2024. július 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Fake pendrive javítási segédlet

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ha már bevásároltunk, akkor mentsük, ami menthető, avagy hogyan lesz 400GB-ból 512 MB?

[ ÚJ TESZT ]

Előszó:
Ez inkább egy gondolatébresztő leírás, mint egy step by step tutorial. De leginkább felhívás arra, hogy terjed a gagyi, és gondolja meg mindenki, hogy milyen forrásból vásárol. És ha valami nagyon best buy pendrive-ot lát, jusson eszébe ez a cikk.

A kínai copy gépezet egyik újdonsága (azonkívül, hogy előszeretettel módosítják a vezérlő áramkör tartalmát) az irreálisan nagyméretű pendrive-ok irreálisan olcsón.

Egyik ismerősöm is büszkén mesélte, hogy milyen jó vételt csinált sanghaji útja során, ötezer forintnak megfelelő kínai valutáért vett egy 400 GB-os Sony Vaio pendrive-ot. Ámultunk is rendesen, hogy hol tart már ez a kínai ipar. Nos, az irigységünk egy nap után kárörömbe csapott át, mikor szomorúan mesélte, hogy bedöglött a csoda ketyere.

Aztán eltelt egy év, és múlt héten megkérdeztem, hogy megvan-e még neki a csoda pendrive-ja, mert akkor elkérném egy kis kísérletezgetésre. Meg is kaptam, és sikerült visszanyerni a valós méretet, azaz mind az 512 MB-ot.

Nos ennyi bevezető után jöjjenek az érdemi dolgok, hogy hogyan is sikerült megjavítani.

Egy kis Google-zás után rátaláltam a fix fake flash blog-ra, ahol megadták a támpontokat, hogy ilyen esetben hogyan tudjuk visszanyerni az eredeti (lényegesen kevesebb) tárhelyet.

Első lépésként a vezérlő IC VID PID adatait kell kiolvasni, ez fogja nekünk egyértelműen meghatározni, hogy melyik gyártó melyik IC-je van a pendrive-unkban. Erre a ChipGenius programot javaslom.

VID - Vendor ID vagyis a gyártó azonosítója.
PID - Product ID, (helyenként DID - Device ID ként is használják) az alkatrész azonosítója.
Linux alatt ezeket az ID-kat könnyedén megkaphatjuk az lspci vagy lsusb paranccsal. Míg Windows alatt az eszközkezelőben találunk erre vonatkozó információkat.

[L:/dl/upc/2012-08/24/5305_hmke1s5k80ebazwt_chipgenius.png](IMG:/dl/upc/2012-08/24/5305_hmke1s5k80ebazwt_chipgenius.thumb.png)(/IMG)[/L]

Chip genius

A képen jól látszik, hogy:
USB Device ID: VID=1221 PID=3234
Chip Vendor: Micov
Chip Part-Number: MXT6208E/MW8209 - F/W 1.1.1.7

Ezen fenti adatok birtokában jöhet a további netes turkálás és kísérletezgetés / próbálgatás, hogy megtaláljuk a nekünk megfelelő programot, ami kezeli a pendrive-unkat.
Ajánlom, hogy nézzünk szét a flashboot.ru oldalon (a nyelvet nem értőknek a google translate használata erősen javallott).

Az én esetemben a 8209/6208E Tools-t kellett használni. Én körülbelül 4 verziót töltöttem le, mire lett egy működő. Persze közben én is kipróbáltam, amiket javasoltak, hogy XP alatt futtassuk, vírusirtó nélkül... de teljesen mindegy volt. Amelyik működött, az ment Win7 (64bit) alatt. Onnan tudjuk, hogy működik, hogy rendesen felismerte a pendrive-unkat.

És a sikeres helyreállítás után

Eztán megformáztam és futtattam egy tesztet a pendrive-on, majd telepakoltam és lementettem az adatokat róla egy MD5 ellenőrzés kíséretében. Minden rendben volt.

Öröm, bódottá'

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.