- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
S_x96x_S
addikt
köszi, de még nem látom azt amit keresek .
Amit tudni lehet:
hogy az ASMedia csinálta az X670/B650 -es chipseteket [1]
és szerintem az újabb X870 es generációt is ők.
[1] "AM5 Chipsets: X670 and B650, Built by ASMedia"
És még az I/O die -ba is kerülhetett néhány ASMedia -tól licenszelt dolog.
mert pl. a Phoenix (Ryzen 7040 mobil) is képes USB4 -re.<spekuláció ON>
Hátha lesz rendes Thunderbolt4 -es támogatás az AMD chipjeinél is.
<spekuláció OFF >
-
gV
őstag
csúcs kategoriás lapom a Rampage II Gene (X58) volt 2009.05 65000Ft. rájöttem felesleges, ma már nekem elég ha van 3db venti csati, 2x M2, Type-C, 5.1 arra az esetre ha előveszem a majd' 20 éves Ozakit, pcie 5 meg nem érzem, hogy kell nekem vagy az erős vrm. 5800X jelenleg 3.8GHz@0.9V, CB közben 55W.
-
paprobert
őstag
Szuper nem lett a Zen5, de el kell ismerni, hogy a mag szélesítését úgy tudta megoldani az AMD, hogy gyorsult a legtöbb dologban.
A Intel-nél a hasonló szerepet betöltő, 14nm-en tartott Rocket Lake ezzel szemben inkább oldalra-hátra lépett, és a fogyasztás is irdatlanul elszállt.
A Zen5 inkább szól az architektúra mélyének az átszabásáról, a teljesítmény pedig már mutatja magát a következő generációban egy node váltással egybekötve.
Illetve az sem utolsó szempont, hogy a pirosaknak nem 250W-ról kell visszahozni a földre az aktív power-t, hanem a TDP keretből akár "költeni" is tudnak ha kell.
#9793 Petykemano
A 4nm-en egy 10% biztos elment. -
gV
őstag
Intelt nem tudom és sajnos Pro4-et nem találtam B650-ből, viszont a 2018.10 28000 Ft-os B450M Pro4-hez hasonló ASRock B650M PG LIGHTNING - OázisComputer.hu (oaziscomputer.hu) 48600 Ft. ez nálam oké kategória.
-
Alogonomus
őstag
Inkább próbálj rájönni, hogy miért írtam, amit írtam.
Jelenleg szinte minden komolyabb program x86 vagy x64 architektúrához megalkotva áll rendelkezésre. Amíg pedig ezeknek a programoknak azt Arm architektúrához megírt és több évnyi használat során a hibáktól megszabadított változatai össze nem állnak, addig az Arm egy erősen kompromisszumos platform lesz. Addig az időpontig egy eszköz Arm eredete komoly ledolgozandó hátrányt jelent a vásárló szemében, amit a perf/$, perf/W, infuenszerekkel alakított mindshare hármasával kell ledolgozniuk a gyártóknak.
Jelenleg viszont az Arm ugyanabban a helyzetben van, mint volt anno az AMD a Zen architektúra bemutatásakor. Az alacsony market share miatt szinte senki sem akarja önköltségen a szoftverét párhuzamosan egy újabb architektúrához is kifejleszteni/támogatni, viszont amíg nincs natív Arm verzió egy szoftverből, addig a kockázatkerülőbb vásárlók maradnak az X86 vonalon, így pedig a szoftvercégek nem érzik fontosnak natív Arm változatot is kínálni egy szoftverükből.
-
Alogonomus
őstag
Akkor két ellentétes állításunk van egymással szemben, és leghamarabb a Zen5 bevezetésekor tudjuk eldönteni a kérdést, de valószínűleg felmelegíti majd a témát a "győztes" oldal vagy egy "na ugye hogy balek", vagy egy "ezek szánalmas balekok" felütéssel.
