Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18801) King Unique válasza Cool Face (#18800) üzenetére


King Unique
titán

Egy Red lehet tovább bírná, de amivel példálóztam, az ugye egy másik notebook merevlemez volt. Aminél még azt sem mondanám, hogy egyszeri és annyira egyedi eset lenne, mert nála aszem több darab is ezt produkálta ilyen felhasználás mellett. És ugye a legtöbb külső merevlemezben ilyen consumer HDD-k vannak, amiknél 24/7-es üzemben vsz más típusok sem feltétlen bírnak sokkal többet hiba nélkül.
A normál üzemmód, alkalmankénti használatbavétel megint más és annál általában hosszabb ideig működhet problémamentesen. Persze ez sincs kőbe vésve, mert akad példa az ellenkezőjére is.

[ Szerkesztve ]

(#18802) galaxys80


galaxys80
veterán

Lehet még valahol kapni vajon 250 Gb-os külső HDD-t?
Igazából a gyerek meséi lennének rámásolva.
MiniDlna-hoz lenne csatlakoztatva. Ennél nagyobbra nem igazán lenne szükségem.

(#18803) King Unique válasza galaxys80 (#18802) üzenetére


King Unique
titán

Szerintem max használtam egy régebbi modellt hardveraprón, vagy másutt.
Új termékeknél ekkorát már nem nagyon, ugyanis 2,5" méretben 500 GB, 3,5" méretben 1 / 2 TB alatt már nem készítenek külső merevlemezeket a gyártók. Illetve, ha külön veszel például újan egy 2,5" notebook merevlemezt + hozzá egy külső házat, akkor ez esetben sem érdemes már 500 GB alatt vásárolni: 250 GB | 250 GB | 500 GB | 1 TB.

[ Szerkesztve ]

(#18804) galaxys80 válasza King Unique (#18803) üzenetére


galaxys80
veterán

Köszönöm. Akkor körülnézek a használt piacon. :)

(#18805) atos


atos
csendes tag

Sziasztok

Van egy külső merevlemezem és mindig be van dugva a smart tv be .
Lesz baja a külső merevlemeznek ezáltal ,hogy mindig be van dugva?

(#18806) rosszfiu18


rosszfiu18
tag

Sziasztok! Nekem konkrétan az a problémám, hogy egy külső vinyó olvasóba helyezett 120GB-os HDD a gép felismer, írható, olvasható...viszont, egy DELL laptopban volt HDD-t tettem bele ebbe a külső olvasóba és nem ismeri fel a gép, azaz nem írható/olvasható. Az eszközkezelőben megjelenik, de csak "General External USB Device" felirattal. A 120 GB-os HDD is így jelenik meg, viszont ahogy írtam is, az használható.
Beleraktam egy asztali PC-be is, ott teljes mértékben felismeri, de ott sem írható,olvasható, a sajátgépben mint meghajtó meg sem jelenik.
Rengeteg adat van rajta, amire szükségem van. És ismétlem Önmagam, 3 napja vettem ki a DELL gépből és hibátlanul működött.

Mi lehet a probléma?

A kihívások elkerülhetetlenek, de a vereség nem kötelező!

(#18807) King Unique válasza rosszfiu18 (#18806) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

"külső vinyó olvasóba" - belső / külső mobil rack, vagy mire gondolsz?
Azért ilyenkor jó volna ám tudni a HDD pontos típusát és egyebeket. Mit mutat a Windows lemezkezelője, mert lehet csak meghajtóbetűjel hozzárendelése szükséges [link]? Illetve vannak olyan külső házak, amelyek nem kezelik jól a máshol inicializált és formázott HDD-ket, főleg GPT partícióstílus esetén. Ahhoz, hogy abba téve is megfelelően működjön, szükség lehet a merevlemez ottani újrapartícionálására. Adatok lementése után a 3-as számú megoldást tudom ajánlani [link].

Aztán vannak még olyan notebook merevlemezek, amelyeknél beépített titkosítás van és vsz azért nem használható / nem férhető hozzá a tartalma máshol. Ha más nem megy, akkor meg vissza kell tenni a notiba és ott lementeni az adatok róla.

[ Szerkesztve ]

(#18808) King Unique válasza atos (#18805) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

TV-nél általában azt szokták többen megemlíteni, hogy több fejparkolást csinált a külső merevlemez, mint PC-n használva. Aztán, ha mindig rá van dugva, akkor vsz leállások / indulások száma is növekszik. Hiszen a készülék bekapcsolásakor felpörgetni, inaktivitásban leállítja, aztán esetleg megint felpörgeti stb. Mindkét említett paraméter értéke azonban véges és nem szabályozható külső programokkal úgy, mint egy PC és asztali operációs rendszer esetén. De, hogy pontosan meddig fogja bírni a külső HDD így használva, mennyire van / nincs negatív hatással az élettartamára ez hosszabb távon, azt passzolom...?

Nyilván érdemes időnként PC-re / notebookra is csatlakoztatni és ellenőrizni az állapotát egy HDS programmal. Valamint fontos még USB-n a stabil áramellátásra odafigyelni és a megfelelő portba csatlakoztatva használni [link], [link]. Továbbá, hogy ne sérüljön a fájlrendszer és a rajta lévő adatok, érdemes a TV menüjében a megfelelő opcióval szabályosan leválasztani.

[ Szerkesztve ]

(#18809) t72killer


t72killer
titán
LOGOUT blog

az egyik usb winyóm: WD mypassport 2TB, usb3 - szinte új állapotban (még nem lett 1x teljesen teleírva) produkált egy "weak" szektort, most sürgősen backup winyót keresek a WD helyére. A 4TB-os USB-s megoldások közül melyiket ajánlanátok?

SEAGATE Backup Plus Portable, 4.0TB (STDR4000200)
SEAGATE Expansion Portable, 4.0TB (STEA4000400)
SAMSUNG M3 Portable USB 3.0, 4.0TB (STSHX-M401TCB)
SAMSUNG P3 Portable, 4.0TB (STSHX-MTD40EF)
LACIE Rugged Mini USB 3.0, 4.0TB (LAC9000633)

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#18810) tomp válasza Cool Face (#18788) üzenetére


tomp
félisten

Én közel 24h-ban használom a WD Elements Portable-t illetve gyakorlatilag az összes vinyómat. 2nap üzem-2nap szünet a ciklus. Ezen kívül nyáron és télen több hétig mennek kikapcsolás nélkül.
Ahogyan King Unique is írja a melegedés!
Mivel az Elements és a My Passport Ultra is műanyag házas így azt mondom, hogy minden féle képen szerezz be egy kis ventit. Nekem egy ilyen van. Most még nem kell de nyáron kötelező! Jelenleg alapjáraton 42fokos a vinyó pedig nincs nyári meleg a szobában. Alu házas megoldásom is van az laza 8fokkal hűvösebb.

(#18811) King Unique válasza t72killer (#18809) üzenetére


King Unique
titán

Azért azt meg kell említeni, hogy a 2,5" 4 TB-os külső merevlemezek még drágák és 3,5" méretben jobb ár-érték arányú megoldásokat lehet találni ekkora, vagy akár nagyobb tárolókapacitásban. Viszont, ha fontos a mobilitás és a magasabb ár sem akadály, akkor természetesen előbbi megoldás is ok.

Az adott listához sokat nem tudok hozzáfűzni, mert ekkora tárkapacitású modellekkel itt a fórumon és a topikban még nem nagyon van tapasztalat. A belseje vsz mindegyiknek Spinpoint M10P, ami pontosabban lehet éppen az ST4000LM016. Bár utóbbi nem biztos. Továbbá a Samsung M3 / P3 Portable esetén integrált USB aljzatos merevlemez van.
Tehát összességében ezek között a fő különbség maga a külső burkolat, szoftveres körítés és esetleg az USB 3.0 chip. Ennyi erővel mondhatnám azt is, hogy válaszd azt, amelyik szimpatikusabb és / vagy több rá a garancia! Valamint tovább szűkíti a listát, hogy itthon nem mindegyik kapható, illetve akad köztük elég drága is.
Árak: Lacie ; Samsung ; Seagate ; Seagate

A témában még a korábbi cikkemet tudnám ajánlani, amit nemrég frissítettem:

Nagy tárolókapacitású (2-4 TB) 2,5" külső merevlemezek

[ Szerkesztve ]

(#18812) t72killer válasza King Unique (#18811) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Az ár másodlagos, fő a mobilitás (a ritkán mobilizált backup egy sima belső 3.5"-os lenne). A 3.5-ös winyók közel vannak egy kilóhoz, ami brutál súly 2016-ban, tekintve hogy ezt a kapacitást 8db SD-kártya is hozza manapság.

Jó ideje nem néztem a kínálatot, most látom, hogy egylemezesek az újabb 4terás modellek, ami nagyon szimpatikus. Az usb chip az áramellátás megbízhatósága miatt lehet fontos, kíváncsi lennék, hogy a Samu m3-nál mit jelent az "enhanced endurance", elsőre szimpatikusabbnak hangzik, mint a "sleek" (az a pár mm már belefér)

[ Szerkesztve ]

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#18813) t72killer válasza King Unique (#18811) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Valahogy meg rá lehet jönni, hogy egy adott usb port egészséges-e a winyónak? Idegen gépben ritkán járok, a sajátokat ki tudnám mérni elvileg.

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#18814) Scooter válasza Cool Face (#18800) üzenetére


Scooter
tag

Nekem egy WD Mypassport ultra megy màr lassan 2éve folyamatosan. Nincs rajta semmi hiba, és 100%-ot ír rà a hds is(persze ez nem mérvadó). Nekem bevàlt, most gondolkodom egy újabb vàsàrlàsàn. Ja és nekem is PI-vel van hasznàlva.

(#18815) embe


embe
nagyúr

Sziasztok!
2,5" -os külső vinyót szeretnék vásárolni. 3 jelölt van. A fórum tapasztalatai szerint mi lenne az erősorrend köztük?
A jelöltek:
Verbatim Store 'n' Go USB 3.0 Portable Hard Drive 1TB
ADATA HD710
Samsung M3

Yamaha RX-A2080 Aventage erősítő, Garmin szíjak eladóak: https://n9.cl/ba3pe

(#18816) King Unique válasza embe (#18815) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Nem igazán lehet ilyen sorrendet felállítani, mivel mindegyik másban erős. Az összefoglalóban lévő vásárlási szempontok és azokhoz társított ajánlások is pont ez alapján lettek felépítve. Az Adata például ütés -és vízálló, de ezen kategóriában akadnak más lehetőségek is [link]. A HD710-zel van tapasztalat, bár ami azt illeti, kicsit vegyes [link].
A másik kettőnél a szoftveres körítés kiemelkedő, különösen a Samsung esetén. Utóbbit a kedvező ára miatt elég sokan veszik, általában pozitív visszajelzésekkel. Egy átfogó teszt is készült róla [link]. De azért az integrált USB aljzat ott figyel kontraként.
A Verbatim külső merevlemezekről viszont már nincs ennyi infó, de egyébként azok sem rosszak. Van olyan külföldi oldal, vagy éppen honi IT-s magazin, ahol bizonyos esetekben ez egyes Store 'n' Go modelleket hozták ki tesztgyőztesként.

Továbbá érdemes még a garanciaidőre is odafigyelni! Az Adata és Samsung külső HDD-kre alapból 3 év (gyári) garancia van, a Verbatim pedig 2 évet ad. Viszont nem minden bolt és webshop adja meg a hivatalosat, tehát célszerű olyan helyen vásárolni, ahol ez is ok.

[ Szerkesztve ]

(#18817) t72killer válasza King Unique (#18811) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Gondoltad esetleg "upolni" a cikket? (Újra feltenni ezzel a tartalommal)

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#18818) King Unique válasza t72killer (#18812) üzenetére


King Unique
titán

OK, ez nyilván érthető. Jómagam is inkább a 2,5"-os típusokat preferálom. Csak arra akartam célozni korábban, hogy amennyibe egy 2,5" 4 TB-os kerül, azért már 3,5" 6 TB-os külső HDD-t lehet venni [link].

Az USB chip a stabil működés és a kompatibilitás miatt fontos. Voltak olyan esetek, amikor egyes noname vezérlőket nem kezelt a HDS. Vagy éppen az alaplapi + külső ház USB 3.0 vezérlője + az OS együttműködése nem volt tökéletes, állandóan eldobálta a kapcsolatot stb. Ilyen volt például a Fresco Logic alaplapi USB 3.0 vezérlő és WD külső merevlemezek esete [link], [link].
Viszont általában gyári külső winchestereknél nem szoktak akkora problémák lenni az USB chip miatt. A legtöbben rendszerint ASMedia, Initio, JMicron, VIA vezérlő szokott lenni, amik ~ jónak mondhatónak. Elvétve előfordul Fujitsu chip is, valamint a WD-k egyes modelljeiben szokott lenni Symwave a hardveres titkosítás miatt [link].

