Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#24001) Fire/SOUL/CD


Fire/SOUL/CD
félisten

Adott egy pontosan itt vásárolt és ilyen típusú kütyü.
Ez csak jelképesen ADATA, igazából a belsejében egy Seagate ST1000L M035 HDD van, SATA-USB átalakítóval. USB-n alig ismeri fel a gép, nem lehet inicializálni sem, tokból kivéve (SATA portra kötve direktbe) minden felismeri gyorsan, de semmi nem lehet vele kezdeni, mert BIOS ATA Password (user szintű, nem master) van beállítva.

Van ezeknek a kütyüknek valami default password, ha igen akkor mi az?
(Dobozában kellene lennie valami irományon esetleg vagy mi a tosz...)

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#24004) King Unique válasza Fire/SOUL/CD (#24001) üzenetére


King Unique
titán

Az nem újdonság, hogy az olyan külső merevlemezgyártók akik maguk nem gyártanak belső merevlemezt, a nagy merevlemezgyártók, vagyis pl. a Seagate, Toshiba, WD - akik ugye gyártanak belsőt és a külsőkbe is a saját termékeiket rakják - belső merevlemezeit használják a saját külső merevlemezeikben.

Egy gyárilag készre szerelt külső merevlemeznél a gyártási folyamat része az inicializálás és a particionálás + formázás, tehát azokat normál esetben nyilván nem szükséges újra elvégezni, max. akkor, ha pl. a jelen esetnél valami hiba okán inicializálatlannak mutatja a külső meghajtót a Windows lemezkezelője.

Ha már 2,5"-os külső merevlemez és USB-s csatlakozás, akkor ott ugye USB-n a stabil adatkapcsolat (port és kábel, szükség esetén kipróbálás másik porton és másik kábellel) és a megfelelő tápellátás (lehetőleg USB 3.X porthoz legyen csatlakoztatva, asztali PC-nél elsődlegesen a hátlapon lévő portok használata javasolt) is lényeges, máskülönben nem meglepő, ha gondok vannak.

Komolyabb szintű titkosítás pl. a hardveres titkosítással rendelkező egyes WD külső merevlemezeknél van, ahol az USB-chip alapból titkosít, a gyártó által mellékelt szoftverrel csak a jelszavas meghajtózárat lehet aktiválni / deaktiválni. Az ADATA HV620S esetében a gyártó weboldalán, illetve ott a termék adatlapján szerepel a funkcióknál a "256-bit AES encryption", de nem részletezi hogy az hardveres titkosítás-e és pl. az alábbi tesztnél is látható gyárilag mellékelt HDDtoGO programban lehet aktiválni / deaktiválni a jelszókérést, vagy csak szoftveres titkosításról van szó, mint amilyen pl. a BitLocker.
A BIOS ATA Password normál esetben ugye megint más és annál pont az a lényeg, hogy az adott PC-nél a BIOS-ban van beállítva, ami nem éppen reális alapértelmezetten (gyárilag) egy ilyen külső merevlemeznél, az abból kiszerelt SATA HDD-nél. Max. esetleg úgy, ha pl. azt már korábban más valaki szétszedte és SATA-n beállította a HDD-nél, de az ugye megint más dolog. Na meg ha gyárilag hardveres titkosítás van az ADATA HV620S esetében, illetve a felhasználó által beállított jelszavas meghajtózár, akkor ahhoz a user szintű jelszó a gyártó szoftverében adható meg a feloldáshoz és nem a BIOS-ban kell, meg az előbbi is csak akkor érvényes, ha a gyári SATA-USB átalakítóval van használva USB-n és nem önálló HDD-ként SATA-n. + Az a Mobile HDD sorozat adatlapján is látszik, hogy a standard modelleknél mint amilyen a jelen esetnél az ST1000LM035, nincsen semmilyen spéci titkosítás, az utóbbi 1 TB-os tárolókapacitásnál pl. az ST1000LM038 esetében van.

Az ADATA HV620S sorozat modelljeire 3 év gyártói garancia van, ami ha még nem járt le és szükség esetén már megtörtént a fontos adatok lementése, akkor ilyenkor adja magát a garanciális csere. Viszont ha házilag szét lett szerelve a gyárilag készre szerelt külső merevlemez és maradt annak külsérelmi nyoma, akkor az a garanciális cserét kizáró ok lehet.

[ Szerkesztve ]

(#24005) Fire/SOUL/CD válasza King Unique (#24004) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Miattam nem kellett volna ilyen hosszú választ írnod, mert csak 1 dolgot nem tudtam, ezt:
"Van ezeknek a kütyüknek valami default password, ha igen akkor mi az?"
Annyival tudok többet, hogy egy okosTV-re kötötték rá, onnan frissítettek FW-t (a TV-n/TV-re), TV újraindult, FW frissítés oké volt, lehúzták az ADATA-t, rádugták a laposra, ott meg már kampeca...
Olyannal már "nem 1x" találkoztam 30 éves IT-ben eltöltött év alatt, hogy hordozható kütyüket agyon lehet vágatni "könnyedén", de akkor azokat utána semmi se látja(gyakran csitteg-csattog), vagy ha látja is a gép, akkor a kondíciójuk konvergál a 0-hoz, de ez esetben 100/100-as a merevlemez állapota, csak éppen lezáródott... :DDD
Még lehet, hogy megkérdem okostv topikban, hogy látott-e már valaki ilyet, hogy egy okostv ata password-l lát el egy meghajtót (nem hinném, de Én már semmin nem lepődöm meg) :DD

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#24006) King Unique válasza Fire/SOUL/CD (#24005) üzenetére


King Unique
titán

Mivel a kérdés, illetve ahhoz kapcsolódóan a téma eleve összetett, meg a kérdésben leírtakból nem derültek ki bizonyos részletek - pl. a tévén történő használat és ott a firmware frissítése is csak most utólag - , normál esetben nincsen default password beállítva egy ilyen eszköznél, stb., ezért lett értelemszerűen jobban kifejtve és körüljárva a téma, + leírva az egyéb opciók (pl. garanciális csere) is.

A tévén történő firmware-frissítésnek nem világos mi köze lenne egy USB-n csatlakozó külső merevlemezhez, a benne lévő HDD-hez, amikor ott nyilván magánál a tévénél lehet frissíteni a firmware-t és nem a külső merevlemeznél. Az utóbbihoz USB-n pl. ASMedia / JMicron chip függvényében eleve külön firmware tool van és az is desktop Windowson használható, már amelyiknél van erre egyáltalán lehetőség. Na meg az sem teljesen világos, hogy minek volt egyáltalán csatlakoztatva a firmware frissítése közben a külső merevlemez, annak max. akkor lehet értelme, ha esetleg onnan lett betallózva a máshol letöltött firmware fájl. :F
Ha a tévénél a firmware frissítése valahogyan mégis belegányolt a külső merevlemez működésébe, akkor igen, az ügyben célszerűbb lenne inkább a TV & Audió témakategória megfelelő topikjában érdeklődni. Meg ugye normál esetben egy ilyen standard és ráadásul USB-s külső házban lévő HDD-nél gyárilag nyilván nincsen beállítva BIOS ATA Password, már csak ezért is érdekes.

Ha még garanciális a külső merevlemez, akkor meg értelemszerűen inkább egy garanciális cserét kellene megejteni, mint már említve lett előzőleg.

[ Szerkesztve ]

(#24007) Fire/SOUL/CD válasza King Unique (#24006) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

"A tévén történő firmware-frissítésnek nem világos mi köze lenne egy USB-n csatlakozó külső merevlemezhez, a benne lévő HDD-hez, amikor ott nyilván magánál a tévénél lehet frissíteni a firmware-t és nem a külső merevlemeznél."
Ez nem minden gyártó és ezen belül terméktípusra igaz. :N
Vannak olyan TV-k, amiken Pendrive-ról lehet elvégezni a frissítést, méghozzá úgy, hogy pl. a TV FW fájlt egy meghatározott névvel, esetleg meghatározott mappába másolva kell felmásolni a PD-re. Kikapcsolt TV mellett rádugod a PD-t, majd bekapcsolod a TV-t és automatikusan indul így a FW frissítés.
Feltételezem nem volt kéznél PD és ezért használták az ADATA-t ilyen célra (és maga FW frissítés sikerült is, csak az ADATA nem élte túl).

Ha megkérdem, akkor azt pusztán kíváncsiságból fogom tenni a megfelelő topikban, mert érdekel, hogy ilyen tényleg létezhet-e...(szvsz csak simán kinyíródott az ADATA, csak ilyen igen furcsa módon)

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#24008) King Unique válasza Fire/SOUL/CD (#24007) üzenetére


King Unique
titán

Tudom, hiszen le lett írva ott az alábbi is, igaz szerk. után. :)

"Na meg az sem teljesen világos, hogy minek volt egyáltalán csatlakoztatva a firmware frissítése közben a külső merevlemez, annak max. akkor lehet értelme, ha esetleg onnan lett betallózva a máshol letöltött firmware fájl.."

Ami ugye továbbra sem feltétlen magyarázza az említett problémát, mert akár USB-s pendrive, akár külső merevlemez, normál esetben a tévén történő firmware-frissítés a firmware fájl betallózásához használt USB-s tárolóeszköznél lévő firmware-be nem piszkál bele, meg pláne hogy az utóbbihoz eleve külön firmware tool + firmware szükséges és az is alapesetben desktop Windowson használható.

[ Szerkesztve ]

(#24009) Fire/SOUL/CD válasza King Unique (#24008) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Benéztem, bocsesz... :B Mentségemre szolgáljon, hogy épp Orbán Viktor mondja az évértékelőt mögöttem, megosztja a figyelmem... :DDD

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#24010) Ren Hoek


Ren Hoek
veterán

PóSziasztok
Erre van valami ötletetek?
Vettem egy Toshiba Canvio Basics 4TB és egy 1TB vinyót.
A nagyobbat kezdtem tesztelni, mert néha megakadtak a HDR HEVC filmek, és hallottam hogy teker közben.

Az ATTO-ban normálisan tudja a 150/150 MB/s-t ami a speckó.

De! Néha elkezd akkor is tekerni, ha a Windows 0% használatot mutat és nem is villog a kék led. Biztos hogy valamit dolgozik a háttérben, mert ilyenkor az ATTO-ban durván meglátszik. Lezuttyan 5 MB/secre is az írás, ami azért elég aggasztó. Pl egy nagy file letöltésnél, remélem nem csinálja ezt rendszeresen, mert a net tud 20 MB-ot is. Aztán leformáztam az egészet és tök üresen is így kezdte.

Később teszteltem kisebbet és is csinálta... , és akkor meg a nagyobbik simán jól ment. 150/150.

Olvastam az 1. Hszt... de az nem világos,lyenkor a Windows baszkurálja a háttérben 0% idle mellett? Tehát maga a lemez ép?

Vagy a vinyók dolgoznak belül valamit (Tök üres HDD elég furcsa...).Cseréltem kábelt, USB portot stb..

Ha ez normális, és hibátlanok, akkor nem küldöm vissza.
ATTO-n itt maxon kéne mennie. Amikor jó akkor 150/150.

Ja és SMART hibátlan, Toshiba diagnostics PASS.

[ Szerkesztve ]

(#24011) Ren Hoek


Ren Hoek
veterán

Na lejárt a szerkesztés, bocs a typo-kért.

Még annyi, hogy aztán rájöttem az UHD filmek mindkettőnél akadtak, de akkor nem is volt Idleben a lemez. Normál esetben ez nagyon ritkán fordult eddig elő.

A 4TB Canvio amúgy valamivel hangosabb mint a kicsi, így annál simán közelről hallani ha dolgozik burst szerűen. (0% lemezhasználatnál) Aztán rájöttem a kicsi is ilyen.

Ha ez nem valami Toshiba sajátosság és nem hibásak a lemezek, akkor no para. Marginális probléma, csak technikailag érdekel mi a rossebet teker egy frissen formázott lemezen... mint egy őrült ADHD-s kisfiú aki félrenyelte az Adderaltt. :R

(#24012) King Unique válasza Ren Hoek (#24010) üzenetére


King Unique
titán

"Lezuttyan 5 MB/secre is az írás, ami azért elég aggasztó."

SMR HDD-knél - manapság pár kivételével kb. mindegyik 2,5"-os belső és külső HDD eleve olyan - nem meglepő és nem újdonság az írás közbeni belassulás, bár nem feltétlen mindegyiknél olyan drasztikus mértékű és nem feltétlen jelentkezik azonnal, amiről már volt szó itt.

"Vagy a vinyók dolgoznak belül"

Akár az is lehet, futtathat egy HDD időnként öntesztet, az SMR típusok az első körben a "media cache" területre betárazott adatokat utólag a háttérben kiírhatják + a felületen összevissza tárolt fájlokat utólag rendezgethetik is, stb.
+ Használhatják átmenetileg a Windows és/vagy külső programok is a meghajtót, ahol pl. a beépített / külső antivírus szoftver futtathat rajta vizsgálatot és ellenőrizheti a rajta lévő fájlokat, stb.

+ Arról már ugyancsak volt szó itt egy másik esetnél, hogy még a 4K UHD filmek lejátszásához sem kell különösebben gyors külső merevlemez, elég egy 2,5" | 5400 RPM típus és akár USB 2.0 port is, meg a legtöbb tévén amúgy is rendszerint csak USB 2.0 portok szoktak lenni. Ha PC-n, Windowson történik a lejátszás, akkor ott meg ugye lényeges egyrészt a megfelelő hardver (pl. kellően erős CPU), másrészt a lejátszáshoz használt program és annak beállításai.

Ha a külső HDD állapota (HDS) rendben van és a gyártó diagnosztikai szoftvere sem talált hibát a tesztelésnél, USB-kábel jó és nincsenek adatkapcsolati hibák, USB 3.X porthoz van csatlakoztatva és ezáltal a tápellátás is megfelelő, stb., akkor a külső HDD felől jobb híján marad az SMR, mint a probléma lehetséges oka. Viszont egy ilyen eszköznél önmagában az SMR nyilván nem tekinthető gyári eredetű hibának és ezért ilyenkor értelemszerűen a garanciális csere sem indokolt, max. belföldi online rendelésnél 14 napig az indoklás nélküli elállás joga lehet opció, ha nem felel meg a tulajnak ilyen (SMR) formában a megvásárolt termék.

Egyéb ok meg lehet az adott hardver- és szoftverkörnyezet - aminek mélyebb fejtegetése viszont értelemszerűen nem ennek a topiknak a témája - , ezért is lehet célszerű ilyenkor másik PC-n és másik OS alatt is kipróbálni az eszközt. Ha nincsen kéznél másik PC vagy akár USB-s meghajtót támogató tévé a közelben, attól még a jelenlegi PC-n egy másik OS alatt ki lehet próbálni az eszközt, ami lehet pl. pendrive-ról bootolt Linux Live (+ infó) és WinPE rendszer egyaránt, azokat telepíteni sem kell a kipróbáláshoz.

[ Szerkesztve ]

(#24013) Ren Hoek válasza King Unique (#24012) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Köszi a mindenre kiterjedő választ :R
Keresgéltem, de konkrétan nem találtam hogy ez a 4TB Canvio SMR lenne, de gondolom az.

Szinte biztos, hogy valamit mókolt a háttérben, vagy a Win vagy maga a diszk. Mert ha hallhatóan nem teker közben valami... akkor tökéletesen tudja a 150/150-et szekvenciális másolásnál.

Igazából ha a lemez nem hibás, akkor nincs gond... csak beugrott egy emlékképem egy régi HDD-ről, ami időnként kapart és ilyenkor csontra fagyott a rendszer. Ott sem láttam eleinte hibát a SMART-ban, aztán egyszer kimúlt végleg és vitte minden adatomat.

Szerintem ez kizárható itt, mert a kicsi is csinálja az 1 TB-os. Pedig abban más Toshiba disk van, vékonyabb is sokkal maga a tároló.

[ Szerkesztve ]

(#24014) ledgeri válasza Ren Hoek (#24013) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Ha van fent HDSentinel akkor az információk fülén a lemeznek rajta kellene, hogy legyen (ha a vezérlő az infót átengedi), hogy konkrétan milyen lemez is van benne. Ha gyorsan ránézel a nagy gyártók lemez-nevezéktanára, akkor feltűnik... vagy képet róla (az infó fülről), és meglátjuk.

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#24015) King Unique válasza Ren Hoek (#24013) üzenetére


King Unique
titán

Le lett írva az előző válaszban, hogy azt a pár kivételt leszámítva manapság már mindegyik újabb gyártású 2,5"-os HDD eleve SMR, a nagyobb tárolókapacitásúak meg pláne, így értelemszerűen a 4 TB-os Toshiba is, ami pl. a The HDD Platter Capacity Database weboldalon is fel van tüntetve. Az 1 TB-osban lévő HDD pedig szintén SMR lehet, ha újabb gyártású és pl. MQ04UBF100 modellszámú, ami pl. a már említett HDS és CDI programokkal megnézhető, mármint a külső házban lévő HDD pontos típusa, modellszáma.

Mi zárható ki? Az, hogy az 1 TB-osban nem pont ugyanaz a HDD - nyilván nem, ha az egyik 4 TB-os, a másik pedig 1 TB-os - van, attól még lehet SMR mind a kettő, lásd az előbb leírt, linkelt információkat. Másrészt az az előző válasz végén már le lett írva, hogy tesztelni kellene, azaz ki kellene próbálni a külső merevlemezeket, illetve azokról a filmek lejátszását lehetőség szerint másik PC-n és/vagy másik OS alatt is és akkor kiderülne, hogy mi a probléma forrása, mert anélkül max. találgatni lehet, meg jobb híján ráfogni az SMR-re.

[ Szerkesztve ]

(#24016) khron78


khron78
őstag

Adatok biztonságos tárolása a cél. Képek és videók főként. Jelenleg egy WD Passport-ot használok, amit kinőttem. Ezért elgondolkodtam a külső SSD-n.
Ezeknek javult valamit a megbízhatósága hosszú távú tárolás esetére? Vagy még mindig jobb megoldás egy HDD? Az ára másodlagos szempont, a megbízhatóság fontosabb. Minimum 2TB-ra volna szükségem. Tudtok adni ötleteket?

(#24017) bazsimano


bazsimano
őstag

Sziasztok!
Otthoni sima atlag user hasznalatra keresek merevlemezt tarolasra, csaladi képek leginkabb.
Kulso merevlemez. igarandibol valami "best buy" erdekelne, megbizhatosag fontos.
meretben 3-4 tb szerintem boven eleg per pillanat.
Arakban nem igazan vagyok tisztaba de jo lenne minel olcsobban meguszni :) de azert minoseg rovasara ne menjen a dolog.

nem szorakoznek kulso tapegyseggel, nem tudom, hogy meg leteznek.e ilyen kulso merevlemezek...
nagyjabol ennyi.

mi lenne a legjobb valasztas szerintetek?
elore is kosznom! :R

(#24020) King Unique válasza khron78 (#24016) üzenetére


King Unique
titán

Ez a topik a címéből adódóan is elsődlegesen értelemszerűen külső HDD-kkel foglalkozik, a külső SSD-k max. érintőlegesen téma itt. Ha az utóbbi vásárlása a cél, akkor konkrét példák felől lásd egy másik topikban leírt, linkelt információkat + a fórum cikkjeit külső SSD témában.

Hosszú idejű adattárolási célra elsődlegesen a HDD-alapú megoldások javasoltak, de akár egy külső SSD is megfelelhet a célra, ha minőségi és nem áll túl sokáig áramtalanított állapotban, máskülönben olyan probléma lehet, amiről egy másik topikban volt szó korábban. + Ha támogatja a külső SSD a TRIM, illetve USB-n az UNMAP funkciót, akkor arra is érdemes odafigyelni, hogy a rajta tárolt fájlok csak szükség esetén legyenek törölve és ne véletlenül, mert egy fájltörlés után már nem lesznek érdemben helyreállíthatók (példa). Bár ez manapság a TRIM-et támogató SMR HDD-knél is érvényes, ahol ugye pont nemrég volt szó arról egy másik esetnél, hogy a mai 2,5"-os belső és külső merevlemezek már kb. mind SMR adatrögzítési eljárást használnak.
Másfelől viszont a megbízhatóság, tartósság, hosszú idejű adattárolás témában eleve az a lényeg, hogy nagyban függ a megfelelő használattól is, fontos adatok tárolása esetén elengedhetetlen a biztonsági másolatok készítése és ne csak 1 db külső HDD/SSD meghajtón legyenek tárolva, stb., egy másik esetnél bővebben ki lett fejtve a téma.

[ Szerkesztve ]

(#24021) King Unique válasza bazsimano (#24017) üzenetére


King Unique
titán

Lásd nemrég egy másik esetnél leírt, linkelt információkat és példákat, ha 2,5"-os gyárilag készre szerelt külső merevlemez kell nagy (max. 5 TB-ig) tárolókapacitással.

A megbízhatóság és hosszú idejű adattárolás témája meg ugye pont az iménti másik válaszban lett itt újra kifejtve, ahol a leírtak az utólag eleve nehezen vagy inkább egyáltalán nem pótolható családi képek tárolásánál pláne aktuálisak, mármint hogy eleve több helyen, a jelen topik témájához igazodva pl. több (ne kizárólag 1 db) külső merevlemezen legyenek tárolva.

[ Szerkesztve ]

(#24022) Ren Hoek válasza King Unique (#24015) üzenetére


Ren Hoek
veterán

Köszi. Egyelőre nem tudtam más PC-n tesztelni, mert csak ez a laptopom van jelenleg, HO-ban. PC-t lebontottam teljesen. Hamarosan megnézem egy HP-Probook-450-en is, azon elvileg van USB3.0. LG OLED B7-en néztem, de ott ugye nincs ATTO meg CDM.

Igazából az fenti kommentet csak azért írtam, mert úgy vélem a probléma megoldódott. A filmakadás az nem emiatt volt 99%-ban ...és a kicsi 1 TB-os is csinálta 1x. Amint leállítottam a háttérfolyamatot, megoldódott. Tehát az Windows alapú volt. Összesen 400 óra működés alatt 2-3x fordult elő.

Más problémát meg nem okoz, ha esetleg leesik a Write speed kicsit. Ha a lemezek fizikai hibáját kizárhatjuk, akkor problem solved. Tényleg csak utóbbi volt a gondom.

Azt meg kizártnak tartom, hogy az 1 TB és a 4 TB is egyszerre lenne mechanikai hibás, amit nem mutat a SMART és a Toshiba diagnostics sem.

Köszönöm mégegyszer, nagyon sokat tanultam a válaszaitokból.

[ Szerkesztve ]

(#24023) bazsimano válasza King Unique (#24021) üzenetére


bazsimano
őstag

hatalmas köszönet!
akkor szepen vegig olvasgatom ezeket a szalakat ... :R :C :R

(#24024) King Unique válasza Ren Hoek (#24022) üzenetére


King Unique
titán

Attól hogy nincs másik PC, még adott a lehetőség másik OS alatt tesztelni, lásd a legelső válasz végén említett pendrive-ról bootolható live rendszereket.
A tévénél nyilván nem a szintetikus sebességteszt a lényeg, hanem hogy ott is jelentkezik-e a korábban említett akadás, tekerés a HD-felbontású filmek lejátszásánál.

Ha csak a nálad telepített Windowson volt tapasztalható a jelenség, az ottani szoftverkörnyezet volt a probléma oka, amit a valamilyen háttérfolyamat leállítása megoldott, akkor igen, az más és nem a külső merevlemezek hibája. Az SMR miatt az írási sebesség belassulása viszont már igen, de azzal ugye sok mindent nem lehet kezdeni, mivel a technológia sajátossága.

(#24025) bigdady


bigdady
nagyúr

Hali

Silicon power armor ajánlott? A30 vagy A60 inkább? Vagy mind1?
Adatmentésre kéne csak biztonsági okokból családi fotókra meg néha filmet elvinni A-ból B-be :R

[ Szerkesztve ]

(#24026) King Unique válasza bigdady (#24025) üzenetére


King Unique
titán

Ez értelemszerűen attól is függ egy külső hatásoknak jobban ellenálló külső merevlemeznél, hogy pontosan milyen külső hatásoknak és milyen mértékben legyen ellenálló, lásd egy másik esetnél lévő összehasonlításokat. Ahol ilyen téren a Silicon Power Armor A30 és Armor A60 sorozat között is van különbség összességében az utóbbi javára, mármint az nemcsak részlegesen ütésálló és karcálló, hanem fröccsenő vízzel szemben is védett (IPX4). Ellenben a belső, azaz a külső házban lévő HDD általában ugyanaz tárolókapacitástól függően mindkettőnél, ahogyan a garanciaidő (3 év) is megegyezik.
Ha egyéb részlegesen ütésálló, vízálló stb. külső merevlemezek is érdekelnek, akkor az előbbi összehasonítások mellett lásd egy másik válaszban leírtakat.

A nehezen pótolható / pótolhatatlan személyes fájlok tárolására vonatkozóan az iménti eseteknél a válaszokban pedig ugye már le lett írva, linkelve a lényeg.

[ Szerkesztve ]

(#24028) bigdady


bigdady
nagyúr

Hali

Jobban egéri egy hordozható rack-et venni és abba normál hdd, mint egyy külső hdd-t egyből? Javaslat 2 terrára esetleg? Vagy azt meghajtani is kéne? De lehetséges, egyáltalán megérheti? :R

[ Szerkesztve ]

(#24029) Alex91 válasza bigdady (#24028) üzenetére


Alex91
félisten

Nem igazan…

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#24030) King Unique válasza bigdady (#24028) üzenetére


King Unique
titán

Nemrég már érdeklődtél itt 2,5"-os, gyárilag készre szerelt kivitelű ütésálló külső merevlemezek felől, amire válasz is érkezett.

Ha inkább külön vásárolt 2,5"-os külső ház + belső HDD = külső HDD (példa) megoldás kellene, akkor azon témák a linkelt topikokba tartoznak és azokkal kapcsolatban értelemszerűen azon topikokban kellene érdeklődni, nem pedig itt. Ahol amúgy a külön vásárolt külső házaknál is vannak a külső hatásoknak jobban ellenálló típusok (példák), amelyeknél 2,5"-os külső merevlemez lévén értelemszerűen ugyanúgy USB-s tápellátás van, mint a gyárilag készre szerelt 2,5"-os modelleknél. + Mindkét megoldásnak lehetnek előnyei és hátrányai, az anyagilag melyik éri meg jobban kérdésre pedig lásd az alábbi blogbejegyzésben leírtakat, az ott linkelt példákat.

[ Szerkesztve ]

(#24031) bigdady válasza King Unique (#24030) üzenetére


bigdady
nagyúr

:R

(#24032) Technoman


Technoman
őstag

Egyre szorít a meglévő tárhelyem mérete (12TB). Gondoltam egyet és szeretnék egy nagyot lépni előre. Manapság mennyire megbízható egy 18TB WD My Book-ot venni?
Gondolom saját van benne és abból is a belépő, nem a Red Pro.
thx

[ Szerkesztve ]

(#24033) King Unique válasza Technoman (#24032) üzenetére


King Unique
titán

Kb. annyira, mint amennyire 12 TB-osat, meg a benne lévő HDD is hasonló sorozatból való lehet, ami aztán hogy eredeti WD (Red) vagy átcímkézett HGST ki tudja, valamint ha a 12 TB-os My Book bevált akkor ilyen alapon akár a 18 TB-os is, lásd korábbról a saját példádat.
Ha egyéb gyárilag készre szerelt 3,5"-os külső merevlemezek is érdekelnek, akkor lásd a téma összefoglalóban és egy másik esetnél leírt, linkelt példákat. Ahol egylemezes (1 db HDD) kivitelben 18 TB-os modell jelenleg nem feltétlen van minden gyártó termékkínálatában, de pl. a WD és a Seagate esetében igen, mint azt az előbb linkelt példa is szemlélteti.

Ha olyan megoldás kell, ahol magad választhatod ki az átlagosnál minőségibb és biztosan CMR - mivel az SMR modell ugye belassulhat írásnál - 3,5"-os belső merevlemezt, akkor értelemszerűen adja magát a belső merevlemez + külső ház = külső merevlemez (példa) megoldás, ami a linkelt társtopikok témája.

[ Szerkesztve ]

(#24034) Technoman válasza King Unique (#24033) üzenetére


Technoman
őstag

Köszi a választ. :R

(#24035) RR-13 válasza szimcsi (#23966) üzenetére


RR-13
őstag

Szia.
Korábbi Hsz-eidet olvasva van egy igen hatékony, és könnyen kivitelezhető megoldást mutatok, Pl. egy 8Tb-os HDD külső hűtésére. :K
Nekem mondjuk még a korábbi (régebbi) verziós 8Tb-os házzal van a MyBook HDD, de talán Te is megtudod oldani ugyanezt.

Lényeg, hogy felülről pl. egy 5x5cm-es 12v-os ventilátort kellene, minimum kettő helyen facsavarral (kb. 1,5cm hosszú elég) a HDD ház tetején, kb. középre helyezve a fenti résekbe rögzíteni, és a 2 csavarral is stabilan fog működni.

A 12v-os ventilátor működéséhez egy 12v-os adaptert kötöttem, és amikor bekapcsolom a külső HDD-t, akkor egybe bekapcsolja a dual (kapcsolós) elosztóba dugott ventilátort is.

A ventilátor azon oldala kell, hogy feléd nézzen rögzítésnél, ami kifele fújja a levegőt, ezáltal a benn rekedt meleg levegőt kiszívja (és alulról beszívja a normál levegőt), így 15-20 Celsius fokkal kevesebb is lehet a működés közben a hőmérséklete a HDD-nek.
Nekem 65-ről 44-re csökkent 4 órás folyamatos másolás közben, és a másolás végén is sem lett több, mint 44.

Mielőtt felszereltem, akkor 1 órás másolás közben megnéztem, hogy már 65-nél áll a hőfoka, és akkor közben rá is szereltem a ventilátort, és aztán lehűtötte 44-re. :K

Mutatom a képeket a felszerelt ventilátorról:

Talán ez a Többieknek is hasznos lesz. :K

(#24036) szimcsi válasza RR-13 (#24035) üzenetére


szimcsi
senior tag

Köszönöm szépen a hasznos tanácsokat. Remélem működni fog nálam is!

XP

(#24037) RR-13


RR-13
őstag

Valaki esetleg tudja, hogy a most árult WD MyBook külső HDD-ken miért nincs állapotjelző LED?
Illetve valaki szedte már szét ezt az új típusú házban lévő MyBook-ot?
Lehet, hogy a belső panelen van állapotjelző LED, csak nem vezették ki előre a házhoz :F

Most vennék majd egy 14 Tb-os verziót, és a MyBook vagy a WD Elements között gondolkozom, de a MyBook LED hiányos, a WD Elements-et meg nem tudom, hogy fogom-e tudni jelszóval védeni :F
Ezért egyelőre egyiket sem veszem meg, amíg ezek ki nem derülnek... Köszi. :B

(#24039) Lauda válasza RR-13 (#24037) üzenetére


Lauda
félisten

A mypassport 5tb-os modellen sincs. Mondjuk engem nem izgat, az a lényeg, hogy működjön, azt meg észreveszem led nélkül is. :D

[ Szerkesztve ]

(#24040) King Unique válasza RR-13 (#24037) üzenetére


King Unique
titán

Azt értelemszerűen a WD-től kellene megkérdezni, miért spórolták le az újabb My Book és My Passport sorozatoknál az állapotjelző LED-et, amiről az előbbi vonatkozásában az egyik társtopikban is már volt szó.
Az újabb My Book sorozatoknál van hardveres titkosítás, azoknál aktiválható / deaktiválható a gyártó szoftverével a jelszavas meghajtózár, az Elements Desktop esetében viszont eleve nincsen ilyen funkció. De ez nem jelenti azt, hogy az Elements Desktop sorozat modelljeinél nem lehet pl. szoftveres titkosítást használni és azzal az előbbihez hasonlóan ugyanúgy jelszavas meghajtózárat beállítani, Windowsoknál eleve adott Pro kiadástól a beépített BitLocker illetve külső meghajtóknál a BitLocker To Go használatának lehetősége, valamint ingyenes 3rd party programként pl. a VeraCrypt, stb.

[ Szerkesztve ]

(#24041) RR-13 válasza Lauda (#24039) üzenetére


RR-13
őstag

Köszi, de azért jó az állapotjelző LED, mert "messziről" látom a LED villogásából, hogy éppen milyen állapotban van a HDD (készenlét, működés, másolás). :K

(#24042) RR-13 válasza King Unique (#24040) üzenetére


RR-13
őstag

Köszi a részletes választ. :K

A WD szoftveres, jelszavas védelem fontos lenne, azt használom jelenleg is a régebbi 8Tb-os WD MyBook modellben, ami nagyon egyszerű, és gyors védelmet tesz a HDD-re. :K
Elég a kis WD Security programot telepíteni, és jelszóval védhető a MyBook.

Ellenben az Ultimate Win-ben lévő BitLocker a 2Tb-os HDD-ét is iszonyú hosszú órákon át titkosítja (elkezdtem, de mivel 15 perc alatt a 2Tb-os HDD-nél csak 0,2 %-nál tartott, ezért abbahagytam), és ha megsérül a kulcs, akkor veszett minden adat. :U

Az WD Elements szerintem jobban néz ki, és van LED, és bekapcsoló gomb hátul rajta, de a MyBook meg a WD saját szoftverével levédhető..., na ezek miatt nem tudok dönteni mi legyen. :(

[ Szerkesztve ]

(#24043) RR-13 válasza King Unique (#24040) üzenetére


RR-13
őstag

Eleve a belső panelről is lehagyták a LED-et, így nem csak kivezetve nincs, hanem nincs mit kivezetni. :(

Azon gondolkozom, hogy rendelek egy 14Tb-os MyBook-ot, és átrakom a régebbi 8Tb-os MyBook házba a 14Tb-os HDD-t. :K
Elvileg a 8Tb-os belső panelen az egyik IC lábát kell letörni ehhez, hogy más kapacitású HDD is működjön benne. :U

(#24044) King Unique válasza RR-13 (#24042) üzenetére


King Unique
titán

Az a kunzumer vonalon már nem támogatott státuszú Windows 7-ben lévő BitLocker, annál csak a teljes terület titkosítható, ami több TB-nál nyilván jó sokáig eltarthat. Ellenben az újabb Windowsokban lévő BitLocker használata esetén beállítható csak a foglalt terület titkosítása is, ami egy üres külső merevlemezen értelemszerűen kb. azonnal megvan és egyúttal a partíción a jelszavas meghajtózár is egyből aktiválva lesz. Majd aztán később ahogyan rá lesznek másolva a fájlok, úgy lesz a másolás közben fokozatosan titkosítva az egyre növekvő foglalt terület.

"ha megsérül a kulcs, akkor veszett minden adat"

Ilyen a titkosítókulcs vonatkozásban értelemszerűen akkor lehet, ha pl. a felhasználó elfelejti a jelszót és a titkosítás kezdeténél elmentett helyreállítási kulcs sincsen meg, de ez ennyi erővel ugyanúgy a hardveres titkosításnál is gondot okozhat, amit az előző válaszban linkelt screenshot jól szemléltet a hardveres titkosítású WD külső merevlemezekhez gyárilag mellékelt szoftver használatánál. + Ugye az utóbbiaknál a hardveres titkosítás keretében a SATA-USB PCB-n lévő chip alapból titkosítja a fájlokat, a gyártó szoftverével csak a jelszavas meghajtózárat lehet aktiválni / deaktiválni, ahol ha pl. tönkremegy a gyári SATA-USB PCB, akkor utána másik külső házban USB-n, vagy a PC-be téve SATA-n nem lehet majd hozzáférni a HDD-n lévő titkosított fájlokhoz. Az integrált USB-s 2,5"-os modelleknél meg ugye maga a csatlakoztatás sem lesz megoldható SATA-n, max. esetleg ilyen tákolással. Ellenben a szoftveres titkosítás (pl. BitLocker) használatánál jó esetben akár ilyenkor is hozzáférhető lehet a jelszó / helyreállítási kulcs ellenében a meghajtó tartalma.

El kellene dönteni mi a fontosabb, az állapotjelző LED megléte, vagy a valós idejű hardveres titkosítás, majd annak megfelelően választani az Elements Desktop és My Book sorozatok közül.

"Azon gondolkozom, hogy rendelek egy 14Tb-os MyBook-ot, és átrakom a régebbi 8Tb-os MyBook házba a 14Tb-os HDD-t"

Ez technikailag jó esetben elvileg működhet (példa), de akkor egyrészt értelemszerűen a csere után kellene majd rámásolni a fájlokat és aktiválni a meghajtózárat, mert ellenkező esetben előfordulhat hogy nem lehet majd hozzáférni a HDD-n lévő adatokhoz az egyedi hardveres titkosítás miatt.
Másrészt a WD My Book ugye egy gyárilag készre szerelt külső merevlemez, ami normál esetben nem arra való, hogy házilag szétszereljék és kicseréljék benne a merevlemezt, sőt ez akár garanciavesztéssel is járhat.

[ Szerkesztve ]

(#24045) RR-13 válasza King Unique (#24044) üzenetére


RR-13
őstag

Köszi az infókat. :K
Fontos a LED jelzés, de néha fontos lenne, hogy tudjam aktiválni a meghajtó zárat, vagyis jelszóval védhető legyen, ha olyan helyzet adódik.

Sajnos ezekre csak az új 14TB-os MyBook HDD átpakolása esetén lenne lehetőségem.
A garancia annyira nem zavar, egyrészt, mert nem szokott velük gond lenni, másrészt Amazon-ról rendelném majd, ott meg amúgy sem ugyanolyan a garancia intézése, de remélem nem is lenne rá szükségem.
Természetesen elsőnek tesztelem az új MyBook.ot, hogy nincs-e hibája, aztán tennénk csak át a régi 8Tb-os MyBook házba, ahol mindkét fontos dolog elérhető lenne számomra (ahogyan most is a 8Tb-os MyBook-on). :K

Ebben a Hsz-ben a kettő nyák összeérintés nem világos számomra, mert a 8Tb-osnál mást láttam, hogy az egyik IC lábát el kell távolítani, hogy felismerje a másik HDD-ét, de az lehet, hogy csak másik gyártó HDD berakásra vonatkozna.:U

[ Szerkesztve ]

(#24047) Derek V.


Derek V.
tag

Sziasztok!

Segítségre volna szükségem az alábbi külső merevlemezzel kapcsolatban: Seagate Expansion Portable 4TB

Elkezdett kattogni és HD Sentinellel megnézve ez a kép fogadott:
[kép]

Menthető, vagy ez megadta magát? Gondolom a második, de alig volt használva.
Tavaly vásároltam újonnan az eshop24 webáruháztól, garanciában szeretném cseréltetni, de a webshop megszűnt. Digitális számlám van hozzá, hol és hogyan tudnám hozzá érvényesíteni a magyar garanciát?

(#24048) King Unique válasza Derek V. (#24047) üzenetére


King Unique
titán

Ha adatmentés a cél, akkor az ügyben értelemszerűen az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban kellene érdeklődni, ami az itteni téma összefoglaló elején is le van írva.

Ha garanciális csere a cél, akkor azt normál esetben értelemszerűen a vásárlás helyén, az adott boltnál, webáruháznál kellene intézni. Ha erre nincsen lehetőség, mert időközben megszűnt az adott webáruház, akkor a gyártóval (Seagate) lehetne felvenni a kapcsolatot és RMA útján lebonyolítani a garanciális cserét. Példák: [link], [link]. Viszont a garanciális csere alapesetben az adatmentésre* nem vonatkozik, az utóbbit előtte külön kell megoldani!

* Volt már itt arról szó egy másik esetnél, hogy egyes Seagate külső merevlemezeknél igénybe vehető a Rescue Data Recovery Services szolgáltatás, de azzal egyelőre nincsen itt tényleges tapasztalat.

[ Szerkesztve ]

(#24049) Derek V. válasza King Unique (#24048) üzenetére


Derek V.
tag

Filmek, sorozatok voltak rajt tárolva. Pótolhatóak, nem fontos adatok így az adatmentést szerintem hanyagolom. Ebben az állapotban egyébként van még rá esély?
Seagate RMA-t néztem már, más lehetőségem nincs is nagyon ezek szerint? Másik számtechbolt aki forgalmaz Seagate merevlemezt, gondolom nem fog nekem garanciális ügyintézésben segíteni?

(#24050) King Unique válasza Derek V. (#24049) üzenetére


King Unique
titán

Mármint ha a fájlok lementésére célzol, akkor igen, elvileg még lehet rá esély. Viszont otthoni módszerekkel nyögvenyelős és időigényes lehet a sok szektorhiba miatt, meg pláne ha tovább romlik a HDD állapota, ellenben adatmentő cégnél profi adatmentéses eszközökkel inkább megoldható lenne.

Mivel a leírtak alapján megszűnt a webáruház ahonnan vásárolva lett a termék, másik webáruház pedig ugye miért intézné - az ügyben értelemszerűen ott kellene érdeklődni, hogy tesznek-e kivételt - ha eleve nem náluk lett vásárolva, továbbá Seagate márkaképviselet és szerviz ebben az országban tudtommal nincsen, ezért igen, marad jobb híján a Seagate RMA.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.