Legalább ennyivel is mozgalmasabb lesz az őszi bulvárszekció. -
Petykemano
veterán
Szerintem sem ennyire egyértelmű a helyzet, hogy multigenerációs alaplap = $bukó$
Akkor bukó az alaplapgyártónak, ha valaki nem értékesíti tovább a használt cuccot,.hanem megtartja a polcon. De szerintem is a legtöbb esetben továbbadódik, pl egy régebbi gépet cserél, amihez szintén kellhet alaplap.
Másrészről könnyen lehet, hogy ha olcsón (csak procicserével) nem lehet egy bizonyos teljesítménynövekedést realizálni, akkor a.vásárlók.egy része inkább nem vesz új konfigot. Néhány poszttal feljebb pont erről beszéltünk az AM4-AM5 váltás kapcsán.
Szerintem olyan vészesen sok fejlesztés nem történik a körítés kapcsán sem - kliensnél - ami feltétlenül indokolná a foglalatváltást. Szerintem a 8 magos Zen4-et nem érné semmilyen kár, ha DDR4/PCIe4 lapba kerülne és ugyanezt gondolom a Zen6-ról is.
De mivel nincsenek adataim, ez valószínűleg csak hitvita.
-
hokuszpk
nagyúr
"A noverdehez majd aztán odakerül a 2700 x meg 3700x és így tovább, generációs CPU előrelépések vannak azonos foglalaton belül. "
A noverem total jól elvan az 1700 -as procival ; majd ha a win10 nyavajogni kezd, hogy nincs frissites, akkor eldontjuk mi legyen ; igen valoszinuleg megkapja az 5800X -et tolem ; de szerintem azt már lappal együtt, mert addigra Zen5 -ot akarok magamnak. Ahhoz meg kotelezo lesz az uj lap. Tiszta Intel
"A másik hogy közben te ugyan úgy nem vettél új alaplapot ahogy írtam, miközben töb generáción át kb 2x olyan gyors csúcs vagy közép porcit tettél abba az alaplapba."
magamnak nemvettem lapot ( egyebkent ez sem igaz, irtam, hogy az 5700G kapott egy B450 Tomat ) ; de akik megkaptak a regi cpuimat, azoknak igen ; oke, nem a csucskategoriat, mert ilyen ascork b450m-hdv es az msi mortar max kozottis spektrumbol lettek mazsizva, de mint irtam lap nelkul lehetne nezegetni a procit, hogy je milyen szepen ra van gravirozva, hogyaszondja "RYZEN".
Evvan, valahogy nalam még mindig ugy jon ki, hogy pont ugyanannyi veszelyes hulladekot gyartunk, mintha Intel alapokon lennenk, annyi a kulonbseg, hogy az Intelnel egyutt adod el a lap+cpu parost, es veszed meg az ujat mert valtozott a foglalat ; itt meg eladom a procit amihez vesznek egy lapot mert anelkul megse mukodik.
-
S_x96x_S
addikt
> az AIB partnereknek ugyan azt a bevételt kellene behozniuk
> lénygesen kevesebb alaplapeladásból.Az AMD valamennyire tudja ezt kompenzálni,
Annó az AM4 platformnál az előre nem tervezett hosszabítás volt a probléma, amikor is minden BIOS frissítés kínszenvedés volt.
( rádásul a support költségek is megnövekedtek )A másik lényeges probléma
az AMD gyártási kapacitás hiánya volt ..
Mert ha kevesebb CPU-t gyártanak,
akkor kevesebb alaplap fogy.
Most hogy ez helyre állt, és a CPU-kat is olcsóbban lehet adni , az alaplap eladások is kezdenek felfutni.
Azért a méretgazdaságosság mindenkinek fontos ...Az AMD alaplapok másik előnye a kisebb VRM igény,
ami olcsóbbá teheti az alaplapot ( ~ az Intel riválissal szemben )
valamint a dual chipset megoldás (X670E -ben 2db chipset van) ,
ami szintén költséghatékony. És az alaplap gyártóknak ez kényelmesebb, mert minden chipset-et fel tudnak használni .. és az AMD -nek is egyszerűbb csak 1 verziót gyártani.A mobil prociknál is látható valami racionalizálás.
A 7840u -t 3 féle socketre lehet megrendelni
( FP7; FP7r2; FP8 )
és ha valamelyik notebook gyártó nem akarja frissíteni az alaplapot,
akkor megteheti, hogy csak a cpu-t frissíti.És az AMD az új mobil cpu átnevezéssel már a marketinges placebo upgrade-et is támogatja .. pl. 7000-res zen3 -as cpu
vagyis azért egy picit igyekszik az AMD, hogy megfeleljen az OEM igényeknek.
és abban is igyekszik, hogy az éves OEM ritmushoz jobban alkalmazkodjék .. ( minden CES-re kell valami újdonság .. ) -
hokuszpk
nagyúr
"Az hogy ha egy deszkába sok genrációnyi processzor jön, az nem tesz jót az alaplapgyártóknak mert évekig nem cserélnek a felhasználók deszkákat ."
hat nemtom. lehet, hogy az uj proci egy regi deszkaba kerul ; de szerintem azert megis majdnem minden legyartott procihoz a tovabbadasi lanc vegen is kell egy lap.
A sajat peldamat hozva : az 1700 -as cpum a noveremnel ; a 2700 -as az egyik cimboramnal ; a 2700X az unokatestveremnel ; a 3700X a keresztlanyomnal uzemel ; lap nelkul nemmenne egyiksem.
amikor az 5700G -t csereltem 5800X -re ; csak nembirtam ki, vettem egy B450 Tomahawk maxot ; az a kombo most a masodik gepem. -
Komplikato
veterán
Ez nem zen4 probléma, hanem aszimmetrikus 3d cache probléma. Gondolom 7800x3d nem szenved ettől. És nem csak játék alatt van szívás velük. Egyik kedvenc videócsatornám bő 40 perces videót tett ki róla, hogy miért kukázták az ilyen gépeket és cserélték Intelre. Igaz ott a szívás tárgyát képezte a memóriával való szívás is.
-
Petykemano
veterán
A 3Dcenter tweetje alatt azzal korrigálták, hogy AtW tweetjének tartalma talán április elsejei süsübolondság.
Szerintem akinek.kezében vannak a pontos információk, nem tudja megállni, hogy az általa megosztott kamu adatok legalább köszönőviszonyban legyenek a valósággal. De nem tudhatjuk, hogy AtW! Kezében megvannak-e az infók. -
S_x96x_S
addikt
> El tudnám képzelni a hibrid dizájnt bizonyos esetekben, főleg ha laptop szegmensben
> gondolkodok és az Apple a cél ..teljesen egyetértek ..
Nekem is jó lenne egy ilyen gép ..Az új arm-es Apple CPU - nagyon nyomja igényként a szoftveres ARM-es támogatást.
Legalábbis én azoknál az OpenSource-os repóknál amelyeket követek azt tapasztalom,
hogy sokaknak ARM -es docker image kell ..az X86-64 egyeduralma lassan végéhez ér .. és az ARM hamarosan egyenrangú lesz ..
-
hokuszpk
nagyúr
"Amúgy 30 % IPC növekedés elég végzetes lenne a mostani, boltban lévő generációkra. Mondjuk egy Ryzen 5 8600 kivégezne azonos magszám használat alatt egy 7950 CPu-t."
ez talan tulzas, de eddig is kb. igaz volt, hogy az uj gen 6 magosa pariban van az elozo gen 8 magosaval ; 2700X vs 3600X ; 3700X vs 5600X es most a 7600X is kb. az 5800X -et kerulgeti.
szerintem olyan nagy drama nemlenne, a Zen4 egyelore nem fogy a boltokbol ugy, mint anno a 3xxx vagy az 5xxx ; mondjuk lehet csak nalunk nem, de azert beszedes, hogy ennyi idovel a megjelenes utan itt a hardverapros hasznaltpiacon alig van elado proci es alaplap ; lehet mindenki boldogan hasznalja ? -
Komplikato
veterán
Ha ekkora difi nem is volt, azért a Ryzen 5600 (mint populáris példa proci) elég rondán elmosta a kis tesó 3600 száját. De legalább meg is látszott az áraikon. Lehet AMD-nek nem lenne annyira jó, de piacnak jót tenne. Persze az is, ha alaplap árak nem lennének ilyen magasan. De az másik sztori.
