Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18951) Czimby


Czimby
addikt

Sziasztok!

Vettem egy 2Tb-os WD Blue vinyót, de úgy alakult, hogy külső házba kell költöznie.

Tudnátok ajánlani valami megbizható 3.5" méretű házat? Jó lenne ha USB 3.0 felületű lenne, és lenne kapcsoló gomb rajta. Ha esetleg fémházas az egy plussz extra de nem feltétel.

Apróban találtam egy Eminent márkájú házat ami mindezt tudja, de számomra ismeretlen a gyártó. Esetleg külföldről Orico-t találtam ujonnan ami szimpatikus lenne, vagy bontott Seagate használt ház. (Ezen nincs kapcsoló, de ráfaragnám)

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#18952) junior11 válasza Czimby (#18951) üzenetére


junior11
veterán

Itt nézz szét [link]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#18953) King Unique válasza smallmer (#18947) üzenetére


King Unique
titán

A Transcend jóféle és a 25M3 | 25H3 is hasonló felépítésű. Akinek fentebb válaszoltam az OTB működése kapcsán [link], neki pont 2 TB-os 25H3 van. Eddig nem hallottam tőle panaszt, illetve az is WD belsős (WD20NPVX). A vaskos méretéből (131.8mm×80.8mm×24.5mm) kiindulva sanszos, hogy a mostaniban is egy 4 tányéros WD lehet.

A tesztet megköszönnénk, a korábbi hozzászólásban, illetve a linkelt topik összefoglalójában találsz mintákat [link].

[ Szerkesztve ]

(#18954) King Unique válasza bringasisti (#18948) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ez teljesen normális jelenség, a legtöbb 2,5" külső merevlemeznek van egy ilyen finom vibrálás a burkolatán. Sőt, néha még hasznos is, mert leválasztásnál ez alapján egyértelműen meg lehet állapítani, hogy leállította-e a merevlemezt. A mechanikát meg egyértelműen a sok indulás / leállás terheli meg hosszabb távon.

(#18955) FerNandor


FerNandor
őstag

sziasztok,
metróban lehet kapni 1TB-os toshiba 2,5"-os külsö merevlemezt. ez az, konkrétan: [link]

erröl van valami vélemény? tartós?

"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."

(#18956) bringasisti válasza King Unique (#18954) üzenetére


bringasisti
őstag

Közben itt változnak a dolgok, azt szeretném megkérdezni hogy külső tápos winyoból mit ajánlanál nincs szükségem Max 1 Tb re

BENEFON DELTA--------N8

(#18957) King Unique válasza FerNandor (#18955) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Ez a Toshiba 2,5" alapmodellje, mint a neve is sejteti. Ha az adott boltban mást nem lehet kapni és annyira kedvező az ára, akkor megfelel a célnak ez is. Bár a linkelt oldalon 70 € (~22k), viszont máshol olcsóbban is beszerezhető [link].
Illetve 2,5" | 1 TB kategóriában a Samsung M3 Portable még elég kedvező árú. Az is integrált USB-s, mint a Toshiba, de van hozzá szoftveres pakk és hivatalosan 3 év garancia.

(#18958) King Unique válasza bringasisti (#18956) üzenetére


King Unique
titán

Ott az összefoglaló, ahol a 3,5" típusoknál is vannak kategóriák, azokhoz társított ajánlások stb.

Továbbá 3,5" külső HDD-t 1 TB méretben manapság nem igazán érdemes venni, kompakt kivitelben szinte nem is kapni már ekkorát... :N Vagy, ha igen, akkor az ár-érték aránya nem feltétlenül a legjobb. Inkább 2 TB / 3 TB, vagy afeletti tárkapacitásnál érdemes az asztali típusokat választani.
Ha mégis 1 TB kell, akkor ott a merevlemez topik + a 3,5" külső rack topik, ahol lehet érdeklődni és az alapján összerakni egyet.

[ Szerkesztve ]

(#18959) bringasisti válasza King Unique (#18958) üzenetére


bringasisti
őstag

Köszönöm

BENEFON DELTA--------N8

(#18960) FerNandor válasza King Unique (#18957) üzenetére


FerNandor
őstag

Köszönöm! 20ezer párszáz Ft-ért van a metróban, csak kíváncsi voltam, mert majd hamarosan kell vennem, de akkor elmentem a samsungot, amit linkeltél :)

"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."

(#18961) ssgt1981


ssgt1981
senior tag

Lassan betelik a belső tárhelyem és külső hdd-t szeretnék venni, amit csak képek tárolására szeretnék használni. Szerintetek 5200-es 2,5-est vagy 7200-as 3,5 felest vegyek inkabb?

(#18962) King Unique válasza ssgt1981 (#18961) üzenetére


King Unique
titán

Tárkapacitás?
1-2 TB méretig a 2,5"-os megoldások is szóba jöhetnek. Van belőlük 3-4 TB modell is, de mivel még viszonylag drágák, így ekkora tárolókapacitásnál inkább a 3,5"-os típusokat érdemesebb venni. 5400 / 7200 RPM-es meghajtó van mindkét méretben, de szimpla adattároláshoz általában elég az előbbi is.

Konkrét típusok pedig az összefoglalóban, illetve az elmúlt egynéhány hozzászólásban találhatók.

[ Szerkesztve ]

(#18963) ssgt1981 válasza King Unique (#18962) üzenetére


ssgt1981
senior tag

Szeintem egy 2tb-os elég lenne egy darabig.

(#18964) smallmer


smallmer
őstag

Srácok készítenék egy rendes tesztet a ph-s tesztek közé, de nem tudom, hogy hol tudnék olyan írni. Tudnátok nekem adni egy kis segítséget? :) köszönöm :R

(#18965) King Unique válasza smallmer (#18964) üzenetére


King Unique
titán

Korábban megadtam, hogy hol találsz mintákat [link] és a másik topik összefoglalójában vannak a tesztek készítéséhez is tanácsok.

[ Szerkesztve ]

(#18966) bmwm3


bmwm3
tag

Sziasztok,

2,5-es külső hdd-t szeretnék, amely 90%-ban laptophoz lesz csatlakoztatva (további 10%-ban TV-hez, filmnézés kapcsán), mert kifogytam a helyből a laptopon (illetve gondolkozok SSD-t beletenni). A laptop laptopdokkolón van, oda gondoltam USB-n rádugni. Nem 24 órás lenne, napi 2-3 megy a gép, de olyankor mondjuk lesz rajta terhelés (ha a torrent annak számít).
2TB-os méretben gondolkoztam, a "tárhelyből ugye sosem elég".
Olvasva itt a topikot és a kiemelt hozzászólást a Samsung M3 Portable jó választásnak tűnik nekem. Ebben kérnék megerősítést vagy cáfolatot, de nyitott vagyok bármilyen jótanácsra

Még egy mellékes kérdés: amikor a laptopot a laptopdokkolóról leválasztom, akkor minden esetben előtte válasszam le a külső hdd-t? Vagy van ennek már valami "hatékonyabb" módszere?

Köszönöm szépen a válaszokat!

[ Szerkesztve ]

(#18967) King Unique válasza bmwm3 (#18966) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Azon az említett hozzászóláson kívül még az összefoglalót is érdemes átnézni. De, ha már megszületett a döntés, akkor ok.

Amúgy cáfolatként ezen modellnél max. az integrált USB aljzatot és a műanyag burkolatot lehetne felhozni. Viszont előbbinél nem törvényszerű, hogy probléma lesz miatta. Utóbbinál meg a túlmelegedéstől sem kell feltétlen tartani, ha nem lesz olyan intenzíven használva. Illetve pl. a népszerű 2,5" WD-k is dettó ilyenek, mégis sokaknál beváltak. Persze, ha valakinek mégis másfajta kivitelezésű kell, akkor nyilván vannak egyéb típusok is.

Nem használtam még laptop dokkolót, de mint minden esetben, úgy itt is először le kell választani a külső HDD-t az operációs rendszerben [link]. Majd utána értelemszerűen ki kell húzni az USB kábelt. Ha előbbit esetleg nem engedi, akkor arra is vannak megoldások [link].
Továbbá, ha TV-n is lesz használva, akkor nem árt odafigyelni a stabil USB tápellátásra. Az az optimális, ha van rajta 2,5" külső merevlemezekhez való megnövelt áramerősségű USB-port: [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#18968) Sotyks94


Sotyks94
aktív tag

Sziasztok!

Kéne nekem egy külső HDD Passzív, nagy mennyiségű adat tárolására (backup adatok, fotók, zenék, nagyon sok film, játékok telepítői)
Minimum 1TB, max 2 elég. Az ár az nagyon szűkös, jó lenne minél olcsóbban. 1 TB-nál 20 fölé nem szívesen megyek, még a 2 TB-ot jó lenne 25, 30 alatt lerendezni.
Nem kell hogy 2,5" legyen, de nem árt. Magas RPM sem kritikus, nem lesz napi rendszerességgel mozgatva rajta adat.
Szerintetek ebben az árkategóriában van lényegi külömbség 2 HDD között, vagy fogjam, állítsam be ár szerint egy árkereső oldalon a külső HDD-ket, és válassza egy szimpit az egyik legolcsóbb közül?

:R :R

(#18969) King Unique válasza Sotyks94 (#18968) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ha már itt érdeklődsz, akkor meg lehetne nézni az összefoglalót és az egyéb, fentebb említett hozzászólásokat. Azok bőven lefedik ezt a kérdést. A fizikális méretet jó lenne eldönteni, de amúgy 3,5" típust leginkább 2 / 3 TB+ tárkapacitás esetén érdemes venni.

Ha olcsó 2,5" megoldás kell, akkor a fentebb sokat emlegetett Samsung M3 Portable jó választás lehet. Ezzel kapcsolatban pedig kb. ugyanazt tudom mondani, mint az imént a másik kérdezőnek. De természetesen akad még rengeted modell a kínálatban, viszont nem mindegyik ilyen kedvező árú. Sőt, még a külső házas megoldás is többe kerülne, mivel csak maga a merevlemez is jóformán drágább a kompakt kivitelű M3-nál. :D

[ Szerkesztve ]

(#18970) ancsan


ancsan
csendes tag

Sziasztok!

Megköszönném ha tudna nekem mondani valaki külső 3,5 HDD házat amit érdemes megvenni?

2TB Western Digital-hoz lenne.

[ Szerkesztve ]

(#18971) King Unique válasza ancsan (#18970) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Az a másik topik lesz, amelynek szintén van összefoglalója:
Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja.

[ Szerkesztve ]

(#18972) Sotyks94 válasza King Unique (#18969) üzenetére


Sotyks94
aktív tag

Köszi a választ :R

Pont ezt nézegettem, elég populáris darab, de ezek szerint technikailag is rendben van.

(#18973) AcélAgyar


AcélAgyar
tag

Sziasztok!

Másfél hete rendeltem egy 1 terás Silicon Power Armor A85 külső HDD-t, erről szeretnék egy kis beszámolót írni. Az elődjét nagyon dicsérték itt a fórumon, viszont erről semmi információt nem találtam magyarul, külföldi fórumokon is keveset olvastam róla, de akkor csak jót! Mindent összevetve nem bántam meg a vásárlást.

Ezeket tapasztaltam, valamint ez a tudása:

- Brutális strapabíróság: Az A80-al ellentétben már 500 kg nyomásnak is ellenáll, plusz rázkódásvédelem is van benne! Ellenáll a pornak, túléli ha 122 cm magasról leejtik és fél óráig nem károsodik, ha egy méter mély vízbe kerül.

- Teljesen csendes, zajtalan

- Az alumíniumház nem csak jól néz ki, de remek hővezető. [link]

- Jópofa kábel dizájn: a házon lévő gumiszalagon hátul lehet rögzíteni az USB kábelt, ami a fenti linken megcsodálható.

- Nincs szükség driverekre, a gép automatikusan és gyorsan felismeri, kompatibilis az alábbi rendszerekkel: Windows 10/8.1/8/7/Vista/XP, Mac OS 10.5.x, Linux 2.6.x

- 3 év garanciát adnak rá. Olyan helyen kell venni, ahol ezt meg is adják.

- Az USB 3.0 tényleg gyors, bár ez attól is függ, hogy milyen fájlokkal, mappákkal dolgozunk, AVI, MKV fájlokat 57-120 Mb/s -al másolt, de más fájloknál is ezt a szintet hozta. Amint különböző fájltípusokat kell, mappákban-almappákban már lassabb lesz.

- Nincs sok szoftveres extra, az SP HDD Lock Utility programot lehet letölteni a gyártó honlapjáról, amivel lejelszavazhatjuk, valamint van hozzá SP Widget, amivel szintén lehet titkosítani, biztonsági mentést csinálni.

- A külseje felemás érzéseket kelt bennem: egyrészt az alumíniumház miatt elegáns kinézete van, luxus érzetem támad ha kézbe veszem, viszont robusztusabb, nagyobb a hagyományos 2,5" méretű HDD-ekhez képest. Összegezve szép, de szerintem az A80 jobban néz ki.

- Az ára 28 ezer körül van, ennyiért megérte beruházni érte. (Az 500 gigás változatát 23-24 ezer forintért vásárolhatjuk meg, a 2 terrásat 45 ezerért kaphatjuk meg)

Nos ha valaki gondolkodik egy ilyen masina beszerzésén, nyugodtan tegye. Eddig nem bántam meg: csendes, gyors, minőségi anyaghasználat jellemzi, rádásul ütésnek, pornak, rázkódásnak és víznek is ellenáll. A 3 év garancia szintén biztató, örömteli hogy nem kell driverekkel tökölni, a kábel dizájn is jó dolog és kapunk némi szoftveres extrát is, bár nem vitték túlzásba. Tőlem megkapja az "Ajánlott" plecsnit :)

UI: Tervezek majd hosszabb tesztet is saját képekkel

[ Szerkesztve ]

(#18974) King Unique válasza AcélAgyar (#18973) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Igen, az új modell névlegesen többet bír nyomásállóság tekintetében, de azért az A80 sem piskóta a videó szerint.

A kábelelrendezés érdekes, de végül is ötletes a maga módján. Illetve az USB kábel csatlakozója és a külső HDD-n lévő aljzat is Type-A típusú, ami előnyösebb, mint a megszokott Micro-B. Előbbi nyilván robusztusabb és ezáltal strapabíróbb.

Ez az SP HDD Lock Utility érdekes még, mert a korábbi SP modellekhez nem volt ilyen tool. Az SP Widget meg csak fájl / mappa szintű, egyszerű titkosítást tud. Az új program azonnal lejelszavazza a meghajtót és pl. újracsatlakoztatáskor már kéri is a jelszót? Esetleg be/ki kapcsolható? A WD külső merevlemezeihez mellékelt szoftver pontosan az imént említett dolgokat tudja: [link], [link].

Ahogy nézem már az ára is viszonylag elfogadható az 1 TB-os változatnak, mert nemrég még 30 ezer felett volt. A belső HDD az gondolom ST1000LM024 lehet, az A65-ben is az van [link].

Ha saját tesztet is akarsz készíteni, akkor ahhoz pár tanács [link].

Nagyon köszönjük a beszámolót! :R

[ Szerkesztve ]

(#18975) AcélAgyar válasza King Unique (#18974) üzenetére


AcélAgyar
tag

Köszi, ezt nem is tudtam, hogy Type-A, örülök, hogy ebből a szempontból is erős masina. A Hard Disk Sentinel szerint a lemez modellszáma: ST1000LM024 HN-M101MBB, szóval stimmel amit írtál. Az SP HDD Lock Utility-t most próbáltam ki, néhány másodperc lejelszavazza a meghajtót, újracsatlakozáskor már kéri is, ha nincs feltelepítve a program, akkor viszont nem lehet megnyitni a meghajtót. :DDD Kikapcsolni szerintem nem lehet, legalábbis nem jöttem rá.

(#18976) King Unique válasza AcélAgyar (#18975) üzenetére


King Unique
titán

Akkor titkosítás / lejelszavazás terén jobb a WD megoldása, mert annál tetszőlegesen aktiválható / deaktiválható a tartalom törlése nélkül. Illetve, ha jól emlékszem, akkor létrehoz a lemezen egy virtuális meghajtót + segédprogramot, amivel a WD programok külön telepítése nélkül is megadható a feloldáshoz szükséges jelszó. Ez nyilván olyan gépen és operációs rendszeren jöhet jól, ahol utóbbi programok nincsenek telepítve. Persze csak Windows és OS X only. :D

Köszönöm az infókat!

[ Szerkesztve ]

(#18977) bringasisti válasza King Unique (#18958) üzenetére


bringasisti
őstag

Javaslatod alapján vettem egy 2TB-s vinyot. A rögzítő beállításánál három lehetőség van: felvétel után kikapcsol ez egyértelmű, készenlétben marad vagy bekapcsolva marad közül melyik az ajánlott ha két felvétel között rövid ideig nincs használva? Köszi előre is

BENEFON DELTA--------N8

(#18980) King Unique válasza bringasisti (#18977) üzenetére


King Unique
titán

Pontosan milyet és min használod, mert az nem egészen világos :F

Ha TV és társai készülékeken, akkor egyáltalán nem biztos, hogy mindaz működni fog (pl. leállítás, alvás), ami az elsődlegesen támogatott eszközökön és operációs rendszereken [link]. Amúgy a túl gyakori leállítás / felpörgetés nem éppen ideális hosszabb távon egy merevlemeznek, mert leginkább az veszi igénybe a mechanikát. De azért X ezret / tízezret általában kibírnak.
Továbbá TV és egyéb multimédia eszközökön való használattal, speciális beállítási lehetőségekkel kapcsolatban azok topikjaiban tessék érdeklődni!

(#18981) elfelejtette


elfelejtette
veterán

Sziasztok!
Kollégám szólt, hogy a Samsung D3 Station 3TB HDD-je haldoklik, a gép nem ismeri fel, mikor rádugja. Még garanciás, de vajon a rajta lévő adatoknak várhatóan mi a sorsuk? Megmenthetőek valami módon?

"Nagyon jó dolog fontosnak lenni, de még fontosabb dolog jónak lenni."

(#18982) bexinho23


bexinho23
őstag

Üdv!

Szeretnék beruházni egy külső hdd-re, de teljesen tanácstalan vagyok. Nagyon örülök, hogy van egy összefoglaló, ami mindenre kitér (még olyanra is, amire ember nem gondolna vásárlás előtt). Viszont ez a temérdek információ így elsőre sok. Vagyis inkább csak kevésbe segít így első körben a választásban. Ezért szeretnék tanácsot kérni tőletek.

Amire használni akarom:
Videók és képek streamelése Chromecast2 médialejátszó segítségével (mobil applikáció távirányítással), illetve alkalomadtán hálózaton keresztüli adatmásolás a külső hdd-re USB 2.0-ás router porton keresztül.

Amilyen rendszerbe kerülne:
Router (ASUS N56U B1 - USB2.0-val) - Külső HDD - LAPTOP és Chromecast2 (Wifivel) - TV

Kérdés:
Hordozni nem hordoznám, így a méret nem fontos, illetve a tárhely méretének növelését sem tervezem rövid időn belül. Ennek megfelelően az összefoglaló szerint nekem a komplett külső hdd lesz a nyerő.

A, USB 3.0 portos hdd (hosszútávon) problémamentesen köthető 2.0-ára táp nélkül?
B, 2,5"-es méretben kapható 2.0-ás? Vagy nyugodtan mehet a 3.0-ás?
C, Milyet érdemes választanom a 2.0-ás routerhez? Tápos vagy nem tápos?
D, Alvó mód mit jelent egy külső hdd esetében? Energiafogyasztásban játszik szerepet? Rögtönzött streamelés esetén nem kell bekapcsolni, vagy ilyesmi, jól gondolom?

(#18983) junior11


junior11
veterán

Tárhelyre lesz szükségem, megteltek a lemezeim, 2-3TB-os méretben gondolkodom, inkább 3TB, ezért kérdem, van jobb vétel ár/érték arányban a WD My Book 3TB-os modelltől (112euró)?
2TB esetén My Passport ultra (96euró) és M3 Portable (83euró) jöhetnek számításba. Kár, hogy 2,5"-os méretben a 3TB-os lemezek még elég drágák... Mit javasoltok? Köszi.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#18984) Callme


Callme
tag

Sziasztok! Egy LG 55UF695 UHD-s tévé mellé vennék egy külső merevlemezt, ami képes akadásmentesen lejátszani a nagyobb terjedelmű (akár 50 gb-os) filmeket is akadás nélkül. Tévére kötve használnám, de láttam az összefoglalóban a WD mypassport cinema nevezetű cuccot, ami nekem tetszett, de nem tudom, van-e értelme. Laptopról próbáltam full hd-s anyagot lejátszani, egy 23 gigásnál már szaggatott a gép (Sony vaio, i5, 1 gb video, 3 gb ram). Esetleg több ram megoldaná a dolgot, (úgy 2 gigásra növelhetném a beépített videokártyát), vagy inkább a vinyón múlik a dolog?
Volt egy WD mybook 2tb-os külső vinyóm, de nemrég döglött be, és nem is szeretnék nagyot, max 1 terrásat, de az 500 gigás, vagy alatta is megfelel, csak férjen el rajta egy 50 gigás film.

PSN ID: CallmeEighty8

(#18985) King Unique válasza elfelejtette (#18981) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

A garanciális javításba (cserébe) az adatmentés rendszerint nem tartozik bele, így arról mindenkinek egyénileg kell gondoskodnia. Illetve ilyenkor a hibás meghajtó és a rajta lévő adatok tulajdonjoga is átszáll a másik félre.

Otthoni adatmentésnél az alábbi lehetőségek jöhetnek szóba:

A.) Szoftveres mentés —► nem jár garanciavesztéssel
Ha a (külső) merevlemez állapota megfelelő és a külső rack is jó, akkor kb. ezek a lehetőségek USB-n: [link], [link], [link].

B.) Szétszerelés —► garanciavesztéssel jár
Ha például csak maga a külső rack ment tönkre (merevlemez ok) és nem a tápegysége hibás, akkor meg lehetne próbálni szétszedni és áttenni a HDD-t egy másik külső házba (USB) / gépbe (SATA)*. Majd ott megkísérelni hozzáférni a tartalmához, illetve szükség esetén az előbbi pontban említett szoftverekkel megpróbálni lementeni az adatokat.

* Bár SATA interfészre kötve nem biztos, hogy (újrapartícionálás nélkül) hozzáférhető lenne a tartalma, mivel a gyártók a gyári kompakt modelleknél szeretnek a logikai / fizikai szektormérettel, firmware beállításokkal trükközni. Így pl. még a Windows XP is képes kezelni a 6 TB-os külső HDD-t anélkül, hogy támogatná az ehhez szükséges GPT partícióstílust [link]. Illetve ennek mintájára egy 3 TB-os modellt is MBR lemezként jelenít meg az OS, holott ekkora tárkapacitásnál hivatalosan GPT-nek kéne lennie [link].

Illetve ezen típusokhoz mellékelik a Samsung Drive Manager programot. Ha abban be van kapcsolva a titkosítás és le van jelszavazva a meghajtó, akkor az megint okozhat hozzáférési problémákat gépbe / másik külső házba téve.

Tehát, ha a HDS felismeri és a lemez állapota megfelelő, akkor lehet adatmentő szoftverekkel próbálkozni. Viszont, ha a lemez állapota kritikus, sok szektorhiba van rajta, netán még fura hangokat is ad, akkor nem érdemes otthon nyúzni. Ez esetben el kell vinni adatmentő szakemberhez, amivel kapcsolatban az itteni Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban is lehet érdeklődni. További érdekesség, hogy a D3 Station belseje is kb. ugyanaz lehet 3 TB méretben, mint ezen cikkben szereplő típusé...

[ Szerkesztve ]

(#18986) elfelejtette válasza King Unique (#18985) üzenetére


elfelejtette
veterán

Köszi a választ, ez így elég gáz, főleg a vége, mivel rá van írva a dobozra, hogy "Importer: Seagate Technology"...

"Nagyon jó dolog fontosnak lenni, de még fontosabb dolog jónak lenni."

(#18987) King Unique válasza bexinho23 (#18982) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A.) Mindegyik 2,5" külső HDD csak USB tápos és jó esetben 1 db USB 2.0 portban is használhatók. Bár ez nagyban függ a gazdagéptől is, mert nyilván jobb és stabilabb ilyen téren egy PC, mint egy külső multimédia eszköz. Kedvezőtlen esetben USB Y kábeles / DC Power kábeles kiegészítő tápellátásra lehet szükség. A külső tápos megoldás 3,5" típusoknál jellemző, de extrémebb helyzetekben akár 2,5" külső meghajtóknál is lehet rá példa [link].

B.) Gyári kompakt kivitelben nem nagyon, mivel már nincs értelme ilyeneket készíteni és a legtöbb gyártó kiszórta a kínálatából a régi, USB 2.0 modelleket. A külső házas kivitelnél lehet még ilyen interfészes típust kapni, de már ott sincs különösebb értelme ezeket választani.

C.) Attól függ milyen és hány darab USB-port van a routeren? Ha több darab (Y kábel), netán USB 3.0, akkor használható hozzá simán egy 2,5" külső HDD. Ha csak 1 db USB 2.0 port, akkor az vagy / vagy kategória. Ha a külső tápellátás sem jöhet szóba, akkor nyilván egy 3,5" típus a biztosabb megoldás ilyen téren.

D.) Alvó mód = készenléti (standby) állapot. Vagyis üresjáratban X perc után kikapcsol a külső merevlemez, leállítja a HDD-t és nyilván energiatakarékossági szerepe van. Illetve, ha később valamely folyamat használni akarja a lemezt, akkor az ilyenkor automatikusan felpörög és felébred alvó állapotból. Viszont egy külső merevlemez az elsődlegesen támogatott eszközökre van belőve, míg xy multimédia készülékeken használva nem garantált többek között az imént említett funkció működése sem [link].

Az említett felhasználásra megfelelne jóformán a legtöbb külső HDD, de az "egyéb eszközökön" való használat miatt pl. a tápellátás kérdéses lehet. Emiatt pedig érdemes megfontolni a 3,5", külső tápos kivitelűeket is. Konkrétumokat illetően továbbra is az összefoglalót, az ott feltüntetett típusokat tudom javasolni. Vannak multimédia felhasználásra tervezett modellek is, de nem feltétlenül muszáj ilyeneket venni, mert általában megteszi egy normál is ezen célra.

Ez még nem olyan sok, közel sem a teljes verzió, mint látszik a tartalomjegyzékből is. :N

(#18988) King Unique válasza junior11 (#18983) üzenetére


King Unique
titán

3 TB tárkapacitásnál jelenleg még a 3,5" típusok ár/érték aránya valamivel jobb. Az adott kategóriák, azokhoz tartozó típusok és árak (3 TB) pedig benne vannak az összefoglalókban. Ekkora méretben a külső házas megoldás sem jönne ki olcsóbban.
Amúgy ezen logout cikk alapján már a 2,5" | 3 TB modellek ára is egyre kedvezőbb, lement 40-45 ezer körülire.

(#18984) Callme: 500 GB alatt manapság külső merevlemezt nem érdemes venni és kompakt kivitelben nem is lehet kapni ennél kisebbet. De utóbbi kivitelben sok gyártó 3,5" méretben már 2 TB alatt sem készít. A My Passport Cinema hivatalosan 4K UHD TV-khez való, de a különlegessége igazából a kompatibilitásban, esetleg egyéb szoftveres dolgokban rejlik. Maga a belseje ugyanaz az 5400 RPM | 8 MB | 500 GB / lemez adatsűrűségű HDD lehet, mint ami egy normál, 1 TB-os My Passport belsejében is van.

Én úgy tudom, hogy PC-n / laptopon a CPU erőssége is sokat számít HD filmek lejátszásánál, valamint nyilván nem árt egy jobb videókártya sem. Illetve a megfelelő lejátszóprogram és a helyes beállítások is fontosak. Valamint gondolom a háttértároló sebessége is némileg számít, mert nálam volt olyan 2,5" külső HDD, aminél kicsit akadtak az FHD filmek USB 2.0-án. Aztán USB 3.0 porton használva mintha gördülékenyebben ment volna a lejátszás, holott hivatalosan az előbbi szabvány sávszélessége is elvileg elegendő.

Továbbá TV-n használva nem árt odafigyelni 2,5" típusoknál a stabil áramellátásra. Az az ideális, ha van a készüléken megnövelt áramerősségű USB-port: [link], [link]. Valamint a témában érdemes lenne itteni házimozi topikokban is érdeklődni. De, ha jól tudom, akkor a 4K | UHD sem feltétlen igényel speciális külső merevlemezt.

[ Szerkesztve ]

(#18989) elfelejtette válasza elfelejtette (#18986) üzenetére


elfelejtette
veterán

Az eszközkezelő azt írja, hogy "Az eszköz nem indítható el. (Kód: 10)" Ez jelent valamit, vagy csak szabvány duma?

"Nagyon jó dolog fontosnak lenni, de még fontosabb dolog jónak lenni."

(#18990) King Unique válasza elfelejtette (#18986) üzenetére


King Unique
titán

A Seagate már X éve felvásárolta a Samsungot [link]. Így utóbbi külső merevlemezeibe is előbbi gyártó HDD-i kerülnek már. Pontosabban a 2,5"-os típusok még az eredeti Samsung Spinpoint M8 | M9T belsősek, csak át lettek címkézve.

Ilyen hibaüzenettel még nem találkoztam, mert eszközkelőben probléma esetén általában sárga felkiáltójel és ismeretlen eszköz van. Esetleg meg lehet próbálni a jobb klikk —► Illesztőprogram frissítése opciót, vagy az eszközillesztő újratelepítését [link]. Ha ez nem oldja meg, akkor vsz komolyabb a hiba, lehet maga a külső rack szállt el. Továbbá még a lemezkezelő és HDS lenne érdekes, valamint (fizetős) adatmentő programokkal lehetne ránézni. Ha azok sem ismerik fel, akkor mindenképpen szakemberhez kell vinni.

Na persze, ha nem fontos a meghajtó ára és a garancia, akkor esetleg szét lehet kapni, de nem biztos, hogy a gépben ok lesz. Ha durván szektorhibás, akkor meg eleve nem is érdemes nekiállni...

[ Szerkesztve ]

(#18991) junior11 válasza King Unique (#18988) üzenetére


junior11
veterán

Köszi, hát igen. WD esetében a My Book felé hajlok, jobb ár/érték aránya miatt, valamint jobban szellőzik a háza, mint a zárt Passport ultrának, de a My Book és a Passport ultra esetében is egy kicsit tartok (ismét) a Green/Blue lemezek tartósságától, megbízhatóságától.

Amúgy van egy ismerősöm, mely kimondottan csak 2,5" lemezeket használ, mivel szerinte tartóssabbak, többet bírnak, mint a 3,5" társaik. Nem nagyon boncolgattam ilyen téren a helyzetet, de szerintem ez nem feltétlenül igaz...

[ Szerkesztve ]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#18992) bexinho23 válasza King Unique (#18987) üzenetére


bexinho23
őstag

Köszönöm az információ gazdag leírást. :) Szerencsére 2 USB port van a routeren. Viszont a router topikjában olvastam, hogy többen is használnak 2,5"-es külső HDD-t Y-kábel nélkülözésével. Így elvileg nem okoz majd gondot nekem sem.

HDD-k közül melyek az "ajánlott" típusok? Tudom, hogy kifejezetten ajánlott nincsen. De gondolom itt is fennáll az az eset, mint minden elektronikai cikknél, hogy vannak elhibázott szériák. 1TB-os kompakt HDD-t szeretnék venni, és ár/érték arányban ezek tetszettek meg:

Samsung
WD
WD 2
ADATA
Seagate

Korábban a Samsung HDD-iről hallottam negatív kritikákat. Nem tudom, hogy ez ma is így van-e. Illetve az ADATA nem tudom mennyire számít minőségnek a HDD piacon.

[ Szerkesztve ]

(#18994) King Unique válasza bexinho23 (#18992) üzenetére


King Unique
titán

Az csak egy dolog, hogy megpörgeti a 2,5" külső HDD-t. Az megint egy másik, hogy mennyire biztosít neki stabil áramellátást? Voltak már emiatt problémák és itteni adatmentő szakik általában Y kábelt javasolnak USB 2.0 portnál még PC esetében is. Illetve, mint említettem korábban, azért más (lehet) ilyen téren egy PC és megint más egy router.

A felsorolt típusok közül az alapján célszerű szelektálni és választani, ahogyan például az összefoglalóban is kategorizálva vannak. Illetve még a korábbi, néhány 2,5" | 1 TB típust összegző hozzászólást is érdemes lehet átfutni. Ha fémházas | + szoftveres csomaggal rendelkező | gyárilag titkosítható | TV-s felhasználásra tervezett | nem integrált USB aljzatos | hosszabb garanciaidejű stb. modell kell, akkor egyértelmű, hogy melyek jöhetnek szóba.

A belsőt illetően általában nincsenek köztük azért akkora különbségek, mert rendszerint mindegyikben kommersz, gyakran előforduló 5400 RPM-es notebook merevlemezek és USB 3.0 chipek vannak. Korábban az ADATA kapcsán lehetett hallani olyanokat, hogy itthon átlagosan valamivel többet vittek vissza belőlük garanciális cserére, mint a többi gyártó termékéből. De ez is inkább pár korábbi modellnél fordult elő, illetve ez alapján még nem feltétlenül kell általánosítani, főleg nem a mostani kínálatukra. Valamint esetükben azért a 3 év garancia is előnyös. Továbbá gyengébben sikerült / hibás termék ugyanúgy előfordulhat a többi gyártónál is és ez alapján még nem feltétlenül az adott sorozatot kell teljes egészében leminősíteni.

[ Szerkesztve ]

(#18995) winfos


winfos
tag

Sziasztok!

Adott egy intenso memory safe külső hdd.

A problémám az vele hogy Windows 10 alatt nem akar menni.

Rádugom, felismeri, be kell ütni ugye a kódot, majd ez után leáll és ennyi.

Win 7 alatt rádug, kód beüt és jó is, működik.

Leírása szerint win 10 alatt is kéne működjön.

Ötlet?

ui.: több win 10 gépne próbáltam és sehol nem megy, de win 7 gépeken meg hibátlan

köszi

(#18997) King Unique válasza winfos (#18995) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Ez azért nem egy szokványos külső merevlemez és maga a probléma is elég speciális. Az tudna jobban segíteni, akinek van ilyennel konkrét tapasztalata. Illetve érdemes lenne a gyártónál is érdeklődni, mert ők nyilván meg tudnák mondani, hogy mi okozza a problémát.

Ha már az adatlapján megadják kompatibilis rendszerként a Windows 10-et, akkor illene működnie az alatt is. Viszont, mivel folyamatosan kapja a nagyobb frissítéseket, build upgrade-eket, lehet akár az is bekavarhat.
Tehát nem kell semmi külön szoftver a használatához, hanem csak a PIN kódot kell bepötyögni magán az eszközön és utána feloldja a meghajtózárat? Illetve, ha Windows eszközkezelőben netán problémát jelez, akkor esetleg meg lehet próbálni az eszközillesztő újratelepítését [link]. Valamint, ha megtörtént a feloldás, akkor jó esetben a fájlkezelőben meg kéne jelennie a meghajtónak. Ha nem, akkor érdemes megnézni a lemezkezelőt, hogy ott mit mutat. Továbbá célszerű több USB portban is kipróbálni, illetve vannak olyan gépek, amelyeken az előlapon lévők mindenféle különös hibát produkálnak. Ilyenkor ajánlottabb inkább a hátlapi portokat használni.

Amúgy nemrég másnak is volt hasonló gondja Win10 alatt egy szintén hardveres titkosítású, de biometrikus azonosítást használó külső meghajtóval [link]. Nála ráadásul csak XP alatt működött normálisan... Illetve a Windows build upgrade-ek miatt én sem tudom használni egyik külső merevlemezemen a gyári titkosítást [link]. :D

Ahogy nézem nem egy olcsó típus, de végül is nem olyan vészes az ára.

(#18998) winfos válasza King Unique (#18997) üzenetére


winfos
tag

Köszönöm válaszod, igen annyi a dolog hogy rádug kód beír és már fel is ismerte, semmilyen szoftver nem kell hozzá.

Tegnap ismét kipróbáltam és amikor rádugom pittyen a gép hogy valami van de se a lemezkezelőben se az eszközkezelőben nem jelenik meg.

Sőt az van hogy ha rádugom és nem nyúlok hozzá akkor kb 10-15mp múlva ki is kapcsolja. Több gépen több usb porton is próbáltam, win 10 alatt mindig ezt csinálja.

(#18999) Pitterix válasza King Unique (#18953) üzenetére


Pitterix
őstag

Szia!

E kettő közül melyiket válasszam, ha tv-re szeretném rákötni?

Transcend Blue

Transcend Black

"Persze hogy tudtam, csak nem sejtettem!"-----Angelo 'Snaps' Provolone

(#19000) King Unique válasza Pitterix (#18999) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Azért a Transcend ezen két modellje eléggé hasonló, mind felépítés, mind szoftveres funkciók tekintetében. Sőt, a tesztek alapján 1 TB-os kivitelben még a merevlemez (ST1000LM024) is ugyanaz mindkettőben: 25M3 | 25H3.

A TV-n való használatnál pedig az a lényeges, hogy a készülék legyen kompatibilis a külső meghajtóval (kezelje az adott USB 3.0 chipet) és támogassa a különféle fájlrendszereket. Valamint az egyik legfontosabb, hogy magán a TV-n legyen 2,5" külső HDD-hez való USB-port a stabil áramellátás érdekében: [link], [link]. Továbbá vannak direkt TV-s felhasználásra tervezett külső merevlemezek is, mint pl. az ADATA HC500. Igaz, ez nem ütésálló.
Na meg ez ügyben az adott TV topikjában kéne leginkább érdeklődni, hogy ott mit használnak hozzá a többiek, mik azok, amik kompatibilisek vele stb.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.