Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22001) ledgeri válasza King Unique (#22000) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Üdv!

Valamelyest csatlakozik a témám: Úton egy USB 3.0-ás merevlemez. "Sérül-e" bármilyen, vagy csak a vezérlő tilt, ha USB2.0-hoz csatlakoztatom?
Más:
SMART adatokkal tisztában vagyok, de rég volt már új vinyó a kezemben, mely adatok utalnak egyértelműen "Refurbished" merevlemezre, azon túl, hogy pl mennyi az írott adatmennyiség?

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#22003) King Unique válasza ledgeri (#22001) üzenetére


King Unique
titán

Nemrég volt erről szó egy másik esetnél, ahogyan korábban USB-n a tápellátás témája is részletezve volt.

A "Refurbished", illetve "Recertified" termékeknél ezt általában fel szokták tüntetni, legalábbis a belső merevlemezek matricáján igen (példa). Külsőknél meg pl. a WD termékkínálatában vannak ilyenek, amiket előtte ugyanúgy tesztelnek, viszont az áruk kedvezőbb és a garancia is csak 6 hónap rájuk.

[ Szerkesztve ]

(#22004) ledgeri válasza King Unique (#22003) üzenetére


ledgeri
nagyúr

:R

Ha a hátlapi csatlakozó az ajánlott, és a gyári kábel, akkor felmerül a kérdés, hogy a nagyon rövid kábellel rendelkező külső egységek milyen megoldás mellett használhatóak felhasználó irányába is kényelmesen? (Igazából az lenne a kérdés, hogy ha mindenképp kell hosszabb kábel, akkor milyenek ajánlottak?)

Emelett, ha biztos a merevlemez típusa, akkor az mennyire vehető jó alapnak a tápellátás kérdésében, mennyit adhat hozzá az elektronika?

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#22005) King Unique válasza ledgeri (#22004) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válaszban linkelt hozzászólásokban le van írva csaknem kb. minden ezekkel kapcsolatban. Ha csak USB 2.0-n tudod használni a 2,5"-os külső merevlemezt, akkor asztali PC-knél a hátlapon lévő port OK lehet. Az előlapon lévők már nem feltétlen, ahogyan a laptopokon lévő USB 2.0 portok sem mindig. Ez esetben már Y-kábel, vagyis egyszerre 2 db USB 2.0 port használata javasolt. Szükség esetén akár a hosszabbító kábel is opció lehet, viszont azokból az ajánlott típusok itt a topikban eddig nem nagyon voltak részletezve. Asztali PC-k hátlapi portjához csatlakoztatva egyébként használtam már 1,8 métereset 2,5"-os külső merevlemezekhez és nem volt gond. De azért túl hosszú kábelt nyilván nem javasolt használni, mert annak nagyobb lehet az elektromos ellenállása, ami az áramértékek csökkenéséhez és egyben tápellátási problémákhoz vezethet. A 2,5"-os külső HDD-khez is pont emiatt mellékelnek gyárilag rövid USB-kábeleket. A legtöbb áramot pedig nyilván maga a belső HDD igényli egy ilyen eszköznél, a SATA-USB átalakító panel fogyasztása általában minimális.

[ Szerkesztve ]

(#22006) ledgeri válasza King Unique (#22005) üzenetére


ledgeri
nagyúr

:R

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#22007) Soma01


Soma01
veterán

Sziasztok!

30.000 ft körül szeretnék külső merevlemezt venni. A méret nem annyira számít (2-3TB, mindegy) és a sebesség sem annyira, inkább a megbízhatóságot mondanám legfontosabbnak (második a tárhely). USB 3.x legyen a csatoló felülete, 2,5 colosat keresek és persze külső tápra ne legyen szüksége. Melyiket ajánljátok?

Ja, nem fog sokat menni. Adatmentés menne rá, néha lenne bekapcsolva, kb. hetente egyszer-kétszer.

(#22008) King Unique válasza Soma01 (#22007) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Azért ennél valamivel jobban kellene részletezni (példa), hogy pontosan milyen külső merevlemezre van szükséged. A topik téma-összefoglalójában vannak információk ehhez a 2,5"-os méretkategóriánál, valamint nem olyan régen pl. ezekben a kérdésekben és válaszokban is bővebben ki voltak fejtve a lehetőségek. Ahogyan szintén afféle mintaként ott vannak az alábbi kérdésekre adott válaszok is. Ha elég egy 2 TB-os, akkor a legutóbbi beszámolóban említett és egyúttal dicsért modell jó választás lehet. Igaz ennek az ára kicsit magasabb, de ha olcsó kell, akkor meg ott van pl. a Maxtor. Sőt, az utóbbinál a 4 TB-os modell ára is meglehetősen kedvező.

Az USB 3.0 egyébként manapság mondhatni alap a külső merevlemezeknél, ahogyan a 2,5"-os típusoknál nyilván a külső tápegység nélküli, csak USB-ről történő működés is. Az utóbbihoz kapcsolódóan, ha USB 3.X porthoz lesz csatlakoztatva a mobil külső meghajtó, akkor a tápellátása eleve stabil lesz. Fontos adatok tárolásánál pedig az a lényeg, hogy azokról mindig legyenek kellő számú és naprakész állapotú online / offline biztonsági másolatok. Vagyis nyilván ne csak a biztonsági mentéshez használt külső HDD-n legyenek tárolva, hanem legyenek meg máshol, másik tárolóeszközön is hiánytalan állapotban!

[ Szerkesztve ]

(#22009) Soma01 válasza Soma01 (#22007) üzenetére


Soma01
veterán

Kiegészítem kicsit az igényeket:
- egybeépített, gyári megoldást keresek, nem akarok benne vinyót cserélgetni,
- nem baj, ha nem kapok hozzá külön szoftvereket, de ti ajánlhattok jó, egyszerűen kezelhető biztonsági mentés szoftvert,
- csak biztonsági mentésre kell, Windows 10-en lenne használva, formatálás, fájlrendszer csere szóba jöhet, mert lehet később felmerül majd az igény,hogy fényképeket TV-n is nézegessünk, (MAC használat nem lesz), de viszonylag keveset lenne használva, kb. heti kétszer a mentés idejére +/- 1-2 óra,
- egyben árusított megoldás érdekel, minél több garanciával és minél nagyobb megbízhatósággal.

(#22012) King Unique válasza Soma01 (#22009) üzenetére


King Unique
titán

Az továbbra sem ismert, hogy a korábban megadott "2-3TB, mindegy" alapján akkor most mégis pontosan hány TB-os kellene. Ahogyan az sem, hogy olyan extrák kellene-e, mint pl. fémház, ütésállóság stb. A bónusz szoftvereket illetően Windowsra van számos program (ingyenes is), amivel megoldható a biztonsági mentés, illetve a fájlszinkronizálás (példák). De ilyen igény esetén nyilván olyan külső merevlemezt is lehetne venni, amihez gyárilag mellékelnek ilyen, vagy akár mellette még egyéb hasznos programokat is.

Az előző válaszban végül is már le volt írva a lényeg és konkrét 2,5"-os külső merevlemezek is említve voltak lehetséges opcióként. A most leírtak alapján, ha tv-n is használva lenne az eszköz, akkor arról nemrég szintén volt szó egy másik válaszban. Vagyis ez esetben a tv-készülék topikjában is javasolt biztos, ami biztos alapon érdeklődni pl. a kompatibilitás, bevált típusok stb. felől.

(#22013) Soma01 válasza King Unique (#22012) üzenetére


Soma01
veterán

2TB elég. Ütésállóság nem kell, csak otthon lesz használva. A megbízóság és minél több garancia a lényeg.

(#22015) King Unique válasza Soma01 (#22013) üzenetére


King Unique
titán

Akkor ott van a korábbi válaszban már említett Maxtor M3 Portable, vagy a WD My Passport ugyancsak 3 év gyártói garanciával. De az utóbbihoz hasonló áron már a full fémházas Silicon Power Armor A75 is opció lehet szintén 3 év gyártói garanciával. Aztán 3 év garanciával még az ADATA 2,5"-os külső merevlemezei is szóba jöhetnek, mint pl. a HC660, HV300, HD700 stb. A megbízhatósággal, tartóssággal kapcsolatos dolgok pedig pl. ebben a korábbi hozzászólásban részletezve vannak.

(#22016) ledgeri


ledgeri
nagyúr

Megjött a megrendelt Silicon Power A85. A belsejében egy ST1000LM035-1RK172 seagate.

Meglepett a Seek- és Raw error rate ugrálása, de topikokban rákeresve Seagate sajátosság. Volt rajta 250 megabyte írás/olvasás.

40°C volt az eddigi élete alatti max hője, hát rá kellett irányítanom egy kis ventit, hogy HDS részletes önteszt alatt ne menjen fölé, de utolsó 10 percre (a 180-ból..)levettem, és megugrotta az akkori 36-ról a 41-et.

Most megy egy olvasásos felület teszt (ez venti nélkül, mint hosszútávú hő-predikció), utána meg egy írásos is majd hűtéssel... és boldog használatbavétel!

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#22017) King Unique válasza ledgeri (#22016) üzenetére


King Unique
titán

Az 1 TB-os modellnél volt aki korábban Samsung (példa), más meg WD (példa) belső merevlemezzel szereltet fogott ki. De az újabb gyártású 1 TB-os és 2 TB-os modelleknél már általában a Mobile HDD sorozat merevlemezeit szokták használni. Szóval manapság az ST1000LM035 nem meglepő, azon gyártók egyre gyakrabban ezt használják a 2,5"-os 1 TB-os külső merevlemezeknél, akik saját belső merevlemezt nem gyártanak.

A Seagate merevlemezeknél az említett S.M.A.R.T. attribútumok értéke rendszerint alapból magas, de az azoknál afféle sajátosság és normálisnak mondható. Az a 250 MB írás / olvasás meg valószínűleg a gyári tesztelés során került rá, amivel szintén nem kell foglalkozni. Egy vadi újan megvásárolt külső HDD feltételezhetően hibátlan állapotú és elvileg nem szükséges neki lassú formázás és tesztelés. De ha valaki nagyon biztosra akar menni, illetve ki akarja zárni, hogy esetleg gyári hibás példányt fogott ki, akkor lefuttathatók az ilyen-olyan tesztek. Feltéve, hogy közben biztosított a stabil adatkapcsolat, a megfelelő tápellátás és szükség esetén akár aktív hűtés stb. Az pedig nem meglepő, hogy intenzív és tartós írás / olvasás hatására a megszokottnál jobban melegedik a belső merevlemez. De egyébként ahhoz képest egyáltalán nem is rossz ez a max. 40-41 °C, hogy az alábbi kép alapján eleve többrétegű védőburkolat veszi körül a belső merevlemezt és csak maga a külső ház fém. Egyébként 40-45 °C-ig még elmegy az üzemi hőmérséklet és az a lényeg, hogy tartósan ne menjen az utóbbi érték, illetve főleg 50 °C fölé.

Köszönjük a beszámolót!

[ Szerkesztve ]

(#22018) ledgeri válasza King Unique (#22017) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Szívesen!

Hát kutatgattam, és a Seagate-nek/ről van is dokumentáció, hogy miként értelmezendő a Seek error rate, és Raw error rate [link] [link] annak aki érti hasznos lehet.

Az olvasási teszt 44°-on állt meg maximumként amiből vissza is hült 40-re hülő szobában, nyitott ablak mellett kb földön (szóval egyből kapva a 20:00-ás hűvöst), de a végén, a lemez tengely közeli részén az adatsebesség esése megált, viszont a lemez újból melegedett..
[kép]

(ST1000LM035-1RK172 a85 újból, csak ha valaki típusra keresne.)

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#22019) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Hi!

A "jó árú" 1TB-os Maxtor nincs jelenleg az ED-nél, helyette a legolcsóbb a Toshi Canvio Ready. Ez van olyan megbízható? Vagy akkor már a Canvio Basics?

Vagy megérné inkább egy távoli rendelés is a Maxtor esetén? (Az ED nekem azért jobb, mert helyben tudom intézni a garit.) Vagy vegyem inkább a Sony-t (az már 20K felett van), a Maxtor meg 17K szokott lenni?

Köszi!

(#22020) King Unique válasza SunMount3r (#22019) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Ha célirányosan a Maxtor megvétele a cél, akkor csak azért nem feltétlen kellene elvetni, mert egy bizonyos webshopnál most éppen nem kapható. Ott van helyette hazai viszonylatban is sok másik, ahol viszont igen.

A Toshiba hordozható külső merevlemezeinél ITT fel vannak tüntetve a különbségek. De tárolókapacitástól függően maga a belső HDD egyébként többnyire ugyanaz mindegyikben, vagyis azok megbízhatóságában elvileg nincsen közöttük különbség. Ha más gyártók termékeivel kellene őket összehasonlítani ilyen téren, akkor arról egy korábbi válaszban már volt szó, hogy a külső merevlemezeknél (is) ez a megbízhatóság és tartósság eleve egy összetett dolog, ami több mindentől függ. Ha a belső merevlemez csatolófelületét nézzük, akkor viszont a Maxtor előnyösebb, mert annál szabványos SATA fizikai interfész és különálló SATA-USB átalakító panel van. Ellenben pl. a Toshiba és a WD többnyire integrált USB-s megoldást használ a 2,5"-os külső merevlemezeinél. Ez a téma pl. ITT részletezve van a megfelelő fejezetben.

[ Szerkesztve ]

(#22021) SunMount3r válasza King Unique (#22020) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Tehát akkor a Toshiba külső HDD-k sem "ördögtől valók", mert ez érdekelt volna, ha valamelyik speciel pont nem ajánlott valamiért. Sajnos vagy MM, vagy ED a két helyi garis lehetőség nálam (sose lehet tudni). Így valószínű maradok a Toshi-nál. THX!

[ Szerkesztve ]

(#22022) xxxx.x


xxxx.x
tag

Sziasztok!

ADATA HC660 2TB a kiszemelt tároló. Sajnos elvesztem a csatlakozó kábel terén.
3.0 vagy 3.1? Type-A; B; Mini; Micro.... picit belekeveredtem.
A gyátó ezt irja:
Interface USB 3.1 , backward compatible with USB 2.0
Op. Voltage DC 5V, 900mA
Accessories USB 3.1 cable
Note Connecting via USB 2.0 requires plugging in to two USB ports for sufficient power delivery. A USB Y-cable will be needed.

Az egyik bolt 3.0 a másik 3.1.

Fontos lenne, hogy 2.0-val is tudjam használni.
Hol tudok Y kábelt venni? (Milyen néven keressem, mivel y kábel néven nem találom.)
Milyen kábel kell nekem?
Hol tudom beszerezni? (Esetleg a HDD-vel együtt. - egybe olcsóbb a szállítás)
E-bay nem jó mivel max. egy hét múlva kell az USB2.0

(#22023) King Unique válasza xxxx.x (#22022) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Az USB 3.1 ennél szimplán csak gyártói bulshit és pusztán ezen elnevezések adta lehetőséget használják ki. Vagyis a HC660-nál az USB 3.1 az nyilván csak Gen 1 = USB 3.0. Ez igaz a külső merevlemezre és a mellékelt USB-kábelre egyaránt.

Ha megnézzük ezt és ezt a képet a termékről, majd összevetjük ezzel, akkor egyértelműen beazonosítható, hogy az eszköz (külső merevlemez) felőli oldalon Micro-B, míg a gazda (gép) felől Type-A fizikai csatlakozó van. Vagyis ilyen, azaz Micro-B (apa) - Type A (apa) típusú USB 3.0 kábelt kell venni, illetve létezik ilyen Y-kábel formájában is. A hazai boltokban pedig általában lehet kapni ilyeneket, de az eBay és társai nemzetközi online piactereken még bővebb a választék és az árak is kedvezőbbek. Példák: [link], [link], [link], [link]. Ha USB 2.0 porthoz is csatlakoztatva lesz a 2,5"-os külső merevlemez, akkor a stabil tápellátás biztosítása végett javasolt Y-kábelt használni. De pl. egy asztali PC-nél a hátlapon lévő USB 2.0 port akár önmagában is elég lehet. Továbbá még arra érdemes odafigyelni, hogy az USB-kábel ne legyen túl hosszú. Ugyanis a hosszabb kábel elektromos ellenállása nagyobb lehet és ezáltal az áramértékek is csökkenhetnek, ami felpörgési és egyben tápellátási problémákhoz vezethet. A 2,5"-os külső merevlemezekhez főleg pont emiatt szoktak gyárilag rövid kábeleket mellékelni.

[ Szerkesztve ]

(#22024) xxxx.x válasza King Unique (#22023) üzenetére


xxxx.x
tag

Köszönöm.

Már meg is rendeltem. 60cm lesz a kábel, mivel rövidebb nem volt.
(Majdnem sikerült 3m-es kábelt rendelnem, mert elnéztem 30 cm-nek. :)
Mire jó - önszopatáson kívül - egy 3m-es kábel?)

(#22025) King Unique válasza xxxx.x (#22024) üzenetére


King Unique
titán

Azért nem célszerű túl rövidet sem venni, mert az ilyen 20-30 cm-es kábelek elég nyúlfarknyiak és van amikor már kényelmetlen emiatt a használatuk. A 60 cm-es pont ideális, az nem is túl rövid és a hossza az áramértékek szempontjából sem kritikus. De akár egy 1 méteres is még beleférhet. Viszont egy 1,5-2 méteres, vagy pláne annál hosszabb kábel már problémás lehet egy 2,5"-os külső merevlemeznél.

Egy 3 méteres USB-kábel egy 3,5"-os külső merevlemezhez még használható lehet, illetve az USB 3.0 szabvány szerint javasolt max. kábelhossz is 3 méter. Afelett viszont már jelentősen gyengülhet a jelerősség, ami adatkapcsolati hibákhoz, valamint az adatátviteli sebesség jelentős eséséhez vezethet. Korábban készül erről itt a fórumon USB 2.0 alapon egy teszt, de abból utólag a méréseket szemléltető képek sajnos eltűntek.

(#22026) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Hello!

Van ugye az, hogy ha túl kevés már a szabd hely a winyón az nagyon be tudja lassítani őket.

A kérdésem tehát, hogy hány %-nyi szabd helyet kell hagyni (a teljes kapacitáshoz képest), hogy stabilan tudjon még legalább 140Mbit/s-el stream-elni felfelé? Vagy ha ez a kettő nincs összefüggésben, akkor úgy általában?

(Ja és USB-s külső winyókról lenne szó, tehát nincs rajtuk OS).

Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#22027) ledgeri válasza SunMount3r (#22026) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Nekem a belső vinyóm 750-es particiója 25-15 giga szabad helyel már bajos volt...
emellett számít a töredezettség is!
A 140 Mbit, az 17.5 MByte... szóval azzal jó vagy sokáig HDD felő.

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#22028) King Unique válasza SunMount3r (#22026) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Ezt így nehéz pontosan megmondani, de lehetőség szerint minél több szabad tárterületet érdemes hagyni a külső merevlemezen, ha az a cél, hogy ne lassuljon be nagyon. Konkrétabban min. néhány 10 GB-ot, illetve legalább talán 5-10 % körülit. Viszont azért nem kell túlzásba sem vinni és az indokoltnál többet kihasználatlanul hagyni. Egy külső teszt jól szemlélteti, hogy üresen és X-ed részéig telemásolt állapotban hogyan alakul a sebesség USB 3.0-n egy 2,5"-os külső merevlemeznél. Még 3/4-ed részéig telemásolva sem lassult be olyan drasztikusan, de már nyilván nem hozta azokat az értékeket, mint üresen, vagy kevés adattal. Aztán a másik válaszban is említett töredezettség is fontos, pláne NTFS fájlrendszernél. Ha nagyon töredezett a fájlrendszer, akkor az adatátviteli sebesség jelentősen visszaeshet. Tehát szükség esetén javasolt töredezettségmentesíteni, torrentezésnél beállítani a fájlok előre lefoglalását, hogy kevésbé töredezzen a fájlrendszer stb. Az meg a másik, hogy egy belső / külső HDD eleve nem egyformán gyors a lemez minden részén, amit a HD Tune tesztek (példák) jól szemléltetnek. A lemez elején a legnagyobb az adatátviteli sebesség, míg a végén a legkisebb, ami egy másik tesztnél szintén egyértelműen látható. Sőt, emiatt akár azt is szokás csinálni, hogy a sebességkritikus műveletekhez a lemez elején létrehozni egy külön partíciót és azt használni ilyen célra.

Az a 140 Mbit/s egyébként nem sok, az csak 17,5 MB/s. Azt akár jobban telemásolt állapotban is hozza USB 3.0-n egy külső merevlemez, ha csak olvasásról van szó, akkor meg pláne.

[ Szerkesztve ]

(#22029) scout pro


scout pro
csendes tag

Sziasztok!

Most ment tönkre egy 5 éves Samsung M3 Portable. Nézelődtem, a Maxtornak még a külseje is tökéletesen hasonlít rá.

Milyen márkájú hordozható külső HDD-t tudnátok ajánlani, ami megbízható?
(a megbízhatóság a legfontosabb)

(#22030) Jarod1 válasza scout pro (#22029) üzenetére


Jarod1
addikt

mert samsu winyó szokott a maxxtorokba lenni

(#22031) junior11 válasza Jarod1 (#22030) üzenetére


junior11
veterán

A maxtorokban már Seagate mobile HDD sorozat szokott lenni régóta.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#22032) King Unique válasza scout pro (#22029) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A megbízhatósággal kapcsolatban egy korábbi hozzászólásban le van írva, hogy egy ilyen külső merevlemeznél is eleve több dolog függvénye. Tehát ha már az átlagnál tartósabb kell, akkor azt lehet több szempont alapján is ragozni. Ilyen pl. a belső HDD típusa is, amelyek tartósság tekintetében egyébként a Samsung és a Maxtor márkanéven futó M3 Portable modellek esetében is csak átlagosak, ahogyan a többi gyártó hasonló termékeinél szintén. Viszont a továbbiakhoz jobban kellene részletezni azt is, hogy pontosan milyen külső merevlemez kell. Ehhez további mintaként ott vannak mások hasonló esetei is (példa).

Egyébként az egyáltalán nem rossz, hogy 5 évig bírta, sőt. A végén pontosan mi volt a gond, a belső merevlemez ment tönkre, vagy a külső ház, a SATA-USB átalakító panel? De mondjuk a Samsung modellek esetében az utóbbi is probléma, mert rendszerint integrált USB-s megoldást használtak, ami miatt a HDD-t nem lehetett áttenni másik külső házba, valamint a panel esetleges cseréje is eleve macerás volt. A Maxtor márkajelzésű modelleknél viszont már nem jellemző ez az integrált megoldás és azok ebből a szempontból előnyösebbek.

[ Szerkesztve ]

(#22033) xrvman


xrvman
őstag

Sziasztok!
Ezt a merevlemezt meg szabad venni?
Vagy van jobb alternatíva?
WD My Passport 2,5" 2TB USB3.0 külső merevlemez, kék (WDBS4B0020BBLWESN)

(#22034) SunMount3r válasza xrvman (#22033) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

kék -> A sárgát vegyed, az a legjobb...

(Sorry :D )...

[ Szerkesztve ]

(#22035) King Unique válasza xrvman (#22033) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Attól is függ, hogy pontosan milyen kell. De egyébként népszerű és viszonylag sokaknál bevált a My Passport sorozat többek között itt a fórumon és ebben a topikban is. Viszont afféle kontraként megemlítendő ezeknél az integrált USB-s megoldás, amiről ebben a blogbejegyzésben is vannak információk. Arról pedig egy korábbi válaszban volt szó, hogy a 2 TB-osoknál vannak régi és új modellek és azok közül melyiket érdemesebb venni.

Egyébként ha már My Passport, akkor a WD kínálatában nemrég jelentek meg az új My Passport Ultra és My Passport Ultra for Mac sorozatok. De ezeknél a (részben) fémház és az új dizájn mellett leginkább csak az USB-C megoldás az extra. Ellenben más tekintetben ugyanazok kb., mint az eggyel korábbi sorozatok. De ez csak érdekességképpen lett most megemlítve és jelenleg még nem is kaphatók a legújabb sorozatok a hazai boltokban. Sőt, a 2 TB-os és a 4 TB-os modellek elérhetőségét jelenleg a WD weboldalán is csak október közepére írják, amihez képest a hazai boltokban amúgy is lenni szokott némi fáziskésés, plusz a bevezetés időszakában egy bizonyos felár.

[ Szerkesztve ]

(#22036) xrvman válasza King Unique (#22035) üzenetére


xrvman
őstag

Köszi, igazából olvastam valami olyasmit, hogy ebben is találtak biztonsági dolgot. Ám mivel nem találom, lehet keverem valamivel. Emiatt csak ezt írtam be.
Amúgy nagy filmek, RAW fotók hordozására lenne.
Most látom, ha igaz, ez csak 16Mb pufferes, ez nem lesz gond a későbbiekben?

(#22037) Cs1csó


Cs1csó
félisten

Üdv!

Van egy hálózati áramforrásos USB-s külső HDD-m (Samsung Story Station 2TB-os) amit egy ASUS O'Play Mini asztali médialejátszóval használok. Filmeket úgy másolok rá, hogy kihúzom az USB kábelt a média lejátszóból és bedugom a PC-be, majd ha átmásoltam akkor visszadugom.

Most olvastam hogy létezik olyan eszköz amivel kábelek ki-be dugdosása nélkül is meg tudnám osztani a két eszköz között a HDD-t egy fizikai kapcsolóval lehetne váltani hogy épp filmet nézek róla vagy adatot másolok rá. Ez az az eszköz: USB 2.0 átkapcsoló kézi 2 port (Gembird)

TEHÁT: Ha veszek egy ilyet akkor amit leírtam az működni fog?

(#22038) SunMount3r válasza Cs1csó (#22037) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Úgy látom ez passzív (nincs saját tápja), így ha több méter távolságban van a PC a winyótól, akkor valószínű nem fog működni, mert a winyó nem kap elég tápot a túl hosszú kábelen a PC-ből. Ha meg a lejátszó van messze, akkor dettó.

Szerk: az a lejátszó nem tud valami hálózati megosztás félét? Pl. SMB/SAMBA-t?

[ Szerkesztve ]

(#22039) King Unique válasza xrvman (#22036) üzenetére


King Unique
titán

Egy korábbi cikkben volt arról szó, hogy a WD hardveres titkosítással rendelkező külső merevlemezeinél találtak valami biztonsági rést a titkosításnál. De az már több éve történt és azóta valószínűleg javítva lett az újabb sorozatoknál, de akár a régebbieknél egy újabb firmware-rel. Ami most aktuális egy másik hír alapján, az viszont csak a My Cloud sorozatot érinti.

A puffer méretét illetően az előző válaszban linkelt hozzászólásban le van írva, hogy a My Passport sorozatnál az újabb 2 TB-os modellekben már 7 mm magas belső merevlemez lehet, aminél 128 MB a cache mérete. A korábbi, 15 mm magas belső merevlemezzel szerelt modelleknél pedig 8 MB, ami a Blue sorozat adatlapján is látszik. Tehát az egyes webshopoknál az a 16 MB nem igazán stimmel... :N De egyébként majdnem mindegy is ezeknél a puffer mérete, pláne nagyobb méretű fájlok mozgatásánál, ami egy korábbi válaszban részletezve van. Inkább apróbb méretű fájloknál számíthat valamit, illetve ha valaki esetleg pl. Windows To Go megoldással akar a külső HDD-ről operációs rendszert futtatni. De az utóbbi célra egy inkább 7200 RPM-es típus, vagy pláne egy külső SSD az igazán jó választás, amiről korábban szintén volt szó itt a topikban.

[ Szerkesztve ]

(#22040) King Unique válasza Cs1csó (#22037) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Itt egyrészt még ha esetleg működne (?) is az átkapcsolás és a váltás a 2 gazda hardver között, akkor is USB-s csatlakozásnál egyszerre csak az egyiken lenne használható a külső HDD. Másrészt számít az USB-kábel hossza is, ami az USB 2.0 szabvány esetében max. 5 méter lehet. A külső merevlemez tápellátása viszont elvileg nem lenne gond, mivel eleve egy 3,5"-os, külső tápegységes típusról van szó és a túl hosszú kábel ez esetben csak az adatkapcsolatra volna negatív hatással. Harmadrészt ha van rá lehetőség és támogatja a médialejátszó, akkor egy ilyen fizikai kapcsoló kérdéses használata helyett célszerűbb lehet inkább valamilyen hálózati elérés, illetve megosztás alkalmazása. Példák: [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#22041) SunMount3r válasza Cs1csó (#22037) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Sorry, automatikusan azt hittem, hogy nem tápos a winyó. Ez esetben a tápellátás nyilván nem lehet gond.

(#22042) Cs1csó válasza King Unique (#22040) üzenetére


Cs1csó
félisten

Az a lejátszó nem tud többet, az USB-s átkapcsoló-hoz a HDD-től egy kb. fél méteres vastag - gyári kábel a HDD-vel adták - menne onnan pedig 1-1 1,8 méteres USB kábel a média lejátszóig és a PC-ig.

Nem akarom egyszerre üzemeltetni, ezt a HDD-t nem használom a géphez, csak akkor kell ha másolok rá filmet vagy törlök róla, de ne kelljen dugdosni mindig a kábelt egy fizikai kapcsoló tökéletes lenne.

Akkor menni fog?

Egy darab kb. 2 méteres USB kábelem van A-B csatis kell még vennem egyet meg az USB átkapcsoló. Lehet online veszem és ha nem működik legfeljebb visszaviszem a 14 napos elállással.

(#22043) King Unique válasza Cs1csó (#22042) üzenetére


King Unique
titán

A webshopban nincsen megadva az USB switch pontos típusa, illetve a gyártó weboldalán is csak a DSU-21 van feltüntetve, ami a képek alapján egy másik modell. Azt elsődlegesen nyomtatókhoz és szkennerekhez javasolják, de elvileg akár másfajta USB-eszközökhöz is használható. Illetve ez lényegében csak egy sima átkapcsoló egyik-másik USB-port között és elméletileg működhet akár egy külső HDD-vel is. Viszont hogy gyakorlatilag mennyire fog az eredetileg linkelt átkapcsoló, ahhoz már értelemszerűen ki kellene próbálni.

Az átkapcsoláshoz meg annyit, hogy azt nyilván nem a külső merevlemez aktív használata (írás / olvasás) közben, hanem üresjáratban, illetve a megfelelő szoftveres leválasztás után javasolt majd megejteni. Plusz előtte a külső merevlemezt a rajta lévő tápkapcsolóval akár még kikapcsolni és egyben áramtalanítani is lehetne.

Egyébként a leírtak alapján ez a kb. 4 méteres távolság nem sok a médialejátszó és az asztali PC között. Sőt, ennyi erővel elvileg akár még 1 db kábellel, illetve annak ide-oda csatlakoztatásával is megoldható lenne a dolog. Ha pedig csak alkalmanként lenne törölve a külső HDD, majd rámásolva az új filmek, akkor arra az időre megint nem nagy macera megcserélni a 2 készülék között és újracsatlakoztatni. De mindegy, ha számodra az, akkor marad az eredetileg említett megoldás.

[ Szerkesztve ]

(#22044) Cs1csó válasza King Unique (#22043) üzenetére


Cs1csó
félisten

Igen, amúgy a HUB és a HDD között egy nagyon rövid kábel lenne a két eszközhöz akkor 1,8m - messze van az 5 métertől - és persze úgy csinálnám már ha működik hogy amikor a PC-re van kötve akkor rákattintok az eszköz eltávolításra és ezután kapcsolnám át majd vissza is úgy hogy a media playert kikapcsoltam. Fő a biztonság.

(#22045) Elamaas


Elamaas
tag

Sziasztok!

Átolvastam az összefoglalót sikeresen. Ennek ellenére feltenném az alábbi, gondolom egyáltalán nem újdonságszámba menő kérdést:

Milyen merevlemezt ajánlanátok adattárolásra (családi és egyéb fotók tárolása)?

Tudom nincs olyan, hogy teljesen megbízható, de mégis megbízható külső HDD-t keresek.

-1 TB
-ne tűnjön el róla lehetőség szerint az adattartalom csak úgy hip-hop (olvastam néhány ilyen kommentet)
-a rászánt keret max 20.000 HUF.
-Win7, Win10
- 3-5 év gari

Konkrét termékmegjelöléssel lehetőség szerint.

Köszönettel! :R

[ Szerkesztve ]

(#22046) Cs1csó válasza Elamaas (#22045) üzenetére


Cs1csó
félisten

PÓTOLHATATLAN adatok megóvására csak egyetlen BIZTOS megoldás van: legalább egy offline mentés róla lehetőleg fizikailag is más helyen (egy lakástűzben, vagy betörés esetén mindkettő elveszhet.) persze a fizikailag is más hely nehezen megoldható de esetleg még az offline mellett valamilyen online tárhelyre is feltenni.

Jelenleg a Wesetern Digital a legnagyobb gyártó és jó lemezei vannak, szerintem mindegyik vállalható legtöbbször csak "fantázianeveket" adnak nekik a meghajtók nem különböznek egymástól annyira mint a leírás.
Amire még érdemes figyelni:
- lehetőleg már USB3-ast vegyél
- 5400 RPM-es legyen
- USB-s áramforrásos

Például ez: Western Digital Elements 2.5" 1TB USB 3.0

Ahogy nézem az árkülönbséget a Cache méret különbsége adja, egyszerű adattárolásnál az nem akkora opció.
Az Árukeresőt érdemes végignézni, melyik a szimpatikusabb, melyik boltot ismered jobban, hol mennyi garit adnak stb.

(#22047) King Unique válasza Elamaas (#22045) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Azért a pontosan milyen kell témát lehetett volna még jobban is részletezni. Ha csak 1 TB-os kell, akkor olyat 2,5"-os fizikai méretben érdemesebb venni, pláne hogy a 3,5"-os típusoknál ekkorát gyárilag összeszerelt formában már egyre kevésbé kapni, inkább külső házas megoldással lehetne olyat összeállítani. Egy hasonló esetnél nem olyan régen bővebben ki volt fejtve, hogy milyen lehetőségek lennének. 2,5"-os fizikai méretben és gyárilag összeszerelt kivitelben ott van pl. a népszerű WD My Passport és a Maxtor M3 Portable 3 éves gyártói garanciával és a megadott keretbe is beleférnének. De az utóbbinál egyébként a 2 TB-os modell sem sokkal drágább. A garancia rendszerint 1-3 év szokott lenni a legtöbb ilyen termékre, az 5 év már elég ritka, kevésbé jellemző. Olyat inkább külső házas megoldással lehetne összerakni, ahol pl. olyan belső HDD-t választani, aminek hosszabb az átlagosnál a garanciaideje.

A megbízhatóság és a tartósság témája egy korábbi hozzászólásban részletezve van pont 2,5"-os és 1 TB-os példával szemléltetve. Valamint az iménti másik válaszban leírtakhoz kapcsolódóan az is, hogy a fontos és pótolhatatlan adatok tárolásánál elengedhetetlen, hogy azokról mindig legyenek naprakész állapotú biztonsági másolatok több offline és / vagy online tárolón. Vagyis nem kizárólag csak 1 db külső merevlemezen kell tárolni a fontos adatokat, hanem eleve több helyen, több eszközön! Ami biztosabb megoldás ilyen szempontból, mint önmagában 1 db fizikai tárolóeszköz, legyen az akármilyen minőségi és megbízható. Persze nyilván az utóbbi sem mellékes szempont, de akkor lehet igazán biztosra menni, ha az előbb említettek is teljesülnek.

[ Szerkesztve ]

(#22048) xrvman válasza King Unique (#22039) üzenetére


xrvman
őstag

Ezaz, csak meglett mégis. Valóban nem érint engem.
Köszönöm vàlaszod!

(#22049) Elamaas válasza King Unique (#22047) üzenetére


Elamaas
tag

Sziasztok!

Köszönöm a válaszaitokat!

Most picit dilemmázok, hogy inkább kész komplett külső-t vegyek, vagy akkor vegyek egy belsőt és tegyem bele egy külső házba.

Ezt néztem ki [link] de nemtudom milyen házba rakjam bele.

pl: [link] vagy [link]

Utóbbival is még beleférek a 20k-s keretbe, a garikkal nem vagyok elölrébb így sem.

Egyébként amit linkeltél az szimpatikus (WD My Passport)

Üdv.

(#22050) King Unique válasza Elamaas (#22049) üzenetére


King Unique
titán

Az első link nem jó, az egy új hozzászólás írására mutat, nem pedig a HDD pontos típusára. De ha 3,5"-os és SATA-s, akkor nyilván külső házból is olyan kell. A linkelt 2 modell pedig ilyen, vagyis jók lehetnek hozzá és megteszi akár az olcsóbbik is. De ez már inkább a külső házas társtopik témája.

Az előző válaszban említve volt egyébként, hogy az 1 TB manapság kis tárolókapacitásnak számít és akkorát külső merevlemezeknél is inkább 2,5"-os fizikai méretben érdemesebb venni, Sőt, a külső házas megoldásra is linkelve volt egy példa. Egy átlagosnál tartósabb és hosszabb garanciaidejű HDD-vel ugyan nem feltétlen fog beleférni a 20 ezres keretbe, de egy normál típust választva már igen. Viszont ha mindegy a fizikai méret, akkor a 3,5"-os megoldás is választható, aminek akár az ára is kedvezőbb lehet. Legalábbis maga a HDD igen, ahol pl. egy tartósabbnak mondható 3,5"-os WD Red (WD10EFRX) / Purple (WD10PURZ) olcsóbb 1 TB-os kivitelben, mint egy 2,5"-os Red (WD10JFCX).

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.