-
Petykemano
veterán
> Hol olvastál ilyet hogy "feltehetőleg " és hogy Mlid gyártotta őket?
Úgy fogalmaztál, hogy "a kiszivárgott vagy kreált chartok"
Én ezt úgy értelmeztem, hogy szerinted az MLiD által megjelentett anyag vagy kiszivárgott, vagy - mivel hogy most épp az ő hitelességéről beszélünk - , ő maga kreálta őket.Ha arra gondoltál, hogy az általa megjelentetett anyag valótlan, de nem ő maga, hanem egy harmadik személy készítette szándékos félrevezetés, dezinformáció céljából. Hát az lehetséges. Ha jól emlékszem, AdoredTV is akkor hagyta abba, amikor azt érzékelte, hogy szándékosan dezinformálták. Ez nehéz ügy. Én úgy vélem, hogy a lehetőségeihez mérten igyekszik ügyelni a szavahihetőségére és ennek megfelelően ellenőrizni az információkat. De olyan soha nem lesz, hogy valaki ennyivel a megjelenés előtt biztos információkat jelentessen meg. Ilyen akár több éves roadmapek közreadása és fél évvel a megjelenés előtti adatbányászat szerintem más műfaj.
Én elfogadom, hogy szerinted előbbi kóklerság és abban igazat adok, hogy nem ritka a tévedés. Nem kell mindent bucira levenni. De ebben az epizódban szerintem épphogy nem a 30%-kal való közönség-izgatás, hanem inkább az elvárások hűtése történt.
A kritika megfogalmazásának jobb helye lett volna RDNA3 esetén, ahol valóban nagy melléfogások történtek.
A chips&cheese kritikájára reagálnék még:
Az Intel szerint a Golden Cove a Cypress Cove-hoz képest átlagosan 19% IPC növekedést eredményezett. A C&C szerint az MLiD által megjelentett slide alapján (már amennyiben hihetünk annak) az AMD a Zen5-be nagyjából ugyanazokat a mag méretének növekedését eredményező hatékonytalan és pazarló megoldásokat fogja beépíteni. Azt nem tudom, hogy ez egyébként hitelességet növelő vagy épp csökkentő tényező. Mindenesetre ha valóban csak ez fog történni, akkor számomra nem tűnik irreális elvárásnak a 10-15%, bizonyos esetekben pedig esetleg az ennél is nagyobb mértékű IPC növekdés.@hokuszpk
Én inkább enyhe órajel csökkenésre számítok. -
Petykemano
veterán
Azért nem értelek, mert nem mondtál konkrétumot, csak minősítettél.
Akkor tehát azt állítod - vagy úgy véled, a C&C-re ezt állítja -, hogy a két MLiD által publikált dia, a roadmap és annak részletei, valamint a blokkdiagram hamis és feltehetőleg MLiD gyártotta őket?
"Rombolást" és "hype train"-t említesz. Amit azért nem értek, mert az eddigi - mások által megalapozott* - 25-30%-os ST teljesítménynövekedésre vonatkozó várakozásokhoz képest a 10-15% IPC növekedés megjelentetése a roadmap slide-on kifejezetten a kedélyek és várakozások hűtését szolgálja. Egyes vélemények szerint a AMD épp ezzel a céllal , szándékosan juttathatta el hozzá ezeket az információkat.
Megtennéd, hogy konkrétan megnevezed azokat az ebben a videóban elhangzó információkat , amik szerinted az általam érzékelt hatással szemben szerinted épp ellentétes hatást váltanak ki?
* mások által megalapozott várakozások:
- Jim Keller Tenstorrent videója 25%-os teljesítménynövekedésről számol be, későbbi pontosítás szerint annyit vár/becsül specINT mérésben
- AdoredTV egy Zen5-ről szóló 4-5 hónappal ezelőtti videójában egy kiszivárgottcinebench eredményt elemezve jutott arra a következtetésre, hogy a Genoa-hoz képest 32%-kal nyújthat nagyobb teljesítményt
- A RedGamingTech csatorna 1-2 havonta kiad egy frissített híradást a Zen5-ről szóló várakozásokról. Nem tudom, hol tart most, de ő is 20-30% ST teljesítménynövekedést szokott mondani.
- az AT fórumban egy adhoc_thurston nevű magát beavatottnak előadó fórumozó következtesen 30+% ST teljesítménynövekedésről(Fent nevezett állítások valóságtartalma természetesen megkérdőjelezhető. Azonban szükségtelen, mert ezen állítások hiteltelenítése nem növelné MLiD felelősségét az általad felhozott rombolás vádjában)
-
Petykemano
veterán
Az valóban elmondható, hogy az AMD eddigi látványos húzásai javarészt arról szóltak, hogy néhány módosítással letervezték nagyvonalakban azt a bevált architektúrát, amit az Intel is.
Van persze különbség, hiszen az AMD magjai azért érezhetően kisebbek, az intelnél meg érezhető, hogy nincs igazán új ötlet, csak növelgetik a feldolgozókat, puffereket, regisztereket. Ezzel hízik a mag, de a sebesség (IPC) csupán kisebb mértékben növekszik (diminishing return)A cikk írója egyrészt azt feltételezi, hogy az AMD - az eddigi gyakorlatnak megfelelően - az Intel iránymutatását követve ugyanezeket a lehetőségeket fogja lehívni. Abban bizonyára igaza van, hogy ha egy aechitektúrának csak úgy egyesével elkezded növelgetni a paramétereit, akkor előbb-utóbb eljutsz oda, hogy már hiába növelsz vagy' növelnél bármit, a végeredményre nem lenne.hatással. mert az architektúra nem skálázódik. A gpu-knál ilyenkor szokott jönni egy újratervezés. És hát elvileg a zen5 is egy from-scratch design ígéretét hordozza. Ez alapján egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazoknak a paramétereknek a megváltoztatásával ugyanarra az eredményre fognak jutni, mint az Intel.
Másrészt érezni a cikk írójának irányából az MLiD típusú szereplők által végzett tevékenységgel szemben érzett ellenszenv.
Én továbbra is úgy vélem, hogy aki képtelen együtt élni azzal a bizonytalansággal, hogy az általa látott információk lehetnek
- szándékos félrevezetések a forráscégtől
- szándékos félrevezetések konkurens cégtől
- régi, meghaladott információk
- vagy akár a "leaker" is kitalálhatja a műsort persze
... annak nem érdemes ezzel foglalkoznia.Szerintem helyesebb lett volna azt az álláspontot felvenniük, mint maguk a cégek is, hogy pletykákra nem reagálnak.
A rombolást azonban ezúttal nem értem. Ezt esetleg kifejthetnéd, hogy miben látod a zen5-re vonatkozó slide-ok megjelentetését rombolónak és hogy mitől jobb, hogy a C&C kifejezte hitetlenségét, nemtetszését?
-
Petykemano
veterán
Szerintem egy chipletbe vagy chipbe gyártani x86 és Arm magokat is és annak megfelelően bekapcsolni egyik vagy másik ágat... hátő ha nagyon magas szinten hajtod végre, akkor nagyon pazarló, ha meg úgy csinálod, hogy szinte csak az utasításokat értelmező frontendek kapcsolódnak ki vagy be az meg biztos rendkívül bonyolult.
Én azt gondolnám, hogy ha az AMD szeretne Arm magokkal szerverchipet, vagy APU-t készíteni, akkor azt megtenné, de nem ilyen csalafinta módon.
A Xilinx felvásárlással örököltek Arm designokat és azt nyilatkozták, hogy azokat nem is tervezik x86-ra átkényszeríteni. Úgyhogy ha eddig őrizgettek a fiókban K12 terveket, esetleg a Zen designokat - akár bizonyos késleltetéssel - portolták Arm ISA-ra, hogy mindig relatív friss legyen a fiókban levő Arm design, akkor azokat a Xilinx termékekben vélhetőleg bevetik majd.Mindamellett, hogy az Apple ARM alapon dolgozik és hogy nyilván ha az NVidia megjelentet kliens termékeket (Nvidia Shield notebook, minipc, etc), az is Arm alapon fog létrejönni (ahogy a Shield termékek eddig is) továbbá nyilván minden mobil SoC gyártó törekszik abba az irányba, hogy létrehozzon egy olyan erős SoC-t, ami alkalmas lehet egy notebook igényeit is kiszolgálni.
Ugyanakkor én nem vélem felfedezni egyelőre azt a piaci - szoftveres - nyomást, amiből az következne, hogy az AMD akkor tudná legnagyobb mértékben növelni a notebook piaci részesedését, ha Arm alapú SoC-val rukkolna elő.Mindazonáltal ha valami ilyesmiről lenne szó, akkor azt nem hívnák Nirvana-nak, de legalábbis oda lenne írva, hogy "Arm-based sister design" vagy "Hybrid Arm design"
Szerinted?
-
Petykemano
veterán
De valószínűleg ez lehet a magyarázat.
Azért érdekes info ez számomra, mert a v-cache lapkák N7-en történő gyártásával kapcsolatban felmerült az a kérdés, hogy vajon mi lehet a magyarázata, hogy ha már úgyis áttervezték, akkor miért nem N6-on készül, amikor több szempontból is előnyösebbnek kéne lennie az N6-nak (az EUV miatt még kisebb hibaarány, kevesebb maszk miatt gyorsabb megmunkálás miatt magasabb throughput, névlegesen 15%-kal nagyobb tranzisztorsűrűség, N6 valójában N7 gyártósorrol kerül átalakításra)
És voltak akik csipőből azt válaszolták, hogy az N7 gyártása biztos olcsóbb, mert az N6 újabb.
Miközben az nagyonis lehetséges, hogy 15% tr sűrűség növekedés csak "logic" típusú áramkörökre érvényes és az SRAM-ből álló a v-cache lapka esetén ebből már nem lehet előnyt szakítani, egy nagyobb SoC esetén a lapka egységnyi előállítási költségének csökkenésével jár(hat).
Az AMD mondjuk emiatt nem fog hozzányúlni a jóárasított Zen3-hoz, vagy zen3 apukhoz. De iránymutató lehet arra nézve is, hogy pl a navi33 a boltokba kerülhet-e azon az áron, ahogy most a navi23 kapható
-
Petykemano
veterán
Én kétlem, hogy lenne 7700X3D
De persze nyilván attól függ, milyen minőségből mennyi keletkezik. Ha esetleg van hibás v-cache (olyan mennyiségben), ami csak 32-48MB-ig jó, abból lehet.
7600X3D-t viszont rebesgetnek. De gondolom persze ezt se szándékosan, hanem gubizva:
7800X3d, ami túlmelegszik
7900X3d, aminek a sima ccdje hibás.A 7600X3D szerintem akkor kerülne piacra, ha a meteor lake megérkezik. Az elvileg eleve 6P magos csak. Tehát kellhet olyan 6 magos Dragon range, ami konkurenciát állít.
-
hokuszpk
nagyúr
-
-
Petykemano
veterán
Ez a jelenség új? Mármint hogy az 5950X esetén másként volt?
Mi lehet az oka?
Ha tippelnem kéne, én arra tippelnék, hogy a játékok (ide értve az nvidia driver overhead-jét) elkezdtek túlterjeszkedni 8 magon és a másik CCD-re ütemezett szálak esetén ugyanaz a jelenség áll fenn, mint a 4 magos CCX-ek között volt.Kíváncsi lennék, ez minden játék és minden gpu esetén így van-e?