A stabil áramellátás inkább a gazdagéptől és annak USB portjaitól függ. Előbbi terén egy PC, notebook általában ok szokott lenni, hacsak nem az alaplap és / vagy tápegység hibás. Az olyan egyéb eszközök problémásabbak inkább, mint például TV, médialejátszó, mini PC, router és társai. Egy normál PC-n a hátlapi USB 2.0 portok is már stabilnak mondhatóak áramleadás terén és egy 2,5" 5400 RPM külső vinyót rendesen meghajtanak. Más esetekben esetleg szükség lehet USB Y kábelre. Az USB 3.0 port pedig eleve ok, azon még egy 2,5" 7200-as típus is normálisan használható.
Tehát az "egészséges áramellátás" nagyban függ a gazdagéptől, azon lévő USB portok típusától. Ha nincs semmi gond a géppel és a port vélhetőn tudja a névleges értékeket, akkor felesleges méregetni. Persze, ha valaki annyira biztosra akar menni, akkor beszerezhet ilyen célra különféle kütyüket. Egyik fórumtárs korábban ilyennel csinált méréseket. Illetve hasonlókat lehet vásárolni olyan nemzetközi webáruházakban is, mint pl. az eBay. Viszont azt meg kell említeni, hogy az efféle USB-s mérőeszközök nem feltétlenül adnak minden esetben 100%-osan pontos értékeket, de nagyjából elfogadhatóak szoktak lenni a mérési eredmények.

A gyártók által használt marketing töltetű kifejezéseknek pedig nem feltétlen kell a kelleténél nagyobb jelentőséget tulajdonítani. Amelyik eleve kiemelkedik a mezőnyből, annál úgyis látszik a prémium dizájn, szoftveres extrák és egyéb extra funkciók alapján, hogy nem piskóta. Viszont ugyanakkor a belseje általában mindegyiknek valami olcsó, konzumer HDD szokott lenni és nem igazán pakolnak beléjük drága, enterprise kategóriás merevlemezeket.

(#18819) King Unique


King Unique
titán

Újdonság!

Ha már prémium kategória, akkor nemrég megjelentek a Toshiba 2,5" Canvio sorozatának legújabb modelljei:

Toshiba Canvio Premium | Toshiba Canvio Premium for Mac

A gyártó általi felsőkategóriás minősítést erősíti a kiváló minőségű alumínium ház, bónusz szoftverek és azok extra funkciói, hordozótok, USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1) Type-C aljzat, 1 TB / 2 TB / 3 TB tárolókapacitás és 3 év gyártói garancia. Az itthoni megjelenésről és az árakról sok információ még nincsen, de ezen cikk alapján általánosan április közepére lehet számítani és 66 Ł (~26.000 Ft) körül lesz az 1 TB-os modell ára. Tehát nem a legolcsóbb, de akinek egy prémium kategóriás 2,5" külső HDD kell és hajlandó a felárat megfizetni, annak az új Toshiba jó választás lehet. Bár kontraként felhozható, hogy sanszos ennél a típusnál is az integrált USB aljzat [link], mivel manapság a többi 2,5" Toshiba modellnél is gyakorta találkozni ilyen megoldással.

Hasonló, alumínium házas és USB-C csatlakozós exkluzív 2,5" külső merevlemezt a Lacie is nemrég piacra dobott Porsche Design Mobile Drive néven. Az új modell 1 TB / 2 TB / 4 TB tárolókapacitással érhető el. Viszont, mivel ezen gyártó amúgy is prémium kategóriás és általában híres dizájnerek tervezik a termékeiket, így rendszerint az árak is ennek megfelelően alakulnak.

Továbbá a Fantec kínálatában is van Type-C csatlakozós 2,5" külső merevlemez. Az ALU-25U31 modelleken viszont már USB 3.1 Gen 2 interfész van, ami teljes értékű USB 3.1-nek tekinthető. A szabvány sebessége viszont a sima HDD belsős megoldásoknál nem, hanem csak az SSD alapú változatoknál használható ki. Illetve azokkal sem teljesen, mivel maga a SATA3 interfész fogja limitálni. Tehát a teljes adatátviteli sebesség eléréséhez mindenképpen egy gyorsabb belső interfész (pl. M.2 | PCIe), illetve RAID alapú megoldás szükséges. Ilyet készített nemrég a fentebb említett francia gyártó, ahol a LaCie Chromé belsejében 2 db M.2 SATA SSD foglal helyet RAID 0-ba kötve.

[ Szerkesztve ]

(#18820) junior11 válasza King Unique (#18819) üzenetére


junior11
veterán

Jól néznek ki ezek az új cuccok.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#18821) King Unique válasza junior11 (#18820) üzenetére


King Unique
titán

Igen és vsz az áruk is ilyen szép lesz. :) Amúgy az új Toshiba külső vinyók ígéretesnek tűnnek és reméljük az itthoni áruk is elfogadható lesz.

[ Szerkesztve ]

(#18822) junior11 válasza King Unique (#18821) üzenetére


junior11
veterán

Reméljük. Amúgy nekem a "sima" Canvio Alu is tetszik, ha jól emlékszem komplett fémházas, nem mint a WD My passport ultra metal, melynek az alja műanyag.

Amúgy, kár, hogy még 3TB méretben ezek a 2,5"-os HDD-k ár/érték arányban drágábbak, mint a 3,5"-os társaik, pl. My Book esetében jóval kedvezőbb.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#18823) embe válasza King Unique (#18816) üzenetére


embe
nagyúr

Köszi a választ!
Holnap melózok...lesz időm olvasgatásra. :DDD

Yamaha RX-A2080 Aventage erősítő, Garmin szíjak eladóak: https://n9.cl/ba3pe

(#18824) King Unique válasza junior11 (#18822) üzenetére


King Unique
titán

Igen, az Alu és a Slim is tetszetős. De ez a Canvio Premium még inkább és az USB-C is pozitívum. Bár utóbbinál nagyobbat ütne, ha USB 3.1 Gen 2 lenne. Viszont HDD-nél tényleg nincs sok értelme, vsz ezért sem erőltetik a gyártók. Illetve az USB 3.0 is kihajtható 450 MB/s sebességig [teszt] és bizony az elvileg 2x olyan gyors USB 3.1-es külső házak sem tudnak sokkal többet SATA3 alapon [teszt].

[ Szerkesztve ]

(#18825) t72killer válasza King Unique (#18818) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Mivel ez hordozásra lenne, a 3.5" nem játszik. Otthon persze lenne mellé egy nagyobb 3.5-ös backupnak, de egy olyan téglával nem rohangálnék.

Az usb kütyüs linkeket köszi, lehet próbálok vmit multiméterrel, csak vékony tű kell hozzá:R

Ez a Canvio nagyon dögös, kár, h 4terás nincs.

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#18826) King Unique válasza t72killer (#18825) üzenetére


King Unique
titán

Majd lesz, ha a többi merevlemez gyártója is fejleszt ilyen téren. 2,5" 4 TB-os HDD-t jelenleg csak a Seagate (Samsung) tud felmutatni. A WD és a Toshiba meg nyilván a saját merevlemezeit teszi a külső vinyóiba is. A Hitachi pedig leragadt 1 TB-nál... Amúgy ezek a 4 TB-os mobil külső HDD-k is elég vaskosak. Ha nem is a tégla, de a féltégla feeling azért megvan ezeknél is. :D

[ Szerkesztve ]

(#18827) t72killer válasza King Unique (#18826) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Számokban nem tűnik vészesnek:

• Weight (Max): 236g (4TB),169g (2TB), 151g (1TB), 141g (500GB)
Size: 4TB - 82mm W x 118.2mm L x 19.85mm H (Max)
2TB, 1TB, 500GB - 82mm W x 112mm L x 17.5mm H (Max)

Azért a 900+g-os 3.5"-os tégláktól ez nagyon messze van, kb negyedannyi súly+jóval kisebb méret.

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#18828) King Unique válasza t72killer (#18827) üzenetére


King Unique
titán

Külső méretekre gondoltam elsősorban. Nézd meg az alábbi teszteket [link] | [link], hogy ott a normál méretű modellekhez képest mennyivel vaskosabbak. Például ezen a képen jól látszik. Bár az igazi féltégla jelzőt az SP külső vinyóira lehetne inkább ráaggatni [link]. Volt már a kezemben A80, illetve más modell is és fizikális méretre eddig ezek voltak szinte a legnagyobb 2,5" külső merevlemezek, amikkel találkoztam.

[ Szerkesztve ]

(#18829) Livius


Livius
őstag

Hello!
Egy külső HDD USB kábelét kiszeretném majd cserélni, mert már kontaktos és gond van vele. (sajnos bevan forrasztva a kábel, így nem tudom lecserélni másikra csak úgy)

Donornak eddig egy olyan másik USB-és cuccot tudtam találni, amit tudok biztosra, hogy USB 1.0-án működött régen, de viszont vastagabb és minőségibbnek néz ki a kábele mint a HDD-nek ami már szar és tutira USB 2.0-én megy.

A kérdésem az, hogy USB 2.0-hoz jó lehet egy USB 1.0-ás eszköz kábele is, vagy a kábelek között is van különbség USB 1.0 és 2.0-nál?

Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, EVGA GeForce GTX 1060 GAMING 6GB

(#18830) King Unique válasza Livius (#18829) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Milyen külső HDD-ről van szó pontosan, milyen típusú aljzattal és kábellel, mi a donor meghajtó, hol / mi van odaforrasztva?

Használni elvileg lehet vele, hiszen maga az USB szabvány visszafelé kompatibilis. Viszont az USB 1.0 / 1.1 már elég régi és külső merevlemezek sem nagyon voltak ilyen interfésszel. Illetve, ha USB 1.x kábellel használod az USB 2.0 eszközt, akkor az adatátviteli sebesség is az előbbi szabvány értékeire fog redukálódni. Annál a 1,5 - 12 Mbit/s = 0,1875 - 1,5 MB/s pedig baromi lassú...

[ Szerkesztve ]

(#18831) somasz


somasz
addikt

Üdv!

Eltört a WD My Passport 1TB USB3.0 vinyóm csatlakozójának forrasztása. Szétkaptam, erre kiderült, hogy a vinyónak nem a szokványos sata csatlakozója van. Az újraforrasztáson kívül volna más megoldás szerintetek?

Eladó üzleti laptopok számlával, garanciával: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/somasz/index.html

(#18833) King Unique válasza somasz (#18831) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Több 2,5" külső HDD gyártója is integrált USB aljzatot alkalmaz [link], ami ez esetben nyilván problémás lehet. Bár azt hozzá kell tenni, hogy általában magától csak úgy nem szokott letörni, illetve elengedni a forrasztás a PCB-n. Ahhoz általában (durván) meg kell feszegetni a kábelt az aljzatban, tehát benne van a user error is.

Ilyenkor 3 lehetőség van:

1. Újraforrasztás (szakszerűen).

2. Beszerezni donor célra egy ugyanilyen külső meghajtót és arról átépíteni kompletten a PCB-t. Illetve lehet, hogy külön az elektronika is kapható. A neten számos videó található ez ügyben, illetve egyik fórumtárs már csinált ilyet otthon eredményesen [link], [link]. Persze ebbe is csak saját felelősségre ajánlott belevágni!

3. Elvinni (adatmentő) szakemberhez, aki megcsinálja, szükség esetén adatokat lementi róla stb. Ha nem értünk hozzá, akkor mindenképpen ezen utolsó megoldás javasolt az otthoni kísérletezgetés helyett!

[ Szerkesztve ]

(#18834) Zsolt_Nagy


Zsolt_Nagy
csendes tag

Sziasztok! TV mellé szeretnénk használni egy külső merevlemezt amin főleg filmeket tárolnánk és amiről ezeket néznénk.
Mobilitás nem nagyon számít, hurcolva nem lesz. 2-3 TB tárhelyre szükség lenne.

link

Ezt néztem ki. Erről tudtok mondani pár szót? Jó / rossz tapasztalatok stb.

Előre is köszönöm! :)

(#18835) King Unique válasza Zsolt_Nagy (#18834) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ilyen kérdésekre elsősorban az összefoglaló átnézését tudnám javasolni, ott vannak 2,5" | 3,5" méretben is különféle megoldások feltüntetve. A kinézett 3,5" WD külső HDD-ről készült a topikban egy teszt, a belseje a hírhedt Green, ami újabban már Blue. Általánosan a My Book ajánlott, de ilyen célú használatra megfelelhet ez az alapmodell is.

WD Elements Desktop 3 TB teszt

[ Szerkesztve ]

(#18836) junior11 válasza King Unique (#18835) üzenetére


junior11
veterán

A My Book ebben az esetben az Elements szériával szemben csupán softwaresen nyújt pluszt, jól gondolom? Más különbség nincs közöttük.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#18837) mobal


mobal
MODERÁTOR

Hitachi Touro MX3-as lemezek jók? Tervezek egy 500-as vásárlását, a gépemben lévő HGST lemezzel teljesen elégedett vagyok.

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#18838) Werkly


Werkly
őstag

Van egy Medion külső merevlemezem, ami kb. 20 percenként leáll, vagyis lekapcsolja a lemez pörgését, így ha utána használom, akkor meg kell várni, míg a lemezek újra felpörögnek... Mi lehet ennek az oka, illetve hol tudnám ezt beállítani, hogy mondjuk csak egy óra után kapcsoljon ki? Néztem az energiagazdálkodásban, de nem találtam megoldást... Vagy a külső merevlemezeknél ezt nem lehet beállítani?

(#18839) King Unique válasza junior11 (#18836) üzenetére


King Unique
titán

A gyártó oldalán is fent van, hogy mi a különbség [link]. Tehát leginkább a szoftveres körítés és a hardveres titkosítás. A belsejük az ugyanaz, 2 - 6 TB méretig WD Blue (Green). A 8 TB-os My Book modellekben viszont az új hélium alapú Red | Purple lehet [link]. Továbbá az Elements sorozatok esetén általában több probléma szokott lenni, de manapság már ez sem törvényszerű. A régebbi, USB 2.0-ás Elements Desktop volt ilyen téren elég vegyes, de az USB 3.0 változatnál nem hallani különösebb panaszokat. Igaz utóbbival a tapasztalat is kevesebb.

(#18837) mobal: a 2,5" (külső) HGST merevlemezek viszonylag jónak mondhatóak, bár én a túlzott fejparkolásukat nem preferálom annyira. Igaz, az még mindig jobb egy fokkal, mint egyes 2,5" WD-k gyakori motorleállítása. Persze, ha nagyon megszaporodna, akkor HDS által mindkettő kordában tartható [link], [link]. De ezen beállításokat csak szükség esetén javasolt alkalmazni! Az 500 GB-os Touro Mobile-ról korábban készült egy teszt.

Hitachi Touro Mobile 2.5" 500GB usb3.0 külső HDD

Amúgy az 500 GB-os változatok ár-érték aránya nem a legjobb és az 1 TB-os sem sokkal drágább: 500 GB | 1 TB.

[ Szerkesztve ]

(#18840) King Unique válasza Werkly (#18838) üzenetére


King Unique
titán

Azért azt nem ártana tudni, hogy pontosan milyen Medion külső HDD-ről van szó?
A leállítás oka, hogy a külső merevlemez támogatja az alvó módot (firmware). Gyártótól és adott modelltől függően általában 10 - 30 perc közötti értéket szoktak beállítani. A jobban felszerelt típusokhoz programot is mellékelnek ennek állítására: Samsung | Verbatim | WD. Illetve PID: 55AA azonosítós, ASMedia vezérlős külső merevlemez házaknál is van lehetőség különféle értékek megadására [link].

Az adott OS energiagazdálkodási beállításai viszont befolyásolhatják / felülírhatják a kikapcsolásig eltelt időtartamot. Windows esetén is van lehetőség ezt módosítani [link]. Viszont kizárólag csak a gyári értékkel megegyező, vagy annál kisebb érték beállítása esetén működik. Tehát, ha nálad a külső HDD gyári értéke 20 perc, akkor a következőképpen alakul:

• soha —► külső házban 20 perc után leáll a merevlemez
• 1 perc —► külső házban 1 perc után leáll a merevlemez
• 5 perc —► külső házban 5 perc után leáll a merevlemez
• 10 perc —► külső házban 10 perc után leáll a merevlemez
• 15 perc —► külső házban 15 perc után leáll a merevlemez
• 20 perc —► külső házban 20 perc után leáll a merevlemez
• 30 perc —► külső házban 20 perc után leáll a merevlemez

Továbbá, ha nincs lehetőség szoftveresen / firmware szinten beállítani a kívánt értéket és például tiltani akarjuk az alvó módot, akkor azt legegyszerűbb HDS segítségével megoldani (Lemezek leállásának akadályozása).

[ Szerkesztve ]

(#18841) mobal válasza King Unique (#18839) üzenetére


mobal
MODERÁTOR

Szia!

Egy linux szerver használná, csak hdparm jöhet szóba. Köszi az infót! :)

mobal,

[ Szerkesztve ]

"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

(#18842) Khaosz55


Khaosz55
addikt

Sziasztok,
nemrégiben a céges gépemet egy zaroló vírus tönkre vágta. Szerencsére volt a notebookom másolat így az adatok nagy részét meg tudtam menteni. Viszont most elővigyázatosság miatt szeretnék egy 2 TB-os külső vinyót venni amire biztonsági másolatot csinálnék az értékes file-ról.

KB 3-4 havonta rádugom a gépre és lementem az adatokat és utána megy a szekrénybe a külső merev lemez.

SAMSUNG D3 Station 2TB 5400rpm 8MB USB 3.0 Fekete STSHX-D201TDB megfelelő erre a célra vagy nézek valami mást? Ez a legolcsóbb 2 TB-os.

Lehet egy 1 TB-os is elég lenne erre a célra mert ahogy nézem jelenleg kb 100Giga anyagot kell tárolnom. Az árkülönbség nem olyan nagy az 1 és 2 TB között.

[ Szerkesztve ]

(#18843) Khaosz55


Khaosz55
addikt

Mivel nekem már 2 db samsug vinyóm is beadta a kulcsot ezért WD-t is kinéztem:

WD Elements Portable 1TB 5400rpm 8MB USB 3.0 vagy ennek a 2TB-s változatát.

(#18844) King Unique válasza Khaosz55 (#18842) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ilyen kérdésekre az összefoglaló átnézését tudnám javasolni, hiszen pont ezt a célt szolgálja. A D3 Station ára valóban nagyon kedvező, de a tapasztalatok már vegyesek vele kapcsolatban: [link], [link], [link]. Persze ez alapján nem feltétlenül lehet az összeset általánosítani, lehet éppen olyat fogsz ki, aminél nem lesz semmi probléma.

A WD Elements Portable is megfelel a célra, de adott esetben a + 1 év garancia és a bónusz szoftverek miatt jobb választás lehet a My Passport Ultra. Amúgy, ha csak 1-2 TB kell, akkor az manapság 2,5" méretben sem számít extrának. 3,5" megoldásokat 2 TB, illetve leginkább afeletti tárolókapacitásnál érdemes venni.

[ Szerkesztve ]

(#18845) Khaosz55 válasza King Unique (#18844) üzenetére


Khaosz55
addikt

Szia igen a my passport ultra 2TB lesz a végén.

Bár még nem világos mit tudnak a progik hozzá...

(#18846) King Unique válasza Khaosz55 (#18845) üzenetére


King Unique
titán

A mellékelt szoftverek használata csak opcionális és van hozzá magyar nyelvű felhasználói útmutató is. Azért akad benne néhány hasznos beállítási lehetőség, mint pl. a fentebb is említett alvó mód időértékének állítása. Amúgy árban sincs nagy különbség a kettő között és talán 2-3 db ezrest megér a + 1 év garancia és a szoftveres extrák.

WD Elements Portable 2 TB | WD My Passport Ultra 2 TB

Persze nem kötelező utóbbit venni, csak célszerű az említett okok miatt. Ha nem akarsz rá pluszba költeni, akkor jó lehet az Elements is. Illetve hasonló szoftveres felszereltséggel és hivatalosan 3 év garanciával a Samsung M3 Portable van még jó áron.
Akadnak persze más megoldások is, ha az összefoglalóban megnézed. Továbbá annyit meg kell még említeni, hogy az imént felsoroltaknál kontraként felhozható az integrált USB aljzat. Persze ez sem jelent feltétlenül problémát, de azért jó tudni és számításba venni.

[ Szerkesztve ]

(#18847) Cool Face


Cool Face
aktív tag

Sziasztok!

Egy WD Red 1TB-os hdd-t tervezek venni külső házzal NAS-nak és a kérdésem az lenne, hogy a link-ben található ház jó lesz-e erre a célra vagy mindenféleképpen olyan kell amiben van ventilátor?

[ Szerkesztve ]

(#18848) King Unique válasza Cool Face (#18847) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Megfelelhet a célra, de ezt inkább a topikjában kéne megtárgyalni. Már csak azért is, mert látom ott is feltetted a kérdést.

(#18849) Cool Face válasza King Unique (#18848) üzenetére


Cool Face
aktív tag

Igen igen, később találtam rá. sorry a dupla postért

(#18850) smallmer


smallmer
őstag

Sziasztok,
segítséget szeretnék kérni tőletek külső hdd vásárlásban.
Nem tudok dönteni, hogy melyik lenne jobb választás?
Gondolkodtam, hogy egy kompakt külső hdd-t vásárolnék, de nem látom az előnyeit egy összerakott rack és hdd -vel szemben. Tudom, hogy vannak a kompaktokhoz szolgáltatások, de nem tudom, hogy melyiket mire használhatom stb... Tudnátok ebben adni segítséget, hogy kiválasszuk a nekem megfelelőt.
Durván 25-30 ezer forintom lenne rá. Legfőképpen telepítéskor az adatok lementésére illetve képek/adatok tárolására használnám. Minimum 1TB-os méret legyen és a mérete 2,5-ös. Még milyen támpontokat adjak meg, hogy könnyebb legyen választani? :) mindenképp jó minőségüt szeretnék.

köszönöm :R

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.