Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#22025) Füleske válasza borg25 (#22019) üzenetére


Füleske
addikt

"Emberek közvetítik embereknek, emberek közt létezik."
Ja, akkor valamit félreértek. Azt hittem a vallásosok szerint tényleg létezik Isten, szent szellem, angyalok, ördög stb. és azok csinálnak mindent. De akkor mi is a vallás ? Az illúzió fenntartása ?
"Sokkal inkább az van, hogy történik valami az életedben, amit másként nem tudsz megmagyarázni csakis Istennel"
Na ez érdekes, mi az amit nem tudtál mással megmagyarázni ? Mert a Biblia is tele van ilyesmivel, amire az akkori elme kitalált valami hasonlót. (pl. napfogyatkozás, vérhold) Tehát Isten = kevés, hiányos emberi tudás, ahogy már az előző kommentemben is ezt írtam. Plusz az ego szerepe is előjön, az emberi ego azt képzeli hogy ő a kiválasztott, egyedi, megismételhetetlen, akivel egyedi, különleges dolgok történnek és majd a "lelke" a test halála után is tovább él, sőt örök boldogságba kerül, csak be kell tartania bizonyos dolgokat. Az ego bármire képes a túlélés érdekében, ezt használja ki a vallás. Csak ennyit kell tenned, nem is nehéz és vár rád az örök boldogság. Akinek az egója felülírja a józan eszét arról el is tudom képzelni hogy ezt tényleg elhiszi.
"Aztán van az a lehetőség is, hogy azért vagy rendes, segítesz másoknak... mert ilyen a természeted."
Ez vajon függ a vallástól ? Nem. Ha olyan a természeted akkor ha vallásos vagy is gyilkolni fogsz ha meg nem akkor ateistaként sem. Ha Te mondjuk holnaptól nem lennél vallásos akkor gyilkolnál ? Nem hiszem.
"El kell fogadnod, hogy a mai nyugati kultúrkör a keresztény tanításokon fejlődött ki."
A keresztény tanításokon a sötét középkor fejlődött ki. A mai kultúrkör a fejlődés által került képbe.
"Szülő tiszteletét a kereszténység megfogalmazza, a jog nem. Elgondolkodtató, hogy miért is létezik a szülőverés fogalma?"
Mert hibás megközelítés hogy a szülő alapból felsőbbrendű a többi embernél. Mi a helyzet ha a szülő csak szült aztán a gyereket teljesen mások nevelték, összevetve azzal a véglettel amikor mindent megadtak neki a vér szerinti szülők. A tisztelet, szeretet nem lehet automatikus, nem jár alapból.
"Mi a véleményed/véleményetek(Füleske!) Pál Feri atyáról/előadásairól?"
Amennyit én láttam tőle másolja Mark Gungor - t , tehát a pszichológiai dolgokat mossa össze a vallással. Nagyon ügyes agymosás. Mosópor helyett a vallás a termék amit a modern reklámok alapján érzelmekkel ad el.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.