Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
King Unique
titán
válasz #61392896 #27686 üzenetére
Aztán minek neked ez a három funkció?
Illetve vsz akadnak Linuxra is olyan grafikus programok, amik (külön-külön) tudják ezeket. Egyébként a GParted funkcionálisan annyira nem nagy szám, de pl. a Windowsra való külső partícionáló programok tudják mindhármat.[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
válasz #61392896 #27697 üzenetére
Miért? Sokkal bonyolultabb 3 programot elindítani, mint 1-et? Vagy a Windowson csak 1 ikont és 1 programot használsz mindenre? Nem kötözködés, komolyan kérdezem... Az, hogy valamit több programmal oldasz meg még nem lesz feltétlenül hiba, vagy nehézség. Sőt sokszor előny, hogy nem folynak össze funkciók.
Ami linkeket kaptál ott ugyan van egy-két terminálozás is, de én már nagyon sok esetben ezt preferálom a GUI-val szemben (pedig én aztán kezdő linuxos vagyok a javából), mert sokkal több mindent "látok"... Egyszer kell hozzászokni/belejönni és sokkal jobb lesz sok esetben a GUI-zásnál.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #61392896 #27701 üzenetére
Egységsugarú júzer ne használjon ilyen programokat! Abból csak a baj van. Ha van is ilyen programja és az mutat bármit, javítani úgysem tudja. Én a kilencvenes évek elejétől használtam Windows, soha nem volt szükségem ilyen programokra, pedig nem voltam soha egységsugarú, mert érdekelt a téma.
-
King Unique
titán
válasz #61392896 #27694 üzenetére
Én azokat csak mellékesen említettem meg, de előtte írtam azt is, hogy vsz vannak hasonlók Linuxra is. Utóbbival kapcsolatban pedig ugye a többiek adtak ötleteket. De az igaz, hogy a másik OS grafikus programok terén jobban el van látva.
Amúgy még egy opció lehet a MiniTool bootolható változata, amely grafikus felületen biztosítja az említett funkciókat
—►
[link], [link], [link]. Linux alatt az UNetbootin ki tudja írni pendrive-ra és működik Legacy / UEFI boot módban egyaránt.Viszont előbbivel szórakozni is nyilván kicsit macerás és nem feltétlen r = 1 usereknek való. De amúgy az MBR piszkálása, disk / partition wipe és egyéb dolgok sem... Jobb ezeket hozzáértő személyre, illetve szakemberre bízni.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #61392896 #28569 üzenetére
Viszonyításként, hogy tudjuk melyiket találod bonyolultnak, megemlítenéd melyeket próbáltad ki? Akkor talán nem azt fogják javallani....
alternatívák között is szétnézhetsz, talán, ami népszerű, az egyszerű is
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
-
King Unique
titán
válasz #61392896 #32477 üzenetére
Oszt' mégis hogyan, mert az pont nem lett említve?
Az első linken egy particionáló program van, amelynek van többek között pl. partíció- és lemezmásoló funkciója is. Valamint ismeri és tud formázni Ext2/3/4 fájlrendszerekre is, de nem feltétlen mindig tökéletesen. A második link pedig nem teljesen egyértelmű, hogy melyik szoftverre vonatkozik.
[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
válasz #61392896 #32499 üzenetére
Én nem mondtam neki, hogy helyezze át... Tőlem lehetett volna az elején szabad hely... Azért kérdezem, hogy ha máskor is lehetne tőlem, azt hogy kell csinálni? Mert rendszerpartíción kívül másnak szerintem mindegy...
[ Szerkesztve ]
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
válasz #61392896 #32501 üzenetére
De ez nem rendszerpartíció, attól, hogy a Windows csinált rá boot partíciót, azért is töröltem, mert a grub is kiírja. Nem partícionáltam az ssd-t telepítéskor, a boot partíciót meghagytam, nem tudom, miért nem írta felül, inkább csinált egyet ezen is. Akkor még tán üres volt. Eddig nem is néztem, már áttettem rá egy csomó mindent. Most pedig csak meg kellett volna növelni a méretét. Ami egy pillanat kéne, hogy legyen, mert semminek semmi szüksége nincs arra, hogy az elejére helyezze át. Lehetett volna az eleje üres, aztán legközelebb oda kezd írni valamit. Vagy töredezettségmentesítek, az is gyorsabb, mert 1/3-ig van.
-
gyulank
addikt
válasz #61392896 #32503 üzenetére
Én magyarázok bonyolult dolgokat? Az a bonyolult, hogy van 2 partíció, az egyiket törlöm, a másikat kiterjesztem az egész szabad helyre? Rendszerpartíción volt olyan, hogy bootszektorba kellett bizonyos fájlokat másolni, de már van külön bootpartíció a Windowsnak, meg lehet csinálni Linuxnak is, szóval lehet, hogy rendszerpartícióknál sincs már ilyen. De ez nem is rendszerpartíció. Miért bonyolult az, hogy ez nem rendszerpartíció? Volt 500MB partíció, meg volt a többi. Az 500MB-osat töröltem, a másik partíció kezdetét a lemez elejére akartam tenni. Ettől még a fájlok maradhatnak ott ahol vannak. Elférnek 500MB-al a lemez kezdete után is, majd a következő fájlokat, amiket másolok rá, elkezdi az elejére írni, nem maradna üresen akkor se, ha nem helyezné balra az egészet 500MB-nyival. Hót felesleges, és rizikós.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #61392896 #32648 üzenetére
Itt is megnézheted a csomagok listáját a megfelelő verzióra kattintva, ott pedig a lap aljára görgetve az
All packages
-re kattintva látod a részletes listát.A már telepített programok listáját legkönnyebben terminalban tudod megnézni a
apt list --installed
parancs segítségével.Azt sem tudom, hogy a gyári programokat automatikusan frissítő rendszerhez lehet-e hozzáadni más programokat.
Ezt nem értem. Így nem lehet, repokat lehet hozzáadni, programokat külön telepíteni lehet, ha olyat választasz, ami nincs a tárolókban és azt külön telepíti mondjuk a
gdebi
vagy ha nem.deb
kiterjesztésű, akkor más telepítési módszer.tar.gz, ....
A PPA is tároló, amit felveszel a hivatalos tárolók mellé, így az is frissül, amikor kiadod az
apt update && apt upgrade
parancsot.
PPA list
PPA list ez ismennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
törölt tag
válasz #61392896 #32663 üzenetére
Itt van:
Daily release, a manifest fájlokban van a telepítőkön lévő csomagok listája. A Xubu 18.04-ben a LO 6.0.2-es van. -
válasz #61392896 #32677 üzenetére
Pontosan mit akarsz eltekerni? Amúgy meg grub customizer a barátod.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
nagyúr
válasz #61392896 #32679 üzenetére
Ez a tegnapi hsz neked is hasznos lesz a társtopikból.
Ha ott ülsz a gép előtt, nyomsz egy entert és azonnal bootol, én ezért még soha nem állítgattam a boot visszaszámlálót.
Nem mondod, hogy végig szoktad nézni, amin visszaszámol 10-től![ Szerkesztve ]
-
Cyrin
addikt
válasz #61392896 #32685 üzenetére
Én is a 18.04-et várom az egyik laptopra manjaro helyett. Sok sok linuxot kipróbáltam, használtam de az Ubuntu kimaradt. Illetve az elején felraktam valamire, de állandóan hibákat dobált, míg a többi nem, és a unity se tetszett. Na mondom erről ennyit... Aztán tessék a végén lehet oda jutok ahol más kezdi... Na persze annyira nem bízok benne hogy fő gépre rakjam...
-
-
nagyúr
válasz #61392896 #32697 üzenetére
A Xubuntu az kifejezetten az Ubuntu XFCE-s változata, sok disztrónak van XFCE-s változata és fel lehet tenni külön is, persze van kivétel is. A Chakra ilyen, ez kifejezetten KDE-s felületre készült.
példák
Mint
Manjaro
Debian
Fedora
........De hasonló a helyzet a többi DE-vel és WM-mel is, előbbi asztali kezelőfelület, utóbbi ablakkezelő.
Az Ubuntu ilyen, például a KDE-s Kubuntu, XFCE-s Xubuntu, LXDE Lubuntu, de nincs Mubuntu, Gubuntu és Bubuntu.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #61392896 #32699 üzenetére
Igazán nincs mit! Egyébként amint azt a kollégák javasolták, kipróbálhatod már nyugodtan ezt a beta verziót is, nem sok változás lesz már és ugyanúgy
lehetnek
kisebb hibák a stabil verzió kiadása után is.Itt azt írják, hogy pár nap és lefagyasztják a kernelt is, onnantól kezdve már lényegi változtatás nem nagyon lesz.
-
m165le3
csendes tag
válasz #61392896 #32689 üzenetére
Ne várjál addig én már két hete használom, messze eddigi leggyorsabb Xubuntu, semmi hiba nem volt vele, és ez az első aminél szenvedés nélkül megoldottam, hogy minden működjön, amit használni akarok. (melóhoz pl. három csak winen futó progi).
pedig csak felhasználó szintü 60 éves "koca" linuxos vagyok, wint használtam 20 évig csak a Win. 10 -nél úgy berágtam, hogy azóta átálltam linuxra.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #61392896 #32704 üzenetére
Ha nem szakértőtől is elfogadsz választ: - egyrészt már nem fognak semmit kivenni vagy lecserélni ez alatt a 2-3 nap alatt, a freeze-től kezdve meg nincs verzió ugrás sem csak biztonsági frissítések.
Amúgy ha valamit kivennének addig, akkor se lenne nálad semmi gond ebből. Legfeljebb van fenn egy csomag, ami másnál nem lesz, ha csak nem telepíti, de ez tényleg kizárt már ilyenkor. Ha valami olyat vennének ki, ami után viszont maradhatnak felesleges részek, azt a sudo apt autoremove parancs leszedi, ez a frissítésekkor is elő szokott jönni javaslatként. Ha csak ez tartana vissza, akkor ezzel ne foglalkozz, én régebben sok Mint-et felraktam már beta korában és a stabil változat megjelenésekor frissült és beállít a stabil verzió. Kb ennyi ez már ilyenkor, ami hiba lesz, az a következő hónapokban fog előjönni és kerül javításra.
(#32705) cigam
Szerintem a Mate változatot egymástól függetlenül csinálja a Mint és az Ubuntu, nem hiszem, hogy így egy az egyben átvennének bármit is. Próbáltam mindkettőt, nagyon nem hasonlítanak semmiben egymásra. Azt a ponthiányt azért jól kiszúrtad.
(igaz, Te most a fordításról beszéltél, most már leesett-szerintem írj mindkét fordító csapatnak!)[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
válasz #61392896 #32712 üzenetére
16.04-től már nincs systemback.
Timeshift van Mint-en alapból, az nagyon hasonló és könnyen kezelhető. Nézd meg Ubuntuban benne van-e alapból tárolókban vagy snap meg hasonlók, megvan, flatpak!
és amikor már gondtalannak találom, Systembackkal átrakom a végső helyére.
Live-ból futtatod most a rendszert? Ha igen, azt úgy memóriából átmenteni végleges helyére.......
Inkább csak próbálgasd, tesztelgesd és ha tetszik, tedd fel.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #61392896 #32714 üzenetére
Normál live módban szerintem nem fogod tudni átrakni, perzisztens módban biztosan lehet, de nem egyszerű. (lehet, hogy így sem lehet amúgy, nem használtam még)
Képzeld el a dolgot, ami torténik, live-ban minden a memóriából fut, semmi particionálás meg hasonlók, ehhez komoly szintű varázslás kéne minimum, hogy meghajtóra ezeket a beállításokat átrakd. Mondjuk a konfigokat ki lehetne menteni és egy telepített rendszert felülírni vele, de nem biztos, hogy így megéri. (lehet amúgy, hogy ez is marhaság így)
Amúgy belenéztem, valami félkész érzésem van, vagy amiatt nem jön be, hogy a Mint XFCE-t használtam már párszor. Egyből kerestem is a kompozitor váltót, de nem találtam, pedig első dolgom a compizra átállni, az XFCE compizzal az igazi, egyszerűen imádnivaló, ahogy lubickol! Nem próbáltad még a Mint XFCE-t, gondolom, különben nem a Xubit erőltetnéd. Igaz a Mintnél májusban jön ki a 18.04 alapú két fő verzió és utána még bő egy hónap az XFCE.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #61392896 #32716 üzenetére
Jó amit írsz, csak nem értem. Nem érdekes.....
Systemback tényleg jó volt, de a 14.04/16.04 váltást nem tudta megoldani Kendek szaki, így abbahagyta.
A Timeshift is jó. Addig, amíg gondolkodsz, nézd meg live-ban a Mint XFCE-et meg a Timeshift-et.
Plusz van egy tök egyszerű saját programja is a Mint-nek, ennél már nem létezik egyszerűbb:[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #61392896 #32721 üzenetére
Ha a 18.04-en nem működik, akkor bocsi, de sokáig tartana leírást keresni, inkább leírom 3(2) lépésben:
terminalban első parancs
sudo add-apt-repository ppa:nemh/systembackmásodik parancs
sudo apt update
Ez ha jól tudom, 18.04-től már felesleges parancs, de ártani nem tudsz vele.
harmadik parancs
sudo apt install systemback
Ennyi a PPA hozzáadása és a program telepítése.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #61392896 #32723 üzenetére
Nem találja? Ezt nem értem, kipróbáltam egy live pendrive-val és simán felrakja a systemback-ot. Ott valami más gond van nálad, de mivel a live-ot úgysem tudod normál rendszerként átmenteni.....
Mit ír ki olyankor, amikor nem találja, lehet, hogy fura, de általában akkor lehet tudni valamit, ha a hibát nem a saját szavainkkal meséljük el, hanem pontos terminal kimeneteket idézünk.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz #61392896 #32725 üzenetére
Volt egy Linux Mint Mate megírt live pendrive-om és azzal bootoltam a laptopon, csináltam netet rá és a 3 parancsot lefuttattam, felrakta a tárolót, frissítettem és telepítette a systemback-ot is. El is indult.
Ha ezzel készítesz installt, attól még nem lesz benne a telepített rendszerben, mivel ez a memóriában futó rendszer és amit így telepítek, az nem része a telepítő live rendszernek. Ez nem működik így nálad sem.
Említettem, hogy ez egy normál live futtatás pendrive-ról, nem egy pendrive-ra telepített perzisztens rendszer, amiben kikapcsolás után is benne maradnak a telepített programok, konfig fájlok.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Projektor topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Dragon Age: The Veilguard - Befutottak az első értékelések
- Politika
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- E-roller topik
- Netflix
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs