Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6704) Petykemano válasza S_x96x_S (#6703) üzenetére


Petykemano
veterán

Természetesen tudni nem tudok semmit, csak találgatok, amiben nagy a bizonytalanság.

Azt is mondták, hogy az N5 esetén a lead time (ami ha jól értem az, nagyjából a recept leadása és a chip kézhezkapása között eltelő idő) sokkal rövidebb, mint az N7 esetén volt - köszönhetően a több EUV layernek.
Tehát például N7 esetén lehet, hogy kellett várni 4-5 hónapot a tömeggyártott termékre, N5 esetén már csak 3-at. (Ez természetesen még véletlenül sem azt jelenti persze, hogy a TSMC ennyire rugalmasan venné fel a rendeléseket, a waferre, a gyártókapacitásra továbbra is évekkel előre le kell szerződni)

Emiatt én egyelőre optimista vagyok azzal a megjegyzéssel kapcsolatban, hogy még nem gyártják nagy mennyiségben.

Viszont az igaz, hogy a másik fontos összetevő az IOD. Szerencsére az IOD is N6-on készül - elvileg a desktop változat is - tehát elvileg ugyanúgy érvényes lehet rá - a több EUV layer miatt - a rövid lead time.

Harmadik érvként bedobnám, hogy hát azért az AMD biztos nem olyan hülye, hogy ráengedje a Zen4-et az áprilisban elrajtoló Zen3D-re és olcsóbb Zen3 változatokra (2-3 hónappal később). De miért ne? Ha például első körben csak 12-16 magos változatok jelennek meg, akkor elférnek egymás mellett.

Természetesen tudni nem tudok semmit, csak találgatok, amiben nagy a bizonytalanság.


Apropó, mit gondolsz...
Tudjuk, hogy az EPYC IOD valójában nagyrészt csupán 4 desktop IOD egyben történő legyártása, ahol a kvadránsok között persze van kapcsolat, de messze nem olyan szoros/gyors, mint azt kezdetben reméltük. Mit gondolsz, mikor jön el az pillanat, amikor nem fogják egyben gyártani az EPYC IOD-t, hanem EFB-vel kapcsolják össze (kábé mint ahogy a Sapphire rapids) ?

[ Szerkesztve ]

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.