- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
1500 pénz.....gavallér voltál! Akkor viszont marad az, hogy egy másik gépben rá kell olvasni. Akár live Linux-szal is megnézheted, ha nincs rajta HDS.
smartmontols v
GSmartControl (az előbbi GUI-s frontendje)Lehet aztán veszek alá egy ssd-t.
Ez egyébként egy jó ötlet! A HDD meg jó lesz tárolásra. (nem adat, hanem virágcserép, ilyesmi....)
Az Apróról Intel 520-at keres, ha használtat akarsz, az 120 és 180 GB-os szokott lenni, ezek még gyakorlatilag megölhetetlenek.
-
Innen van az apróról egyébként, pont tegnap vettem.
Fasza....a 100/100-at akkor te mérted vagy az eladó?
(lehet, hogy kezdheted betárazni az AK-t)
250 GB-os merevlemez, használtan....ha az 100/100-as, akkor egyszerűen az inaktivitásba lett kampeca. Mondjuk 500 ft-ot kibírsz.
(csak hardveres megoldás kell, először kalapács a HDD-nek, utána jöhet az eladó, ha nincs AK-d jó más is)
-
Eléggé erre utal amit írsz, a W7 is döcögött, lehet, hogy egy kiadós telepítéstől megadta magát óvatosan. Anno régi BIOS-os gépemnél a hibás HDD-t úgy tudom a BIOS-ban beolvastatva is ki lehetett szűrni. Ott már az volt, hogy lassan találta meg vagy sehogy.....
Szóval nézz körül a BIOS-ban! -
Ebben az esetben szokták javasolni hozzáértők a
nomodeset
opció-t.Itt kicsit részletesebben írják.
Lehet, hogy csak a nomodeset is elég. [link]
Ha olyan a kezdőképernyőd, mint ez, akkor az F billentyűkkel is választani lehet az opciót.
[link]A HDD legyalulását egyébként live futtatásával is meg tudnád oldani Gparted-del.
-
dark2
tag
Ismét segítséget kérnék.
Valahogy eltüntettem a fájlkezelőben a "Letöltések" mappa választhatóságát, hogyan tudnám visszatenni?
Utólagos engedelemmel egy pár hozzászólással ezelőtti képből vágtam ki egy darabot és jelöltem meg piros nyíllal.Egy linket tudtam már kitenni egy új "Könyvjelzők" menüpont alá, de az eredeti elrendezést szeretném inkább visszahozni.
Ó, kimaradt: ubuntu 14.04.5 (Cinnamon, Lathronos féle még mindig)
-
kutga
félisten
-
kutga
félisten
válasz
ubyegon2 #34280 üzenetére
Oké, megcsináltam, viszont valami érdekes történt.
Látszólag hiba nélkül végigfut a telepítés dvd-ről, a végén kéri hogy indítsam újra a számítógépet.
Meg is teszem, viszont a boot elakad a bootlogónál, a biosba se tudok belépni.
Ha lehúzom a hdd-t, a dvd-ről bebootol, ha visszateszem, ugyanez.
Valamit kifelejtettem?
Intel Pentium 4 630
NVIDIA GeForce 8400GS
WD2500AAKX
ASUS P5GPL-X SE
2*1 GB DDR400 RAMMOD
2 giga a max memória, a proci nem 64bites. -
Továbbá jól gondolom hogy a root lesz az elsődleges, a többi logikai?
Linuxnál nem számít, a root is elvan logikain, a swap meg ezektől függetlenül particionálja magát.
A felosztás is tök mindegy, ha csak
/root
lesz, akkor automatikusan csinál magának/home
-ot. A swap sem lényeges, mert ha nem csinálsz, a rendszer csinál swapfile-t magának.Anno egyébként a swap-or a lemez elejére javasolták.
Egyszóval, ha a telepítésnél a particionáló ablakban a 2. opciót választod, az is megfelelő:
Ha variálni akarsz, akkor az alsó opciót választod.
A fizikai memória mennyi a gépben? 2GB-tól már megfontolandó a 64bites rendszer felrakása.
-
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
Egy 250 GB-os merevlemezre tennék Xubuntut (18.04 LTS, 32 bit - egy régi P4-es gép, eddig W7 volt rajta de már döcög).
Az lenne a kérdésem hogy miként érdemes létrehozni a parítciókat?
Amire én gondoltam:
1. root ~20 GB
2. home ~230 GB
3. swap ~2 GBFontos a sorrend, vagy mindegy melyiket teszem előre? Továbbá jól gondolom hogy a root lesz az elsődleges, a többi logikai?
-
XuChi
addikt
válasz
growler #34277 üzenetére
Ezt évek óta Én is tudom, és használom is
A kérdésem az volt, hogy hogyan lehet megcsinálni, hogy bejelentkezés nélkül fusson a Transmission !? A plex az ok, fut magától, ezt teszteltem, a Samba szintén, de a TM nem akar sehogy sem. Ha az indítópultba rakom, az nem jó, mert az abba lévô programok, csak a bejelentkezés után kezdenek el futni.
-
petir
senior tag
válasz
growler #34270 üzenetére
(#34270) growler
Igazából az utolsó frissítés óta bejött egy hiba. 0-24-be megy a gép illetve menne...mert van mikor leülök elé és semmi fekete kép fogad a gép megy de kép nincs. Ez mondjuk 20ból 1szer. De ezen kívül megy teszi a dolgát.(#34271) lev258
O.K. nem szűnt meg csak van új verzió meg egy kis piros háromszögem - ami zavar
Valóban naprakész a rendszer. -
growler
őstag
-
petir
senior tag
Sziasztok
Nem vagyok nagy Linux guru de MATE-et pont nekem találták ki évek óta használom a kis öreg vasamon egy SSD-vel szuperül. Ma viszont egy kis piros háromszög ( lásd lent óra mellett ) jelent meg és üzenet , hogy megszűnt a támogatás.
Ez egy egyszerű update-tel orvosolható ? Szóval simán frissíthetem magam 18.04-re? Vagy lesz valami gikszer ami majd némi kudarc elé állít ?
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #34248 üzenetére
Értem, hogy 11 éves gép, de nem kell kidobni. Használtan olcsón kapni bele HDD-t, SSD-t, esetleg a 120 gigás SSD-k újonnan is elég olcsók már, kapsz 6-10 ezerért bele egy belépő szintűt, és villámgyors lesz tőle a gép. Villámgyorson azt értve, hogy a lemezműveletek gyorsulnak óriási mértékben, a proci, GPU nem lesz tőle gyorsabbb természetesen.
-
BoB
veterán
válasz
lev258 #34263 üzenetére
Amiket felsorolt (transmission aka torrent, plex server, SMB megosztás, backup) tipikus szerver feladatok, nem kell hozzá felhasználót létrehozni.
Például a transmission daemon-t ha elindítod akkor - alapértelmezésben - a "transmission" felhasználó nevében fog futni, de ezt nem te hozod létre előtte.
Másrészt meg két külön dolog az hogy legyen felhasználó létrehozva, illetve az hogy az be van-e jelentkezve vagy sem.
-
lev258
veterán
Szerintem nyugodtan megbeszélhetjük, másnak is hasznos lehet. Mint írtam, én nem értek hozzá. De azt nehezen hiszem el, hogy úgy indulnak el service-ek, hogy nincs semmiféle felhasználó hozzárendelve és egy fiók aktiválva a háttérben. Kernel szinten még oké, de a felhasználói programok csak nem tudnak így futni vagy mégis?
-
-
XuChi
addikt
válasz
lev258 #34255 üzenetére
Azt szeretném elérni végre, hogy úgy fusson az OS, mintha egy NAS lenne. Értem ez alatt, hogy NE KELLJEN bejelentkeznem ahhoz, hogy fussanak autómatikusan a következő dolgok:
- Transmission, vagy más p2p kliens
- Plex Media Server
- SMB megosztások
- BackUP a notikról, telefonokról, tabletekről.
Van egy WD mycloud EX2 Ultra-m, de le szeretném váltani azzal a PC-vel, ami most itt porosodik a Dual System házamban (Enthoo mini XL). Úgy szeretném megoldani, hogy a fentiekben is írt programok fussanak bejelentkezés nélkül.
Nem, nem akarok 100K-ért synology, qnap és társait venni harmat gyenge hardverrel, nem nem akarok xpenology-t futtatni, mert a gépet másra is használni akarom, nem csak a fentiekre.
Nah erre keresek megoldást. A Virtualizáció nem jöhet szóba, mert a i5 2390T nem egy izompacsirta, és nem, nem akarok CPU-t cserélni
-
lev258
veterán
Automatikus belentkezést azt lehet, de azt ne várd, hogy úgy fussanak a dolgok, hogy a rendszer még el se indult a "klasszikus" értelemben.
Szerintem jobban járnál, ha megcsinálnád Ubuntu szerver "stílusúra", hozzáadott GUI-val, ami alapból konzolba bootol. Legalábbis ez közelebbinek tűnik a elképzeléseidhez. -
XuChi
addikt
válasz
lev258 #34250 üzenetére
Megoldottam végül. Most mással van a gondom.
Hogyan lehet elérni, hogy bizonyos programok anélkül fussanak, hogy bejelentkeznék.
qBittorrent, Transmission kellene, hogy már a bejelentkezési képenyőn fussanak, a nélkül, hogy belépnék.
Azért kell, mert a gép 0/24/7-ben kell hogy menjen, és ha áramszünet van, ne kelljen belépkednem, hanem autómatikusan fusson.
-
törölt tag
-
törölt tag
Én az alábbi samba config-ot szoktam használni:
sudo nano /etc/samba/smb.conf
# Global parameters
[global]
workgroup = WORKGROUP
netbios name = _SZERVERED_NEVE_
server string = _SZERVERED_NEVE_
guest account = _USERED_NEVE_
create mask = 666
directory mask = 777
wins support = yes
socket options = SO_KEEPALIVE TCP_NODELAY IPTOS_LOWDELAY SO_SNDBUF=131072 SO_RCVBUF=131072
write raw = no
read raw = no
log level = 0
[HDD]
path = _MEGOSZTOTT_DIRECTORY_ (nálam /hdd alá van mountolva)
security = USER
writeable = Yes
guest ok = No
browseable = Yessudo service smbd restart
sudo service nmbd restart// Aztán csinálok a megosztáshoz saját jelszót, hogy ne a user fiók jelszavát használjam hozzá
sudo smbpasswd -a user_neve
-
XuChi
addikt
Sziasztok.
Teljesen új vagyok a Linux világában. Otthoni Home Serve-nek szertném megcsinálni az Ubunt-ut.
Amire használni szeretném:
- Plex média szerver (ez már megy,működik szépen)
- P2P letöltés: qBittrorrent. Ez is megy már szépen.
- File Server: A windows-os gépeken szeretném elérni az Ubuntu-s gépben lévő HDD-k tartalmát, természetesen jelszóval védve! Nah ez nem sikerül sehogy sem.
A letöltés könyvtárat osztom meg. Jobb klikk --- > Megosztás helyi hálózaton --- > Kiszedtem a pipát a vendég hozzáférés és a Mások létrehozhatnak mellől.
A Windows gépen látom is a mappát, de amint rányomok, és kéri a user/pw-t, hiába adom meg a Linux user username/pw párost, nem enged be, mondván rossz a jelszóm! WTF ????
-
törölt tag
-
válasz
stopperos #34241 üzenetére
stopperos - bocsi, véletlenül nyomtam a válaszra!
Megjött az Űrtintahal, az Ubuntu 18.10 beta kiadása az 5 hivatalos flavourban.
fő friss összetevők:
kernel: linux-image-generic 4.18.0.7.8
xorg: 1.20.1
mesa: 18.2.1teljes lista a csomagokról
(ez egy letölthető szöveges fájl)
Itt is megnézhetitek. -
stopperos
senior tag
válasz
#40553216 #34239 üzenetére
Még nem halott a lemez, de lett pár olvashatatlan szektorod.
Az a 24 jelentett javíthatatlan hiba nem sejtet valami jót, illetve hogy 53°C-on van a hőmérséklet. Ez utóbbi annak eredménye is lehet, hogy próbálja olvasni a hibás szektorokat.
Az a lehetőséged, hogy hagyod lehűlni a vinyót (old is meg a szellőzést), és pl live rendszerről indítva megpróbálod lementeni a dolgokat. Ha szerencséd van, akkor sikerülni fog felcsatolni, és hozzáférsz az adatokhoz. De maga a merevlemez már nem lesz megbízható.Esetleg ha szeretnél kísérletezni miután már mindent lementettél róla, akkor csinálj rajta egy ATA secure erase-t. Ez szektoronként töröl mindent róla (0-val vagy random bitekkel teleírja). Az írhatatlan szektorokat pedig áthelyezi a firmware a fenntartott területre. Ezt így egyszerűbb megúszni, mint hdparm-al írkálni a hibás szektorokat és kikényszeríteni az áthelyezésüket egyesével. Az ilyen lemezeket én be szoktam dobni egy tesztelős ZFS tömbbe tükrözve, és plusz backupnak használom amíg használhatóak.
-
törölt tag
Ubuntu 18.04 alatt a php cli exe fájl melyik könyvtárban található? /etc/php/7.2 alatt csak konfig fájlok vannak
-
válasz
DEJVID #34227 üzenetére
Ezt a szöveget láttad a topikban felül?
Ubuntu Linux ÖsszefoglalóAmennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
********************************************************************ez is elég részletes, de lehetne bővíteni kicsit még:
Van egy laptopom, win10 alatt tökéletes a hang.....
(régebben állítólag voltak látóasszonyok a topiknál, de már nem nagyon vannak)
Ha ismered a
pastebin
használatát, szólj és néhány parancsot leírok, aminek a kimenetét pastebinnel be tudod ide rakni. -
lev258
veterán
válasz
DEJVID #34227 üzenetére
Most nem hallgatom meg, de kiindulásnak.
Windows-on jellemző, hogy a hangok már eleve átmennek egy szoftveres átalakításon, vagyis nem az eredetit hallani. Persze ez nem jelenti, hogy pont ezt tapasztalod te is. Jó lenne tudni valamit a hangkártyáról is. Természetesen van equalizer is Linuxra, lehet azzal is próbálkozni. A mikrofon nincs véletlenül bekapcsolva? -
B.A.T.
tag
A tartományvezérlő egy Ubuntu Samba szerver, a fiókokat és a házirendet pedig egy Win10-es kliens gép kiszolgálókezelőjében állítom be.
A hibaüzenet pedig:
Error: DNS_ERROR_BAD_PACKET [code 0x0000251e]
A bad packet was received from a DNS server. Potentially the requested address does not exist.
-
lev258
veterán
válasz
superTibcsi #34221 üzenetére
testdisk/photorec
-
growler
őstag
válasz
superTibcsi #34219 üzenetére
Szia !
Lehet hogy nem (csak) ez a baj, de próbáld meg.
A telepítővel csatlakozz a net.-hez.
Terminálba:
sudo apt update
sudo apt install ntfs-3g ntfsprogsPróba
(De az is elképzelhető, hogy az NTFS fájlrendszer sérült.) -
superTibcsi
aktív tag
Sziasztok
Anyu gepen probalok sikertelenul eletet lehelni a windowsba. Ubuntu telepito lemezzel belepve nem tudom elerni a meghajtokat sem. A kepeket szeretnem csak lementeni aztan felrakni a vegleges ubuntut.
Ezt a hibauyenetet kapom ubuntu gparted alol:
NTFS signature is missing.
Failed to mount '/dev/sda3': Invalid argument
The device '/dev/sda3' doesn't have a valid NTFS.
Maybe you selected the wrong device? Or the whole disk instead of a
partition (e.g. /dev/hda, not /dev/hda1)? Or the other way around?Unable to read the contents of this file system!
Because of this some operations may be unavailable.
The cause might be a missing software package.
The following list of software packages is required for ntfs file system support: ntfs-3g / ntfsprogs. -
válasz
halhatatlan #34213 üzenetére
Linux Mind YT csatornán megnézed az utolsó Ubuntus videót, de a többi Linuxos videó sem fog ártani.
Először ezt kell mindenképpen megnézned!
Linux Mind #08 - Hogyan kérdezz, alapvető hibaelhárítás
(#34214) Tutu7030
Neki az alap verzió lehet (csak találgatás persze), ott az úgy le van butítva, hogy ezt sem egyszerű megoldani.
-
Tutu7030
veterán
válasz
halhatatlan #34213 üzenetére
Ubuntu mate-en egyszerűen csak kihúzod az asztalra.
-
halhatatlan
aktív tag
hát én nagyon nem értek az Ubuntu-hoz!
hogyan lehet az asztalra kihelyezni az ikonokat a tálcáról? üdv. -
atime
csendes tag
válasz
Core2duo6600 #34211 üzenetére
sudo dpkg --get-selections > telepített_csomagjaim.txt
-
Core2duo6600
veterán
Hogy tudok listát kérni az általam telepített csomagokról terminálban ?
-
B.A.T.
tag
A dns szerveren beállítottam forwardernek a 8.8.8.8-at, a web szervernek pedig csak a dns szerverem címét adtam meg. Így most működik a névfeloldás külső hálózatról is, viszont a web szerver nem lép be a tartományba.
Amit csináltam: Bind-ot telepítettem, majd megadtam a forwarder címét.
Valahogy így:
apt install bind9/etc/bind/named.conf.options - itt beírtam a forwarders részhez a 8.8.8.8-at.
Kihagytam valamit, vagy más lehet a gond?
-
B.A.T.
tag
Sziasztok!
A következő kérdéssel fordulok hozzátok: A napokban telepítettem egy Ubuntu tartományvezérlőt, aminek a tartományába beléptettem egy Ubuntu web szervert. A tartományvezérlő egyúttal DNS és DHCP szerver is. A tartományba léptetéshez PBIS-t használtam.
A probléma az lenne, hogy a beléptetés csak akkor sikerül, ha a a web szerver /etc/network/interfaces beállításánál csak egy címet adok meg dns szervernek. Itt megadtam a tartományvezérlő címét és beléptettem, így viszont a web szerveren nem működik a hálózaton kívüli névfeloldás. A 8.8.8.8-as google dns szervert szerettem volna megadni másodlagos dns kiszolgálónak, de ha két dns szervert adok meg, akkor a tartományba léptetés nem sikerül.
Hogyan oldható meg, hogy a tartományba léptetés és az internetes névfeloldás is működjön?
Ubuntu verzió mindkét szervernél 16.04.4 LTS
Van ötlete valakinek?
-
Core2duo6600
veterán
válasz
CirrMee #34204 üzenetére
Kinyitod a /etc/samba/smc.comf ot, egy szerkesztővel pl. nano. sudo val !
workgroup = [munkacsoportod neve]
netbios name = [gep neve]Ezekben ékezet szóköz nem lehet
max talán 8 karakter.és még ezt is nézd át :
http://sugo.ubuntu.hu/10.04/html/serverguide/hu/samba-fileserver.htmlValamint használd a google -t elég sok helyen találni leírást akár magyarul is, sajnos néhányszor pontatlant is.
Nekem eddig csak a hitelesítés nélküli beállítást sikerült megcsinálni.
-
CirrMee
addikt
válasz
Core2duo6600 #34200 üzenetére
Az indítás rész már okés, köszi szépen. A megosztást viszont továbbra sem érem el a hálózat többi gépéről.
-
válasz
halhatatlan #34202 üzenetére
Hamár ssd-t vennék bele, akkor wint raknám rá.
Ez úgy hangzik, mint ha nem lehetne egymás mellett a két rendszer, akár több példányban is.....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Apple iPhone 8 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2954
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3093, 91% Akkumulátor
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest