- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- [K2]: A vagyonvédelmi rendszerszerelővé válás rögös útja
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- droidic: A Coffee Lake titkos nyolcmagos processzora – CC150
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Samsung Galaxy S24 FE - tapasztalatok
- Argos: PH!arckép
- weiss: Pant* rant
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyurka6
őstag
Hali!
10.4-es ubi, hogyan lehet a baloldali ikonokat eltüntetni, ill. elég lenne, ha a böngésző elfedné? -
Formaster
addikt
válasz
lev258 #35181 üzenetére
Megtettem, etcher sem vitt előrébb
Ilyet még nem láttam, hogy nem tudok USB-ről bootolni.
(#35183) sonar Sima legacy bios, a vicc hogy anno majdnem ugyanez a lapom volt és sosem volt ilyen gondom, a bios-át is ismerem, 8 évig püföltem ilyet. Kinulláztam azért, mert nem az enyém volt, hátha valami elkerülte a figyelmem, de semmi, nincs boot device
Ilyet még nem pipáltam
-
Frawly
veterán
Jól olvastad, az Ubuntu-variánsok közül a Xubuntunak és a Lubuntunak a legkisebb a hardverigénye, ennek a kettőnek megegyezik (régen, az LXDE-s korszakban a Lubuntu volt a legsoványabb). Az Ubuntu Mate-nek szerintem kicsit magasabb az erőforrásigénye, de nem vészes az sem, még az is gyengébb gépekre van szánva.
De nálad nem a gép ereje a baj, hanem valami feltartja a bootolási folyamatot, vagy valami eszközdetektálásra vagy netkapcsolat létrejöttére vár. Amiatt ilyen lassú, nem azért, mert a gép nem tudna gyorsabban bootolni vagy a Xubuntu ilyen erőforrásigényes lenne.
-
Frawly
veterán
Ott valami gond van, a Xubuntu nem olyan lassú, hogy 3-4 perc legyen a boot. Én a tiednél jóval gyengébb gépen (Dual Merom Celeron, 2 GB RAM) is használtam Xubuntunál jóval full extrásabb KDE4-es Kubuntut, és még az is bebootolt 1-1,5 perc után (bebootolt úgy értve, hogy bootmenütől az asztal-tálca teljes komplett betöltéséig mérve, mikor már minden ikon megjelent), mocsok lassú, szutyok 5400 rpm-es noti HDD-ről, semmi SSD meg egyéb luxus.
Bár SSD-re nem szabad sajnálni a pénzt, pendrive árában (5-7k) lehet kapni belépő szintű, 120 gigás SSD-ket, még ezek is fényéveket vernek akármilyen HDD-re, meg pendrive-ra. Már nem érdemes rendszer alatt 2019-ben HDD-vel szopatnia magát az embernek.
-
xtend
senior tag
Köszönöm, igen ezt már megcsináltam.
@lev258:
Most ilyen a boot:sudo systemd-analyze blame
19.661s dev-sda1.device
18.891s systemd-journal-flush.service
16.514s ufw.service
14.541s apparmor.service
13.111s console-setup.service
10.637s snap-gtk\x2dcommon\x2dthemes-818.mounta sudo systemd-analyze critical-chain pedig ez:
graphical.target @28.742s
└─multi-user.target @28.742s
└─getty.target @28.742s
└─getty@tty1.service @28.741s
└─system-getty.slice @28.739s
└─setvtrgb.service @28.669s +69ms
└─systemd-user-sessions.service @27.650s +26ms
└─network.target @27.648s
└─NetworkManager.service @24.629s +3.019s
└─dbus.service @24.436s
└─basic.target @24.414s
└─sockets.target @24.414s
└─snapd.socket @24.386s +28ms
└─sysinit.target @24.383s
└─systemd-timesyncd.service @24.129s +253ms
└─systemd-tmpfiles-setup.service @23.901s +192ms
└─systemd-journal-flush.service @5.008s +18.891s
└─systemd-remount-fs.service @3.542s +1.461s
└─systemd-journald.socket @3.474s
└─system.slice @3.473sfélkövérrel kijelöltem ami a terminálban piros.
@(#35178) s1999xx
nem csinál semmit ESC-re nekemNa mind1, lehet ez a laptop ennyit tud vagy ilyen lassú a HDD-je....bár engem csak az zavar, mert azért váltottam winfos-ról ubuntu-ra, hogy gyorsabb gép legyen, erre lassabban tölt be mint a win10
-
Sonja
nagyúr
Az apt-daily.service ilyen lassú szuttyogására a megoldás, hogy terminálba
sudo systemctl edit apt-daily.timer
, majd beírni ezt és mentés (Ctrl+O, majd Ctrl+X a kilépés):# apt-daily timer configuration override
[Timer]
OnBootSec=15min
OnUnitActiveSec=1d
AccuracySec=1h
RandomizedDelaySec=30min -
Formaster
addikt
Van valami ötletetek, hogy miért nem lát egy 1156-os lap ubuntu server telepítőt? Úgy érzem már mindent megpróbáltam, rufusból lementem egész 2.2-ig, az MBR UEFI és BIOS, kernellel lementem egész 14.04-ig, de semmi. A bios látja a drive-ot, az USB a 1. boot device, de semmi. Próbáltam telepített ssd-ről is indítani a rendszert, de akkor meg _ _ _ csak gondolkodik, nem csinált semmit.
szerk: secure boot-ot vagy bármi arra utalót nem találtam, ami csak win-t engedne bootolni.
-
xtend
senior tag
válasz
lev258 #35176 üzenetére
Milyen titkosítás? Felraktam a legújabb Xubuntut-t pendriveról aztán ennyi. Mi az a titkosítás? sudo-hoz kéri a jelszót ugye, de sztem az alap. Most kilőttem a teamviewer daemon-t, meg a NetworkManager-wait-online.service-t, sokkal jobb nem lett.
lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description: Ubuntu 18.04.1 LTS
Release: 18.04
Codename: bionic -
xtend
senior tag
válasz
lev258 #35169 üzenetére
Köszi, hogy segítesz.
Igen olyan mint ha valami megakadna, mert bekapcsolom a gépet, bejön az Acer logo utána sötét képernyő vagy 20 másodpercig utána villan egyet, aztán pár perc sötétség, majd Xubuntu logó, aztán a képernyő bal sarkába kiír pár sort, de az gyors azt nem is látom mi valami Manager OK, aztán bejön az Asztal, de itt a Pastebin azokról a parancsokról amit írtál: [link]
A dmesg-nél van pár error is a végén -
lev258
veterán
Ismétlem. Részletezd. Mert ez alapján nem világos, mi változott.
Korábban volt már olyan, hogy Grub frissítés a grub konfigurációs fájlt is cserélte. Ilyen esetben viszont meg szokta kérdezni, hogy megtartod/cseréled/összehasonlítod a fájlokat.
Ha pedig új bejegyzés kerül be, az szintén változtathat a sorrenden, mivel pozíciót ment (pl. 3. sor), nem OS-t.
Szívesen segítünk, de ahhoz az is kell, hogy tudj nekünk segíteni a megértésben. -
p76
senior tag
Felraktam a legújabb frissítéseket, és megváltozott a grub default os.
Szerintetek sikerült hosszú áldozatos munkájával rosszabb op.rendszert faragni a linuxból mint a vindóz? -
xtend
senior tag
Köszi mindenkinek megoldódott. Az volt a baja, hogy az új 18-as kodit akarta ráhúzni a 17.6-ra, de mindig error lett a vége. Aztán töröltem a 17.6 kodit meg autoremove a felesleges csomagokat majd install új kodi, hiba nélkül felment.
Más: igaz nem ssd van a gépbe, de vagy 3-4 perc eltelik amire a Xubuntu logó megjelenik, meg a rendszer sem olyan gyors, pedig ezért váltottam Windows 10-ről mert az lomha volt és azt olvastam a linuxok kevésbé erőforrás igényűek. Mondjuk low-end laptop de néha kitépem már a hajam (n4100 quad core proci,4gb ddr3,500gb hdd)
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #35164 üzenetére
Login manager alatt néha külön kell állítani kiosztást.
A˝ karaktert viszont ne használd, az a szögmásodperc jele. Idézőjelnek az AltGr+o és AltGr+p kombókat hasznád: „ ”, ez ugyanis a rendes magyar nyomdai idézőjel. Az ő/ű-re meg az ő/ű-t, ne kalapos o/u-t, meg ne ˝-vel módosított o/u-t.
Az furcsa, ha még terminálban sem jó a kiosztás, azt már tényleg nem lehet grafikus felületre fogni. GUI-n még csak elmenne indoknak.
Amúgy nálam Archon az AltGr+öö-t kell nyomni (dupla ö-t), hogy ˝ karaktert kapjak, magyar kiosztáson, amerikai UTF-8 lokalizációval. Terminálban és GUI-n is. Igaz én nem szoktam ezt a karaktert használni. Ennek a dupla ö-nek az az oka egyébként, hogy a ´ és ˝ jelek egyben modifier billentyűknek minősülnek, amikkel más betűkre lehet ékezetet is barkácsolni, és emiatt első megnyomásra modifierként működnek (igényelnek egy másik betűt, amit módosítanak), és csak a második leütésre jelennek meg önmagukban.
-
törölt tag
válasz
Frawly #35161 üzenetére
„az mit jelent” A billentyűzetkiosztás a beállításokban magyarnak látszódik, mégis angol: nincsenek magyar karakterek, az írásjelek is az angol kiosztás szerint vannak. És ez csak a felületváltás miatt.
A konzol<>gui eltérés sem abban van, hogy a gui-on magyar, a konzolban pedig nem, hanem hogy különleges karaktert (konkrétan a ˝-t) a bejelentkezési képernyőn (gdm3) az altgr+ö kombinációval, ezen belül az ö billentyű egyszeri leütésével tudom írni, míg már bejelentkezve (és talán terminálban) az ö-t kétszer kell leütni. De egyébként magyar billentyűzet kiosztás van mindegyiknél. -
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #35160 üzenetére
Ez a használatban nem magyar karaktereket ad az mit jelent? Mert ezzel a locale.conf-fal csak a karakterkódolást, dátum/időformátum beállításait, és a nyelvet állítod át, szokszor még a nyelvet sem, mert ahhoz egyes alkalmazásokhoz kiegészítő csomag kell (Firefox, LibreOffice, stb.). A billentyűzetkiosztás ettől külön, azt egyszer Xorg/Mate alatt is kell állítani, meg terminál/konzol alatt is.
Archon pl. terminál/konzol alatt a /etc/vconsole.conf-ban kell beállítani: KEYMAP=hu és utána jó lesz, de ez meg a grafikus felületet nem érinti. Azt nem tudom, hogy Uborkán ez működik-e. Sanszos, hogy igen.
Grafikus felületen nálam most a Sway WM config-jában ez van:
input "1:1:AT_Translated_Set_2_keyboard" {
xkb_layout hu,us
xkb_options grp_led:caps,grp:alt_shift_toggle,caps:escape
repeat_delay 300
repeat_rate 45
}
Az idézőjelben lévő azonosítót a swaymsg -t get_inputs paranncsal kérdeztem le. A többi beállítás azt jelenti, hogy szabvány magyar a kiosztás (nem 101 gombos meg egyéb spéci kiosztás, hanem a normál, iso 104/105 gombos magyar), amely Alt+Shift kombóra átáll amerikai kiosztásra (ilyenkor világít a Caps Lock LED, anélkül, hogy a Caps Lock be lenne kapcsolva), a Caps Lock át van drótozva Esc-ké (ez a vim-hez és vi-irányítású progik miatt kell), a billentyűismétlési küszöb 300ms, és egy másodperc alatt 45-ször veszi be a lenyomva tartott billentyűt (ezt is vim miatt kellett felgyorsítani). De ezek waylandes beállítások, a Mate Xorg-os, meg annak a beállításai ki vannak vezetve grafikus felületre. -
törölt tag
válasz
Frawly #35158 üzenetére
Az ASCII-t kizárólag a jelszót alkotó karakterekre értettem.
A locale helye /etc/default/locale, de itt LANG="hu_HU.UTF-8" az állapot.
A Mate felületen nem az volt a gond, hogy a panelen nem volt applet, mert a beállításokban lehet(ne) állítani, csakhogy magyarra volt állítva, de használatban nem magyar karaktereket ad.:~$ locale
LANG=hu_HU.UTF-8
LANGUAGE=
LC_CTYPE="hu_HU.UTF-8"
LC_NUMERIC="hu_HU.UTF-8"
LC_TIME="hu_HU.UTF-8"
LC_COLLATE="hu_HU.UTF-8"
LC_MONETARY="hu_HU.UTF-8"
LC_MESSAGES="hu_HU.UTF-8"
LC_PAPER="hu_HU.UTF-8"
LC_NAME="hu_HU.UTF-8"
LC_ADDRESS="hu_HU.UTF-8"
LC_TELEPHONE="hu_HU.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="hu_HU.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="hu_HU.UTF-8"
LC_ALL=Egy szaros gui váltásnál ennek nem kellene változni, ahogy látszik is a beállításokban, hogy nem változott. Csak angol kiosztás van magyar helyett. Lehet, valami fasza kis bug.
Atvaltottam Mate-re, terminalban a locale ugyanezt adja.
-
Frawly
veterán
válasz
Formaster #35156 üzenetére
Látom már ajánlottak neked, de ha nem jönne be az, erről az oldalról tudsz alternatívák után nézni. Esetleg erre a listára is ránézhetsz.
Amúgy mire kell ez neked? Nekem utoljára a DOS korszakban kellett ilyen. Windows alatt már, ha pl. játékokba akartam belenyúlni, arra már a Cheat Engine-t használtam, ez egyfajta debugger, amiben profilokat is el lehet menteni, meg patchelni vele a binárist.
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #35155 üzenetére
Senki nem használ már ASCII-t. A locale gen-t rakjad UTF-8.HU_hu-ra. Akkor nem lesz baj terminálban sem semmilyen karakterrel. Ezt a /etc/locale.conf-ban kell megtenni, de lehet a Mate-ben is van grafikus beállítás a lokalizáció testreszabásához.
Illetve áll az a szabály, hogy Mate-et, Cinnamon-t, KDE-t lehetőleg olyan disztróról használj, ami ezeknek van dedikálva. Hacsak nem vagy nagyon haladó.
Ha nem tudsz kiosztást váltani, az lehet attól is, hogy fel kéne rakni a tálcaappletet hozzá, ez néha külön csomagban van, amit külön kell telepíteni. Most Mate-en nem vágom így hirtelen melyik kell, nagyon rég használtam Mate-et még Minten, akkor már alapból benne volt, nem kellett nekem semmit telepítenem hozzá.
-
Formaster
addikt
Tudtok valami jó editort akár win akár ubuntu alatt, amivel normálisan lehet binary filet szerkeszteni?
-
törölt tag
válasz
growler #35152 üzenetére
Köszi. Ha visszaváltok a Gnome-ra, azon tökéletesen működik. Ha kedvem lesz még kipróbálni, akkor megcsinálom.
(#35153) lev258
Igen, az alap Ubuntura raktam.Amúgy régóta (évek óta) csinálja azt is, hogy a belépéskor, belépve grafikus felületre, ott a jelszó megadásakor, a grafikus felületen a terminálemulátorban, illetve konzolon nem ugyanúgy kell előhozni bizonyos karaktereket. mert én nem az ASCII készletet használom, hanem „kissé” bonyolultabbat.
-
-
törölt tag
Hát, cuki ez az Ubuntu Mate. 18.04-re raktam, de a Mate felületen nem lehetett magyarra állítani a billentyűzetet. A beállításokban a magyaron volt, de a billentyűzetkiosztás nem lett magyar.
-
xtend
senior tag
Üdv ismét!
Mai napon csináltam egy update & upgrade-t elkezdte frissíteni magát a rendszer aztán a végén lett vmi hiba. Azóta minden indításnáll a Xubuntu (18.04) kiírja, hogy rendeszerhiba (vagy rendszerprogram hiba???) lépett fel, szeretném-e jelenteni igen vagy nem.
Hogyan lehetne kideríteni,hogy melyik összetevő a ludas? Köszi! -
Orgi
addikt
Értem, köszi a válaszokat, mivel nem akarok jelenleg újratelepítést végezni, akkor azt hiszem egyelőre jegelem ezt a témát, megkíméltetek egy anyázós hétvégétől :-)
-
gregory91
senior tag
A "GUI"-k közötti váltás macerásabb,sok tülerem és elszántság szükséges(pl.: másik GUI-ból származó csomag, "összeomlathatja" az új "GUI-t", a config fájlokról nem is beszélve),inkább egy kész rendszer telepítése ajánlott.Tesztelni(ahogy lentebb már szóba került) live-rendszeren.
-
Orgi
addikt
Sziasztok,
érdeklődésképpen kérdezném, hogy 18.04-et használok egy régebbi laptopon, ha jól értem laikusként, ennek Gnome a felhasználói felülete és vannak ettől kevesebb erőforrással is működő felületek, pl Xfce. Kipróbálnám ezt csak kíváncsiságból, szerintetek érdemes lehet, hasonló felület mint a Gnome? És miként megy ez, beírom az alkalmazásboltba hogy Xfce és letölti az összes szükséges csomagot, majd pedig loginnál kiválasztom és ennyi? Vagy inkább ne erőltessem és megborulhat az egész működő rendszer egy ilyen váltástól és tisztán kéne Xubuntut telepíteni? Köszi előre is!
-
lev258
veterán
válasz
floatr #35142 üzenetére
Mint írtam, az Intel-lel gond nélkül elvagy addig. Még játékra is jó, kisebb megszorításokkal. Csak a Mesa-t kell frissíteni.
Mentem bug report-ot olvasni.
A Grub-ot még módosítsd meg ezzel, kíváncsi vagyok rá: modprobe.blacklist=amdgpu (csak ezzel, a korábbiak nélkül).
Esetleg majd csatlakozhatsz te is a hibafeltáráshoz, ha van rá időd és kedved. -
floatr
veterán
Hát no... magamnak kerestem.
Felpakoltam a 4.20at, megdöglött az egész. Egyik kernellel sem indul el a gdm. Próbáltam pár recovery-t, de lópikula. Meh -
lev258
veterán
válasz
floatr #35132 üzenetére
A ki kavarodik mibe kérdéses. Simán lehet, hogy az AMD-sek által beküldött PCI listába csúszott hiba. Nehéz megmondani. Nálam nagyon hasonló gép van, kissé eltérő videókártyával (de az is HD8000-es sorozatú). És minden jó. Az amdgpu-t idővel alapértelmezetté teszik ezekhez a kártyákhoz is, de ahhoz frissebb kernel kell javításokkal.
Az biztos, hogy jelenleg nem a jó drivert használja a rendszered.
Ha egy próbát megér, indításnál a Grub-ba betehetnéd ezt: radeon.si_support=1 radeon.cik_support=1 amdgpu.si_support=0 amdgpu.cik_support=0
Kikapcsolásnál, újraindításnál elvész, így nem okoz gondot, ha nem sikerül. -
floatr
veterán
válasz
lev258 #35131 üzenetére
Némiképpen off berzenkedés, de lazán kapcsolódik. Az Edgy óta használom. Volt már gnome2, kde3, kde4, lxde, unity, és beleszagoltam pár alternatívába is, és valahogy nem látom azt a tendenciát, aminek örülni lehetne. Volt már, hogy én is beszálltam ebbe a nagy "oldjuk meg közösen" dologba, lelkesen jelentettem a hibákat, csak lelkesebb voltam, mint a fejlesztő maga.
Ezért is kicsit inkább bosszantó lenne, ha tényleg az van, amit mondasz, hogy ők maguk kavarodtak bele a saját rendszerükbe. Ez az állandó barkács-feeling úgy igazán elfáraszt. Nem mintha nem ezt érezném a windows esetében is az utóbbi években, ami mondjuk egy mini iroda üzemeltetésénél nem csupán fárasztó, de elkeserítő is egyben. -
lev258
veterán
válasz
floatr #35130 üzenetére
Akkor szerintem rossz módon azonosítja be.
A cuccod a HD8000-es sorozatra épül, ahhoz ennek a kernelnek a radeon drivert kellene használnia, nem az amdgpu-t. Talán rá tudjuk erőltetni, de ma már nem.
Ez a sok átnevezés a fejlesztőket is megzavarhatta. Szerintem várd ki a 18.04.2-t, ha azzal sem javul, akkor pakold fel a 5.0-s kernelt.
Senki sem mondta, hogy a Gnome-os Ubuntuhoz ragaszkodni kell. Ha nem tetszik, van még bőven választék. pl. az aláírásomban is látsz egyet
Jó éjt. -
floatr
veterán
válasz
lev258 #35129 üzenetére
Köszi
Nemtom, de eléggé el vagyok kenődve emiatt, mert ez a váltás gshellre is finoman szólva fapad a unity után. Az ok h van egy tiszta rendszerem, de szinte mindennel meggyűlik a bajom. Pedig elvileg LTS, és lassan egy éve foltozzák...Alap telepítés amúgy, meg szinte ugyanez működött normálisan 16.04 alatt.
szerk.: frissítettem a mesa cuccait, same shit
-
lev258
veterán
válasz
floatr #35128 üzenetére
Egyrészt használd a Padoka Mesa stable ppa-t, másrészt talán a kerneled frissítése is segíthet. Ha vársz még egy kicsit, hamarosan jön a 18.04.2 frissebb komponensekkel (vagy frissítheted a jelenlegit erre).
Te nyomtad át amdgpu-ra radeon-ról? Mert ebben a kernelben még biztos nem engedélyezték ehhez a kártyához. -
floatr
veterán
Sziasztok!
Nemrég telepítettem a 18.04-et, mivel a régi rendszerem darabokra hullott. Sajnálatos módon hibrid videokártyás laptopom van, ami 16.04-el működött, most viszont elég lehangoló teljesítményt nyújt. AMDGPU driverre kapcsolva még lassabb is, mint a csoffadt integrált GPU, és ez sajnos pl játékoknál is látható.
A korábbi rendszernél több nagyságrenddel jobb teljesítménye volt az AMD-nek. Ötlet...? A neten eddig nem sokat találtamA rendszer ilyen:
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Haswell-ULT Integrated Graphics Controller (rev 0b)
Subsystem: Toshiba America Info Systems Haswell-ULT Integrated Graphics Controller
Kernel driver in use: i915
Kernel modules: i915
--
09:00.0 Display controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Topaz XT [Radeon R7 M260/M265 / M340/M360 / M440/M445] (rev ff)
Kernel driver in use: amdgpu
Kernel modules: amdgpu
Ha GPU-t váltok:$ DRI_PRIME=1 glxinfo | grep "OpenGL renderer"
OpenGL renderer string: AMD Radeon R7 M260 (ICELAND / DRM 3.23.0 / 4.15.0-44-generic, LLVM 6.0.0)
$ DRI_PRIME=0 glxinfo | grep "OpenGL renderer"
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Haswell Mobile
Tehát elvileg kapcsolható az AMD GPU. Viszont sem a glxgears, sem más nem megy jobban:$ DRI_PRIME=0 glxgears
309 frames in 5.0 seconds = 61.698 FPS
$ DRI_PRIME=1 glxgears
303 frames in 5.0 seconds = 60.422 FPS
Illetve:$ DRI_PRIME=0 glmark2 --fullscreen
=======================================================
glmark2 2014.03+git20150611.fa71af2d
OpenGL Information
GL_VENDOR: Intel Open Source Technology Center
GL_RENDERER: Mesa DRI Intel(R) Haswell Mobile
GL_VERSION: 3.0 Mesa 18.0.5
[build] use-vbo=false: FPS: 599 FrameTime: 1.669 ms
[build] use-vbo=true: FPS: 597 FrameTime: 1.675 ms
[texture] texture-filter=nearest: FPS: 594 FrameTime: 1.684 ms
glmark2 Score: 596
$ DRI_PRIME=1 glmark2 --fullscreen
glmark2 2014.03+git20150611.fa71af2d
OpenGL Information
GL_VENDOR: X.Org
GL_RENDERER: AMD Radeon R7 M260 (ICELAND / DRM 3.23.0 / 4.15.0-44-generic, LLVM 6.0.0)
GL_VERSION: 3.0 Mesa 18.0.5
[build] use-vbo=false: FPS: 128 FrameTime: 7.812 ms
[build] use-vbo=true: FPS: 128 FrameTime: 7.812 ms
[texture] texture-filter=nearest: FPS: 129 FrameTime: 7.752 ms
glmark2 Score: 128
=======================================================és még:
$ dmesg | grep amdgpu
[ 2.277847] [drm] amdgpu kernel modesetting enabled.
[ 2.283455] amdgpu 0000:09:00.0: enabling device (0000 -> 0003)
[ 2.296609] amdgpu 0000:09:00.0: VRAM: 2048M 0x000000F400000000 - 0x000000F47FFFFFFF (2048M used)
[ 2.296611] amdgpu 0000:09:00.0: GTT: 256M 0x0000000000000000 - 0x000000000FFFFFFF
[ 2.296698] [drm] amdgpu: 2048M of VRAM memory ready
[ 2.296699] [drm] amdgpu: 3072M of GTT memory ready.
[ 2.297367] amdgpu 0000:09:00.0: amdgpu: using MSI.
[ 2.297393] [drm] amdgpu: irq initialized.
[ 2.297414] amdgpu: [powerplay] amdgpu: powerplay sw initialized
...
[ 1765.814997] amdgpu: [powerplay] can't get the mac of 5
[ 1765.816519] amdgpu: [powerplay] VBIOS did not find boot engine clock value in dependency table. Using Memory DPM level 0!
[ 1795.716603] amdgpu: [powerplay] VI should always have 2 performance levels
[ 1795.777238] amdgpu 0000:09:00.0: GPU pci config reset -
rum-cajsz
őstag
Nem tudom, hogy valaki használta-e, de most jelentették be HUP-on, hogy megszűnt az ftp.kfki.hu szerverén az ubuntu tükrözése. A debian egyelőre marad.
-
Formaster
addikt
válasz
lev258 #35119 üzenetére
Igazad van, duplán
a útvonalban elütöttem valamit és valóban kezdő vagyok. Ismerkedek a dolgokkal, de szeretnék szerver verzióval dolgozni.
Szóval kitöröltem az utolsó bekezdés, reset és ismét loopback. Ami érdekes, hogy lshw -C network paranccsal most már a network-ot alap esetben disabled-nek mutatja, de a logikai név továbbra is eth1.Nem kellett kitörölni, csak át kellett írni az utolsó bekezdésben mindent eht1-re.
-
lev258
veterán
válasz
Formaster #35118 üzenetére
Ha üres, valószínűleg rossz útvonalat adtál meg. És nyitott egy fájlt az általad megadott helyen.
Egyébként kíváncsiságból kérdem. Miért szerver verzió, amikor az eddigiek alapján még ismerkedned kellene a dolgok működésével? És ez utóbbiban nagy segítség tud lenni az asztali verzió. -
Formaster
addikt
válasz
lev258 #35115 üzenetére
Mielőtt megcsinálom a dhcp konfigot csak loopback él, utána így néz ki
eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 70:85:c2:4c:13:ee
inet addr:192.168.0.34 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::7285:c2ff:fe4c:13ee/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:61 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:62 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:8906 (8.9 KB) TX bytes:8739 (8.7 KB)
Interrupt:16 Memory:df200000-df220000
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:65536 Metric:1
RX packets:16 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:16 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1
RX bytes:1184 (1.1 KB) TX bytes:1184 (1.1 KB)
wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 9c:da:3e:01:ed:07
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B) -
lev258
veterán
válasz
Formaster #35114 üzenetére
Na most normál esetben friss telepítésnél az alsó rész nem szokott ott lenni. Nem tudom, neked is hogy került oda.
Én a helyedben törölném az egészet primary network interface-től lefelé. Még azon gondolkodok, lehet-e köze ahhoz, hogy szerveren nincs network-manager. És esetleg ezért kerülne be. De akkor sem eth0 már egy jó ideje.
ifconfig mit mond pontosan? -
Formaster
addikt
válasz
lev258 #35113 üzenetére
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# The primary network interface
auto eth0
iface eth0 inet dhcpNem tudom merre tovább akkor. Legfrissebb 18.04LTS
-
Formaster
addikt
Lenne mégegy gondom, átraktam a merevlemezt másik konfigba, de minden indítás után újra kell konfigurálni a dchp-t a kövi parancsal.
sudo dhclient -r; sudo dhclient
Hogyan tudnám mentetni vele, hogy ne kelljen reset után ezzel szórakozni?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Építő/felújító topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED monitor topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Milyen videókártyát?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Elektromos cigaretta 🔞
- További aktív témák...
- Humble megmaradt kulcsok Frissítve 06.05
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R 5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Corsair 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest