Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
-
LOGOUT
Subaru topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
CB
senior tag
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterMark
üzenetére
Nem hiszem, valószínűleg alacsony sebességnél csak egyszerűen nem tűnt fel. Gyorsítósávon rátiportam a gázra és 110 felett elkezdett rázkódni az autó, a kormány. Mondom defekt nem lehet a tpms nem jelez. Mivel már csinált ilyet rögtön beugrott mi lehet a gond. Lehúzódtam és igen, a felni olyan forró volt alig lehetett megfogni a többi meg normál hőmérsékletű.
-
Qru
MODERÁTOR
Csak, hogy megint sírjak kicsit: ma megint befogott a hátsó fék az M3-ason. Ki fogom köttetni a hill holdert a p*csába én is.

-
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterMark
üzenetére
Lega 3.0R-hez képest:
- Impreza STi 6-os váltó (FL után SI-Drive)
- Sperr
- 18"-os kerék
- Bilstein felfüggesztés -
válasz
MasterMark
üzenetére
Bilstein gátlók, nagykerék, manuál váltó kb.
-
válasz
MasterMark
üzenetére
3 lityi, 6 sebis manuál váltó csak spec B-nél van.
-
Petester
senior tag
-
Petester
senior tag
Qru! Vedd meg ezt: [link]
Vagy vidd el a PDF-et és még tetőcsomagtartót is adok hozzá, mert a Legara nem jó a mostani!
-
Petester
senior tag
-
Qru
MODERÁTOR
Megnéztem most, 60k-tól indul az új talp+rúd Thule-ből. Akkor az nem is olyan vészes... A doboz meg 100k-tól indul.
mod:
Itt néztem első körben: [csomagtartovilag]
-
mmcc02
tag
Városban kb. nem számít, de ahogy nő a tempó, annál inkább.
A rudak önmagukban nem számítanak túl sokat, kb +0.5 liter 100 km-en, de azért hallatszik autópályán a különbség. Nekem sima WingBarom van, egyszerűbb, magas lábakkal, ennél valószínűleg egy WingBar Edge jobb. A SquareBart nem ajánlom, ismerősnek van, de nagyon zajos.
Meg persze a box, ami ha autópályázni kell, érdemes lehet kifizetni egy kis plusz pénzt a jobb aerodinamikáért. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Petester
üzenetére
Ilyenben tudok segíteni én is, vannak rokonaim a hanyatló nyugaton.
Bubihoz akartam rendelni ugye tpms-t, de nem hogy nem postáznak ide, még az itteni bankkártyát sem fogadják el! Tehát még kifizetni sem tudnám. Az kösz... milyen tapasztalatuk lehet ha már ilyen szabályt hoznak...
Köszi Thule-re akkor majd ránézek, egyelőre még elvagyunk ha pakolós a történet akkor meg a Jazz-el megyünk (nyaralni most is azzal voltunk).
mod:
mmcc02: Köszi! Akkor sasolom a fb csopikat is ha nem bukkan fel akkor majd ránézek a Thule-re. Egyelőre nem sürgős a dolog szerencsére.
Fogyit megdobja azt tudtam, de hogy ennyivel...
Mondjuk, arra az évi pár alkalomra belefér. Gondolom te sem 24/7-ben azzal nyomod. 
-
mmcc02
tag
Az ősszel vettem én is tetőrudakat és boxot. Szinte mindent használtan vadásztam, az új árának töredékéért. Thule, teljesen jó, csak ajánlani tudom.
Talán a gyári Subaru tetőrudak is a Thuletól származnak.Hátránya annyi, hogy macera fel- és leszerelni, és megnő a légellenállás (szélzaj, fogyasztás - 12 l/100 km GPS szerinti 140-nél nekem, amúgy 10 környéke, ha jól emlékszem)
-
Petester
senior tag
A gyárival az a baj, hogy Mont Blanc, aminek semmilyen képviselete nincs itthon. Amit én vettem tetőcsomit, annak 2 kupakja hiányzott a rúd végéről. Németeknél találtam, de balkánra nem postáznak. Szerencsére egyik barátunk Ausztriában lakik, ő rendelte be magához.
Viszont 60-ért már összejöhet Thule is újban. Nézz szét a német amazonon, ha megvannak az Imprezára való Thule számok. -
Petester
senior tag
válasz
Petester
üzenetére
Lehet Esztergom rally volt, most kicsit elbizonytalanodtam. És a gugli sem segített...

Qru, beesett 3 misi alá két 3,6-os Tribeca is. Az ezüst hirdetésébe már beleírta az eladó, hogy mikor gázosodott és 2 évet állt. Ha hihető, van benne egy frissebb váltó és állítólag minden hibátlan...
Ha esetleg mégis hengerfejes lenne később, árban így már a belefér kategória. -
Petester
senior tag
Ma reggel együtt "robogtam" egy blob wrx-szel. Nem siettem a megelőzésével, hallgatóztam kicsit. Ja és egy csajos vezette!

(#8559) CB
Még a 2000-es évek elején jártunk hazai rally versenyekre. Akkoriban Érdiék és Angyalfiék tolták Impreza WRC-kel. Sose fogom elfelejteni a hangjukat! Legemlékezetesebb a 2002-es Veszprém rally volt, murvás szakaszon. Felénk, Miskolc rallyn csak aszfaltos etapok vannak, így ez külön élmény volt. Talán még valahol videó felvétel is van róla.
-
Qru
MODERÁTOR
Az a szomorú, hogy kb mindent magadnak kell megcsinálnod nem csak autózás terén, ha normális munkát akarsz vagy nem rohadt drágát. Ez off de a folyt a wc tartály, mondom hívok egy vizest javítsa meg. Ott kezdődik, hogy 10k a kiszállás. Wtf?! 8k egy új tartály... Szépen megrendeltem és kis is cseréltem magamnak.
-
CB
senior tag
-
gyeniko
őstag
A másik, amire nem szoktak figyelni, a gumi nyomás. Legtöbben 2,5 bar-ra fújnak mindent.
Korábbi Subaru Imprezám kerékagyban lévő egyik tőcsavarjánaka menetét is szétcseszték, mert a géppel kapatta rá az agyatlan ember (?), persze, hogy ferdén. Utána csak vonogatta a vállát és javasolt egy helyet, hogy fel tudják frissíteni a menetet. -
CB
senior tag
Így már világos.
Na, hát e miatt sem viszem az autót gumishoz. Még az Ignist sem.
Én még olyan gumist nem láttam, aki nyomatékra húzna.
Ráadásul a CR-V -nek 100 Nm, a Foresternek 110 Nm, az Ignisnek 90 Nm a meghúzási nyomatéka. Nem fognak ezek a különböző kocsik különböző nyomatékára figyelni.
A másik, hogy hogyan emelik meg a kocsit. Na, attól szoktam még agybajt kapni.
Aláb@ssza az emelőt, aztán hajrá.
Arról nem is beszélve, hogy én alaposan meg szoktam m tisztítani a kerék és a csatlakozó csapágyház illeszkedő felületét is. Na, ilyet sem láttam még gumisnál. -
Petester
senior tag
válasz
MasterMark
üzenetére
Ehhez szerintem belülről is hozzáférsz, óvatosban, készlet nélkül is sikerülhet.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
MasterMark
üzenetére
Vannak horpadáskihúzó szettek azzal próbálnám meg első körben.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Petester
üzenetére
Borzasztó sok a kókler. Hace-ben gumiznak is, ugyan nem olyan olcsó mint a sarki gumis de nem cseszik szét a csavart. Hiába került kb fele annyiba a sarkon de most miattuk el kellett menni alkatrészért és megvenni, ki kellett vennem emiatt egy nap szabadságot és nem mellesleg a javítási költséget is kicsengetni. Arról nem is beszélve, hogy 1 hétre kiesett a kocsi a "játékból", pont a főszezonban amikor többet használnánk. Tehát többe volt a leves mint a hús.
-
Petester
senior tag
Ezt elég kevés gumis fogja megtenni. Mármint a nyomatékkal lehúzást. Nem sok gumissal volt dolgom, évek óta ugyan oda járok vissza, mert bogaras ismerős, de náluk sem volt sokáig jellemző. Ha meg ráengedi a nyomaték kulcsot, akkor sem ér semmit, mert csak megnyugtatja, hogy megvan a 110 Nm, de a légkulcs, ha sokat kattogtatna, 300+ Nm-nal húzza meg. Nem állítgatják a légkulcs erejét. Én magamnak megcsinálom, de volt úgy, hogy a mezei légkulcsommal nem tudtam leszedni a csavart. Le kellett engednem az autót, hogy erőkarral megindítsam a csavart. Pedig elvileg 320 Nm-re képes a légkulcsom.
-
Qru
MODERÁTOR
Igen arról, és igen 5 db van kerekenként.
Nem, mert nem a csavar a hibás. Az elején kézzel kell rátekerni az anyát, hogy rákapjon a menetre egyenesen, nem pedig egyből a nyomatékkulccsal nekiesni. Ha egyből a légkulccsal esik neki vki, akkor hajlamos a menetre ferdén rákapni az anya amit meghúzva a légkulccsal - annak erejénél fogva - szépen eltöri a csavart (maga a ferdén felmenő anya). A többinél mákja volt a gumisnak, mert azokra nem ferdén ment fel az anya, hanem egyenesen kapott rá, így nem lett bajuk. Simán lejöttek/felmentek újra, a menetük is tökéletesen ép volt.
Szóval a helyes menet ez lenne: kézzel rákapatod az anyát, aztán légkulccsal meghúzás (de ésszel nem rátépni!!!), majd nyomatékkulccsal lenyomatékolni 100-110 Nm-re.
Sajnos képeket nem volt időm lőni, mert dumáltunk közben, aztán mire felocsúdtam meg már kész is volt.

mod:
Amúgy mikor először tört csavar akkor is ez volt, hogy a légkulccsal kapatta rá a gumis (bár az egy másik volt), Erre majd figyelni kell legközelebb és szólni, hogy kézzel kapassa rá az anyát a menetre.
-
Qru
MODERÁTOR
-
CB
senior tag
válasz
blasko92
üzenetére
Valószínűleg ezért lesz ez a motor örök darab.
Hamarabb fog a karosszéria rohadni, mint hogy a motorhoz kelljen nyúlni.
Azért a tisztán városi fogyasztásommal nem szeretnék dicsekedni, bár ilyen még nem is igen volt.A hét végén elkezdtem lemosni azt a zöld trutyit, amit a gyárban fröcsköltek a motorra.
Kell még egy-két mosás, mire teljesen tiszta lesz tőle a motortér. De már annyi bogár volt beleragadva, hogy undorító volt. -
Petester
senior tag
Mini oltár!

Amúgy ez is szép, pedig már 200+k km-t futott: [link]
A 19-es kerekekkel külön tetszik. Anya ezt már biztos nem árkozná meg!
-
Petester
senior tag
Tegnap elmentünk Anyával megnézni a tett helyszínét. Hát jó nagy mazsola volt!
És a legnagyobb baj az, hogy ki se szállt megnézni, mekkora a baj, hanem R-ből D-be rakta, tekert a kormányon (merthogy Y-ban forduláskor keveredett az árokba) és nagy gázzal kijött.
Ha egyenesen, abban az irányba megy ki, mint ahogy belement, csak horzsolásokkal, de megússza. A lengőkarok alja bánta, meg a kipuff csöve horzsolódott még meg, de igazából semmi vész. A lengőkarokat hétvégén lepucolom és lefestem, csak mert úgy tetszik, de ha úgy hagynám, akkor se lenne semmi.
Egyszerűen felfogni nem tudom, hogy lehetett ennyire szőke (amúgy tényleg az
), de soha nagyobb bajt. 
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Petester
üzenetére
Igen, ez a 4évszakos hátránya, hogy nincs évenkénti csere, így a rotálás is hajlamos elmaradni.

Neked nem éri meg 4évszakosat venni, az csak a magamfajta hobbiautósoknak való. Télen eleve alig megyek és amennyi hó van arra meg az awd+4évszakos bőven elég.
Pont ezen agyalok, hogy maradjak a nyárias Michelin CC+-nál vagy bevállaljam a még nyáriasabb Bridgestone A005-öt...
Alternatíva még a Continental AllSeasonContact ami árban is jó és az a legkiegyensúlyozottabb teljesítményű, viszont szárazon sz@r én meg 90%-ban szárazon megyek... A GoodYear Vector Gen2 vizes teljesítményben nagyon jó de az meg alapvetően télies, az nekem pont nem kell. -
Petester
senior tag
Új lesz mindenképp, sőt a felniket is végre felújíttatom!
Így tudom Anyára fogni, hogy miatta kell ez az egész. 
Qru: Szezonálisan cserélem, így tudom egyenletesen koptatni. Jó az a felnire szerelt csere szett. Most is haza megyek, átcserélem a télire, tudunk vele gurulni óvatosban, amíg el nem készülnek a nyári felnik.
Agyaltam most megint, hogy legyen e négy évszakos gummám, de ahogy számoltam a futásomat, meg hogy télit akkor is tartanék mellette, nem éri meg a felár. Saras tapadása miatt választottam volna a négy évszakosat, de annyit meg nem játszok sárban, hogy fizessek érte 10-15/db felárat.Jorus: Most nézem, hogy neked van fent sárfogó a kerekek mögött. Nem is tűnt fel eddig, jól elbújt.

-
Egy őrült FL Tribeca minden áron le akart tolni az imént M7 kivezetőn, méterre jött a lökhárítómon, ami 140-nél, tömött belső sávban annyira nem vicces, voltak előttem is nyilván. Aztán amikor már nem voltak előttem, akkor meg már nem akart annyira menni.
Méé ilyen agresszívek az emberek ebben a melegben? -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Petester
üzenetére
Nálam azért látszik a különbség szemre is (mérni nem mértem), így kb 30k km után ezért is cseréltem meg őket először. Valószínűleg az enyém akkor orrnehezebb (ami reális, nálam nincs hátul semmi súly). Bár ettől függetlenül nálad is fékezéskor illetve kanyarban is előreterhel.
mod:
Pont ezt írtam én is, hogy ha a szövet kilátszik az kuka.

-
Petester
senior tag
válasz
outsiders
üzenetére
5-ös.
Érdi gumis azt mondta, hogy javítható. Bizonytalan voltam, felhívtam a gumisom, elküldtem neki is a képeket. Ő már határesetnek mondta, mivel látszik a szövet, nem javasolta a javítást. Ha meg cserélek, cserélem mind a négyet. A 2 használhatót pénzzé teszem, a hátsó balos megy pótkeréknek. A gyári már 10+ éves, ha még csak pótkerék, akkor is jobb neki a csere.Viszont lehet nem variálok a méreten, a pótkerekem is 215-ös, maradok a gyári guruló méretnél.
Qru: Eddig nekem mind a 4 gumi egyenletesen kopott, akár téli, akár nyári. Cserekor mindig sublerrel körbe mérem és nincs számottevő különbség tengelyenként.
-
Petester
senior tag
Mi a tűrése a központi difinek? Most társítok egy kb 5 mm-es profilú gumipárhoz egy 8 mm-est, az már tűrés határon kívüli, határeset vagy tűrésen belüli?
Jorus: Köszi! Ahogy számolom, még tűrés határon belül van az eltérés, viszont komfortosabbnak tűnik és a kiállása is jó!
Lehet meglépem. -
outsiders
aktív tag
Esetleg mivel 2 éves gumi csak, érdemes lenne körbekérdezni gumisoknál, nincs-e ugyanez a minta egy pár nekik. Nálam hasonló volt, durrdefekt az előző tulajnál 2017-ben, cserélte a tengelyen újra mind a 2 gumit. Másik kettőt meg én cseréltem 2018 tavasszal, ráadásul sikerült ugyanolyan DOT számút is vennem.
-
Qru
MODERÁTOR
A ct200h-t néztem anno de akkor még horror ára volt használtan is, arról nem is beszélve, hogy nekem a hibrid nem jó. Eleve csak városon kívül használom (max néha keresztül megyek rajta ha másik irányba kell menni) és télen sokszor áll a garázsban akár 4-6 hetet is. Meg amúgy sem megyek rövid távokat, ha elindulunk akkor 100 km legalább belemegy egyhuzamban. Erre igazából egy dízel kéne de azokat nem szeretem...
Petester: Kilátszik a textil réteg, ez nem csak felületi sérülés.
Mehet a kukába. A lényeg, hogy nem lett nagyobb baj. -
Petester
senior tag
válasz
outsiders
üzenetére
Nincs fent egészen 2 éve, de már mentem vele kb. 25k km-t.
Családi autónak vettük, így használja csak, azért van, na meg a Golf és a Bogár is 3 ajtós, így egyszerűbb az élet a Bubuval a fikások miatt.Jorus: Ha jól rémlik, Neked 225-ös gummád van fent. Van képed róla, hogy mennyire ballonosabb?
-
Petester
senior tag
Mostanában zömmel Anya hajtja a PDF-et, sajnos meg is látszik rajta. Hétvégén szörnyülködtem, hogy milyen morzsás belül. Erre ma még felhív, sírva, hogy beletolatott egy árokba. Reméli, hogy megnyugszok mire hazáérek...

Sajnos gumi cserés és mivel már kopott, mindet cserélni kell. Jól gondolom? Nem szeretném a központi difit haza vágni.
Így néz ki: [kép]
Viszont elmondása szerint ha nem a Bubuval van, akkor kijönni se tudott volna. Meg valszeg a Golf vagy a Bogár annyira beesik, hogy a futómű és a bódé is sérül. Nem hiába, tank kell a nők feneke alá!
-
Acheron
őstag
válasz
Petester
üzenetére
Nézegettem a neten, de eddig nem találtam semmi hasonlót, a csomagtér - utastér elválasztásra többnyire fém hálót használnak (bár azt sem tudom, azt hova rögzítik).
Ez nem valami csomagtér ketté-választó lehet? Bár ahhoz meg minek a merev keret
(#8512) Qru: Jah, egy darabig mi is csak a durva villámokat láttuk - azután aláértünk. Miskolc előtt pár kilométerrel értünk ki belőle, akkor fejtegettem le az ujjaim a kormányról - kb ott vettem észre, hogy kézfehéredésig szorítottam
Igaz, ahol kicsit is jobban láttam, én elmentem a vészvillogós sor mellett - de bizony sokszor inkább visszasoroltam. Volt egy pár hely, ahol ezt a böszme jószágot úgy lökdöste a szél, hogy alig bírtam a sávban tartani... Leginkább attól féltem, ha nagyon lelassulok, hátulról belémtrafál valaki, úgyhogy minden létező fényt felnyomtam az autón, és próbáltam haladni az "árral"
Őszintén, ilyen durva időben még sohasem vezettem korábban - hazaérve gyorsan toltam egy Whisky -t (pedig ez nem is volt tervben) - mert megérdemeltem 
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
outsiders
üzenetére
Minta van rajta inkabb a tapadas a kerdes. Most meg jo (bar nem olyan mint ujkent) szoval ezt a nyarat tuti kibirja.
TPMS mellett nem szol semmi csak kene egy epkezlab modszer a likvidalasara, mert a sarga tpms jelet nem szivesen neznem eletem hatralevo reszeben.
Acheron: Mi megusztuk a vihart de a tavolban durva villamlasokat lattunk mi is.
Kisauto keveset eszik, igy konnyu.
-
Acheron
őstag
válasz
Petester
üzenetére
Tegnap már nagyon későn értem, haza, hogy megnézzem, no meg a vihar is kivette kicsit a zsírom (cirka 60 - 70 kilométert olyan viharban kellett levezetnem a pályán, hogy alig láttam ki az autóból, sokszor lépésben, vészvillogóval haladtunk a többiekkel együtt
)
Ma megnéztem a hátsó traktust, de nem találtam olyan helyet, ahol egy ilyet rögzíteni lehetne
A forma sem igazán ismerős, nem úgy tűnik, hogy az enyémben illeszkedne a tetőkárpithoz. Így elsőre azt mondanám, nem a 2009 utáni típushoz való, de azért még utánaolvasok.
Nem mintha én tudnék ilyesmivel mit kezdeni, kutya nincs, a csomagtér roló magasság fölé pedig sosem pakolok
(#8496) Qru: Az nagyon korrekt fogyasztás
Sosem lovagolok az autó étvágyán, de azért ilyenkor legördül egy könnycsepp, én tegnap 10,6 óra szerinti (az kb 11 valós) fogyasztással jártam meg Budapestet, igaz, inkább 140 - 150 közötti óraállással (néha több (gyors előzéseknél), néha kevesebb. lásd fentebb, a viharban) -
outsiders
aktív tag
Nagyjából, jól el van látva melóval, ritkán jut gépközelbe. Jobban jársz esetleg ha nem akarsz telefonálni, ha rendesen ráírsz és nem az oldalra (Huber Viktor). Nagyon szimpatikus figura, engem megvett az eddigiek után. Vezérlést csináltasd nála szerintem, jó kezekben lenne és nem is drága.
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Napokon belül mindenki megkapja a GeForce Now időlimitjét
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Linux kezdőknek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Edge - a tegnap határán
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3849, 100% Akksi
- Xiaomi 15 / 12/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B360 i7 8700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Rampage SHIVA Cooler Master 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi 11T 128GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Egyébként állítólag ki kell szedni és takarítgatni, utána jó lesz. Na én ezt megfelelő gyakorisággal nem terveztem művelni, inkább élek a funkció nélkül. Nem hiányzott az elmúlt közel egy évben, megsúgom

Mondjuk, arra az évi pár alkalomra belefér. Gondolom te sem 24/7-ben azzal nyomod.
Ha esetleg mégis hengerfejes lenne később, árban így már a belefér kategória.

Még el is kezdtem írni, hogy Volvoknál láttam ilyesmit, de azután kiszerkesztettem, merthogy OFF autó
Ha egyenesen, abban az irányba megy ki, mint ahogy belement, csak horzsolásokkal, de megússza. A lengőkarok alja bánta, meg a kipuff csöve horzsolódott még meg, de igazából semmi vész. A lengőkarokat hétvégén lepucolom és lefestem, csak mert úgy tetszik, de ha úgy hagynám, akkor se lenne semmi.