-
Petykemano
veterán
Az általad linkelt cikkből:
"While it’s said that Frontier is showing impressive runs on some codes, we also hear the Slingshot interconnect, tasked with tying the mammoth HPE cluster together, is proving troublesome. Where, specifically, the fabric problems may lie is unclear, but there is speculation it’s related to integrating the HPE Cray-based Slingshot with the AMD EPYC CPUs and Radeon Instinct GPUs that will power Frontier. It’s possible DOE has decided to delay announcing it has stood up the country’s first exascale system until the rumored interconnect issues are resolved."
Tehát azt mondod, hogy az Oak Ridge-nél mindenki kínosan ügyel, nehogy valami a brandnak ártó terhelő jellegű kijelentést tegyenek a CPU és a GPU beszállítóról, de az interconnect szállítóját nyugodtan lehet negatív színben feltüntetni, sőt lehet, hogy van egy nagy összekacsintás is, hogy inkább ők vigyék el a balhét, nehogy véletlen árnyék vetüljön az AMD-re?
Szerintem két eset lehetséges:
Mivel a viszonylag kisméretű Komondoron kívül nincs másik olyan slingshot-11 a listában, ami ne AMD+AMD lenne. Mivel a kisebb méretű slingshot-11+AMD+AMD rendszerek esetén nem jelentettek problémát, ezért feltételezhező, hogy nem valamilyen olyan hibáról lehet szó, amit azt AMD en bloc elrontott. Még kiderülhet, de jelen állás szerint nem ilyesmiről van szó.Az egyik lehetőség tehát az, hogy vagy a slingshot-11 nem képes megküzdeni ezzel a 60 millió alkatrésszel (ez persze nyilván nem mind compute node, de most fejből nem tudom, hány cPU és GPU van benne)
Vagy a másik lehetőség az az, hogy az AMD hardver nem képes 60 milliós méretben skálázódni.Most csak tippelek, de ugye itt valami infinity architecture van már, tehát biztos kommunikálnak egymással a GPU-k és a CPU-k. Lehet, hogy ilyen kommunikáció más rendszerben, ami nem AMD infinity architecture nincs. És lehet, hogy a node-ok egymással való kommunikációja kevés node esetén nem jelent nagy terhet a hálózatra, de ekkora méretben, ennyi node esetén, mint a Frontier már túlterheli a Slingshot-11 interconnect-et.
-
Komplikato
veterán
Ha az arányokat nézzük csak, akkor vicces, hogy a legtöbbet tudó és adó Creator az olcsóbb ennyivel, csak mert nem tuningos meg RGB.
Mondjuk hasonló volt x570 esetén is, csak ott nem volt kétszeres meg háromszoros szorzó. Tehát ha már tényleg ennyire drágák lesznek és nem placeholder árakról van szó, inkább megvennék egy Creator lapot, mint az 1500 eurós gamer verziót. -
S_x96x_S
addikt
> Ebből szerintem nem következik az, hogy lesz újra ARM-os AMD proci.
tényleg nem ..
igény lenne egy flexibilis - rekonfigurálható procira főleg a fejlesztőknek,
és ehhez talán a XILINX technológiája új lehetőségeket ad.de amúgy ahogy az M1 nagyon hatékonyan tudja emulálni az X86_64-et,
a fordítottját az AMD ZEN prociknak is támogatni kellene
( vagyis az ARM hatékony emulációját - speciális utasításokkal )
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 45GS95QX-B 45" ÍVELT OLED MLA WQHD 240HZ 0.03 MS GAMING MONITOR
- HP Zbook 15 laptop (15,6FHD/I7-G4MQ/16GB/128SSD/Nvidia2GB)
- Latitude 7450 14" FHD+ IPS Ultra 7 165H 32GB 1TB NVMe IR kam gar
- LG 45GR95QE-B Ívelt OLED 2K WQHD 240Hz, 0.03ms, NVIDIA G-Sync ,FreeSync Premium ,HDMI 2.1
- HP Probook 840 G1 laptop (14/i5-G4/8GB/128SSD) - Erős akku!
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest