- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Őskoczka
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #9940 üzenetére
Ezekkel az opciókkal egyetértek, hogy még lehívhatók
Egy apró megjegyzést tennék: bár más megközelítésből (talán pazarló módon), de a v-cache is a "nagy méret" kategória.
A magon belüli pufferek és regiszterek méreteinek növelését persze nem zárja ki. De vicaversa az Intel is előjöhet a nagyméretű 3D stackelt cache megoldásával. -
S_x96x_S
addikt
válasz
paprobert #9768 üzenetére
nem sok remény van.
"According to a statement given to Tom's Hardware, AMD said, "There are some older products that are outside our software support window." AMD has no plans to update its older Ryzen 3000 series processors, and it is possible that the vulnerability extends back further than the processors listed in AMD's advisory. We're following up for more details."
( tomshw ) -
Alogonomus
őstag
válasz
paprobert #9764 üzenetére
Igen, több analyst forecast is azt a véleményt képviselte/képviseli, hogy az Intelnek – rövidtávon mindenképpen – növelnie kell a TSMC gyárainak használatát, mert a saját IFS komoly lemaradásban van. Bob Swan ezt átlátta már 2020 előtt, aztán viszont (vissza)jött Pat Gelsinger, aki a Bob Swan által elindított folyamatot a saját IDM 2.0 stratégiája mentén visszafordította, és jelenleg is lehetőleg mindent házon belül próbál legyártatni.
Az elképzelhető, hogy egyedül az Apple rendelkezik valódi kiemelt státusszal egy új node lefoglalásával kapcsolatban, és már a második helyezett is legfeljebb azonos értékű licitajánlat esetén preferált a TSCM számára, de több százalékkal magasabb licittel már a magasabban licitáló kapja meg a gyártási kapacitást.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
paprobert #9614 üzenetére
> Vagyis félrevezető az átlagolás, mert? ...
annyira, mint hogy egy embernek átlagosan: 1 melle és 1 heréje van, valamint 1.91 lába.
és ez alapján kellene a cipőket és a melltartókat tervezni.komolyabban: könnyen félre lehet érteni, hogyha valaki járatlan az értelmezés mélységeiben.
főleg azért, mert önmagában nem elégséges a teljes képhez.
(nem árt még a: szélső értékek, szórás, csúcsosság, .. )A phoronix például jellemzően inkább "geometric mean"-t ( Mértani közepet számít )
( https://www.phoronix.com/review/amd-ryzen-intel-core-linux610/12 )itt ami fontos infó, hogy lehetnek negativ értékek és emiatt fontosak a szélső értékek és arányok.
-
Alogonomus
őstag
válasz
paprobert #9614 üzenetére
"Vagyis félrevezető az átlagolás, mert? ..."
Azért félrevezető, mert az egyes eredmények nagyon széles sávon belül szóródnak, és nem is csak 1-1 kirívó eredmény miatt 25% a sáv. Az átlag értéke alapján nem lehet megjósolni egy konkrét programban várhatóan jelentkező eredményt.
Ez az átlagérték szakmailag semmitmondó így. -
HSM
félisten
válasz
paprobert #9562 üzenetére
"Összehasonlításképp, nemrég teszteltem egy 6nm-es AMD lapost, és lenyűgöző, 3-4W idle fogyasztást tudott."
Pedig ugye abban is ugyanúgy Infinity Fabric van, csak magon belül. Számomra egyébként az is lenyűgöző, 15W-ból mekkora tempót tud kihozni egy 7nm-es 8 magos Zen3 APU is, ezt a hsz-t is olyanról írom (Rzyen 5850U).Ennek nem kell 50-100W-os "turbó", hogy szedje a lábát.
Egyébként asztali gépekből is lehet takarékosat építeni, az én B550 alaplapom és Ryzen 5600-asom egy Radeon 6800XT-vel és sok mindennel kompletten elvan konnektorból mérve szűk 50W-ból [link] . A notebookhoz képest kicsit sok, de egyébként szerintem teljesen jó az is, főleg ennyi nagyteljesítményű hardver mellett.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
paprobert #9562 üzenetére
> Remélem hogy ez a hatékonyság megmutatkozik
> a jövőben az asztali vonalon is, és nem csak a terhelt állapotban...ha lassan is, de már asztalon is elérhetőek
az újabb zen4c -es procik és magok
(pl. AMD Ryzen 8500G - 2x Zen 4 , 4x Zen 4c , 65W )
habár tisztán idle tesztet most nem találtam.persze ha még 35W-os módba rakjuk, akkor még jobbak a fogyasztési eredmények.
https://www.phoronix.com/review/ryzen-8000g-35w-45w/5
-
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #9500 üzenetére
"De a gaming teljesítményt hiányolni egy szolidabb magszélesítés után, szerintem nem helyes elvárás."
Ha előre pontosan lehetett volna tudni, hogy - ahogy korábban megfogalmaztam - a Zen5 egy Zen3-hoz hasonló teljes, de működésében és felépítésében ortodox újratervezése a magnak egy új gyártástechnológiára, akkor a várakozásoknak is ennek megfelelően kevésbé lett volna tere szárnyalni.De példaként - az Arm részéről - jóval szélesebb és nagyobb L1$ méretű példák vannak - ez adta az alapot annak a spekulációnak, hogy Mike Clark talán éppen ezen innovációk x86-os lekövetése miatt olyan lelkes.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
paprobert #9364 üzenetére
"Eddig sem értettem, hogy Pluton-ra hogy volt szilícium "
a Pluton a TPM utódjakent van előadva ; ha nincs ott a chipben, akkor nemfognak futni az ujabb windows verziók ; már latszik, hogy az MS próbál tenni az ilyen kerülőutas megoldásokkal szemben, mint a Rufussal kigyógyított telepítő és társai ; szóval jobb a békesség.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
paprobert #9307 üzenetére
> A Fortnite +7% és a Metro +38% különbséget nem értem
valószínüleg:
a Metro Exodus jobban optimalizált AVX2 -re mint a Fortnite.A Dolphin Bench ( Wii emulator ) kimagasló eredményének meg az AVX-512 optimalizáltság az oka. ( ez már a zen4-et is preferálta )
"Átl. 3%%."" --> átlagosan 3x % sebességnövekedést jelent
( Vagyis átlagosan 30-40% ) -
S_x96x_S
addikt
válasz
paprobert #9234 üzenetére
> Az NPU nekem még mindig csak lufinak tűnik.
> ... eltűnne ... észrevenném?
Ezért lesz majd új gomb a Windows-hoz,
hogy legyen valami megfogható változás addig is,
amíg a programok el nem kezdik használni az új SDK-t.
https://prohardver.hu/hir/microsoft_uj_gomb_copilot_billentyuzet.htmlNézve a listát
- Zoom és az Adobe alkalmazások lesznek az első
alkalmazások ..
Persze most még csak egy jövőbeli igéretet próbál eladni az AMD és a Microsoft is ..
de ha nincs olyan nagy felára, akkor szerintem nincs akkora probléma .. -
S_x96x_S
addikt
válasz
paprobert #9211 üzenetére
> az Intel is .. NPU
állítólag a Meteor Lake marketing kampánya nagyrészt az AI-re ( NPU) épül.
és 3 nap múlva "Meteor Lake Launch" , akkor többet megtudunk ..
( a verseny jó)
az Intel egyébként több szinonímát is használ, az előadásnál majd kiderül, mi a végső marketinges terminológia ..
"With Meteor Lake comes the introduction of the Versatile Processing Unit (VPU) that is now marketed by Intel as the Neural Processing Unit (NPU). Recent versions of the Linux kernel have the "IVPU" accelerator driver to support Meteor Lake's VPU/NPU while now a patch is pending to extend that support for next-generation Arrow Lake processors"
( via 2023-09-23 Phoronix )talán ez a Movidius’s - Myriad X VPU -jának az utóda ..
ami az AMD AIE (Xilinx Versatile ) magokkal lehet rivális ..
( 2023-05-29 : https://www.anandtech.com/show/18878/intel-discloses-new-details-on-meteor-lake-vpu-block-lays-out-vision-for-client-ai )Lényegében már mindenki NPU-val nyomul ..
és az AMD AIE -nek legalább 3 fő riválisa van:
- Intel Neural Processing Unit (NPU)
- Apple’s Neural Engine
- Qualcomm’s Hexagon NPU
- .. -
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #9031 üzenetére
> De akkor 3-4 különböző chiplet lesz tervezve?
Ezt nem tudom. Nem hiszem.
mindazonáltal ugye most is van egy Zen4 és egy Zen4c chiplet.
De a Phoenix2-ben vegyítve vannak a magtípusok.
Ami elég logikus. Szerintem statisztikailag kiszámolható, hogy ha van egy 8 magos CCD, akkor a legmagasabb frekvencia alapján sorban állított magok közül az utolsó 4 lehet, hogy soha nem fog azon a frekvencián üzemelni, amit névlegesen maximálisan el tudna érni, mert ő mindig az 5-8. mag lesz, ami terhelést kap és addigra az első 4 mag már biztosan felvesz akkora áramot, hogy a TDP kereten már osztozni kell.Ahogy mondtam, szerintem a Low power option inkább a dense option továbbfejlesztése.
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
paprobert #9031 üzenetére
ha az Intel után akarnak menni ebben a nagymag - kismag kerdesben, akkor kénytelenek lesznek eltérő magokat tervezni. B verzió, hogy letiltogatással érik el a kivánt hatást, tehát mondjuk a cache felét letiltják, de az csak akkor éri meg, ha elég rossz a kihozatal, kulonben csak a drága 5-4-3 nm -es wafer pazarlasa.
vagy pl. azt eltudom kepzelni, hogy a "kismag" 1:1 -ben a Zen4 ujabb gyartastechnologiara portolt valtozata ; a nagy mag meg a tovabbfejlesztett uj konstrukcio. -
-
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #8624 üzenetére
> Az Intel gyártástechnológiai hátránya leginkább abban mutatkozik meg,
> hogy maximum terhelésen irdatlan magas a fogyasztás.Igen, de ez döntően a maximális MT terhelés folyamán mutatkozik meg. Játékokban tudtommal normálisnak mondható a fogyasztás.
Azt gondolom, hogy ezt az Intel több kis mag hozzáadásával tudná megfelelően kezelni. +2 atom cluster biztosan kellően nagy mértékben emelné a MT teljesítményt és lehetne csökkenteni az órajelet 3-500MHz-cel.
Bocsánat, nem szétoffolni akarom a topikot. Csak azért említettem meg, mert szerintem az Inteltől ebben a vonatkozásban ugyanazt a megoldást fogjuk látni, mint amit az AMD is csinál (ZenX+ZenXc) hogy külön lapkán fogja hozzácsatolni a 8 nagy maghoz a 2-4-8 (majd kiderül) atom clustert. Már csak azért is, mert az L3$-hez csatolt magok/clusterek száma nehezen skálázható tovább.
Ha tippelnem kéne, akkor azt jósolnám, hogy az Intel hamarabb fog egy tile-on L4$-t adni a 8 nagy mag és a kismagok összekötésére.> Ennél sokkal jobbat chipletezéssel már nagyon nehéz elérni.
Szerintem valamikor a közeljövőben el kell / el fogják engedni a SerDes-t és áttérnek horizontális csatolásra (SoIC_H) vagy hasonlóra (lásd Navi31)
> A kérdés, hogy hogyan fog tudni szélesíteni az AMD a jövőben, hogy ne essen visssza a latency Zen1 szintre?
Ha nem akarnak elindulni az M1 irányába, akkor én a megoldást a 3D packaging-ben látom.
Azt gondolom, hogy ha az L3$-t sikerült 3x-os méretre emelni 5%-os késleltetés emelkedés mellett, akkor ugyanezt meg lehetne tenni az L1$ és L2$ esetében is. Persze elég valószínű, hogy ez nem lehet opcionális, mint most a v-cache.#8625 HSM
Ez így van, de azért az Intel is küzd már pár éve a Foveros-szal és az EMIB-bel. Szerintem ott szúrták el, hogy azt gondolták, hogy ez egy egyszerű gyártástechnológiai trükk, és mindent is akartak egyszerre. De azért lassan csak meg kéne már érkezni! -
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #8509 üzenetére
Ha igaz, amiket mond Abu az N6-ról, higy milyen olcsó már, akkor nem hiszem, hogy lenne értelme GPU-t gyártani 14nm-en, hiszen a kártya árának legnagyobb része profit, meg vram és egyebek.
Ráadásul a Samsung nem annyira jó frekvenciában.
Ami miatt érdemes lehet a samsunghoz menni, az a 3GAA, mert azzal újra csökken az SRAM sűrűség.
v-cache chipleteket gyártani jó lehet.Persze 14nm-ről volt szó.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
paprobert #8105 üzenetére
> Eltérő magszámok egyes csoportokban, és eltérő magok.
mivel a zen5 elég messzi még ..
ez csak a "zen4 3d-vcache" és a "zen 4c" lehet a meglévő "zen4" -el
ami talán már hamarosan itt van ...
Kiváncsi leszek, hogy hogyan kombinálják majd őket ..
és lesz-e az AM5 -ön "zen4 3d-vcache" + "zen 4c" egybetokozva. -
S_x96x_S
addikt
válasz
paprobert #7686 üzenetére
> Engem az érdekelne, hogy előállhat-e egy olyan helyzet, hogy:
> annyival gyorsabb a Raptor Lake több szálon,
> hogy van olyan beállítható TDP limit, amivel már kevesebbet
> fogyaszt a Zen4-nél, de még mindig megveri renderben.jövőre kiderül a Dragon-al ...
vélemény: én elég alacsony valószínűséget adnék ennek a lehetőségnek..
A legideálisabb talán az lenne, hogyha az összes "P" magot lekapcsolnánk
és csak az "E" magok működnének, de talán még ez se lenne elég, hogy a gyártástechnológiai különbségeket ellensúlyozza ..1-)
az AMD szerint 1.47x hatékonyabb a gyártástechnológiája a TSMC-vel
2.)
minél alacsonyabb TDP-n működik a zen4, annál hatékonyabb
vagyis egy 45W-os mobil Dragon zen4-es procival
akár egy desktop 5950x teljesítményt is ki lehet hozni.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
paprobert #7369 üzenetére
> de te már cserélnéd alattuk a hardvert?
tervezési időtávtól függ.
Új konfignál el kell dönteni, hogy egy múltbéli ( AlderLake) vagy egy relative jövő-állóbb (zen4) konfigba ruházunk be.ami érdekes az az Intel-es és az AMD -s tulajok tervezési időtávja eltérő lehet;
az AM5- hosszú távú platformnak ( "szánja" az AMD; de majd megtudjuk a végén )
míg az Intel 2 éves távra állt be.
Ha sűrűn cserél valaki gépet, akkor természetes, hogy nem érdeklik a jövőbeli játékok;
de megfordítva ...
az AM5 hosszú távú lehetőségének van olyan "mellékhatása" hogy sokan elkezdenek a hosszabb távon (IS) agyalni és a következő 2-3 generáción, sőt a jövőbeli trendeket is próbálják átgondolni.
Vagyis egy új gép beszerzésénél az opciós lehetőségeket és költséget is kezdik bekalkulálni
ami egy árnyalattal átrajzolhatja a Ryzen 7000-es gazdasági megtérülését.persze a bölcsek várnak a ZEN4+; ZEN5-re .. amikor a gyerekbetegségek is kezdenek eltűnni.
És annó a játékfejlesztők már
kezdtek rágerjedni az AVX-512 -re ..
csak az Intel kilőtte alóluk .. vagyis szerintem gyors átmenet lesz
( hogyha az AMD rendesen implementálta az AVX-512-öt ) -
carl18
addikt
válasz
paprobert #7364 üzenetére
+1 Én is azon tanakodtam, ha gyengébb lesz 1 szálon mint egy Raptor lake akkor az AMD hogy is fog tudni prémium árat elkérni érte.
De függ majd gyakorlatba milyen teljesítmény lesz, na meg a hatákonyság.Majd meglátjuk, ha lemarad a Zen 4 a 13. gen után akkor max kénytelenek lesznek barátságosabban árazni.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
paprobert #7364 üzenetére
> Bár, ha az Alder Lake alá érkezik
egyesek úgyis azzal fogják védeni a ZEN4-et,
hogy a következő konzol generáció = Phoenix APU - alapú lesz;
vagyis sok játékot eleve alapból AVX-512 -re optimalizálnak.
Emiatt a Raptor és az Alder nagyon gyorsan elavul...És a Gen5 SSD kötelezővé tétele se "véletlen".
Az AMD biztos ezzel demózza majd a gépet .
(pl . Samsung 990 PRO M.2 PCIe Gen5 x4 SSD )
és az RDNA3 is ott van még. Ki tudja milyen secret-handshake van beépítve a lapba, ami miatt az RDNA3 szuper gyors lesz.és még lehet sorolni a titkos csodafegyvereket, amibe lehet kapaszkodni és megindokolni
hogy miért jobb a Ryzen.Persze a következő konzol generációba az Intel is szeretne beleszolni ..
mivel ha sikerülne elhappolni az AMD elöl az üzletet, az igen nagy dicsőség lenne.
( pláne ha a gyártással együtt )Ami viszont jó, hogy ősszel lesz egy kis verseny..
és mindkét oldal tartogat még puskaport. ( habár az AMD-nek több lehet )
és a verseny jó ..én amúgy egy ZEN4-es pici NUC-ot szeretnék kérni karácsonyra.
12c vagy 16c -os-t alulfeszelve .. amolyan linux-os fejlesztői - home-szervernek.
de persze azért megnézem az Intel ajánlatát is.
És persze a Gen5 SSD-t és az AVX-512 -t én ki tudom hajtani;
Remélem az ASROCK csinál valami hasonlót mint a DeskMini / DeskMeet - csak ZEN4-re. -
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #7048 üzenetére
A Zen2 esetén mintha lettek volna olyan reportok, hogy tulajdonképpen extrém tuning mellett növelhető a core frekvencia, de az eredmények nem növekedtek lineárisan az órajellel. Emlékeim szerint akkor ennek okát abban határozták meg, hogy a processzor más részei nem tudták követni (pl az FCLK) és hogy emiatt ha a mag bírna is magasabb órajelet, akkor se igazán lenne érdemes kitekerni belőle.
Nem tudom, valami ilyesmi jelenségre gondoltál-e?A Gigabyte leak szerint a processzor más részein is órajelnövekedést intéztek:
[link]
Az FCLK-re pl 2.4Ghz-et írnak. A zen3 kb 1.8-1.9-ig skálázódott. -
HSM
félisten
válasz
paprobert #7048 üzenetére
"ez a felső órajel-régióban már nem ad hozzá annyit az effektív sebességhez"
A magon belüli késleltetések általában órajelfüggők, pl. L2 késleltetés - 4 órajel, tehát ha nő az órajel, csökken a késleltetés. Így nem nagyon fordul elő, amit írsz.
Persze, más szűk keresztmetszetek előkerülhetnek, pl. memória sávszélesség vagy késleltetés, amik miatt romolhat a skálázódás. -
carl18
addikt
válasz
paprobert #6859 üzenetére
Azért az Unreal Engine 5 is javulhat idővel, még lehet a Motort/alkalmazást csiszolni és az javíthat a teljesítménnyen.
Szerintem a Unreal Engine 5-ös játékok talán 2024-2025 táján kerülhetnek majd elsőként piacra. Addigra már piacon lesz a Zen 5 és a Meteor Lake bőven. -
-
S_x96x_S
addikt
válasz
paprobert #6859 üzenetére
> Egyelőre még inkább az UE5 nyakába varrná a probléma forrását
~ "szerencsére"
ez jelenleg csak
- a maximalista játékosoknak
- és a játékfejlesztőknek problémaviszont a ZEN4 után pár évvel
az új játékok már nem fogják támogatni a "kőkori" cpu-kat ..
most hirtelen
- szoftver és hardver szinten is - hatalmas ugrást láthatunk. -
hokuszpk
nagyúr
válasz
paprobert #6818 üzenetére
"Csak annyira lesz hosszú életű, mint amennyire manapság egy Zen1 az. Jó-jó bizonyos dolgokra, de az egyszálas teljesítményét látva húzod a szádat."
hátazattólfügg....
vittem le vidékre R7 1700 -as konfigot, hogy valamennyire azért tudjak dolgozni amikor ottvagyok ; a nővérem azóta csodálkozik rajta, hogy milyen gyorsan rendereli ki a weblapokat, meg mennyire pattog a gép a munkahelyihez képest. --- az államigazgatásban ( nem a helyi önkormányzatnál, hanem pesten kormányszervnél ) dolgozik.
nekem meg lassú..., persze hozzaszoktam a 3800XT / 5700G tempojahoz, de van akinek ezek is csak cammognak... -
S_x96x_S
addikt
válasz
paprobert #6829 üzenetére
apró pontosítás:
> Amilyen arányban van a konzol Zen2@3.5GHz-e
> az aktuális CPU 1 szálas teljesítményével, annyira okoz gondot.de csak akkor - ha az a szűk keresztmetszet!
de mivel 4K , 5K , 6K, 7K, 8K -s monitorokkal fogják legtöbben használni,
egy ideig még GPU limitesek lesznek az új játékok.De az biztos, hogy az új platform sok szűk keresztmetszeti problémánál elég erős tartalékot képez ...
- PCIe 5.0 / CXL : kisebb latency , gyorsabb M.2 , ...
- DDR5 : gyorsabb memória
- AVX512 : gyorsabb fizikai szimuláció / ML ... lehetősége.
- ZEN4 - magasabb IPC
- újabb Infinity Fabric : jobb CPU-GPU kapcsolat.(RDNA3! )
- és 170W ! lehet tolni a kakaót!persze ennek meg lesz az ára -
és a korai adopterek prémium-árat fizetnek ...persze az árak az Intelen
is múlnak ..
ha lesz egy kis verseny - akkor az AMD is versenyképesebben áraz ... -
carl18
addikt
válasz
paprobert #6824 üzenetére
Az FX Tulaj kétlem hogy várna valamire, szimplán nincs pénze másikat vásárolni.
Én mondjuk sose tartottam jó döntésnek egy túl régi platformon leragadni.
FX 6300 mai napig nettezni filmet nézni még jó lehet, vagy régebbi játékokra. De azért szerintem már túl régi és gyenge ha komolyabb igényeket akar vele valaki kiszolgálni.
A Zen 4+3D Cache már brutálisat fog alakítani egyszállas teljesítménybe. Ebből valszeg majd a Unreal Engine 5 is profitál elég szépen.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
paprobert #6822 üzenetére
nagyrészt egyetértve veled ..
> Vinni fogja-e a PS5-re és XSX-re megjelenő játékokat, legalább 60 fps-sel?
> ... egy részét biztosan nem. Lásd, Matrix demo, első fecske.azért a Mátrix demo emlegetése nem annyira szerencsés.
mivel a PS5 egy 8core -os ZEN2 -es alapú gép - a 16 magos ZEN3-as 5950X -el nem lehet gond. - főleg ha egy jó GPU -t raksz mellé
mert relative azért most sem olyan rossz az 5950X itt sem
( "4K at around 45FPS average."[1] )
és az Intel Core i9-12900K -hez képest is elég jó az eredmény.[1] "... even with some of the fastest silicon on the planet, you're not going to be hitting 4K 60FPS easily, with even an Intel Core i9-12900K and NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti graphics card incapable of hitting 4K 60FPS. You're going to get around 40-50FPS average at 1440p to 4K on that type of hardware. ..
AMD Ryzen 9 5950X processor + NVIDIA's latest GeForce RTX 3090 Ti running The City Sample at 4K at around 45FPS average. Bloody good, given how great the demo looks.
https://www.tweaktown.com/news/85525/the-matrix-awakens-ue5-demo-45fps-average-on-ryzen-9-5950x-rtx-3090/index.html// megj:
persze a ZEN4 + RDNA3 -at akkor is ezzel a demóval fogják reklámozni,
mert valamivel meg kell "racionalizálni" az új platformra történő vásárlást ..
https://www.amd.com/en/gaming/epic-games-unreal-engineEDIT:
> nem oldja meg az 1 szálas hard limitet, ami a Zen3-at, Alder-t érintiAz új game engineket egyre inkább többszálúra és konzol kompatibilisre tervezik.
és ha az UE5 -nél az 1 szálas hard limit probléma lennem,
akkor a ZEN2-es konzolon még inkább az! -
carl18
addikt
válasz
paprobert #6822 üzenetére
Hát én pont ma néztem erről a Mátrix Demoról tesztet. egy 5950X-et csak 40-45%-ig tud maximum kihasználni. Szóval mondhatjuk, még mindig nem tudja kihasználni a 16 magos procit.
Matrix Awakens PC | RX 6800 XT vs RTX 3080 12GB | R9 5950X | 32GB RAM
Szóval az Undreal Engine 5-ös Tech Demo és jól prezentálja, a 16/32 szál még nagyon a jövő zenéje. Ez alá és elég lehet egy erős 6/8 magos, de egy 5950X játékra jó darabig overkill marad.
Nem véletlen hogy az intel is Mainstream piacon, 8 erős magban maximalizálja a magszámot. Nyilván ennyi elég lesz játékra, a kis mag meg majd jól jön renderelés alatt.Talán szerintem 2025 táján jöhet olyan alkotás ami kihasznál majd elsőként 16 magot is, bár ki tudja lehet később.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
> Jó-jó bizonyos dolgokra, de az egyszálas teljesítményét látva ..
azért azoknak akik nem csak játékra használják,
az 5800X3D reális (upgrade) alternatívája lehet ..
mert lassan már "budget" kategória.főleg akkor ha 128GB memóriára van szükség,
mert ezt DDR5-ből összehozni most egy kisebb vagyon.5950X = egy hosszú életű platform utolsó igazi óriása.
és a következő 2-3 évben még teljesen vállalható konfig lesz!viszont akik nagyobb upgrade/platform váltás közben vannak
és/vagy nem sürgős a döntés ...
azoknak érdemes lehet várni még +4 hónapot a ZEN4 indulásáig
( mit tud, mennyibe kerül, stb)
és az újabb információ alapján dönteni.
( AM4 vs. AM5? ) -
carl18
addikt
válasz
Egy régi ismerösöm még egy harmat gyenge FX 6300-at használ mindig, ahhoz képest a első generációs Ryzen is nagy előrelépés volna. Szóval mindig relatív mihez képest versenyképes és hogy mennyiért.
#6819HSM
IGen, az első gen Ryzen egyetlen gyenge pontja a nem túl acélos egy szállas teljesítmény volt. De belegondolva utolag a 85 dolláros 6/12 szálas árazásra nem igazán tudott senki se mit reagálni.Nekem most a R5 3600-as addig marad ameddig nem űtközök limitbe. 3-5 évre tervezek vele, aztán ha elkezd gyengülni vagy elavulni majd akkor váltok.
2025-ig minimum menni fog, akkor már az AMD és intel is kidobja piacra a nagy fejlesztéseket.Intelnél a 16-17 generáció volna opció mint csere, AMD-nél meg a Zen 5/Zen 6. Ha már fejlesztek akkor ugrok nagyott, minimum legyen 2X gyorsabb mint a Zen 5 3600.
-
HSM
félisten
válasz
A Zen1 szerintem nem feltétlen jó példa. Az már akkor is lassúcska volt egyszálon, amikor megjelent. Egy 5000X-es Zen3 viszont bőven megállja a helyét ma is. Én nem félteném a következő években.
400 euróért nekem elég szimpatikus ajánlatnak tűnik egy új 5900X, feltéve, ha valakinek szüksége van ekkora nyers erőre. -
-
S_x96x_S
addikt
válasz
paprobert #6644 üzenetére
> Illetve az AMD azzal is kalkulál,
szerintem sok dologgal nem kalkulált az AMD - anno
és most csak le-reagálja a helyzetet< szubjektív >
szerintem
a DDR5 akadozó bevezetése lehet az "igazi ok"
az AM4 platform váratlan felélesztése mögött ..
és az összes többi csak mellékszál. ( chipset jutalék, etc )Vagyis az AMD kockáztatott és "rövid távon vesztett" azzal,
hogy kihagyta a DDR4-es memóriavezérlést az új procikból.
Míg az intel óvatosan - mindkét vezérlést betervezte .. és az alaplapgyártók a kereslet alapján tudnak DDR4 és DDR5-ös lapokat kiadni - az AMD-nél csak fix DDR5 van.Az AM4 felélesztésével az AMD lényegében ~ "időt nyer" és megakadályozza a piaci részesedés elvesztését.
( Mert DDR4-re nem sok AMD-s chipset van )Viszont mi van, hogyha a DDR5 piaci bevezetés még tovább elhúzódik
és még 2 év múlva is jelentős árkülönbségek lesznek?És ez a -> "csak a DDR5" <- filozófia
az új Threadripper és EPYC szervereknél is bekavar(hat)
.. mert növeli a TCO -t vagyis a teljes költséget ..
de ott a CXL.mem alternativa lehet - ami viszont desktop-on nem valószínű.
"CXL memory controllers can be designed to support different memory types, such as DDR4, DDR5 or even persistent memory or storage class .. "Persze utólag könnyű okoskodni ...
disclaimer: egy ZEN4-es 16core-os DDR5 -ös gépet - 128 GB-rammal összerakni egy vagyon lesz ebben az évben .. én már kezdem feladni a reményt
; persze nem játékra, hanem adat-paszírozáshoz kellene .. és a Gen5 elégé vonzó.
-
carl18
addikt
válasz
paprobert #6342 üzenetére
Igazság szerint azért egy Renoir X se használhatatlan még kevesebb cache végett is.
Ryzen 5 PRO 4650G OC @4.3GHz vs Ryzen 7 3700X OC @4.4GHzBár itt azzal lesz a gond hogy ebből lesz-e rendes készlet vagy kész termék. Nyilván az AMD a hulladék szilicumot akarja kiszorni processzorként, de ha ez elfogy akkor megint lőttek az alsó szegmensnek.
Egyenlőre ameddig a globális chiphiány kitart addig nem szabad várni semmi jó. Még ha jön is a Renoir "X" ki tudja azt is lehet nyáron jelentik be a Zen 4 mellet. Addigra meg már beáll a 12100F/12400F ára is.
Szóval én se hiszek a csodákban, már az se biztos olcsón szorják ki a Reniort.Akkor már az ember jobban jár egy Golden Cove magos i3-al mint egy 3 éves Zen 2-vel(Cache vágott).
-
S_x96x_S
addikt
válasz
paprobert #6127 üzenetére
> Az AMD ... teszik ezt előre megfontolt szándékkal.
> Bármiféle szívfájdalom nélkül belefér náluk
> ez a fogyasztóellenesség, hogy nem szolgálják ki az igényeket.jajj :-)
1.) majd a piac eldönti és amúgyis a verseny jó.
2.) várjuk meg a január 4.-i CES bejelentést.
3.) én nem látok semmilyen fogyasztó-ellenességet
inkább csak más igényeket szolgálnak ki. (szerver/oem/prémium)A covid miatt a legtöbb ellátási lánc megsérült,
és a home office extrém módon megnövelte a keresletet.jelenleg(=most): nem az AMD a value/budget király cpu fronton.
Az Intel új value/budget kategóriája jövő év elején jön ki, addig van még az AMD-nek ideje reagálni.
Amúgy mindenki a pénztárcájával szavaz.
A tény: Akkora túlkereslet van, hogy még ilyen drágán is megveszik az AMD-t. ( akinek kell ) és nem sokáig porosodik a polcon.
friss Mindfactory hétközbeni statisztika:
És az AMD még mindig 67% -át viszi a CPU forgalomnak
és a 11400F -nek sikerült feljönnie az 5.helyre.
https://twitter.com/TechEpiphany/status/1475931450037911557----------------
az ár szabályozza a piacot:
- kevés a proci - és akinek muszáj/sürgős - az fizet érte ..
- akinek meg nem sürgős .. az kivár ...
- vagy Intel-t vesz ..
- vagy Konzolt ..
- vagy ... -
carl18
addikt
válasz
paprobert #6127 üzenetére
Igen, teljesen jól körülírtad a helyzetett.
Én még a Zen 1 raktársörpéséből fogtam ki egy darabot kihagyhatatlan áron.
Hát most pont ott tartunk hogy hiába volt siker 2017/2019 között, a Zen 3 után valahogy kétlem hogy mindenki meglépte a váltást.
A Redditen még a külföldiek is sokkalták a 300 dollárt egy 6/12 szálas prociért.
"Eljutottunk oda, hogy az AMD két CPU ajánlata közül az kedvezőbb árfekvésű az "elavulásban lévő architektúrát kétszer annyiért mint korábban", és ennek örülni kellene."
Itt a pont. -
S_x96x_S
addikt
válasz
paprobert #5954 üzenetére
> Az AMD ... Eddig viszonylag könnyű volt a fejlődés,
> ám ez megváltozik, ugyanis topológiailag
> a CCX most elérte a bővíthetőségi maximumát (8)
ettől én kevésbé tartok ..
mert tervben van a 128 magos Zen4. Ami duál sockettel 256 mag.
És ha valami probléma van, akkor még az AMD is tudna csinálni 4 és 8 socketes megoldást mint az INTEL.persze nem lesz egyszerű - de szerintem nem is olyan vészes probléma.
Az ARM -nél is van már 128 magos proci ..
-
S_x96x_S
addikt
válasz
paprobert #5520 üzenetére
> Ha csak tranzisztor költsége lenne,
persze az ARM architektúra ..
de még inkább a gyártástechnológia
valószínüleg teljesen más architektúrát igényel a korai TSMC 5nm
mert az SRAM (L1 Cache ) - nem skálázódik csak kb ~ 4.2 Ghz -ig
és az M1-is csak 3.2Ghz -et bír maximum.. ( ~ sweet spot ?? )
vagyis a jelenlegi architektúrát ( ZEN3 ) ami >4Ghz -re épül
teljesen újra kellene tervezni.
Valószínüleg ezért sem sietett az AMD az 5nm-re , mert az a mobil architektúráknak jobban fekszik.https://fuse.wikichip.org/news/3398/tsmc-details-5-nm/
itt azért elég nagy helyet elfoglal - persze ez már 135MB SRAM
https://semiwiki.com/semiconductor-manufacturers/tsmc/283487-tsmcs-5nm-0-021um2-sram-cell-using-euv-and-high-mobility-channel-with-write-assist-at-isscc2020/
-
S_x96x_S
addikt
válasz
paprobert #5518 üzenetére
> Nem véletlenül van kőbe vésve már évek-évtizedek óta az L1, de az L2 mérete is.
Az Apple M1 -nek
6x L1 instruction cache -e (M1:192 KB vs ZEN3: 32 KB)
4x L1 data cache-e (M1:128KB vs ZEN3: 32KB )
4x L2 -cache van (M1:12MB+4MB (4+4mag) vs ZEN3: 512 KiB per core * 8)
mint a ZEN3-nak.valószínüleg tranzisztorban megfizették az árát ..
Kérdés, hogy mire kijön a ZEN4, addigra az M2 -ben mekkora cache lesz !
-
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #5314 üzenetére
"Csak arra utalok, hogy az AMD akkor fogja használni a TSMC polcról levehető, pénzbe kerülő technológiáját, ha kikerülhetetlen falba ütközik a további skálázásban a saját rendelkezésre álló eszközeivel."
Értem és ezzel egyet is értek. Én magam is felvetettem azt a kérdést, hogy tök jó, hogy nagyon magas sávszélesség állna rendelkezésre a CCD és az IOD között és az L4$ is papíron jól hangzik, de vajon ténylegesen mennyit profitálna belőle a cpu?Szerintem egyébként az energiafogyasztás terén szorít a cipő.
Egyrészt a 2pJ/bit sok, ehhez képest kísérleti jelleggel votl már 0.56pJ/W is TSMC+ARm alapon
Másrészt a milan Epyc Idle fogyasztása 100-110W. [link]De ha ezt megoldja csak az IOD alacsonyabb csíkszélessége és/vagy a nagyobb L3$, az is jó lehet.
-
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #5311 üzenetére
"Az IF törvényszerűen követi az egységnyi idő alatt egy vezetéken átküldhető adatmennyiség rekordját, tisztes távolságból. Ha ebben fejlődés van, minden interconnect képes gyorsulni."
Nem teljesen értem ezt a megjegyzést. De ez nem biztos, hogy Te hibád, lehet, hogy én vagyok alul- vagy félretájékozott. Távol van tőlem, hogy magamat ezeknek a technológiáknak a beható ismerőjének tüntessem fel, épp csak morzsákat csipegetek.Tudomásom szerint az Infinity Fabric egy linkje egy 32bit széles busz viszonylag magas frekvencián. Tehát persze, ahogy ezt a frekvenciát tudják növelni, úgy nőhet a sávszélesség is és persze a magas frekvencia biztosan segít a viszonylag nagy távolságban levő chipek közötti késleltetés letornászásában.
Ez a megoldás költséghatékony, mivel nincs gigantikus interposer.
Viszont - tudomásom szerint a magas frekvencia miatt - az adattovábbítás költsége (áramfelvétel és hő) magas (2pJ/bit)Felfogásom szerint a régi jó interposer azt tette lehetővé, hogy
- vékony busz helyett széles buszt lehessen használni, ami adja a sávszélességet
- magas helyett alacsony frekvencián lehessen használni, ami jelentősen csökkenti az energiaigényt
- a chipek egymáshoz közel való ültetése pedig javít a késleltetésenUgyanezt teszi lehetővé az EMIB és az LSI is, úgy, hogy nem teszi szükségessé a 1000mm2-es interposer használatát egy EPYC esetén.
"Szerintem az AMD meg akarja úszni hogy TSMC-only technológiára építse fel az egész portfólióját, annak ellenére hogy egyébként szimbiózisban vannak jelenleg. A 3D cache egy viszonylag kockázatmentes projekt ehhez képest. Az új foglalattal lesz új tracing topológia is, azaz ha nagyobb sávszélességgel terveznek, a lehetőség meglesz a kiépítésére házon belül is."
Nem tudom, ezt ma még meg lehet úszni?
A célt érteni vélem, hogy ne legyen teljes függőség. De ezzel arra utalsz, hogy az AMD nem fogja használni a TSMC packaging technológiát, hanem sajátot fejleszt? -
HSM
félisten
válasz
paprobert #5214 üzenetére
"Nyilván azért csinálják, mert megéri csinálni."
Nyilván, de nem mindegy, milyen szempontból éri meg... Pl. az is lehet a cél, hogy megtartsák a "leggyorsabb gaming CPU" címet, miközben nyilván a tömeg nem 5950X "triple L3" kiadásokat fog vásárolni....#5218 S_x96x_S : A videók enkódolását/dekódolását azért már elég régóta szokás célhardverre vinni (tipikusan GPU/IGP), mivel jól gyorsítható ilyesmikkel.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
paprobert #5214 üzenetére
> CPU-ból már túltermelés van,
ezt hogy érted?
- vagy erre milyen adatokból/jelekből következtettél?
- vagy ezt csak az OEM és a Cloud-ra érted?mert a Consumer hazai piacon:
- én "G"-s és "Athlon" procit nem is nagyon látok.
- és AthlonG-s pedig még ritkább. ( Athlon 3000G, 200GE, 240GE )ha csak a 7nm-resekre .. azért ott is lenne igény ..
és várják az új olcsó 5600G-t. ( meg ha lenne Ryzen3 -as ZEN3-as ) -
S_x96x_S
addikt
válasz
paprobert #5166 üzenetére
> Értem én, hogy keresletnövekedés, na de miért csak késő ősszel,
> azaz 8-10 hónappal a lezárások után tűntek el a hardverek a polcokról,
> miért nem rögtön februárban?A virus hullámokban jött és sokan halogatták a beruházást.
1.) Az első hullám
- kiszipkázta a tartalékokat a raktárakból.
- és az emberek nagy része, reménykedett, hogy nem lesz folytatás ..
pl. nem kell az otthoni 3 gyereknek - külön számítógép ..
és a cégek is reménykedtek, hogy nem kell tartós home officra berendezkedni ..vagyis sokan halogatták a beruházást.
2.) Második hullám ősszel - viszont mindenkit egyszerre "ébresztett" fel.
nézz meg egy covid grafikont ..
Az Északi félteken - Európában/Amerikában szinte egyszerre durrant be a virus.közben a gyárak kapacitásait nem lehetett annyira rugalmasan átállítani mint egy WC papír termelést - ami ráadásul fix kereslet ..
csak a hivatalos/iskolai/éttermi/office wc-papir helyett - otthoni/lakossági wc papirt kellett gyártani
Amúgy is ..
Az emberiség ugyanakkora mennyiségű wc papirt használ el ..
Ez nem egy hasmenéses vírus ..De a számítógép komplexebb terméklánc
A Just In Time gyártás miatt nincs tartalék a rendszerben ..
Közben a szállítási költségek is az egekben .. mert nincs elég konténer, vagy mert kitört a járvány a hajókon ... vagy mert eldugaszolták a szuezi csatornát.
Közben 2020 öszel a Bitcoin ára is bedurrant; és újjabb embereket szippantott be ... ami újabb hardver keresletet inditott el.
ott van még a Chia coin .. meg még sok más ..Ez olyan káoszelméletes dolog ..
csak itt nem pillangó - hanem egy annál is kisebb "virus" a lánc elinditója ..
és még nincs vége.. biztonsági öveket bekapcsolni .. mert a változások tovább gyűrűznek .. -
-
-
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #4879 üzenetére
Hát elvileg 2020-ban talán még gyártott az nvidia TSMC-nél 12nm-en, alsókategóriát talán még most is 12/16nm-en gyártja.
Azzal viszont egyáltalán nincs szöges ellentétben, hogy melyik cégnek mekkora bevétele van. Nyilván persze nem ugyanakkor a haszon minden waferen, de az elmúlt években még ment a heherészés az AMD-n, hogy ott Navi, Zen, Zen2, Epyc, meg minden egyéb és még így is csak feleakkora a bevétele, mint a csak videokártyákat gyártó Nvidiának.
Tudjuk, hogy a steam hardware survey nem reprezentatív, de azzal is irányban van, hogy az AMD a TSMC-nél történt költéseinek csak töredékét fordítja videokártyára és ez tükröződhet a Steam HWS-en, hogy nagyjából ötöde (tizede) az AMD piaci részesedése.
Az észrevétel attól függetlenül jogos.
Miközben az AMD 9.2%-a még mindig nevetségesen alacsony, vajon 2021-ben mivel hoz el az nvidia 5.8%-ot? -
carl18
addikt
válasz
paprobert #4859 üzenetére
A kérdés hogy ez az árazás mikor jut el magyarországra? Mert nálunk idehaza elég sok időbe telik ameddig ide ér a nyugati árazás! :S
Tudtommal az AMD a legnagyobb rendelést Ryzen 3600-ra és 5600X-re adta le a TSMC háza táján. Szóval nem meglepő hogy mostanra kezd helyre állni is a készlet hiány.
Ezekre lesz ugyanis a legnagyobb kereslet, akinek meg drága cpu kell munkára nem számít az árazás ott a 5900X 5950X -
válasz
paprobert #4347 üzenetére
pusztán az érveléseddel van baj, világosan látszik, hogy még az általános iskolás szint is problémát jelent jelen esetben, csak éppen neked...
De ahogy BiP írta. elengedem, pedig 1 órája szerkesztgetem a hozzászolást neked, de kb annyi értelme lett volna elküldeni, mint estimesét felolvasni a hintalónak...
Tényleg nem sértés, nem tehetsz róla, ez egy nyilvános fórum, ahova sajnos azok is beírkálhatnak, akiknek nem hogy erről, de kb semmiről sincs halvány lila fingjuk se...
Thx mégegyszer BiP! ( megmentettél 1 hónap kényszerpihenőtől )
-
-
Cathulhu
addikt
válasz
paprobert #4345 üzenetére
Szerintem inkabb te olvasd el ujra amiket irtam. Jaguarnal regebbi, gyengebb processzorok is elegek ma a 40-50 fps-re, nem 30 a limit, mert egyszeruen nem a processzor teljesitmenye limitalja az elmult 15-20 evben a jatekok sebesseget. Ha most 8xZen2@3.5GHz lesz az alap, akkor az 8 ev mulva is pont annyira eleg lesz mint most. Es mar most is elerheto ennel jobb, sot mar tavaly is elerheto volt, szoval a Zen3mal jo esellyel nem lesz gond 10 ev mulva sem ha a 60-at akarsz beloni magadnak. Kelted itt a feszultseget meg a masik topicban is, hogy szerinted milyen gyorsan fog elavulni az uj generacio, de erre abszolut semmilyen logikus magyarazatod nincs. Reszemrol befejeztem, szemelyes meggyozodesekkel nem lehet vitatkozni.
-
Cathulhu
addikt
válasz
paprobert #4337 üzenetére
[link]
8 eve vannak 8 magos konzolok, tizensok eve 4+ magos asztali processzorok, es az elmult 3-4 evet leszamitva nem igazan mozdult el a piac az 1 eros magot igenylo jatekok felol. Innentol kezdve ha ma megveszel egy 8 magos Zen2-t, akkor rohogve meglesz a 60 fps-ed 8 ev mulva is, de szerintem egy sima 6 magos Zen1-gyel sem kell semmitol se tartani. Amit nem akarsz megerteni, hogy a jatekok mar tizenpar eve nem CPU limitaltak, hanem mindig az aktualis GPU az ami meghatarozza a vegso FPS-t, mert egyszeruen a CPUk mar elertek azt a szintet, amire egy jateknak szuksege van. A vulkan es a DX12 elterjedese meginkabb kitolja a CPU-k hasznos elettartamat. -
Cathulhu
addikt
válasz
paprobert #4334 üzenetére
de mint irtam a masik topikban is, meg mindig hulyeseg maga az otleted is meg az ervelesed is. Tizenpar eves processzorok sincsenek jelenleg a 30 fps limitnel modern jatekok alatt modern GPUval. Termeszetesen van proci limit, mert 50 helyett lehetne 140 fps-t is kihozni, de teljesen mindegy, mert nem 30-rol beszelunk. Hekk, egy 2 magos sok eves pentium is rohogve hozza a 60 fps-t, meg a sokat szidott 9 eves bulldozerek is.
-
BiP
nagyúr
válasz
paprobert #4332 üzenetére
Nem csoda, hogy más is értetlenkedett. Összemosod a dolgokat.
1. Nem vitatta senki, hogy a nagyobb cpu kapacitást nem lehet elhasználni egyéb feladatokra. Sőt, jól is jön az extra kraft.
2. Viszont a 30fps-> 60fps problémáját egy dupla erős cpu önmagában nem fogja megoldani. Erről beszéltünk. -
BiP
nagyúr
válasz
paprobert #4324 üzenetére
Ööööö, mióta kell dupla olyan proci a dupla FPS-hez?
De egyszerűbb összehasonlítani, hogy milyen PC tudja hozni a PS4 Pro meg az Xbox OneX teljesítményét, (egy i5/ryzen5+ 1660Ti szerintem elég, de most csak így hasból mondom)
és ebből lehet vetíteni, hogy kb. mi kellhet a PS5 / Xbox Series X szintű teljesítményre PC-n. (hát nem 7GHz vagy 16mag.) -
Cathulhu
addikt
válasz
paprobert #4324 üzenetére
???
Hol/melyik jatekban van jelenleg vagy volt a kozelmultban procilimit 60 fps alatt?
Konzol sem a 7db 3.5GHz-es Zen2 miatt lesz epp eleg a 30-ra. Es miert is kellene 7GHz Zen2-nek megfelelo egyszalas teljesitmeny?
Jelenleg a procilimit boven 100 fps folott szokott kijonni, az alatt sokkal inkabb GPU limit van. RT-vel ez meginkabb hatvanyozottan igaz lesz. -
S_x96x_S
addikt
válasz
paprobert #4011 üzenetére
> A 3600 199 dolláron nyitott.
> Vagyis 6 magon +50%-os az áremelkedés.A 3600X és a 3600XT meg $249 -al ..
ez meg $299nyilvánvaló, hogy az elején limitált a gyártókapacitás ..
és az addig az eddigi Inteles - a legjobbat - és az ár nem számít - maximalista célcsoport is
most ZEN3-at akar ..ez a piac törvénye ...
2-3 hónap és normalizálódnak az árak .. főleg ha az Intel is kihozza az új procijait egy kicsit versenyképesebb árakon.
-
joysefke
veterán
válasz
paprobert #3180 üzenetére
Árcsökkentés a régi Zen2-nek, ártartás a refreshnek, áremelés a Zen3-nak.
Ennek lenne értelme. Ha a ZEN3 tényleg olyan jó mint ahogy a pletykák sugallják (+ órajel +ipc) akkor bőven elképzelhető, hogy tanulva az nVidia árazási stratégiájából árat emelnek, azt pedig egy ilyen köztes refresh generációval szépen le lehet vezetni.
A refresh pedig jó pár hónapig kint lehet, logikus, hogy árban fölé érkezzen a ZEN3
-
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #3094 üzenetére
Hát nem tudom, a MF adatok alapján a DIY piac 85-90%-t viszik, nem érdemes arra kommunikálniuk, hogy érdemes elhalasztanod a vásárlásodat.
A oemek és a szerverek piacán meg valószínűleg a megfelelő emberek megkapják a megfelelő információkat NDA alatt.
A lassítással kapcsolatban egyetértek. Illetve azt nem tudjuk, hogy vajon a Rome azért nem nyer olyan teret, amit a benchmarkból gondolna az ember, mert ehhez idő kell, mert a szerver partnerek olyan gépeket állítanak össze, amilyet a vásárlóik akarnak, és amíg a vásárlók nem akarnak AMD konfigot, addig felesleges pénzkidobás azt kínálni. És így itt a sales érvényesül, további technikai paréterek, vagy még több százalék előny semmit se számítana rövidtávon.
Vagy pedig arról van szó, hogy a rome még mindig nem elég jó ahhoz, hogy a fejekben teret nyerjen.Máskülönben szerintem az Armos szerver cpuk miatt nem lehet lassítani. Van már kettő (amazon graviton, fusitsu A64FX ), ami remekül muzsikál és van vagy három tervek formájában. Ezeknél jobbat kell kínálni.
-
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #2949 üzenetére
A 47ns egy átlagérték, ha jól gondolom. rákerestem, jópár helyen L3$ latency-re ilyen 10-13ns értékek vannak, tehát ez nyilván nem független a kiolvasott adat méretétől.
Azt nem tudom, hogy az mennyit adhat hozzá egy consumer életéhez, hogy onnantól nem 16mb, hanem 32MB L3$ érhető el egy maggal. Mármint nyilván ST szempontból.
Azért nehéz kérdés ez, mert eddig szembe kellett nézni olyan kérdéssel, hogy ha 2 magos terhelés van, akkor mi az előnyösebb? Ha ugyanabban a CCX-ben indul a második szál, mint az első - akkor a hőtermelés ugyanazt a CCX-et terheli, és a két mag osztozik az egy CCX-hez tartozó gyors elérésű L3$-en, de ha adatot kell megosztani, akkor az gyors.
A másik lehetőség, hogy a másik CCX-ben levő magon fut a másod szál, akkor magonként ugyanannyi a cache, nem kell osztozni, de ha adatot kell cserélni, akkor az a memórián keresztül történik, tehát nagy a latency impact.
Ez a kérdés - legalábbis CCD-n belül - felszámolódik.
Szerintem ennek ott lesz leglátványosabb hatása, ahol a Ryzen eddig gyengébbnek tűnt, mint az inteles versenytársak: a játékokban. -
S_x96x_S
addikt
válasz
paprobert #2861 üzenetére
> Szerintem az AMD a saját proprietary modulációjával akarja
> megelőzni a valódi szabvány megérkezését.mivel az Intel 2021 -ben már elvi -lét- kérdést is csinál a CXL(PCIe5.0)- erőltetett megjelenéséből
és néhány ARM-es szervernél is várható a PCIe 5.0 jövőre ;
emiatt ha az AMD kihagyja a ZEN3-nál, akkor fél-1 éves csúszásban lesz a többiekhez képest.vagyis az AMD-nél nincs tere a kisstílű betartásoknak..
ha ilyet csinál magát szívatja meg.. -
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #2808 üzenetére
"Az internetet sikerült azért olyan APIk és protokollok mentén megoldani, amelyek gyártó agnosztikusok, és nem szükséges szerver-kliens arch azonosság. "
Ha viszont így van, akkor az sem jelent kötőerőt már, hogy ha x86-os gépen fejlesztesz, akkor az a tuti, ha biztos, ami biztos a production platform is x86. Hanem lehet tényleg az, amin a szoftver jobban fut, ami kevesebbet fogyaszt, vagy amit a hyperscaler legolcsóbban kínál, stb.(Ez persze nem teszi igazzá, amit coreteks mondott a mobiltelefonokkal kapcsolatban.)
-
Petykemano
veterán
válasz
paprobert #2803 üzenetére
Szerintem egyelőre a mobil kliens és a szerver között nem annyira szoros az összefüggés. Ez persze változat. De a Linus Torvalds mondását a fejlesztő eszköz és a szerver között erősebb az összefüggés, valódibbnak gondolom. Ő azt mondta, hogy az x86 szerverek közötti terjedését az olcsóság mellett az tette kényelmessé, hogy forgattál valamit a fejlesztő eszközödön és biztos lehettél benne, hogy az fog futni a szerveren is, nem fogsz belefutni platform-különbségek okozta hibákba. És hogy ez Arm szerverek széleskörű terjedéséhez az kellene, hogy a fejlesztő eszközök lecserélődjenek Arm alapúra.
Persze ez egyáltalán nem kizárt. Ha pl az Apple vált Arm-ra, akkor máris egy elég széles réteg fejleszt Arm processzoron és az lenne számukra a legkényelmesebb, ha biztosan semmilyen gebasz nem történik scak azért, mert a felhőben x86 procin fut, amit készít.
-
DraXoN
addikt
válasz
paprobert #2698 üzenetére
Esélyes, hogy GPU-t csak akkor kap (erőset különálló chipen), amikor a HBM, vagy valami hasonló gyors és nagy L4(?) szintű memória is lesz a foglalaton, mint "gyorsítótár" közös címtérrel.
GloFonak a következő év végén, vagy rá következő év elején jövő technikája, lehetővé teszi a 12nm-es technikájukra való HBM ültetését és interposer használatát. Az egy "másik" 12nm-es technika lesz a részükről, nem egyezik meg a mostanival (12LP). Elvileg ez a technika felhasználja a törölt 7nm-re fejlesztett dolgaikat, és skálázódásban is azt vallja a glofo, hogy a 7nm-hez van közelebb sűrűségben (bár nem tudom, akkor miért 12nm-nek nevezik?
).
Persze, nincs ígéret szinten se semmi arról, hogy AMD használná, de mind időben, mind a tervekben nagyon jól beleillene ez a fejlesztés a részükről (és AMDtől jöhet akkora megrendelés, hogy esetlegesen megérje nekik kicsit aládolgozni egy-egy projekt mellé, főleg ha egész termékvonalak épülnek erre).Ez megszüntetheti az említett szűk sávszél problémáját.
A közös címtér miatt meg nem kell majd mindent betölteni a cpu-n levő ramba, csak ami kell, így a gyorsítótárban elfér a fontos adat és ami később kell majd át lehet tölteni a fő ramból (már azt is gyorsabban ddr5 alapokon).
Én mindenképp a zen4 vagy zen5 időszakára várnám a következő nagyobb design ugrást emiatt. Azt nem tudom persze ez már 3D tokozás lesz-e, vagy csak esetleg 2.5D, vagy marad 2D mint a mostaniak. Hely szempontjából a 3D a legjobb, de a hűthetőségnek erősen gondot jelent. A 2D ügye sok helyet igényel, és esetlegesen nagyobb távolságokat ami késleltetésben nem jó. A 2.5D egy jó kompromisszum lehet.Én így képzelem jelenleg:
2022 év vége:
zen5 cpu chiplet 1db (16mag) 5nm
IO GloFo 12nmLP a tetején 8GB HBM memória
RNDA2 alapú navi chip 5nm, kb. a mostani 5700XT szintjén
DDR5 memóriavezérlő az IO dieben.tarthatónak gondolom egyedül azt nem tudom kell-e ehhez interposer, ha a sávszélesség megköveteli akkor kellhet, jelenlegi IF sebesség ugyanis kevés lenne VGA és CPU számára, hogy egyaránt rajta csücsüljön, egy szint után meg a foglalatban lehet nem lehet kellő mennyiségű vezetéket elvezetni (hogy árnyékolva is legyenek), kérdés hol van erre a határ (persze, nélküle olcsóbb jóval). Nem kizárt akár, hogy több teljesítményszint létezzen, az olcsóbbak kevesebb HBM-el, kisebb GPU-val, feles chiplettel interposer nélkül, az erősebb meg "ami belefér" készülhet, nagyobb GPU is elfér ha van interposer mivel közelebb tudnak kerülni egymáshoz az alkatrészek.
-
TRitON
aktív tag
válasz
paprobert #2683 üzenetére
DDR1 - max. 400MT/s
DDR2 - max. 1066MT/s (DDR1x2.7)
DDR3 - max. 2133MT/s (DDR2x2)
DDR4 - max. 3200MT/s (DDR3x1.5)
DDR5 - max. 6400MT/s (DDR4x2)
Négy generációváltás alatt 400MT/s-ről 6400MT/s-ra gyorsultak, ez tizenhatszoros sebességnövekedést jelent (itt a sebesség ugye DRAM adatbitenként értendő), tehát generációnként duplázódott a sebesség. Ez szerintem exponenciális növekedés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Intel Core i7-8700, i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged