Új hozzászólás Aktív témák

• Keeperv85

nagyúr

válasz tonyqa23 #12821 üzenetére

Részletesebben:

su

su jogot kér, ezzel elérhetővé válik a mount parancs is, amit csak a a superuser végezhet.

mount -o rw,remount /system

Újra csatolja a system partíciót, ezúttal írható/olvasható módban

busybox cp /sdcard/touchpal.apk /system/app

A busybox elhagyható, de ez esetben azzal másolja a megadott fájlt a megadott helyre.

chmod 644 fájl

Ez egy kissé összetettebb...

A Linux alatt, hangsúlyozottan a Linux alatt és NEM az Android alatt a fájlok 3 csoportra osztja a fájlok és könyvtárak jogait, ami így néz ki:

f|Tulajdonos!Csoport|Mindenki más

Ez esetben az "f" egy flag, amivel pl. a leggyakrabban a könyvtárak "d" prefixuma jelenítődik meg.

Minden mezőben három érték van, kivéve az "f"-et.

Tehát a "tulajdonos" mező sorban r-w-x, olvasás, írás, futtatás jogokat kaphat. Ezek súlyozott értékek. sorban 4-2-1

Ha most a tulajdonos rw és x nincs, akkor tehát ő most 4-2-0. Ezt összeadva kijön a 6, leírva: rw-, ha tovább lépünk, akkor r-- követi a "csoport mezőben", tehát 4-0-0 a mezőkód, leírva pedig r-- és még egyszer ugyan ez a "mindenki más" mezőben is.

A chmod azt csinálja, hogy súlyozza ezeket, tehát a 644 be fogja tenni az első mezőbe a 6-ost elosztva és így tovább a többi.

Csak Linux alatt lehet olyat is, hogy nem számot adsz hozzá, hanem ténylegesen jogot, pl:

chmod a+x

Minden mező (a = all) tulajdonosa x jogot kap (futtathatja fájlt)

chmod a-x

Itt pedig mind elveszti ezt a jogát...

Érdekességképp meg lehetne még említeni, hogy az Android alatt vannak különleges jogok is, de ne bonyolítsuk túl. :N (Van s, S, a, A is...)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés