Hirdetés

2024. június 24., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-08 12:00:40

LOGOUT.hu

Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5401) Ringman


Ringman
nagyúr

Bejelentette a kormány a CSOK Pluszt, gyerekenként 10 milliót engedhetnek el

nahát erre aztán nagy szükség volt :U

Első ingatlanvásárlás esetén 80 millió forint az ingatlan értékhatár, lakásbővítés vagy újabb ingatlan vásárlása esetén 150 millió forint értékhatárú ingatlan lehet beszámítani.) Az 5000 fő alatti településeken nincs ilyen értékhatár.)

lol, hát tényleg kell támogatni a 150 millió forintos ingatlanvásárlásokat.

Arról is beszélt, hogy mióta 2015-ben bevezették a CSOK-ot, azt 233 ezer család vette igénybe, 754 milliárd forint ment el erre.

Az új CSOK-nak nincsen felső határa a költségvetésben.

pontosan 0 forintnak kellett volna mondjuk erre mennie. - ebben a formában mindenképp

[ Szerkesztve ]

(#5402) Vision válasza Ringman (#5401) üzenetére


Vision
veterán

Nehéz itt igazságot tenni. A 150 milliós ár perpill Budapesten egy vállalható családi ház, semmi több. Ehhez nyilván kőkemény önerő kell, hiszen a hitel összege 15-30-50 milla. Utóbbi 3 pulya esetén. Nagyjából a korábbi CSOK indexálásáról van szó.

(#5403) Ringman válasza Vision (#5402) üzenetére


Ringman
nagyúr

ezeket a családokat nem kell támogatni adóforintokból, sőt szerintem általánosságában senkinek sem kell az ingatlanvásárlását állami kv-ből fizetni (célzott programok rendben vannak, pl. fogyatékossággal élők, etc)

ahol van 120 millió, ott lesz 150 is, vagy lejjebb kell adni az igényekből, nem adóforintokat rájuk szánni.

(#5404) Vision válasza Ringman (#5403) üzenetére


Vision
veterán

A világon mindenhol támogatják a családosok ingatlanhoz jutását (mármint a fejlett társadalmakban). A módszerek különböznek. Azt elfogadom, hogy neked ez nem tetszik, de a többségnek fontos.

...ahol van 120 millió, ott lesz 150 is

Nem feltétlenül, illetve a sztori nem ennyire egyszerű. Vannak, akik lépésről-lépésre építik fel az ingatlanvagyonukat, nekik valódi segítség. Nem állítom, hogy ez a legjobb módszer, de egy valid megoldás.

(#5405) SFU válasza Ringman (#5401) üzenetére


SFU
tag

"A CSOK-t megszüntetni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem."

"Hard times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men. And, weak men create hard times.” ― G. Michael Hopf, Those Who Remain

(#5406) Ringman válasza Vision (#5404) üzenetére


Ringman
nagyúr

továbbra is kérdés számomra, hogy miért kell bármiben is támogatni kb célzottan a felső pár % vagyonszerzését? (politikai célokon kívül, főleg hogy alapvető, kb napi szintű feladatait nem látja el az állam)

szerintem nem lehet valid megoldás egy (újabb) "inverz" támogatás (tehát az kap a legtöbbet, akinek a legtöbbje van)

(#5407) User_2 válasza Ringman (#5406) üzenetére


User_2
tag

egyetértek, transzfer a nem hitelképesektől a hitelképesek felé
nehéz másképp értelmezni.

(#5408) Sub-S válasza attiati (#5400) üzenetére


Sub-S
senior tag

Paff...

(#5409) attiati válasza Sub-S (#5408) üzenetére


attiati
veterán

hangosabb reccset is jó lenne látni megerősítésnek, ha már eltört :)

(#5410) Ixion77


Ixion77
Topikgazda

Lehet, hogy mégsem lesz leszállítva az az irgalmatlan mennyiségű AI chip, amit már megrendeltek Kínából, és megkapták rá a visszaigazolást 2024-es dátummal?

US Government Wants “Immediate Implementation” of The NVIDIA AI GPU Restrictions On China

Ha ez tényleg azt jelenti, akkor az elég komoly mélyütés az NVDA-nak, és kiváló hír a nyugati BigTech-ek adatközpontjainak.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#5411) PredatorZoli válasza Vision (#5404) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Én nem ebben látom a legnagyobb károkozást.
Végre összeállt minden ahhoz, hogy egy kicsit megnyugodjon és lecsengjen az ingatlanpiac, korrigáljanak, konszolidálódjanak az árak és visszatérjenek legalább az infláció által reálértelemben a földre.
Ez az olcsó hitel azt fogja eredményezni, hogy hiába a magasabb kamatok, semmit nem fog fékezni, jövő évtől úgy fogják vinni az 50-60 milliós lakásokat mint a cukrot, mintha nem is lenne holnap, felrepítve az árakat az égbe.
Óriási kiszúrás lesz megint azokkal, akik nem csokplusszal vásárolna, mert a 3%-os hitelre pályózókkal versenyzel majd úgy hogy piaci alapon 7% fölött fizetsz...

[ Szerkesztve ]

(#5412) ngaba válasza PredatorZoli (#5411) üzenetére


ngaba
aktív tag

Egyetértek. :( (Plusz jó igazságtalan is, már bocsánat, de az államnak miért kell támogatnia a 150 milliós ingatlanhoz jutást? Ennek a nagy része is állampapírba megy majd...)

De a jogosultak köre elég rendesen vissza lett vágva, szóval ez valamennyire ellensúlyozza, hogy nagyobb hitelösszegeket lehet igényelni. A babaváróra jogosultak már most is kombinálták a babavárót és a CSOK-hitelt, szóval a hitelösszeg sem biztos, hogy annyira drasztikusan megnő, nem hiszem, hogy az 50 milliós kamattámogatott hitelt bárkihez hozzávágják. És a lakáspiac a jelenleg futó CSOK-kal együtt is szépen befékezett...

(#5413) Vesa válasza Ringman (#5403) üzenetére


Vesa
veterán

"ezeket a családokat nem kell támogatni adóforintokból, sőt szerintem általánosságában senkinek sem kell az ingatlanvásárlását állami kv-ből fizetni "

Egyetértek! Nem értem, miért kéne a társadalom többi tagjának finanszíroznia mások lakhatását (kivéve persze, ha valami extrém okból esélye sincs lakáshoz jutni, pl. munkaképtelenek)? Full igazságtalan rendszer, persze ez egint csak a populizmus célját szolgálja, semmi más értelme nincs.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#5414) ngaba válasza Vesa (#5413) üzenetére


ngaba
aktív tag

Még populizmus szempontból sem biztos, hogy jó lesz: Sokan kiszorulnak a régi CSOK-ból, azok szerintem inkább mérgesek lesznek és irigykedni fognak a szűkebb kedvezményezett rétegre. Ennek az intézkedésnek a célja az ingatlanpiac / építőipar stimulálása inkább (meg valamennyit enyhíteni a korábbi család- és lakástámogatási "megszorítások" megítélésén)...

[ Szerkesztve ]

(#5415) Ringman válasza Vesa (#5413) üzenetére


Ringman
nagyúr

lakhatás támogatható, ill. támogatandó szerintem (nem piaci alapú bérlakások - rászorultsági alapon, amit meg kell pályázni), de ennek meg elsősorban önkormányzati feladatnak kellene lennie (vö bécs), de Mo-n lassan tanácsi rendszerré silányul az önkormányzatiság - lásd még a mai törvénymódosítás, ahol az összes eu-s pénzből történő beruházást lázár fogja majd menedzselni (értsd ahogy értendő)

(#5416) Vesa válasza ngaba (#5414) üzenetére


Vesa
veterán

Ebben igazad van, de a populizmusra pozitív hatást ez össz-társadalmi szinten fejti ki. Egy újabb dolog, amit csodaként fognak tálalni az M1-en, és bár az azt néző időseket és mélyszegényeket konkrétan az egész nem érinti, de újabb megerősítést ad nekik, hogy lám a jóságos vezető mecsoda elánnal támogatja a fiatalokat. Ez meg konkrét szavazatokba fut majd ki. Ez a CSOK közben elsősorban a rendszer kegyeltjeinek szól, ők majd jól járnak ismét. Ki van ez találva. Nekünk meg lassan nincs hova befektetni, mert mindent hülyére adóztatnak.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#5417) Ringman válasza ngaba (#5414) üzenetére


Ringman
nagyúr

építőipart lehetne másképp is stimulálni, ez szimpla szavazatvásárlás.

(#5418) ngaba válasza Ringman (#5415) üzenetére


ngaba
aktív tag

Ez az új rendszer nem a lakhatást, és nem is a családok lakhatását támogatja. Csak akkor, ha vállalsz ÚJ gyereket. Á, de hagyjuk. Ez itt OFF, plusz a karaván halad.

(#5419) PredatorZoli válasza ngaba (#5412) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Sajnos a bankok sokmindenkihez hozzávágják majd az 50 milát.
-Egyrész a 3%-os kamatszinten nem annyira egetverő jövedelem kell hogy beférj a jtm-be, ha már a pár együtt keres 600 nettót, akkor már simán megy, az meg nagyvárosban ahol kerülnek ennyibe az ingatlanok, nem nehéz 2 emberrel.
-Ami miatt még szintén érdeke lesz a bankoknak hozzávágni az emberekhez az az, hogy ezeken a bankok sokkal sokkal többet keresnek, mint a piaci hiteleken. A piaci hiteleken nagyon alacsony a marzs, ezeken az államilag támogatottakon meg tök magas a kamattámogatás amit befizet az állam így jóval több marad a banknak.

A szűkebb kedvezményezett kör alatt nem értem mire gondolsz. Egyáltalán nincs szűkítés az új csoknál. A 40 éves korhatár egyáltalán nem nagy rosta, afölött már úgyis necces a gyerek.

[ Szerkesztve ]

(#5420) ngaba válasza PredatorZoli (#5419) üzenetére


ngaba
aktív tag

A fő szűkítés az, hogy csak akkor jár, ha vállalsz új gyereket. A régi CSOK-hitelt 3 gyerekkel szépen felvetted, és kész, vagy rosszul tudom? (+ kaptál vissza nem térítendő támogatást is).

[ Szerkesztve ]

(#5421) PredatorZoli válasza Vesa (#5416) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Nekünk meg lassan nincs hova befektetni, mert mindent hülyére adóztatnak.

Itthon az egyik legkedvezőbb a befektetések adózása. Az a hülyére adóztatás az konkrétan 0% TBSz-el. Fontos hogy reálisan lássuk a dolgokat és ne vakuljunk el a frusztrációtól. Ha elmész nyugatabbra, mindenhol sokkal magasabb tőkejövedelemre vonatkozó adókkal fogsz találkozni.
Az itthonihoz hasonló kedvező konstrukciók alig pár országban vannak még.

[ Szerkesztve ]

(#5422) bandus válasza PredatorZoli (#5421) üzenetére


bandus
veterán

jah, mo egy kifejezett adoparadicsom europaban, ezt en sem ertem.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#5423) PredatorZoli válasza ngaba (#5420) üzenetére


PredatorZoli
senior tag

Ez nem jelent érdemi szűkítést. Ez egy nagyon kis rész volt aki úgy vette fel a csokot hogy egyet sem vállalt pluszba a meglevőek mellé.
Az új rendszerben pedig ugyan mindenképp kell újat is vállalni, de beszámít a már meglevő. Ha van 2, és vállalsz egy harmadikat, akkor megkapod az 50-et és a 10M elengedést, nem indul 0-ról a számláló.
Azon kívül a régi csokosoknak simán meglesz a lehetősége hogy a régiből kiszálljon és átmenjen az újba. Aki pl 1 gyerekre felvette a régit, az simán visszafizetheti azt a kis aprót és rávállalhat az újal még 1-2-t sok olcsó pénzért.
Szerintem ez egy elég erős csomag amit bejelentettek, előzetesen arról lehetett hallani hogy a csok plusz valójában egy nerf lesz, de nem így lett abszolút, buff lett.

(#5424) Ringman válasza PredatorZoli (#5423) üzenetére


Ringman
nagyúr

tldr: fizetheti az ember más 50-100-150 milliós ingatlanjának törlesztőjét.

(#5425) Vesa válasza PredatorZoli (#5421) üzenetére


Vesa
veterán

30% kamatadó? USA kettős adóztatás? A TBSZ engem nem érint. Aki tud vele élni, annak valóban jó.

Ringman
Pontosan erről van szó, mivel adóforintokból "támogatják" (vagyis a többiekkel fizettetik ki). Ez egy nagyon erős csomag...erős csomag eladósítani a fiatalokat 30 évre csak azért, hogy legyen több a "magyor embör". Aztán majd nézhetjük, ahogy szépen csődbe mennek a családok pár éven belül (már aki figyeli a gazdaság egyéb kilátásait is).

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#5426) Hi!King válasza Vision (#5404) üzenetére


Hi!King
őstag

Máshol is a felső 2-3%-ot támogatják mindenki adójából? Csak mert egyébként az állami újraelosztás rontja a gazdaság versenyképességét, de a szociális háló bizonyos mértékig szükséges, a rá nem szorulók támogatása viszont makrdogazdasági szempontból csak hátrányokkal jár, miközben méltánytalan és igazságtalan is.
Ja, és nem lesz tőle több gyerek a középosztályban sem, mert az ilyenekkel sokkal több embert lehetetlenítenek el mint amennyit segítenek, már azelőtt hogy a gyerekvállalás felmerülhetne nekik.

(#5427) Vision válasza Hi!King (#5426) üzenetére


Vision
veterán

Ez egyszerűen nem igaz. Személyesen tudnék számtalan olyan esetet hozni, amikor középosztálybeli barátaim a csok-nak köszönhetően jutottak lakóingatlanhoz. Ez nem a felső 2-3%.

Ha meg bérlakásokat építenének, az nem tetszene. Hiszen az se jut mindenkinek. Sőt, arányaiban sokkal kevesebben részesülnek belőle. Ne legyünk már ennyire elvakultak!

(#5428) tomazin


tomazin
veterán

Hat ugy kellett ez mint uveges totnak a hanyatteses. Elkezdett vegre lefele engedni az a lufi amit fujtak.
De megnyugodhatnak a komuvesek, vizesek, acsok, maradhat az igazgatoi fizetes.
(De nyomja csak mindenki a gyereket, majd lesz pofaraeses legkesobb az iskola kornyeken)

(#5429) Ringman válasza Vision (#5427) üzenetére


Ringman
nagyúr

Sőt, arányaiban sokkal kevesebben részesülnek belőle.

a lakás jellemzően olcsóbb, mint a családi ház, így ez elsőre furcsának tűnik.
+ a bérlakás megüresedik, ha valaki úgy dönt hogy vesz másikat, így újra kiadható.

ráadásul egy bérlakásprogram kiszámítható és időben nem változó opció lenne, nem a jelenlegi hullámvasút, amikor is épp jókor kell belevágni valamibe, hogy megérje (v1-es csok eleje, jövőre a csok+), aki meg most van n gyerekkel és nem akarnak +1 kvótagyereket, azok megint ráfaragtak, kapnak egy áremelkedést ajándékba.

a középosztály felemelése vagyoni transzferrel kb sehol sem állami feladat, az hogy személyes érintettség miatt te jónak találod a csokot, az más kérdés.

---
(mondjuk az is minősíti az egészet hogy a futóbolond csák tart előadást a csokról, aki öregségére megborultan fantáziál arról, hogy kinek mennyit kellene szülni és mikor)

(#5430) Segal válasza Vision (#5427) üzenetére


Segal
veterán

Te meg azt nem veszed észre, hogy azért tapsolsz mert te és a közeli baráti köröd nagyon jól jött ki belőle. Persze az is tény, hogy ebben a szituban jó döntés az lényegében nincs, de azért annak örülni hogy te (ti) kaptál a tortából a másik meg nyugodtan dögöljön éhen (vagy ahogy szoktatok fogalmazni csinálhat ő is gyereket) elég igazságtalan.
Kicsit olyan dolognak érzem mintha olyan döntést hoznának hogy akinek tíz litert fogyaszt a kocsija az vehesse féláron az üzemanyagot ahhoz képest akinek csak ötöt, mert szegény hátrányos helyzetben van. És akkor is jönnének a megmondó emberek hogy vegyél te is olyan kocsit...
Egyszeri kis büfi volt a részemről semmi flame, de ez azért már kikívánkozott.

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#5431) Ringman válasza Hi!King (#5426) üzenetére


Ringman
nagyúr

máshol azt segítik, akit kell, lengyeleket lehet ekézni, de ezt pl. jól csinálták.

Mo-n meg a társadalmi mobilitás alacsony és ezek az intézkedések csak ezt fogják erősíteni.
persze aki felül van (főleg min. szoc. érzékenységgel), annak ez nem lesz probléma, a dél-amerikai társ. berendezkedés sem lesz az.

(#5432) Vision válasza Ringman (#5429) üzenetére


Vision
veterán

A csok sem csak családi házra van, sőt! Szóval ezt az érvet nem értem. A valóságban a bérlakást hosszú-hosszú ideig veszik igénybe, sőt, gyakran diszkonttal meg is vásárolhatják a bérlők. A nyakamat rá, hogy az osztrák bérlakás rendszer fenntartása a többszöröse a csok költségének.

a középosztály felemelése vagyoni transzferrel kb sehol sem állami feladat

Mégis csinálják kb mindenhol a világon. Hát nem fura?

(#5433) Vision válasza Segal (#5430) üzenetére


Vision
veterán

Miről beszélsz ember? Egy fillér csokot nem kaptam soha. Vonatkoztass már el a személyes percepcióidtól. Mindenhol a világon van ilyen/ehhez hasonló program. De biztos a nersevikek magánakciója a dolog.

[ Szerkesztve ]

(#5434) ngaba válasza Ringman (#5429) üzenetére


ngaba
aktív tag

Magyarországon nem lenne népszerű egy bérlakás-program, ez nem Nyugat-Európa. Mindenki sajátot akar, azonnal.

(#5435) Ringman válasza ngaba (#5434) üzenetére


Ringman
nagyúr

ennek több oka is van, egyrészt semmi kultúrája nincs, nincs megfelelő jogi és jogérvényesítési háttér, másrészt a 20. század történései miatt sokan csak a megszerzett ingatlant érzik biztos vagyontárgynak. de ezen lehetne változtatni, csak egyszerűbb nem tenni semmit.

(#5436) Vision válasza Ringman (#5435) üzenetére


Vision
veterán

Szerintem Nyugaton is mindenki sajátot akarna, csak ott esélytelen ezt elérni a nagyvárosokban. Nálunk még többé-kevésbé van realitása.

(#5437) ngaba válasza Ringman (#5435) üzenetére


ngaba
aktív tag

Ez egy totál vakvágány, amit feleslegesen erőltet az ellenzék... Ilyen dolgokat nem változtatsz meg egyik napról a másikra, ahogy a társadalom mobilitását se. Apropó mobilitás, szerintem ne az állam döntse el, hogy hová épüljenek bérlakások (ld. Ócsa). Itt annyit kellene csinálni (bérlakásépítés és ingyenhitel helyett), hogy hagyni leereszteni az ingatlanlufit. Persze azt nem lehet kiplakátolni (és nem lehet vele szavazatokat szerezni), plusz a sok ingatlanba fektető körében ez népszerűtlen lenne... (Megjegyzem, az sem lenne baj, ha Magyarország kicsit elmozdulna onnan, hogy az ingatlanbefektetés a tuti, mert ez is hajtja felfelé az árakat.)

Szerk.: A bérlakásoknak az az egyetlen (indirekt) haszna lenne, hogy kicsit nyomná lefelé az ingatlanárakat és a bérleti díjakat.

Szerk2.: Azért nyomják az államilag támogatott hiteleket, mert MOST kevés pénzbe kerül a költségvetésnek. Unalmas, kiszámítható.

Szerk3.: Ha én lennék a miniszterelnök, akkor szépen adózna a befektetési célú ingatlan. (= Ingatlan, ami a te neveden van, de a lakcímkártyádon nem szerepel.) Nem kell bejelenteni az albérleteztetést, semmit, befektetési célú ingatlan szépen adózik évente (vagyonadó), pont.

[ Szerkesztve ]

(#5438) TCr válasza Vesa (#5425) üzenetére


TCr
veterán

A társadalmi hatásokról nem is beszélve, hogy sokan csak azért szülnek, hogy legyen pénz... bolti vásárlás közben meg látom, hogy sokaknak 1-et sem szabadott volna szülni / vállalni, nem hogy 3-at.

És nem az anyagi részére gondolok...

[ Szerkesztve ]

IBKR - - Revolut - - Gránit Bank <--- ajánlói kódokért küldj privát üzenetet. ;-)

(#5439) Shadowbull válasza Vision (#5404) üzenetére


Shadowbull
addikt

"világon mindenhol támogatják a családosok ingatlanhoz jutását"

Hát, Németországban például nem. Bár lehet az nem fejlett társadalom.

Pazarol a világ, én meg segítek neki.

(#5440) Shadowbull válasza Vision (#5436) üzenetére


Shadowbull
addikt

"Szerintem Nyugaton is mindenki sajátot akarna"

Hát, nem. A saját ingatlanra minden áron való törekvés messze nincs úgy beoltva az emberekbe mint Magyarországon.

Pazarol a világ, én meg segítek neki.

(#5441) HussarF válasza PredatorZoli (#5423) üzenetére


HussarF
addikt

Én a lakáspiachoz nem értek, de a portfolio cikke alapján kizárják az eddigi igénylői kör kétharmadát. Egyelőre nem látom benne azt a nagy piactorzítást, amit az első CSOK jelentett.

(#5442) attiati válasza ngaba (#5437) üzenetére


attiati
veterán

"Magyarország kicsit elmozdulna onnan, hogy az ingatlanbefektetés a tuti, mert ez is hajtja felfelé az árakat."

Még csak az hajtaná igazán felfelé az árakat !

Ugyanis akkor elmozdulnánk végre a piacgazdaság irányába. Persze az meg előnyös lenne mindenkinek, mert a bérek is felfelé mennének.

(#5443) User_2


User_2
tag

sok érvelésben elfelejtődik az a furcsa tény, hogy a bérlakást is tulajdonolnia kell valakinek.
a tulajdonos vagy magánszemély vagy valamilyen önkormányzat/állam vagy erre a célra létrejött vállalkozás.
aki a bérlakás elterjedését favorizálja melyik tulajdonosi körnek szeretné a bérleti díjat fizettetni ?
melyik tulajdonosi kör tulajdonlása eredményezi a kisebb vagyoni különbségeket és ezen keresztül a magasabb társadalmi mobilitást?
melyik lakás/ház tulajdonlási forma eredményezi a középosztály csökkenését?
megannyi kérdés és mégtöbb

(#5444) Ringman válasza attiati (#5442) üzenetére


Ringman
nagyúr

Ugyanis akkor elmozdulnánk végre a piacgazdaság irányába

Az életszínvonal tíz százalékát bukjuk a populizmussal

(#5445) Ringman válasza User_2 (#5443) üzenetére


Ringman
nagyúr

támogatott bérlakás esetén tud félrerakni ingatlanra valaki, ha akar.

(#5446) Hi!King válasza Vision (#5427) üzenetére


Hi!King
őstag

Ezt úgy hívják, hogy buborék, ha megnézed a jövedelmi decilisiket, a felső 10% határa édeskevés ezekhez a támogatásokhoz, a felső decilis felső része van támogatva.

Nekem az sem tetszene ha bérlakásokat építenének. Ezekkel a megoldásokkal csak ronani lehet a helyzeten. Anticiklikus állami építkezések kellenének (hogy optimalizálják az építőipari munkaerőpiacot és építőanyag piacot), meg semmi támogatás, a többségnek így lenne a jobb, mert így épülne és lenne felújítva a legtöbb lakóingatlan.

(#5447) Hi!King válasza Vision (#5433) üzenetére


Hi!King
őstag

Te érveltél anekdotikusan személyes ismertséggel.

(#5448) Vision válasza Shadowbull (#5440) üzenetére


Vision
veterán

Némeország ebből a szempontból speckó, okok: [link]

Hát, Németországban például nem. Bár lehet az nem fejlett társadalom.

A bőkezű családi adókedvezmények, az alacsony bérleti díjak is bőven benne vannak a csomagban.

(#5449) Hi!King válasza ngaba (#5437) üzenetére


Hi!King
őstag

Ha drágítani akarod a lakhatást, akkor jó módszer adóztatni a bérlakásokat. Vagy nem ez lenne a cél?

[ Szerkesztve ]

(#5450) Vision válasza Hi!King (#5446) üzenetére


Vision
veterán

De azt felejtitek el, hogy ezek felső összeghatárok. A csokosok nagy része sosem vesz fel ennyi hitelt, mert nem hitelképes ilyen szinten.

Anticiklikus állami építkezések kellenének

Pontosan akkor minek kéne épülnie? Eddig stadionok épültek, a többségnek az se tetszik. :)

#5447Hi!King

Azok konkrét példák voltak, teljesen átlagos középosztálybeli emberekről. Arra az állításra volt válasz, hogy ez a felső 2-3%-ot támogatja. Nyilván nem, elég megnézni a csokot felvevők számát.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.