- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
Új hozzászólás Aktív témák
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #9698 üzenetére
Egyre inkább vizsgálódnak a hatóságok az nVidiánál,
[ DOJ, FTC, EU, Francia versenyhatóság, .. )
- Szerinted jogos-e a vizsgálódás?,
- És az AMD-nek be kellene-e mószerolni az nVidiát?Fri 2 Aug 2024 // 12:10 UTC
"According to The Information, Justice Department officials have been in contact with some of Nvidia's rivals, including AMD and some AI chip startups, in order to gather information about the complaints.
Citing unnamed sources, it says that the allegations include that Nvidia threatened to punish customers that also buy rival products, as well as concerns about its recent acquisition of startups – such as Run:ai – that consolidate its grip on the software AI developers use."
https://www.theregister.com/2024/08/02/antritrust_storm_doj_nvidia/ -
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S #9697 üzenetére
"de azért nem minden piacon és nem mindenben. "
Valoban, igergetesben behozhatatlan elonyuk van.Gondolom azert sikerult elolvasni es ertelmezni, hogy mirol volt szo pontosan.
Ha ez megvan, akkor a kommentet megsporolhattad volna."Az AMD lényegében beáldozta rövid távon az RDNA-t az AI miatt,
aminek azért van látható eredménye: "
Van am, -59% gaming, alig letezo market share es kozepkategorias RDNA4.
"We love gamers" - Lisa Su. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #9696 üzenetére
> Az Nvidia konzisztensen hozza a legjobbat a piacon, stabil szoftveres hatterrel,
> uj technologiakkal. Az AMD meg 1-2 ev csuszassal megy utana.de azért nem minden piacon és nem mindenben.
És annyira biztos nem, hogy az nVidiának oka legyen hátradőlni a székben.Az AMD pár dologba kapaszkodik.
- az MI300 hardveresen eléggé iránymutató,
és ez az AMD eddigi chipletes erőfeszítéseire épít.
- az AMD megszerezte annó a konzol piac high-end részét és még tartja és az nVidia itt nem képes növelni a piaci részarányát.
- jövőre jön a STRIX HALO és az RDNA4, amivel a végre a consumer piac nagy részén versenyt indukál. ( a high end kisebb rész )
- Egyesült a Xilinx -elÉs az nVidiának se sikerült minden. pl. az ARM felvásárlás.
Az AMD lényegében beáldozta rövid távon az RDNA-t az AI miatt,
aminek azért van látható eredménye:
"AMD sold $1B of Instinct GPUs last quarter, driving triple-digit datacenter growth"
https://www.theregister.com/2024/07/31/amd_q2_2024/Az Intel-nek viszont egyre inkább fogy a levegője.
és a friss hírek szerint elég nagy lett a mostani veszteség
és ~ 16 ezer fős elbocsátást terveznek.
"Intel to shed at least 15% of staff, will outsource more to TSMC, slash $10B in costs" -
Busterftw
nagyúr
válasz
hahakocka #9695 üzenetére
AMD-nel is van ugyanaz a marketing, illetve ha megnezed a ket ceg uzemeltetesi koltsegeit, nincs kiemelkedo kulonbseg.
Statista alapjan az Nvidia hirdetesi koltsege az elmult evekben 15-20 millio dollar volt.
Nem latom azokat az "AI lovekat".Az Nvidia konzisztensen hozza a legjobbat a piacon, stabil szoftveres hatterrel, uj technologiakkal. Az AMD meg 1-2 ev csuszassal megy utana.
Na ezert van ott az Nvidia ahol.
Nezd meg a mostani AMD negyedeves jelentest, a Gaming elozo evhez kepest -59%-al csokkent, a Data Center pedig nott. Ez annak koszonheto (a konzol eladasok csokkeneset ideveve), hogy az AMD lathatoan cseszik a consumer VGA piacara.
Ryzen/Epyc es mostani jelentesben az AI miatt az AMD-nek nincsenek anyagi gondjai, csak az elmult par generacioban magasrol tesz a VGA piacra.Errol beszelek, az AMD-nek sokkal tobbet kellene nyujtania ahhoz, sokkal jobb ar-erteket, hogy tobben azt valasszak.
-
hahakocka
őstag
válasz
Busterftw #9691 üzenetére
Marketing power s a hatalmas bevételi difi ezt hozta. Sajnos tényleg volt, s van is márkahűség APPLE, Intelnél és NV nél és most már AMD nél is látszik mindez, mellé egy jó erős marketing a hatalmas nyereségből megoldhatóan (+az AI bevételtengere) s kész is a siker! Meg a féligazságok tömkelege, vagy a DLSS-FSR ami régen szitokszó volt, hogy felskálázás, na neem nem kell nekem ma aranyat ér. S nem 4K esetén tartom ezt továbbra is hanem 1080-1440p nél tartom viccesnek 2024 ben egy új 250-300e ft os kártyával vagy akár többért 480p-720p-1080p be tolni, fake framekkel, artifactokkal, ghostinggal, főleg FPS gameknél probléma a horizontnál. Ha régen nem volt elég raszter ereje a kártyának kiröhögték! Ma most FSR-DLSS és már megy is örömmel a játszma. De anélkül kiderül a kártya nem sokat s nem sokáig ér valamit. Főleg az alsó és középkategről mesélek. Alan Wake 2 pl szinte kötelező DLSS-FSR anélkül kapsz 20 fpseket 1440p-4K ba. S szép játék nagyon, de mégis csak félig egy 'cső' játék nem Witcher 3 GTA 5, Stalker 2 méret.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #9690 üzenetére
[link]
Itt azt írják, hogy a GCC nem is tudja még használni a dual.dekódert. -
S_x96x_S
addikt
''
AMD “Strix Halo” Zen5 APU leak shows 307mm² die with RDNA3.5 graphics, compared to RTX 4070 80W''https://videocardz.com/newz/amd-strix-halo-zen5-apu-leak-shows-307mm%c2%b2-die-with-rdna3-5-graphics-compared-to-rtx-4070-80w
+
ASUS preparing ROG Z13 Flow 2025, a gaming tablet with AMD 110W Strix Halo APU
https://videocardz.com/newz/asus-preparing-rog-z13-flow-2025-a-gaming-tablet-with-amd-110w-strix-halo-apu -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9686 üzenetére
Szerintem a Zen 2 és a Zen 4 is elsődlegesen a szerverpiacot célozta. 😃
Talán a Zen 3 esetében látott ccx egyesítés volt.az egyetlen, ami kifejezetten a játékos közönségnek kedvezett. De még arról se feltétekezném, hogy a gamer közösség kedvében járás volt az egyetlen szempont.
Nyilván kezelni kell az AVX512 és az AMX kihívását is.
Meg az Ampere és a Sierra sorozat magszám kihívását is.
És az Arm/Apple energiahatékonyság kihívását is. -
hahakocka
őstag
válasz
Busterftw #9678 üzenetére
Mi a mesterséges egy 10% közeli értéket írtam mindkét NV és AMD oldaláról ami már akár érzékelhető sebesség difi, egy 1-2-3% nem annyira s az afeletti értékeket néztem ez mi a propaganda? Akár az NV is lehetne elől de itt most egy 15 vs 12 volt a 8% vagy afeletti eredmények esetén, RT tesztekkel együttesen. Én csak azon értetlenkedtem mint mondottam hogy hogy nem volt elég olcsó a 6000-7000 es széria ahogy írtátok mert ez nem igaz. Jó ár-értéke volt, mint legtöbbször az AMD nek de voltak szar generációik nekik is. Nekem volt 4 féle NV (Geforce 4 , GTX 460 nagy gépbe, és 950m, 1050m meg laptopokba ) m is s akár még lehet is ha az üzletpolitikájuk máshogy alakul, addig marad az AMD - akár INTEL vga vonal. Vagy ha az RX 5070 arányos árral jön.
8gb os kártyám amúgy a viszonylag friss Alan Wake 2 n kívül mindent vitt szépen az elmúlt 5 év alatt így 100e ft ért jó vétel volt 5 éve az RX 5700 as! Még most is sok game ajánlottjában ez a kártya vagy az XT változata van vagy egy 6600 as ami 5% al ha jobb.
Én is tapasztalatokról beszéltem. Hát az Intelt azt most már OEM be se nagyon veszikÉn imádtam előtte 5 évig, az i5690 et (s ma is működik annál akinek eladtam), de 36e ért 5 éve a 2600x szinte ingyen volt.
-
hahakocka
őstag
válasz
Petykemano #9679 üzenetére
Ez nagyon nagyon kecsegtető! Ez olyan 140-150e lehet itthon akár 9700x esetén és év végéig, jövő év elejéig amikorra venném úgyis, ez szépen lemehet 110e felé. Az X3D dupla TDP vel 160e Ft most ált. s játékokban elvileg 1-2% difi ha lesz az X3D előnyére, viszont minden másban nagy előnye lesz munkára, videózásra, vágásra, tömörítésre s én arra is használom a gépet 2011 óta. Fontos hogy az akár 2-3 órás videók gyorsan kész legyenek főleg így kis TDP vel még jobb nem fog üvölteni annyira a melegedéstől is talán az adott cpu hűtő, bár most sokkal erősebbet veszek majd alapból..
-
S_x96x_S
addikt
válasz
-vitya- #9683 üzenetére
> többé nem akarnak 7000-eket eladni - valamiért azt nem akarják többé gyártani,
(spekuláció)
talán a TSMC - a háttérben olyan feltételeket teremtett,
hogy az adott kapacitáson (gyártósorokon)
már érdemesebb korszerűbb (zen5-ös) procit gyártani.a "TSMC 4nm FinFET" vs. "TSMC 5nm FinFET" között szerintem
nincs nagy különbség, mindkettő az 5nm-es családba tartozik.
és talán a 4nm csak az 5nm optimalizált változatának marketinges neve.ezen kívül a TSMC folyamatosan dolgozik az 5nm további költség csökkentésen
"""
TSMC's N4C process belongs to the company's 5nm-class family of fab nodes and is a superset of N4P, the most advanced technology in that family. In a bid to further bring down 5nm manufacturing costs, for TSMC is implementing several changes for N4C, including rearchitecting their standard cell and SRAM cell, changing some design rules, and reducing the number of masking layers. As a result of these improvements, the company expects N4C to achieve both smaller die sizes as well as a reduction in production complexity, which in turn will bring die costs down by up to 8.5%. Furthermore, with the same wafer-level defect density rate as N4P, N4C stands to offer even higher functional yields thanks to its die area reduction.
""" via https://www.anandtech.com/show/21371/tsmc-preps-lower-cost-4nm-n4c-process-for-2025 -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #9681 üzenetére
> Tudom, hogy 10-15 éve 5-10%-os gyorsulás is nagymértékűnek számított.
> De mai az öldöklő Intel, Apple, Arm által diktált versenyben ez a 16% tisztességes,Az én elméletem, hogy a Zen5 elsődlegesen a szerverpiacot célozta.
( főleg az AVX-512 -es fejlesztések miatt gondolom. )Hogyha egyes cloud partnerek az MI300X-hez
is Intel Xeon Sapphire Rapids procit tesznek,
mert annak erősebb az AVX-512 -je ( a zen4-hez képest )
vagy van benne AMX támogatás ( ami még a zen5-ben sincs) ,
akkor ott van még teendő."The ND MI300X v5 series VM starts with eight AMD Instinct MI300 GPUs and two fourth Gen Intel Xeon Scalable processors for a total 96 physical cores. Each GPU within the VM is then connected to one another via 4th-Gen AMD Infinity Fabric links with 128 GB/s bandwidth per GPU and 896 GB/s aggregate bandwidth." ( Microsoft Azure Cloud )
És az AMX - pont az AI terén nagy durranás, amire nem tudom milyen választ ad az AMD.
"The AMX benchmarks show the huge potential of Advanced Matrix Extensions for better performance in the areas of AI software. There were cases of 2~4x better performance while the Xeon Platinum 8490H processors were consuming less power than when just engaging AVX-512. With Intel's Sapphire Rapids launch slides they had 8x and 10x references for AMX performance in their slide deck, but that was comparing as well comparing FP32 against BF16 rather than maintaining the same data types as done for my benchmarking with just changing the ISA level and keeping everything else the same. In any event, these numbers showcase the significant potential for Sapphire Rapids with AI / machine learning workloads." https://www.phoronix.com/review/intel-xeon-amx/6
-
Petykemano
veterán
Strix Halo infók: [link]
120-130W TDP
Úgy tűnik, lesz 32GB memóriás változat is -
Alogonomus
őstag
válasz
-vitya- #9683 üzenetére
Ha a 7000-eken szeretnének gyorsan túllépni, akkor mostanra már érkeznének a hírek az apadó 7000-es készletekről, de van dögivel 7000-es a kereskedőknél.
Az a sokkal valószínűbb, hogy:
- a régi 5000-esek válnak az AMD "Celeron" és "Pentium Gold" ajánlataivá,
- a most érkező 5000XT-k lesznek az AMD "már elég erős" ajánlata,
- az 5600/700/800 X3D-k lesznek a budget gaming képviselői,
- a 7000-esek veszik át a korábbi 5000-esek helyét a "kényelmesen elég" kategóriában,
- a 7800/7950 X3D-k lesznek a premium gaming ajánlat,
- a 9000-esek képviselik majd a "jövőálló" kategóriát,
- végül a 9800/9950 X3D-k lesznek a gaming beast, a desktop választék már-már szükségtelenül erős képviselői.Ehhez pedig mindegyik eggyel hátrébb sorolódó generációs termék árát csökkenti majd az AMD. Van miből engednie, hiszen még a 7950X előállítási költsége is 100 dollár alatt van.
-
-vitya-
őstag
válasz
Alogonomus #9682 üzenetére
Ilyen árak akkor is előfordulhatnak, ha többé nem akarnak 7000-eket eladni - valamiért azt nem akarják többé gyártani, és extrém gyorsan el szeretnék felejteni, nem?
(nem biztos, hogy csak a konkurenciát akarják eltemetni...) -
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #9681 üzenetére
Abból a szempotból agresszív a Ryzen 9000 árazás, hogy:
- a Raptor Lake a problémáinak elhatalmasodása óta már az OEM piacon is egyre komolyabb elutasítottsággal szembesül, miközben legtöbb szempomtból a nyers képességei is elmaradnak már a Ryzen 7000-ektől a gimpelt BIOS miatt.
- az Arrow Lake pedig – miközben a Ryzen 9000-ekhez képest eleve gyengébbnek várják a hiányzó HT és a csúcsverzióban kínált "csak" 8 P-mag és 16 E-mag miatt –, még csak nem is mostanában érkezik, hanem legjobb esetben is év végén, de akár jövő év első feléig is csúszhat.Ebben a helyzetben az AMD az állítólagos 16% gyorsulásra alapozva nyugodtan megtarthatta volna a Ryzen 7000-es eredeti árazást a Ryzen 9000-hez, és még úgy is jobb ajánlat lehetett volna az új generáció. Ezekkel az alacsonyabb árakkal a Ryzen 7000-ek közül legfeljebb az X3D modellek tudnak valamennyire versenyben maradni a Ryzen 9000-esekkl szemben.
-
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #9680 üzenetére
Hmm-hmm
Tudom, hogy 10-15 éve 5-10%-os gyorsulás is nagymértékűnek számított.
De mai az öldöklő Intel, Apple, Arm által diktált versenyben ez a 16% tisztességes, de nem kiemelkedő. Ezzel a teljesítménnyel, még ha közben kiemelkedően energiahatékony is lesz, nem fogja olyan mértékben maga mögé utasítani az AMD az Intelt, mint anno az a bulldozer érában fordítva megtörtént.Szerintem ezek az árak az tisztességes előrelépésnek megfelelően szintet tartó korrektnek mondhatók. Ennél többet nem is nagyon kérhetne ezért az AMD. Az előrelépés nem olyan mértékű, ami miatt a Zen4(X3D) hirtelen elavultnak tűnik. Viszont ezek az árak még ha valóban alacsonyabb nyitóárak is, mint azt akár a zen3, akár a zen4 esetén láttunk, mégse feltétlenül olyan alacsonyak, hogy arra azt lehetne mondani, hogy egész pályás letámadással akar piacot akar robbantani. Nem rossz, ha arra gondolok, hogy ez majd még megy lejjebb, akkor egész jó, de igazi visszautasíthatatlan ajánlat mégiscsak az lett volna, ha lehozták volna a 8 magosat a korábbi 6 magos árába.
Az Intellel relációba helyezve persze más képet festhet majd. Lehet, hogy ahhoz az árhoz képest, amin az Arrow Lake-et lehet majd kapni, bődületesen kedvező lesz.
Nem akarom azt a benyomást kelteni, mintha elégedetlen lennék.
Elégedetten hümmögök, de nem szaladok a boltba (még). -
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #9679 üzenetére
Ezek szerint tényleg komoly piacszerzési tervei vannak az AMD-nek a 9000-es sorozattal.
-
Petykemano
veterán
Árazás
AMD Ryzen 9000 pricing emerges:
9950X at $599,
9900X at $449,
9700X at $359,
9600X at $279
[link] -
Busterftw
nagyúr
válasz
hahakocka #9676 üzenetére
"8--30% ig 15 gamet számoltam"
Es miert pont 8% a limit? Mert csak? Az osszkepen nem valtoztat, raszterben egal a ket kartya, barhogy probalsz terelni. Nincs az az user, aki pontosan koppra azokkal a jatekokkal fog jatszani amit te kimazsolazol.
Mi a helyzet az uj jatekokkal?
Beszelsz itt a jovorol, aztan ilyen mesterseges kriteriumokat allitasz fel, hogy az AMD-t jobb helyzetbe tuntesd fel. Aztan meg neked all feljebb, ha azt mondjak tolod a propagandat."Ott meg láthatóan egy elírás volt 120 helyett 220 de sebaj ."
Pedig baj, mert a 120% sem igaz."900e ért is van azonos hűtéssel kb"
Es? 7900xtx-bol is van dragabb, azt se kell megvenni, ahogy a 4090-bol sem kell a legdragabbat venni."Most már nézzek a topikba pedig ismerős haver fórumtárs nem számít"
Az Ada topikban kezzelfoghato teszteket talaszt az userektol.
Az ismeroseidtol es a kollegaidtol pedig nem lattunk semmit, csak hogy havonta kulonbozo topikok alatt megidezed oket a narrativadhoz.
Mast sem csinalsz csak ezt, honaprol honapra:
-Ki venne Intelt manapsag? Az ismeroseim atalltak AMD-re.
-Miert ilyen kicsit a Radeon market share? Az ismeroseim atalltak AMD-re.
-Miert vennel 16GB Nvidiat? A kollegaim 24GB-al toljak.
Ezt tolod folyamatosan, csak mindig mas a tema."A többi amit én olvastam tapasztaltam, hallottam ugyanaz a kategória, mint a fórumozásod. "
Na mit tapasztaltal a 8GB-os kartyaddal te VRAM szakerto?
Az en forumozasom tenyeken alapul, tesztekre, sajat tapasztalara, meg arra, hogy nekem kell kielemezni a te altal linkelt teszteket, mert te keptelen vagy ra."A lényeget továbbra se érted, hogy a legtöbb játéknál jobb 5-10% al a legtöbb gameben a 7900xtx"
A legtobb jatekban? Fentebb te szelektiven 15 vs 12 jatekot irtal, ez hogy a legtobb?
Konkretan par par jatektol eltekintve egal."24gb vram van rajta"
Ami a tesztjeid szerint nem er semmit. Nezd meg a tesztjeidet, amit linkeltel."2 félévig volt statisztikám, gazd matek, marketing"
Meglatszik, hogy csak 2 felevig."Mi elképzelt a 3070 nek rohamos eladása a 8gb vram elfogyásos fiaskó után? "
Rakerestem, nincs ilyen fiasko, mirol van szo? Steamen TOP 7 kartya a 3070."Mindenki a boltosok, a profok, meg az IT-sok is hülyék"
Mi van veluk? Ha megnezed a boltokat, meg hogy az IT-profik tobbsege mit hasznal inkabb, garantalom 4080-4090-et, nem pedig 7900XTX.
Dedos szint ez mar."A Steam továbbra is csak egy statisztika"
125millio userrel, ami generaciok ota lekoveti az ismert, tenyleges market share adatokat.
De tudom, a "ismeroseid statisztikaja" az jobb, mert csak."Igen és a 16gb ajánlott minimum 4K ra."
Igen, tehat a +8GB-nak a tesztek szerint semmi elonye nincs. -
hahakocka
őstag
válasz
Alogonomus #9675 üzenetére
Hát meglátjuk. Az AMD szerintem a 9000 es széria sikerességétől függő mértékben dönthet akár arról, hogy megéri e neki a még több mag, vagy főleg ha az Intel se fog megint változtatni, akkor marad a mostani felosztásnál. A 7700X3D még mindig 160e körül (+ nem egy olcsó alaplap azért kell alá a cache miatt is érdemes szerintem, meg 120 Tdp miatt meg egy jó kis hűtés) van és sokaktól hallottam eléggé melegszik is, míg pl a 9000 es széria elvileg nem fog annyira mint az intelek és a 7000 es széria. Várom már a teszteket.
-
hahakocka
őstag
válasz
Busterftw #9674 üzenetére
[link]
Radeon RX 7900 XTX vs. GeForce RTX 4080, 50+ Game Benchmark @ 1440p & 4K
12 perc 26 secnél
8--30% ig 15 gamet számoltam az AMD re s 11 et de lehet 12 ha elszámoltam eggyel az NV re. 4K ba! S ott is és az1440p -sben is RT s Nv gamek is benne vannak így egy vegyes nem raszter erő ez és én raszterben beszéltem a többségről továbbra is. Ezek főleg 4K s kártyák már, 1440p re akkor jó főleg ha 140hz es monitorod van kb multihoz pl.Ott meg láthatóan egy elírás volt 120 helyett 220 de sebaj . 900e ért is van azonos hűtéssel kb, így a 120% simán összejön. Most már nézzek a topikba pedig ismerős haver fórumtárs nem számít elvileg ahogy látom a lekezelő kommentjeidből mindig. Csak a Steam és NV bevételi adatai évente. A többi amit én olvastam tapasztaltam, hallottam ugyanaz a kategória, mint a fórumozásod. Matek nálad rossz mert mindig úgy csavarod a dolgokat mint a KSH kb.
A lényeget továbbra se érted, hogy a legtöbb játéknál jobb 5-10% al a legtöbb gameben a 7900xtx úgy hogy olcsóbb, 24gb vram van rajta és nem második kiadott kártya mint a 4080 super. Számold még egyszer össze szépen a játékokat. S mint mondottam bele van rejtve pár RT-s NV s game én meg továbbra is raszterről beszéltem. Mint a KSH stat a mélyére kell nézni nem csak az 1% átlag difi. 2 félévig volt statisztikám, gazd matek, marketing stb stb sorolhatnám mondogasd csak.
Mi elképzelt a 3070 nek rohamos eladása a 8gb vram elfogyásos fiaskó után? Ajánlom a youtubeot, redditen, google t a barátod nem itthoni hírekben fórumokban. hanem külföldön is! Tudom a 4080-4090 füstölés s kábelleolvadás is csak a hülyék miatt voltak s mai napig vannak.
Mindenki a boltosok, a profok, meg az IT-sok is hülyék csak te vagy helikopter.
Sokszor mondtad már mind hülye volt s csak azért történt. Elég széles körben történt a füstölés. Hidd azt a 3070 nél is így volt. A Steam továbbra is csak egy statisztika, amire a legtöbb Steam user NEM válaszol amikor előhozza a Steam. Tehát nem releváns teljesen.
S tudod 4 millió légy se tévedhet vagy amikor egy 2 milliárdos bevételű agyhalott film lesz siker!Vram nem változott de stabilabban hozza a jobb eredményeket a 4080 hoz képest, s az ára is ettől lett olcsóbb a 4080 hoz képest. az újabb kiadás miatt. A fogyasztása is egész jó lett. Optimalizálták a 4080 at.
Igen és a 16gb ajánlott minimum 4K ra. S láthatod a 12 gb már egy minimum 1440p-re érdemes hát 4070 et venni akkor sokáig jó lesz vagy évente csere. Az meg sose lesz spórolós persze teljesítmény többletet kapsz de évente jó kis költség lesz. Hacsak nem lesz újra COVID stb s a használtak is 500e ért mennek majd
A tesztek az RT és a DLSS miatt NV oldaliak a végén semmi másért, nem a vram, nem ár nem a raszter miatt továbbra is.
-
Alogonomus
őstag
válasz
hahakocka #9673 üzenetére
Tipikus otthoni gaming setup céljaira 8 magnál és 16 szálnál többre nem igazán van szükség.
Egy olyan pletykát valóban hallottam én is, hogy a Zen 6 esetleg már 16 magos CCD-vel érkezik majd a jelenlegi 8 magot tartalmazó CCD helyett. Úgy tényleg lehetne majd kiadni a 6-8-12-16 helyett mondjuk 8-12-24-32 magos Ryzeneket, de valószínűbb, hogy eleve is inkább azért lehet előnyös a 16 magos CCD, mert úgy egyetlen CCD-vel lefedhetik a teljes 6-8-12-16 magos asztali kínálatot, sőt akár egy 10 és egy 14 magost is könnyen kiadhatnak majd.
Az asztali kínálatban ráadásul azért sem valószínű a magszám növekedése, mert az Intel pont most bocsátja el a dolgozóinak egy jelentős hányadát a költségek csökkentése érdekében, ami garantáltan negatív hatással lesz az Arrow Lake utáni Panther Lake és Nova Lake fejlesztési ütemére, így talán még a kanyarban sem lesz a Panther Lake, amikor a Zen 6 már a boltokba kerül, vagyis a Zen 6 is az Arrow Lake konkurenciája lesz. Az Arrow Lake pedig a szivárgások alapján még a Zen 5 szintjét sem fogja elérni, de olvasni már olyan elemzéseket is, hogy az Arrow Lake is érintett lehet a Raptor Lake problémájával, így talán az Arrow Lake eleve csak csökkentett üzemmóddal érkezhet 2025 során.Szóval nem lesz oka az AMD-nek növelni a Zen 6-os Ryzen 3-5-7-9 termékek magszámát, hiszen valószínűleg tényleges konkurenciája sem lesz az Intel oldaláról.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
hahakocka #9671 üzenetére
"3070 eset amikor mindenre elég a 8gb 1080p-1440p"
A 3070 egy lassan 5 eves kozepkategorias kartya.
Most te azon csodalkozol, hogy 5 ev utan a 8GB par jatekban mar nem eleg 1440p-n?
Neked teljesen elmentek otthonrol.
Ket evvel kesobb az utod 4070 mar 12GB-al jott, szoval errol ennyit.
"hát ott se volt s mindenki adta el, pánikolt,"
Tudjuk mindenki, a haverjaid. A valosag meg az, hogy Steamen 4x annyi embernek van 3070-je, mint a konkurens AMD megoldasa. Ennyit a bekepzelt panikrol."nem a legalsó-legalsó kateges kiadású kártyákat árban.120% ott a difi kb."
440ezret irtal vs 800ezret. Nincs 120% de foleg nincs +220%, amit irtal.
4090 es a 4080-nal pedig teljesen mindegy melyiket veszed, mert a jo hutes miatt nincs kulonbseg. Nezz be a topikba, tobbsegunknek PNY, Gainward, Palit stb van."7900xtx ha olvastál volna rendesen leírtam hogy egy csomó játékban gyorsabb annyival , de nem átlagban"
Ezt irtad: "jól látszik hogy a 30 gameben pl a többségben 10% felett vagy ahhoz közel teljesít pl egy adott vga jobban."
A fenti HWU tesztben pedig vilagosan latszik, hogy tobbsegeben nem, hanem pont annyi jatekban gyorsabb az AMD mint amennyiben az Nvidia. Csak ezt kihagytad a propagandadbol."Már írták páran, hogy miért bajos néha a sima matek átlag mérés."
A tenyek, a meresek, a matek csak neked problema, mert cafolja a folyamatos hazugsagaid, topikrol topikra. Konkretan az osszes teszted amit hoztal, teged cafol, nem eloszor."A 8gb vramnak 1-2 éven belül lesz sok előnye"
Nem lesz elonye, mert elobb fogy el a vga ereje. Mar evek ota hallgatjuk, hogy milyen jo lesz majd a tobb vrammal az AMD, aztan sosem lett igy.
A kulonbozo cachek miatt pedig teljesen mashogy kell a vram hasznalathoz hozzaallni.
Se a Vega64-nek, se a RadeonVII-nek, ahogy a mostani generaciokban sem jott ki utolag a tobb vram elonye, mert eljart felettuk az ido, a kovetkezo generacio kevesebb vrammal gyorsabb volt naluk."S még egyszer a Super akkor is egy újabb kiadás,"
A vram mennyisege nem valtozott, teljesen irrelevans."How Much VRAM is Enough for PC Gaming?Testing GPUs and VRAM Capacity: 8GB, 12GB, 16GB, 24GB Techspot"
A teszt csak annyit arul el, hogy 8GB mar tobb jatekban nem eleg, 12GB ajanlott minimum.
FPS szamok nelkul pedig semmit nem ernek a grafikonok. -
hahakocka
őstag
Vannak oly pletykák, hogy a következő Ryzen már minden szegmensében több mag és szállal jön ki, (tehát már nem 6-8-12-16 maggal) s ha esetleg veszek 9700x-et lehet nem sokat érne utána már....
-
HSM
félisten
válasz
Petykemano #9661 üzenetére
"A kraken point elvileg 8 magos lesz."
Köszi! Úgy látom az általad is valószínűsített 4+4-es konfig forog a pletykákban.
Az szerintem tökéletes megoldás lenne egy CCX-be zsúfolva. Adott az egyszálas tempó is preferált magok által, és nagyobb terhelésre a takarékosság is, megfűszerezve azzal, hogy nem térdel le a rendszer szuboptimális ütemezés mellett sem."Azt mondják, 4 magra korlátozva jobb eredményt ad."
Én az asztali 3600-asomon kísérleteztem ezzel, ott a 3 magos CCX-ekkel többnyire 4 magig sikerült skálázódást mérjek, ami egybe is esett más tesztekkel, ahol többnyire kb. egy szintre futott be a négymagos, de csak egy CCX-es 3300X-el. Jól érezhető előrelépés volt az 5600-ra váltás, pedig jóféle 3600-asom volt, fix magas órajelen hajtva, kb. kimaxolt tempójú DDR4 ramokkal (3733Mhz CL16 finomhangolt subtiminges B-die)."Vajon ez még javítható szoftverből?"
Nyilván ha kifejezetten erre optimalizálod a kódot akkor igen, de kétlem, hogy erre pazarolnák a idejüket fejlesztők. Lásd 2021-ből: [link] .
Vicces, ahogy körbemegy a piacon egy kényszer szülte félmegoldás áldatlan hatása... [link]"Csinálhatták volna úgy is"
Az a gond, szerintem ez a második CCX sehogy sem jön ki jól, főleg ilyen kevés plusz erőért.Ahol ez nagyon erős, az a prospektusok, hogy nézzétek, ez 12 magos.... A vásárlók 90%-a azt sem fogja tudni, mi az a CCX...
-
hahakocka
őstag
válasz
Busterftw #9670 üzenetére
A nemrégi részletes vram tesztből látom, hogy jobb lesz 4K ra évekig, (3070 eset amikor mindenre elég a 8gb 1080p-1440p n hát ott se volt s mindenki adta el, pánikolt, na 4K n ugyanez lesz aki azon akar tolni persze) mivel már most majd 15-16 gb ot esznek az új gamek. Stalker 2 re kíváncsi leszek mi lesz. A drágább jobb hűtésű kártyákkal vettetem össze, nem a legalsó-legalsó kateges kiadású kártyákat árban.
120% ott a difi kb.
7900xtx ha olvastál volna rendesen leírtam hogy egy csomó játékban gyorsabb annyival , de nem átlagban, ahogy az NV is pár NV-s gameben természetesen, s meg kell nézni hogy melyik mekkora mértékben, hány játékban mert az 1% difit okozhatja egy elhúzós AMD-s vagy épp NV s cím , ezért szokott olykor amúgy a HWU csinálni pl RT mérésnél olyat hogy a nagyon elhúzó vagy bugos mérést kiveszi és utána úgy is leméri , de az összesítésbe nem azt a mérést nézi.
A 10-15% fix eltérés kb a 6800 vs 3070 .re volt igaz amiről korábban írtam amit vettek a kollegák.
Már írták páran, hogy miért bajos néha a sima matek átlag mérés.7900 xtx-t azóta sokszor csökkentették ezért 400e ft körül már vannak jó Pulse s egyéb kiadások. 4080 super jobb kiadások 450-460 től indulnak és a csillagos égig. A 8gb vramnak 1-2 éven belül lesz sok előnye ha már most 15-16gb ot elér a vram éhség ugye RT vel vagy anélkül 4K ba a mérések szerint.
UE 5 engine-el még RT vel se volt annyira rossz a legtöbb gamenél az AMD így nem hiszem hogy a Stalker 2 nél is nagy difi lenne * ban. S még egyszer a Super akkor is egy újabb kiadás, 7950xtx vel kéne méricskélni igazából ha persze lenne.Igen lemaradt képzeld mert közbe adminisztrálok..... S inkább arra figyelnék jobban.
[link]
How Much VRAM is Enough for PC Gaming?Testing GPUs and VRAM Capacity: 8GB, 12GB, 16GB, 24GB
Techspot -
Busterftw
nagyúr
válasz
hahakocka #9667 üzenetére
"S nem nem az 1% ról, az átlagról volt szó."
Te nem érted a magyart, vagy olvasni nem tudsz.
Fentebb az átlagokat linkeltem neked, ahol épp a 4080 vagy épp a 7900XTX 1%-al gyorsabb, tesztől függetlenül.
Tehát a 7900XTX nem gyorsabb 10-15%-al és nincs semmi előnye a +8GB vramnak ahogy te azt bekamuztad.Ezek szerint te a saját linkedet nem láttad, ahol a csávó azt mondja gamingben semmi előnye a +8GB vramnak.
"kíváncsi leszek a Stalker 2 pl hogy eszi majd a vga-kat"
Csak aztán nehogy az legyen majd, hogy teljesítményben a 4080 Super gyorsabb lesz vagy egál mint a 7900XTX.
Mert akkor fejre fogsz állni."Ez pl egy frissebb teszt"
Lemaradt a link megint.. ."és a több ramja miatt még évekig helyt fog állni 4K ba is."
Ezt te honnan látod az állítólagos tesztből? Ne viccelj már." 2. ként kiadott kártya"
A 4080 Super kb ugyanaz mint a 4080, valós felhasználásban 1-4% különbséggel. A fontos változás itt a - 200 dollár msrsp, ami teljesen kifogta a szelet a 7900XTX vitorlájából.
De ugyanezt mondta a linkeden a tesztelő, hogy így semmi értelme 7900XTX-t választani, raszterben ugyanaz, a +8GB nem számít semmit és az AMD-nek árat kellene csökkentenie.
De ezt se nézted meg."4K erőért +220% ot kérni árban"
A fenti áraiddal 81%-el több, de tudjuk a matek nem az erősséged. -
hahakocka
őstag
válasz
Alogonomus #9665 üzenetére
Ez jó lenne ha legalább azonos áron jönne kb mint annó a startkor a 7000 es széria. De én tartok attól hogy drágulás lehet főleg szerény országunkban.
9700x el pedig nagyon szemezek a 2600x ről váltásként. Az hogy elvileg majdem hozza a 7800x3D-t majd fele TDP fogyival és mellette munkára és videóvágásra stb-re is jobban használható nagyon kecsegtető! Csak az ártól tartok.
-
hahakocka
őstag
válasz
Busterftw #9666 üzenetére
Ezek szerint nem láttad a híres vram tesztet amiben már most a 16 gb ot nyaldosták.
Felesleges így vitatkozni véled mert nem érted a lényeget. S nem nem az 1% ról, az átlagról volt szó. S a jövőről nem egy 1-2 éves videóról van szó amit írtam értelmezd már. Vetítsz előre is picit (amikor már most 16gb ot eszi a 4K és az RT bekapcsolással együtt, kíváncsi leszek a Stalker 2 pl hogy eszi majd a vga-kat) ne a 2 éves videóra koncentrálj CSAKIS. Azóta amúgy több dolog változott a driverekkel. Nem 100% ugyanaz minden.Ez pl egy frissebb teszt ugyan sajna csak 12 game-el de itt is látható hogy a 2. ként kiadott kártya ellen is helytállt a 4-6-8% differenciákkal FHD-1440p-4K felbontásnál, raszterben a kártya és a több ramja miatt még évekig helyt fog állni 4K ba is. 50-60e ft al drágább a Super itthon jelenleg s RT ben tud többet. Aki azt akar neki megérheti a +50-60e ft befektetés. A valós összehasonlítás amúgy egy 7950xtx el lenne ugye. De akkor erőfőlény van zöldhasúban az NV nek ők kiadhatnak 2-3 kártyát is egy fajtából később. Most még lehet a TITAN is visszatér majd.
Látom hogy NV n is mennek jól a játékok a listán miért adsz a számba olyanokat amiket nem írtam, mondtam, de összességében a 4080 super ellenében ami egy 2. 4080 kiadott kártya is még mindig hosszútávra 140p-4K ra a vram miatt jobb, s olcsóbb választás a 7900xtx szerintem. Viszont többet eszik 30-50W -al. S RT ben ugye gyengébb.
A 4090 el meg hogy elszaladt a ló az árazással, +21% 4K erőért +220% ot kérni árban. Persze ott nincs valós konkurencia, de itt már túl nagy az árdifi szerintem. -
Busterftw
nagyúr
válasz
hahakocka #9662 üzenetére
"nézd azt hogy hány gameben mennyivel jobb volt."
Néztem, ott a kép fenn, annyi játékban jobb mint amennyivel a 4080 jobb. Miért csak az egyik oldalt nézed?
Na látod ezért ferdítés az amit csinálsz és ezért kell neked az átlag.Nem az átlag 1%-ot néztem, hanem az általad linkelt játékok átlagát. Talán érted a különbséget.
"Azóta változott a helyzet."
Nem változott. Ha változott akkor erre hozzál bizonyítékot.
Nincs átlag 15% 7900XTX előny, ahogy nincs a több vramnak előnye mint amit te állítottál. Ott vannak a saját példáid."S ha elfogy a vram az elég érezhető esést jelent. "
De nem fogy el, te nem nézted meg a tesztjeidet? Ott vannak az új játékok is. Ott a csávó konklúziója. Semmit nem ér gamingben a +8GB vram. Te linkelted."A 4080 super egy 'másodszorra' kiadott kártya drágább is."
A 4080 Super pont olcsóbbá tette a kártyát és közelebb hozta a 7900XTX ellenében. De ezt is elmondta a csávó a videódban.
Pont az alacsonyabb ár miatt mégannyira nem éri meg a 7900XTX."mai gamek már most nyesik a 16gb ot is majdnem ha megnézed azt a videót"
Megnéztem a videókat, nem nyesik, a 7900XTX-nek semmi előnye nem származik a +8GB vramból, átlag ugyanolyan gyors mint a 4080 (S).
Attól hogy sokszor ismételsz egy fals állítást, attól még nem válik igazzá. -
Alogonomus
őstag
válasz
hahakocka #9663 üzenetére
A 9000-es széria hivatalos ára a különböző kiszivárgott árlisták alapján nem lesz érdemben magasabb, mint a 7000-es széria azonos kategóriás processzorainak az ára.
Az AMD valószínűleg szeretné majd kihasználni az Intel jelenlegi komoly reputációs és teljesítménybeli problémáját, ezért a 9000-es X3D processzorokat is valószínűleg barátságos áron fogja az AMD kínálni, mert a kalkulációk alapján a 9950X3D előállítási költsége is maximum 100 dollár lehet majd, szóval egy barátinak számító 500 dollár esetén is masszív haszna lehet rajta az AMD-nek.
-
hahakocka
őstag
Vajon a 3D Cache-es Ryzen 9000 ek vajon mennyivel lesznek drágábbak most?
-
hahakocka
őstag
válasz
Busterftw #9660 üzenetére
Ezek nem a legfrissebb videók (de sok gamet tartalmaztak) már mint ahogy látod csak elküldtem neked hogy van 40-50 játékos videó nem is egy. S megint azt az átlag 1% ot nézed mint mondottam, nézd azt hogy hány gameben mennyivel jobb volt. S mint mondottam ez majdnem megjelenési videó.
Azóta változott a helyzet. A 4080 as 3080 asat a sok játékos tesztre írtam te általában írtad hogy küldjek hát küldtem ilyet és olyat is Nvidiásat ás AMD -set.A vram akkor amikor tesztelték nem jelentett minden gamenél sokat, de láthattuk a friss 1440p-4K s teszten amit sokan linkeltek hogy mennyit esznek már a mai game-ekkel és mi lesz év végéén és jövőre? S ha elfogy a vram az elég érezhető esést jelent. A 4080 super egy 'másodszorra' kiadott kártya (Ha lenne egy 7950xtx az arányos vele) már és drágább is. Az RT s a DLSS amiben előnye van főleg. Vram 16-24 ugye 4K ra is sokéig elég lesz a 7900xtx a mai gamek már most nyesik a 16gb ot is majdnem ha megnézed azt a videót. A sima 4080 hoz képest jobban megéri hosszú távra a 7900xtx ez látható. RT-DLSS be meg ha valaki azt akar akkor úgyis majd az 5000 es szériát kell vegye az idei és a jövő év játékaira is a sokkal jobb s gyorsabb RT miatt.
A lényeg hogy nem jár rosszul az ember a 7900xtx el se ha 2-3 évre tervez.
[link]
Radeon RX 7900 XTX vs. GeForce RTX 4090, GeForce Premium Worth It?
Egy frissebb féléves teszt kb
21% al lassabb csak a 4090 nél 4K Ba! Mennyivel sokkal olcsóbb is s azonos vram. S ezek 4K s karik! Itt az átlagod de ne mindig az a minden. 400e vs 850-900e ft S a Pulse meg a Vaporx es változat is 400-440e közt! XFX us 405e A 4090 meg 800-900e a jobb változatok... -
Petykemano
veterán
> Várható egyébként Zen5 alapokon hasonló egy CCX-es modell?
A kraken point elvileg 8 magos lesz. A PHX2 elvileg hibrid volt, az alapján feltételezhető szerintem, hogy a helytakarékosság érdekében a kraken point is hibrid lesz. Pl 4+4
Meg is jelent pár hír arról, hogy a két CCX és a nagy késleltetés milyen hatással van a játékokra. Azt mondják, 4 magra korlátozva jobb eredményt ad.
Vajon ez még javítható szoftverből?
Csinálhatták volna úgy is, hogy az egyik CCX.hibrid magokból áll. (Talán pont ilyen lesz a kraken) és akkor nem sérül a megszokott 8 magos CCX és a második CCX csak 4 magot kap 8MB L3$-sel és tényleg MT vagy LP feladatoknál használódik csak.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
hahakocka #9657 üzenetére
"RTX 4080 Super vs RX 7900 XTX: The Ultimate Comparison!!! (RT on/off, DLSS/FSR on/off, AFMF, FG) DANIEL OWEN"
Konkretan a csavo azt mondja, hogy nem eri meg a 4080 Super elleneben a 7900XTX-t valasztani.
VRAM: "In actual gaming workload, 16GB should be fine for a quite a while."
"Yes the 7900XTX is often few % faster when you are not Raytracing, but it's not a meaningfully different experience, we are not seeing 20-30% difference."
Latom megint nem sikerult megnezned a sajat forrasod, mert szepen cafoltad onmagad.
Pontosan arra jutott o is, amirol beszeltunk. Egyszeruen nem hoz annyit a VRAM es maga a VGA, hogy megerje azt valasztani."Radeon RX 7900 XTX vs. GeForce RTX 4080, 50+ Game Benchmark @ 1440p & 4K
HWU"
Rosszat linkeltel megint, de megtalaltam, a 4080 Super megjelenesevel pedig teljesen irrelevans, mert nincs arban 200 dollar kulonbseg.
Illetve itt sem jon ki az a teljesitmenybeli elony, amirol beszeltel, ahogy a VRAM elony sem.
1440p-ben a 7900XTX atlag 1%-al lassabb:
4K-ban pedig 1%-al gyorsabb:"RTX 4080 vs 3080 Ti - 25 Games at 4K, 1440p & 1080p! JARROD'sTECH"
Rossz a link.... ez a teszt nem mutat semmit amirol beszeltel, nincs is benn AMD."RTX 4080 SUPER Review - 40 Games Tested - 1080p, 1440p & 4K TECHTESTERS"
Ugyan ez a konkluzio, csak itt picivel a 4080 super gyorsabb 1%-al."A megfordult nem pont az XTX hanem ált az AMD re volt értendő"
A fenti linken lathatod, hogy a 7000 szeria megjelenese ota es a frissebb 4070ti Super megjeleneseig, a teljsesitmenybeli sorrend nem valtozott. Se a 7900XTX, se a tobbi 7000 szeria.
Tehat nem fordult meg semmi.
Nezd meg megegyszer: Az AMD ugyanott van Cyberpunkban raszterben most mint amikor kijott a 7900XTX.
Legkozelebb legyszives annyit tegyel meg, hogy a sajat linkjeidet megnezed.
Sajat magadat cafolod folyamatosan. -
S_x96x_S
addikt
"""
Zen 5-FP 256 vs Zen 4@4GHz IPC
INT+9%
FP+25%
"""
https://x.com/9550pro/status/1818141280117178440 -
HSM
félisten
Azért néhány nagyobb mag szerintem nem árt ha van, jópár program akad, aminek igencsak jól jön.
#9654 paprobert : "főleg alacsony TDP-vel elég lesz a 4 gyors mag, kb. mindenre"
Ez nagyjából helytálló, a probléma ott van inkább, hogy szerintem sok felhasználó egyszerre nem csak egy dolgot csinál a gépen. És akkor ezekkel az egzotikusabb processzorokkal sokszor nem az az élmény köszön vissza, mint a benchmarkokban..."TDP szempontjából van egy váltópont, ahol már nem éri meg a több nagy mag, nem tudna kellő sebességen futni a lekorlátozás miatt."
Ez igaz. Ugyanakkor pl. egy 7nm-es 5850U 8db teljesértékű Zen3 maggal,15W-on szuperül elvan minden magot terhelve is. Akkor persze nem 4Ghz körül teker, hanem mondjuk 2-3Ghz között, nagy dolog. De bármit dobok neki, kiszámítható tempóban megcsinálja. A két CCX-es 4650U, vagy az asztali 3600-as nem ilyen, voltak nálam ilyen CPU-k is. Amit nem zavart a két CCX az hasított, minden más kb. egy CCX-ig skálázódott, ami meglehetősen csalódást keltő tempó volt ezeken a magszámhoz viszonyítva.Azt gyanítom, hogy az lehetett a motiváció, hogy felvenni a kesztyűt a számháborúhoz a kékek P+E magos alkotásaival szemben. Ilyen szempontból amúgy egész jó is lett, ideális esetben jól elvan a legtöbb kevés szálat igénylő feladat a 4 teljesértékű magon, a Cinebench és barátai - amiknél kb nincs magok közötti kommunikáció - meg nagyot gurítanak büntetlenül bevonva a 8 takarékos magot. A probléma a nem optimális esetekben lehet, amikor az ütemezőnek rossz lehetőségek közül kell kiválasztania, melyik feladatot melyik magokra ossza, hogy a legkevesebb dráma legyen a CCX-ek közötti lassú kommunikációból. Ilyen szempontból bizonyos feladatokra az előd Phoenix lapkát többre tartom a 8 teljesértékű Zen4 magjával. Az is prímán elvolt 15-30W közötti tartományban, pl. Ryzen 7 7840U.
Várható egyébként Zen5 alapokon hasonló egy CCX-es modell? Vagy ezzel az új megoldással tervezik lefedni a teljes portfóliót?
Mondjuk ha tippelnem kellene azt mondanám, nem fognak maguknak konkurenciát állítani... -
hahakocka
őstag
válasz
Busterftw #9651 üzenetére
[link]
RTX 4080 Super vs RX 7900 XTX: The Ultimate Comparison!!! (RT on/off, DLSS/FSR on/off, AFMF, FG) DANIEL OWEN[link]
Radeon RX 7900 XTX vs. GeForce RTX 4080, 50+ Game Benchmark @ 1440p & 4K
HWU[link]
RTX 4080 vs 3080 Ti - 25 Games at 4K, 1440p & 1080p! JARROD'sTECH[link]
RTX 4080 SUPER Review - 40 Games Tested - 1080p, 1440p & 4K TECHTESTERSKérésed parancs.
Maradjunk akkora 4080-7900xtx vonalnál. Csak keresni kell.
A megfordult nem pont az XTX hanem ált az AMD re volt értendő hogy egy NV sponsor gamebe jobbak voltak raszterbe ha megnézed a teszteket ált a legtöbb kártya azonos kategoriájú ellenfelével szemben. Watch Dogs 3 is sokszor stbSokan viszont még nem mernek mindig AMD CPU ra váltani mert régen rossz volt, ma is pont tapasztaltam. Ő ezért váltott Intelre és ott is marad de közbe tart a 13-14 gen problemáitól.
3 szor nekem is volt Intelem régebben s tök jó volt mind. Az utsót lassan 9 éve használjuk már. Én 5 évig és 4 évig aki megvette. De azóta azért 2017 óta megváltozott a CPU világ.
-
Petykemano
veterán
Ez egy sajnálatos regresszió.
De nem hiszem, hogy 12 mag egybeépítése azon múlna, h kicsit v nagy kiterjedésű (sűrű vagy laza szövésű) magokról van-e szó. Ha menne 12 kicsi mag, menne 4+8, vagy 2+10 is.
Szerintem az egyszálas teljesítmény igénye indokolja a nagy magokat de 2-4-nél több valóban szükségtelen.
-
paprobert
őstag
"Személy szerint jobban örültem volna egyszerűen 8 nagy magnak"
Én is, de be kell látni, hogy notiban, főleg alacsony TDP-vel elég lesz a 4 gyors mag, kb. mindenre.
TDP szempontjából van egy váltópont, ahol már nem éri meg a több nagy mag, nem tudna kellő sebességen futni a lekorlátozás miatt.Asztali CPU-ként használva viszont hiányozna a 2-4 normál mag, ez egyértelmű. Modern játékmotorok alatt már kimutathatóan lassabb egy 4c8t CPU az adott generációban.
-
HSM
félisten
Szóval 2db CCX, ahogy várható volt, sajnos úgy tűnik a várt masszív késleltetéssel közöttük [link] . Érdekes koncepció így összekötni 4+8 magot, az biztos. Személy szerint jobban örültem volna egyszerűen 8 nagy magnak, vagy 4 nagy + 4 kicsinek, de egy CCX-ben. Ha tényleg 180ns a késleltetés (referenciának, az asztali két CCD-s verziók 80ns körül voltak [link] ) az azért jópár alkalmazásnál fájni fog majd.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
hahakocka #9648 üzenetére
Igen ezeket mar mondtad, hol a 30-50 game teszt?
"Nem tudom miket adsz a számba-tollamba de ilyenekről sose volt szó."
A tesztet kellene linkelni, amirol szo volt."A Cyberpunk az teljesen NV sponsor game volt , s eleinte jobb is volt raszterben, aztán az AMD driverekkel ez megfordult."
Ezt te hol lattad? Az AMD ugyanott van Cyberpunkban raszterben most mint amikor kijott a 7900XTX.
Nem fordult meg semmi. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #9647 üzenetére
> Szerintem a TDP-nek nem igazán kéne hatással lennie az egyszálas teljesítményre.
igaz,
talán a magasabb FREQ vagy az eltérő hütés lehet mögötte, amiről nincs infónk.
vagy az eltérő alap beállítások a BIOS-ban
( PBO off ? - ami már kapcsolatos a TDP-vel )habár jobban megnézve: és kiegészítve a base + Max Boost-al és a TDP-vel
9600X - 6 magos - 3.9 Ghz - 5.4 Ghz, 65W : ST 2244
9700X - 8 magos - 3.8 Ghz - 5.5 Ghz , 65W : ST 2280
valószínüleg a "Max Boost" befolyásolja legjobban.( a 7600X max boost 5.3 Ghz ; a 7700X max boost 5.4 Ghz , vagyis 100Mhz -el kevesebb )
-
hahakocka
őstag
válasz
Busterftw #9638 üzenetére
Az újabb GPU knál van 30-40 játék akár vagy több. Régiebbi vga-knál természetesen ennyit már nem fogsz találni. De nem párat mindenesetre. A Cyberpunk az teljesen NV sponsor game volt , s eleinte jobb is volt raszterben, aztán az AMD driverekkel ez megfordult.
Nem tudom miket adsz a számba-tollamba de ilyenekről sose volt szó. 30 éve játszok és tudom hogy van ilyen s olyan támogatott játék is ez nem nagy meglepetés. DLSS-RT persze NV kell ezt eddig is tudtuk csak árnyaltam a képet. Bár most az RDNA4 ről jöttek dupla RT erőt nyújtó hírek, hát meglátjuk. 500 dolcsiért nehezen hinném a 4080 erőt és majdnem olyan Rt-t. A túl szép mese hogy igaz legyen.
No de a CPU ra visszatérve, az tényleg vicces lenne ha csak egy matricsa csere vagy 'plecsni' miatt csúszna 1-2 hetet az új Ryzen. _ -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #9642 üzenetére
+> CB eredmények
>Nincs meglepi.Az AMD eredetileg +17% igért a CB R23 -ra.
és ezt elméletileg ST-ben kellene is hoznia.viszont a TDP-k annyira megváltoztak. hogy azzal korrigálni kell.
pl
- 9700X 65W vs. 7700X pedig 110W -os default TDP-vel rendelkezik
- 9900X 120W vs. a 7900X pedig 170W -os default TDP-vel rendelkezik
és talán ez lehet az oka a CB R23-nak az IPC% -nál sokkal kevesebb eredményéért. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9592 üzenetére
lehet, hogy eddig az összes 9xxx procit "AS" módszerrel gravírozták
-
S_x96x_S
addikt
AMD Ryzen AI 9 HX 370: 100+ Benchmarks Validate Zen 5's Captivating Power Efficiency & Performance
https://www.phoronix.com/review/amd-ryzen-ai-9-hx-370
Ez pedig az RDNA 3.5 része
"AMD Radeon 890M "RDNA3.5" Graphics Run Well With Latest Open-Source Linux Driver"
https://www.phoronix.com/review/amd-radeon-890m-rdna35
Az NPU-s linux támogatásra kell még ~ egy évet várni -
Devid_81
félisten
-
Petykemano
veterán
CB eredmények
Nincs meglepi. -
S_x96x_S
addikt
Zen 5’s 2-Ahead Branch Predictor Unit: How a 30 Year Old Idea Allows for New Tricks
https://chipsandcheese.com/2024/07/26/zen-5s-2-ahead-branch-predictor-unit-how-30-year-old-idea-allows-for-new-tricks/
-
Devid_81
félisten
1.start sending samples to some reviewers
2.some reviewers report way worse performance
3.look into the problem and find out what happened
4.the soc packaging got issues
4.recall all shipped cputhis is what full quality expectations means
-
Busterftw
nagyúr
válasz
hahakocka #9637 üzenetére
Linkeld mar az a 30-50 jatekos tesztet, a multkor HWU tesztjet linkelted, abban 17 jatek van, aminek az atlagat oda mar leirtam neked:
"A 17 játék átlaga az, hogy az RX 580 1080p Medium/High felbontásban átlag 4fps-el gyorsabb mint a 1060.""S elég sok Nvidianak kedvező game van miért vicc ez?"
Azert vicc, mert teljesen ignoralod, hogy eleg sok AMD-nek kedvezo jatek van.
Epp te hoztad ezeket a peldakat. Miert csak akkor kerul elo ez az erv, ha epp Nvidianak kedvez a jatek?
Na most hogy rajottel, vannak jatekok, ami az Nvidianak kedvez es vannak amik az AMD-nek, talan megerted miert fontos az atlag."a tényleges Nvidia támogatású Cyberpunk raszterben"
A Cyberpunknal az RT es a DLSS a fontos. Az vga gyarto szponzor nem azt jelenti, hogy csak arra optimalizaljak a jatekot. Nezz ra az Nvidia instagram csatornajara.
Konkretan az osszes jatek trailerben az van, hogy RT es DLSS Framegennel mennyi az FPS. -
hahakocka
őstag
válasz
Busterftw #9633 üzenetére
Az nem pár game volt, nézd meg a 30-50 game közti tesztek végén a táblázatot. S nem átlagot írtam hanem hogy nagyon sok game 10% felett volt mégis csak pl 2-3% difi jön ki egy átlagos matematikai átlagból. De hogy S_x86x_S írja nem minden ez az átlag.
S elég sok Nvidianak kedvező game van miért vicc ez? Nézd meg a teszteket. Pl AC Odyssey-Origins az volt még ha nem is hivatalosan, aztán a DX 12 re váltással AC Valhalla AMD-s lett s talán az ha jól emlékszem hivatalosan is sponsoros volt. S aztán ott a sok hivatalos NV sponsor game és sok olyan játék van ahol a gépigényben nem is írnak mást csak Intelt és NV-t amúgy azt találd ki kb ha AMD-Intel vga-d van.Pedig megváltozott megfordult mert Raszterben jobb volt régebben az Nvidia most már ez nem igaz pl nézd a tényleges Nvidia támogatású Cyberpunk raszterben sokszor jobb az AMD , persze DLSS-RT ben már nem. De pl a Watch Dog 3 nál is volt ilyen s lehetne sorolni még sokat. Régebben ez fordítva volt s csak a vram vagy az olcsósággal próbált játszani az AMD. No de a CPU-kra visszamenve, ha közel hozza a x3D erejét pl a 9700x amit kiszemeltem, akkor ha egész jó induló áron lesz de főleg fél év múlva amikor kb meg akarom majd venni, akkor jobb vétel hisz ezzel lehet majd szépen munkázni is meg tömöríteni, streamelni, vagdosni stb s ezeket szoktam is 2012 óta. A 9000x3D k tuti nem lesznek olcsók, ha jól emlékszem a 7800x3D 170-180e Ft árral indult el kb. Akkor ezek tuti 200e felett indulhatnak sajnos. Főleg ha a 9700x is mondjuk 140-150e vel indulna vagy többel. S ami tetszett még viszont, a 65W fogyasztás. Persze lehet ennél picivel kevesebb akár több is néha. Program, game, munka, stressz teszt függő. De mennyivel jobban hangzik az Intel kb 2 szeres értékeihez képest....
-
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S #9635 üzenetére
"főleg akkor mint a 7800X3D vs. 9900X esetében,
hogyha"
De ott is ott volt az atlag, meg lebontasban melyik tesztben mennyi a novekedes/csokkenes. Nincs zsakbamacska.Plusz azert generacionkent nem az szokott lenni, hogy 10-15+ jatekban az atlag par % plusz, hanem jelentos, erzekelheto a javulas.
Nekem peldaul ebben a tesztben eleve nem tetszik, hogy X3D-vel teszteltek.
"Normalis" helyeken szerintem ilyen nem lesz, max erdekessegkeppen. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #9634 üzenetére
> Ezert nezunk atlagot, mert azzal leheto loni az osszes potencialis vasarlora.
(nekem) a sima átlag átalában nem elég,
főleg akkor mint a 7800X3D vs. 9900X esetében,
hogyha
- valamiben teljesítménynövekedés van
- valamiben meg teljesítmény csökkenés.Vagyis önmagában átlag nem mutatja meg, hogy lehet-e visszalépés!
a (sima) zen4 vs. (sima) zen5 összehasonlítás nagyrészt ok,
mert várhatóan nem lesz visszalépés,de a zen4 X3D vs. sima zen5 már eléggé komplex eltérés,
hogy egy egyszerű átlag számmal ki lehessen fejezni a változást.na de majd a tesztek alapján megnézzük, hogy a tesztelők mit alkotnak.
és hogyan kritizálják egymás teszt módzsereit. -
Busterftw
nagyúr
válasz
S_x96x_S #9632 üzenetére
"de ha nem dokumentálják a beállításokat, akkor nehéz összehasonlítani.
Egy játéknak rengeteg beállítása van és nincs minden beállítási kombináció letesztelve és
még a tesztelt sincs ledokumentálva, hogy pontosan milyen beállítások voltak"Ezert nezunk atlagot, mert azzal leheto loni az osszes potencialis vasarlora.
Akit pedig erdekelnek a reszletek, mert neki fontos, hogy a Fortniteban ezzel es ezzel a biossal 140fps vagy 142fps, majd utanajar jobban.
Az olvasok tobbsegenek az szamit, hogy a kelloen atfogo, peldaul legnepeszubb cimekben az aktualis gen mit nyujt az elozo genhez kepest, mert potencialisan vagy valt ujra, vagy nem. -
Busterftw
nagyúr
válasz
hahakocka #9631 üzenetére
A multkori teszteken a 6-7 illetve HWU tobb tesztjebol par jateknal volt olyan, hogy kb 10-15%-al volt jobb az AMD, de te ugy adtad elo mintha atlag ez lenne a teljesitmeny.
Amikor aztan en atlagoltam neked (sokadjara, tobb topikban), akkor meg ment a tereles, hogy persze azok Nvidia cimek meg esatobbi.
Ne vicceljunk mar.Az altalad linkelt teszjeid atlagat ha egyszer megnezned, akkor nem jonne ki az a narrativa amit probalsz folyamatosan eroltetni, se a teljesitmenyben, se a vram temaban.
"ma megfordult általában"
Nem, nem fordult meg, pontosan ezt mutatjak a tesztek.
Az AMD eddig is olcsobb volt, az AMD eddig is tobb vramot adott, aztan oscar bacsi meg nem jott sose. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #9630 üzenetére
> A nagyobb, ismert kulfoldi oldalak legtobbszor azok.
azért én soknál hiányolom a pontos (hw/sw/bios/játék) beállítások dokumentálását.
> Tobb ilyen ismertebb oldalt kell aztan megnezni es abbol velemenyt alkotni.
de ha nem dokumentálják a beállításokat, akkor nehéz összehasonlítani.
Egy játéknak rengeteg beállítása van és nincs minden beállítási kombináció letesztelve és
még a tesztelt sincs ledokumentálva, hogy pontosan milyen beállítások voltak.Bár lehet, hogy az olvasók nagy részét ez nem érdekli és vakon megbíznak,
de engem érdekel.> Nem tudom, a vga teljesitmenyhez sok koze nincsen,
most a CPU-s fórumon vagyunk.
úgyhogy fontos a CPU tesztelés is ! -
hahakocka
őstag
válasz
S_x96x_S #9629 üzenetére
Igen egyetértek. A HWU nál szokott némelyik procival vagy kártyával amelyek elég népszerűek lettek 1-2-3-4-5 év utáni tesztelések sora lenni 20-30 játékkal. A 30-40 játék mióta pár?
Busterftw: Soha nem pár game alapján átlagolok
Azért nézem a 30-50 game-el tesztelő teszteket legtöbbet. Vagy a nagyokból azokat akik 1-2-3-4-5 év után tesztelik le a népszerűbb régebbi VGA-kat és CPU-kat már csak érdekességképp is jók ezek a videók.
A nagy átlag az régen volt ha raszterben nézzük NV előnnyel, ma megfordult általában. Raszter, vram, s ár előny AMD, RT-DLSS, Streaming s egyéb features NV . -
Busterftw
nagyúr
válasz
hahakocka #9628 üzenetére
Ezzel nincs baj, a baj azzal van, hogy azutan te abbol a par jatekbol "atlagolsz" es informalsz felre a forumon.
"NV is előszeretettel reklámozza 1-2 vga-ira írt"
Ilyen nem nagyon van, tekintve nagy atlagban tobb jatekban gyorsabb az Nvidia, sponsored vagy sem. Sponsored az altalaban azt jelenti, hogy promotaljak a DLSS, Framegent, viszont ettol fuggetlenul nem Nvidia kartyakra "irjak" a jatekot, tekintve hogy pont a legtobb DLSS cimben alternativakent ott van az AMD-Intel megoldasa is.
Forditva ez mar nem igaz.S_x96x_S
"sajnos nincs közmegegyezés arról, hogy ki a "hiteles" tesztelő"
A nagyobb, ismert kulfoldi oldalak legtobbszor azok. Illetve itt sem a hitelesseg szamit inkabb, hanem az, hogy a sajat belso mereseik a generaciok alatt hogy korrealnak.Tobb ilyen ismertebb oldalt kell aztan megnezni es abbol velemenyt alkotni.
"igazából fél-egy év alatt annyi minden változik"
Epp ezaz, hogy nagy atlagban az usereknel annyi minden nem valtozik, nemhogy a teszteloknel. A tesztelok pedig mindig leirjak, mivel teszteltek.
De nezzuk meg a vga drivereket (Intelt nem szamitva) konkretan fel even belul plusz minusz 1-2 fps-rol beszelunk, max. Az osszkepen nem valtoztat.
Illetve az ismertebb site-ok szoktak retestelni, evekkel kesobb megnezni, mi a helyzet."Vajon egy "hiteles tesztelőnek" le kellene tesztelni minden újabb Inteles javítási próbálkozást?"
Nem tudom, a vga teljesitmenyhez sok koze nincsen, illetve nem csak Intellel tesztelnek. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Busterftw #9627 üzenetére
sajnos nincs közmegegyezés arról, hogy ki a "hiteles" tesztelő.
és tesztelni nehéz.
Főleg amiatt, mert ehhez mélyen érteni kell a belső működését a hw-nek és a sw-nek
és sokan nem tudják, hogy mit nem tudnak.a jó teszt minimális feltétele a replikálhatóság, vagyis ha részletesen le vannak írva a beállítások, hogy mások is reprodukálni ( és ezáltal ellenőrizni ) tudják az eredményeket.
> igy generaciorol generaciora nagyjabol hasonlo tesztcsomaggal
> egyszeru osszevetni a teljesitmenybeli kulonbseget.igazából fél-egy év alatt annyi minden változik
( mikrokódok, BIOS, Windows patch-ek, driverek , játék patch-ek )
hogy teljesen mindent újra kellene tesztelni.úgyhogy manapság nem sok értelme az egy évvel korábbi teszteredményeket nézni.
kivéve, hogyha nincs jobb ( mert akkor a száraz kenyér is megfelelő )pl. ott van az Intel 13th/14th Gen stabilitási problémák esete és havi újabb és újabb fix és patch. Vajon egy "hiteles tesztelőnek" le kellene tesztelni minden újabb Inteles javítási próbálkozást? Sajnos ebbe még a legalaposabb tesztelők is belefáradnak - és lehet, hogy ez is a célja "akármelyik" sumákoló cégnek, amelyek közül az AMD sincs kizárva.
És mert minél inkább automatizált a teszt, annál kisebb az emberi hiba lehetősége.
de automatizáltan tesztelni nem is olyan könnyű egy játékot.Az Anandtech a fénykorában például azokat a játékokat, amelyek jobban tesztelhetőek voltak, előnyben részesítette, és legalább 10 percig futtatta a tesztet, hogy a lehetséges thermal throttling problémák is megjelenjenek.
"In terms of automation, F1 2019 has an in-game benchmark that can be called from the command line, and the output file has frame times. We repeat each resolution setting for a minimum of 10 minutes, taking the averages and percentiles." ( via Anandtech-2021 )A linux-os teszteket jobban lehet automatizálni,
emiatt 18 modern proci mindegyikén lefuttatni 443 tesztet nem annyira nehéz.
és akkor ezekhez a friss eredményekhez
már lehet az idei - új Zen5 + Intel proci eredményeket is hasonlítani. -
hahakocka
őstag
válasz
Busterftw #9627 üzenetére
Ezért szoktam nézni ha pl 30 game-el tesztelnek a grafikont s nem csak az odabiggyesztett 2% al jobb rosszabb stb-t mert jól látszik hogy a 30 gameben pl a többségben 10% felett vagy ahhoz közel teljesít pl egy adott vga jobban. CPU nál is egy ilyen összesített táblázat kéne a különféle programokra is és a játékokra is. De általában a zt nem szoktak. Persze egyenként végig lehet nézni azt is. Csak nyűgösebb 30 program-game esetén pl. Hát igen az AMD és az NV is előszeretettel reklámozza 1-2 vga-ira írt game-el a az adott generáció VGA-it. Ami nagy hiba.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
hahakocka #9626 üzenetére
A hiteles teszeloknel ez nem indokolt, mivel nekik a nagy atlagot kell lefedni, az ad teljes kepet a legtobb usernek. Illetve a teszt csomag nem valtozik nagyban evente, ahogy a legnepszerubb jatekok is lehetnek tobb evesek, igy generaciorol generaciora nagyjabol hasonlo tesztcsomaggal egyszeru osszevetni a teljesitmenybeli kulonbseget.
Aki pedig valamilyen oknal fogva, csak 1-2 jatek miatt vesz egy vga-t, megnezheti ugyanabban a tesztben kulon-kulon a teszteredmenyeket, legyen az dx11, dx12, Vulkan vagy RT.
Az viszont teljesen marhasag, hogy kivalogatsz 1-2 jatekot es az alapjan altalanositasz, mert nagyban felrevezeto.
-
hahakocka
őstag
válasz
Alogonomus #9613 üzenetére
Egyetèrtek. De ezt a vga teszteknèl is lehetne amúgy mondani nèha. Ez a jàtèknDx12 fökuszú a másik mèg Dx11 a harmadik vulkan vagy akár Opengl ma már ritka, a negyedik RT fókuszú S akkor ott vannak mèg az Amd S NV sponsor dolgok S ezekből matematikai àtlagolunk miközben mindegyik chip másban jobb. Egyik ebben másik abban. Ahogy itt is.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #9623 üzenetére
Megvarjak az Intel altal kiadott bios frissitest, ami majd jol pofanveri a teljesitmenyt, igy jobban fog kinezni az osszes grafikonon a Zen5 az Intelhez kepest.
Valami lehetett mert sokan meg sem kaptak meg a procikat tesztelesre, lehet tenyleg volt vmi gebasz es megy egy bios javitas mielott mindenki megkapja a cuccot.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #9623 üzenetére
> Ezt meg vajon mi indokolhatja, ha(!) több, mint egy éve legyártották a procikat?
a friss - Ryzen 9 9900X - 2024 Június közepi gyártás.
"Italian YouTuber already has a Ryzen 9 9900X in hand.
Dated to 2424, so 24th week which is mid June.
Looks like a very tight schedule to bring these CPUs into market by end of July/beginning August."
https://x.com/aschilling/status/1815732539316642219> =>Aug8
> =>Aug15Remélem nem súlyos az ok ...
"Criminy, this is not a good week for desktop CPUs. AMD has pushed back the Ryzen 9000 desktop launch by 1-2 weeks due to quality issues. Story coming shortly"
https://x.com/RyanSmithAT/status/1816216648040268258 -
Petykemano
veterán
=>Aug8
=>Aug15Ezt meg vajon mi indokolhatja, ha(!) több, mint egy éve legyártották a procikat?
-
S_x96x_S
addikt
> Ennyire nem ritkaság talán egy 7900X...
azért néha a postán/futárcégnél is elkallódnak a procik;
Sajnos még csak 6,8,12 magosokat küldenek a review-re, feltéve ha megkapja az illető.
"Reviewers still waiting for AMD Ryzen 9000 samples"
https://videocardz.com/newz/reviewers-still-waiting-for-amd-ryzen-9000-samples -
S_x96x_S
addikt
válasz
paprobert #9614 üzenetére
> Vagyis félrevezető az átlagolás, mert? ...
annyira, mint hogy egy embernek átlagosan: 1 melle és 1 heréje van, valamint 1.91 lába.
és ez alapján kellene a cipőket és a melltartókat tervezni.komolyabban: könnyen félre lehet érteni, hogyha valaki járatlan az értelmezés mélységeiben.
főleg azért, mert önmagában nem elégséges a teljes képhez.
(nem árt még a: szélső értékek, szórás, csúcsosság, .. )A phoronix például jellemzően inkább "geometric mean"-t ( Mértani közepet számít )
( https://www.phoronix.com/review/amd-ryzen-intel-core-linux610/12 )itt ami fontos infó, hogy lehetnek negativ értékek és emiatt fontosak a szélső értékek és arányok.
-
Alogonomus
őstag
válasz
paprobert #9614 üzenetére
"Vagyis félrevezető az átlagolás, mert? ..."
Azért félrevezető, mert az egyes eredmények nagyon széles sávon belül szóródnak, és nem is csak 1-1 kirívó eredmény miatt 25% a sáv. Az átlag értéke alapján nem lehet megjósolni egy konkrét programban várhatóan jelentkező eredményt.
Ez az átlagérték szakmailag semmitmondó így. -
paprobert
őstag
válasz
Alogonomus #9613 üzenetére
Vagyis félrevezető az átlagolás, mert? ...
-
Alogonomus
őstag
válasz
S_x96x_S #9612 üzenetére
A teszt azt mutatta meg tökéletesen, hogy az X3D processzorok bevezetése óta az eredmények átlagolása ugyanúgy erősen félrevezető értéket ad, ahogy már több generáció óta a VGA-k esetén is meglehetősen értelmetlen az átlag alapján felállítani egy erősorrendet.
Amelyik játékmotor képes kihasználni a nagy L3 cache potenciálját, abban a 9900X minimum 10%, de akár 20% hátrányban is van, míg a cache méretére alig érzékeny játékmotoroknál főleg a 9900X magasabb üzemelési frekvenciája dönti el a versenyt. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #9606 üzenetére
> Az.első teszt
egyrészt ez már 2424 -es chip, közeli gyártással,
+ a TomsHW - táblázatát átszerkesztettem.
Game - 1080p | diff |9900X |7800X3D
---------------------------------------------
City Skylines | -23% | 70.3 | 86.9
Cyberpunk 2077 | -15% | 165.2 | 191.1
Starfield | -2% | 125.3 | 127.4
Alan Wake 2 | +1% | 176.9 | 175.2
Hogwarts Legacy | -13% | 145.6 | 164.8
The Last of Us Part 1 | -18% | 201.1 | 238.1
CS: GO 2 | -8% | 346.8 | 376.1
Total War: Warhammer 3| -1% | 272.7 | 277.9
COD: Warzone 2 | 0% | 249.1 | 249.7
Fortnite | -15% | 320.3 | 371.4Talán az egy CCD-s 9700X +3 %-al jobb lehet ennél
és egy komolyabb overlock is hozhat még +4% extrát.
vagyis sok játékban kiegyenlítődik a helyzet.Akinek 7800X3D-je van azoknak biztos nem éri meg ez az upgrade a vesződséget,
de teljesen új konfignál szerintem már el lehet gondolkodni, hogy melyik az ideálisabb. -
hahakocka
őstag
Kérdés még mikor jönnek a Cache-es 9000 esek ősszel már talán? Áruk tuti nem lesz olcsó főleg ha igazak a 9000-9000x es árak hírei is.
-
hahakocka
őstag
válasz
Petykemano #9606 üzenetére
Ahogy gondoltam nem lett akkora difi 1440p s főleg 4K ba sőt néhol jobb is volt picivel az új proci. S aki munkára is akarja használni kap egy majdnem 7800x3D-t és mellé mehet a vágás, tömörítés, videózás, streamelés, egyebek. Én ezért filózok, a 65W TDP-je mellett a 9700x re váltásra, 2600x ről. Persze az picivel elmaradt majd 9900x-től de gamekben nem hiszem hogy nagy difi lesz ahogy eddig is. Sokszálas, sokmagos progik, munkák esetén lehet nagyobb difi. Az viszont vicces, hogy meglepődtek hogy többet fogyaszt a 12 magos 24 szálas mint egy 8 mag 16 szálas CPU főleg hogy itt nincs semmi visszafogva .
Az ár lesz a döntő kérdés persze. -
-
Petykemano
veterán
Az.első teszt
-
Petykemano
veterán
Strix Halo GB
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
- Milyen légkondit a lakásba?
- Stellar Blade
- Házimozi haladó szinten
- Autós topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Projektor topic
- Linux Mint
- További aktív témák...
- HP Elitebook 745 G3 érintőképernyős laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD)
- RTX 4090 / RTX 3090 videokartya hütő ventivel olcson! Dobozzal!
- Thinkpad T14s Gen4 14" FHD+ IPS i5-1345U 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- HP Elitebook 840 G3 laptop (14FHD/I5-G6/8GB/256SSD/Win11)
- Eladó Samsung Odessey G6 S27DG600SU Monitor!
- Beszámítás! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- Samsung ME46B 46" LED Monitor
- Dell Latitude 5300 5310, 5400, 5410, 5420, 5430, 7480, 7490
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged