Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 2 – Főzés: szabályok, vagy szabadság?
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 3 – Paradicsomos káposzta (amit amúgy utálok)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Rap, Hip-hop 90'
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
pinnacle #35497 üzenetére
Másodszor is leírom: nem jó ötlet Live-ot perzisztens módban használni. A Live perziszencia csak egy utólagos hackelése a Live módnak, és fura hibákhoz tud vezetni. Ha Linuxot akarsz használni, és azt akarod, hogy rendesen működjön, akkor telepítsd fel. Az is jó, ha pendrive-ról pendrive-re telepíted, de akkor nem ilyen LiLi meg egyébbel, hanem mondjuk két pendrive-val, az egyikről bootolsz normál (nem perzisztens) Live rendszerrel, ott elindítod a telepítőt, és telepíted a rendszert a másik pendrive-re, mintha HDD-re telepítenéd.
Azt meg az SSD-s topikban is szoktam ajánlani, hogy ha valaki SATA SSD-t vesz, akkor ne a régi Windows-telepítést klónozza rá, hanem telepítse újra, mindenképpen telepítés előtt meggyőződve, hogy AHCI módban legyen. De valami miatt nem szokták ezt megfogadni, nem szeretnek újratelepíteni, és inkább szívnak egy régi, lassú, teleszemetelt rendszerrel, meg kínlódnak a hibás klónozással, rossz partícióeltolással, és nem értik miért lassú. Közben meg a Windows telepítése SSD-re elég gyors. Nem szabad rá sajnálni az időt, sem a telepítésre, sem az új belakásra, mindenképp megéri. Nem szabad túlzottan ragaszkodni egy régi telepítéshez, csak azért, mert be van lakva. Majd belakódik az új telepítés is.
-
válasz
pinnacle #35497 üzenetére
Amúgy csinálhattad volna azt is a képernyőmentéssel - jut eszembe - hogy ráteszed egy kombinációra a megfelelő parancsot (pl. a Gnome képernyőmentője paraméterezhető), és akkor azt csinálja, amit akarsz.
A perzisztens cucc az sehogy nem teljes értékű, nekem sem volt az. Ha rendesen használható pendrive-os Linuxot akarsz, akkor rendes telepítés kell a drive-ra. A Live az vészrendszernek, alkalmi használatra jó.
-
pinnacle
nagyúr
Köszi hcl, Frawly! Újratelepítettem a Win-t, most nagyon gyors lett (kíváncsi vagyok meddig tart majd), lehet a Live Linuxot is hozza.
Perzisztens módban használtam a Live-ot, szerintem nagyon jó ötlet, hogy a beállítások, jelszavak megmaradnak. Most láttam, hogy az Universal USB Installer is tudja, lehet azzal jobban működik, mint a LiLi-vel.
Idő beállítás, lev258 linkjével, jó lett.
Windowson a ShareX-et használom képernyőlopásra. Nagyon jó, egyből feltölti, linket vágólapra teszi. Linuxon voltam gondban.
-
Victoryus
addikt
Azt honnan lehet tudni, hogy bizonyos filmeket mi a bánatért nem játszik le minidlna-n keresztül a tv? Ha simán pendrive-on van akkor meg igen? Most úgy tűnik, hogy az mkv-t viszi, az avi-t meg nem, attól függetlenül, hogy mindkettő dvdrip, xvid x264-nek van írva. Hihetetlen, hogy mindig van valami nyűgje,mikor azt hinné az ember, hogy végre minden működik. Xubuntu 18.04.
-
Frawly
veterán
válasz
pinnacle #35455 üzenetére
UTC-t ne állíts be! A rendes időzónát állítsd be, ahol élsz, ha ez Magyarország, akkor Europe/Budapest vagy GMT+1 órára, nem tudom milyen néven fut ez most Ubiban. Nálam ez most Angliában Europe/London avagy GMT+0 óra, de ha be van nyomva a DST (átállás automatikusan téli/nyári időzónára), akkor nyáron BST, ami GMT+1.
Linux is tud képernyőképet lőni, általában PrnScr gomb, disztrótól függ, hogy ez hogy reagálódik le. Vagdosni nem kell semmit, lehet csak az adott alkalmazás ablakáról csinálni a screenshotot.
Már Windows alatt is van rendes Képmetsző, meg Alt+PrnScr-n lehetőség, amivel lehet rendesen adott alkalmazásról is normális PNG-s képernyőképet csinálni, csak a hozzá nem értő felhasználók szokták PrnScr-nel betenni MS Paintba a fullscreen felvételt, ahol utólag megvágják, és jpg-be szétbarmolva mentik el. Persze ennek is örülni kell, mert sokan telefonnal fotózzák le a monitort, sőt, még olyan is van, aki kinyomtatja, és a kinyomtatott képernyőképet fotózza a telefonjával
-
Frawly
veterán
válasz
gyulank #35481 üzenetére
Erre többféle mód van. Vannak Firefoxhoz screenshot addonok. Vagy az Ubuntun a PrnScr-n gombra elő kéne jönnie egy képernyőképkészítő proginak, vagy ha nem, tényleg csak villanás van, akkor a ~/Pictures mappában lesznek ott a képek.
Esetleg ha GIMP-et emlegetsz, akkor abban is van ilyen funkció, File menü, Create menüpont, Screenshot almenü, Delay-re beállítasz 5 mp-et, átváltasz a teljes képernyős böngészőre, és csinálni fog neked képernyőmentést.
-
Frawly
veterán
válasz
pinnacle #35465 üzenetére
Úgy jó lesz, pendrive-ról pendrive-ra telepítve. Akkor csak a kifejezéseket használtad rosszul, a perzisztens mód azt jelenti, hogy valami Live módban van használva, de mégis elmenti a rendszer a változásokat egy perzisztens területre, ahonnan következő bootkor betölti őket.
De ha pendrive-ról pendrive-ra telepíted, akkor az nem perzisztens mód, hanem normál telepítés. A Linuxnak mindegy hová telepíted, HDD-re, SSD-re, USB-s meghajtóra, települ és bootol mindenfélre meghajtóra/meghajtóról, nincs az, mint Windowsnál, hogy USB-ről nem bootol, hacsak nem Win To Go változatról van szó.
-
-
pinnacle
nagyúr
Jó nekem ez a Mate.
Kíváncsi vagyok újratelepítés után is jobb lesz-e a Windowsnál. Oldal görgetésnél, videóknál, mintha vízszintesen töredezne a kép. Szerintem ilyen nem volt az Ubuntunál. Ez is valami driver hiány lehet, ami ne tud Live-on települni? Firefox jelezte, hogy frissíteni kellene, de nem talált újabbat, pedig 65.02 a legújabb.
-
gyulank
addikt
válasz
lev258 #35484 üzenetére
Most nem stúdióm van, hanem Ubuntu 18.04, és Firefoxban teljes képernyős módban akartam csinálni. És azon amiről képet akartam, nem jön ki semmi se a jobb gombra. De chrome-ban működött a PS. Azért ha nálam nem működik firefox teljes képernyős módjában, szerintem másnál sem. Vagy valamiért a firefox azt nem tudja, és azért nem jön ki menü sem a jobb gombra?
-
gyulank
addikt
válasz
s1999xx #35482 üzenetére
A PS gomb lenyomásakor felvillan, de nincs sehol, annyira, hogy a Gimp se találja a vágólapon, meg beilleszteni se lehet. De a kombinációktól sem változott semmi. De lehetőleg egymásután többet is akarok, nem kínlódni megnyitással beillesztéssel, elmentéssel egyenként.
-
gyulank
addikt
Képernyőképet hogy lehetne egyszerűen készíteni teljesképernyős weboldalról? Szóval egyszerűnek tartom mondjuk, hogy benyomok egy gombot, és el is menti úgy hogy átneveznem sem kell. Bonyolult, hogy elindítok valamit, azon beállítok egy késleltetést, aztán megkeresem amit akarok, aztán teljes képernyőre megyek, aztán várok, és ha elég időm volt, akkor még utána elmentem a képet valamilyen néven.
-
growler
őstag
válasz
halhatatlan #35474 üzenetére
sudo apt update
Ennél elfogadja a jelszót - lefut rendesen ?
Ha nem: mi a kimenete az:
ls -la
parancsnak ? Látsz benne "root root"-ot ? És mi(k)hez kapcsolódóan ? -
válasz
s1999xx #35475 üzenetére
Tényleg nem tudom, nem is szoktam ilyen külső forrásos programokat használni, ha mégis kéne, Cinnamonon az adott appimage(ha olyan formában van) ikonján jobb gomb és ott van olyan opció, hogy futtathatóvá tétel.
#35474) halhatatlan
Próbáld meg ezt a jobb gombos módszert, van-e olyan opció, hogy futtathatóvá tétel, mert a képen ki is írja, hogy nem futtatható a program.
Az érthetetlen, hogy olyan jelszót kér, amit nem is adtál meg a rendszernek. -
válasz
halhatatlan #35471 üzenetére
Még a részletek gombra kattintva kéne, mit ír ki. Egyébként attól, hogy root jelszót ír ki, még a saját felhasználóként megadott jelszavadnak kéne ott működnie.
Sajnos nem ismerem a KDE hasonló műveleteit, hogy mit jelent az a /bin/env-ből való indítás, de valaki biztosan használ Kubuntut/KDE-t és megmondja.
-
-
válasz
halhatatlan #35469 üzenetére
Szerintem ezt senki nem tudja jelen pillanatban.
Kicsit részletesebben írd le a problémát, honnan, milyen módon raktad fel, hogyan futtattad, de legfőképpen milyen módon akarod uninstallálni!?
Mit ír ki pontosan, kép, terminal kimenet, bármi..... -
válasz
halhatatlan #35467 üzenetére
Szia! Az is Ubuntu KDE felülettel, itt kérdezhetsz vagy a Kezdőben.
-
halhatatlan
aktív tag
Sziasztok! Kubuntunak van sajat foruma,vagy lehet itt is kerdezni?
Koszi -
-
pinnacle
nagyúr
válasz
Frawly #35461 üzenetére
Pendrivera telepíteném nem Live-ra, hanem "állandóra". Egyébként ez csak annyi, hogy lehúzok minden meghajtót, és a Live-ról telepítem, egy másik Pendrive-ot kijelölve?
Ha ezután újraindításnál a pendriveról indítom a "rendes" Linuxot, ugye nem fog beleírni a Windowsba? -
cigam
titán
válasz
lev258 #35456 üzenetére
A GMT teljesen másra vonatkozik.
Tuti? Az rendben van, hogy máshonnan származtatják, de időzóna tekintetében - és itt most erről van szó - ugyanazt jelenti."A Föld időzónáit az UTC-hez viszonyítva állapítják meg és mivel a greenwichi középidőt váltotta, az az időzóna maradt a viszonyítási pont."
-
Frawly
veterán
válasz
pinnacle #35440 üzenetére
Az rtlmost-ot nem tudom kipróbálni, ilyen szutyokért nem regelek. De kipróbáltam a másik oldalt, ott a cikkben nekem mind a két videó simán elindul.
A Mint-en is van Live mód, amit speciális kiíróprogival elvileg fel lehet írni perzisztens módban is. De nem ajánlom, lehet az anomáliákat nálad az okozza, hogy Live módban használod. Linuxot fel kell telepíteni rendesen a gépre, ha Ubuntu, ha Mint. A Live mód csak arra való, hogy megnézd hogy megy a gépeden, viszi-e a hardvereket, tetszik-e a felülete, ilyesmi. Ha bejön, akkor telepíteni kell, hogy rendesen működjön.
Mintből azt töltsd, amelyik tetszik, bármelyik jó. A fő kiadás a Cinnamon, de ha az nem tetszik, vagy túl lassan futna a gépen, akkor kipróbálod a többit. 64 bites verzió legyen mindenképpen.
-
pinnacle
nagyúr
Újraindítás után megint 1 órával kevesebb volt, Winben beállítottam, azóta jó.
-
lev258
veterán
válasz
pinnacle #35455 üzenetére
A GMT teljesen másra vonatkozik.
A probléma gyökere az, hogy az UTC univerzális idő, amit persze korrigálni kell időzónákkal, míg a lokális időzónánként mást mutat alapból, nincs valamiféle közös pont, viszonyítási alap.
Azért tud beállni később, mert időnként szinkronizál interneten keresztül. Ettől még nem javul meg, minden indításnál újrakezdődik. -
pinnacle
nagyúr
válasz
lev258 #35454 üzenetére
UTC-t hol lehet beállítani? Nekem GMT-t van mindenhol. Egyébként lehet, hogy megjavult. Valahogy megjelent Set a Budapest mellett, rákkattintva lett ez a házikó, és úgy néz ki ez pontos. Sorry, Linux alól nem tudom vágni a képet.
Bios-t sem változtatta meg, betöltés után egy ideig 1 órával többet mutat, de utána beáll.
-
pinnacle
nagyúr
válasz
s1999xx #35450 üzenetére
Köszi mindenkinek! Majd inkább a kezdő topikban kérdezek.
Ez a Live Linux elállítja a Biosban az órát. Windows újraindítás után jó, Linuxból -1 óra. Pedig beállítottam, de újraindítás után fent a pontos idő, alul meg eggyel kevesebb. Mindegy ez legyen a legnagyobb probléma.
-
A rendszert hordozd, ne a gépet!
Régi írás, de érdemes elolvasni, kiindulásnak is jó, ha live/perzisztens pent akar valaki!
Mit lehet egy perzisztens Live rendszerben és mit nem? 2. oldal
-
lev258
veterán
válasz
pinnacle #35449 üzenetére
A gond általában abból adódik, hogy Linux alatt UTC-t használ a rendszer, míg Windows alatt a lokális idő az alapértelmezett. Ezért szoktak elcsúszások lenni. Valamelyik rendszeren át kell állítani a másikra. Neten van róla egy rakás leírás. Én az UTC-t javaslom mindenhol, az általánosabb. A lokális idő igazából egy Windows maradvány, ami az internet egészét tekintve kisebbséget képvisel (és nem preferálják).
-
válasz
s1999xx #35447 üzenetére
A linuxmint-19-mate-64bit-v2 egy Mint verzió. Most nem Ubit telepített, hanem ezt, és ebben valamiért alapból benne volt az a csomag, ami az Ubuntuban nem (vagy jól volt beállítva).
A perzisztens mód a Debian származékokon szokásos, amennyire tudom.A pendrive- ot tényleg gyilkolja, ha arról fut egy OS, de a perzisztens mód azért kevésbé. (Az nem jár folyamatos írással, tehát futás közben nem írogatja folyton).
Meg azért gyilkolás : nekem most egy kínai 16GB-os penen van egy Debian Testing (4-5GB). Szépen megy. Korábban azon a pendrive-on Openwrt volt, swappel, adatoknak való partícióval, ahogy kell, arról ment a home szerver (TP-Link router) vagy 1-1,5 évig. Semmi baja.
Meg azért ezek a pendrive-os lehetőségek inkább alkalmi használatra lettek kitalálva.
-
-
pinnacle
nagyúr
válasz
lev258 #35441 üzenetére
Köszi lev258, hcl! Úgy néz ki, hogy a linuxmint-19-mate-64bit-v2-vel minden működik.
Csak ezt a kodeket telepítette magától. Korábban problémás Youtube is 1080p-n indul alapból, nekem az első videó Facebooknak látszódik, azt is lejátszotta. LiLi reklamált az elején, lehet ezért nem futottak le a frissítések. Mondjuk én nem is indítottam, lehet ez automatikus. Szerintem nagyon jó ötlet ez a perzisztencia, másnak nincs ilyen telepítője? Persze lehet sok gond van vele azért. Már késő van, valószínűleg azért nem találom, hol van az állandó telepítés leírása? Február elejéig néztem vissza.
Mindkettő Live Linux után az idő 1 órával korábbra áll a Windows. Ez mitől lehet, Linixon is helyi időt állítottam be.
-
Victoryus
addikt
Már csak egy gondom van, hogy csak az ssd-ről hajlandó lejátszani, pendrive-ról vagy usb merevlemezről viszont permission denied hibát ad. A pendriveot direkt a Xubuntun formáztam meg ext4-re.
Ha rámegyek bármelyik mappára/fájlra mindegyiknél t620 a tulaj és a csoport is, írási olvasási futtatási joggal.
A minidlna felhasználó meg már tagja a t620-nak. -
válasz
pinnacle #35434 üzenetére
Az a baj, hogy a Live rendszer nem egészen úgy tárol, mint a telepített. Pl. lehet rá csomagokat telepíteni, aztán lehet, hogy a következő bootnál már nincs ott.
A Nvidia driver pl. saját kis driveres alkalmazásból (vagy a frissítéskezelőből) megy fel (verziónként és ablakkezelőnként is változik néha), nem úgy, hogy letöltöd és felteszed. Az általában nem lesz jó.
Asszony pendrive-os Debianjára, amivel online TV szappanoperákat néz, asszem tettem pedig flasht. De azon helyből ment (előtte is) a FullHD Youtube, Intel Core i beépített VGA-val. (Lenovo T420, 430) -
Victoryus
addikt
Frissül a tv, közben Win10-es laptopról VLC-ből megpróbáltam megnyitni a Xubuntus gép mappáit, de a VLC nem lát a mappákban semmilyen fájlt.
Ha a Win10-es gépen simán a fájlkezelőben (+total commanderben mert csatoltam betűjellel) tallózok a Xubuntus gépen, akkor ott viszont látszanak a fájlok is, akár a filmek, akár a zenék, és a VLC le is tudja játszani a filmeket, zenéket stb. ssd-ről is meg a csatolt usb-s merevlemezről is.
szerk:
Kész a tv, de még mindig nem jó, leáll network errorral. No de van totál visszaállítás gyári állapotba... ám legyen. És csoda történt: végig lejátssza a zenéket
Egyelőre minden ok, véééégre működik! Köszönöm a segítséged!! -
pinnacle
nagyúr
válasz
lev258 #35437 üzenetére
Erre nem is gondoltam, hogy az Intel VGA ment. Hol tudom ellenőrizni melyiket használja?
Frawly Köszi! Akkor kipróbálom a Mintet. Innen bármelyik mehet, vagy van ajánlott? Live, perzisztens mód gondolom ezzel sem probléma. Utóbbi azért kell, hogy a Firefox jelszavaim, könyvjelzőim megmaradjanak.
Innen a Facebook videó nem indult el, RTL videó sem indult el. Egyébként mivel tudom ellenőrizni, hogy a megfelelő dekóder fent van-e? Van valami tesztoldal? Ezzel a H264 (szerintem ez magától települt), Flash, OpenGL-el igazából gond nélkül kellene működni mindennek?
-
Victoryus
addikt
Köszönöm, hogy próbálsz segíteni, de sajnos nem sikerült, bár most egyszer 14 másodpercig eljutott, mire megint Network errort írt volna. A log fájlban most már nincs semmilyen hiba, nem panaszkodik semmire.
Most frissítem a tv-t, hátha, láttam más is panaszkodott arra, hogy a Thomson 43UC6306 nem igazán kezelte normálisan a dlna-t. -
-
lev258
veterán
válasz
pinnacle #35436 üzenetére
Csak felületesen követtem a dolgaidat, de nekem nincs bajom az online videókkal. A flash-t meg már száműztem egy ideje. És nem telepítgettem extra dolgokat.
Jó lenne tudni, hogy alapból nálad melyik videókártya működik. Mert az Nvidia-hoz mindenképpen kell a zárt driver. -
pinnacle
nagyúr
válasz
lev258 #35435 üzenetére
Köszi! Firefoxhoz mit kellene telepíteni az online videók lejátszásához?
Egyébként nincs olyan Linux, amiben ezek az alapdolgok eleve benne vannak? Régebben valamelyik Linux fórumban (csak most nem találom), adtak olyan képfájlt, ami általános használatra jó volt. Szerintem akkor valaki a sajátját töltöttem fel nekem. Ilyen "kiegészített" Linuxoknak nincs valami gyűjtőoldala? -
pinnacle
nagyúr
Köszi! Nem találom, csak meg akartam mutatni, hogy mik jelentek meg a frissítésnél. Akkor az Nvidiát se rakjam fel, vagy az magától települ?
Mondjuk semmiből nem tart, újra telepíteni a pendrivera. Flash már működik, ezt a ubuntu-restricted-extras nem lehet Live Linuxra felrakni? Lehet azzal már minden videó menne. -
válasz
pinnacle #35432 üzenetére
Vlc : wtf. Nyiss egy terminált, majd oda írd be, hogy vlc, megmondja, mi baja.
A frissítés valószínűleg nem kellett volna, mert nem tudta (valamiért) legenerálni az Grub konfigot (vagy rosszul tette, és nem jó helyről akarja indítani az OS-t). A driverhez ugyanis új kernelt kellett feltennie, dkms, stb., az pedig már azzal jár, hogy módosul a Grub. Megpróbálhatod elindítani az előző kernellel (itt a "Recovery mode").
A képernyőképek valószínűleg a /home -ban a könyvtáradba , vagy a /root könyvtárba mentődtek (ezekben is a "Képek" mappába) de hogy azt windóz alatt hogyan mountolod fel, nem tudom. Ugyanis egy Live cucc nem is hasonlít egy rendes Linux telepítéshez, így a perzisztesen tárolt cuccok egy file-ban vannak. Valahogy így
Nem biztos, hogy jó ötlet ez a Live erre az esetre. Lehet normál telepítést is pendrive-ra, pár napja volt tágyalva.
-
pinnacle
nagyúr
válasz
Frawly #35427 üzenetére
Hozzászólásban írtam, hogy sikerült telepíteni. Ez az Ububtu oldala.
hcl, VLC települt, ikont is kirakta, de nem lehet megnyitni. Próbáltam, hogy a gyári lejátszó, tudja az mts felvételemet vagy az mkv-t. Előbbire ezt írta, de nem talált semmit. MKV-ra ezt jelezte.
Ahogy látom van pár teendő, nekem valószínűleg a 4. pontban jelzett, ubuntu-restricted-extras kellene. Ezt már korábban is láttam, próbáltam telepíteni, de nem ment. Szoftver frissítés menüben, most több pontot láttam, a 750Ti drivere is megjelent, de újraindítás után ez fogadott.
Pendrive-on hol vannak a képernyőfotók?Egy kicsit pihenek, majd újrakezdem.
-
cigam
titán
-
-
Victoryus
addikt
Csak a plusz felhasználóimat töröltem. Alapból minden mappa tulajdonosa a t620 nevű felhasználó, és a t620 csoport. Most direkt csak az ssd-n garázdálkodok, nem is csatolt hdd-n.
Megosztottam például a /home/t620/Pictures mappát, mint képek megosztás, látja a tv a benne levő képeket, meg is nyitja őket.
Megosztottam a /home/t620/Music mappát mint zene, látja a zenéket, de ugyanúgy Network errort ír, és leáll 2-3 másodperc után a lejátszás, mint tegnap.
Amit még próbáltam: t620-at megadni felhasználónak a minidlna.conf-ban, akkor egyáltalán nem látja a gépet a tv. sudo service minidlna status akkor is aktívnak írja egyébként.
Plusz felvettem a minidlna felhasználót a t620-as csoportba, de zenét így sem játszik, csak ugyanúgy elkezdi...majd Network error és ennyi.
Tűzfal nincs bekapcsolva.
Lehet, hogy tényleg a tv lesz a hunyó... A plex-szel is sok baja volt. Még nem frissítettem rajta firmware-t majd hétvégén, hátha. Másik eszközzel nem próbáltam. -
cigam
titán
válasz
Victoryus #35414 üzenetére
többit töröltem De ugye csak azokat amiket kísérletképpen te hozál létre?!
Több alkalommal leírtam, hogy a minidlna daemon a minidlna user nevében fut. Hogy jön ide a root felhasználó? Nem bántásból, de amíg nem látod át ezeket a dolgokat, nem a linux a hunyó. Még akkor is, ha a te szemszögedből ez másképp néz ki. Ha a plex is mindenki másnál több perces késéssel mutatná a feliratot, akkor
- nem használnák ennyien
- a készítői már régen nekifogtak volna megkeresni a hibát, és orvosolnák azt.A TV-n kívül nincs más lejátszó a környéken (asztali PC, laptop, tablet,...) azok sem látják a minidlana megosztásait? Ott is megakad a hang vagy csak a TV-n?
Most a konfigurációs fájlban "video"-nak beállított könyvtár jogosultságai hogy néznek ki?
-
Frawly
veterán
válasz
pinnacle #35418 üzenetére
Így Linuxra Flasht nem telepítünk, nem az Adobe weboldaláról kell, ahogy Windowson. A csomagkezelőt, szoftverközpontot vagy mi a ráknak hívják, azt szedd elő, abban telepítsed a hivatalos tárolókból az adobe flash csomagot. Majd újraindítod a böngészőt.
De felesleges, nálam már jó 2 éve nincs fent a gépen Flash. Minden oldal lejátszik minden videót, minden létező felbontásban.
Ha annyira nem boldogulsz, és addig kell a Flash, akkor tegyél fel Chrome-ot, abban alapból benne van a Pepperflash, vagy szintén csomagkezelőből chromium és pepperflash csomagokat.
-
pinnacle
nagyúr
Köszönöm a segítségetek! Open GL-t bekapcsoltam, h264ify-t telepítettem, de utána nem tudta lejátszani, a Youtube videókat. Ha be van kapcsolva ezt mutatja. Kikapcsolva a jobb oldali 2 aktiválódik. Töröltem, Youtube megy, lehet a csökkentett felbontás a feltöltők hibája, mert minden más, akár 4K-ban is mehetne.
H.264-et kellene aktiválni valahogy. Az elfelejtettem írni, hogy 750Ti VGA van. Gondolom azzal nincs driver gond, mert akkor a Youtube 1080p sem menne. Egyébként nagyon gyors a rendszer. Én még nem láttam ilyet, hogy azonnal betöltenek a weboldalak, Youtube is nagyon gyorsan tölt be. Azt mondták, Windowsról is hasonlónak kellene lenni, Samsung 850EVO 1TB SSD van, de szörnyen akad. Mondjuk szerintem az elején sem volt ilyen gyors, mint ez a Live Linux. pl. az Index betöltése (amíg az a 2 kis kék pont villog felül) Windowson 9mp, Linuxon szinte azonnal, 1-2mp. Ez lenne a legkevesebb, de az egész gép áll. Sajnos úgy néz ki, hogy csak újratelepítéssel derül ki, hogy SSD vagy Windows hiba van. -
-
-
pinnacle
nagyúr
Köszi! Ezt írta ki, sikerült is telepíteni. Online videók lejátszásához, mit kellene még telepíteni, illetve arra van ötleted, hogy egyes Youtube videók miért nem mennek teljes felbontáson?
-
Frawly
veterán
Ennek a gépnek pedig tudnia kéne a GPT-s UEFI bootot USB-ről is. Próbáljatok egy Windows 10 telepítőt kiírni Rufus-szal, azt bebootolja-e, vagy ha azt nem, akkor Microsoft Media Creation Tool-lal, vagy a Windows USB/DVD Download Tool-lal kiírva a Win10 telepítőjét. Ha így sem bootol, akkor még a Secure Boot-ot lenne érdemes letiltani, úgy próbálkozni és/vagy egy BIOS frissítést meg lehet próbálni, ha így sem megy, akkor a Dell supportnak írni, jelezve, hogy mi mindent próbáltatok meg és nem megy.
Hidd el, a módszer jó, amit írtam, te futottál bele valami bugba azzal a géppel. Nyilván nagyon régi gépek (most nem erről a Dellről van szó) csak BIOS MBR bootot tudnak, azoknál ez a FAT32-ős módszer nem működik, azokhoz kell a WoeUSB és társai.
Egyébként a MS, ha már ennyire opensource friendlynek állítja be magát, hogy már WSL, meg MS SQL server for Linux és stb.-t erőltet, akkor csinálhatna .iso kiíró toolt Linuxra, hogy ha valaki linuxos gépről akar ilyet kiírni, akkor tudjon magának Windowst telepíteni. Vagy az iso-t csinálhatnák meg UEFI/Legacy hibridre, hogy csak egy sima iso-t kelljen kiírni dd-vel, és az bootoljon minden gépen, ne kelljen speciális szoftver a kiírásához.
-
Victoryus
addikt
A plex win10-en se ment normálisan. A feliratokkal nem boldogul. Laptopon mind tökéletesen időzített volt, de plexen perces csúszások lettek. Vlc streamet meg nem játszotta le a tv. A tv is lehet a probléma forrása, majd frissítem a firmwaret hátha az újabb jobb.
Van 2 felhasználom a t620, meg a minidlna, többit töröltem. Szerintem megint nem én vagyok a béna, hanem a linux, mint párszor már bebizonyosodott. Most őszintén, a root felhasználómmal miért nem megy? Az összes cucc hozzá van adva a hdd-n.
Csak addig kéne minidlna, amíg nem érkezik meg a dp-hdmi konverter, aztán nem szengedek ezzel tovább. -
AzŐsgén2
tag
Üdv!
Remélem jó helyre irok... egy kis segitség kéne.
Egy régi, és gyenge notira szeretnék xubuntut telepiteni, de ennek a szarnak nincs saját dvd meghajtója. A lemezképfájlt már letöltöttem, és olyan progit keresek (ha van), amivel pendrájvra tudok valamiféle telepitőt csinálni az iso-ból, aztán arról feltelepiteni a noti vinyójára a rendszert, hogy utána onnan bootoljon. Most csak ezért nem vennék külső dvd meghajtót.
Az iso egy win10-es gépen van, ezen kéne megcsinálnom a telepitőt.
Tudtok ilyen progit? Vagy esetleg valami más megoldást? -
válasz
pinnacle #35410 üzenetére
cat /etc/apt/sources.list
Benne van a partner tároló? Mert ha nincs, akkor azért nem találja a csomagot.
Nekem amúgy flashplugin-installer az egyetlen csomag, ami fent van...Lehet, hogy jobb lenne, ha nem perzisztens módban tennéd, hanem rendes telepítésként a pendrive-ra (csak az macerásabb).
-
cigam
titán
válasz
Victoryus #35408 üzenetére
Több felhasználóval is néztem
Nem a mappán kell eltekerni a jogosultságot, tulajdonost, hanem a minidlna user-t kell hozzáadni ahhoz a csoporthoz.
Amúgy át kéne gondolnod ezt alapos(abb)an. Miért adsz mindenkit a root csoporthoz?! Mert azzal működik rossz válasz. Át kéne tanulmányoznod a jogosultságokat, meg a tulajdonlást, hogy ki kivel mikor.
Mit lenne ha elengednéd a minidlna-t(ez még nem megy neked), és feltennéd a plex-et? Bár ott is belefuthatsz jogosultsági problémákba, de egy GUI(WEB-es) felületen tudod állítgatni.
-
pinnacle
nagyúr
Sziasztok! Ubuntu 18.04 LTS-t, LiLi-vel, Perzisztens módban telepítettem pendrive-ra. Adobe Flash-t tudok erre telepíteni? Leírás alapján próbáltam, de nem sikerült. Perzisztens mód működik, beállításaim megmaradnak, 140MB-os frissítés is települt.
Yotube-on egyes 1080p-s videók, csak csökkentett felbontásban érhetők el. Erre van valami megoldás, hogy teljes felbontásban lássam?
-
Victoryus
addikt
válasz
Victoryus #35408 üzenetére
Közben letelt a szerkesztési idő:
Korán örültem: kb 5-10mp -et játszik csak le a zenéből is, majd azt írja a tv, hogy network error és kilép a lejátszásból. Háááát, nem egyszerű. A digis routeren van lan kábelen a tv is meg a Xubuntus masina is, sávszélességgel bírnia kéne. A tv amúgy is csak 100 mbites hálókártyával rendelkezik. Ez az egész mp3 fájl meg kb 3MB, szóval mennie kéne. -
Victoryus
addikt
Nem megy. Több felhasználóval is néztem: van a t620 nevű. Ő is a root csoport tagja, a Xubuntu telepítéskor hoztam létre. A transmission/done mappa a root csoporté:
De van egy media nevű felhasználóm is, aki szintén a root csoport tagja, azzal is próbáltam ,semmi.
Van egy másik megosztásom, ami a Xubuntu saját music mappája lenne. ( /home/t620/Music) Erre nem ír hibát, de a tv semmilyen eszközt nem lát most a benne levő pendriveon kívül... A szoftver boltos minidlna-t látta, csak az meg nem működött. De azt töröltem is.
Már újraindítottam a Xubuntut is meg a tv-t is párszor, de továbbra sem lát semmit.szerk: ha csak az audio mappát hagyom meg, akkor ok, látja a tv. Gondolom ha elhasal az egyik mappán, akkor nem is fut utána.
-
cigam
titán
válasz
Victoryus #35406 üzenetére
"Előfordulhat, hogy a minidlna felhasználó (alap esetben létrehoz egy minidlna felhasználót, és annak a nevében fut a szolgáltatás) nem fér hozzá a média könyvtárhoz. Ekkor hozzá kell adni a könyvtár tulajdonos csoporthoz a minidlna felhasználót-t. Ha a hálózati fájl szerver fejezetben leírtak szerint beállítottuk, hogy a megosztani kívánt könyvtár az users csoporthoz tartozik, akkor ezt a
sudo usermod -a -G users minidlna
parancs kiadásával tudod megtenni."Forrás: a Rasbian cikkem
-
Victoryus
addikt
-
cigam
titán
válasz
Victoryus #35401 üzenetére
Milyen rendszer(melyik, és hanyas ubuntu)?
Próbaképpen egy másik systemd-t használó linuxon telepítettem, de ott egyből létrejött a az /etc/minidlna.confTe hogyan (honnan) telepítetted?
-
Victoryus
addikt
Köszönöm!
#ubyegon2: szintén köszönöm, nagyon hasznos leírás!
Hwinfo-val nézegettem, usb3-at ír, meg felismerte a lemezt is. Hát, az is lehet, hogy ilyen gyenge ez a kis AMD proci, de többet vártam tőle. Valahol volt róla sebesség teszt, csak nem találom, és nem is könyvjelzőztem le. Ott többet írtak, úgy emlékszem. Egyelőre örülök, hogy a samba meg a transmission megy szépen.Még a minidlna-t próbálom beüzemelni, de nem találok hozzá aktuális leírást. Nincs is /etc/minidlna mappa nem hogy abban conf fájl. /etc/minidlna.conf sincs. Pedig sikeresen települt.Üzemel is, a tv látja a gépet, csak semmilyen tartalom nincs egyik mappában sem. A filmek a csatolt merevlemezen vannak egyébként is.
Az alkalmazások között nem jelenik meg. Ha a szoftvertelepítőben indítom, akkor 1mp-re felvillan egy fekete terminál ablak és ennyi. Hogy lehet ezt konfigurálni vajon?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Autós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Elalmásodik a Xiaomi: 100 wattos töltéssel érkezik a 16 Pro Max
- Nincs megállás akkuméretben
- Erősítő, hangfalak
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Chieftec játék értékes nyereményekkel!
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- UTOLSÓ!! 120 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 - 4 év garancia
- Új és újszerű 13"-14" Gamer, ultrabook, üzleti készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest