Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:37:15

LOGOUT.hu

Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21901) Jhonny06 válasza jsk (#21899) üzenetére


Jhonny06
veterán

Azért elég sok drága hely van Pesten, ahol lehetetlen árakon mérik a piákat/hamburgereket/stb., mégis mennek valahogy most is. Azért a Brewdog se volt _annyira_ drága, Pesten van elég pénzes ember. Mondjuk talán egy hamburgerezőbe többen ülnek be, mint egy kifejezetten sörözőbe, hiába árulnak kaját. Meg a Brewdog nem egy ismert név itthon. Nem mondom, hogy nagyon meglepő, de nem számítottam rá. Kár érte, azért a franchise révén bejött pár olyan sör, amit körülményes beszerezni (bár nem sok). A Mad Scientist viszont jól hangzik legalább.

(#21902) [CsuCsu] válasza Jhonny06 (#21901) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Sok a draga hely, de a legtobb ember, akit erdekelnek a jobb sorok es hajlandoak 2000Ft-ot fizetni egy poharert, azok nem a Punk IPA-ra kivancsiak.

Mad Scientist, ha jol van arazva, el fog menni. Sajnos nem eleg izgalmasak, hogy felvegyek a versenyt egy Dezso / Csakajo / HOPA valasztekkal.

(#21903) jsk válasza Jhonny06 (#21901) üzenetére


jsk
Topikgazda

A Brewdogban még a saját jobb söreiket sem lehetett kapni. Ha volt is csapfoglalás, akkor az valamelyik Főzdepark főzde volt. A kaja jó volt, de az van máshol is. Azzal nem tudott kitűnni a budapesti helyek közül. A 2000 forintos Punk ipáról meg Elvis Juiceról ne is beszéljünk.

Amúgy nehogy azt hidd, hogy a drágább helyek nagyon hasítanak. Döglődik a legtöbb.

Ami problémásabb, hogy a Csakajó és a Hopa is. Egyfelől onnan is hiányoznak a külföldiek, másfelől az új tulajok csapon a saját söreiket plusz megint csak a Főzdepark főzdék söreit nyomják. Amelyek egyébként mindenhol kaphatóak. Régebben izgalmasabb volt a kínálat. A Wunder csinálta jól, hogy ott szinte mindig van csapon a friss BYM sör. Az már a helyi sörösöknek vonzerő.

(#21904) koxx válasza jsk (#21899) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Nem kar erte, egyszer raneztem az itallapra, a kedvem is elment tole, hogy valaha bemenjek oda. Kegbe vagy a Dezsobe sokkal szivesebben jarok pedig ezek sem olcso helyek.

(#21905) [CsuCsu] válasza koxx (#21904) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Ok legalabb probalnak valami valtozatossagot hozni. Bolcso is jo volt tavaly amikor edesapamat bevittem, volt Finback csapon, etel finom volt. Vissza is ment a stoutert a kovetkezo par hetben :D

@jsk
Na bazz, kar a Csakajo es Hopa-ert. Ezeket a Fozdeparkos soroket mindenhol en sem ertem. Egy kaptafa az osszes, total erdektelen. Nagy ritkan van valami felig ertelmes, nemzetkozi atlagot hozo cucc, aztan puff. Legtobbszor valami oke IPA/hoplager varians, nem tul jo gosek/berlinerek. Legalabb valami ertelmes europai szelekciot rotalnanak. UK, skandinavok, hollandok, oroszok, nemet kisuzem, stb.

UK-ban ezt ugy csinaljak, hogy nyomatjak a sajat soreiket, de mellettuk kb ugyanannyi vendeg van csapon, eleg sokszor kulfoldiek. Nos, igy az van, hogy a sorgeek a barati tarsasagat odaviszi a sorert amit ki akar probalni, a tarsasag tobbi resze pedig joreszt issza a sajat alapsoroket.

(#21906) crocy válasza koxx (#21904) üzenetére


crocy
tag

a brewdog kb dragabb volt itthon mint külföldön barhol.

(#21907) koxx válasza crocy (#21906) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Normalis aron eletkepes lehetett volna.

(#21908) [CsuCsu] válasza crocy (#21906) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Ezt alairom. A sor konkretan tobbe kerult, mint London kozepen a Shoreditch-i egysegben. Mar a nyitaskor hangoztattam, mekkora okorseg ez igy. Ha meg valami hype kraftrol lenne szo, megertenem, hogy a szallitas megnyomja, de a Brewdog mezei mainstream szupermarket soroket csapolt, ami £1/can a Tesco-ban, nem £4-5, mint egy elvonalas UK kraft.

Az meg a hab a tortan, hogy a Fozdeparkos soroket 2-3x aron adta a szomszedos egysegekhez kepest. Persze jottek azzal a hablattyal, hogy a sorok arazasaban iranyt kell mutatni, premium termek mittudomen mint ahogy kulfoldon is. Egy icipici problema, hogy Magyarorszagon a munkaero, ingatlan es egyeb koltsegek azert jocskan a nyugati alatt vannak, szoval ne probaljanak mar ramsozni magyar termeket nyugati arakon. Mindenki erezte, hogy ez egy mocsok nagy lehuzas, nem valami kraft kuldetestudat.

[ Szerkesztve ]

(#21909) [CsuCsu]


[CsuCsu]
őstag

Mondjuk pont jokor oltom a Hopa-t, amikor most latom, hogy csutortoktol Verdant csapfoglalas indul naluk, nem keves tetellel. :DDD

(#21910) jsk válasza [CsuCsu] (#21909) üzenetére


jsk
Topikgazda

1-2 kivételtől eltekintve másodvonalas Verdant sörökkel :) De nem szidom, örüljünk ennek is.

(#21911) [CsuCsu] válasza jsk (#21910) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Kb atlagos Verdant arany. 4-bol egy soruk kiemelkedo atlagban - DIPA-bol minden masodik, ugye az emberek arra mennek ra, de a TTO-ra mindent kell hozni, ha akarnak a jobb cuccbol is. A taproomban is ezek vannak, a legfrissebb soroket kuldtek.

[ Szerkesztve ]

(#21912) Aranypatkány válasza jsk (#21899) üzenetére


Aranypatkány
tag

Attól tartok nem ők lesznek az egyetlenek akik bezárnak, jön a válság, az ostoba határzár meg teljesen kicsinálja a fővárosi turizmust. Kampó vagy minek híjják :((
A legtöbb bárt nem a magyarok tartják el, hanem a külföldiek, akiknek több pénzük is van, jobb fizetésük, stb..

(#21913) jsk válasza Aranypatkány (#21912) üzenetére


jsk
Topikgazda

A gyenge forint miatt többet ér itt a pénzük. Egy részük emiatt jön ide mulatni. A szlovákok és az ott élő magyarok is csapatostul jöttek Győrbe, Esztergomba, stb. bevásárló körutakra. Hiába annyi kb. a fizetésük, mint nekünk, itt többet tudtak vásárolni belőle a Tescoban. Nem tudom meddig bírják még ezek a helyek.

(#21914) Aranypatkány válasza jsk (#21913) üzenetére


Aranypatkány
tag

De most nem jöhetnek külföldiek úgy tudom turistáskodni.

(#21915) Aranypatkány


Aranypatkány
tag

Megjöttek az EQ-k (Fluctu, Strata, Harvester of Waves) - július végi CANek, meg pár román cucc. :) Csakás rendelés.

(#21916) nonsen5e válasza jsk (#21899) üzenetére


nonsen5e
addikt

Mad lesz a helyén, ja.

D4 klán: HunPH - invért privát rám

(#21917) F-ECT$ válasza F-ECT$ (#21900) üzenetére


F-ECT$
titán

Rá is kóstoltam a Monkey Temple-re. Tipikus bajor buzás, bevallom én a vaníliát nem nagyon éreztem rajta. Ilyen élményt fele ennyiért is kapni. Nem rossz, de nem is kiemelkedő.

Dive ever, work never.

(#21918) crocy


crocy
tag

nekem izlett csaprol ez is:
[Ugar - Stróman]
Plusz dobott ra az is, hogy ugy nez ki mint a barackle :D .

[ Szerkesztve ]

(#21919) Dilikutya válasza crocy (#21918) üzenetére


Dilikutya
félisten

Az egy nagyon kellemes sör. Bár találkoztam csapról nagyon elbaszott főzettel is, amikor se ízre, se külsőre nem hozta a NEIPA jegyeket. Ráadásul a főzde saját buszában csapolták, el merték fesztiválra vinni.
Mint egy egyszerű IPA jó volt az is, de én nem azt kértem.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#21920) [CsuCsu] válasza nonsen5e (#21916) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Egyebkent a Mad helyeben en jobban igyekeznek a sorfozes fejleszteseben. A branding es a terjeszkedes nagyon megy, de a sorok valahogy egy helyben totyognak. Persze, csinalnak mar savanyat, hordoznak es mead is van, de a minoseg valahogy nem javul. Kicsit olyan erzesem van, hogy egy magyar Brewdog van itt epuloben. Brand, instagram, agressziv terjeszkedes, a sor masodlagos.

Annak az apropojan fogalmazodott ez bennem, hogy a Mad nagyon erolkodik betorni kulfoldi piacokra. Angliaban is partnerkednek par soros uzlettel, de a vasarlok csalodnak bennuk, ezt elso kezbol tudom. A problema, hogy nagy elannal beharangozzak oket, aztan atlag vagy atlag alatti soroket kapnak, amik gyengebbek a helyi cuccoknal, dragabban. A viszonyitas kedveert - a hordo programjukbol £30 egy uveg, amennyiert kapsz 2 doboz Lervig BA stoutot vagy egy uveg Bruery stoutot (pl Black Tuesday), egy uveg Mad X pedig 3F arban megy. Egy Liquid Cocaine annyi, mint a DEYA es Verdant sorok,. Ezzel a minoseggel, amit most hoznak, ez nem fog mukodni. Lehet a brandinget tolni ezerrel, de az eddigi reakciok a kidobott penz es csalodas.

[ Szerkesztve ]

(#21921) L4D1K válasza [CsuCsu] (#21920) üzenetére


L4D1K
őstag

Ezzel teljesen egyet tudok érteni.

Kezdem azt érezni, hogy a Mad magasabb szinten ugyan, de ugyanúgy megállt mint általában a főzdepark. Hiényzik tőlük az a tökös, szembe az árral vagy épp farvízen a mainstream vonalon de mindig vmi újjal.

Nagyon hiányzik egy állandó Le Tits Now sör tőlük.

# ANTAL Tuning #

(#21922) lektaab válasza [CsuCsu] (#21920) üzenetére


lektaab
újonc

Az hogy a kinti helyek felárazzák a söröket nem a Mad hibája, egy Happy Finish
6900 Ft itthon, ami kevesebb mint 18 font, egy Liquid cocaine 1200-1300.
És itthon 27%-os áfa van, más jövedéki adó, chips adó stb, még ha a szállítást is rászámoljuk, akkor sem indokolt a jelentősen megnövelt ár.
Az alap szortiment nem túl izgalmas, viszont népszerűek itthon, ezért is kerültek be spar-ba, tescoba, ebből van meg a fix bevételük. Feltételezem jellemzően ezek jutnak el külföldre, ettől tényleg nem fognak hátast dobni :D

Az Alpha batchek és a Fresh only sörök viszont érezhetően fejlődnek folyamatosan, már nem csak az az érzése az embernek, hogy jól van lett valami, de nem biztos, hogy ezt akarták kihozni belőle. A barrel project és a madX is izgi, de kell még neki idő, nem lesz egyik pillanatról a másikra nemzetközi top szinten. És a mead is teljesen új vonal itthon.
Elég sok hazai sört iszom, de nem igazán tudok mondani másik főzdét, aki ennyire progresszívan fejlődik évről évre.

Meg természetesen lehet fejleszteni, kapacitást növelni, új gépeket venni de ez mind pénz, és ne felejtsük el jelenleg egy covid válság kezdetén/közepén vagyunk és nem pont ez a prioritás :N

(#21923) [CsuCsu] válasza lektaab (#21922) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

A szallitas, kulfoldi munkaero es berleti dij nyomja meg az arat, foleg az utobbi ketto. Ha kulfoldi piac a cel, ezzel kell szamolni. Ha a minoseg nem versenykepes, akkor semmi ertelme az egesznek. Alap szortimentet nem is ertem, minek hozzak, azt a sarki garazsfozdek is tudjak.

Amikor hazaterek, altalaban lecsekkolom a hazi szortimentet csaprol, szoval tobbe kevesbe kepben vagyok. Az nekem nem igazan fejlodes, hogy egyre tobb stilust csinalnak. Az IPA-ik egy helyben totyorognak evek ota, az imperial stout vekonyka es jellegtelen, tokmindegy meddig es mivel hordozzak, mennyi adjunktot tolnak bele. Nem tokos, szembe az arral, uj dolgokat varok toluk. A letezo alap stilusokat kene helyre tenni eloszor. Tanuljanak meg rendesen IPA-t fozni, az alap stout legyen testes es csokis. A gose ne legyen szirupos. Azt latom, hogy ujabb es ujabb dolgokkal hozakodnak elo, kutyulnak ossze-vissza, anelkul, hogy a mag fejlodne. Ilyen tipikus ezermester, ami mindenhez ert egy piciket, de semmiben sem kiemelkedo. Pedig toke van nyilvan, latszik a beruhazasaikon. Csak inkrementalis fejlodest nem nagyon lehet nyomatni instagramon meg hangzatos uj bejelentesekkel, igy gondolom nem prioritas.

Pedig fejlodni lehetne. A UK az elmult egy evben hatalmasat ment, kb USA top vonalat karcolgatja IPA teren, alap stout is fejlodik, a BA vonalat kene meg rendbe rakni. Sour vonalon megvannak a specialista fozdek amik szinten egyre jobbak. Vannak lager es ivosorokre specializalodott uj fozdek, egesz jok. Ami kozos ezekben, hogy van fokusz. Nem polipkent probalnak mindent egyszerre. A Mad engem a Tiny Rebel fozdere emlekeztet - csinalnak minden baromsagot, nyomulnak a szupermarketben, hiperagressziv branding, csak hat mindenki letojja oket, mert a sor atlagos vagy atlag alatti. Otthon a BYM csinalja jol - kb 80% IPA, meg is latszik a befektetes.

(#21924) Dilikutya válasza L4D1K (#21921) üzenetére


Dilikutya
félisten

Mégis milyen előrehaladásra lenne szükség? A meglévőn kívül.
A Barrel Project és a Mead nem elég tökös? Valakinek biztos a MadX is, én egyet kóstoltam, nekem elég is volt, nem rajongok a savanyúért.
Mainstream sörük tényleg viszonylag kevés van, bár ízvilágra némelyik session IPA teljesen az szerintem, meg valamennyire az egész alapszortiment is mainstream, legalábbis kraft vonalon.
Nekem inkább a mostanában dobozolt újabb és újabb IPA-k voltak már sok, egyszerűen nem éreztem akkora különbségeket, hogy indokolt lett volna mindegyiknek a létezése.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#21925) lektaab válasza [CsuCsu] (#21923) üzenetére


lektaab
újonc

Itthon még mindig ott tartunk, hogy egy sör 200Ft-ba kerül, ami 2-3-4-10x drágább azt már a többség nem érti, így véges a sörfőzdék célközönsége.
Elszálltak itthon is a bérleti díjak, egy alkalmazott bejelentése is rohadt drága.
Plusz a magyar és angol piacot már a méretéből fakadóan sem érdemes összevetni.

Erről órákat lehetne beszélgetni, és valószínűleg sosem leszünk egy véleményen, de ez a szép a sörös világban :D

(#21926) [CsuCsu] válasza lektaab (#21925) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Szerintem az nem a piac mereten mulik, miert nem kepesek BYM szintu IPA-t fozni peldaul, vagy a letteknek, litvanoknak, eszteknek stb miert megy ez a buli sokkal jobban. De akar meg a romanoknak is. Ezek csak kifogasok. Egyszeruen en azt latom, a Mad-nel nem a sor minosegenek javitasa az elso, hanem a marketing es branding, es a sort ahhoz fozik, nem forditva. Csinaljunk ezt, meg azt is, mert az milyen meno. Egyebkent eppenhogy magasabbak a koltsegek, ha egyszerre minden van csinalva szimultan.

Angol es magyar berleti es alkalmazotti dijak ennek ellenere meg koszonoviszonyban sincsenek egymassal, meg a mostani gyenge fonttal sem.

[ Szerkesztve ]

(#21927) Aranypatkány válasza [CsuCsu] (#21920) üzenetére


Aranypatkány
tag

A Monyo is nagyon lejtmenetben van mellesleg. Legalábbis én nem látom náluk a fejlődést :F :U

(#21928) [CsuCsu] válasza Aranypatkány (#21927) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Mad 2.0, csak kevesebb tokevel. Ok is marketingfozde. A Reketye viszont egyre jobb szerintem, bennuk latok valamennyi potencialt.

[ Szerkesztve ]

(#21929) lektaab válasza [CsuCsu] (#21928) üzenetére


lektaab
újonc

(#21930) proci985 válasza jsk (#21903) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

kb akkor a Brewdog Göteborg / Stockholm Södermalm / London Camden szintjen volt a budapesti is arakban.

a kulonbseg az az, hogy,
- Göteborgban es Stockholmban a mininmal oraber ilyen 7-8 eur korul mozog
- Göteborgban ittam Nuclear Tactical Penguint
- Stockholmban Dog Dt csaprol
- Londonban Paradoxot csaprol

egyebkent ez egyertelmu volt az alapjan amit leirtatok a topikban, hogy ez nem fog mukodni.

[CsuCsu]: Mad Scientistnel es Monyonal lehet elhittek, hogy eleg 1-2 hype sor (ld brewdog), a tobbi meg elgurul magatol. es mindket fozde tenyleg tudott jokat is fozni.

van par fozde, ahol tenyleg keptelenek hibazni, de ezek ritkak.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#21931) [CsuCsu] válasza proci985 (#21930) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Volt Budapesten is Dog csaprol, valami okadek dragan (4000Ft/dl, vagy valami hasonlo).

Nem a hype soroket hianyolom a Mad/Monyo vonaltol, hanem egy konzisztensen jobb minoseget. Hozzanak BYM szintet IPA-bol, vagy egy atlagos Pohjala szintet stout-bol, North szintet gose-bol, ha mar van toke az ennyire agressziv terjeszkedeshez. Nekem a hozzaallas nem szimpatikus. Nagyon nyomatjak a hype marketinget, mikozben a sorok nem tartanak sehova (azon kivul, hogy egyre tobb stilust keszitenek).

[ Szerkesztve ]

(#21932) koxx válasza [CsuCsu] (#21931) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

Pohjala stoutok, na az igen. Bar volt egy ami annyira durvan tomeny volt, hogy nem birtam vele.

(#21933) proci985 válasza [CsuCsu] (#21931) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog

az akkor kb dupla annyi, mint Londonban es Stockholmban.

oke. ittam ennyiert sort amire azt mondom megerte egy deciert (pl De Molen 20+%os eisbock amin kb egy oraig nyammogtam), de annyiert tenyleg kulonlegesnek kell lennie. a De Molenert pedig ugy fizettem, hogy oke, ismerem oket, jok, es a csapos ketszer rakerdezett, hogy biztos ezt akarom. tokeletes lezarasa volt az estenek.

Meadtol tavaly nyaron en ittam tenyleg nagyon jot, monyotol pedig ittam nemzetkozi szinten jo imperial stoutot. Itt a jo az az, amit barmelyik nap 5 euroert leveszek a polcrol.

[ Szerkesztve ]

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#21934) Aranypatkány válasza [CsuCsu] (#21931) üzenetére


Aranypatkány
tag

Egyetértek. Már követhetetlen mennyi féle sört lefőznek Mad-ék, ez már túl sok :(

(#21935) Jhonny06 válasza [CsuCsu] (#21931) üzenetére


Jhonny06
veterán

Dog H decije 1800 körül volt, kb. ugyanannyi, mintha üvegesen vennéd. És akkor már inkább a csapolt, amiből kevesebbet is meg tudsz kóstolni ugye.

(#21936) [CsuCsu] válasza Jhonny06 (#21935) üzenetére


[CsuCsu]
őstag

Akkor rosszul emlekszem. Londonban 1/3 pint ment £5 korul, akkor a magyar ezek szerint olyan 50%-kal volt dragabb.

(#21937) pvt.peter


pvt.peter
őstag

Soproni Óvatos Duhaj Búza

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#21938) #49155328 válasza pvt.peter (#21937) üzenetére


#49155328
törölt tag

:F

(#21939) looser válasza pvt.peter (#21937) üzenetére


looser
addikt

Élt 30 percet :-)

Mondjuk kíváncsi lennék rá.

(#21940) FPSTunker: remélem nem jut a Borsodi Búza sorsára, max. ha nagyon rossz lesz, de szerintem simán hozzák az átlagot.

[ Szerkesztve ]

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#21940) #49155328 válasza looser (#21939) üzenetére


#49155328
törölt tag

Kifogyott a raktárkészlet. ;]

(#21941) pvt.peter válasza looser (#21939) üzenetére


pvt.peter
őstag

Jajj sorry :D
Soproni FB oldalon lehet megtekinteni a bejegyzést, vmiért átmásolva nem okés a link, lehet vmi adatvédelmi beállítás :U

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#21942) #49155328 válasza pvt.peter (#21941) üzenetére


#49155328
törölt tag

(#21943) looser válasza pvt.peter (#21941) üzenetére


looser
addikt

Köszi! Kíváncsi vagyok rá :-)

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#21944) Dilikutya válasza pvt.peter (#21937) üzenetére


Dilikutya
félisten

Azért ez jókora meglepi, még amikor az első homályos képet felfedte a Soproni, mindenki a hoplágert várta.

Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

(#21945) looser válasza looser (#21943) üzenetére


looser
addikt

Meg az árára is kíváncsi leszek, mert az 1664 Blanc 300Ft/0,5l és szerintem igen jó.

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#21946) #49155328 válasza looser (#21945) üzenetére


#49155328
törölt tag

Hol annyi?

(#21947) looser válasza #49155328 (#21946) üzenetére


looser
addikt

Lehet, hogy bevezető ár volt, de nem sokkal több 300-nál, ahogy most rákerestem.

Mindent tudok a rákászszakmáról...

(#21948) LógaGéza válasza #49155328 (#21946) üzenetére


LógaGéza
addikt

Lidlben holnaptól:

[ Szerkesztve ]

"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"

(#21949) [CsuCsu]


[CsuCsu]
őstag

Legalabb azt pozitivnak tartom, hogy a Soproni egy witbier-t csinalt, nem valami huszadik nemet stilusu buzat, amit ugysem tudna annyiert adni, hogy a nemetekhez kepest jo vetel legyen. Meg oke modon is elsulhet.

(#21950) F-ECT$


F-ECT$
titán

Már épp kezdtem volna lemondani a Mad Scientis-ről (igazán csak a Liquid Cocaine tetszett eddig tőlük), de ez a New York Mocaccino most kicsit megmentette őket.
Az mondjuk túlzás, amit a dobozon ígérnek, de egy kellemes és kellően ízgazdag stout, egész jó áron.

Dive ever, work never.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.