- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
Új hozzászólás Aktív témák
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Komplikato #9998 üzenetére
ha kell, akkor az mesterseges korlatozas lesz, szvsz perpill az i/o die es a cpu kozotti fabric a szuk keresztmetszet ; azon nemjavit semmit, ha cudimm memoriat pakolsz melle.
-
Komplikato
veterán
válasz
Alogonomus #9997 üzenetére
Tippelhetek, hogy a funkció teljes kihasználásához kell az új és ezért drágább CUDIMM ram is?
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #9996 üzenetére
Az "X3D Turbo Mode" csak a Gigabyte marketing elnevezése. Csak jól hangzik.
A feature lényegéről még csak találgatások vannak, de elvileg a késleltetéseken javít sokat. A "kisbetűs" magyarázat alapján a tényleges javulás a konkrét CPU és DRAM adottságainak a függvénye, így valószínűleg a processzoron belüli optimalizáláson felül az alaplapi memória elérésével is "bűvészkedik" valamit.
-
Petykemano
veterán
válasz
Alogonomus #9995 üzenetére
Azt lehet már tudni, hogy miről szól a feature?
miért hívják X3D Turbo mode-nak, ha egyébként nem is az X3D változatokra érvényes? -
Alogonomus
őstag
válasz
S_x96x_S #9994 üzenetére
Az igazán erős állítás nem is a 9000X3D-k tuningolhatósága, mert azt eddig is ígérték.
Az igazán erős vállalás ez: "Gigabyte goes so far as to say that the X3D Turbo Mode enables Ryzen 9000 CPUs 'to achieve similar gaming performance levels as their Ryzen X3D counterparts"
Gondolom úgy értik, hogy a "sima" 9000-esek tuningolt állapotban akár olyan erősek is lehetnek a segítségével, mint amire az "X3D"-s változatok alapállapotban képesek a saját tuningjuk előtt.
Az már csak pluszban kavarja meg a dolgokat, hogy a 7000X3D profitálhat az új AGESA kódból, viszont a "sima" 7000-esek nem, így – ha több hónap késéssel is – de valóban előállhat az AMD által ígért kb. 15% előny a 7600/700/900/950 és 9600/700/900/950 között.Valamint állítólag ez nem egyedi Gigabyte képesség, hanem az 1.2.0.2a verzióval minden alaplapgyártó számára megnyílik a lehetőség a lehetőségek kiaknázására.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Alogonomus #9993 üzenetére
"AMD Ryzen 7 9800X3D Cinebench R23 leak shows all-core frequency of 5.6 GHz with PBO enabled"
https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-7-9800x3d-cinebench-r23-leak-shows-all-core-frequency-of-5-6-ghz-with-pbo-enabled"AMD Ryzen 9000X3D officially arrives November 7th, 9000X series now $30 to $50 cheaper"
https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-9000x3d-officially-arrives-november-7th-9000x-series-now-30-to-50-cheaper
-
Alogonomus
őstag
Ez az új AGESA verzióval érkező "X3D Turbo Mode" sajnos a mostanra már bepiszkolódott "up to" formulával együtt érkezik, de ha az ígéretek csak egy jelentősebb része valósággá válik, akkor eléggé nagyot szólhat.
-
S_x96x_S
addikt
Érdekes "Turin Dense" Zen 5C - SMT ON/OFF teszt,
extrém pozitiv és negativ kilengések miatt sose hígy az átlag értéknek
-------Amúgy nem sűrűn látni olyan teszt esetet
amikor a SMT ON - duplázza a teljesítményt.És olyat se, amikor csökkenti a teljesítményt az SMT ON - és érdemes kikapcsolni.
-
S_x96x_S
addikt
Végre elkezdett a két cég az x86 ISA jövőjéről egyeztetni.
---------
"Intel, AMD, team with tech titans for x86 ISA overhaul
Linus Torvalds, Broadcom, Dell, HPE, and Lenovo on the list"
https://www.theregister.com/2024/10/15/intel_amd_x86_future/
"The shape of the x86 instruction set architecture (ISA) is evolving. On Tuesday, Intel and AMD announced the formation of an ecosystem advisory group intended to drive greater consistency between the brands' x86 implementations."
--------------
AMD PR
https://www.amd.com/en/newsroom/press-releases/2024-10-15-intel-and-amd-form-x86-ecosystem-advisory-group-to-accelerate.html
-------
Phoronix: https://www.phoronix.com/news/Intel-AMD-x86-Ecosystem-Group -
Alogonomus
őstag
válasz
hokuszpk #9988 üzenetére
A magyarázó szöveg alapján az ASUS 2503-as biosával teszteltek és PL1=PL2=253 wattal. Szóval nem a legfrissebb bios, de azért valamennyi javítás már benne volt. Viszont a degradáció miatti javítások a tesztek alapján annyira nem ártottak a játékok teljesítményének.
A kialakult átlagot jobban befolyásolta, hogy a tesztelt játékok nagy részénél az APO aktív volt. Erős cherrypicking történt. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Alogonomus #9978 üzenetére
"hiszen az Intel saját diája szerint a csúcs Core Ultra is szűken elmarad a 14900K játékok alatti teljesítményétől, "
arról mennyi infó van, hogy a degradacios javitas elotti vagy utani 14900K teljesitmenyehez kell viszonyitani azt az 'elmaradast ?
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Alogonomus #9986 üzenetére
Meglátjuk , az MSI belsős slide-okon 24H2 volt a Ryzen teszteknél. Szerintem az MSI Intel C23 slide is már 24H2 volt.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #9985 üzenetére
Az a 15-20% előny végül akár még meg is lehet, hiszen a szebb számok érdekében az Intel szinte biztosan a 24H2 előtti eredményeket szerepeltette a diákon, míg a két hét múlva esedékes tesztek már 24H2 utáni eredmények lesznek, és a 24H2 egyértelműen a Zen-ek teljesítményén javít lényegesen többet.
Persze az nagy kérdés, hogy az Arrow Lake magjai is annyit tudnak-e profitálni a 24H2 frissítésből, mint amit a Raptor Lake magjai esetén láttunk. -
Petykemano
veterán
válasz
Az AMD valószínűleg a 9800X3D-t is "ellazsálja",
Hogy mit fog tenni, nem tudom. De szerintem hiba volna szűk előny birtokában elkényelmesedni.
Sem az intel a bulldozer korszakban, az nvidia pedig különösen nem orrhossznyi előny megtartásával cicázik. A 3000-es szériánál lehetett érezni az izzadságszagot. De a 4090-ről lehetett tudni, hogy nem a teljes specifikáció és a 4080 és 4090 között is nagy rés volt, amit könnyen fedhetett volna. Ez nyilván szerepét játszott abban, hogy az AMD nem is erőlködött.Szóval a helyes hozzáállás szerintem az volna, ha a távolságot 20% fölé növelnék. Az fölötte van annak a 15%-nak, ami a közhiedelem szerint egy gemeráció alatt lehozható. Ez azt az üzenetet küldené, hogy nem érdemes reménykedni, várakozni.
Még jobb ha valahogy azt is el tudna hinteni, hogy az a 20% nem a maximum, van még tartalék.Az AMD ettől az érzettől azért még távol áll. Ha az ultra 285k valóban olyan középszintű teljesítményt nyújt, mint ahogy híresztelik,.akkor a 9800X3D lehet az első, ami ezt a stabilan és megközelíthetetlen elsőség érzetét elkezdheti kialakítani, ami meghatározó a brandértékben. Pont nem most van itt az idő a lazsálásra.
-
S_x96x_S
addikt
nagyon lassan kalapálják az XDNA/NPU - linux támogatást.
Talán jövőre meglesz.AMD XDNA Linux Driver Updated As It Nears The Upstream Kernel
https://www.phoronix.com/news/AMD-XDNA-Linux-Driver-v4"With the AMD Ryzen 7040 series having launched in mid-2023, as we approach the end of 2024 it's unfortunate that this AMD XDNA driver hasn't yet entered the mainline kernel for supporting the Ryzen AI NPUs found in those mobile SoCs over the past year and a half or so. As it stands right now if the fourth round of review goes well, the soonest this driver will be merged is for the Linux v6.13 merge window that is happening in mid-to-late November. But the stable Linux v6.13 kernel won't be out until next February... So for those concerned with the out-of-the-box support on the likes of Ubuntu or similar, it's not until next spring with the likes of Ubuntu 25.04 and others where there might be out-of-the-box Ryzen AI support on Linux -- two years after the AMD NPU first began premiering within laptops."
-
S_x96x_S
addikt
Azért látszik az 512bites vs. 266bites datapath közötti különbség.
( és persze programtól függ, hogy mekkora a hatás )
AVX-512 Performance With 256-bit vs. 512-bit Data Path For AMD EPYC 9005 CPUs -
S_x96x_S
addikt
"Zen 5 (only 3 games will have >15% more uplift) X3D"
https://x.com/Olrak29_/status/1845076900957520021 -
S_x96x_S
addikt
válasz
> Az AMD valószínűleg a 9800X3D-t is "ellazsálja",
> mert nincs rákényszerülve a "hardver végletekig kifacsarására".nem hiszem, hogy ez lenne a mögöttes mozgatóerő.
A zen5 fejlesztések főleg a szerver célúak voltak és a xeon elleni avx-512 gyengeséget próbálta kompenzálni. - Ami szerintem sikerült is.
Az AMD egy zen5-ös ISA-t használ mindenütt - és ez előny és hátrány is.
Én nem látok semmilyen lazsálást.a GPU-nál szédszedték CDNA vs. RDNA -ra
és talán a CPU-nál is szét lehetne a desktop/mobil és a szerver vonalat választani,
( mint az Intelnél is látható )
de most az AMD - a GPU -nál is visszaáll UDNA -ra.Az I/O die-t lehetett volna tunningolni a 9000-nél , de ez valami ok miatt elmaradt.
valószínüleg az a következő körben várható.Az AVX-512 hatása pedig érdekes lesz. Ha a zen4/zen5/zen6 piaci részesedése még erősebb lesz, akkor a programok is egyre-jobban kezdik kihasználni ( még a játék programok is ) Úgyhogy ez olyan mint a bor .. idővel érik ...
---------------
és a játékok is változnak, nem mindennek lesz elég a 8 mag.
a CIVILIZATION VII -nél már a 16mag az ajánlott ( >= "AMD Ryzen 9 5950X" ) -
Alogonomus
őstag
válasz
hokuszpk #9976 üzenetére
A Core Ultraval szemben már a 7800X3D teljesítménye is bőven elég lenne a korona megtartásához, hiszen az Intel saját diája szerint a csúcs Core Ultra is szűken elmarad a 14900K játékok alatti teljesítményétől, és a 14900K is elmaradt már a 7800X3D-től. Ez alapján a 285K már a 7800X3D-hez képest is szűken 10% környéki lemaradást mutathat majd, ami a 9800X3D-hz képest átlagosan már egy bő 10% fölötti lemaradássá növekedhet 1080p esetén, és talán 1440p esetén is ott marad 10% környékén. A 4K persze már legtöbb esetben GPU-limites szituáció. ott főleg csak az 1% low értékeken javít az X3D technológia.
Az AMD valószínűleg a 9800X3D-t is "ellazsálja", mert nincs rákényszerülve a "hardver végletekig kifacsarására". -
S_x96x_S
addikt
(ha jól értem)
A server ZEN5 CCD - 2 GMI kapcsolatot használ, a desktop meg egyet az IO -die -hoz.
Szerintem elképzelhető, hogy a StrixHALO - extra Bandwithes konfigjában -
a szerverhez hasonlóan a zen5 - szintén 2 GMI -vel kapcsolódik az új IO die-hoz, ami már RDNA3.5 -as ( meg talán a MALL CACHE-et is hasznosítani tudja a CCD )"Looking a bit closer at these results, you’ll notice that the 9575F has significantly higher bandwidth to a CCD compared to the desktop Zen 5 parts. And the reason for this is the 9575F has GMI3-W which means that it has 2 GMI links to the IO die instead of the single GMI link that the 9950X gets."
https://chipsandcheese.com/p/amds-turin-5th-gen-epyc-launched
és a legjobb mondat:
"Apparently we now think 64 cores is ‘lower core count’. What a world we live in." -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Busterftw #9975 üzenetére
ha ennyi is eleg, hogy jatektesztekben megtartsa a koronat a Core Ultraval szemben, akkor ez van ; szvsz meg 100-200 Mhz -t tudna radobni az AMD, de akkor mar kellene a magasabb tdpkeret , de ha el lehet kerulni a "vegletekig ki van facsarva" vádat, akkor minek ?
Részemről ha beruházok, akkor már inkább Zen5 az avx512 miatt, szvsz nemsokára jön az általam használt teljesitmenyigenyesebb szoftverekből olyan verzió, ami képes kihasználni. Mondjuk ha én AMD lennék, -- ha már ottvan, kezdjünk vele valamit zászló alatt" alaposan megnézném a Radeon drivert is, hogy van-e értelme egy AVX512 codepathnak ; tippre pl. a Fluid motion frames talán lehetne gyorsabb vagy adhatna jobb minőséget vele.
-
yagami01
aktív tag
-
Devid_81
félisten
Ebbol nekem nem az jott le, hogy a 9800X3D olyan sokkal gyorsabb lenne az elodjetol.
Bar nyilvan Intel sem fogja megmondani, hogy az 5% az valoban annyi, inkabb sztem itt azon van a hangsuly, hogy az uj Intel lassabb lesz, ne varjunk csodat pont. -
Alogonomus
őstag
válasz
S_x96x_S #9971 üzenetére
De a 7800X3D is simán tudja az összes magján egyidejűleg az 5 GHz-et, kicsit még többet is, szóval így alighanem a 9800X3D is főleg csak azt a 100-200 MHz és abból következő 1-3% gyorsulást fogja nyújtani.
Amit reméltünk, hogy valami forradalmi megoldással a non-X3D modellek frekvenciáját is meg tudja majd közelíteni, az valószínűleg vagy mérnökileg nem volt mégsem megoldható, vagy csak konkurencia hiányában nem kellett bevetniük. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Alogonomus #9970 üzenetére
> Az 5,2 GHz mondjuk kevesebb,
Nem "boost clock" , hanem "All core Turbo" -t írnak - és így nem rossz.
De nem lehet tudni, hogy az "All Core Turbo 5.2 GHz" -t milyen terheléssel mérték,
úgyhogy meg kell várni a végleges teszteket,----
de persze, ahogy látom - viszonyításnak:
9950X a normál alap "x87 FPU" - esetén 32thread all-core esetén "5.19 GHz"
ami már ugyanaz mint az 5.2 Ghz.Vagyis a 9950X - hiába tudja pár magon a boost - 5.74 GHz -t,
hogyha "all core x87 FPU" -n csak 5.19 Ghz -et tud. -
Alogonomus
őstag
9800X3D bejelentés két hét múlva, és egy nappal az Arrow Lake tesztek után. Ha ez igaz lesz, akkor az AMD végre kezdi jól ütemezni a bejelentéseit a konkurencia lendületének megtöréséhez.
Az 5,2 GHz mondjuk kevesebb, mint az 5,5, ami eddig keringett a témában. Alighanem akkor a 9800X3D is csak szerény javulást hoz a 7800X3D-hez képest, hiszen a csúcs Arrow Lake a hivatalos dia szerint is visszalépést jelent majd a nagy cache-t igénylő feladatok kiszolgálásában, így az AMD is nyugodtan lejjebb tekerhette az órajelet. -
Petykemano
veterán
Nem értékeltem mélyen, de a szerver workload vonatkozásában a zen5 úgy tűnik azért komolyabb előrelépést tett le az asztalra, mint desktopon.
Ez persze jár magasabb fogyasztással is, de a perf/W javult. [link]Mindig kiváncsisággal tölt él, hogy a hivatalos bejelentés akkor történik-e meg, amikor az egész termékportfólió validációja kész és elrajtolnak a termékek, vagy pedig ez akkor esedékes,.amikor az előrendelő (nagy) megrendelők igényeit már kiszolgálták is jut már a polcra (kereskedelmi forgalomba) is.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9967 üzenetére
amilyen spórolósan nyul mostanaban az AMD a sziliciumhoz, siman lehet tobbretegu a 3d cache ; ha ugy olcsobbra jon ki a gyartas... a sziliciumkoltseg olcsobbra kell kijojjon, mert kisebb lapkabol tobb fer el a waferen, de kb. ugyanannyi lesz felhasznalhatatlanul hibas. Ha a retegzes koltsege alacsonyabb, akkor meg is van. Az meg a járulékos veszteség, hogy van tér variálni, lehet tobbfele x3d cachemeretu modellt lehet piacradobni, ha ugyhozza a szukseg.
Lesz itt még 9800X3D-32 ; 9800X3D-64 ... 9800X3D-256 szamozas -
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #9966 üzenetére
Tegnap néztem.
Ha jól értettem, akkor maga az L3$ cellák mérete nem változott. Beszél.valami sűrűbb pakolásról, de a lényegi elem az, hogy a TSV helyigénye csökkent drasztikusan.Az L3$ felület persze mindenképp csökkent.
Nekem épp az jutott eszembe, hogy mi van, ha - igazodva az alapfelület méretének csökkenéséhez - épphogy csökkentették egy v-cache lapka kapacitását 32MB-ra, de már több rétegben helyezik el. A 3 vagy 4 aktív réteg magyarázná a kapacitás számokat. -
hokuszpk
nagyúr
aszondja a tag, hogy a Zen5 cache sziliciumon csak ~66% -a a Zen4 cachenak ; lehet, hogy az X3D cache is hasonloan "összemegy" ? akkor lehet belole 96MB is ; nemtom miért, de nekem ez a fejlövésem van
-
fatal`
titán
válasz
hokuszpk #9964 üzenetére
De te említetted a 7800X3D-t a blenderes grafikonnal kapcsolatban, én arról beszéltem most, nem arról, amit nekem címeztél, az 55 kapcsán írtál 7800X3D-t az 57-ben..
A scheduler egyébként most is csak annyit csinál, hogy CCD-n belül tartja (illetve játékot fixen az elsőre oszt, ez a része viszont nem fog változni). Ha a második CCD is vcachet kap, szerintem nem segít semmin, főleg ha így lassabb órajele lesz. De majd meglátjuk. Szerintem ugyanaz lesz az új X3D-kkel, mint a sima 9-es sorozattal, minimális előrelépés lesz. De megkövetem magam, ha nem így lesz.
Ha növelnek az egy CCD-re eső cachen akkor az még okozhat sebességnövekedést.
-
hokuszpk
nagyúr
ha ramgondolsz, erre kellett volna, szinten 9957 :
ez nem a 7800X3D, hanem a 9953-9955 -ben levo cucc ; tudod a topic cime az "AMD CPU-k jövője - amit tudni vélünk" -- a 7800X3D a mult.
-
fatal`
titán
válasz
hokuszpk #9962 üzenetére
Az eredeti hozzászólásodban szó nem volt 9800X3D-ről, nem is lehetne a grafikonon mert nem jelent meg:
******* jah itt a garfikonban van 5800X3D; ... 7950X3D ; de sehol nemlatom a 7800X3D -t. szvsz azert valahol az 5950X es a 7950X3D között lenne.Erre reflektáltam, hogy ez szinte kizárt azon a Blender charton.
-
hokuszpk
nagyúr
"A 16 magos 5950X azért nem olyan gyenge cucc."
aminel az idezett tesztben latvanyosan erosebb a 7950X3D ; pedig azon ize, az egyik ccd le van korlatoztva ugyanugy, mint az 5950X3D -nel.
Tippre az AVX 512 miatt van, azt szeretheti a vray ; viszont a Zen5 pont ebben hoz erős pluszt.
meglássuk.@Petyke : asszem mar emlegettem, hogy tobb cache kell az X3D -re, ha nagyobb durranásnak szánják. Ahol nemsikerult jol a 3dcache chip vagy az illesztes, azt eladjak 9900X3D vagy 9950X3D -nek.
-
Petykemano
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #9951 üzenetére
Valami nem kerek ezzel a hírrel.
9950X3D és 9900X3D esetén 128MB 3D v-cache
Ez érthető, ebből kijöhet a 2x64MBDe a 9800X3D és 9600X3D esetén a +96MB-ot hogy kell érteni? Világosan szétválasztja a felsorolásban a natív és a 3D L3$ részt.
Ez alapján ponthogy úgy tűnik, kétrétegű lett.
-
fatal`
titán
válasz
hokuszpk #9957 üzenetére
******* jah itt a garfikonban van 5800X3D; ... 7950X3D ; de sehol nemlatom a 7800X3D -t. szvsz azert valahol az 5950X es a 7950X3D között lenne.
Ez durván meglepő lenne rendernél. Több, mint valószínű, hogy valahol az 5800X3D és az 5950X között. A 16 magos 5950X azért nem olyan gyenge cucc.
Annyit kell megoldani, hogy ccd-n belul tartsuk
Attól függ milyen processt. Úgy értettem, hogy mégnagyobb lesz a késés a cacheből pakolászás miatt, ha rosszul ütemez. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
S_x96x_S #9955 üzenetére
"Sajnos nem minden program - X3D cache - érzékeny, "
na azok a progtramok vajon felizgatnák-e a mezei procit mondjuk egy X3D -re tippelt 5.3Ghz fölé ? ( lehet a "4nm" miatt 5.2 lesz a max, de ez kb. lényegtelen eltérés. )
*** a Blender meg majd értékelni fogja az AVX512 által nyujtott pluszt. Csak mostanában fordított verziót kell használni ; mert ha jólemléxem nyíltforrású a cucc.******* jah itt a garfikonban van 5800X3D; ... 7950X3D ; de sehol nemlatom a 7800X3D -t. szvsz azert valahol az 5950X es a 7950X3D között lenne.
@fatal : pont, hogy kevesbe szamit a scheluding, mert mindket ccd -n lesz cache. Annyit kell megoldani, hogy ccd-n belul tartsuk, nemszamit, hogy hol nagyobb a cache es hol nagyobb a vekkerfrequency.
-
fatal`
titán
válasz
Ennek sok értelme nincs, de végre abbahagyják majd a sírást emiatt.
Játékok nem igazán használnak 8 magnál többet, hibrid felhasználásnál meg pont jó volt, hogy a másik CCD-n magasabb az órajel.
Ráadásul így mégnagyobb szerepe lesz a helyes schedulingnak, különben, ha össze-vissza osztogatja a magokat, akkor szart nem ér az egész a két CCD közötti késleltetés miatt.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
hokuszpk #9954 üzenetére
> nem feltétlen kell magasabb frekit tudnia.
Akkor általános felhasználásra is ideális lenne.
Sajnos nem minden program - X3D cache - érzékeny,
és az alacsonyabb freq miatt ilyenkor - csak "pain" van "gain" nélkül.Még a játékprogramoknál is van X3D -re nem annyira érzékeny program,
aminél a freq veszteség nagyobb - mint az X3D nyereség.------------
Amúgy a Blender például nem értékeli annyira az X3D-t, hogy a freq veszteséget kompenzálja.
https://www.phoronix.com/review/amd-ryzen9-7950x3d-linux/14
-----------Amúgy fogyasztásban teljesen ideális lesz a két X3D -s 9950X3D.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
S_x96x_S #9953 üzenetére
nem feltétlen kell magasabb frekit tudnia. nekem 5800X van, 5.05 -ig boostol, és ( sajat meres alapjan ) megis sokszor az 5700X3D alapon is lenyomja. K* sokat szamit az a bazi cache abban a kerdesben, hogy egy mag atmegy wait stateba vagy épp meg tudja rágni a következő biteket is.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
> Both CCD Chiplets
ez jó hír.
Juhééééé ....
vagyis az X3D -s rész magasabb FREQ -t tud
és nincs szükség kompenzációra egy nem X3D -s -el.
És egyre nagyobb az esélye, hogy lesz X3D-s Strix HALO -is
( mivel az is chipettes)
( Még ha nem is az első körben )Még egy rendes I/O die kellene.
( A StrixHALO - I/O die - ideális lenne ; Gondolom az már eleve úgy lett megtervezve. ) -
hokuszpk
nagyúr
válasz
dúúúrva
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
S_x96x_S #9945 üzenetére
Nincs szerencséd, egyszerűbb lett a megoldás.
AMD Ryzen 9 9950X3D and 9900X3D to Feature 3D V-cache on Both CCD Chiplets -
Busterftw
nagyúr
válasz
Komplikato #9948 üzenetére
Mert az X3D miatt talán nagyobb előrelépésre lehet számítani, vs 7000 széria.
Akinek 7000x3d-je van hülye lenne sima 9000 szériát venni (meg akinek amúgy sima 7000-je van, kb az is).
9000x3d már más tészta, ha komolyabbat nyújt. -
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #9943 üzenetére
"de a v-cache is a "nagy méret" kategória."
Végülis igen.Még egy kicsit csavarva rajta, talán az Intel régebbi node-on gyártott szilícium interposere is beleérthető a méret növelésbe...
Tehát amíg nem látunk egy interposer-re ültetett 3D stacked nagy APU-t integrált IO-val és óriás magokkal, mellette pedig 1-2 c-magos CCD-t a MT teljesítményért, addig húzhatjuk a szánkat, hogy az AMD nem akar igazán versenyezni.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Petykemano #9944 üzenetére
Mindenhol azt irjak, nem fogy tul jol a 9000 szeria, X3D megoldassal kifoghatjak a szelet az ArrowLake elol.
Szerintem ez inkabb a LunarLake teljesitmenyere reakcio, ami varatlanul jo lett, most izgulnak mit hoz az ArrowLake. -
S_x96x_S
addikt
(vad találgatás)
Lehet, hogy a [9900X3D és 9950X3D] újdonsága :
1.)
A "nem X3D" -s ZEN5 chiplet már 3nm -en készül. Ami magyarázná a jövő évi késést is.2.) Vagy netán 3nm-es ZEN5C -t kapnak?
"The "Zen 5c" chiplet has a mammoth 32 cores spread across two CCXs of 16 cores, each. Each CCX has 16 cores sharing a 32 MB L3 cache. It is to cram these 32 cores, each with 1 MB of L2 cache; and a total of 64 MB of L3 cache, that AMD could be turning to the 3 nm foundry node. Another reason could be volt"
https://www.techpowerup.com/319241/amd-zen-5c-ccds-made-on-more-advanced-3-nm-node-than-zen-5
Persze ehhez I/O die-t is módosítani kellene - és csak kiszivárgot volna.Ha meg már módosítják az i/o die-t, akkor adhatnának hozzá NPU-t is.
-
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #9940 üzenetére
Ezekkel az opciókkal egyetértek, hogy még lehívhatók
Egy apró megjegyzést tennék: bár más megközelítésből (talán pazarló módon), de a v-cache is a "nagy méret" kategória.
A magon belüli pufferek és regiszterek méreteinek növelését persze nem zárja ki. De vicaversa az Intel is előjöhet a nagyméretű 3D stackelt cache megoldásával. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9939 üzenetére
"Na mindenesetre kíváncsi vagyok mi a titokzatos újdonság Amivel az AMD a 9900X3D és 9950X3D esetén készül?"
nagyobb 3D cache, valamelyest segitene a fabric savszelessegprobleman es a szvsz a
HT pardonSMT hatekonysagat is emelne. -
Alogonomus
őstag
Plusz az AMD számára még ott van talonban az a 3 nm-re váltás, ami önmagában hozna 15% gyorsulást, és amit az Intel már meglépett.
-
paprobert
őstag
válasz
Petykemano #9939 üzenetére
"Ezzel nem azt akartam mondani, hogy az AMDnek a fiókban lapul +40% IPC vészhelyzetre."
Az AMD nem játszotta még ki a nagy méretet. 2x-es méretből könnyen tudna jönni egy erős kétszámjegyű ugrás (40% nem, de a Zen5-tel hiányolt generációs ugrás igen).
Persze ez most nem éri meg, a kényszer nem elég nagy.Vagy a 3D cache-esített APU-kat hozni, akár desktopra is, amivel megint energiahatékonysági kényszerbe tudná zavarni az Intel-t.
30W alatti, bivalyerős, mindenevő CPU-k lennének.Sok labda pattog az AMD-nél, bőven lenne lehetősége fokozni a nyomást, de úgy tűnik hogy jobban megéri kivárni a lassú eróziót.
-
Petykemano
veterán
9800X3D
Azért az látszik, hogy a 9800X3D-vel iparkodnak.
Sajnos hiába harmadik generáció ez már - nem csak v-cache vonatkozásában - igazán meggyőző előnyre nem sikerült szert tenni a több szempontból köhögő Intel termékkel szemben. Igen elismerésre méltó, hogy feleannyi energia használatával képes elérni, de a megközelíthetetlen királytermék elmaradt.Ha tippelnem kéne akkor azt mondanám, hogy az AMD rendkívüli figyelmet fordít a design egyensúlyára (P, E, A), újrahasznosíthatóságára is. Az Intel meg belead mindent. (Félreértések elkerülése végett mondom, ezzel nem azt akartam mondani, hogy az AMDnek a fiókban lapul +40% IPC vészhelyzetre.)
Mindenesetre az Intel kezdi magát összeszedni. Kérdés, hogy az árazásban valóban megmutatkozik-e majd ez a balansz.
Na mindenesetre kíváncsi vagyok mi a titokzatos újdonság Amivel az AMD a 9900X3D és 9950X3D esetén készül?
A kézenfekvő megfejtés az, hogy mindkét CCD rendelkezik v-cache feltéttel, vagy hogy továbbra is csak egy, de 2 rétegű a v-cache lapka. Utóbbival talán még oda tudna szúrni a Granite rapidsnak is. Ugyanakkor semmi nem indokolja (a mesterséges szegmentáción kívül), hogy az ne lehetne megvalósítható az egy CCD-s változaton is.
Egyéb ötlet?
-
Petykemano
veterán
A granite ridge megjelenésével szerintem elmondható, hogy itt a vége a jelenlegi :::[]::: architektúra skálázódásának, illetve az ebből fakadó előnynek?
Lehet, hogy a Zen5 bizonyos mérésekben konzervatív előrelépést hoz majd, de az épphogy csak a kiegyenlítésre lehet elegendő. Persze a fogyasztás, meg az ár is tényezők lehetnek, de az eddigi gyakorlat az, hogy nagyon súlyos és hosszan fennálló érdekek kellenek az inteltől való elpártoláshoz.
Persze szerencse, hogy a Zen6 épp ezen az architektúrában hoz komoly megújulást. De hát az még 2 év is lehet, mire felbukkan.
-
S_x96x_S
addikt
Az tényleg jó kérdés, hogy az AMD mit reagál az X86S -re
és ezáltal mi lesz az X86 jövője."...
If Intel were to use X86S for its CPUs in the future, there’s also a big question of what AMD, the other primary x86 CPU designer, would do. Although Intel has always been the bigger company (and still is today despite Intel’s ongoing crisis), AMD has been crucial in the history of x86 and developed the current 64-bit version of the ISA, known as x86-64 or AMD64.
Incidentally, AMD’s 64-bit version of x86 likely doomed Intel’s own 64-bit architecture, Itanium. If Intel seriously plans to use X86S, it might be beneficial for the company to get AMD’s support or avoid a disagreement on legacy support.
" -
Petykemano
veterán
Ez itt egy Strix Halo [link]
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #9931 üzenetére
Nagyjából ugyanez Beelink márka alatt. $999-ért
Az szerintem elég borsos. -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #9931 üzenetére
nem rossz ...
--------------
ez meg $999 - No OCulink.
Beelink SER9 Mini-PC with Ryzen AI 9 HX 370 to cost $999, fans not impressedamúgy lassan több Ryzen-es mini PC-n lesz Oculink - mint amelyiken nem lesz.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #9928 üzenetére
Strix point SFF 32GB + 1TB: $690
-
S_x96x_S
addikt
Én ezt RISC-V -XM -et [1] nevezném CPU+AI egyesített ideális design -nak
és a CPU-k jövőjének.
és ez nagyon hasonló mint az Inteles Xeon Phi terv.
de még az újabb Intel CPU-ba integrált AMX(Mátrix) utasítás is -e felé mutat.És az AMD UDNA / X300 -nak ezzel kell felvennie a versenyt.
Szerintem az AMD-nek komolyan el kell gondolkodnia
hogy a jövőben olyan szuper UDNA-t tervez, ami nem csak a CDNA + RDNA,
hanem ( CPU + XDNA + CDNA + RDNA ) egyben
az alapoktól újratervezve,
mivel sok átfedés van a területek között, amit optimalizálni lehetne.-------------
[1]
RISC-V CPU - ba integrált AI gyorsító ; a Tenstorrent nyomdokaiban,
ami "papiron" lenyomja az nVidiát Blackwell-t.
512 XM cluster: 4 petaFLOPS >= Blackwell: 2.5 petaFLOPS"SiFive expands from RISC-V cores for AI chips to designing its own full-fat accelerator"
Seems someone's looking for an Arm wrestle
https://www.theregister.com/2024/09/19/sifive_ai_accelerator/"SiFive's base XM cluster is built around four of SiFive's Intelligence X RISC-V CPU cores which are connected to an in-house matrix math engine specifically for powering through neural network calculations in hardware. If you're not familiar, we've previously explored SiFive's X280 and newer X390 X-series core designs, the latter of which can be configured with a pair of 1,024 vector arithmetic logic units."
"Assuming the end customer can actually maintain a 1GHz clock speed without running into thermal or power limitations, 512 XM clusters would rival Nvidia's upcoming Blackwell accelerators, boasting roughly four petaFLOPS of BF16 matrix compute. For comparison, Nvidia's top-specced Blackwell GPUs boast 2.5 petaFLOPS of BF16 performance."
-
S_x96x_S
addikt
Az AMD jövője szempontjából elég érdekes lesz,
hogyha Qualcomm - átveszi az irányítást.---------
exclusive - 2024-szept-20
Qualcomm Approached Intel About a Takeover in Recent Days
Deal for Intel would be massive and come as chip maker is sputtering
https://www.wsj.com/business/deals/qualcomm-approached-intel-about-a-takeover-in-recent-days-fa114f9d -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #9926 üzenetére
Én értem, hogy egy ilyen régóta várt termék olyan piacra érkezik, ahol jelenleg csupán egy szereplő van, és más okok mellett emiatt is böszme magas árakat szabhat.
Én nem mondom, hogy nem lehet ide célozni, de az AMD sajnos még épp nagyon küzd azzal, hogy elhitesse a termékeiről és magáról, hogy azok megbízhatók. Bár az is igaz, hogy épp az egyik kritika az AMD felé, hogy képtelen nagyobb mennyiséget leszállítani...
Na szóval én költség oldalról gondoljodtam. A 32CU-s 7600XT, Ami egy 200mm2-es N6 lapka 16GB rammal hozzátartozó alaplappal, csatlakozókkal és komoly hűtéssel $330. Épp csak burkolata nincs.
Ugyanez N4-en kijönne mondjuk 160mm2-ből, bár valószínülebb drágább, de az csak a lapka.A strix halo-ban több a CU, meg az infinity cache, meg van benne NPU, meg biztos kell még pár interfész, a pletykák szerint 307mm2 + a CPU lapkák 70/140mm2
Ez azt jelenti, hogy valahol egy 7800XT (200+150mm2) és egy 7900XT (300+180mm2) ára között ki kéne jönnie egy komplett minipc-nek 16-32GB rammal erre a lapkára építve.
-
Alogonomus
őstag
válasz
Petykemano #9925 üzenetére
Viszont ha bejön az a jóslat, hogy grafikában valahol egy ilyen laptop 4070 szintjén teljesít, pedig dGPU nincs is benne, akkor az előállítási költségéből "virtuálisan" máris levonható egy 4070 GPU+VRAM BOM-kit extra bekerülési költsége. Na meg azzal a teljes laptop alaplap megtervezése is egyszerűsödik, plusz a pletykák szerint azáltal ugyanakkora laptop térfogatba jelentősebb akkukapacitás is befér majd a kisebb kiterjedésű alaplapnak köszönhetően.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #9924 üzenetére
> Amennyiben nincsenek benne helytakarékos kismagok,
> akkor ez itt 2 CCD a 40CU-hoz. Szerintem aránytalan.A High-endes-Kimaxolt-Stix-Halo ( AI MAX+ ) elsősorban Creativoknak ; Fejlesztőknek; és AI/ML és lokális chatgpt futtatására lesz ideális.
> de szükségtelen/kihasználatlan többletteljesítményért prémiumot fizetni.
igen .. .az ár ...
- ha a “Strix Point” - a duplája lesz a “Hawk Point” -nak, [1]
- akkor a "Strix Halo" - minimum a dupla-duplája vagyis 4x - lehet a “Hawk Point” -nak , és akkor ebbe még az egyedi dupla memória rendszer és a memóriák árát még nem is számítottam bele, valamint az FP11 jelentősen eltér az FP8-tól.
Vagyis az első fél évben eléggé prémium a köbön - árakra számítok.(nekem) A 96GB VRAM és a ROCm támogatás a legvonzóbb a Strix Halo -ban.
[1] "GPD confirms AMD “Strix Point” Zen5 APUs cost twice as much as “Hawk Point” with Zen4" https://videocardz.com/newz/gpd-confirms-amd-strix-point-zen5-apus-cost-twice-as-much-as-hawk-point-with-zen4
----------------------
Árak2:A stix halo - apple rivális referencia gépe:
Macbook Pro M3 - 16coll - 128GB , ami 2.5M Ft ~ körül kapható.
aminek ~ (400GB/s memory bandwidth) - je van.
- Apple M3 Max chip 16 magos CPU‑val, 40 magos GPU‑val
és 16 magos Neural Engine‑nel
- 128 GB egyesített memória
- 1 TB-os SSD-tároló
- 16 hüvelykes Liquid Retina XDR-kijelző²
- 140 wattos USB‑C hálózati adapterDe jövőre a "Strix Halo"-nak már az M4 Pro / M4 Max -al kell
megküzdenie, ami TSMC N3E-n készül.Remélem bölcsen és okosan áraznak majd az AMD-nél.
-
Petykemano
veterán
Érdekes info: az AMD 2x annyit kér a Strix Point lapkákért, mint a Hawk Pointért [link]
-
Petykemano
veterán
Lehetne egy 8/36 a kedvemért, és/vagy 6/32.
Amennyiben nincsenek benne helytakarékos kismagok, akkor ez itt 2 CCD a 40CU-hoz. Szerintem aránytalan.Remélem nem az lesz a vége ennek is, hogy korrekt arányok helyett, amire lenne igény, sikerül valami a mobil kategóriában minden szempontból erősnek látszó, de túl drága - halo - dolgot összerakni, amit aztán elvetnek, mert kevesen hajlandók mutatós, de szükségtelen/kihasználatlan többletteljesítményért prémiumot fizetni.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
S_x96x_S #9921 üzenetére
385 linux program alapján
-10 .. +16% között szórnak az eltérések.
( vagyis valamikor még lassabb is )de nagy átlagban nagyrészt érzékelhetetlen az előny.
https://www.phoronix.com/review/amd-9950x-agesa-1202/3
"Here is a look at the side-by-side results from the original launch-day BIOS and the new BETA BIOS with newest AGESA. This is for results where there was a significant difference between runs with all the flat results omitted from the review. In Apache HTTPD, PyTorch, and various other mostly multi-threaded apps like HPC/scientific computing there was typically up to a few percent better performance. The regressions that did occur were less often and typically at 4% or less difference." -
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #9919 üzenetére
> Sajnos úgy néz ki, hogy valóban csak a magok közt mért késleltetést.
A CB23 Multi talán nem a legideálisabb a core-to-core latency hatás mérésére,
mivel régebben is pont ezért kedvelték az AMD-sek a CB23 Multi-t, mert minimális hatása volt a chipletes felépítésnek.ABU átlagban 2-4% -ról ir, ami nekem hihetőbb:
"Ennek mértéke attól függ, hogy az adott alkalmazást mennyire hátráltatta korábban az eltérő chipleteken található Zen 5 magok közötti magas késleltetés, de nagy átlagban 2-4% közötti javulás várható."
https://prohardver.hu/hir/amd_agesa_gyorsit_egyes_zen_5_dizajn.htmlde majd kíváncsi leszek az alaposabb phoronix -os linux -os benchmarkokra is.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
Petykemano #9919 üzenetére
nemtom, miert lovagol mindenki a magok kozti kesleltetesen, anno azzal is elvoltunk, amikor tobb socket volt a vasban, es nemvoltak ilyen varázslatok, hogy "tartsuk tokon belul a processzt".
