez tartozott a gigabites hálókártya, és a hardveres tűzfal. A hangot APU azaz Audio Processing Unit szolgáltatta, vagyis a sok retek integrált hangkarival szemben, itt nem a CPU számolta a hangot, hanem az integrált kártya maga, ezért ezen a ponton eleve kaptam + pár FPS-t játékonként. NF2-nél gyakran a gyártók még ezt is felextrázták (pl Epox)
A Chipsettel és a stabilitásással semmi bajom nem volt. Sőt, messze stabilabb volt mint a VIA-s ASUS lapom (A7V8X-X).Mindezt beszámolom arról, hogy mai napig van egy ASUS A7N8X-E DLX, A7N8X lapom, ezenfelül volt NF7 2.0, és a maga idejében ezekvből a lapokbl több példánnyal is volt tapasztalatom ezen tipusokból. Valamint még pár MSI, Chaintech, Aopen, Albatron ... nem emlékszem, hogy bármelyikkel is gondom lett volna.
Ugyanakkor amiről nagylelkűen megfeledkeztél, az (különösen az Abit és az ASUS házatáján) a tuning : egy-egy jobb Athlon XP procit a csillagokig repítettek ezek a lapok, mivel tudtak elég magas FSB-t vagy szorzót, és a feszültség is jól állítható volt.
Az NForce 2-t akkoriban elsősorban a gamerek vagy olyanok vették akik szerettek nagy teljesítményű gépet birtokolni, és megfizették a felárát. Mert bizony az NF2-nek itt jött ki a hátránya : a legdrágább lapok voltak az adott megoldásra (S462).
Egyedül a Dual Channel 1-2%-os teljesítménynövekedése volt számomra kérdőjel, de annyi előnye volt, hogy ígyx a piac felszívta a kis kapacitású (akár mindössze 128MB-os) modulokat is, és sokáig eladhatóak lettek a dual channel nevében.A VIA KT880-nak (ami mint írtam korábban eléggé elkésett) az NF2-vel szemben a memóriaslotok számában és a max kezelhető RAMban volt nagy előnye (3GB VS 8GB*) de pl Északi és déli hidat összekötő link esetében már hátrányban volt (- VIA V-Link - 533 MB/mp VS - HyperTransport
- 800 MB/mp). A KT880 8 USB-t támogatott 6 helyett, ebből a szempontból is jobb volt, cserébe 4 helyett 2 SATAval kellett beérni.* Azért tegyük a szívünkre a kezünket : Jól hangzik, hogy akár 8GB RAMmal is elláthattuk, az Athlon XP-nket, de valójában nem sok értelme volt, szerintem 2GB RAM mindennek elég volt akkoriban, meg ami még elfutott egy Athlon XP-n. Bő 2 évvel később az első C2D-s konfigok is csak 2GB RAMmal jöttek, és további 3 év múlva is elég volt még 4GB
Hogy miért a KT880-hoz hasonlítom? Mert az volt az egyetlen szóbajöhető ellenfele az NF2-nek, a KT600, és főleg a KT400 ami abszolút kortársa volt, sokkal gyengébb volt. (KT333, 266, 133 szóba se jöhetnek, már sokkal alacsonyabb kategória). Az ilyen Uli-k, SISek és egyéb kókányságok meg addigra kb ki is haltak.
-
válasz
Pikari
üzenetére
-Riva128 : kedvelem másodlagosként
-TNT, TNT2 : elfelejtettem, nem is gondolok rá
-GeForce2 : MX van az jó sztem, a magas kategóriákkal nem találkoztam
-GeForce3 : megpusztult
-GF4 MX : jó és gyors kártya a spechez képest
-Ti4200 : itt kezdődik a retró erő, 6db- om műkszik
-FX5200 : alaplassító(bár az UT4 eredményei meglepőek lettek), de az 5700 és az 5900XT príma, az 5900U pedig repturbina, nem kéne
-6/7 : hihetetlen gyorsulások, a PCIe 7900 a favorit 98 alá, a kedvencem
-8800 széria, -9xxx : nem ismerem, soha nem is volt, - mod, benéztem a középkategória van : 8600GTS, elég jó
-2xx : a középkategória villant, a felső zabál vagy megpusztult
-4xx : nem volt soha
addon-
-5xx : kiváló, bár az 580 már lazán 300W-ot zabál, de annyi baj legyen...
-770 van még : brutál jó, az van ebben a használósban, melyről éppen vagyok. -
jokeph
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Na, akkor ezért nem volt ez nekem sosem problémás.
Az említett Soltek lapon x4/x8-as volt, nekem meg x4/x8-as AGPs VGA-im voltak/vannak.
Vodoo sosem vonzott, mindig drága volt, és nem is használtam volna ki anno sem.
Úgy vagyok vele mint az SLI/CF kérdéssel, érdekes-érdekes, de sose invesztáltam bele, számomra nem volt megérős.
Már az első VGA-im is AGP4x volt, S3 Savage 4 8 MB, Acorp 6BX81 lapban. -
válasz
Pikari
üzenetére
Üsse kavics, ha ajándékként sem lesz jelentkező, akkor kirakom a kuka mellé, ami itt speciel tilos, de a kocsikísérők mondták nyugiban rakjam ki, ők majd hasznosítják. Pár olyan cuccot, amit kocsi hiányában nem cipeltem leadásra, kiraktam a kuka mellé, aztán mondták, király vagyok.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Nekem a maga idejében csak a Soltek Barebone gépem volt NF2-es gépként, azzal sosem volt bajom. Elég puritán volt a cucc, SATA nem is volt.

Igaz, csak egy Palomino XP 1600+ volt benne és 2*512 MB DDR400 RAM (333-on ment).
Viszont a hűtése kitűnően meg volt oldva (Soltek Qbic rendszer), maga a lap NF2-es chipsetjén gyárilag hűtőbordás megoldás az északi és a déli híd is, ami kapott a ház légáramlatából.
Az AGP2x sosem hiányzott, elsőre az integrált GF4MX volt használatban, később Abit Siluro GF4Ti 4200 majd a végén Sapphire X1950GT.
-
válasz
Pikari
üzenetére
hogy szétverte baltával
, én nem vertem szét, házba van építve, műkszik végülis, de nem különösebben az esetem. A KT600 vs nForce csata után sztem felajánlom itt ingyenesre, mondjuk beírom a rajtot, aztán aki elsőnek igényli, nem privátban, hanem itt a topicban, hogy mindenki lássa ki nyert valójában, úgy igazságos.Természetesen a csomagküldés költségét is állom, csak úgy legális az igyenes felajánlás.
MBarton 3000+ van benne, de abból van másik, amit a KT600- ba tudok pattintani.Fotó a konfigról. A front picit sárga, de expertek fehéríthetik, vagy másik házba építik.
-
válasz
Pikari
üzenetére
ASUS A7N8X-ED, Nvidia nForce2 Ultra 400 chipset :
- marha jó, de pusztulásaffinitása lesz, tehát ameddig műkszik
- a chipset szinte forr, túl kellett hajtani gyárilag, mert hogy ennek brutál sebessége legyen
- a Barton is forr benne kis tuninggal, ellenben a Prescott hűvös brutál tuningal, még a gyors i865- ben is(nem vitaalapnak írtam, ezt cáfolják sokan, de ez az én tapasztalatom)
- a DOS konv/HMA/UMB szegmensek szabadok, de minimális a feltölthető rezidens, valamint az EMM rosál, ekkor kellett kifejlesztenem a hamis EMS lapkeretet, avval már műkszik pld a def Live DosDriver. Valami BIOS anomália is a képben sztem. Bár tudom hogy ilyen lapon talán én vagyok az egyedüli, aki DOSt akar futtatni, nálam egyértelmű, mivel a Zen2 is be van fogva DOSra. Az i865 pld nem szenved ilyesmitől.Van egy komolyabb KT600 lapom, amikor majd előszedem tuti kiderül hogy minden fentiben jobb mint az nForce2 Ultra 400. Nemcsak jobb, hanem élhetőbb, használhatóbb.
Az Asusból pokoli hőhullámok jöttek az arcomba...télen hűvös szobában
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
NVidia azaz NForce 2 chipset az Athlon XP alá a lehető legjobb volt! (A végefelé a VIA KT880 versenyre kelt vele, de túl későn jött, és akkor sem volt egyértelmű a fölénye)
Abit alaplapokat meg imádtam volt nekem egy csomó, még NF2 chipsettel is, nagyon jók a tapasztalataim vele! -
válasz
Pikari
üzenetére
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) HD Audio Controller : ehhez még nincs Win98 driver(ezért kell a beforgatott Live), de már tervezik. DOS alá viszont megírták, ott jól működik, 84- től a késői DOS korszakig sok címmel próbáltam, több gépen is. A 16bites kiegészítés is jól fut, pld a sima Tyrian, Zen2- vel.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Nekem ilyenek vannak, egyes, kettes PCI verzióban, normál magasságú hátlappal. Ennek is kell táp, SATA tápcsati van rajta, de mellékelik a molex átalakítót is, az adat meg USB kábelen megy a PCIe kártyáról a PCI slotos penelre, így bárhova elhelyezhető a panel a házban, az adatkábel relatíve hosszú, a panel alján pedig ragasztó csík van.
Az 1 PCI verzió a korábban fotózott beforgatott Live- hoz használva, a kettest pedig V2SLI- vel próbáltam ki, működnek szépen.A fotódon láthatónál a magasság-eltérések miatt bonyolultabb lehet az implementáció.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Kis fogyasztasu kartyakig meg lehetne oldani, de technikailag sokkal egyszerubb rarakni egy molex csatlakozot es kivulrol megtaplalni (PCI-E x1 max 10W, mig a klasszik PCI max 25W).
Ezekhez normal allapotban olyan hatlap van, amit hozza tudsz csavarni a hazhoz, majd van a hatlapon kivagas, hogy a Low-Profile PCI kartyat el tudd helyezni:
-
válasz
Pikari
üzenetére
Ha 2 PCIe foglalat van, akkor a kínai PCIe to PCI adapterrel tudsz még kettő PCI- t csinálni. Video : PCIe főkártya, PCI másodlagos, PCI hang, és még marad is 1 PCI. Így az egész megy Win98/11- el is. A PCIe video lehet Win11 komp, a másolagos pedig Win98. PCI hangkártya pedig sokféle van Win98/DOS driverrel.
Persze a 98-at támogató PCI-E videó is megoldás főkártyaként, de az nem biztos hogy fut 11 alatt és/vagy napira már nem elég a teljesítménye. 2 PCIe esetén : főkártya valami modernebb, másodlagos Win98- ra, 1 PCI- be pedig a hang.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Ha jól rémlik X58, ahhoz van is komplett Win98 chipsett driver. Simán megy, csak fel kell tolni a Loew RAMdrivert is, meg a bigdrive+AHCI csomagot, aztán nem is kell állítgatni a BIOSt, megy akár 32768TB- ig SSD/HDD- vel. TRIM is van.
Permedia2 nálam AGP- s, de van pár más PCI verzió.
Audigy2NX USB pedig Win98- tól 11- ig műkszik, bár Win98/XP alá beforgatott Live van, ehhez és az alaplapihoz is írtak már modern DOS drivert. A Live persze megy DOS alatt a hamis EMS- el is, 98 alatt meg a saját driverével. -
válasz
Pikari
üzenetére
Van lényegében ilyen gép összeépítve, több is ami megfelel a leírt kritériumaidnak. Csak ugye elhúztam a vadállat retró felé pld a Zen2- vel, azon is van DOS, Win98, XP, Win10/11, csak a kisebbik videókártya is 7900GS, jóval régebbi mint a 6870, de nemtom mit lépnek rá ezen címek, de azon is kipróbálom.
-
-
-
válasz
Pikari
üzenetére
Mert alapbol, patcheletlen allapotban, amikor inditja a Windowst, akkor nem olvassa fel a config.sys-t, es egy darab commandot sem futtat az autoexec.bat-bol. Kiveszi a kornyezeti valtozokat, lesz PATH-od pl., illetve a GUS PnP szamara az ULTRADIR sor is "atjon", de az iwinit nem fog lefutni, nem fog pattanni a hangszoro.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Dehogy "teljes" az. Lad pl itt is: http://www.multiboot.ru/msdos8.htm A ME gyari io.sys-je (gyari allapotaban) nem olvassa fel a config.sys-t csak a SET-es sorokat parseolja az autoexec.bat-bol, magan belul tartalmazza a himem.sys-t, nem indit shellt ado command.com-ot, a korabeli doksik szerint kevesebb megszakitasra is ul ra. Noha, benne van a teljes funkcionalitas, de ezt csak akkor adja neked oda, ha vagy floppyra rakod (lasd az inditolemezt), vagy kipatcheled belole az ellenorzest (vagy lecsereled), hogy floppyrol indult-e, vagy ha nincs Windows a gepen. Ha igy teszel, akkor kb pont ugy fog viselkedni, mint a Windows 98-as parja, de ha nem modositod, akkor csak egy stub, azert, hogy elinduljon a Windows.
-
válasz
Pikari
üzenetére
A Live!-ban van audio gyorsitas, az XP-hez pedig olyan WDM drivert rakott ossze a Creative, ami rendesen mukodik, tartalmazza az osszes gyorsito funkciot, igy amit lehet, azt offloadol a kartyara. A Live! 9x-hez keszult WDM drivereibol ezeknek a featureknek a 99.9%-a hianyzik.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Grabbeleshez kellett is, mert ahhoz nem volt beepitett eszkozkeszlet. En az Adaptec CD-DA Audio Extractort hasznaltam grabbelni, meg kesobb, mar a Win95-os korszakban volt olyan cdfs.vxd, ami wav-nak mutatta az audio lemez tartalmat (csak at kellett copyzni windows commanderben), de arra is emlekszem, hogy nyugos volt amikor lett az emernek DVD driveja, ezert melloztem a hasznalatat amiutan kerult DVD drive a gepbe. Erre raguglizva, elo is ugrott ez, https://msfn.org/board/topic/154823-the-problem-with-cdfsvxd/ tehat, tenyleg baja volt ha a lemez, 2G-nel nagyobb volt.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Az AC97 csak 1 kimenetet specifikalt a szabvanyban, es igy, csak erre az 1 kimenetre irta elo a kotelezo 48kHz-t (se lefele, se felfele elterni nem lehtett). Ha a kartyakon volt mas kimenet, ott barmit megtehetett a gyarto (es tett is). Halisten, a szabvany valamelyik kesobbi verziojaban megjelent lehetosegkent, hogy ne legyen kotelezo a 48kHz, ha a hardvered erosebb es okosabb, igy akkor nem vagy koteles fix 48kHz-val dolgozni (ekkor jottek a 96 kHz meg 24 bites AC97 kartyak is). Ez idoben valamikor 2003-5, az Audigy kartyak.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
retroarch az ide való, az a két szemlélet között helyezkedik el. Maga alá begyűri az összes ismert emulátort, jó kis felület, de ott van mögötte a komplett deskopt.
btw én ps3-ra raktam.

Egyébként a nagyon régi játékokkal az van, hogy elvileg magára hagyott szoftverek, tehát jó 15 évig senkitse érdekelt, hogy hová teszed fel, letöltöd vagy mi. Most, hogy beindult a retró láz és a gyártók csinálják a retrónak látszó gépeket, most nekimentek ezeknek a dolgokna.

-
válasz
Pikari
üzenetére
A dragabb verzio volt a CT4620. Ezen latsz csatlakozot, de oda nem Drive volt kotve. Hanem egy CT4660 nevu SPDIF kiegeszito. https://www.ebay.com/itm/235626201865
Ha, a 4670-et olyan editionben vetted meg, amihez nem volt SPDIF dugo, akkor kulon meg kellett venned a CT4710-et: https://ameblo.jp/ymf724v-f/image-12813809367-15317622393.htmlEn ugy emlekszem, hogy volt egy kis fuzetecskeje a Creativenak es ott fel voltak sorolva, hogy a 4620-at es a 4670-et hanyfajta kiszerelesben tudod megvenni. Persze, bolt fuggo volt, hogy egyaltalan valaki akarta-e hogy minden peldanya megveheto legyen nala. Ez ugyonaz, mint az alaplapok, amiket meg lehetett venni pl VGA dugoval, agy anelkul. Vagy pl Anno TX97-et vasarolhattal ugy, hogy benne volt az alaplap dobozaban az USB kivezetes, meg ugy is, hogy nem volt benne.
-
válasz
Pikari
üzenetére
O te, ez a legelso Live!, akkor meg nem volt Live Drive sem. Ket fajta dobozos verzio letezett, az olcsobb csak a kartyat tartalmazta muanyag csatlakozokkal, a dragabb arany csatlakozokat tartalmazott es megkaptad melle az SPDIF csatlakozokat is. A 2. verziotol van Drive a dragabb dobozosokhoz csomagolva. Arany csatlakozo meg "csak" a Gold es Platinum verzioknal volt (senki sem allitotta, hogy minden dobozos verzio arany csatlakozokkal jott). Itt a masodiknal mar bejott az 5.1 is, volt kartay ami 5.1-et tudott, volt ami nem. Aztan jott az Audigy, es az utolso "teljes" Live-ok (100-as sorozat), tehat, amiket meg arult Drive-val egybedobozolva (senki sem allitotta azt sem hogy minden kartya upgradelheto utolag is Drivevval). Aztan a kovetkezo generacional mar kikopott a Drive csatlakozoja is (200-as sorozat; vegyel Audigy-t, ha kell Drive).
-
válasz
Pikari
üzenetére
Itt mire gondolsz? Pl. Pl, volt Gamer verzio teljes jatekkal, volt Gamer 5.1 teljes jatekkal es 5.1-vel, volt Platinum verzio 5.1 nelkul, de LiveDrive!-val. Ezek szepen kiderultek a dobozrol, pontosan azt vetted meg, ami ra volt irva. Nem szivattak meg, mint a Dell, akinel belekonfiguraltad a gepedbe a LIve-ot, aztan kaptal egy valamit, ami latszolag Live! volt, drivere is Live!-ot mondott, de sokkal jobban ette a CPU-t mint a szomszed gyerek, dobozos Live! kartyaja.
-
arn
félisten
válasz
Pikari
üzenetére
A sima p2 450el szemben a k6-3 450 nem all olyan rosszul, en legrosszabb esetben is olyan 40% elonyt mertem a p2 javara (tipikusan nincs ennyi), egy 600as p3 mar tobb helyen 2x gyorsabb. De ez az 5fpses droppokon meg hasonlokon nem segit. Inkabb csak arra gyanakszom, hogy ebben az osszeallitasban vmi nagyon fogja.
Majd megnezem a p3 800 + gf256on. Kizart, hogy ekkora droppok legyenek benne, igaz az merve is vhol 4x gyorsabb - aztan van fel ev a ket gep kozott.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Attól függ, hogy kinek mihez van kötődése.
nekem pl a P4 korszak 4+1 szakaszra tagozódik :1. S423, Willamette, RD RAM stb. Ehhez a szakaszhoz semmiféle kötődésem nincs, a maga idejében élőben távolról láttam néha, korabeli újságokból ismerem kb mire képes, milyen.
2. S478 korai : 1700-as Celeron (volt is), meg tulajdonképpen minden 400-as FSB-s Nortwood, plusz ennek a csúcsa a 3.06-os HT-s P4. Maga idejében napira volt vele tapasztalatom. Ide tartozik az 1600A és 1800A NW is, nekem volt mindkettő, igaz csak utólag (2006-2009), de ehhez a szakaszhoz kötődöm a legerősebben. Celeronból 1700-2200MHZ-et sorolom ide.
3. S478 kései : 533-as, és 800FSB-s P4-esek, HTval. Ez a szakasz a maga idejében erősen jelen volt az életemben, de huzamosabb ideig (pár napnál tovább) nem volt. Celeronból a 2400-3000MHZ-et sorolom ide. Közepesen erős kötődésem van ehhez a korszakhoz.
4. LGA 775 P4 éra : Prescott. A maga idejében ez is jelen volt az életemben, de huzamosabb ideig nem volt. Magamban P4 II-nek is hívtam, a paraméterei alapján, a 800-as FSB, a dupla L2 cache és a HT komoly lökés volt papíron, gyakorlatban inkább csak kazánként emlékszem rá, voltak helyzetek mikor azonos órajelen az NW fölé tudott kerekedni ha jól emlékszem.
+1 LGA 755 további (ezt is lehetne bontani, de most nem akarom) : Ide tartoznak a Pentium háromjegyű számozott példányai (pl Pentium 4 631, Pentium 570J stb). Ehhez a szériához is csak gyenge kötődésem van. Valamint a Pentium D-k, C2D-k, de ezek tulajdonképp már teljesen más kávéház. Ha P4-ezni akarnék azért sem ezt választanám, mert itt már tényleg sokkal izgalmasabb a Pentium D / C2D időszak.
Megjegyzem ez egy teljesen szubjektív felosztás, párhuzamba állítható az életem akkori szakaszaival is egyébként. De a lényeg, hogy mivel a retroban a kötődés is számít, így nem biztos, hogy az egyébként sokrétű LGA775 mindenkinek a legérdekesebb - főleg nem - P4 építésre.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
de amugy mire valo? Hubba kell dugni?

, mert 7db V2, és 2db V1 van csak 
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

, mivel hűtötted ?, léggel olyat még nem láttam. Az MBarton 2.4GHz- et megy, de ott féltem hogy leolvad, 2.3- ra visszavéve, 3.3GHz Prescottal egyenértékű az akkori tesztsoromban :
DarthSun