Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18901) Surda- válasza King Unique (#18900) üzenetére


Surda-
őstag

:B Titkosítás terén ez a Lacie is jó? :DDD

[ Szerkesztve ]

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#18902) King Unique válasza Surda- (#18901) üzenetére


King Unique
titán

Adnak hozzá programot [link], de az is kb. ugyanazt csinálja, mint a második bekezdésben említett megoldások [link]. Vagyis újraformázza a meghajtót és létrehoz egy titkosított "konténert", ami nagyobb tárkapacitásnál sokáig eltart. Tehát nem olyan, mint a WD féle bekapcsolható / kikapcsolható, jelszókérést azonnal élesítő megoldás.

(#18903) Surda- válasza King Unique (#18902) üzenetére


Surda-
őstag

:R

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#18904) kislaci


kislaci
senior tag

Sziasztok, szeretnék venni egy 2,5" 1TB-os külső vinyót. Azt még nem döntöttem el, hogy kompakt, vagy összerakós lenne. Két linuxos gépen és egy tv-n lenne használva. Tehát az előre telepített biztonsági szoftverek nálam nem sokat érnének. Ami fontos, usb3.0 csatlakozás, aluház, minél nagyobb írási sebesség, és olyan kábel, amit ki tudok húzni a vinyóból is. (Szeretnék venni pluszba majd két kábelt, külön kábelek kellenének a pc-hez laptophoz tv-hez.)(Tv-hez nem elég a 15cm-es, laptophoz meg nem kéne a fél méteres)
Mit ajánlanátok?

(#18905) Krogoth


Krogoth
senior tag

Hali.

[HDD1]
vagy
[HDD2]

Melyiket inkább?

Köszi

(#18906) King Unique válasza kislaci (#18904) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Az összefoglaló ezen témához kapcsolódó fejezeteinek átnézését, valamint adaléknak az alábbi hozzászólást ajánlanám [link].

Esetedben a szoftveres extrák a Linux és TV miatt értelemszerűen felejtősek, a többi szempont pedig teljesíthető. Bár aluháza gyári kompakt kivitelben a prémium kategóriás modelleknek szokott lenni, amik rendszerint drágábbak. Ellenben egy natúr 2,5" külső háznál már nem mondható különösebb extrának, tehát érdemes lehet ezen megoldást is megfontolni.

Valamint a TV-nél érdemes odafigyelni USB-n a stabil áramellátásra, illetve a készülékkel való kompatibilitásra [link]. Utóbbi terén a gyári kompakt típusok általában jobbak, illetve van olyan, ami direkt TV-vel való használathoz készült. Egy népszerű chipet tartalmazó külső rack esetén sem szokott azért gond lenni, de érdemes a TV topikjában is érdeklődni, hogy ott milyeneket használnak hozzá.

Bár Windows és OS X a fő támogatott platformok, de a Linux alatti használat is általában ok, rendszerint jól működnek rajta a külső merevlemezek. Ha gyári külsőt veszel, azok általában FAT32 | NTFS fájlrendszerre vannak formázva, de ugye mindkettőt natívan kezeli a Linux. Igény esetén max. átformázod Ext4-re. Igaz, utóbbit meg vsz a TV nem fogja kezelni, így jobb lenne inkább az NTFS. Továbbá a biztonságos leválasztásra érdemes még odafigyelni, ami egyes asztali felületek esetén eltérő lehet. Egy kis adalék hozzá: [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#18907) King Unique válasza Krogoth (#18905) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

A kettő kb. egykutya, WD Green van bennük, illetve lehet már a Blue-ra átcímkézett változat [link]. A 7200 RPM meg a szokásos elírás, mert ezek a HDD-k ekkora méretben alapból 5400-asok [link]... :DDD

Továbbá fent vannak a gyártó oldalán a különbségek. Tehát a szoftveres extrákkal és a hardveres titkosítással tud többet a My Book. Általánosan utóbbi ajánlottabb, de végül is az Elements Desktop is megfelel a célra. A 3 TB-os változatról készült a topikban egy teszt. Ha azonban a szoftveres extrákra egyáltalán nincs szükséged, akkor a 3,5" külső aluház + 3,5" HDD kombó is jó, vagy akár jobb választás lehet.
Valamint az árakat elnézve ennyiért, vagy ennél akár még olcsóbban 2,5" 2 TB-os típust is lehetne venni. 3,5" külső HDD-t manapság már leginkább 3 TB, vagy afeletti tárolókapacitás, illetve direkt külső tápellátási igény esetén érdemes venni. Továbbá akkor, ha a mobilitás, kisebb méret és súly egyáltalán nem fontos.

[ Szerkesztve ]

(#18908) Krogoth válasza King Unique (#18907) üzenetére


Krogoth
senior tag

Tudom, hogy jobb/olcsóbb lenne, de munkahelyen eddig ilyen volt és azt mondták ilyen kell csak új.

(#18909) King Unique válasza Krogoth (#18908) üzenetére


King Unique
titán

Hát akkor válassz ebből a kettőből attól függően, hogy szükséges-e a szoftveres pakk, titkosítás stb.

[ Szerkesztve ]

(#18910) kislaci


kislaci
senior tag

Sziasztok, van két gépem, egy laptop meg egy asztali. Hétvégén az asztalit használom, hétköznap laptopot. (Munka miatt két lakcím). Olyat érdemes e csinálni, hogy veszek egy 2.5"-ös külső vinyót, amit torrentezésre használnék, (Az lenne a torrentkönyvtár), és akkor mindig tudnék seedelni is, nem kellene az asztaliról letöltötteket másolgatni a laptopra illetve fordítva. Mit gondoltok egy ilyen megoldásról?

(#18911) King Unique válasza kislaci (#18910) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A korábban tervezett felhasználással (pl. TV) mi lett?
Torrentezésre is nyilván lehet használni, mint ahogyan teszik mások is. Ha sokat lesz járatva, akkor max. egy fémházas megoldást érdemes venni a jobb hővezetés miatt. A kiválasztást illetően pedig fentebb kaptál már instrukciókat.

[ Szerkesztve ]

(#18912) kislaci válasza King Unique (#18911) üzenetére


kislaci
senior tag

Tudom, kaptam, csak ez az ötlet most ugrott be, hogy így áthidalnám a torrentproblémákat. Nem tudok seedelni a két külön lakhely miatt. Ha letöltök valamit itthon akkor azt a torrentet csak hétvégenként tudnám seedelni, illetve ugyanez a helyzet laptopnál, azt meg csak hétköznap. Így ha vennék egy külső hdd-t akkor csak egy torrent könyvtáram lenne, és a vinyó hordozásával tudnék seedelni mindent. Emellett tv-re is ezt használnám. (Akkor nem seedelnék, nem szeretem, ha filmezés közben megy a gép.) Erre a használatra megfelelő lenne szerintem egy fémházas My Passport Ultra? Köszi.

[ Szerkesztve ]

(#18913) King Unique válasza kislaci (#18912) üzenetére


King Unique
titán

Megfelelő, mint jóformán akármelyik. De a korábbi linkben említve volt, hogy ennél a fémház inkább esztétikai jelentőséggel bír. Hűtés és hővezetés terén egyértelműen jobbak a 2,5" alumínium külső házas megoldások.

[ Szerkesztve ]

(#18914) kislaci válasza King Unique (#18913) üzenetére


kislaci
senior tag

Elolvastam mindent amit írtál. Egyébként torrentezéstől meg tv-től szokott annyira felmelegedni, hogy leálljon vagy ilyesmi? Vagy célszerűbb lenne venni egy aluházat és bele egy 2,5"-ös HDD-t? Ha igen akkor melyik HDD lenne a célra a legmegfelelőbb?

(#18915) King Unique válasza kislaci (#18914) üzenetére


King Unique
titán

Általában annyira azért nem szoktak felmelegedni, hogy amiatt leálljanak, illetve a notebook HDD-k amúgy is sokat bírnak. Viszont hosszabb távon egyértelműen kedvezőbb egy merevlemeznek, ha a megfelelő hőmérsékleti határok (pl. 30 - 40/45°C) között van használva. Nyáron nálam is felmelegednek alkalmanként a 2,5"-os műanyagházasak 45°C fölé, de eddig kibírták. De, ha folyamatosan ilyen magas hőfokon lenne járatva, az vsz előbb-utóbb tönkretenné.
Tehát nem muszáj bonyolítani a dolgot, megfelelő lehet az általad említett típus is. Ha kicsit melegszik is majd (főleg nyáron), nem feltétlenül lesz abból baj, de 50°C fölé azért ne menjen! Na persze az említett aluházas külső rack nyilván jobb ilyen téren [link]. Ha esetleg utóbbi megoldást választod, akkor a korábbi válaszban lévő link 9-es pontjában meg vannak adva különféle opciók mind külső ház, mind merevlemez kapcsán.

[ Szerkesztve ]

(#18916) kislaci válasza King Unique (#18915) üzenetére


kislaci
senior tag

Köszi, egyébként nem nonstop menne, napi 4-5 óra

(#18917) gatesz


gatesz
tag

Sziasztok!

Új vagyok itt a fórumon, és segítséget szeretnék kérni!

Tudom, hogy van összefoglaló is, de így lehet gyorsabb segítséget kapok!

A lényeg:

1TB-os külső merevlemezt keresek. Fő a megbízhatóság! Főleg fényképek, adatok tárolására használnám, mikor kezd tele lenni a noti winyó erre menteném le a képeket. Nem lenne folyamatosan használva max néha 1-2 filmet néznék meg róla, de most arra is van egy 500gigás WD. Tehát ez is csak ritkán, vagy max ha tönkremegy a WD.

Az ár is számít nem akarok horror összegeket költeni rá, olyan 20-25e körül gondoltam. Nem tudom 2TB-os fér e bele, ha nem nem gáz!!!! Inkább legyen egy jobb 1 terrás mint egy rosszabb 2 terrás!

+ nem tudom, hogy hogy járok jobban. Ha én építem meg külső rack + belső winyó, vagy egyszerűen veszek egy megbízható külső merevlemezt.

Méret sem nagyon számít, nem nagyon cipelgetném, főleg itthon tárolnám!

Előre is köszönöm!!!!

(#18918) King Unique válasza gatesz (#18917) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Igen, van összefoglaló, ami ugyan még nem teljes, de ezen témakört bőven lefedi. Tehát annak az ide vonatkozó részét jó lenne átolvasni, mert utána tisztább lenne a kép!

Ha nem fontos a mobilitás, akkor akár a 3,5"-os megoldás is szóba jöhet. Viszont annak 2 TB+ / 3 TB+ tárolókapacitásnál van igazán értelme. Ha csak 1 TB kell, akkor praktikusabbak a 2,5"-os típusok, valamint azokból már a 2 TB-os modellek is egyre kedvezőbb áron érhetőek el.
20-25 ezerből egy 2,5" | 1 TB külső meghajtó bőven kijön mind gyári kompakt, mind külső házas kivitelben. Mindkét megoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, amikről az összefoglalóban szintén esik szó. Továbbá, ha kicsit kitolható a keret, akkor kaphatóak nagyon kedvező árú 2 TB-os modellek is ([link] | [link]). Ennél a kettőnél még a bennük lévő merevlemezek is jóformán drágábbak ([link] | [link]). Pontosabban az integrált USB-s változat van bennük, amikről az infók a korábbi linkben megtalálhatók.

Az a helyzet, hogy az ilyen általános igények, mint pl. fényképek és adatok tárolása, megint nem könnyíti meg az ajánlást. Ugyanis nem lehet ehhez igazítva csak egyet / kettőt mondani, mivel ezen célra gyakorlatilag bármelyik megfelel. Aztán, ha csak néha lesz használva a külső HDD és főleg az adatok biztonsági másolataként fog funkcionálni, akkor megint nem kell annyira túlragozni a dolgot. Ilyen felhasználás mellett valószínűleg nem lesz akkora igénybevételnek kitéve, nem fog túlmelegedni sem, hogy mindenképpen valami strapabíróbb, vagy alumínium házas megoldást kelljen választani.
Illetve az már többször volt említve, hogy "legmegbízhatóbb" nem igazán létezik, mivel gyengébben sikerült / hibás darab ugyanúgy előfordulhat mindegyik gyártónál. Valamint az ilyen fizikális alapú tárolóknál eleve számolni kell a meghibásodás lehetőségével és ezért ajánlott több helyre menteni az adatokat! Na meg az is sokat számít, hogy használat közben mennyire figyel oda valaki például ezekre.

Ha esetleg mégsem sikerülne dönteni és ennél is konkrétabb ajánlás kell, akkor sokkal részletesebben kéne megfogalmazni az igényeket, hogy lehessen szűkíteni a kört!

[ Szerkesztve ]

(#18919) Sidorovich


Sidorovich
senior tag

Sziasztok!

Néhány napja vettem egy Samsung M3 Portable 1TB (5400 rpm) külső merevlemezt.

Olyan jelenséget produkál, hogy amikor másolok rá egy nagyméretű, 50 gigás fájlt (titkosított konténerfájl, backupolásra használnám), a másolási sebesség néha leesik abszolút 0-ra. Feladatkezelőben is nézem, ott ilyenkor 100%-on dolgozik, de a válaszidő, írás és olvasás egyaránt teljesen 0:

Majd egy rövid idő után megint másol. Azonban a sebesség ekkor sem a teljes, 25-30 MB/s között alakul csak.
Viszont amikor megmértem Crystal Disk Benchmarkkal, akkor ezeket az eredményeket produkálta:

-----------------------------------------------------------------------
CrystalDiskMark 5.1.2 x64 (C) 2007-2016 hiyohiyo
Crystal Dew World : http://crystalmark.info/
-----------------------------------------------------------------------
* MB/s = 1,000,000 bytes/s [SATA/600 = 600,000,000 bytes/s]
* KB = 1000 bytes, KiB = 1024 bytes

Sequential Read (Q= 32,T= 1) : 116.365 MB/s
Sequential Write (Q= 32,T= 1) : 112.900 MB/s
Random Read 4KiB (Q= 32,T= 1) : 0.450 MB/s [ 109.9 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 32,T= 1) : 0.748 MB/s [ 182.6 IOPS]
Sequential Read (T= 1) : 116.391 MB/s
Sequential Write (T= 1) : 37.113 MB/s
Random Read 4KiB (Q= 1,T= 1) : 0.435 MB/s [ 106.2 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 1,T= 1) : 0.767 MB/s [ 187.3 IOPS]

Test : 1024 MiB [G: 0.0% (0.2/931.5 GiB)] (x5) [Interval=5 sec]
Date : 2016/04/16 21:29:44
OS : Windows 10 Professional [10.0 Build 10586] (x64)

Mi okozhatja ezt? Vigyem vissza garanciával? :F

:R

(#18920) King Unique válasza Sidorovich (#18919) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Az adatátviteli sebesség ingadozására az SMR technológiás 4 TB-os modellnél volt panasz [link]. De annál mondjuk nem meglepő, mert ezen adatrögzítési eljárást alkalmazó (külső) merevlemezeknél jellemző lehet. Viszont az 1 TB-os modell sima PMR-es, így annál ez nem okozhat problémát.

Továbbá néhány dolgot meg kéne nézni:

Általános paraméterek és beállítások rendben vannak?
• Más programokkal mért szintetikus teszteknél nem szakadozik az adatátvitel?
• Ha kisebb méretű fájlokat másolsz, akkor is így "lebök"? Esetleg, ha másik partícióról, másik lemezről másolsz rá?
• Másik gépen és / vagy másik operációs rendszer alatt is produkálja a hibát? Ha ezt nincs mód kipróbálni, akkor ugyanazon gépen egy live Linux alól is le lehetne csekkolni a másolást.

Garanciális cserét szerintem akkor érdemes kérni, ha az alábbi dolgok állnak fenn:

• Meghajtó állapota nem megfelelő (S.M.A.R.T. hibák).
• Egyéb szintetikus tesztek alatt is megfigyelhető az adatátviteli sebesség durva csökkenése.
• Kisebb és nagyobb méretű fájlok másolásánál is egyaránt "lebök".
• Másik gépen, másik USB portban, másik operációs rendszer alatt is produkálja az említett hibát.

[ Szerkesztve ]

(#18921) rii


rii
nagyúr

sziasztok

van egy 1 tb-os hdd, (pont így néz ki, 3 kék LED megy le-fel az elején, gondolom akkor - WD My Book 1 TB)

meg van egy tápkábelem, ami 99%-ban bitros, hogy ahhoz való, csak a biztonság kedvéért szeretném mégis megkérdezni, hátha tudja valaki a választ, hogy az az adapter jó hozzá, amin az szerepel, hogy
OUTPUT: 12.0V, 1500 mA ?

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#18922) rii válasza rii (#18921) üzenetére


rii
nagyúr

itt, ez alapján igen .....

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#18923) King Unique válasza rii (#18921) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A 3,5", egylemezes WD külső HDD-k esetén általában 12 V | 1,5 A | 18 W külső adaptert mellékelnek gyárilag. Az áramerősség lehet akár nagyobb is, tehát még a 12 V | 2 A tápadapter is használható hozzá. De arra figyelni kell, hogy az eredeti tápegységgel megegyező polaritású legyen! A legtöbb általában pozitív szokott lenni.

[ Szerkesztve ]

(#18924) Sidorovich válasza King Unique (#18920) üzenetére


Sidorovich
senior tag

Szia!

Szintetikus teszteknél (Crystal Disk Benchmark - Samsung Magician program beépített benchmarkja) nem jön elő. Érdekes, hogy a CCleaner üres terület felülírása esetén sem jön elő, legalább is a feladatkezelő folyamatosan 100-120 MB/s sebességet mutat. Eddig csak Windows Exploreres manuális másolásnál csinálta. Mi okozhatja még ezt?

Egy asztali gépen is kipróbáltam a hátsó (alaplapi) USB 3.0-án, ott is produkálta ezt. (De az a gép is Windows 10-es, lehet szoftveres hiba ez?) :F :R

(#18925) King Unique válasza Sidorovich (#18924) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Azért írtam fentebb, hogy nézd meg más tesztprogramokkal is, mert azoknál a grafikonok és görbék egyértelműen kirajzolják, ha problémák vannak az adatátvitel során. A CDM pont nem ilyen. Illetve a többi dolgot is nem ártana csekkolni.

Aztán, ha pl. TC-vel való másoláskor sem produkálja, akkor megint sanszos, hogy az OS-ben sem stimmel valami. Mivel a Win10 jelenleg még nem annyira kiforrott és többeknél produkál rejtélyes hibákat, így ki tudja...? Bár nálam is a 10586-os build van fent, de ilyet még nem tapasztaltam. Viszont az eltérő hardveres | szoftveres környezet miatt nyilván lehetnek különbségek. Illetve SSD topikokban az S.M. szoftvert is max. firmware frissítéshez szokták javasolni, de amúgy nem létszükséglet fent lennie. Sőt, voltak akiknél inkább problémákat okozott. Tehát én lehet kipróbálnál a másolást anélkül is.
Továbbá egy live Linux alatti próbával egyértelműen megállapítható lenne, hogy mi a helyzet operációs rendszerek terén [link].

[ Szerkesztve ]

(#18926) gatesz válasza King Unique (#18918) üzenetére


gatesz
tag

Szia,

Még 1x köszönöm a gyors választ!

Most már azért jobban körvonalazódik a dolog.

Így hogy írtad már jobban elgondolkodtam a 2TB-os winyón 2,5"-os méretben.

Elolvastam az összefoglalót is, de még így is van egy két kérdőjel.

A választottam úgy néz ki, hogy ez a kombó lett:

HDD [link] + külső rack: [link]
A kérdés az, hogy ehhez a párosításhoz mit szólsz?

Van esetleg jobb alternatívád, vagy találsz benne valamit, ami nem teljesen jó, vagy pl másik külső rack stb...

A lényeg számomra a tartósság, megbízhatóság, és az ár! Gyorsaság annyira nem számít.

Ha van ugyanilyen párosításban jobb ötleted, vagy esetleg 2 terrás variáció akkor szívesen veszem.

Mint írtam én WD párti vagyok. A Seagate-t nem nagyon ismerem. Lehet egy WD winyót jobban preferáltam volna, de ha ajánlott ez a winyó akkor legyen!

Annyit nem találtam meg az összefoglalóban, hogy a különböző gyártók és termékeiket hogyan tudnád besorolni.

Ha megbízhatóság, meghibásodás alapján kellene rangsorolni, akkor hogy lenne a rangsor a gyártók között?

[ Szerkesztve ]

(#18927) King Unique válasza gatesz (#18926) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Jó lehet ez a 2,5" párosítás is, bár nekem inkább a 2 TB-os M9T terén van (pozitív) tapasztalatom. Az ezzel foglalkozó topikban ajánlott a 1,5 TB-os változat is, tehát vsz nem lehet rossz. Bár olvastam negatív kritikát róla itt a fórumon, de lehet csak az illető fogott ki egy selejteset. Ez pedig minden gyártónál benne van... Amúgy ezek még eredetileg Samsung fejlesztések [link], mindkettőn Samsung feliratú matrica van: [link], [link]. Csak miután a Seagate felvásárolta őket, azóta lett más a modellszám.
A MantisTek külső rack jóféle, többen is vettek belőle és eddig nem volt rá különösebb panasz. De ez műanyag és lehet előnyösebb lenne egy alumíniumból készült. Ehhez kapcsolódó alternatívák pedig voltak már említve korábban, illetve ott vannak az ezzel foglalkozó topikok.

"Ha megbízhatóság, meghibásodás alapján kellene rangsorolni, akkor hogy lenne a rangsor a gyártók között?"

Ilyen téren komolyabb tesztek és értékelések inkább a belső HDD-k kapcsán vannak (pl. Backblaze), de ott is rengeted vita szokott lenni belőle. Pl. az adott tesztoldal lehúz egy gyártót, annak sorozatát, de van, akinél pont azok váltak be. Illetve évről-évről változhatnak a meghibásodási arányok, valamint selejt / gyengébben sikerült ugyanúgy előfordulhat mindegyiknél. Na meg az is sokat számít, hogyan használod. Egy külső HDD-nél is nem árt odafigyelni a fentebb említett dolgokra [link].

[ Szerkesztve ]

(#18928) Surda- válasza King Unique (#18927) üzenetére


Surda-
őstag

Ismerősök beparáztattak,hogy az USB csatlakozóval gond lehet,vegyek inkább winchestert és házat hozzá...
Tudnál ajánlani itthon kapható házat és vinyót? :B

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#18929) King Unique válasza Surda- (#18928) üzenetére


King Unique
titán

Inkább az USB aljzattal, ha letörik a PCB-ről. A Micro-B típus ilyen téren nem olyan strapabíró, mint mondjuk a Mini-B, Type-A. Viszont ilyen hibához általában erős feszegetés és user error (is) kell... Volt, aki a kábel micro csatlakozóját törte bele az aljzatba...Ellenben mások meg tudnak rá vigyázni és normálisan használni.

Fentebb volt említve, hogy nem mindegyik gyári kompakt 2,5" külső merevlemez integrált USB-s, illetve a külső házak topikjai bent vannak az összefoglalóban. Valamint ebben a hozzászólásban szintén ki lett emelve és még konkrét ajánlást is tartalmaz. Ha ennek ellenére lenne esetleg további kérdés, akkor azt a másik topikban kéne feltenni!

[ Szerkesztve ]

(#18930) Sidorovich válasza King Unique (#18925) üzenetére


Sidorovich
senior tag

Szia!

Milyen tesztprogramot javasolsz? Megnéztem Total Commanderrel, azzal is ugyanolyan a másolás.

Viszont újabb érdekesség: van még egy ugyanilyen típusú Samsung M3 külső HDD-m, ami ma visszakerült hozzám. Kipróbáltam, és ennél is hasonlóan viselkedik. A másolási sebesség egy 50 gigás konténerfájlnál kb. 60 és 0 MB/s között ingadozik. A másolási sebesség grafikonja Task Managerben fűrészfogszerű:

Linuxos live disk problémás az én gépemen, mivel be van kapcsolva a BitLocker. Kipróbálom majd egy másikon.

Ismerősömet megkérdezem, ő azt mondta, hogy sok embertől hallotta már ezt. Véleménye szerint Windows 10 és Intel chipset kombinációjával szokott előjönni a jelenség, legalábbis az ő AMD-s Win10-es gépén nem tapasztalta még. Driver issuera gyanakszik. Sajnos most a családban csak Inteles és Windows 10-es gépek vannak, egyelőre nincs lehetőségem másikon kipróbálni. Szerinted lehetséges ez? :Y

[ Szerkesztve ]

(#18931) Surda- válasza King Unique (#18929) üzenetére


Surda-
őstag

Igen ezt olvastam.
A Lacie porsche 9220 ezek szerint nem integrált USB-s? Itt szétszedik

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#18932) King Unique válasza Sidorovich (#18930) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ha megnézted volna alaposabban a linkelt dolgokat, akkor pont benne van az itteni M3 Portable teszt. Tehát pl. HD Tune | ATTO Disk Benchmark programokkal kéne.

Illetve az egy dolog egy 50 GB-os böhöm fájlnál lebök, de mi a helyzet pl. sok kép, vagy egy pár-néhány GB-os ISO fájl esetén? Nekem is Intel chipsetes gépem van, de külső HDD-knél nem nagyon tapasztaltam ilyesmit, igaz nem is nagyon másolgatok ekkora fájlokat. Bár nemrég volt olyan eset, hogy egy ASMedia chipes 2,5" külső rack produkált a tiedhez hasonló jelenséget. De az mindenféle fájlméretnél csinálta és pl. a HD Tune grafikon is olyan volt, mint a fűrész, tele volt szakadásokkal. Fájlkezelős másolás közben is többször lement 0 KB/s értékre és állt egy darabig, majd megint felgyorsult. + A ráadás, hogy csak és kizárólag Win8.1 alatt csinálta és Linux, valamint Win7/10 alatt teljesen jól működött. Majd frissítettem rajta a firmware-t és utána Win8.1 alatt is ok lett. Tehát esetedben is elképzelhető, hogy esetleg a Win10, illetve az adott szoftveres környezet körül nem ok valami. Ezért kéne más OS alatt is kipróbálni.

[ Szerkesztve ]

(#18933) King Unique válasza Surda- (#18931) üzenetére


King Unique
titán

Igen :K Látszik is a videón, hogy ott a belsejében a különálló, kis zöldes SATA - USB átalakító egység. Azt leszedve róla már kivehető, hogy normál SATA interfészes HDD, máskülönben nem tudná beletenni a dokkolóba se. Azt is jól tippeltem ezek szerint, hogy Seagate (Samsung) merevlemez van benne, vagyis ST1000LM024.

[ Szerkesztve ]

(#18934) Surda- válasza King Unique (#18933) üzenetére


Surda-
őstag

Ez egy kb 16ezres vinyó.
Olcsóbban megusznam ha én raknam egy külső tokba?
Vagy valami nagyon profi elektronika lehet körülötte gyárilag? :)

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#18935) Sidorovich válasza King Unique (#18932) üzenetére


Sidorovich
senior tag

Szia!

Ne haragudj, elolvastam a linkelt dolgokat. Fel is volt sorolva vagy 6 tesztprogram, azok közül kérdeztem, hogy melyiket ajánlod. :R Ki is próbálom majd most ezzel is.

Kipróbáltam néhány gigás filmekkel is, szintén ugyanezt csinálja. Most itt van egy másik Intel + Win10-es gép, kipróbálom azon is mindkét vinyót, illetve azon Linuxról is kitudom majd, aztán meglátjuk.

Köszönöm a segítséget! :R

[ Szerkesztve ]

(#18937) King Unique válasza Surda- (#18934) üzenetére


King Unique
titán

Mért, mire számítottál? :) Magát a belsőt (HDD, USB 3.0 chip) illetőn ezekben sincs semmi extra. A legtöbb gyári kompakt külső HDD-ben ilyen kommersz merevlemezek vannak. Illetve jobbára szokványos chipeket (ASMedia, Initio, Innostor, JMicron, VIA) tartalmaznak, amik külső házakban is gyakorta megtalálhatók. Ilyen téren max. a WD-k (és a hozzá hasonlók) speciálisak, mert azoknál a hardveres titkosítás miatt Symwave is előfordul ([link], [link]).
Tehát egy (prémium kategóriás) kompakt külső merevlemeznél, ami a felárat képezi az leginkább a márkanév, egyedi dizájn és a különféle szoftveres, valamint fizikális (pl. ütésállóság) extrák. Igen, 1 TB tárolókapacitásnál olcsóbban kijönne egy 2,5" külső házas megoldás, akár 3-4 ezer körül már lehet venni egy jó USB 3.0 házat. Viszont egy 2,5" 2 TB-os, valamint egy 3,5" összeállítás már nem feltétlenül jönne ki olcsóbban.

(#18935) bencze94: hát akkor az érdekes... ha nem szektorhibás egyik meghajtó sem, nincsenek nagyon telepakolva, fájlrendszer sem töredezett, hátlapi USB 3.0 portban sem jobb a helyzet, akkor passzolom. Egy másik OS alatti, valamint másik gép merevlemezéről való másolás után tisztább lenne a kép. Továbbá az még érdekes infó lehet, hogy USB 2.0 portban is produkálja-e a hibát, vagy kizárólag csak USB 3.0-ban?

[ Szerkesztve ]

(#18938) HollywoodBoy


HollywoodBoy
tag

Sziasztok!

Milyen 2,5"-os külső HDD-t ajánlanátok ami tisztán backup célra lenne tartva (kb. 120GB kép/video + 100 GB személyes adat)?
Kb. 2 hetente kapcsolnám be és frissíteném a backup-jaimat. 500GB-1TB körül gondolkodom. De mivel hosszútávra tervezem ezért talán az 1TB lenne a legjobb.
Nem zárkózom el attól sem, ha nekem kell összetennem egy külső rack-et és egy külön vásárolt 2,5"-os HDD-t. De most nem annyira az olcsóság lenne a szempont, hanem a minőség, és hogy hosszú ideig kiszolgáljon adatvesztés nélkül. :K
De ha van olyan gyártó által összepakolt rack+hdd, ami kínál backup progit, akkor sztem az lenne nekem a legkényelmesebb. (A Backup progira valami olyasmit képzelek, hogy csatlakoztatom a HDD-t és megcsinálja nekem automatikusan a backupot/ráteszi az új fájlokat a külső HDD-re a megadott mappákból.)
Köszönöm előre is a segítséget! :R

[ Szerkesztve ]

(#18939) King Unique válasza HollywoodBoy (#18938) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ilyen általános ás ritka felhasználásra neked is kb. azt tudnám mondani, mint amit nemrég a fórumtársnak [link].
2,5" külső merevlemezt 1 TB alatt manapság már nem igazán érdemes venni, ha pedig olyan kell, amihez backup programot is mellékelnek, akkor egyértelműen a gyári kompakt típusok jöhetnek szóba. Az előbbi linkben van egy korábbi hozzászólás ezzel kapcsolatban, amelyben az adott típusokhoz mellékelt programok felhasználói útmutatói is benne vannak. Például a népszerű Samsung és WD modellekhez mellékelnek többek között erre való programot is, de akad más gyártók termékeinél is hasonló.

[ Szerkesztve ]

(#18940) andaman


andaman
tag

Sziasztok,
Ez milyen vételnek számít?

The man is a snowflake on the river.

(#18941) HollywoodBoy válasza King Unique (#18939) üzenetére


HollywoodBoy
tag

Szia!

Köszönöm a válaszodat! :R Neharagudj, csak párat kelett volna vissza olvasnom! :W
Szerintem egy WD My Passport Ultra-ra fog esni a választásom! Eddig is mindig WD-m volt és végülis elolvastam a backup progijának a leírását és tetszik.

Köszi mégegyszer! :R

[ Szerkesztve ]

(#18942) junior11 válasza andaman (#18940) üzenetére


junior11
veterán

Itt kérdezz rá [link]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#18943) smallmer


smallmer
őstag

Sziasztok,

végre kezd kirajzolódni a kép, hogy milyen külső hdd-t vásárolok. A külső rack+ hdd lehetőséget teljesen elvetettem, mert néztem videókat a gyártók szoftveres támogatásáról és több is megtetszett, tehát maradok a gyári kompakt felállásnál.

Az elején kikötöttem, hogy transcend külső hdd-t nem szeretnék, mert anno vásároltam 2db pendrive-ot is tőlük és mindkettő idő előtt tönkrement, de mivel a beszámolók alapján a StoreJet 25H3-ban nem integrált aljzat van, ezért bevettem a számításaim közé. Ebből a modellből úgy gondoltam, hogy megérné a 2TB-os modellt megvásárolni, mert ár/érték arányban aránylag jó.
Ahogy néztem szoftveres téren van:

Backup

Itt ugye több mappát is meg tudok adni, amit szeretnék backuppolni, illetve nagyon bejön a one touch backup is, ami ugye lényegében a hardveren lévő gomban történő backup.

Restore

Ha jól értettem ennek az a lényege, hogy mondjuk a képeimet backuppolom a külső hdd-re és monjuk egy másik gépen rakok a külső hdd-n lévő képek mappába más képeket, akkor azokat restore-al az előbbi gépre felmásolja ha a restore parancsot választom. Jól gondolom ezt?

Encrypt

A beszámlók alapján ez nem tartalmaz hardveres titkosítást, hanem csak a mappákra lehet jelszavas védelmet állítani. Szerintem egy átlag felhasználónak elég is. Javítsatok ki ha nem jól gondolom

Apróságok

Könyvjelző szinkronizálás, jelszavas számítógép védelem(ezt nem értem minek, van a windowsban is),

ezzel szerintem be is fejeztem a transcend tulajdonságait.

a másik amit néztem az a WD my passport ultra metal 2TB és a sima my passport ultra. Sokkal jobban tetszik kinézetre mint a transcend, kicsit kisebb is. Szoftveresen úgy láttam hogy csak annyival tud többet a transcend szoftverénél, hogy van rajta egy dropbox lehetőség, aminek értelmét nem nagyon látom, ha felrakom dropboxra a cuccaim akkor minek kell a hdd? :) Egy a gondom és ha ez nem lenne akkor ezt választanám. Ez az integrált usb aljzat. Illetve mit bírhat ez a hdd egy leejtés esetén? Eléggé vigyázok a cuccaimra, nem szoktam leejteni, de bármikor meg lehet a baj. Esetleg egy ilyen tokkal ki lehetne szerintetk küszöbölni a tönkremenést egy esetleges leejtés esetén? Néztem, hogy a wd-nek van egy my passport x külső hdd-je is. Abban is integrált lehet az usb aljzat?

A toshibákat elvetettem, mert úgy láttam mindegyik integrált usb aljzattal rendelkezik. Bár olvastam azt, hogy általában azok a cégek akik sima vinyót is gyártanak, ők integrált usb-vel készítik nagy többségében. Bár a canvio premium nagyon szép, gondolom az is integráltal fog érkezni. Ja és ki tudja mikor.

Az 1TB méretű verziókat elvetettem, mert az SP Armor 85 -nél elég kevés a szofveres támogatás, a többi meg jobban megéri 2tb-os verzióban.

Mit gondoltok a transcend megbízható? nem szeretnék úgy járni mint az előző adata-val ahol tönkrement az aljzat és egy csomó fontos dolog eltünt, ezért is vacilálok nagyon a wd-vel.
Ki mire szavaz? :)

köszönöm szépen a segítséget sokadjára is, a múltkor előbb olvasni kellett volna és utána kérdezni, ezért elnézéseteket kérem

(#18944) King Unique válasza smallmer (#18943) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Úgy látszik sikerült az integrált USB-vel beültetni a bogarat... ;] De, mint említettem már többször, nem törvényszerű, hogy emiatt probléma lesz. Persze, ha valaki nagyon óvatos és körültekintő akar lenni, akkor nyilván választhat másfajta megoldást.

A Transcend 25M3-hoz mellékelnek néhány hasznos kis programot, a Transcend Elite felhasználói útmutatójában pedig minden le van írva a működéséről. Az új verzióban Cloud (Dropbox) támogatás is van. Korábban én az OTB (One Touch Backup) gomb használatába mélyedtem bele inkább [link]. A titkosítás része azért annyira nem nagy szám, mert simán csak a 7-Zip programban is benne lévő megoldást használja. Tehát hasonló, mintha egy fájlra / mappára utóbbival állítanál be tömörítésnél jelszót. Ha az egész meghajtót kell lejelszavazni, vagy létrehozni egy titkosított "konténert", akkor praktikusabbak a korábban említett megoldások [link].

Nekem van WD Nomad tokom, de azt már nem nagyon lehet kapni és inkább a korábbi My Passport modellekre van szabva. Az új 2 TB-os modell eleve bele sem férne a ~ 21 mm-es magassága miatt. Az enyémben egy 18 mm magas, 1 TB-os Passport van, de annál is ki kellett venni pár belső rögzítőelemet, hogy beleférjen. Ugyanis a tok belsejét tekintve elsődlegesen a normál méretű (~ 15 mm) WD külső meghajtókhoz van tervezve.
Ellenben, ahogyan mindegyik 2,5"-os külső merevlemezhez, úgy az újabb típusú My Passport meghajtókhoz is lehet venni egy 2,5" hordozótokot. Egy ilyenbe beletéve ez is ad neki némi védelmet tárolás és hordozás közben. De nyilván ezek a WD külső HDD-k nem ütésállóak, mint a Transcend | SP és elég nekik egy kis esés ahhoz, hogy tönkremenjenek [link]. Tehát, ha esetleg a használatból adódóan fennáll ennek a veszélye, akkor érdemesebb lehet gyárilag ütésálló kivitelűt venni.

[ Szerkesztve ]

(#18945) smallmer válasza King Unique (#18944) üzenetére


smallmer
őstag

Úgy néz ki, hogy maradok a transcendnél, ha azt mondjátok, hogy egy jó minőségről beszélünk? mondjuk, ha egy 10-es skálán kellene értékelni őket, akkor a wd hányast kapna meg a transcend?
köszi

(#18946) King Unique válasza smallmer (#18945) üzenetére


King Unique
titán

Még külföldi oldalak értékeléseinél is akadhatnak eltérő minősítések egyazon modellnél és eleve sok múlik azon, hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe. Illetve részben kicsit szubjektív is lehet a dolog.
Továbbá eleve nem értem ezt a logikát... Fentebb az volt a probléma, hogy integrált USB-s és emiatt akkor mégsem pálya egyik-másik. Most meg mennyire jó egy ilyen típus egy nem ilyen ellenében? Valamint van rá utalás, hogy jó lenne egy ütésálló kivitelű és meg is születik a döntés nagy nehezen, de azért vessük össze egy nem ütésállóval. Illetve, ha fontosak bizonyos szoftveres funkciók, akkor az alapján megint lehetne egyértelműsíteni.

Szóval nem ártana végre pontosan letisztázni az igényeket és utána már könnyen el lehetne dönteni, akár kizárásos alapon is. ;)

[ Szerkesztve ]

(#18947) smallmer válasza King Unique (#18946) üzenetére


smallmer
őstag

maradok a Transcend StoreJet 25H3 -nál 2TB-os verzióval. Igazából szerettem volna olyan wd-t ami ütésálló és nem integrált aljzatos, de olyan nem létezik, viszont az ütésállóság kelleni fog, mert elég kétbalkezes vagyok, ha néha leejtem az asztalra akkor ne egyből menjen tönkre.
remélem nem fogok benne csalódni. Ha gondoljátok csinálok egy magyar tesztet is ha lenne rá igény.
nagyon szépen köszönöm a segítséget és bocsi a huzavonáért.

(#18948) bringasisti


bringasisti
őstag

Üdv. Vettem egy Samu winyot és az a problémám hogy mikor kézben tartom érezni egy minimális rezgést mikor működik. Tudom hogy forog a lelke de szerintem hosszú távon ez megterhelheti a csapágyazást. Szerintetek szabad érezni rezgést ha működik, vagy csak én parázok?

BENEFON DELTA--------N8

(#18949) junior11 válasza bringasisti (#18948) üzenetére


junior11
veterán

Szerintem ez normális jelenség, nekem is rezeg, a WD elements pedig még jobban.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#18950) bringasisti válasza junior11 (#18949) üzenetére


bringasisti
őstag

Volt egy Maxell régebben az néhány hónapig birta és megadta magát, de ott nem éreztem remegést vagy csak nem vettem észre

BENEFON DELTA--------N8

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.