Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-08-02 12:58:01

LOGOUT.hu

Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3666) tg44 válasza ödönbéla (#3662) üzenetére


tg44
csendes tag

Ez a pendrive vs Raspberry Pi azért összehasonlíthatatlan :)

Persze egy pendrivera is "lehet rakni linuxot" sőt egy wincseszterre is. Ez ugyanis egy operációs rendszer ami fileokból áll amit filetároló eszközre fel lehet másolni. Ha a bárkinek van egy számítógépe, akkor kb max 2h-s munka levágna a wincseszterből 4-5gb-t és feltolni rá egy linuxot, és akkor kap az illető egy dualbootolható rendszert, nem kell pendrive sem. Viszont azt garantálom hogy ettől nem fog senki kedvet kapni a linuxal való ismerkedéshez.

A raspberryre is lehet "linuxot rakni" a különbség hogy ameddig a pendrive egy statikus adattároló eszköz addig a raspberry képes "futtatni" azt a kódot és ha úgy vesszük egy komplett miniszámítógép. Általában itt a legtöbben nem azért használják mert egyszerű, hanem mert bizonyos helyzetekben kilehet vele váltani egy asztali PC-t, vagy egy drágább hardvert amit a mindennapokban használ(ná)nak (pl medialejátszó). Szerintem ha valakinek nincsenek tervei vele, akkor csak egy helyben fog állni és nem fog csinálni semmit vele senki, ha ezt egy a műszaki dolgokban érdeklődő 16-18 év közötti gyereknek szánod, akkor lehet hogy érdemes egyből célt is elé állítani, vagy legalább elmondani hogy miket tudhat ha beleöli az idejét. (Nem akarlak róla lebeszélni véletlenül sem, de attól hogy szeret számítógépen játszani NEM biztos hogy érdekli az is hogy hogyan működik. Rengeteg ember szeret számítógépen játszani... Aki szeret legózni azt sem érdekli, hogy a legókockákhoz használt műanyag milyen hűtési fázisokon megy keresztül :) Rengeteg gólya jön hozzánk a BME VIK-re minden évben, és ezeknek pl úgy az ötöde kiesik az első év végén, mert nincs ötletük hova menjenek és valaki azt mondja nekik hogy ha szeretsz számítógépezni majd jó lesz neked a programozás. A számok alapján nem jó nekik, egy csomónak sokkal jobb a gazdasági/ttk-s vonal, és át is mennek. Mérlegeld hogy mennyire fogja használni, esetleg "rontsd el a meglepetést", és kérdezz rá, de egy pendrive használható bárkinek bármire, egy raspberryhez azért minimálisnál több érdeklődés kell.)

Az elromlásról pedig:
Normális körülmények között nem nagyon tud csak úgy magától elromlani. Vannak dolgok amiket elkövetve el tud, de aki egy kicsit is figyel a környezetére és elővigyázatos az nem tudja "elrontani", pl azért mert utána olvas előtte, vagy mert alapból van annyi esze hogy nem önti le vízzel :)
Szoftveresen nem művészet "elrontani", viszont kb 10-15 perc csinálni biztonsági mentést, kb ugyan ennyi visszaállítani, és ha nem volt biztonsági mentés, akkor is lehet még azt használni, csak előlről fel kell konfigurálni.

Egyéb téma amit nem érintettél, de lehet hogy nem vagy vele tisztában:
Az RPI-hez ahhoz hogy használható legyen kell maga az eszköz, kell egy SDkártya minimum 2GB-s, kell valamilyn hálózati áramforrás neki (pl telefontöltő, megvan hogy milyenek jók), ha hálózatot is akar használni vele akkor kábel hozzá, ha wifit akar elérni akkor usb-s wifi csatlakozó, valamint kell egy monitor aminek van hdmi bemenete (esetleg tv, meg az összekötéshez kellhet kábel), és egy billentyűzet (esetleg egér is) aminek usb-s vége van. Ezek amolyan "rejtett költségei" a dolognak, de még így is kb egy árban van egy 10-15 éves pc-vel és kb teljesítményben is annyit tud, csak legalább 4 kilóval könnyebb :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.