Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#19001) Pitterix válasza King Unique (#19000) üzenetére


Pitterix
őstag

Köszi!
Elvileg minden adott a tv-n hozzá.
Pendrive-ről hibátlanul működik eddig a dolog. Am a tv-re csak annyi van írva, hogy USN in, ebből van 3 hely.
De ez már 6-os szériájú tv, akk elvileg mehet a dolog....

"Persze hogy tudtam, csak nem sejtettem!"-----Angelo 'Snaps' Provolone

(#19002) rukh


rukh
aktív tag

Hi!

Pár éves Lenovo notebookot korszerűsítettem, a HDD helyére SSD került, a DVD olvasót tartalmazó caddy-t kivettem és egy ugyan olyanba építettem egy HDD-t, háttértárolónak. Néha szükség van a DVD-re, de nem szeretném cserélgetni a caddy-ket, külső USB aljzatra csatlakoztatva használnám, azonban nem tudom, mivel tudom őket összekötni. Próbáltam a neten keresni kábelt/adaptert, de eddig nem sikerült. A caddy csatlakozója a képen látható:

Ha valaki tudja, milyen néven fut a használható kábel, legyen szíves megírni.

Kösz és üdv,
Rukh

Üdv mindenkinek, Rukh

(#19003) King Unique válasza Pitterix (#19001) üzenetére


King Unique
titán

A dedikált 5 V | 1 A port általában HDD feliratú szokott lenni. A sima USB jelölésű csak 5 V | 0,5 A, ami vagy / vagy kategória. De, ha van a TV-n 3 db USB-port, akkor rossz esetben egy USB Y kábellel lehet segíteni az áramellátási problémákon.

[ Szerkesztve ]

(#19004) Pitterix válasza King Unique (#19003) üzenetére


Pitterix
őstag

Rendben, ha másképp nem működik, beszerzek egy ilyen kábelt.
Keresem a tv papírjait, de ilyenkor bezzeg nem találom....

"Persze hogy tudtam, csak nem sejtettem!"-----Angelo 'Snaps' Provolone

(#19005) Pitterix


Pitterix
őstag

Na ezt találtam:

CSATLAKOZÓK - OLDALT

CI Slot bemenet : 1db
USB 3.0/2.0 : 3db (V,2.0)
HDMI : 3db

"Persze hogy tudtam, csak nem sejtettem!"-----Angelo 'Snaps' Provolone

(#19006) King Unique válasza Pitterix (#19005) üzenetére


King Unique
titán

Ez kicsit csalóka, mert az "USB 3.0/2.0 : 3db (V,2.0)" alapján az első tag USB 3.0-ra utal (az már ok), míg a legvége USB 2.0-ra.. De ezt inkább a TV topikjában kéne megkérdezni, ha a készüléken levő feliratból, illetve a specifikációból nem derül ki pontosan.
Amúgy jó esetben egy 2,5" | 5400 RPM-es meghajtó elmegy akár a normál USB portban is, ha nem túl hosszú az USB kábel. Mert ugye minél hosszabb, annál nagyobb lesz az ellenállása és emiatt csökkennek az áramértékek.

[ Szerkesztve ]

(#19007) King Unique válasza rukh (#19002) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A kép alapján a HDD egy Toshiba MK2561GSYF = 7200 RPM | 250 GB | 9,5 mm | SATA 3 Gbps. A caddy-n lévő csatlakozó kinézetre viszont inkább PATA (IDE) [link]. Tehát egy IDE - USB adapter, illetve kábel kellene caddy oldalról. Magához a HDD-hez natúrban meg egy SATA - USB adapter / kábel lenne jó.

Viszont célszerű lenne inkább egy normális külső merevlemez házat venni hozzá: Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja. Külső, USB-n való használatra sokkal praktikusabb és bejáratottabb az utóbbi megoldás. Pár ezerért akár már 2,5" USB 3.0 külső házat is lehet venni. Illetve, mivel a HDD 7200 RPM-es, így majd nem árt odafigyelni a megfelelő hővezetésre és a stabil USB tápellátásra.

[ Szerkesztve ]

(#19008) rukh válasza King Unique (#19007) üzenetére


rukh
aktív tag

Szia!

Kösz a tanácsokat!
A legjobb választás valóban egy külső merevlemez ház beszerzése lesz.

Üdv,
Rukh

Üdv mindenkinek, Rukh

(#19010) ropijoe


ropijoe
csendes tag

Sziasztok!

Tudnátok nekem javasolni olyan külső, usb 3.0 csatlakozású mSATA házat, ami kapható itthon és egyben megbízható is?

Találtam egy Delock Multiport Adaptert, de a sokféle port totál felesleges, ráadásul emiatt nagyobb és drágább is mint ez a Delock 42569 mSATA USB 3.0 ház, erről viszont egyelőre nem találtam szinte semmi hasznos infót. A Bluechip forgalmazza ugyan, de csak rendelésre, ami kicsit bizonytalan most nekem egyelőre.

Segítségeteket előre is köszönöm!

(#19011) VVoid válasza ropijoe (#19010) üzenetére


VVoid
aktív tag

Szia, ennél jóval olcsóbban:
[link]
Egy ideje nézegettem, de semmi infót vagy tapasztalatot nem találtam róla, végül mégsem volt rá szükségem.
Üdv,
VVoid

(#19012) ropijoe válasza VVoid (#19011) üzenetére


ropijoe
csendes tag

Helló!

Kösz az infót, ez tényleg kevesebb mint felébe kerül a Delock-nak, viszont erről a márkáról még nem hallottam, a Delock-ok közül pedig már több is bizonyított a hibátlan működésével.

Valakinek esetleg tapasztalat erről?

Üdv!

(#19013) King Unique válasza ropijoe (#19010) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Normál 2,5" SATA házaknak van külön topikja, de mSATA | M.2 típusokkal nincs tapasztalat.
A Delock 42508 esetén sok extra infó nincs a gyártói oldalon, de a 42569-nél megadják, hogy ASM1153E chipes. Ez általánosan jónak mondható, bár akkor az igazi, ha PID: 55AA azonosítós. De arról nincs infó.

Külső SSD-nél az alábbi teszt alapján valószínűleg mSATA - USB 3.0 esetén sem fog működni a TRIM. Állítólag USB-n csak OS X alatt lehet működésre bírni [link].

(#19011) VVoid: elég jó áron van, bár maga a gyártó / márka számomra ismeretlen külső házaknál. Eddig csak USB 3.0 kábeleket nézegettem ilyen márkanév alatt. De attól még lehet ok és működhet jól.

[ Szerkesztve ]

(#19014) ropijoe válasza King Unique (#19013) üzenetére


ropijoe
csendes tag

Kösz szépen a linket, érdekes írás! Meg sem fordult a fejemben, hogy USB 3.0 csatlakozással nem működik a TRIM. Hmmh ez nem túl jó hír. : (

Néhány hónapig terveztem csak, hogy használnám a külső házban az mSATA SSD-t, többnyire nyersanyagok tárolására, illetve elérésére. Most néhány hónap utazgatás következik és emiatt szeretnék csak egy notit magammal cipelni, de ha már adva van az 512GB méret az mSATA-n, akkor az több szempontból is túrabarátabb megoldás, mint az 1TB-s HDD, ezért gondoltam egy külső ház beszerzésére.

Végigolvastam a cikkedet, benne a javító algoritmusokkal, de azért megkérdezném a biztonság kedvéért, hogy azért néhány hónap nem túl intenzív használat még nem vágja haza a kedvelt kis mSATA-mat, ugye?

Ha csak a nyersanyagok vannak rajta, de a projektfájlok, cache, stb az mind a benti 2,5" SATA-ról fut, akkor van bármiféle elhasználódás?

Illetve a cikk írása óta van már tapasztalatod az így használt SSD-k belassulásáról, illetve a cellák idő előtti elhasználódásáról?

A biztonság kedvéért inkább OFF-ba raktam, ha esetleg a másik topikba kellene írnom akkor elnézést, jelezd kérlek és ezután ezt a témát ott folytatom. (Illetve nyugodtan tegyétek át) :R

[ Szerkesztve ]

(#19015) King Unique válasza ropijoe (#19014) üzenetére


King Unique
titán

Mint a cikkben is írtam, nekem korábban azt mondták itteni SSD topikokban, hogy ha 2x teljesen teleírom, majd törlöm, akkor be kell lassulnia. Hát nem lassult. :N Én operációs rendszereket (Linux & Windows) futtatok róla majdnem napi rendszerességgel, de eddig még nem tapasztaltam problémát sem a sebességet, sem a meghajtó állapotát illetően. Nemrég pedig sikerült elcsesznem ezt-azt és újra kellett rajta raknom az oprendszereket. Kíváncsiságképpen lemértem újból Windows alatt a sebességet és a szintetikus tesztek ~ ugyanazokat az eredményeket adták, mint tavaly.

Tehát lehet, hogy nem éppen ideális a TRIM hiánya, de ezt a nagy belassulást USB-n én eddig nem tapasztaltam. Igaz, azt sem állítom, hogy idővel nem következhet be. Az elhasználódástól szerintem nem feltétlen kell tartani, mivel a legtöbb SSD a gyártó által megadott íráslimiteknél akár jóval többet is kibír: [link], [link]. Másrészt jellemzően a vezérlő szokott ezekben előbb tönkremenni, mintsem a cellák kifáradása miatt adnák be a kulcsot. Harmadrészt több típusnál vannak bizonyos háttérszolgáltatások, amelyek képesek némileg ellensúlyozni a TRIM hiányát.

Amúgy lehetett volna akár ON is, bár kimondottan a külső házakkal a másik topik foglalkozik.

[ Szerkesztve ]

(#19016) ropijoe válasza King Unique (#19015) üzenetére


ropijoe
csendes tag

Na ez megnyugtató! Ha sikerül még időben beszereznem egy ilyen házat, akkor igyekszek majd beszámolni a hiányzó infókról is!

Kösz szépen a segítséget! :R

(#19017) junior11


junior11
veterán

Sziasztok, van vkinek tapasztalata, hogy a Seagate 2,5"-os külső lemezek szintén integrált usb-vel rendelkeznek vagy sem? Ebben a videóban ha jól látom, nem [link] , [link]
Ma kezemben volt egy 2TB Expansion, gondolom ugyanaz a HDD van benne mint a Samsung M3-ban, viszont a háza eléggé gyengus anyagból van neki, mintha az M3 jobb lenne.

[ Szerkesztve ]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19018) King Unique válasza junior11 (#19017) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Korábban már említve volt, hogy nem azok és a videókban is egyértelműen látszik. 2 TB tárkapacitásnál lényegében ugyanaz a HDD van bennük. Pontosabban az M3-ban az integrált USB-s ST2000LM005 van, míg az Expansion belseje a normál ST2000LM003.

A burkolat kivitelezését tekintve lényegében mindkettő csak egy egyszerű kis műanyag doboz és semmi extra. Illetve a második videóban lévő típus ragasztásos megoldása sem feltétlen az igazi... Ha nem kell semmi extra szoftver és egyebek, akkor a külső mobil rack megoldást is érdemes lehet megfontolni. Annál adott a minőségi alumínium ház és az integrált USB miatt sem kell parázni.
Úgy látszik utóbbival sikerült jól beültetnem a bogarat. :D

[ Szerkesztve ]

(#19019) junior11 válasza King Unique (#19018) üzenetére


junior11
veterán

Köszi az infókat :D Így oldhatta volna meg a WD is az Elements/Passport ultra szériánál, kár, hogy nekik integrált az usb foglalat, és az M3-nál is. De legalább már tisztában vagyok ezzel is.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19021) King Unique válasza junior11 (#19019) üzenetére


King Unique
titán

Valószínűleg több oka is lehet annak, hogy egyes gyártók így oldják meg:

Költséghatékonyabb így legyártani őket.
A külső ház hosszmérete csökkenthető, mivel nem kell közbeiktatni plusz SATA - USB átalakító egységet.
Egyes merevlemezeknél az integrált USB-s változat felpörgési árama a specifikációk alapján kisebb, mint a normál típusé. Külsőként használva ez nyilván előnyös, főleg USB 2.0 portban.
Az ilyen 2,5" HDD-k máshol nem használhatók (pl. notebook, másik külső ház), így oda adott esetben már újakat kell venni.
Mivel nem lehet másik külső házba áttenni a merevlemezt, így pl. illetékteleneknek a hardveres titkosítást is nehezebb kijátszani.
Ha letörik az USB aljzat, akkor többnyire csak a garanciális csere / az új termék megvétele marad.

Tehát jól ki van ez találva és még a fogyasztói társadalomnak is kedvez. :))

[ Szerkesztve ]

(#19022) azse


azse
csendes tag

Sziasztok
Rendeltem 1 Samsung m3portable 2 TB-es külső merevlemezt.Mikor megkaptam exFat fájlrendszerre volt formázva.Át akartam formázni NTFS-re,de nem sikerült,minden lefagyott.Most,ha rákapcsolom az asztali gépre,hol megjelenik,hol eltűnik,mint helyi lemez a saját gépben és a lemezkezelőben is.Ha laptopra kötöm rá,akkor csak nagyon sokára jelenik meg,de nem lehet vele semmit csinálni.Próbáltam több programot is:Aomei partition assistant,Hard disk sentinel,EaseUS partition master,GParted,Parted Magic,de egyik sem látja,vagyis lefagy tőle az adott program és mikor kihúzom az usb-ből a hdd-t,akkor jelenik meg a programban.Lehet ezzel valamit kezdeni?
Köszi.

(#19023) King Unique válasza azse (#19022) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Itt valami nem stimmel... a legtöbb gyári kompakt külső merevlemez általában FAT32 / NTFS fájlrendszerre van formázva. Az M3 Portable gyárilag az utóbbi szokott lenni.
Továbbá mit mutat a meghajtó állapotára a HDS?? Egy hibás USB kábel, elégtelen USB tápellátás is okozhat gondokat, de a lassú felismerés és komoly fagyások általában lemezhibára (hibás szektorok) utalnak. Nem tudom hol vetted, de ha zsír új a meghajtó és otthon nem ejtetted le, akkor kicsit abszurd az említett formázási hiba és már maga a rajta lévő fájlrendszer is... Ez esetben simán vissza kell vinni és garanciális javítást (cserét) kérni.

(#19024) azse válasza King Unique (#19023) üzenetére


azse
csendes tag

Sajnos a HDS csak 1 kérdőjelet mutat és hogy "Nincs lemez a meghajtóban" .A lemezkezelőben ahogy írtam,hol megjelenik,hol eltűnik.Mikor megjelenik,akkor 1863 GB-t mutat egyszer olvashatatlan,aztán megjelenik újra-kifogástalan és ilyenkor RAW formátumot mutat és így körbe-körbe.Először mikor próbáltam exFat formátumban,működött,csak mikor át akartam formázni NTFS-re,azóta nem megy.Amúgy az NTFS alapértelmezettnek volt jelölve.Sajnos a hdd-t kínából,az aliexpressről rendeltem,itt egy kicsit macerás a reklamáció,azért próbálok először valamit kezdeni vele,de egyelőre nem nagy sikerrel.

[ Szerkesztve ]

(#19025) junior11 válasza azse (#19024) üzenetére


junior11
veterán

Nekem is az M3 portable NTFS-re volt formázva üresen. Nézted a HDD-t esetleg CrystalDiskInfo progival? [link]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19026) azse válasza junior11 (#19025) üzenetére


azse
csendes tag

Most kipróbáltam a CrystalDiskInfo programot,sajnos ezt a külső merevlemezt nem látja,csak a belsőt.

(#19027) King Unique válasza azse (#19024) üzenetére


King Unique
titán

Ennek a külső meghajtónak gyárilag NTFS fájlrendszerűnek kéne lennie és előre rámásolva kéne tartalmaznia a gyári programokat. Valamint nyilván alap a sértetlen csomagolás és a tartozékok hiánytalan megléte stb. Ha nem ilyen, akkor az valószínűleg már valaki által korábban használt és xy okból visszaküldött (hibás) termék, vagy extrém esetben esetleg valami fake cucc. Lehetne itt diskpart törléssel és újrapartícionálással próbálkozni, de ha már ennyire problémás a meghajtó kezelése, akkor nem igazán érdemes. Illetve, mivel integrált USB-s, így szétszedni sincs értelme.

Tehát nagy valószínűséggel ez volt a tanulópénz és legközelebb biztosabb forrásból kéne beszerezni (akár belföld), még ha drágább is pár ezressel!

[ Szerkesztve ]

(#19028) junior11 válasza junior11 (#18983) üzenetére


junior11
veterán

Na a WD My Book 3TB mellett döntöttem, remélem nem lesz gond vele.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19029) Rely04


Rely04
csendes tag

Sziasztok!
Macbook Pro gépemen elég karcsú a tárhely ezért szeretnék venni hozzá külső merevlemezt.
Tárhely szempontjából bőven elég az 1TB mivel nem tárolok több 10gb-s játékokat vagy filmeket, leginkább képek, zenék, egyéb fájlok tárolására használnám. A WD márka My Passport Ultra 1TB szériát néztem ki magamnak ár-érték aránya és kompaktsága miatt. Mi a tapasztalat ezzel a termékkel kapcsolatban? Még milyen külső merevlemezeket tudnátok ajánlani?
Választ előre is köszönöm. :)

(#19030) King Unique válasza Rely04 (#19029) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Az összefoglaló átnézését tudnám javasolni, bőven lefedi ezt a kérdést. Vannak Apple-kompatibilis (2,5") külső merevlemezek is, viszont rendszerint drágábbak, mint a normál típusok.
Általában megfelelnek Machez az utóbbiak is, max. szükség esetén át kell formázni FAT32 / NTFS —► HFS+J fájlrendszerre. Bár külső driverekkel akár az NTFS írása is megoldható OS X alatt. USB 3.0 port meg gondolom van a gépen, így a tápellátással és az adatátviteli sebességgel sem lesz gond.

[ Szerkesztve ]

(#19031) Rely04 válasza King Unique (#19030) üzenetére


Rely04
csendes tag

Átolvastam amit javasoltál, hasznos volt!
Úgy gondolom maradok az eredetileg kinézett eszköznél, minden szempontból jó választásnak tűnik.
Az NTFS problémát már régebben orvosoltam a Paragon nevű szoftverrel, hogy tudjak adatokat átvinni windows-os rendszerekről - és vissza, szal. a külső HDDvel sem okozhat akadályt. :)

(#19032) King Unique válasza Rely04 (#19031) üzenetére


King Unique
titán

Úgy tudom OS X alatt a többség a Paragon / Tuxera szoftvereit használja ilyen célra. Ezek pedig nyilván külső meghajtókhoz is jók, valamint több OS közötti átjárásnál az NTFS pont ideális.
A kinézett WD valóban jó és népszerű modell, sokan veszik innen a topikból / fórumról is. Az integrált USB aljzat ugyan nem a legideálisabb, de optimális esetben nem szokott vele különösebb gond lenni.

(#19033) csubuka


csubuka
addikt

Sziasztok!

Ez a legolcsóbb-féle USB3 bővítő asztali lapokba mennyire jó? Nincenek áramellátási bajai meg stabilan együttműködik mindenféle vinyóval? Valaki próbáltam már?

(#19034) Rely04 válasza King Unique (#19032) üzenetére


Rely04
csendes tag

Szia!
Megvettem a My Passport Ultrát. Olyan kérdésem lenne, hogy érdemes partíciókra bontani? Például Zenék, Sorozatok, Képek, stb, vagy nyugodtan használjam a tárhelyét egy egészként, akárcsak egy pendrivenál? Leformáztam NTFS rendszerre a mac Paragon nevű programjával, hogy a Más OS alatt futó gépek, és a TV is láthassa. Tökéletesen működik! :)

(#19035) junior11 válasza junior11 (#19028) üzenetére


junior11
veterán

Na megjött a WD My Book 3TB, eddig minden ok, a HDS szerint WDC WD30EFRX-68UZN0 RED lemez van benne, vagyis ezek szerint nem Green.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19036) King Unique válasza Rely04 (#19034) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Én speciel nem szoktam, főleg nem külön-külön partíciót az említett tartalmaknak. Felosztani inkább jobban elkülönülő tartalmak | önálló titkosított partíció | különálló partíció más OS / eszköz (pl. TV felvétel) számára stb. esetekben indokolt igazán. Amúgy felesleges volt (újra)formázni NTFS-re, mivel ez gyári külső HDD és alapból NTFS fájlrendszer van rajta. A másik esetben (HFS+J) lett volna szükséges a formázás. Így végül is letörölted a rajta lévő programokat és egyéb cuccokat. Persze ezek fent vannak a WD oldalán és letölthetők onnan is [link].

(#19035) junior11: az érdekes, mert a WD30EFRX valóban a Red. A My Book belseje általában Green szokott lenni, ami újabban az át van címkézve Blue-ra. Tavaly az újabb gyártású WD Elements Desktop is még Green belsős volt 3 TB-os tárkapacitásnál. De, ha az újabb gyártásúakba már Red kerül, az jó hír. :))

[ Szerkesztve ]

(#19037) junior11 válasza King Unique (#19036) üzenetére


junior11
veterán

Igen, én is meglepődtem, Green-re vagy átcímkézett Blue-ra voltam felkészülve, de még jobban örültem a RED-nek :D Eddig nincs gond vele, szépen dolgozik, egy kicsit halkabb is mint a régi 2TB-os My Bookom, melyben még Green van.
Aztán, hogy pl. az Elements széria maradt a Green/Blue lemezéknél és a My Book kapott RED-et, vagy mind2-ben válogatják, nem tudni... :)

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19038) King Unique válasza junior11 (#19037) üzenetére


King Unique
titán

Ez azért is furcsa, mert ugye a Red hivatalosan NAS HDD és többlemezes használatra, RAID üzemre van optimalizálva. Bár sokan használják belső / külső adattárnak, de itt a fórumon is több vita volt belőle, hogy egy ilyen merevlemez mennyire való desktop felhasználásra. Még a WD is utal erre a gyártó oldalon. Viszont eddig emiatt nem panaszkodott senki különösebb problémára és, ha már maga a gyártó is ezt használja egylemezes külső adattárnak, akkor vsz ok a dolog. :))

[ Szerkesztve ]

(#19039) junior11 válasza King Unique (#19038) üzenetére


junior11
veterán

Igen, én is olvastam ezekről a dolgokról, de remélem nem lesz gond vele hosszútávon sem.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19040) Rely04 válasza King Unique (#19036) üzenetére


Rely04
csendes tag

Köszönöm a válaszod, ezek szerint ahogy te is írtad semmi hátránya nincs annak, ha nem bontom partíciókra, az én felhasználásom mellett. Az alapból rajta lévő programokat elsőként lementettem a gép merevlemezére, de köszönöm, hogy utánanéztél. :)

(#19041) junior11


junior11
veterán

Sziasztok, érdeklődni szeretnék, hogy a gyári külső merevlemezek (konkrétan 3.5" My Book, 2.5" Elements és 2.5" Samsung M3 Portable) energiatakarékos módja mi módon aktiválódik? Gondolok itt arra, hogy ha rá van dugva vmelyik lemez a gépre usb 3.0 keresztül és hosszabb ideig nem csinálok vele semmit, akkor automatikusan aktiválódik az energiatakarékos mód? Régebben úgy rémlett, magától léptek be a lemezeim, de mostanában vhogy egyik sem akar "elaludni", a HDS progi aktívan figyeli őket - ez nem lehet az oka? Vagy be kell állítani vmit? Köszi.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19042) junior11 válasza junior11 (#19041) üzenetére


junior11
veterán

Na most a HDS bezárása után pár perccel automatikusan "elaludt" a 2TB-os My Book.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19043) King Unique válasza junior11 (#19041) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Az alvó módot a külső HDD-nek is támogatnia kell firmware szinten, illetve néhány gyártónál a mellékelt szoftverekkel állítani is lehet az automatikus kikapcsolásig eltelt időtartamon. Viszont az alvó mód működésébe az OS energiagazdálkodása, a lemezt használó rendszerfolyamatok, illetve bizonyos programok is beleszólhatnak.
Az említett szoftver nálam sem hagyja alvó módba váltani egyik külső merevlemezemet sem. Korábban hiába kérdeztem rá a topikjában többször, de nem kaptam választ. Persze aki épp azt szeretné, hogy Windows alatt egyáltalán ne menjenek alvóba, akkor elég csak szimplán feltelepítenie a programot és meg van oldva. :))

[ Szerkesztve ]

(#19044) junior11 válasza King Unique (#19043) üzenetére


junior11
veterán

Köszi, szerintem nálam is a HDS miatt nem aludtak el, a program szerint az energiagazdálkodási mód mindegyiknél aktív. A HDS bezárása után pár perccel már nem volt gond az elalvással. Én azt hittem, a HDS mellett is működni fog, de ezek szerint nem...

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#19045) Ferenc.


Ferenc.
tag

Sziasztok!

Én olyan problémával fordulot hozzátok, hogy van egy WD My passport ultra külső merevlemez 500Gb-os eredetileg, s az itthoniak elmondása szerint nem csináltak vele semmit( mondjuk leformázni biztos nem formázták le mert az alap mappák meg a boot fájl is rajta van), DE a problémám az hogyha csatlakoztatom a számítógéphez akkor miután felismeri a gép, csak 32Gb-os méretet ír ki! Ilyet még nem láttam! Hogy lehet ez? Ez egy 500Gb-os külső vinyó, hova lett a többi térhely? Volt rajta csomó film is, azok mappája viszont nem látszódik, csak a fényképek mappája meg ami alapból rajta volt. Nem értem az egészet! Ilyet még nem láttam, teljesen tanácstalan vagyok. Ha jobb egér gombal rámegyek, hogy formázás akkor ott is azt írja hogy Kapacitás: 32,0 GB

Mi lehet a megoldás, hogy lehet 500Gb-ra visszahozni, és a rajta lévő adatokat?

Köszönöm!

(#19046) Ferenc. válasza Ferenc. (#19045) üzenetére


Ferenc.
tag

Sőt 1000Gb-os eredetileg, ha minden igaz s nem 500, elírtam, de ez most lényegtelen is csak jeleztem, most több számítógépre csatlakoztatva csak 32Gb a mérete.

(#19047) Ferenc. válasza Ferenc. (#19046) üzenetére


Ferenc.
tag

Probléma megoldva. Sajátgép-re jobb egérrel a Kezelés részen belül a Lemezkezelésnél nem volt betűjele a külső vinyó 2. partíciójának, ezért nem látta a gép. Betűjel megadás után már működött, de hogy ilyen is fordulhasson elő töröltem a két partíciót és egybeformáztam így egybe van az 1 TB. Mindenkinek sok sikert a továbbiakban!

[ Szerkesztve ]

(#19049) King Unique válasza Ferenc. (#19045) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Egy 1 TB-os lemez magától nem lesz 32 GB-os. Ha nem valami vírus művelte ezt, akkor márpedig valamit mégiscsak babráltak a partícióval. Illetve jó lenne megadni konkrétumokat is, hogy pontosan milyen eszközön, milyen OS alatt volt használva, milyen fájlrendszer van rajta most stb. :F A 32 GB is gyanús, mert pl. ez Windows alatt a FAT32-es partíció formázási limitje. Viszont ekkora tárkapacitású külső HDD-nél eleve fel sem ajánlja ezt a fájlrendszert. Valamint jó lenne egy kép a lemezkezelőről, hogy ott milyen partíciók látszanak?? Ha van több is, akkor lehet csak betűjelet kell adni nekik, vagy újra kell őket formázni. Ha a lemezkezelő nem boldogul vele, akkor érdemes megpróbálni olyan külső partícionáló programokkal, mint pl. az AOMEI. Ebben a különféle partíció átméretezési és összevonási műveletek is kényelmesen elvégezhetők.

Ha nincs rajta semmi fontos adat, akkor a diskpart törlés, majd újrapartícionálás is megoldás lehet. Továbbá van a WD-nek is saját szoftvere, ami NTFS-re formázza a külső meghajtót. Persze utóbbi esetben is nyilván törlődnek az adatok.

A WD My Passport Ultra gyárilag 1 db NTFS partíciót tartalmaz, szóval az a FAT32-es biztos utólag lett kreálva és nem magától került oda. Persze az nem derült ki, hogy direkt lett-e létrehozva, illetve a mérete is direkt ekkora, vagy az adott eszköz / szoftver formázási limitje okozta? De mindegy. Örülök, hogy végül sikerült megoldani. :))

[ Szerkesztve ]

(#19050) rayoliviero


rayoliviero
veterán

Barátnőm külső merevlemezt szeretne venni (2,5-est).

Fontos, hogy megbízható legyen. Sajnos az előző Hitachi Touro-ja tönrement, elég sok fénykép odaveszett.

Fényképek és videók tárolására használná az újat és olyan kellene, amit tv-re is rá lehet dugni és felismeri a tv.

Méretből akár egy 500 GB-os is elég lenne.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.