Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb  »  Gyúrósok ide! Archívum XVIII. (téma lezárva)

Hozzászólások

(#27571) headhunter válasza macikos (#27524) üzenetére


headhunter
addikt

Mennyi az igazságtartalma?

____________________________________________________________

"Elég nagy rágós vagyok, szinte állandóan majszolók gumit de már nem egyszer megfordult a fejemben, hogy jót teszek-e ezzel magamnak. Ha belegondol az ember, a nyálmirigyek pl. amelyek az előemésztést hivatottak főrészt segíteni, állandó stimulációnak vannak kitéve és esetleg úgy tájékoztatják a gyomrot meg a többi táplálkozásban résztvevő cuccot, hogy itt most evészet folyik és készítse az adalékokat, savak, epe, hasnyál, stb. Arról nem is beszélve, hogy a folyamatosan tömény nyál vajon nem rongálja-e a fogakat, a nyálkahártyát, nem "fárad"-e el túl korán. A mentolos gumi például tapasztalatom szerint igen erős éhségérzetet vált ki és ez hosszú távon még fekélyt is okozhat. (Már nem az éhérzet hanem a táplálékbevitel hiánya és az emiatt "hoppon maradt" gyomorsav károsító hatása).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

A hashajto hatas nem a menthol miatt van , a sorbit(ol) a ludas , nagyobb mennyiseg hashajto hatasu , tehat 2-3 csomag ( egyszerre ) talan mar hatasos .
Továbbá , ha amalgámos tömésed van , mellőzd a túl sok rágózást , vagy cseréltesd ki a tömést.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Szerintem alapvetően nem ártalmas a rágó, erősíti a rágóizmokat, valamennyire igaz, amit a reklám mond, hogy segít visszaállítani a száj ph-értékét, megelőzni a fogszuvasodást.. talán.
Ami ártalmas lehet (amalgám töméssel együtt való használatán kívül), hogy aszpartámot tartalmaznak, ami egy olyan édesítőszer, mely rendszeres és tartós szedése nagyon súlyos tüneteket produkál, egyebek közt rákkeltő..
Itt egy nagyon érdekes cikk olvasható az aszpartámról, ami a gyerekvitaminoktól kezdve a rágókon át majdnem minden olyan termékben megtalálható, amit édesítőszerrel készítenek..
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

A cukormentes (de még a nemcukormentes, magyarul cukros vagy cukortartalmú) rágógumi nem növeli jelentékenyen a gyomorfekély kockázatát. Egészséges gyomor ha sok savat is termel (mondjuk rágózás miatt) nem olyan könnyen fekélyesedik. Továbbá már régen megszoktad, hogy több nyálat választasz el, így az agyad valamilyen szinten tudja, hogy nem eszel, hanem csak rágózol. A gyomorsavak termelése nem a nyálelválasztással van összefüggésben, hanem a szag- és ízingerekkel.

Miért lenne folyamatosan tömény nyálad? Mihez képest tömény, s mivel telített? Egyébként meg éppen hogy nem károsít, hiszen a rengeteg fehérje pufferoló hatása miatt a száj eleve nehezebben savasodik (no meg valamelyest lugos is eleve), ami nem jó a fognyűvő manóknak, így védi a zománcot.

A gyomorsavad meg nem igazán marad hoppon, annyi azért nem termelődik, és különben is igencsak éreznéd ha sok a gyomorsavad, mert felpuffadnál és olyan teltségérzeted lenne, ami már igen kellemetlen. Ez már lehet káros (főleg ha állandóan ennyire sok a savad). De vannak nagyon jó savlekötők, amit vény nélkül is lehet kapni patikákban. De nem hinném, hogy csupán rágozástól annyi savat termelnél.

A rágás mindenképpen javítja az agy vérrellátását márcsak rágóizmok és garatizmok (nyelés) mozgásakor fellépő Pumpa-szerű funkció miatt, és a fülkürtön keresztül az agyban fellépő nyomásvéltozások miatt (ugyancsak nyeléskor)."
_____________________________________________________________

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Egyéb  »  Gyúrósok ide! Archívum XVIII. (téma lezárva)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.