Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#6492) cucka válasza kymco (#6487) üzenetére


cucka
addikt

Igen, a vallás eszköz. Ugyanakkor egy vallás nem csak egy régi, bölcs gondolatokkal teleírt könyvet jelent, hanem az embereket is, akik azt a vallást követik. Nem csak az idealizált vallás létezik, hanem egy valóságos is, amit a valóságos emberek követnek. A Biblia például nagyon sokrétű, sokszor önmagának ellentmondó írás. Azt is ki lehet belőle olvasni, hogy szeresd az embereket, segítsd az elesetteket, meg azt is, hogy a homoszexuális emberek méltő büntetése lenne a villamosszék. Igen, megtették, az egyik amerikai fundamentalista lelkész mondta.
Amikor azt mondom, hogy a vallások a történelem során túl sok jó dolgot nem tettek az emberiségért (ártani viszont ártottak neki), akkor a társadalmi hatásukról beszélek, nem pedig egy 2000 éves könyvről.
Itt egy analógia: a kommunista utópiának sem része a diktatorikus rémuralom, a máshogy gondolkozó emberek likvidálása és a nép szegénységben tartása, ezek nem univerzális kommunista értékek, de amikor az emberiség megpróbálta megvalósítani, akkor ez lett a hatása. Ezért jelenthetjük ki, hogy a kommunizmus összességében véve kártékony az emberiségre nézve.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.