Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#35601) Alg


Alg
veterán

Nekiálltam unalmamban kicsit legozni a fával, itt kb. magasságra pont a vízfelszínen lenne az ágak teteje, illetve bal oldalt kb. 10 centire a 80-as üveg szélétől a hosszú ág vége.

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#35602) Bondix


Bondix
tag

Sziasztok

Kislányomnak egy egyszerű akváriumot dobtam össze egy sziámi hallat szeretet volna semmi más

Tegnap tettem bele egy viz melegítő 24fokra állítva és a víz tetején ma egy ilyen réteg keletkezett.
A kérdés ez mi?

Köszi előre is

(#35603) bringasisti válasza Bondix (#35602) üzenetére


bringasisti
őstag

Italos papírral le kell a víz felszínét fedni, majd óvatosan eltávolítani. A keja nem zsíros nagyon. A vizet a szűrő úgy nyomja vissza, hogy a víz felszíne fodtozodjon.

BENEFON DELTA--------N8

(#35604) era51348


era51348
friss újonc

Sziasztok! Szeretnék egy Aquel fan minire szivacsot barkácsolni, nem tudom hogy kell. Vmiféle video v leírás jó lenne, kerestem, de nem találok semmit. Köszi!

(#35605) Bondix válasza bringasisti (#35603) üzenetére


Bondix
tag

"Italos papírral" ?

(#35606) Silentfrog válasza Bondix (#35605) üzenetére


Silentfrog
Topikgazda

Parírtörlő .Rádobod a vízfelszínre és leveszed.

(#35607) Bondix


Bondix
tag

Szűrő még nincs az akváriumba de...
Ma leszívtam a vizet és újra töltöttem és megint olyan lett 3h múlva a víz teteje.
A víz 27fokos.

Mitől alakul ez ki?

Mert régen volt, hogy elromlott a szűrőm és akkor se volt ilyen a régi akváriumom. Tehat nem gondolom h a szűrő hiánya miatt.

(#35608) Silentfrog válasza Bondix (#35607) üzenetére


Silentfrog
Topikgazda

Szűrésre mindenképp szükséged lesz az nélkül nem lehet a pici akváriumokat fenttartani.
Az etetőanyagokból kioldódó olajok és fehérjeszármazékok miatt szokott ilyen lenni a vízfelszín.

(#35609) szat8 válasza Bondix (#35607) üzenetére


szat8
tag

Csak egy tipp:
Könnyebb segíteni, ha több infót adsz meg.
A víz hőmérséklete és egy fénykép felülről nem valami sok adat.

(#35610) Bondix válasza szat8 (#35609) üzenetére


Bondix
tag

Hat nem tudom mi lehet több infó :)

Mondjuk az akváriumba ezek vannak a kettő figura a béka es a szellem már nincs, mert arra gondoltam, hogy amikor a víz melegítő bekerült akkor azoknak az anyaga miatt kezdet engedni. Csak egy ötlet...
Itt még tiszta volt a víz felszín aztán jött a melegítő és...
De mióta kivettem azt a két figurát volt víz csere és ugyan az lett a végeredmény

[ Szerkesztve ]

(#35611) szat8 válasza Alg (#35601) üzenetére


szat8
tag

Szép arányos hardscape, szerintem pár kicsattanóan egészséges növény köré, és már is tökéletes akvárium lesz belőle.
Most rakott fel pár napja MD egy új videót, amiben nagy kerek kavicsok, hasonló szögben elrendezett fák vannak (csak nagyobb léptékben), és elég egyszerű növények, sok zöld. A színes halak látványosan mutatnak az egyszerű színvilágú akváriumban, nekem nagyon bejön! Már a régi kongó lazacos akváriuma is az egyik kedvencem volt.

Múltkor vettem még pár narancs színű cseresznye garnélát az eddigiek mellé, és ma vettem észre, hogy végre megint petés az egyik!
Eddig sosem jött össze a szaporulat, drukkoljatok, hogy végre legyenek kis garnélák! :)

(#35612) bringasisti válasza Bondix (#35610) üzenetére


bringasisti
őstag

Szűrés, növény, és nuku műanyag! A papír az egy bevált módszer kérdőjel nélkül.

BENEFON DELTA--------N8

(#35613) Alg válasza Bondix (#35610) üzenetére


Alg
veterán

Az a betta nagyon szép, sokkal szebb berendezést érdemelne :( Pozitív hogy legalább az akvárium mérete megfelelőnek tűnik.
Dobjál bele legalább egy microsorumot valami fára/kőre kötözve, annak túl sok fény sem kell, és már az is rengeteget segít. Ha nem akarsz költeni rá, kérdezd meg akvarista FB csoportokban nincs-e valakinek felesleges, ritkításból.

Simán lehet hogy poros volt a kavics vagy a díszek amit beraktál, vagy túl sokat etetsz. Egy ilyen steril akváriumban nem is fog megszűnni, pláne ha szűrő sincs. Ha leszívod a vizet azzal a felszínen lebegő cucc bent marad. Ahogy írták előttem, konyhai papírtörlővel leszedhető.

Mindenképpen kell vagy egy jó szűrő (és nem, nem a belső kis keringető - minimum egy méretesebb akasztós szűrő, vagy egy kisebb külső - eheim classic 150 - lenne jó ha nem akarsz növényeket tartani) - és/vagy élő növények hogy bármiféle stabilitás kialakulhasson az akváriumban.

Bettát könnyű etetni, csipesszel egyesével adod neki a kaját, amennyit megeszik, így nem eteted túl.

Ízlésről nem vitatkozunk, de légyszi-légyszi legalább valami természetközelit próbálj összerakni, sokkal szebb látvány lesz - te sem szeretnél műanyag barbie-házban lakni gondolom... A hajó felőlem maradhat, de a műanyag béka, szellem, meg piros kristály-kavics nem akváriumba való.

[ Szerkesztve ]

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#35614) szat8 válasza Bondix (#35610) üzenetére


szat8
tag

Ez máris több infó!
Hasonlót tippeltem az első kép alapján.
Ne vedd rossz néven egyik tanácsot sem, itt mindenki jó szándékkal akar segíteni.

Ahogy pl @Alg írta, lehet bele rakni egyszerűen tartható, nem igényes növényt.
Fontos szempont, hogy mennyi pénzt illetve időt van kedved rászánni.
Van pl. olyan növény, ami már eleve dekorra van rögzítve, azzal tényleg szinte a világon semmi dolgod, csak berakod az akváriumba, cserébe nem olcsó. Mint pl. ezek: [link] [link]
Ha kicsit több időt vagy hajlandó rászánni, és a dekorkavics helyett raksz bele akváriumi növényeknek való talajt (mint pl az ADA Amazonia), akkor ültethetsz bele gyorsan növő növényt, mint pl. ez itt. Csak leszeded róla a cserepet és a gyapotot, és benyomod a gyökerét a földbe, ennyi az egész! Ha nagyra nőtt, amit levágsz róla, vissza tudod ültetni ugyanilyen egyszerűen!
A növény és a talaj is segítenek a víz szűrésében.

Ha lesz szűrőd, a hal miatt vízbe kerülő ammónia (ami egyébként bizonyos koncentráció felett kinyírná a halat), átalakul tápanyaggá (pl nitráttá, de nem akarom részletezni), amit ezek a gyorsan növő növények felhasználnak, így egyensúly tud kialakulni, és nem kell olyan sűrűn cserélgetned a vizet, mint egy olyan akváriumban, amiben nincs semmi növény. Ráadásul szép látvány is egy élő növény szerintem. :)
A szűrőben lévő bacikat, amik a szűrést végzik igazából, a klóros víz rögtön kinyírja. Ezért vagy hagyd állni a vizet, amíg felbomlik benne a klór (elnézést, ha pongyolán fogalmazok), és csak utána tedd az akváriuba, vagy használj vízcserénél vízelőkészítőt, ami azonnal semlegesíti a csapvízben lévő káros anyagokat. Nem olcsó, de sokáig elég, nagyon kevés kell belőle egy alkalommal!

Jaj igen, és ahogy írták, a túletetés okozhatja az olajos felszínt. Melegebb vízben gyorsabban lejátszódik a felgyülemlett halkaja bomlása. Csak annyit adj neki, amit azonnal megeszik.

Szerintem szép, hogy a kislányodnak akváriumot csinálsz! Én is a lányaim szobájába raktam, és velük együtt élvezzük nézegetni. Remélem kedvet kapsz a hobbihoz, és megfogadsz néhány jó szándékú tanácsot. :)

[ Szerkesztve ]

(#35615) bringasisti válasza Alg (#35613) üzenetére


bringasisti
őstag

Azt se lehet tudni, hogy a sok hupikék törpikék -ből mi oldódik ki!

BENEFON DELTA--------N8

(#35616) Warton válasza Bondix (#35610) üzenetére


Warton
őstag

Itt se tiszta a víz, homályos az egész, és nagyon szomorú látvány. :( A víznek kristálytisztának kéne lennie alapesetben.

(#35617) bringasisti válasza szat8 (#35614) üzenetére


bringasisti
őstag

Korábban írtam hogy a víz előkészítő hatóanyag tartalma körülbelül 5 forint !!!!!! Ezért mindenki saját magának csináljon egy koncentrátumot és azt használja.

BENEFON DELTA--------N8

(#35618) Alg válasza bringasisti (#35617) üzenetére


Alg
veterán

Jó, de te ezer liter számra cserélted a vizet...
Aki heti 50 litereket cserél annak nem éri meg a tökölést, annyira nem drága és sokáig elég.

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#35619) era51348


era51348
friss újonc

Sziasztok! Szeretnék egy Aquael fan minire szivacsot barkácsolni, de nem tudom hogy kell. Vmiféle video v leírás jó lenne, kerestem, de nem találok semmit. Vettem szivacsot is, de azt nem tudom, hogy illeszthetném rá az aljára a szűrőnek, milyen cső kellene hozzá, azt hova dugjam :)Egy barkácsférfi sincs köztetek? :B

(#35620) Warton


Warton
őstag

A kolléga betta akváriumának a hatása alá kerültem, és nem akarom megbántani, így inkább megmutatom az enyémet, ami messze nem tökéletes, de talán egy fokkal jobb.

Az Én kislányom betta akváriuma 30l:

A Spongyabobnak tudom nem itt kéne lennie, de ezvan. Van még bent egy 5-6 centis anci (egyelőre elfér itt is, majd ha nagyobb lesz megy a 100-asba, addig pucolja az üveget), három talajtakarító hal (nemtudom a nevüket, úgy kaptam) és talán egy igazi csiga is. Próbálkoztam xifot rakni a betta mellé, de nem működött a kémia közöttük, úgyhogy kikerült.

Két anubias, fára kötve, windelow, valami moha, meg a jobb oldalt az az izé, ami gyökeret vert a nagy kőbe is. Tápozás: hetente profito és kálium, naponta carbo, havonta kálium helyett vas. A szűrő valami olcsóbb Eheim belső szűrő, talán 60-as vagy valami ilyesmi. Sajnos bealgásodnak néha a tereptárgyak (nem annyira vészes azért) (az okok a szobába rásüt a nap, illetve a kislányom túleteti a halat), akkor mennek be a nagy akvába, ahol a +60 fős garni takarító személyzet pár nap alatt le szokta takarítani, aztán vissza.

Egyébként azt vettem észre, hogy a betta szeret bújkálni a növények között, ráfeküdni a levelekre, stb. úgyhogy a hal mentális jóléte miatt is érdemes igazi növényeket rakni az akvába szerintem.

(#35621) Bondix válasza szat8 (#35614) üzenetére


Bondix
tag

Na ujra kezdtem és a piros kavicsok kuka...
Vettem egy egyszerű szűrőt elsőre.

A kérdésem az lenne hogy ez elvileg szűrő és levegőztettő és esőztettő.

Melyik a jobb ha esőztettő vagy ha a légbefuvó használom?

Másik ha a legbefuvó kikapcsolom estére azaz elzárom a levegő nyílás akkor gondolom a szűrő attól még megy és nem lesz gond? Mert elég hangos azért kérdezem ezt.

köszi

Warton : Szép :)
Elsőre nem szerettem volna ennyit költeni őszintén meg idő is...
De lehet pár hónap és rá kattanok a dologra 😂

[ Szerkesztve ]

(#35622) szat8 válasza Bondix (#35621) üzenetére


szat8
tag

Örülök, hogy nyitott vagy a tanácsokra!
Azt javaslom, állítsd esőztetőre, olyan módon, hogy a víz alatt kicsit felfelé állítod, hogy jól fodrozza a vízfelszínt. Már ez is segít egy kis oxigént bejuttatni a vízbe, és a tetején lévő olajréteg kialakulásáabis akadályozza. De ha raksz bele valami egyszerű kis növényt, az szintén sokat segít a halnak.
Nekem igazából nincs tapasztalatom növény nélküli akváriumban, ezért a többiek jobban tudnak segíteni, hogy elég-e a vízfodrozás a hal oxigén ellátására, vagy annál azért több kell.

Azt fontos tudni, hogy a szűrőnek állandóan keringetni kell a vizet, nem szabad éjszakára kikapcsolni.
Ennek az az oka, hogy máskülönben a szivacsba telepedő hasznos baktériumok, amik a vizet tisztítják, nem kapnának oxigént éjszaka, és kipusztulnának, akkor pedig nem ér semmit a szűrő.
Ugyanezen okból a szűrőben lévő szivacsot nem szabad csapvízben mosni, mert az is azonnal megöli a bacikat. Csak klórmentes vízben szabad kicsit kinyomkodni, 1-2 hetente. Nem baj, ha pár hét után koszosnak látszik a szivacs, annak olyannak kell lennie!

Szóljatok, ha valamit rosszul írtam volna, nehogy félrevezessem a kollégát!

Ja, és ami az ingyen növényeket illeti, egy marék úszónövényt bármikor tudok adni, ha Gödöllő felé jársz.

[ Szerkesztve ]

(#35623) Bondix válasza szat8 (#35622) üzenetére


Bondix
tag

Tehat a víz alatt legyen és fodrozza a vizet csak?
Tehát nem az h fentről esik rá mintha esne az eső? Ez jó hír mert annak igencsak olyan hangja volt mint tini koromba pohárból pohárba töltőgettük a vizet es...😂
S nem is ugy h annyira közel legyen h bugyborékol a víz felszín amikor víz alól nyomja?

(#35624) szat8 válasza Bondix (#35623) üzenetére


szat8
tag

Igen, én úgy gondoltam, de nem vagyok benne biztos, hogy növény nélkül az elég oxigént juttat-e be, vagy mégis kellenek a buborékok ilyen esetben.
Ezt majd valamelyik nálam tapasztaltabb fórumtársunk tudja megmondani, ezért is írtam, hogy javítsanak ki, ha rossz tanácsot adtam ezügyben.

(#35625) Bondix válasza szat8 (#35624) üzenetére


Bondix
tag

Egy halnak szerintem elég jött be így is :) Köszi
Közbe rá néztem Google is h mi a fodrozás előnye...

(#35626) Bondix


Bondix
tag

Az kérdésem az, hogy elég ha onnan fodrozza a vizet szembe?
kb az akvárium feléig láthatóan mozog a víz felszíne.
Vagy ezt az akváriumba hosszába kell neki?
Vagy akkora jelentősége nincs?
A halat nem zavarja úszik arra is tehat nem olyan erős ami gondolom jó

(#35627) szat8 válasza Bondix (#35626) üzenetére


szat8
tag

Jobb úgy elhelyezni, hogy hosszirányban sodorja a vizet. Alapvetően az a cél, hogy mindenhol szépen áramoljon az akváriumban a víz, ne legyen mozdulatlan víztömeg benne. Ennek sok előnye van, pl az egyenletesebb hőmérséklet eloszlás, és hogy bizonyos algák nem telepednek meg benne, ha van vízáramlás.
De nem szükséges, hogy a felszín végig látványosan fodrozódjon.
Ízlés kérdése, de nekem sokkal jobban tetszik már jelen állapotában is, mint az előző változat. Csak így tovább! :)

(#35628) Eugene Roe válasza Bondix (#35607) üzenetére


Eugene Roe
őstag

27? 25-nél több gyakirlatilag semminek sem kell.

It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

(#35629) szat8 válasza Eugene Roe (#35628) üzenetére


szat8
tag

Azt hiszem a bettát 25-28 °C között szokták írni. Az kifejezetten szereti a melegebb vizet. De nincs tapasztalatom, csak olvastam. :)
Tény, hogy érdemesebb az alsó határt súrolni, mert akkor kevésbé nő az alga.

(#35630) bringasisti válasza Alg (#35618) üzenetére


bringasisti
őstag

Én vagy húsz éve vettem 150 forintért 100 g nátrium-tioszulfát granulátumot. 0.1 g 100 ml törzsoldat. 1 ml törzsoldat 50 l akvárium vízhez elég.

BENEFON DELTA--------N8

(#35631) bringasisti válasza Warton (#35620) üzenetére


bringasisti
őstag

Szép

BENEFON DELTA--------N8

(#35632) bringasisti válasza era51348 (#35619) üzenetére


bringasisti
őstag

Tegyél fel egy képet és mondjuk mit kell csinálni.

BENEFON DELTA--------N8

(#35633) Eugene Roe válasza szat8 (#35629) üzenetére


Eugene Roe
őstag

A képet utána láttam, annak jó a meleg. Bár 25-26 felett nem fűteném, ha van rajta tető. Igazából nem maga a víz fontos neki, hanem, hogy a labirintkopoltyús légzésnél ne vegyen hideg levegőt.

It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

(#35634) Bass


Bass
addikt

Sziasztok
Opálos a vizünk.Abszolút kezdők vagyunk. Vettünk akváriumot,egy hétig halak nélkül ment a szűrő,lámpa stb ahogy a boltban mondták.Aztán vettünk 6db halat 2 molly,2 neon,2guppi kezdésnek. Hazahozruk őket és ahogy javasolták a telepitést végeehajtottuk aztán kb egy óra múlva jelentkezett az opálosság,persze enni is adtunk nekik.Mi lehet ez? Üresen semmi baja nem volt a víznek,a kajára vagy arra vizre tudok gondolni amivel hazahoztuk a halakat mert valamennyi abból is ment bele.Remélem nem lesz bajuk,mit tudunk ezzel csinálni? Köszönöm

"The gods who light up the sky at the gate of sethu"

(#35635) Warton válasza Bass (#35634) üzenetére


Warton
őstag

1. 30% vízcsere. A vízbe tegyél vízkezelőt [link] Vagy pihentetett vízzel csináld.
2. Valószínűleg a szűrőd (nem írtad milyen) sem állt még be, nincsenek bacijaid. Nem írtad, hogy milyen szereket raktál a vízbe, meg mekkora az aksi, de egy ilyesmi lehet, hogy segítene: [link]
3. A talaj túl nagy kavicsokból áll, meg fog benne ülni a reka.
4. Rövid távon a 2 neon nem jó, kb. 8-10 kéne belőle akkor érzik biztonságban magukat, főleg, ha guppi is van. Persze ez függ attól mekkora az akva, amit nem írtál le.

[ Szerkesztve ]

(#35636) Alg válasza Bass (#35634) üzenetére


Alg
veterán

Műnövény, műfa, kavics -> hiába ment a szűrő az üres akváriummal, nem volt ami beindítsa a nitrifikációs kört, így valószínűleg egy baci-túlszaporodás miatt lett opálos a víz. Ahogy előttem írták :
- 30-50% vízcsere,
- türelem - semmiképpen se csinálj szétszedős, mindent kipakolós és megpucolós, 100% vízcserés nagytakarítást
- Jó lenne egy ammónia teszt legalább, de lehet hogy drágább mint a halakból újat venni ha esetleg gond lenne :U
- Ajánlott a talajt valami barátságosabbra cserélni (az is jobb már ha a tetejére szórsz egy réteg homokot - fekete is van, ha az tetszik)
- Erősen ajánlott valami természetesebb berendezés, élő növényekkel (anubias, microsorum, esetleg úszó növény is mehet). A műanyag növények heteken belül be fognak algásodni és csak egyre rondábbak lesznek. Az a pici szűrő pedig nem fogja tudni megtartani az egyensúlyt növények nélkül.
- Elég kicsinek tűnik az akvárium, halakat én minimum ~40(de inkább 60) litertől felfelé tartanék csak, esetleg egy db. betta vagy egy csapat mikrorazbóra (Boraras fajok) elvannak egy jól berendezett 25-30 literben... kb a 45P méret a halas akváriumok alja (45x30x30 cm).

Spongyabobot inkább nem kommentálom

[ Szerkesztve ]

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#35637) bringasisti válasza Bass (#35634) üzenetére


bringasisti
őstag

Két dolgot tudok javasolni. Ezentúl a boltos hülyeségét ne vedd figyelembe! Egy vízben ha járatod a szűrőt mikor nincs hal benne akkor semmi nem történik azon kívül hogy az áramot fogyasztja! Kapcsoljál ki mindent, a víz a legkisebb mértékben se mozogjon. Erős fény mellett nézz meg különböző szögből, hogy a vízben egy felhő mozog-e. Ha nem mozog akkor kapcsoljál vissza mindent és kis vizcsere nem árt, de NE etesd a halakat csak három naponta. Ezek a különböző vízkezelő pacsmagok semmit nem érnek.

BENEFON DELTA--------N8

(#35638) Motion_Blur


Motion_Blur
félisten

Sziasztok!

Tudnátok ajánlani Fejér megyében (Székesfehérváron) olyan céget vagy embert aki akváriumot készít?

300-360 liter körüli medencét szeretnék készíttetni, és nem kell hogy optiwhite legyen.

Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section

(#35639) Silentfrog válasza Motion_Blur (#35638) üzenetére


Silentfrog
Topikgazda

Gárdonyba ismerek , ha jól nézem elég közel van hozzád. Nekem két 600 literest készített nagyon szép munkát végzett, és még kocsival el is hozta Szeged mellé.
Régebben biztos hogy ő csinálta a medencéket a Zsozsi halodába Vecsésre.
Írok elérhetőséget.

(#35640) Eugene Roe válasza Silentfrog (#35639) üzenetére


Eugene Roe
őstag

Mondjuk a Zsozsi haloda egy eléggé régimódi iskolát követ. Vékony oldalfalak, cserébe 2-3 rétegű merevítés. Halodába tökéletes, de nappaliba nem tenném :B

It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

(#35641) Vrck


Vrck
friss újonc

Sziasztok! Most kezdtem egy kisebb aksit totál kezdőként és egy claro 300 belépő víztisztitót adtak a szetthez. A hálószobában van az aksi és hát eléggé búg, rezonál a szűrő, este zavaró. Üvegehez nem ér a kábel se, nem tudom h hibás vagy csak simán gagyi ez a szűrő, esetleg ez telejesen normális hang. Kérdésem az lenne, hogy szerintetek van értelme szűrőt váltani, vannak majdnem "hangtalan" szűrők vagy költöztessem a nappaliba? :) Egy eheim pickup 45re gondoltam ha csere, de ha nincs értelme akkor nem költenék feleslegesen. 30 literes az aksi. Köszi

(#35642) szat8 válasza Vrck (#35641) üzenetére


szat8
tag

Vannak halk szűrők, nem pénzkidobás a csere.
Nekem külső szűrő van kicsit nagyobb (60l) akváriumon, ezért belsőt nem tudok tapasztalatból ajánlani, de az is Eheim ami nekem van, és nagyon halk.
A másik megoldás szigorúan növényes akváriumnál, hogy lehetséges szűrő nélkül is megoldani, de ahhoz azért alaposan utána kell nézned, és megérteni, mi hogyan tud egyensúlyban lenni az akváriumban.
Ha érdekel a téma, sok jó példát találsz rá az MJ aquascaping és az MD fish tanks YouTube csatornákon, ahol elmagyarázzák a trükkjeit.

(#35643) pjen válasza szat8 (#35642) üzenetére


pjen
félisten

Lehet abba tenni pár növényt és mondjuk 1 bettát, akkor szűrő se kell+ kevés kaja.

(#35644) senki11


senki11
aktív tag

Tiszteletem! Szeretnék berendezni egy családi akváriumot. Ez lenne az első próbálkozásom, így az egyszerűség kedvéért valamilyen startup szettben gondolkodom. Első blikkre ezt a biofilteres üveget néztem ki. Kezdésnek megfelelő lehet? Gondolok itt a filterre és a ledre is. Átlagos, szívósabb halfajokat szeretnék majd bele és növényeket is. De egyébként semmi extra. Szeretném megkérdezni, hogy jó nyomon járok-e ezzel a választással? Teljesen kezdő vagyok. Az infókat leginkább a youtube-ról szedtem, de rájöttem, hogy még a kezdőknek szóló információk rengetegében is igen könnyű elveszni. Ezért kérnék segítséget itt is, nálam tapasztaltabbaktól.

(#35645) pjen válasza senki11 (#35644) üzenetére


pjen
félisten

Az akvárium minél nagyobb annál kívesebb vele a gond. 60 liter elég kicsi.

(#35646) senki11 válasza pjen (#35645) üzenetére


senki11
aktív tag

Köszi! Értem.. Ettől nagyobbat viszont nem szeretnék most bevállalni. Sokat kellene sakkoznom az elhelyezés körül.

(#35647) Alg válasza senki11 (#35644) üzenetére


Alg
veterán

Gyári szetthez képest ez egész vállalható, legalábbis szűrő használhatónak tűnik (a töltetet lehet finomhangolni esetleg). A LED harmatgyenge, 7W 60literre semmi, de talán pár igénytelenebb növénnyel nem lesz gond, és valószínű lehet rajta később fejleszteni.

Mondjuk nekem jobban tetszik a letisztult, színtelen ragasztásos keret nélküli design, ez a sok fekete műanyag nem jön be, de ez egyéni ízlés kérdése.

Alternatíva: keret nélküli akvárium, valami alap külső szűrő (Eheim classic 250/350 vagy Oase Filtosmart) meg egy nem túl gagyi led-es lámpa (akár DIY is nagyon egyszerűen összerakható egy). Drágább lesz, de bármihez nagyon jó alap, ha esetleg később komolyabban foglalkoznál vele.

Ha tényleg semmi extrát nem akarsz a jövőben sem, akkor azt mondanám a linkelt szett élhető, vállalható - csak nem szabad túltelepíteni halakkal.

60l már jó kezdő méret, nekem 5 éve fut egy 60 literes kocka, sosem volt gond vele - most fogom lecserélni, de nem sokkal nagyobbra (90liter lesz, ekkora fér el)

[ Szerkesztve ]

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#35648) senki11 válasza Alg (#35647) üzenetére


senki11
aktív tag

Köszi! A startup szettek felé leginkább a tapasztalatlanság miatt kanyarodtam el. Gondoltam egy füst alatt megvan több fontos kellék is. Meg a fedél is praktikusnak tűnt. Úgy értem, hogy a fekete fedél nem engedi, hogy a víztükörről visszaverődő fény az akváriumon kívül mást is megvilágítson. Egységesebb képet nyújt így az akvárium. De lehet, hogy tévesen gondolom.
A linkelt üveg esetében egyébként nekem is gyengének tűnt a led (annak ellenére, hogy teljesen laikus vagyok). Talán mégis inkább össze kellene válogatnom a cuccokat.
Most ez ütötte meg a szemem. Keret nélküli. Az egyik képen látni azt is, hogy mire gondolok a "fedetlen" led esetében. Bár ennek kiköszöbölésére biztosan van valamilyen okosság.

(#35649) szat8 válasza senki11 (#35648) üzenetére


szat8
tag

Van olyan világítás is (habár inkább a drága profi cuccok között látni olyat), amin van valami fényterelő lamella, hogy oldalra ne világítson. De szerintem akár házilag is megoldható.
Nekem egy kínai nicrew márkájú ledsorom van. Az sem túl erős fényű, de szépen nőnek alatta low tech akváriumban a növények. Kezdésnek jó lehet, nálam egy éve megvan, semmi baj nem volt vele eddig.
Ha nincs fedél, jobban levegőzik az akvárium, a fodrozódó felszínen van némi levegő beloldódás, ami előny. Egyetlen hátránya a nyitott akváriumnak szerintem, hogy ha ugrálósak a halak, akkor néha lehet belőle baleset. De egy kicsit lejjebb hagyva a vízfelszínt azért kezelhető a dolog.
Ja, és igaz ugyan, hogy a nagyobb akvárium kevésbé érzékeny, de ugyanakkora anyagi keretből sokkal jobb 60 litereset lehet összerakni, szerintem jó méret, főleg kezdésnek. Nekem is olyan van, és nem bántam meg egy pillanatig sem. Inkább legyen benne sok növény, és jó szűrés, mint nagy, viszonylag üres akvárium.

[ Szerkesztve ]

(#35650) Alg válasza senki11 (#35648) üzenetére


Alg
veterán

Vannak gyári árnyékolók, de jellemzően csak a drágább lámpákhoz, és persze a hobbira jellemzően jóval drágábban mint amit indokoltnak tartana az ember... pl: [link] - nem, ez nem a lámpa ára, csak az árnyékoló... és ez még a "budget" kategória
Ha kimondottan zavar a kiszűrődő fény akkor tényleg csak a burkolt tető lesz olcsó megoldásnak (vagy valami DIY...).
Az Optiwhite akvárium a top kategória, nagy tisztaságú üveg :K
Va negyébként olyan lámpa ami befér a tető alá, szóval azon is lehet javítani később - külső szűrőhöz viszont ki kell vágni a tetőt, ha azon akarna fejleszteni az ember.

[ Szerkesztve ]

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.