Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18751) Pardise válasza Pardise (#18749) üzenetére


Pardise
senior tag

Közben megtaláltam van olyan a tvmen h USB eltávolítása.

Your car, your life ;)

(#18752) King Unique válasza kariad (#18750) üzenetére


King Unique
titán

Szerintem ennél elég egyértelmű, hogy mi a belseje... :) A WD20NMVW jelölés és modellszám egyébként az integrált USB miatt van [link]. Tehát a belseje lényegében WD20NPVX = WD20NPVZ, vagyis a kettő ugyanaz, csak újabban a Green át lett címkézve Blue-ra [link].

(#18751) Pardise: Na ugye! Az újabb készülékeknek általában szokott ilyen opció lenni a menüjében. Tehát a leválasztáshoz használd azt!

[ Szerkesztve ]

(#18753) junior11 válasza King Unique (#18752) üzenetére


junior11
veterán

Szia, a régebbi 2,5" Elements szériába is blue/green került? Nekem a "halálából" feltámadt Elementsben ez van: wdc wd10tmvw 11zsms5 , néztem a gugliban, de nem jöttem rá, hogy green vagy blue... Viszont egyelőre újra hajlandó működni.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#18754) tomp válasza Pardise (#18751) üzenetére


tomp
félisten

Ha van ilyen opció akkor nagyon ajánlott használni. Nekem a Sony tv-n nincs ilyen. Viszont ha kilépek a médialejátszóból akkor nem nyúl hozzá többet a vinyóhoz. Csak ha visszalépek. Így én kb fél perc után lehúztam.

(#18755) King Unique válasza junior11 (#18753) üzenetére


King Unique
titán

Nemrég írtam pont neked, hogy az adott tárolókapacitástól függően mi van bennük [link]... tehát még az eredeti 2,5" Blue. A WD10TMVW —► WD10TPVT merevlemezt takar lényegében. Ez a régebbi 1 TB | SATA2 | 3 tányér | 12,5 mm modell, ami a korábbi My Passport és Elements Portable sorozatokban volt. Újabban viszont már a fenti linkben említett 1 TB | SATA3 | 2 tányér | 9,5 mm típust teszik bele ezen külső merevlemezekbe.

[ Szerkesztve ]

(#18756) junior11 válasza King Unique (#18755) üzenetére


junior11
veterán

Persze tudom, csak kíváncsi voltam, a régebbi szériákban mi volt, köszi.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#18757) nzozz


nzozz
aktív tag

Sziasztok!
Azt mi okozhatja, hogy USB 2.0 -s adattárolókat (pendrive, usb -s külső merevlemez) USB 2.0 csatlakozóval használva (tehát nem USB 1.1 -ről van szó) az átviteli sebesség pl. total commanderes másolások/áthelyezések során elindul kb. 20-25 MB/s -ról folyamatosan csökken és végül 500KB/s környékén áll meg? Sok GB -os fájloknál egy kisebb örökkévalóság....

:R

(#18758) King Unique válasza nzozz (#18757) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ennek több oka is lehet:
• forrás - / célmeghajtó nagyon tele van másolva —►+ tárhely felszabadítása
• forrás - / célmeghajtón töredezett a fájlrendszer —► töredezettségmentesítés
• forrás - / célmeghajtó szektorhibás —► HDS
• külső másolóprogram helytelen beállítása —► TC nagy fájlok másolása [link]
• elégtelen USB tápellátás —► Y kábel / hátlapi USB port stb.
• egyéb hiba: operációs rendszer / driverek / hardveres stb.

Tehát a fentebb említett dolgokat kéne lecsekkolni. Esetleg szintetikus tesztekkel is meg lehet mérni az adatátviteli sebességet [link]. Ha az rendben van, hozzá az USB 2.0 tipikus értékeit, akkor az még a jobbik eset. De nálad lehet csak TC-ben kell átállítani, illetve sima Windows fájlkezelővel is meg lehet nézni, ott produkálja-e?

[ Szerkesztve ]

(#18759) la_cc


la_cc
addikt

Sziasztok!

Külső USB-s merevlemezt szeretnék venni filmezéshez.

Eddig egy Samsung s2 portable 320gb-t használtam, de valamilyen oknál fogva néha megakadnak rajta a filmek. TV topikban a winyót találták hibásnak.

Szempontok: megbízhatóság évekre, sebesség, ár/érték arány.

Köszi szépen a segítségetek előre is! :R

~ ~ ~ Q('.'Q) Q=('.'Q) ~ ~ ~

(#18760) nzozz válasza King Unique (#18758) üzenetére


nzozz
aktív tag

Köszönöm a választ, le fogom ezeket ellenőrizni! :R

(#18761) Pardise


Pardise
senior tag

Barátnőm laptopján nincs olyan, hogy hardver biztonságos eltávolítása, nem tudom miért, csak az van ott, hogy my passport, de nem lehet rámenni, hogy biztonságosan távolítsa el, nem tudom miért, így csak kihúztam. 2-szer volt ilyen, ez rongálja a vinyót vagy hasonló? TV-ről, gépemből mindig biztonságosan (parkolva) távolítom el. Pár napja vettem WD my passport ultra metal, 1TB vinyó.

[ Szerkesztve ]

Your car, your life ;)

(#18762) King Unique válasza Pardise (#18761) üzenetére


King Unique
titán

Milyen operációs rendszer, mert ilyenre legutóbb Win10 alatt panaszkodtak [link]?
Annál Windows lemezkezelőben a meghajtóbetűjel hozzárendelése oldotta meg a problémát [link], bár nála pont emiatt fájlkezelőben sem látszott eredetileg. Ha nálad nem ez okozza, akkor passzolom... ilyenkor max gép újraindítása | külső vinyó eszközillesztőjének újratelepítése jutna eszembe. Illetve, ha sehogy sem akar működni a leválasztás, akkor ott az USR ingyenes alternatívája, az USB Disk Ejector.

Az USB kábel sima kihúzását = 2,5" (külső) HDD áramellátásának hirtelen megszakítását elvileg ki kell bírnia a mai típusoknak. Bár hosszabb távon és sokszor ismételve nyilván nem a legegészségesebb neki. Továbbá itt a nem megfelelő leválasztás miatt a partíció és fájlrendszer esetleges sérülése lehet a nagyobb probléma. Ha aztán emiatt a Windows javítani | formázni akarja stb., az nyilván nem a legjobb...

[ Szerkesztve ]

(#18763) King Unique válasza la_cc (#18759) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Szerintem ez egy olyan kérdés, amire az összefoglalóban megtalálod a választ. ;)
TV-n pedig nem árt a nagyobb áramerősségű USB port [link], [link] és az USB kábel se legyen túl hosszú!

(#18764) Peterhappy


Peterhappy
őstag

Sziasztok!

Lehet, hogy nagyon amatőr kérdések, de nem találtam hasonlót a topicban.

Múlt héten jutottam hozzá egy 2TB-s fém WD My Passport Ultra vinyóhoz. Ez a legelső külső HDD-m, eddig kizárólag pen drivet használtam.

1) A lényeg: a vinyót mind magán, mind céges célokra használni szeretném. 1-1 Gb-t szánnék mindkét célra. A kérdés az, particionálhatom a vinyót minden további nélkül, vagy előfordulhat, hogy a titkosítás és jelszavas védelem csak az egyik partícióra vonatkozna? Arra találtam választ, hogy tudom particionálni, de ezekre a kérdésekre nem.

2) Ha formázom a winchestert, elszállnak a WD saját mappái (bin, extras, WD apps for... stb) és a kapcsolódó setup.exe?

3) Elrejthetőek ezek a mappák vagy muszáj láthatónak lenniük?

4) És a leghülyébb kérdés: Ha szeretném most pl. a céges dokumentumaimat a vinyóra felmásolni, csak úgy kell tennem, mintha A HDD-ről B HDD-re másolnék (pl. Total Commanderben, gondolom a WD saját mappái mellé), vagy kizárólag valamelyik WD programot tudom másolásra használni?

Végigpörgettem a ~60 oldalas manualt, de fenti kérdésekre nem kaptam választ (talán részben figyelmetlen is voltam).

Előre is köszönöm mind a türelmet, mind a segítséget és jó pihenést kívánok mindenkinek!

Üdv:
Péter

(#18765) TeebyKay


TeebyKay
őstag

Sziasztok!

Amióta újratelepítettem a gépemet, semelyik külső adathordozót se érzékeli külsőként, nem jelenik meg felugró ablak azért mert csatlakoztattam, és nem jelenik meg a lecsatlakoztatására vonatkozó kis fül se a tálcán. Mi lehet a probléma?

(#18766) Pardise válasza King Unique (#18762) üzenetére


Pardise
senior tag

Köszönöm. Windows 8.1-en volt ez, de már jó lett. Remélem nem lesz baja a vinyónak, sajnos még hozzá kell ehhez szoknom, hogy így el kell távolítani, előbb csak úgy lekapcsoltam TV-t!

Your car, your life ;)

(#18767) King Unique válasza Peterhappy (#18764) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ezek a kérdések azért nincsenek külön részletezve, mert a legtöbb többnyire magától értetődő.

1.) Általában nem szokás több részre partícionálni (de attól még lehet) és gyárilag is egy partíció szokott lenni rajtuk. Hogy a mellékelt szoftverek működésben előbbi okoz-e problémát, kezelik-e az összes partíciót, azt nem próbáltam.

2.) Az alap, hogy a formázás töröl mindent a meghajtóról. Ha annyira zavaróak azok a mappák, akkor bepakolható mind 1 db mappába. Vagy le kell menteni mindet másik drive-ra, aztán utána törölni őket a külső meghajtóról.

3.) Ha rejtettnek van beállítva, akkor nyilván. De eleve minek? Ha annyira zavarnak valakit, akkor a 2. pontban foglaltak szerint célszerű eljárni.

4.) Evidens, hogy lehet rá simán manuálisan is oda-vissza másolni mindenféle külső program nélkül. A gyártó által mellékelt backup program használata pedig kizárólag opcionális, ahogyan a többi szoftveré is.

(#18768) King Unique válasza TeebyKay (#18765) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Erre így - mindenféle konkrétum nélkül - nem nagyon lehet mit mondani... Azért (Windows esetén) egy eszközkezelőt, lemezkezelőt meg kéne nézni, ott látszanak-e? Utóbbinál lehet csak meghajtóbetűjelet kell hozzárendelni. Valamint nálam olyan, hogy semmilyen USB-s eszközt nem akart felismerni a rendszer, akkor volt utoljára, amikor az alaplapi chipset driver nem volt feltelepítve, illetve nem megfelelő volt belőle felrakva.

[ Szerkesztve ]

(#18769) Peterhappy válasza King Unique (#18767) üzenetére


Peterhappy
őstag

Szia!

Köszönöm a gyors válaszokat!

További szép napot kívánok!
Péter

(#18770) MikaVejneGI


MikaVejneGI
aktív tag

Sziasztok!
Adva van egy WD My Passport Ultra Metal Edition 1TB külső merevlemezem. Nos ezt pár perce sikerült levernem,a gép mellől, rá dugott állapotban. Azóta csak csipog a drága , akkor ezt most kukázhatom vagy van valami megoldás adat vissza nyerés céljából?

[ Szerkesztve ]

Steam ID: MikaVejneGI , PSN ID: MikaVejneGI mindenhol másutt: MikaVejneGI vagy ATis_HUN

(#18771) TeebyKay válasza King Unique (#18768) üzenetére


TeebyKay
őstag

A rendszer látja, el is érem őket, csak nem külső meghajtónak tekinti. A chipset drivert megnéztem, a legfrissebb van fent, ugyanaz mint az újratelepítés előtt.

(#18772) King Unique válasza MikaVejneGI (#18770) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ha még felpörög, a meghajtó állapota is ok, csak az OS nem ismeri fel a partíciót, akkor kb. ezeket lehet megpróbálni [link]. Ha nálad már el sem indul az esés miatt, akkor vsz kuka | adatmentő szakember. Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topik legutóbbi esete pont egy ilyen fizikális behatást (leejtés) elszenvedett külső meghajtó volt. Az övé még elindult, de hiába nyúzta xy programmal, végül szakemberhez kellett fordulnia. Továbbá, ha nincsenek külsérelmi nyomok, adatok mégsem annyira fontosak, akkor ott a garanciális csere lehetősége is.

(#18771) TeebyKay: mit jelent az pontosan, hogy nem külső meghajtónak tekinti, nem cserélhető lemezként jeleníti meg az oprendszer??

[ Szerkesztve ]

(#18773) TeebyKay válasza King Unique (#18772) üzenetére


TeebyKay
őstag

Így van. Jobb alul a lenyitható fülön ugye meg szokott jelenni egy külső meghajtó leválasztása ikon, az se jelenik meg.

(#18774) King Unique válasza TeebyKay (#18773) üzenetére


King Unique
titán

Fájlkezelőben látszik, van betűjele? Mert azt már fentebb említettem, hogy másnál pont emiatt nem lehetett leválasztani Win10 alatt [link]? Valamint nemrég másvalaki szintén erre panaszkodott, nála aztán hirtelen megjavult [link]. Hogy pontosan mitől, azt már nem árulta el. Tehát, hogy ez most valami bug, vagy csak Windows lévén egy restart kell neki, netán valami egyéb hiba okozza, azt nem könnyű innen kideríteni... :F Normál esetben nem szokott ilyen csak úgy előfordulni.

[ Szerkesztve ]

(#18775) TeebyKay válasza King Unique (#18774) üzenetére


TeebyKay
őstag

Nekem pont fordítva van. Fájlkezelő látja, minden működik vele, csak a leválasztó nem.

(#18776) MikaVejneGI válasza King Unique (#18772) üzenetére


MikaVejneGI
aktív tag

Szia!
A windows 10-em lemezkezelőjében.

Lemez 2
Ismeretlen
Nem inicializált

Ez szerepel semmi több. Úgyhogy elkel vinnem valakihez aki ment adatot , ha tud , mert számomra,és a család számára fontos régi fényképek vannak rajta.

Steam ID: MikaVejneGI , PSN ID: MikaVejneGI mindenhol másutt: MikaVejneGI vagy ATis_HUN

(#18777) King Unique válasza TeebyKay (#18775) üzenetére


King Unique
titán

Tehát van betűjele is, látszólag minden ok. Milyen oprendszer, nem mókolt, frissítések fent vannak, más USB-s eszköz (pendrive) sem választható le? De jóformán mindegy is, mert ilyen egyedi szoftveres / hardveres gondokkal nem nagyon lehet mit kezdeni. Ha már egy pendrive sem jelenik meg biztonságosan leválaszthatóként, akkor az OS specifikus probléma, amivel annak topikjában kell érdeklődni.

(#18776) MikaVejneGI: azt mondtad csak csipog és fel sem pörög, de ezek szerint mégis. A lemez állapota is fontos, hogy vannak-e rajta gyenge / hibás szektorok a linkelt diagnosztikai program szerint? Ha igen, akkor még kevésbé érdemes otthon nyúzni. A másik fórumtárs is hiába készített róla lemezképet, mégsem volt használható. A hasonló eset kapcsán említett topikban az adott szakik hivatalosan adatmentéssel foglalkoznak, akár náluk is lehet érdeklődni ez ügyben.

[ Szerkesztve ]

(#18778) TeebyKay válasza King Unique (#18777) üzenetére


TeebyKay
őstag

Igen a pendrive se jelenik meg, a win10-es topicban még ötletet se tudtak mondani, azért próbáltam meg itt is.

(#18779) King Unique válasza TeebyKay (#18778) üzenetére


King Unique
titán

Szóval Win10... fórumtársnál a betűjel hozzárendelése megoldotta, de ha nálad az ok, akkor nekem sincs sok ötletem. Aztán ki tudja, hogy a felrakott chipset driver valóban teljesen ok-e? Mert nálam pont az okozott problémát laptopon, amit a WU automatikusan leszedett. Felraktam helyette a Win8.1-hez valót és azzal már rendben működött. Illetve, ha restart nem használ neki, akkor lehet megpróbálnám gépházból eltávolítani [link]. Ez teljesen törli az eszközillesztőt is, majd újraindítás után csatlakoztatva újratelepíti azt.

Ennyit tudtam segíteni. Mivel a Win10-nél még elég sok a panasz, így nem meglepő az ilyen hiba sem. Lehet ez is egy bug, amire nem nagyon van megoldás, max valami MS frissítés / új driver / új build. Amúgy én 10240 és 10586-os build alatt nem tapasztaltam ilyen hibát, de vsz adott hardveres / szoftveres környezettől függő.

[ Szerkesztve ]

(#18780) TeebyKay válasza King Unique (#18779) üzenetére


TeebyKay
őstag

Köszi a segítséget, sajnos egyik se akarja megoldani. Az az érdekes, hogy másik gépen is pontosan ugyanez az oprendszer van és egyszerre lettek telepítve, de ott még sincs gond vele. Szóval biztos valami hardveres gond lesz, de a chipset driverek meg ugyanazok a legutóbbi telepítés óta.

(#18781) lecterdoctor


lecterdoctor
tag

Sziasztok!

Általános használatra (normál torrenetezés, adattárolás) ajánlanátok ezt a külső winyót, vagy érdemes mást venni:

https://ipon.hu/webshop/product/wd_my_passport_ultra_metal_1tb_5400rpm_32mb_usb_3.0_kek_wdbtyh0010bba/778757

Fő szempont a megbízhatóság, és hogy élete vége felé nem pik-pakk elszáll. :)

Előre is köszi,

I.

(#18782) Pardise válasza lecterdoctor (#18781) üzenetére


Pardise
senior tag

Szia!

Ugyan ezt vettem meg innen pár napja és nekem nagyon bevált :) Nyugodtan ajánlom, nagyon elégedett vagyok vele!

[ Szerkesztve ]

Your car, your life ;)

(#18784) King Unique válasza lecterdoctor (#18781) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A WD 2,5" külső merevlemezei általánosan jónak mondhatóak és nyilván megfelelőek ez említett felhasználási célra. De ahogyan más gyártók termékeinél, úgy ezeknél sem garantálható a 100%-os megbízhatóság és hibamentesség. Illetve használat közben is vigyázni kell rá, mert elég lehet neki egy kis esés ahhoz, hogy tönkremenjen. Lásd fórumtárs esete [link]. Továbbá a garanciaidőre érdemes még odafigyelni és olyan helyen kell megvenni, ahol biztosítják a hivatalossal megegyezőt (3 év). A fentebb említett helyen elvileg ez is stimmel.
Ha azonban jobban bele akarsz mélyedni a témába, akkor az összefoglalóban akadnak egyéb típusok és megoldások is.

[ Szerkesztve ]

(#18785) TayRol


TayRol
veterán

Szevasztok!

Keresek külső usb3-as winyót, ami csepp, por és ütésálló, 1 TB (ha jó az ár/érték aránya akkor 2TB) méretben.

Mit ajánlanátok?

Köszi,
TayRol

(#18786) King Unique válasza TayRol (#18785) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ha kifejezetten a külső hatásoknak jobban ellenálló 2,5" külső merevlemez kell, akkor a népszerűbbek közül kb. az alábbi gyártók termékei jöhetnek szóba [link] + az összefoglaló ajánlójában is van ilyen kategória.

Ütésálló kivitelben a Transcend elég jónak mondható, ha azonban a cseppállóság / vízállóság is kritérium, akkor pl. Adata | Silicon Power egyes modelljei lehetnek ennek megfelelőek. Korábban az Armor A80 itt a fórumon is népszerű volt [link], illetve az 1 TB-os változatról a topikban is készült teszt. Amúgy ez egy elég strapabíró darab, tele van az internet különféle videókkal, amiken elég komoly igénybevételeknek vetik alá [videó]... ;]
Illetve az újabb modellekből még az A60 | A65 | A85 felel meg igazán az általad említett feltételeknek. Nekem utóbbi tetszik különösen, viszont az ilyen + funkcióknak megkérik az árát és az SP modelljei amúgy sem tartoznak a legolcsóbbak közé... de a többi gyártó ehhez hasonló termékei sem igazán. Bár innen nézve talán még a fentebb említett Adata (és Transcend) cuccai valamivel kedvezőbb áron érhetőek el. Ha rákeresel, akkor pl. a HD710 | HD710M | HD720 még viszonylag olcsónak mondhatóak.

Valamint a külső házas megoldásnál is van lehetőség strapabíró rack beszerzésére, pl. az LC-Power és RaidSonic kínálatában. De azért a fentebb említett gyári külső kivitelűek talán kedvezőbbek védelem téren, köszönhetően a speciális kialakításnak és a különféle teszteléseknek.

További információkkal és tesztekkel kapcsolatban pedig a TechPowerUp oldalát tudnám ajánlani. Ott kategóriákra és gyártókra lebontva lehet átfogó teszteket találni.

[ Szerkesztve ]

(#18787) TayRol válasza King Unique (#18786) üzenetére


TayRol
veterán

Nagyon köszi a kimerítő választ! :) Valószínű SP valamely modellje lesz, az ár most nem olyan fontos. :)

(#18788) Cool Face


Cool Face
aktív tag

Hy all!

Raspberry PI 3-at használok NAS-ra amire szeretném a külső 1TB WD Passport Ultrát rátenni 24/7-be. Ez élettartam szembonjából mennyiére lenne jó döntés? Nagyon megsínylené a dolgot? A WD-nek van kifejezetten NAS HDD-je is, de nem igazán szeretnék beleölni plusz pénzt ha nem muszáj.

(#18789) Frod


Frod
addikt

Sziasztok!
Külső HDD-t szeretne venni egy családtag, nagyon nem értek hozzá, tanulmányoztam az összefoglalót, de többnyire ugye csak ajánlást ír a termékekre.
Ami ki lett nézve rokon által: ADATA HD720 | WD My Passport Ultra

Paraméterek:
- csak adattárolásra lenne, hordozva nem
- ár: max 25.000
- méret: 1 TB

Mit ajánlotoka fentiek közül? Esetleg más?
Köszi!

Do you see the white shadow?

(#18790) King Unique válasza Cool Face (#18788) üzenetére


King Unique
titán

Hi,

Én személy szerint nem használok ilyen célra 2,5" külső vinyót és az érintett topikokban a többség is inkább csak sima adattárolásra használja PC-n, notebookon, esetleg filmnézésre TV-n, médialejátszón. Ha 24/7 üzemben lenne járatva, akkor lehet ideálisabb lenne egy strapabíróbb merevlemez, mint pl. a WD10JFCX. Igaz ez drágább, illetve eredetileg NAS / RAID üzemre van optimalizálva. Valamint 2 esetleges probléma is még felmerülhet:

1. Áramellátás
Azért egy ilyen kis mini PC általában elég karcsú ilyen téren... ahhoz, hogy normálisan meghajtson egy 2,5" külső HDD-t, ahhoz vsz USB Y kábel kéne. De lehet még az sem lenne elég és aktív USB hubot, vagy külső tápadaptert kéne használni. Utóbbi meg eleve az olyan típusoknál oldható meg, amelyeken van USB DC Power bemenet [link].

2. Melegedés
Folyamatos használatnál melegedni fog a benne lévő merevlemez. Ha tartósan magas hőmérsékleten üzemel, az nyilván nem tesz jót neki. A My Passport Ultra műanyagházas, ami nem a legkedvezőbb hőelvezetéssel bír. Ilyen téren pedig egyértelműen jobbak az alumínium külső házak, amiknek van külön topikja.

Tehát a fenti dolgokat figyelembe lehet venni, de azt nem állítom, hogy egyáltalán nem működőképes és nem használható az említett célra egy 2,5" külső merevlemez.

[ Szerkesztve ]

(#18791) King Unique válasza Frod (#18789) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Az összefoglalót, illetve a vásárlási szempontokat és az azokhoz társított ajánlásokat tudnám javasolni. Egyébként mindkét általad nézett modell jónak mondható és megfelel a célra, de eleve különbözőek, különféle előnyei lehetnek egyiknek a másikkal szemben. Ha kifejezetten ütésálló / ütés -és vízálló külső vinyó kell, akkor a HD720 jó választás lehet. Vagy esetleg más, a fentebb tárgyalt típusok közül valamelyik [link]. Ha ez nem fontos, hanem inkább a szoftveres körítés, kiforrottabb gyártó stb., akkor megint lehet tovább kategorizálni.

(#18792) Cool Face válasza King Unique (#18790) üzenetére


Cool Face
aktív tag

Köszönöm a kifejtésed, én is így gondolom, de hátha van valakinek tapasztalata e téren. Nekem nem számottevő, hogy most 15 év helyett csak 10 évig megy el.

[ Szerkesztve ]

(#18793) Surda-


Surda-
őstag

Fényképek, videok mentésére szeretnék egy külső vinyót, amit másra nem is használnék.
1TB 2.5" Transcend StoreJet jó választás szerintetek?

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#18794) King Unique válasza Cool Face (#18792) üzenetére


King Unique
titán

10-15 év...? :Y Manapság a tervezett elavulás korában jó, ha a garanciaidőig kihúzza egy belső / külső merevlemez hiba nélkül. Persze vannak kivételek és a megfelelő használat is sokat számíthat. Amúgy, ha ez számít, akkor folyamatos üzemben a HGST Travelstar 5K1000 notivinyók 1,5 év után kezdtek szektorhibákat termelni [link].

(#18793) Surda-: ha nincs a gépeden és nem is lesz USB 3.0, max akkor érdemes esetleg USB 2.0 gyári külső merevlemezt venni. Vagy jóformán még akkor sem... ugyanis manapság már szinte alig / semmi árkülönbség nincs a két típus között. Sőt, az is előfordul, hogy éppen a USB 2.0-ás kerül többe... Ha Transcend, akkor 25M3 | 25H3, amik egyáltalán nem drágábbak, mint a 25M2. Illetve további típusok kapcsán pedig ott az összefoglaló.

Árak: 25M2 | 25M3 | 25H3

[ Szerkesztve ]

(#18795) Frod válasza King Unique (#18791) üzenetére


Frod
addikt

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően ?
A méret nem számít, tárhelyet tekintve 1 GB.
2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova ?
Egybeépített verziót szeretnék.
3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (tokok) hozzá ?
Nem elsődleges szempont, se titkosítás, se más szoftver nem érdekel, tok se nélkülözhetetlen.
4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás stb.) ?
Win7 alatt lenne használva, gyakorlatilag szinte csak fotók mentése/tárolása a cél.
5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön hozzá tervezett külső merevlemezért) ?
max 25.000.
6. Garancia...egybe megvéve, vagy külön alkatrészenként lenne-e előnyösebb az adott esetben ?
2-3 év legalább jó lenne rá, de itt is inkább egy olyan modell amire lehet csak kevés van, de nem hibásodik meg - szemben egy olyannal amire hiába van 3 év, ha nagyon hamar tönkremegy.

Ezen szempontoknak megfelelően szeretnék kérni egy javaslatot, hogy mi a megbízható márka/típus.
(Bevallom az Adata-t csak a családtagom nézte ki, de totál indokolatlan az ütés-,víz-,stb állása mert még csak távolról sem lenne ilyesmire használva. Még hordozva sem! Ezért úgy gondolom inkább egy megbízható márka+működés az ami az #1 szempont)

Pl annak próbáltam utánanézni az összefoglalóban is, de nem találtam, hogy mi a jelentősége, hogy némely modell 16mb pufferrel rendelkezik, van amelyik 32 v 64-el!? Ez akkor számít, ha programok/rendszer fut róla, vagy pl filmet néz az ember? Gondolom sima adattárnál nem szempont.

Do you see the white shadow?

(#18796) Surda- válasza King Unique (#18794) üzenetére


Surda-
őstag

Köszi,nem is vettem észre,hogy usb 2-es.
Mindenképpen 3.0at szeretnék, a márka egyébként mindegy.
Van ezeknél jobb választás ebben az árszegmensben?
Hogy a 25M3 vagy a H3 választom az mindegy?

"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"

(#18797) King Unique válasza Frod (#18795) üzenetére


King Unique
titán

Nem könnyű így sem ajánlani egyet... :N Max például B., C., esetleg D. csoportra lehet szűkíteni a kört. Megbízhatóság és hibamentesség pedig eleve nem garantálható egyiknél sem, de a hosszabb garanciaidőt mindenképpen érdemes előnyben részesíteni.

Ha nem akarsz nagyon belemélyedni, akkor a WD My Passport Ultra / Samsung M3 Portable jó választás lehet és 3 év garancia van rájuk hivatalosan. De nem minden helyen adnak annyit, tehát erre is figyelni kell vásárláskor. Valamint ezt a két típust általában sokan veszik és többnyire pozitívak a tapasztalatok. Igaz mindkettő integrált USB aljzatos, ami kontra, de nem feltétlenül szokott emiatt probléma lenni. Ha esetleg utóbbi mégis elbizonytalanít, akkor a D. kategóriát is érdemes megfontolni a Toshibák kivitelével, mert azoknál szintén integrált USB van. Amúgy nem hülyeség ám az ütésálló sem, mert elég ezeknek már egy kis esés ahhoz, hogy tönkremenjenek [link].

A puffer mérete ilyen külső adattáraknál főleg adattárolási célra eleve másodlagos. A sebességet úgyis a merevlemez fordulatszáma és adatsűrűsége határozza meg, valamint maga a külső interfész (USB 3.0). A nagyobb cache max oprendszer | programok futtatásánál számít. Továbbá másolásnál akkor gyorsít számottevően, ha eleve nagy —► Buffalo MiniStation DDR.

(#18796) Surda-: a Transcendek jónak számítanak, de ha másfajta is érdekel, akkor olvasgasd az összefoglalót. Amúgy ilyen ütésállókba még pl. az SP is jónak mondható, de azok drágábbak. Az Adata, ami leginkább olcsó és azokra is 3 év garancia van.

[ Szerkesztve ]

(#18798) Frod válasza King Unique (#18797) üzenetére


Frod
addikt

:R köszönöm a választ!
akkor valószínűleg tényleg a WD Passport lesz a nyerő választás!

(bár az integrált usb-vel most kicsit megijesztettél, mert anno volt egy Samsung Story Station-öm, aminél letört a lapkáról a kis usb csatija, és onnantól kezdve használhatatlan volt a ház - hiába volt rajta e-sata, az meg nem működött - szerencsére azt azóta át tudtam menteni egy Eminent külső házba)

Do you see the white shadow?

(#18799) King Unique válasza Frod (#18798) üzenetére


King Unique
titán

OK, végül is jó választás a WD My Passport Ultra.

Amúgy Samsung külső merevlemezeknél a 2,5" típusoknál van integrált USB aljzat. A 3,5" modellekben normál SATA csatlakozós HDD szokott lenni. Nekem is van egy Story Station, amit szétszedtem és onnan tudom. Tehát utóbbinál áttehető másik külső házba a merevlemez, de a 2,5"-os típusoknál már nem.

Erről az Eminent külső házról majd lehet még kérdezek.

[ Szerkesztve ]

(#18800) Cool Face válasza King Unique (#18794) üzenetére


Cool Face
aktív tag

Azért egy WD Red-től elvárnám, hogy ne 1,5 év után menjen tönkre amikor kifejezetten erre a feladatra tervezték. Nekem az egyik gépembe egy 10 éves seagate hdd-van. Mikor vettem majdnem a legolcsóbb volt. 10 év alatt kb 3 évet ment összesen és még mindig 100%-os 0 szektorhibával. Ráadásul sokszor kapcsolgat ki-be ami köztudottan csökkenti az élettartamot. Szerintem ez egy egyedi eset amit belinkeltél. Én nem ebből indulnék ki. A szektorhibákra a garancia kiterjed?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.