ami aztilleti a programok utemezese egyikszalrolmagrol a masikra szoftveresen nem fog valtozni, az eddigis meg -- hacsak ki nem talal valaki valami forradalmi ujdonsagot -- ezutanis ugy fog kinezni, hogy cpu allapot mentese ( erre ugyemlexem a 286 ota van gepi utasitas ) aztan amikor az utemezo ugydont, hogy valahova megis ki kellene osztani a melot, akkor ott cpu allapot visszaallitasa. Ez max. akkor lesz gyorsabb, ha csak a cacheba tortenik meg a muvelet, a memoriaba nem. Viszont ha a memoriaba nem, akkor elveszitjuk a memoriakoherenciat, ami nemannyira jo, es mindenkeppen olyan magra kell utemezni, ami eleri azt a cacheteruletet, ahova a cpuallapot mentesre kerult.
masik eset, amin gyorsithatna, az, amikor tobb szal dolgozik pont ugyanazon az adaton / memoriateruleten ; de ez is eleg ( nemmondom, hogy nincs ilyen, csak azt, hogy ) ritka ) még azoknal a szoftvereknel is, amik erosen es korrektul parhuamositva vannak.amit gyorsitani kellene, az tovabbra is a memoriaeleres meg a fabric ezek a szuk keresztmetszetek jelenleg. ( meg ugy altalaban mindig. )
-
Petykemano
veterán
Az agesa 1.2.0.2 javítja a magok között mért késleltetést. [link]
Sajnos úgy néz ki, hogy valóban csak a magok közt mért késleltetést. -
S_x96x_S
addikt
"Discussing AMD’s Zen 5 at Hot Chips 2024"
https://chipsandcheese.com/2024/09/15/discussing-amds-zen-5-at-hot-chips-2024/
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #9912 üzenetére
> Óvatosan rendelik be a wafert, ...
> Ez a szokásos. Persze bizonyos szempontból ez valóban a potencia hiánya.majd meglátjuk,
hogy az Intel a TSMC N3B-n készülő Arrow Lake -et jobban menedzseli-e.
-
-
Busterftw
nagyúr
Abysmal Zen 5 sales allegedly result in "the worst launch since Bulldozer"
b.
Nem értem, hát nem a bestbuy MI300X/A-ról kellene az Oracle-nak vacsorázni Lisa-val? -
válasz
S_x96x_S #9907 üzenetére
Jó hát beesett az Oracle 130 ezres Blackwell megrendelése...8 % körül nőtt a bevételük az Ai szegmensből.. közben aláírtak
és azért mikor maga az Oracle vezér írja hogy elmentek vacsorázni és szinte könyörgött jensennek hogy oldják meg a dolgot valahogy...Döbbenetes. Itt [link] a Tweet:
"Please take our money; no, take more of it. You’re not taking enough of it; we need you to take more of our money, please,” Ellison said during the call. “It went okay; it worked.”
beteszem Vs be is majd...
-
S_x96x_S
addikt
Mindfactory - https://x.com/TechEpiphanyYT/status/1835038520320442790
Alaplapok🔥 Mainboard Retail Sales Week 37 (mf)
ℹ️ Units
AMD: 2110 units sold, 86.65%, ASP: 167
Intel: 325, 13.35%, ASP: 156
ℹ️ Revenue
AMD: 353421, 87.49%
Intel: 50553, 12.51%
ℹ️ By socket
AM5: 1520
AM4: 590
1700: 315
1200: 10 -
S_x96x_S
addikt
Frusztrált ügyfelek máshol is vannak, de más a kezelési mód is.
pl. az nVidia jobban kommunikál.
( mégha a kommunikáció csak ~ placebo is, de jobb az érzés tőle. )
"NVIDIA CEO Says “Restricted Supply” Has Frustrated Its Clients, Increasing Business Tensions" -
-
S_x96x_S
addikt
https://www.tomshardware.com/tech-industry/amds-laptop-oems-decry-poor-support-chip-supply-and-communication-the-company-has-left-billions-of-us-dollars-lying-around-due-to-poor-execution-claims-multiple-reports
"""
AC Analysis says AMD is prioritizing enterprise chips over its consumer offerings. It cites several of AMD's laptop OEM partners who have complained about “miscommunication, unfulfilled promises, and generally poor treatment” from the company, "reminiscent of Intel’s behavior during its dominant years."The respected German outlet ComputerBase reports that, based on its discussions with several laptop OEMs, AMD continues to suffer from many of the same problems it has experienced in the past. Poor supply and related issues have resulted in a lack of new Strix Point laptops coming to market. In fact, a manufacturer told Computerbase that "AMD has probably 'left billions of US dollars lying around' with its many partners over the years."
Because of this, OEM's reception of AMD's Strix Point chips was a bit lukewarm despite enthusiasm from consumers. At the time of writing, BestBuy only offers three brands that carry these chips—Asus, HP, and MSI—with HP and MSI offering one option each, while Asus offers 13 models powered by an AMD Ryzen AI 300 series chip. AC Analysis says the Lenovo Yoga Pro 7 Gen 9 will come with the new AMD processor, but it’s not yet available on Lenovo’s US site.On the other hand, Qualcomm’s launch of the Snapdragon X processor was hotly anticipated by the general public and laptop manufacturers. Seven brands launched 12 different models that used the new Arm chip, with more models expected to arrive in the coming weeks and months. That's surprising, given that Qualcomm is a newcomer to the market.
""" -
S_x96x_S
addikt
válasz
hokuszpk #9901 üzenetére
Linux-on már van sok program, ami használja az Inteles AMX-t.
és azért aki komoly mérnöki/tudományos számításokat végez,
az biztos halott is már erről.De amúgy az AI/ML hullám elején vagyunk
és valamilyen X86-64 - Mátrix támogatás kell majd a jövőben.
és mivel az Intel csinált már egy ilyet ( AMX ) valószínüleg az lesz X86 oldalon.
(mégha nem is tökéletes)Az Armv9.2-A - már tartalmazza az SME/SME2 (Scalable Matrix Extension)
(May 23, 2024) https://newsroom.arm.com/blog/scalable-matrix-extension
És mintha az Apple M4 is megkapta volna az új (szabványos) SME-t
https://github.com/tzakharko/m4-sme-exploration
Az új Snapdragon 8 Gen4 (Oryon/Nuvia) viszont mintha még nem lenne SME képes.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Linux Mint
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen egeret válasszak?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest