- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
Marcsello31 #38811 üzenetére
Megerősítem, Total Commander helyett Double Commander, abból is lehetőleg Gtk-s verzió Ubuntun.
Képernyőképet legközelebb ne telefonnal csinálj, hanem screenshot programmal .png-be, csak az adott ablakról, screenshot alkalmazás be van építve Ubuntun is, de mivel én Archot használok dwm-mel, ezért nem tudom most neked fejből mondani, hogy mi a neve ennek Ubuntu, melyik menüből éred el. Talán PrnScr gombra röffen be, mintha ez rémlene.
De még kép se kell, pont az lenne a lényege a karakteres alapú terminálnak, hogy a kimenete egyszerűen kijelölhető, kimásolható szimpla szövegként (hasonlóan egy fórumos hozzászóláshoz), vagy elmenthető plain text fájlba. Ez nem Windows, ahol mindenről csak screenshotot tudsz csinálni.
Egyébként megy a Total Commander legújabb 64 bites változata terminálban, de a Wine-t 64 bitesre kell újrakonfigolni (alapból csak 32 bites), és elég szuboptimális, mivel a Total Commander nem kezeli a linuxos jogosultságokat, symlinkeket, meg lassabbak benne a fájlműveletek, mivel nem natív API-val fut. Mondom, Double Commander a TC-nek 99,99%-os klónja, natív linuxos program, simán feltelepíted sudo apt install segítségével.
De nem baj, ahogy ismered meg alaposabban a Linux világát, úgy tapasztalod ki ezeket. Ezt nem lehet erőltetni, ez egy fokozatos átszokási folyamat. Pont ez a Linux buktatója, hogy nem elég feltenni a Windows helyére, és utána hátra lehet dőlni. Az egész gépet máshogy használod Linux alatt, más programokat kell megszokni, más a workflow. Nincs registry, nincs C: meghajtó, nincs .exe fájl (csak Wine alatt), nincs weboldalakról installer összevadászása (helyette tárolókból telepítünk csomagkezelővel csomagokat), nem kell drivereket vadászni, az egész Linux mögött gyökeresen eltérő a logika a Windows ellenében. Ez nem azt jelenti, hogy rosszabb, csak egyszerűen más, meg kell tanulni, meg kell szokni, ez az, ami sokaknak nem megy, nincs hozzá türelmük. Windowosos szemmel ez eleinte idegennek és nehézkesnek tűnik, de nem az, megszokás után látható, hogy nem hogy rosszabb, de jobb a Windowsnál.
A Starcraft pedig fut Wine alatt, az a titka, hogy a legújabb Wine-t kell használni (ubyegonnak ez egy csapás lenne, mert mi az, hogy friss verzió kell valamiből, az fetisizmus) és a Starcraftból lehetőleg a remastered kiadást kell használni, beszerezni.
-
lev258
veterán
válasz
GreenGoblin #38818 üzenetére
Átfutottam a múltkori beszélgetésünket, de még mindig nem tudom, milyen hardvered van jelenleg. És igazából azt se részletezted, hogy a korábbi kipróbált disztrókkal mi volt a gond.
Ne érts félre, vannak olyan gépek, amikkel egyszerűen nem jön össze. De az esetek többségében békésen használják a rendszert totál kezdők is évekig, időnként egy-két kérdést feltéve. A snap-es dolgok egyébként lassítják a rendszert bizonyos mértékben. -
GreenGoblin
őstag
válasz
Marcsello31 #38817 üzenetére
Nálam ezt rendszeresen csinálja. Ez már be van ragadva egy ideje.
Komolyan szeretem vagy szeretni akarom a Linux-ot de annyi ilyen apró baj van, hogy az ember beleőszül. És ez megy lassan egy éve. Ráadáaul ha nem is ért hozzá, mint ahogy ém sem, nem is tudja kideríteni mi okozza vagy mi a megoldás rá. Tudok pár kommandot a terminálban. A legtöbb hozzászólás amit itt olvasok kínai nekem, mégha olvasok leírásokat sem értem mert nem vagyok infós.
Nincsenek hatalmas elvárásaim a Linux felé. Kevesebb mint 10 app van feltelepítve, nem játszok, nem izzasztom meg a procit. 99%-ban Firefox megy.
Annyit várnék csak el, hogy ne akadjon, laggoljon. Na itt már meg is bukott mert mikor belépek az appokhoz megakad az animáció pedig nem szar a gépem és nem is olyan nagy erőforrás igényű egy ilyen animáció.
Ne legyenek ilyen hibaüzenetek sehol sem. Itt is megbukott minden általam tesztelt disztró.
Minden működjön a laptopon minden alkalommal. Itt is megbukik. Néha újra kell indítanom mert nincs hang pl. Az ujjlenyomat olvasó nem támogatott.Pár hónapon belül valószínüleg veszek egy Starlabs Mk IV-et. Egyik ismerősöm hívta fel rá a figyelmem. Azzal a géppel adok egy utolsó esélyt a Linuxnak. Ha ott is ez lesz akkor ennyi volt. Használják azok akik értenek is hozzá.
Veszek egy Mac-et azt jónapot.
-
Marcsello31
őstag
válasz
GreenGoblin #38815 üzenetére
Jó kérdés, én magára hagytam
. De nálam más programnál jött elő.
-
Marcsello31
őstag
válasz
gregory91 #38814 üzenetére
Értem, köszi! Most jelenleg azzal szórakozok, hogy készíttetem egy 4gbyte méretű imgt, amire feltelepítem a winfos95öt, amit majd átmásolva a linuxos dosboxban futtatnék le.
A pcmen virtual pcn keresztül telepítem fel a winfost, az imgbe. az img fájlt ha kész, át másolom a linux doxbox mappába, majd dosboxxal elindítom a feltelepített winfost.4gbytera méreteztem, ez már sok mindenre elég,
Elég kevés értelmes program van arm alapú linuxra, sajnos. Többet ér még mindig ha android van rajta, de szeretek mókolni.
-
gregory91
senior tag
válasz
Marcsello31 #38813 üzenetére
Jelen esetben vannak ingyenes alternatívák TC-re: Double Commander.
-
Marcsello31
őstag
válasz
lev258 #38812 üzenetére
Igen én is erre gyanakszom, nem gond ha nem megy, csak érdekelt volna mint téma, akkor ennyibe hagyom. Van rendes Pcm is, csak kíváncsi lettem volna néhány dologra... Pont az alap gond a hardver. Ha mondjuk amd, vagy intel alapú lenne akkor nem lenne gond, na akkor törlöm is róla, csak a helyet foglal.
-
lev258
veterán
válasz
Marcsello31 #38811 üzenetére
Erre jelenleg nincs megoldás. Nálad hardvert kellene szimulálni, nem szoftvert. Egy komplett virtualizációs környezetet pedig nem bírna az a kis gép.
-
Marcsello31
őstag
Sziasztok rendben, megnézem ezt is, lőttem egy képet, hogy mi a gond a winével kapcsolatban, bármilyen exet akarnék futtatni ezzel a hibával kilép, ami a képen látható, mindegy hogy mit futtatok rajta.
[link] itt a kép. Köszi a helpet előre is! -
stopperos
senior tag
válasz
Marcsello31 #38809 üzenetére
Próbáld ki a playonlinux programot esetleg, ott könnyű a wine verziókat cserélgetni benne. Én Office2010-re használom.
-
Marcsello31
őstag
-
gregory91
senior tag
válasz
Marcsello31 #38807 üzenetére
wineconfig-ban nézd meg hogy milyen rendszer alatt akarja futtatni a programokat.Nekem volt olyan hogy be kellett állítanom hogy egyes programokat milyen windows-al akarom futtatni.
-
Marcsello31
őstag
válasz
I02S3F #38804 üzenetére
Gondolom a driverek hiánya miatt, meg hogy emulált az egész franc. Ezért jó a wine, de arm64 alatt hiába telepítem fel a rá talált winét, compatibilty hibával kilép minden. majd mutatok róla képet. Viszont a masinám egész erős így, 4gbyte ram, 2.10ghz 4magos prociva l
Nem vágom, hogy miért nem bootol be vele a win10 arm verziója....
-
válasz
Frawly #38790 üzenetére
A helyzet az, hogy Mate desktop environment van fent, az új gnómot nem sikerült megszívlelni (maradiság).
Itt nem leltem olyan beállítási lehetőségeket, mint amiket a Gnome-nál írtak.A script futásjoga rendben, a
mate-screensaver-command --lock
nem igényel különleges futtatási jogot. -
I02S3F
addikt
válasz
Marcsello31 #38800 üzenetére
A starcraft elindításához sokmindent szükséges telepíteni. Keress hozzá leírást!
Win[95|98]-at virtualbox-al, vagy vmware-el tudsz csinálni. Ezek nem alkalmasak játékok futtatására. Arra ott a wine, meg a dosbox.
-
Frawly
veterán
válasz
Marcsello31 #38795 üzenetére
Örülök, hogy sikerült.
Egyébként Win95-höz a DosBox nem ajánlott, max. Win 3.x-ig, de már az is utángondolás, mert pont azért DosBox, mert DOS-ra van kitalálva. Win95-höz vagy PCem emulátor vagy virtuális gép, ezekben jobban fut, de a retrósok mindjárt Win98SE-t szoktak helyette használni, mert stabilabb. Elfut persze DosBox alatt is a Win9x, de elég nyögvenyelős, driverek nem működhetnek, stb..
-
Marcsello31
őstag
Na utolsó hozzászólásom eme témához: megtaláltam a megoldást az img betöltésére, arra amivel a windowst lehet betölteni dosbox alatt. És jelentem megy, akadás mentesen tölti be a windowst, dosbox alatt, ez még csak egy teszt, de a win 95 simán elindul.
dosbox.conf ba beírandó parancsom ez:mount C: C:/dosbox
imgmount A: C:/W95.img
boot C:/w95.img
ennyi
weboldal ahol megtaláltam:
[link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Android / Server / Mail / stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Honor Magic7 Lite 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép játékra! R9 3900X / X570 / 6700XT / 32GB DDR4 / 512GB Nvme SSD
- Beszámítás! Apple Mac Mini 2018 i7 32GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest