Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#6500) euchi válasza Vladi (#6473) üzenetére


euchi
aktív tag

„Tulajdonképpen a lélek az a tudatunk is, tudományos lelki részünk mindenképp.”
Akárhogy ismételgetem magamnak, nem tudok megbékélni a megfogalmazással, kicsit nyakatekertnek tűnik. De valószínűleg nincs is rá kellően pontos definíció, amivel mind elégedettek lehetünk.
Nagy dilemmát okozott, hogy mennyire merjek belemenni a témába.
Ezeket a kérdéseket vetettem föl:
Mi van, ha amnézia miatt egy teljesen más ember lesz valakiből, akkor is ugyanarról a lélekről van szó? Vagy a hasadt személyiségnek több lelke van? Az állatoknak van lelkük?
De folyathatnám ezekkel:
Amikor egy csecsemő agyában szép lassan kialakul egy tudat, akkor a lélek alakul ki? Amikor egy beteg ember tudata leépül, a lelke épül le? Egy agyhalottnak a lelke semmisül meg? Egy agykárosodás a lelket károsítja?

Sokan esnek abba a hibába, hogy az ember számára kisajátítják a lélek fogalmát, mivel Isten színe előtt csak az ember lelke ítéltetik meg (vallásos szempontból ennek is megvan az oka). A legfontosabb, hogy leszögezzem a lélek, ha létezik, akkor minden élőlényben jelen kell legyen, még egy tudattalan egysejtűben is. Mondhatnánk, hogy ezzel az a baj, hogy egy organizmus megszámlálhatatlan sok sejtet tartalmaz, sőt az életünk is úgy kezdődik, hogy egy hím ivarsjet, megtermékenyít egy petesejtet, és így válunk teljessé. Mégis hogyan értem akkor ezt? Szerintem lélek az, amitől egy lény, egy egészet alkot. Tudom, hogy ezzel most én is megpróbáltam definiálni a leírhatatlant, és biztos nem fedtem le teljesen, hogy mi is az a lélek, de mégis meg kellett tennem, mert a te megfogalmazásod pont a fenti bizarr gondolatokhoz vezet.
Ezt írtam:
„Én nem keverném össze az agyunkban lejátszódó folyamatokat a lélekkel.”
Te ezt válaszoltad:
„S milyen jól teszed. Mivel az csak része a történetnek.”
Köszönöm a dicséretet, de most már te is láthatod, hogy egészen más megfontolások vezettek, mint amit te feltételeztél róla. Mint ateista, nem hiszem, hogy valamiféle lélek vagy szellem elhagyná a testem, és hogy ez az örökkévalóságig létezni fog valamilyen túlvilági helyen. A lélek vagy szellem létezésének kérdése maradjon inkább teológiai, filozófiai és vallási kérdés, ne kacsoljunk hozzá olyan fizikai dolgokat mint az agy.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.