Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- LordAthis: Mission: Imposible? - Együtt 1333 és 1600 MHz, ECC/Non-ECC
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT

Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció

Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
üzenetére
30 gigás pari volt,alaptelepítés foglal ugye kb 5-7 gigát.Gparted is szépen telinek jelezte mielőtt töröltem,nem volt rajta egy deka hely sem.
Gondolom azért halt le mert teleírt mindent amit lehetett,ramot,swapot,partíciót.Az egér mozgott olyan 1 perces késéssel,bill nem reagált és nem volt türelmem kivárni,hogy történik-e valami.
Mindenesetre ezek alapján nem hinném,hogy videó driver probléma lett volna. -
törölt tag
Kéépzeld,valamelyik Kubuntu kiadásnál jártam úgy,hogy live-ból frissen telepített rendszerre ráengedtem a frissítéskeresőjét,szokatlanul sokáig molyolt a telepítéssel,majd közölte,hogy nincs több hely a partíción,a GUI úgy beállt,hogy végül feladtam;reset és delete.
Most akkor ez az incidens véleményed szerint hátráltatott-e engem?
Most akkor kezdjem lefitymálni a linuxot mint ti a wint?
Szerinted tényleg nem fordul elő hiba itt is ott is,vagy csak beszélni nem szabad róla?Megengeded-e továbbá nekem(ill.másoknak) ez és további problémák tapasztalása miatt,hogy szabadon véleményt alkothassak és a szakmainak mondható véleményemet mások segítése illetve tájékoztatás céljából közzétegyem egy szakmai fórumon?
Vagy véleményed szerint korlátozódjak az általad fontosnak tartott szempontok szerint megnyilvánulni lásd(idézek tőled):
(#27641) Dave™ :"Nekem pont ez a bajom a Mint-tel, hogy "túl ismerős" Windows után" "Meg csúnya is..."
A továbbiakban részemről inkább kimaradok a témából,beszéljétek meg nyugodtan melyik disztróban szebbek a háttérképek.
-
törölt tag
válasz
üzenetére
Antutu HTML5 Firefox:
Win7 :16757
Ubi Mate:14813"Az akadozó görgetés vajon milyen mértékben írható a videó driver számlájára?"
Passz,prop. nvidia340.96 de opció másra nem igazán van,nouveau biztos,hogy felejtős,esetleg használhatom X nélkül de az meg érdekes desktop pc lenne nem?
(#27668) Dave™
Fogalmam sincs,hogy jön ez ide.Nem kardoskodom egyik rendszer ellen se mellette,olyan véleményre reagáltam ami szerint a linux(vagy Ubuntu) desktop vonalon mindenben felülmúlja a win-t.Fontosnak tartottam felhívni rá a figyelmet,hogy ez erős túlzás és nem felel meg a valóságnak mielőtt valaki készpénznek veszi.(#27669) lev258
Legkevésbé sem akarok hitvitát generálni,tőlem akár törölhetők is a hozzászólásaim ha úgy ítéled meg. -
törölt tag
válasz
zoltanz
üzenetére
Nekem nem tűnik egyértelműen gyorsabbnak,bosszantó különbségek viszont akadnak mint pl. akadozó görgetés,hw gyorsítás problémák,tearing etc.
Erőforrás zabáról meg ha a flagship KDE,GNOME,Unity-t veszed alapul nem pedig mondjuk egy xfce-t,nem hiszem,hogy a fürgeség jut az ember eszébe egy vindózhoz képest.Nem azt akarom mondani,hogy a linux nem használható,csak érdemes szerintem nem túlértékelni a desktop képességeit,nehogy aztán csalódás legyen.Pláne a népszerű "felejtsd el a vindózt a linux sokkal jobb keltsd új életre régi pécéd" marketing fényében mert aztán meg jön a pofára esés.
-
törölt tag
válasz
DJosef
üzenetére
pepperflashplugin-nonfree csomagot telepíted és ha nem vátoztak a dolgok azóta akkor ez rügtön be is lövi chromium alá a flesst.
Ha mégse akkor
[Chrome - 64bit deb]
telepíttés gdebi progival pl. kb 2 klikk (ha telepíteni nem akarod akkor kibontva kilophatod belőle a "PepperFlash" könyvtárat )Ha feltétlen a chromium kell akkor azzal is meghívhatod a chrome-ból a flesst ha így indítod :
chromium-browser --ppapi-flash-path=/opt/google/chrome/PepperFlash/libpepflashplayer.so --ppapi-flash-version=11.3.31.323(nyilván javítva az útvonalat ha szükséges,verziószámot meg a .so fájl melletti manifestből kilesheted de nem kötelező megadni a verzsönt anélkül is mennie kellene)
Régebben én így használtam de lehet azóta történt már furfang.GL
-
törölt tag
Gondoltam kipróbálom a 16.04-es ubuntut(mate) hát persze,hogy a hdd-re tette magát automatán.
Simán át lehet másolni a partíciót az ssd-re,vagy kell valamit alkotni vele?
Link is jöhet.
Thx. -
törölt tag
Az jó mert a 304-es a Geforce 6-7 szériákhoz van.Valszeg egy mágus vagy!
[nvidia legacy driver supported GPUs] -
törölt tag
Ha zárt driver kell akkor nvidia-96 kell neki ha minden igaz.A rossz hír az,hogy a lubira már nem találod meg.Mint13 xfce még másfél évig támogatott azon még aktiválható a driver.Ha nem felel meg akkor debian wheezy és azt rakhatod lxde-vel is.Esetleg centos 6,az 2020ig életben lesz.
-
törölt tag
válasz
winhate
üzenetére
Sajnálatos példa a mint állítólagos professzionális felhasználóbarátságára,hogy évek óta nem tudnak egy frissített iso-t kidobni ami egyrészt nem akarja használni az említett rég nem működő tárolót másrészt esetleg tartalmazza az azóta kiadott temérdek frissítést!
Persze orvosolható a probléma egyszerűen,de egy abszolút kezdőnek biztos szüksége van rögtön egy hibaüzenetre?Na mindegy csak egy vélemény a részemről...
-
-
törölt tag
Az Ubuntu asztali környezete a Unity.Leegyszerűsítve ez az grafikus felület.Mint említetted nagyon lassúnak érzed,ezért javasoltam lightosabb grafikus felületet.
Ilyen könnyebb asztali környezetek az Xfce,Lxde stb.Pl. a Xubuntu = Ubuntu alap + Xfce asztali környezet.Tegyél vele egy próbát.
Képek Xubunturól : [link]
Innen letölteni is letudod,hogy kipróbáld live rendszerként,vagy telepítheted.Én múltkor a gúgli első találatán néztem a laptop specifikációit ott "1.3GHz Intel Pentium SU2700" cpu-t írtak amit most te linkeltél ott viszont "Intel Core 2 Duo SU9400".Nem mind1 melyik az igaz mert az egyik 1 a másik 2 magos.
-
törölt tag
Kellene,hogy legyen a chrome-nak indítóikonja.
Ubuntuból több hivatalos változat van különböző desktop environment-et használnak.Lásd Xubuntu,Lubuntu,etc..
A meglévő rendszeredre is telepítheted a különböző DE-ket ekkor a loginnál választhatsz köztük.Amelyik jobban teszik telepíthető a "sudo apt-get install xubuntu-desktop" ,vagy "sudo apt-get install lubuntu-desktop" parancsal.
[Ubuntu Flavours link] ,itt találsz róluk infót. -
-
törölt tag
válasz
szundybence
üzenetére
Szerintem ma már nem nagyon létezik olyan OS aminél ne a 64bit lenne az alapértelmezett.

-
törölt tag
válasz
bull84ghia
üzenetére
A gyökérfájlrendszer jele "/" ,nálad "/home" van beállítva.Állítsd át.
Azon kívül swap partícióért is sivalkodni fog ,az is csinálni kell..Fentebb írták már olvasd el mégegyszer. -
törölt tag
Az anim visszaállításához a következő sort kellene hozzáadni az /etc/default/grub fájlhoz:
GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=a kívánt felbontás
Ezt megteheted pl.terminálban a "sudo nano /etc/default/grub" parancs beírásával.Ezzel egyszerűen szerkesztheted a fájlt.Beírod a fenti sort teszem azt a "GRUB_GFXMODE=" alá (Ennek a grub_gfxmode sornak is átírható az értéke, ez felel a szöveges grub menü felbontásáért,és ha # jel van a sor elején akkor azt töröld onnan).
Ctrl+x a kilépés ekkor megkérdezi mentse -e a fájlt majd enter. Végül futtatsz egy "sudo update-grub parancsot" és reboot.Ha ez nem működne akkor indításnál a grub képernyő alsó szövegrésze szerint lépj terminálba (asszem c gomb) és a vbeinfo parancs kiadásával ellenőrizheted a támogatott felbontásokat.
-
törölt tag
Ha az /etc/default/grub fájl-ban az említett sor úgy szerepel ahogy írtad akkor nem tudom miért hiányozna a grub.cfg-ből .De ha tényleg ez a gond akkor egy "sudo update-grub" parancs meg kell,hogy oldja a problémát.
Ugye jól értem,hogy egyáltalán nincs boot anim képernyő?Vagy van csak nem grafikus,?Mert az nvidia driver telepítés után karakteres töltőképernyő lesz csak és akkor mást kell állítani ha ez a gond. -
törölt tag
válasz
Falcon C.
üzenetére
Bővebben :[GRUB 2 útmutató]
-
törölt tag
válasz
Teasüti
üzenetére
Nem mazsoláztam még át alaposan de ha minden igaz ez is lehet egy megoldás:
[telepites-pendrive-usb-boot-tamogatas-nelkul]
A leírásban szereplő 2. módszer rendszer nélküli gépen is megy azt írják.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Lenovo ThinkPad T14S Gen1 Ryzen5 4650U/8GB RAM Refurbished - Garancia - Akció!
- Xbox Series S 512 GB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- Samsung Galaxy S23+ / 8/512GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Gyári Gari 2026.02.21.
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest