Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18151) King Unique válasza BB9360 (#18147) üzenetére


King Unique
titán

Nyilván akkora különbség nincsen M3 és Passport között, azt sem lehet állítani, hogy utóbbi sokkal megbízhatóbb lenne, így megfelel a kedvezményesebb árú Samsung is.
Bár az Elements Portable se rossz és panasz is inkább az 1 TB-os verziókra volt, de én ez esetben nem erőltetném, már csak a 2 év gari miatt sem. Illetve eleve mind2 integrált USB-s, így különösebb előnyt se lehetne mondani a WD javára. Továbbá 2,5" 2 TB méretben a WD-kben eleve 4 tányéros = 15 mm vastag HDD van, így az összeméret is vaskosabb. Ellenben az M3 Portable 3 tányéros & 9,5 mm magas HDD-t tartalmaz, ami vékonyabb és még gyorsabb is kicsivel a nagyobb adatsűrűségű tányéroknak köszönhetően. Tehát ez is további pozitívum lehet.

[ Szerkesztve ]

(#18152) BB9360 válasza King Unique (#18151) üzenetére


BB9360
aktív tag

Thx, akkor megrendelem. :R

(#18153) szimla65 válasza King Unique (#18150) üzenetére


szimla65
aktív tag

Szia!
Köszi a választ.Igen ezt is kiírja.

(#18154) sch_a


sch_a
addikt

Sziasztok!
Olyan külső merevlemezt szeretnék, amin elérhető az eSata és az USB 3.0 is. De hiába keresgélek... A legolcsóbb házat, ami tudja mindkettőt, 12ezerért találtam. Kicsit sokallom. Ezt tényleg nem lehet olcsóbban megoldani? :F

(#18155) Hmmm1


Hmmm1
aktív tag

Hali, abban szeretnék segítséget kérni, hogy milyen külső merevlemezt lenne érdemes venni, ha szinte csak pc-hez lenne, adattárólóként, tehát mintha egy sata3-as hdd lenne mondjuk.
Adattárolás, illetve lehetséges, sőt biztos, hogy játék is lenne rátelepítve. Mennyire sántít ez? Filmnézéseket olvastam a legtöbb helyen, hogy azokat elég sok jól viszi. USB3 ok. Illetve ha gond nélkül nézhető, streamelhető rajta kb minden, akkor elméletileg játék stb is jól kéne fusson rajta.

Méretben 500-1TB körül gondolkodnék. Van olyan megoldás a külső hdd-k világában ami azt hozná, mint az alap hdd?: ) Mert ha igen, akkor inkább külsőt vennék, ha az még hordozható is. De azért fontos szempont, ha program települ rá, akkor az stabilan, és megfelelő sebességgel fusson.

(#18156) King Unique válasza sch_a (#18154) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Egyik multi interfészes megoldás sem olcsó, főleg újan nem. Az ilyen gyári kompakt külső merevlemezek elég drágák és mostanság már kikopóban van az eSATA. Ha mindenképpen USB 3.0 + eSATA külső merevlemez (ház) kell, akkor az "összerakós" kivitel játszik inkább.

2,5": ICY BOY RaidSonic IB-231StU3S-G | Ár
3,5": ICY BOY RaidSonic IB-351StU3S-B | Ár

Ezek még mondhatni, viszonylag jobb árban vannak. Ennél olcsóbbakat nem nagyon tudnék mondani hirtelen. Illetve a több interfészes HDD dokkolók se olcsóak éppenséggel.
Amúgy mért kell mind2 interfész, USB 3.0 önmagában nem lenne elég??

[ Szerkesztve ]

(#18157) _petja_


_petja_
csendes tag

Sziasztok!

Új külső vinyó vásárlás előtt állok. Korábban volt két darab 2TB-s WD-m (Essentials ha jól emlékszem) és sajnos mindkettő bedöglött. Az egyik magától meghalt, többet nem ismerte fel a gép és menthetetlen volt, a másik eldőlt és többet nem kapcsolt be. Emiatt kicsit csalódtam a WD-ben, aztán a fenti vásárlási útmutató elolvasása alapján kiválasztottam a Transcend StoreJet 25M3-at.

Kérdésem az lenne, hogy valaki használt-e, használ-e jelenleg ilyen vinyót? Nagyon szimpatikus az extra védelem, nagyon félek, hogy hordozás közben vagy otthon leejtem, odaütöm valamihez. Filmezéshez használnám, programot nem futtatnék rajta, így úgy gondolom, hogy bőven elég lesz az 5400rpm és a 32MB cache.

Próbáltam tesztet keresni, találtam is egy magyar nyelvűt, de az nagyon karcsú volt. Nekem eddig ismeretlen volt ez a márka, csak a köztudatban lévőket ismertem, de aggódok, hogy azok nem bírnák ki a bénázásomat.

Szóval ha valaki rendelkezik ilyennel, vagy ismer hosszabb tesztet erről a típusról, kérném, hogy ossza meg velem. :)

(#18158) King Unique válasza Hmmm1 (#18155) üzenetére


King Unique
titán

Hi,

a #18112 hsz-t ajánlanám, ha 2,5" hordozható kell. Ilyen játék / program futtatás kategória ugyan nincs :D , de felesleges is lenne, mert lényegében alkalmas rá mindegyik. Én oprendszert (WIndows & Linux) már futtattam külső HDD-ről, az ok. Persze külső SSD-ről még gyorsabban megy.
Játék, külső vinyóról való futtatása terén nincs tapasztalatom... Azért nyilván egy aluházas gyári, vagy E. kategória fémhazás megoldása előnyösebb hőelvezetés terén. Mert, ahogy OS, úgy játék futtatásánál is gondolom meleged(het). Sebesség terén, ha megnézed az említett pontban linkelt topik tesztjeit, vagy rákeresel itteniben néhányra [link], [link], akkor láthatod, hogy USB 3.0-án is elég gyorsak. Hozza szinte az azokat az értékeket, mintha SATA3 csatlakozón tesztelnéd.

(#18159) King Unique válasza _petja_ (#18157) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Voltak itt a topikban, akik korábban vettek ilyet, dicsérték többen is és eddig nem panaszkodtak rá. Neki 2 TB-os 25H3 van, amiben WD20NPVX HDD található. Eddig tőle sem jött panasz.
Külső HDD teszteket találsz az itteni 3 topikon kívül, a TechPowerUp oldalán. Megtalálható a listában a Transcend is, itt egy bővebb 25M3 1 TB teszt [link].

[ Szerkesztve ]

(#18160) _petja_ válasza King Unique (#18159) üzenetére


_petja_
csendes tag

Szia!

Köszönöm szépen a segítséget! Megnézem amiket linkeltél, de legalább már megnyugodtam. :)

(#18161) Hmmm1 válasza King Unique (#18158) üzenetére


Hmmm1
aktív tag

Ja abba nem volt ez igen : ) - Szétnézek. Aztán max még majd konkrét linkkel jövök, hátha az alapján könnyebb lesz mérlegelni. Am köszi szépen.

[ Szerkesztve ]

(#18162) sch_a válasza King Unique (#18156) üzenetére


sch_a
addikt

Köszi! Ez még annyira nem is vészes. Sajna a laptopomon nincs usb 3.0, csak eSata. De mivel Xboxra is kötném néha, így jól jönne mindkettő.

(#18163) Travelos válasza King Unique (#18038) üzenetére


Travelos
őstag

Köszönöm!

Van egy másik problémám, ami nem külső, hanem belső SATA vinyó probléma, de azért ide írok, mert olvasgatva a topicot, Te egy guru vagy! :)

Adott 2 db SATA III-as HDD a gépemben, egyik sem rendszervinyó.
Másolni szeretnék egyikről a másikra.

Ha a Toshiba DT01ACA050 500GB-osról másolok a WDC WD30EFRX-68EUZNB0 3TB-osra, akkor minden OK, 100-110 MB/s körüli értékkel másol nagyobb file-okat. Viszont fordított esetben, pontosan 4GB átmásolása után, a ~110MB/s leesik 20MB/s-re és ott marad.
Az eszközkezelőben hasonlóak a beállításaik, engedélyezve van az írási gyorsítótárazás, bár ha kikapcsolom akkor is hasonló a helyzet.
Ez nagyon lassú.

Megcseréltem a két vinyó kábelét, ugyanaz az a helyzet, tehát a csatlakozó és kábelprobléma kilőve! A művelet előtt formázva lett a Toshiba, tehát nem lehet töredezett sem.

Szerinted mi lehet ennek az oka?

H97 / i5 / 16GB DDR3 / 3TB HDD / 120GB SSD / R9 280 / 24" IPS / 550W

(#18164) apszi


apszi
őstag

SZiasztok!

Csupán egy villámkérdés. Külső vinyó esetén (ház+hdd 2.5"), a vinyó alvó állapotba küldéséért a vinyó saját elektronikája felel, vagy a ház elektronikája?

Előre is köszönöm! :R

[ Szerkesztve ]

(#18165) King Unique válasza apszi (#18164) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ezt általában a külső ház elektronikája vezérli [teszt], illetve a firmware beállításoktól függ. De akár más tényezők is közrejátszhatnak:

HDD: pl. bizonyos 2,5" WD Blue modelleknél nemcsak a fejparkolás gyakori, de a motort is szeretik sűrűn leállítgatni-felpörgetni. Leállítva lehet akár tartósan is, mintha lényegében alvó állapotban lenne.
Operációs rendszer: egyes energiagazdálkodási beállítások megváltoztatása, akár a külső rack alvó állapotára is hatással lehet.
Szoftverek: nálam, ha fut a HD Sentinel, akkor valamiért abszolút nem működik az alvó mód... ha kikapcsolom, utána ok.

A másik topik táblázatában is van erre vonatkozó oszlop. Amelyik alapból nem támogatja, annál nem is fog egyáltalán működni. Az a 2 ház, amit nemrég én is teszteltem (N Base | Kolink), még a gépet alvóba rakva sem állnak le. Tehát ebből is látszik, hogy alapvetően maga a külső ház vezérli.

[ Szerkesztve ]

(#18166) King Unique válasza Travelos (#18163) üzenetére


King Unique
titán

Látom már másik topikban kitárgyaltátok, sok újat nem tudok hozzáfűzni én sem. Meg, hogy mért pont 4 GB után, az rejtély...? Szintetikus tesztek ok, illetve azt nem írtad, hogy sima Windows fájlkezelővel is ezt produkálja-e? De mindegy.

[ Szerkesztve ]

(#18167) apszi válasza King Unique (#18165) üzenetére


apszi
őstag

Köszönöm, részletesebben, ha szerettem volna se tudtál volna válaszolni! :R

[ Szerkesztve ]

(#18168) Sly189


Sly189
senior tag

Sziasztok!
Szeretnék venni egy külső merevlemezt.
1TB lenne a kívánt minimum méret. Keret összeg 20 000 HUF.
Fém ház ajánlott?
Méretben mindegy nekem hogy 2.5" vagy 3.5".
Milyen márkát ajánlatos venni illetve honnan szerezzem be?

(#18169) King Unique válasza Sly189 (#18168) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

1 TB méretben 3,5" külső vinyót nem nagyon érdemes venni... azt inkább 2 TB, vagy afelett. 2,5" méretben, ezeket javasolnám: [LINK]
A "honnan" meg mindenkinek a maga dolga felkutatni, utánanézni.

[ Szerkesztve ]

(#18170) apszi válasza King Unique (#18169) üzenetére


apszi
őstag

Osztottam, szoroztam...végül az 1TB-os StoreJet 25A3 mellett döntöttem. Ha netán tudsz róla valami olyat, ami miatt kerülendő, kérlek oszd meg velem, bár a jelek szerint nem egy rossz kütyű, ha "egybeszettet" szeretne az ember. És köszi az eddigi útbaigazításokat is :R

(#18171) King Unique válasza apszi (#18170) üzenetére


King Unique
titán

Nem tudok hirtelen, de különösebb tapasztalat sincs vele. Viszont ennél nincs meg az a többszintű védelem ütésállóság tekintetében, mint a 25M3 és 25H3 esetében. A 25A3-nál is van belső lengéscsillapító rendszer, részlegesen ütésálló, de nem olyan szinten, mind az előbbi kettő. Persze ettől még lényegében jónak mondható.

[ Szerkesztve ]

(#18172) apszi válasza King Unique (#18171) üzenetére


apszi
őstag

Na akkor majd én tapasztalok :) Ütésállóság annyira nem szempont, a márkához viszont már van szerencsém, így bízom benne, és nem integrált... Köszi a választ még 1szer :)

[ Szerkesztve ]

(#18173) Joker88


Joker88
őstag

Van egy Sony HD-EG5 típusú külső, USB 3-as merevlemezem. Hozzá adtak gyárilag egy kb. fél méteres usb3-as kábelt is (kék színű az usb csatlakozója ) . De mivel eléggé rövid ez a kábel, gondoltam meghosszabbítom. Elég egy sima , mezei usb hosszabító kábel, vagy van direkt USB3-as hosszabbító kábel ?

In loving memory of Garrett Lockhart

(#18174) apszi válasza Joker88 (#18173) üzenetére


apszi
őstag

Létezik USB 3-as is, de ha USB 2-es aljzatba szeretnéd dugni, akkor teljesen mindegy, mindkettő jó. A kábel minősége viszont már nem mindegy. Én kipróbáltam egy 170 Ft-os kábelt, ami pendrive-hoz jó, de a vinyót nem hajtja meg. 500-1500 között kapsz 1-2m kábelt ami elvileg működik is.

[ Szerkesztve ]

(#18175) King Unique válasza Joker88 (#18173) üzenetére


King Unique
titán

USB 2.0 A - A (apa - anya) hosszabbító kábel
USB 3.0 A - A (apa - anya) hosszabbító kábel
USB 3.0 A - microB (apa - apa) kábel

Ha csak 2.0 módban akarod használni, akkor egy 2.0 hosszabbító kábel is megteszi. Ha USB 3.0 sebességen, akkor meg értelemszerűen olyan kábel kell. Az össz kábelhossz azért kb. 2 méternél több ne legyen, illetve nem feltétlen optimális több darabból összerakni. Akkor már 1 db 3.0 Micro-B kábel a célszerű.
Hogy pontosan melyik kábelt és azok milyen minőségűek, azt már passzolnám...

[ Szerkesztve ]

(#18176) apszi válasza King Unique (#18175) üzenetére


apszi
őstag

Magam részéről azért preferálom jobban (feltéve, hogy nem fix helyen van az eszköz, hanem időnket vándorol is) a hosszabbító kábelt, mert így nem a vinyóból rángatom ki be. Ha netán tönkremegy, egyszerűbb egy 500-1000 forintos kábelt kicserélni, mint egy külső vinyót garanciáztatni, vagy egyéb alkatrészeire beruházni, azokat cserélni. De persze ez az én felhasználási területem. :R

[ Szerkesztve ]

(#18177) King Unique válasza apszi (#18176) üzenetére


King Unique
titán

Nyilván ebben is van igazság, de ennyi erővel, ha a gyári kábeléhez hozzátoldod, attól még a gyári rövid micro végét "ki-be rángatod". Ha nem húzod ki a külső vinyóból, azt is némileg opció, de ennyi erővel ezt szintén meg lehet tenni egy hosszabb, közvetlenül az eszközbe menő kábellel is. Bár mondjuk én sosem szoktam rádugva hagyni, max 3,5" külsőknél.

[ Szerkesztve ]

(#18178) emre


emre
veterán

Üdv!

Egy ilyen előlapra kötött merevlemezt a pc lekapcsolása, újraindítása nélkül problémamentesen le tudom majd választani?

[ Szerkesztve ]

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#18179) apszi válasza King Unique (#18177) üzenetére


apszi
őstag

Nálam annyiban egyszerűsíti a dolgot, hogy nehezen tudnám kiszedni a másik eszközből a kábelt, ezért a toldás az ideális számomra, de amit te leírtál az is teljesen jogos. :R

[ Szerkesztve ]

(#18180) Mentolka


Mentolka
senior tag

Itt is felteszem a kérdést, hátha:

Adott egy Seagate ST500LT012 2,5" SATA HDD, amit beleraktam egy mobil rackbe (USB2.0).
A winyó az alaplapi SATA madzaggal hibátlan, a rackben nem látszik a gépen (csak felpörög).
Mi a hiba?

Tulajdonképpen egy SetTopBox-hoz szeretném csatlakoztatni, amelyen egy darab USB2.0 konnektor van.

(#18181) vizimento


vizimento
senior tag

Sziasztok!

A sima HDD-s fórumba már írtam, de most utólag találtam meg, hogy külön topikja van a külső HDDnek... Úgyhogy megkérdezem itt is :)

Karácsonyra vásárolnék egy külső HDD-t. Adattárolásra lenne használva, routerhez csatlakoztatva (USB 3 csatin). Árkategória 20ezer környéke, úgy láttam annyiért 1Tb már kapható (persze ha nagyobb az nem baj :D )

A kérdéseim:
- Praktikusabb lenne a 2.5, mert nem kéne külön áramot adni neki, illetve szem előtt van és esztétikusabb lenne. De ha a 3.5 sokkal megbízhatóbb, tartósabb, akkor az azért fontosabb és inkább azt választanám.

- Érdemesebb egyből külsőt venni, vagy jobban járok egy belső + keret kombóval?

- Mely márkák/tipusok ajánlottak ezen igényekre?

Köszi előre is!

Eddig ez az ami szimpatikusnak tűnik. Mennyire jó választás?
Samsung M3 Portable 2.5" 1TB USB 3.0 STSHX-M101TCB

Vennék hibás elektromos rollert/hoverboardot!

(#18182) King Unique válasza vizimento (#18181) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Műszaki szemmel nézve, a merevlemez topikban is javasolt, 2,5" HDD + külső ház kombó jobb (lehet). Viszont ez inkább tapasztaltabb felhasználóknak ajánlott, mert nem mindegy, mit, mivel párosítasz. A gyári kompakt nyilván egyszerűbb és annak is megvannak a maga előnyei [pro / kontra].
Csoportosítani is lehet felhasználás és ehhez kapcsolódó ajánlás alapján őket. Kifejezetten TV-hez, játékkonzolhoz van való van, de az is extrém. Viszont olyan, hogy routerhez (+ egyéb egzotikus külső eszközhöz) való, már nincs...lényegében jó lehet akármelyik, M3 Portable is, de nem biztos, hogy minden frankón fog működni a routerre kötve. Mivel eleve nem ilyen eszközökhöz valók...

(#18180) Mentolka: ha már másik topikba is beraktad, akkor inkább ott folytassuk.

(#18183) King Unique válasza emre (#18178) üzenetére


King Unique
titán

Milyen merevlemezt, milyen csatlakozással?
Ha pl. USB-s külső házban használva, akkor nyilván USB portra dugva igen, de akár ugyanez eSATA esetében is működik.

(#18184) emre válasza King Unique (#18183) üzenetére


emre
veterán

Köszi a választ! :R

Külső ház nélkül, csak csak szőrén gondoltam rádugni. Van pár elég régi 3,5"-os sata (nem tudom milyen de nem sata3-as) és ide vinyóm amit át kellene néznem.

Mert a képen látható kapcsoló áramtalanítja az ide és sata táp kimenetet, de azt nem tudom hogy ezt nem sínyli-e meg a rákötött vinyó ha csak simán lekapcsolom róla az áramot. Van nem fagy-e le a rendszer miatta.
Szóval ha ilyen probléma felmerülhet akkor inkább régi mobil rack-et használnék a műveletre, és hanyagolom ennek a panelnek a megvételét.

[ Szerkesztve ]

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#18185) King Unique válasza emre (#18184) üzenetére


King Unique
titán

Igen, látom, hogy van rajta IDE & SATA interfész is.
DE...ez azért nem éppen ezen topik témája. Másrészt nem használtam még ilyen kecserét, így nem tudok rá mit mondani, hogy egy fizika le-fel kapcsolás mit okozna ennél, még ha hivatalosan egy ~mai HDD-nek a hirtelen tápmegvonást ki is kell bírnia.
Milyen merevlemezt vegyek? | HDD probléma (nem adatmentés) topikokban kérdezd inkább, ha mindenképpen ilyen megoldást akarsz használni.

[ Szerkesztve ]

(#18186) emre válasza King Unique (#18185) üzenetére


emre
veterán

Rendben köszi! :R
Benézek valamelyik hdd topikba.

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#18187) csdm


csdm
senior tag

Hali!

legalább 2TB-os asztali külső merevlemezt keresek, hosszú távra, megbízhatóan, fényképek, videók dokumentumok, heti rendszerességű írásához.
A tartósságot figyelembe véve mit tudtok ajánlani?

Köszi,
Dani

(#18188) King Unique válasza csdm (#18187) üzenetére


King Unique
titán

Hi,

a.) pl. WD My Book
b.) Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja + Milyen merevlemezt vegyek?
.
.
.
C.) 2,5" 2TB+ külső merevlemezek

Tartósságot nem lehet előre megmondani, 100%-os megbízhatóság sem létezik. Vannak, akik szerint a külső házas megoldás (b.) jobb, tartósabb. Persze mind2 megoldásnak megvannak a maga előnyei / hátrányai.

[ Szerkesztve ]

(#18189) rover45


rover45
senior tag

Sziasztok, egy 60Gb-os Kingstone V300 SSD-m, egyik napról a másikra az NTFS-ből RAW fájlrendszerre váltott.
Adatmentő programokkal a lényeges dolgokat sikeresen le tudtam menteni róla.
Azonban, lévén egy elég jól belakott rendszerről van szó, megpróbálnám visszaállítani, eredeti, bootolható NTFS-re. A kérdésem: létezik-e valamilyen módszer, amit kipróbálhatnék?
Előre is köszönöm!

(#18190) King Unique válasza rover45 (#18189) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Nem értem ezt mért ebben a topikban kérdezed, mért nem valami SSD, Windows stb. :F Ha még 2,5" külső ház kéne hozzá, arra tudnék javasolni ezt-azt, sőt a Windows külső eszközre telepítéséhez is ott a WinToUSB.

Persze azért megnézhetjük az esetet. A RAW eleve szívás...vannak partícionáló programokban mindenféle partíció visszaállítási funkciók, illetve ott a TestDisk is. Viszont ez esetben korántsem mindig eredményesek és van, hogy csak a partíció törlése, majd újbóli létrehozása segít.
Illetve mondanám, hogy klónozd le a rendszert Macrium Reflect Free program segítségével, majd másold vissza, de a RAW-val lehet nem tudna mit kezdeni...

Tehát, ha a fontos adatokat lementetted (az a lényeg), akkor utána vsz sajnos csak az újratelepítés jöhet szóba... HDD probléma (nem adatmentés) topikban is megkérdezted, ahogy olvasom. Az NTFS-re "visszaállításához" azt fűzném hozzá, hogy előtte diskpart módszerrel gyaluld le, majd utána a lemezkezelőben inicializáld és formázd újra a kívánt beállításokkal. Ugyanis a Windows gyatra lemezkezelője nálam a RAW-ot csak úgy nem tudta egyből NTFS-re formázni és előbbi módszer kellett hozzá.

[ Szerkesztve ]

(#18191) rover45 válasza King Unique (#18190) üzenetére


rover45
senior tag

Nagyon köszönöm a válaszod! :)

(#18192) King Unique válasza rover45 (#18191) üzenetére


King Unique
titán

TestDisk sem hozott eredményt, ahogy olvasom, bár ez sejthető volt...Nekem is nem olyan régen az egyik külső HDD-m lett NTFS —►RAW. Próbálkoztam én is mindenféle partíció helyreállítással, de nem nagyon akart menni. Csak a fentebb taglalt partíció törlése, majd újbóli létrehozása jelentett megoldást.
Illetve a RAW esetében az is problémát jelent, hogy bizonyos fájlok sérülhetnek, elvesznek és nem lehet helyreállítani. Nálam is akadt, ami 0 byte volt és nem lehetett vele mit kezdeni. Azt meg nem kell részletezni, hogy mit jelenthet ez egy olyan partíción, amin OS van.

Feltelepíted SSD-re újból a rendszert + programokat + beállítod stb. —►belakod. Majd, azután a teljes rendszerről csinálsz egy mentést (lemezképet), akár Macrium, vagy más szoftverrel belső / külső HDD-re. Ha legközelebb ilyen problémába futsz bele, akkor csak azt kell visszaállítani. ;)

[ Szerkesztve ]

(#18193) rover45 válasza King Unique (#18192) üzenetére


rover45
senior tag

Furcsa az volt, hogy a TestDisk nem talált helyreállítható partíciót, de az iCare Data Recovery cirka 1 óra vizsgálat után, gyakorlatilag a komplett fájlszerkezetet elővarázsolta és azt mentettem ki belőle, amit csak akartam.
Mindegy, ilyen is volt :) Köszönöm :)

(#18195) King Unique válasza rover45 (#18193) üzenetére


King Unique
titán

Nálam a külső HDD NTFS partícióját megtalálta a TestDisk, de helyreállítani már nem tudta... Én adatmentést EaseUS Data Recovery programmal csináltam, az is megtalálta a teljes mappaszerkezetet, látszólag minden ok volt. Aztán feltűnt a néhány 0 bájtos fájl és adatmentés után a cuccok egy része elveszett, illetve volt, amit nem lehetett megnyitni... Tehát a RAW mindenképpen szívás.

Igen, az a lényeg, hogy adatokat le tudtad menteni. Egy telepítés és teljes beállítás, azért nem tart 1 hétig. Pár, vagy néhány óra alatt megvan.

(#18196) RBJ


RBJ
addikt

Tiszteletem.
Van egy 2.5 LG külső usb tár. Ha nagyobb méretű állományt akarok áttolni, pl 17gb akkor vagy 4gb ig 30Mb/s nyomja rendesen utána belassul és 1.5-2 MB/sec re. usb 2 kábel de két csati van a végén amit egyszerre dugok be. Tán ha jól tudom így gyorsabb.

Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S

(#18198) King Unique válasza RBJ (#18196) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Az LG is gyárt külső HDD-ket azt tudom, a legutóbbi 2,5" sorozat talán az XD7 volt, aminek van sima USB 2.0 és újabb USB 3.0 változata is.

A belassulásnak számtalan oka lehet még, a forrás és a cél HDD teljesítménye is nagyban befolyásolja. A merevlemezek nem teljes felületén egyenletes a sebesség, lemez elején | közepén | végén is eltérő. Ha az adat átnyúlik, akkor amiatt is lassulhat, valamint ha nagyon tele van másolva a HDD, az is negatívan befolyásolja az adatátviteli sebességet. Továbbá a lemeztöredezés szintén lassító tényező, főleg NTFS fájlrendszer esetében. Ext4 fájlrendszer esetében kevésbé.
Ha USB Y kábelt adtak hozzá, az az egyenletes tápellátás miatt kell, ugyanis a szimpla 2.0 port ilyen téren bizonytalan. Extrém esetekben lassulhat az adatátvitel elégtelen táp miatt is, ha a folyamatos írás okozta nagyobb áramigényt már nem bírja el a port.

Továbbá érdemes lenne megnézni a HDD állapotát is (HD Sentinel), az ok-e, esetleg másik USB kábellel, másik USB portban is kipróbálni, mert ezek is lehetnek a hiba forrásai. Valamint CDM / ATTO tesztprogramokkal sebességértékeket is meg lehet mérni, azoknál is ennyire belassul-e?
Ha Linuxot használsz, ott is vannak a SMART ellenőrzésére lehetőségek (GSmartControl, smartctl), illetve sebességet tudsz mérni Disks / Lemezek alkalmazásban, vagy akár terminálban dd / hdparm által.

(#18199) RBJ válasza King Unique (#18198) üzenetére


RBJ
addikt

LG hxd5. 250 Gb. igaz már régi darab. MOndjuk az is lehet bibi, hogy 3 particíó van. amire másolok a friss ntfs. Lényeg a lényeg tv csere volt, most élvezkednék hd filmekkel és valahogy a kövérrel nem bírok.
Lehet egy teljes hdd format sígítene? Csak így meg sajnálom azt ami rajta van, gyűjtöttem.

Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S

(#18200) King Unique válasza RBJ (#18199) üzenetére


King Unique
titán

Ha többfelé van partícionálva, azok más-más sávokon helyezkednek el, így lehet egyik gyorsabb, másik lassabb. Na meg a fentebb említett dolgokat kéne megnézegetni.
A formázás segíthet, utána általában gyorsabb lesz 1 partícióval, de értelemszerűen, ha megint tele lesz másolva, netán töredezetté válik, akkor megint ugyanúgy lassulhat. Na meg azért USB 2.0-tól sem kell csodát várni, bár nagy fájlokkal többnyire hozza azt a 20-3X MB/s sebességet, ha minden jól megy.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.