- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
peter9228
aktív tag
De az kevésbé kihívás, és nincs köze a Pi-hez.
A fólia meg nem lyukas lesz, át fogja szakítani. Ha kell akkor kb. 1-2 nyíl vastagságúra hagyom, úgy biztos a szakadás.wassermann
Köszönöm, ezzel most lehet megmentetted a Pi-m életét, erre nem is gondoltam.
Majd valami védelmet akkor beiktatok.
-
peter9228
aktív tag
válasz
wassermann #7388 üzenetére
Nem konkrétan azt fogom csinálni, csak az elméleti része érdekelt. Nyílvessző sebességét akarom lemérni. Alufólia lesz két helyen, amiken áthalad a vessző. Ezek a gpio-ra lesznek csatlakoztatva, így meg tudom mérni, hogy mennyi idő telik el az első és a második átszakítása között. Elvileg. Gyakorlatilag nem lesz ilyen egyszerű, kíváncsi leszek mennyire precízre tudom megírni a programot. Sok reményt nem is fűzök hozzá, de kísérletezgetni jó lesz.
-
peter9228
aktív tag
Elvileg ezzel azt is tudnám érzékelni, ha gomb helyett összeérintem/elválasztom a két vezetéket?
-
peter9228
aktív tag
Windows-t használsz? Ha igen, akkor a hosts file-t kell módosítani: [link]
Itt új sorba beírod a Pi IP címét, utána szóközzel elválasztva a hostnevet.A dinamikus IP-hez pedig a routert kell beállítani. A no-ip-t ajánlom, régebben a DynDNS-t használtam, de most úgy látom az ingyenes része megszűnt.
Szerk.:
Elvileg Linuxon is van hosts file, méghozzá itt: /etc/hosts
[link] -
peter9228
aktív tag
válasz
Drótszamár #6931 üzenetére
Én épp ma vettem plexit, amivel egy vízálló házat akarok a Pi-nek készíteni (kamerával, külső akkuval együtt). Így rakom majd ki, és csinálok time lapse-t
Remélem a hó olvadását / a hó esését (ha lesz még) el tudom majd kapni.
-
peter9228
aktív tag
válasz
balaaa88 #6751 üzenetére
Ugye ez az utolsó parancs a ledeknek:
GPIO.output(7,False)
GPIO.output(22,False)
GPIO.output(16,True)
Ez azt csinálja, hogy az első kettőt lekapcsolja, majd a harmadikat bekapcsolja. De hogyha azt nem kapcsolod le, akkor úgy is marad. Tehát kell egy ilyen, az utolsó "time.sleep(speed)" után:
GPIO.output(7,False)
GPIO.output(22,False)
GPIO.output(16,False)
Így néz ki a teljes kód: [link](Amikor előzőleg is True/False volt az érték, fölösleges még egyszer ugyanarra állítani. De így érthetőbb, és a működést nem befolyásolja túlságosan.)
-
peter9228
aktív tag
Elsőre nem ugrott be azért nem írtam le, de most eszembe jutott. A python scriptem egy ilyen mappában volt: /home/pi/photos/xy.py
Akármit csináltam, nem indult el crontab-ból. Aztán áttettem a /home/pi mappába, és ott működött. (igen, teljes elérési utat adtam meg)
De szerintem nálad nem ez lesz a gond. Szerintem próbáld meg root-ként futtatni a cron-t, így nem kell a sudo: sudo crontab -e -u root. -
peter9228
aktív tag
Rendeltem egy kamera modult, másnap ide is ért. 21 font szállítással együtt (UK), egész jó áron jutottam hozzá.
-
peter9228
aktív tag
[link]
GyönyörűűűAz alkatrészek tépőzárral vannak rögzítve, akkut még nem sikerült hozzá szereznem. A szoftver sincs még készen teljesen, meghagyom későbbre
-
peter9228
aktív tag
válasz
Peter789 #6066 üzenetére
A Pi-n nem fut semmi más, kilőttem minden fölösleges folyamatot. De nem is futott még kb. fél percnél tovább, ennyi idő alatt nem vettem észre semmi különöset. Az igazat megvallva nem is kell nekem ez a mozgásérzékelő, csak akadt egy kis szabadidőm, amit kitöltöttem a megcsinálásával. Szóval nem a mozgásérzékelőhöz vettem a Pi-t, hanem délután ott volt az asztalomon a Pi és a szenzor, így gondoltam miért ne raknám össze.
wassermann
Erről még én se hallottam, de nem is terveztem sokáig használni. -
peter9228
aktív tag
Hátha valakit érdekel:
Pi + HC-SR04 -
peter9228
aktív tag
Hát, én sok értelmét nem látom. Ez inkább annak jó, aki Owncloud-ot, és mellé esetleg Wordpress-t akar használni. A webes felületről lehet mindent irányítani, még terminál is van, de nekem lassú, SSH klienssel sokkal gyorsabb.
Viszont ez (RaspyFi) (számomra) már érdekesebb lehet.
-
peter9228
aktív tag
Kipróbáltam, telepítésnél van egy ilyen opció:
Expand arkOS to fit SD card?
If you installed arkOS via the Installer, and you have an SD card larger than 2GB, select this option. It will expand arkOS to give you all of the free space on this SD card. Requires a restart to take effect.Szóval elvileg 2 GB elég a telepítéshez.
-
peter9228
aktív tag
válasz
tamas1985 #5690 üzenetére
Próbáld meg ezt a config-ot. A Samba configjában meg ez a lényeg, a többi maradjon úgy, ahogy a videó alatti leírásban van:
[media]
path = /mappa elérési útvonala, amit meg akarsz osztani
guest ok = yes
guest account = ftp
browseable = yes
read only = no
create mask = 0777
directory mask = 0777
writeable = yes
admin users = everyone -
peter9228
aktív tag
válasz
V.Stryker #5449 üzenetére
[link]
Én ebből tanultam. Az az egyetlen hiba, hogy nem a Python 3-at tanítja, hanem a Python 2-t. De sok különbség nincs. Tulajdonképpen ennyit kell másképpen csinálnod, mint ahogy a könyvben van:
Old: print "The answer is", 2*2
New: print("The answer is", 2*2)Legalábbis kb. a feléig ennyit. Tovább nem jutottam még én sem
-
-
peter9228
aktív tag
Összeállt a rendszer: Pi+WiiMote+LN298N+HC-SR04
[link]
Mindig kiírja az aktuális távolságot, amit mér. 10 cm alatt áll le.
Már csak a kanyarodást kell megoldanom, meg kell egy aksit szereznem neki. És összerakni -
peter9228
aktív tag
Ha már így szóba jött az automata otthon: [link]
Ebben a legeleje tetszik a legjobban, az ébresztésOlyasmit akarok én is csinálni, hogy reggel felhúzza a redőnyt + benyomja a rádiót ébresztésnek. Csak akkor van gáz, ha éjszaka lefagy
-
peter9228
aktív tag
A sima képfájlt letöltve (nem a netes telepítőset, a simát) nem fagy le, a wifi is működik. Az új skin is települt.
-
peter9228
aktív tag
válasz
Cyber_Bird #5373 üzenetére
Éppen néhány napja olvastam: [link]
-
peter9228
aktív tag
-
peter9228
aktív tag
A Raspbmc miért nem működik a TP-LINK TL-WN721N-el? Eddig a Raspbian, Openelec is simán működött ha rádugtam. Sőt, 2 napja volt fent Raspbmc, akkor is működött. Most újraraktam, mindent ugyanúgy csináltam, de nem észleli. Mielőtt feltenné a rendszert (tehát első boot, letöltés megkezdése előtt) villog a wifi stick, tehát működik, de amikor végez és elindul az Xbmc, nem is világít. Feltettem a Network manager-t (vagy valami ilyesmit, nem tudom pontosan a nevét), de azzal se jó. Már kétszer újraraktam, de nem segít.
V.Stryker
Elvileg a Win32 Disk Imager tud backup-ot csinálni: [link] -
peter9228
aktív tag
Kb. meddig engedhetem melegedni a Pi-t? Most 22-23 fok van, és 60-65-re megy fel (1 ghz-en).
-
peter9228
aktív tag
Kár, hogy nem vettem még meg a kamera modult. Az árvízről milyen jó kis time lapse lett volna
-
peter9228
aktív tag
Van arra valami mód, hogy Raspbmc alatt angol TV csatornákat nézzek? Főleg a Discovery kéne.
(Ezt találtam, de hogyan tudom telepíteni?) -
peter9228
aktív tag
-
peter9228
aktív tag
válasz
wassermann #5071 üzenetére
Azért nem bírta, mert ment mellette egy webszerver is
Én meg elfejtettem.
Amúgy most 800 mhz-en letöltöttem egy kb. 400 megás videofájlt sebességkorlát nélkül, nem volt semmi baj. Le is játszható a fájl. És a szerver is megy mellette. Nem is gondoltam volna, hogy az a 100 mhz ilyen sokat számít.
-
peter9228
aktív tag
válasz
wassermann #5067 üzenetére
Miért? Ha 250-et állítok be, 250-el megy. Szerintem ezzel nincs semmi gond, ennek így kell lennie. Más beállítást még nem próbáltam, nem nagyon töltök le mostanában semmit.
-
peter9228
aktív tag
A táppal nincs gond. 2A, 5V-ot stabilan adja. 7 portos, de 3-at használok csak. Azt akarom megoldani, hogy ezen a kábelen is adjon le 5V-ot, hogy ne kelljen 2 kábel a Pi-be.
A torrentnél nem tudom mennyire kell levenni, nem tesztelgettem. De megnézem, meddig stabil. Most 250/100-ra van levéve, így stabil. -
peter9228
aktív tag
HDD-t bírja. Csak aktív hub kell hozzá, vagy külső tápos HDD. Torrentre is használható, nekem kis tuninggal tökéletesen működik. Igaz a sebességet limitálni kell, hogy ne fagyjon le. De szerintem 1 ghz-re felhúzva már nem kell a limit.
A hubomat hogyan tudom átalakítani visszatáplálóssá? Úgy próbálkoztam, hogy az USB kábelét visszadugtam a hub-ba, hogy megtudjam, hova kéne az 5V-ot vezetni. (A tápcsatlakozónál már megvan) De sehol se mérek 5V-ot.
-
peter9228
aktív tag
válasz
wassermann #5056 üzenetére
Tudom, de médialejátszónak nem használom, csak torrentre. Ehhez meg egyenlőre elég. Meg RC autót akarok építeni, ahhoz meg inkább lejjebb kéne venni, hogy minél kevesebb legyen a fogyasztás.
-
peter9228
aktív tag
Úgy néz ki, megoldódott a torrent problémám. Kicsit tuningoltam, 800 mhz-re (megjött a hűtőbordám). Így lejátszható a fájl amit letölt, és eddig működik is rendesen.
-
peter9228
aktív tag
válasz
Drótszamár #5053 üzenetére
Na, ezt nem tudtam. Én még csak életemben egyszer csináltam time lapse-t. Azt is manuálisan, fejben számolva a másodperceket nyomogattam a gombot
. Nincsen sajnos önkioldó a gépemhez
. Most tervben van egy dslr, majd azzal
-
peter9228
aktív tag
válasz
Drótszamár #5051 üzenetére
De egy time lapse-nél nem automata módot használunk, hanem fix záridőt, hogy ne legyen minden képkocka eltérő. Szerintem csak ezért sötét a kép éjszaka.
-
peter9228
aktív tag
válasz
tamas1985 #5038 üzenetére
Biztosan meg lehet hosszabbítani, de lehet, hogy romlik a minőség vagy nem is működik sokkal hosszabb kábellel.
Pont ma gondoltam rá, hogy mikor jelenik már meg. Erre itt van
Kéne is a projektemhez. Az ára egy kicsit borsosnak tűnik (a szállítással együtt). Majd megvárok egy tesztet, amiben összehasonlítják pár hasonló árú webkamerával.
-
peter9228
aktív tag
válasz
wassermann #5014 üzenetére
Ezeket nem a Magyar Posta kézbesíti, miután ideértek? Hogyhogy nem nyúlják le? Én 7 munkanapja várok egy Magyarországról érkező levelet, már egyre gyanúsabb, hogy valamelyik ott dolgozónak megtetszett a tartalma. Magyar Posta, imádlak!
-
peter9228
aktív tag
válasz
lord.lakli #4951 üzenetére
Fogyasztás nálam nem egy elsődleges szempont. (Atomerőmű-->kedvezményes áram) Inkább az a jó számomra, hogy nincs hangja és tényleg mehet éjjel-nappal.
-
peter9228
aktív tag
válasz
lord.lakli #4947 üzenetére
Holnap kipróbálom másik SD kártyával, aztán ha úgy se jó, hanyagolom inkább ezt a torrent kliens funkciót. Az elsődleges célom úgysem ez vele, hanem teljesen más
-
peter9228
aktív tag
válasz
lord.lakli #4941 üzenetére
Csak PC-n próbáltam, a Pi-n Raspbian van, nincs telepítve médialejátszó. Mkv formátumú, PC-ről ugyanazt a torrentet letöltve lejátssza. Lehet a hálózattal van gond, megpróbálom majd pendrive-al átmásolva.
-
peter9228
aktív tag
válasz
dr. Bosko #4922 üzenetére
Szia!
- oprendszer: Attól függ, mire kell. Médialejátszónak Raspbmc, Openelec. Egyéb felhasználásra Raspbian.
- erősítés: gyárilag nem hiszem, de egy USB-s hangkártyával biztos
- gyorsulásmérőt (elvileg) simán kezeli
- hangvezérlést nem tartom kizártnak
- tápból egy USB-s telefontöltő is megteszi, de ha stabilabb működést akarsz, komolyabb táp kell (pár ezer forint)
Konkrétan mire kéne? Ez a 2x15W-os hangszóró + gyorsulásmérő felkeltette érdeklődésemet -
peter9228
aktív tag
válasz
lord.lakli #4920 üzenetére
A seed nálam is megy, csak a letöltés akad meg így néha. Biztos letölti, ma már 4 gigát letöltött. Sőt, ha egyszerre futott 5 letöltés + 1 seed, akkor sem volt semmi gondja.
-
peter9228
aktív tag
válasz
sanchomuzax #4918 üzenetére
Az időzónát nem állítottam át, szóval UTC-ben van. De helyesen jár, nem gyorsabb mint kéne.
-
peter9228
aktív tag
válasz
sztanozs #4915 üzenetére
Külső tápos hub-om van. 4,8V-ot mérek a Pi-n. A bordát majd megpróbálom, már akartam venni, holnap körbe is nézek a városban. Nem akarok egy hónapot várni az ebay-el
Honkydoo
Ma reggel 6-7 órakor bekapcsoltam, elindítottam. Dél körül néztem rá mobilról, megálltak a letöltések. Akkor elindítottam őket újra, most azóta megy. Amíg én hozzá se nyúltam, nem nagyon használhatja más felhasználó. Vagy igen?Amúgy az "időérzékével" is van valami gond, azt írja 18 órája megy, pedig csak 9
-
peter9228
aktív tag
válasz
sztanozs #4910 üzenetére
Olyasmi kéne nekem, hogy mondjuk 15 percenként elindítja az összes torrentet.
sanchomuzax
HDD még nincs, pendrivera töltök egyenlőre. Az oprendszert most tettem újra. Lehet az SD kártyával van gond, majd kipróbálok egy másikat. A hub-al szerintem nincs gond, meg a tápjával sem, 4,8V-on tartja a Pi-t. -
peter9228
aktív tag
Beüzemeltem a Pi-t torrent szerverként, működik stabilan, csak egy gond van: Néha gondol egyet, megállítja a torrenteket és kiírja, hogy error: read-only file system. Ilyenkor elindítom újra a torrenteket, majd egy darabig semmi baja. Mit kéne átállítani? (A pendrive, amire tölti le ext4-ra van formázva)
-
peter9228
aktív tag
válasz
Ricsiii1992 #4900 üzenetére
SD kártyát igazítsd meg, vedd ki, tedd vissza, szerintem nincs bent rendesen.
Vagy rosszul lett ráírva a Raspbian (vagy amit használsz), esetleg a kártya is hibás lehet. -
peter9228
aktív tag
válasz
sanchomuzax #4655 üzenetére
-
peter9228
aktív tag
válasz
sanchomuzax #4649 üzenetére
Hol akadtál el?
-
peter9228
aktív tag
válasz
sanchomuzax #4643 üzenetére
Nincsmit, én is köszönöm mindkettőtöknek a DynDns-es segítséget
Még egy kérdés: Így a routert el tudom érni. De hogyan érem el a Pi-t? (hálózaton belül fix ip-je van.)
-
peter9228
aktív tag
válasz
sanchomuzax #4637 üzenetére
Találtam egy másik leírást, hátha ez segít: [link]
Más:
Fix IP-d van? Ha nem, akkor nem otthonról honnan deríted ki az IP-det? (Csak azért kérdezem, mert én is akarom majd helyi hálózaton kívülről irányítani a Pi-t, de a dinamikus IP miatt nem jöttem még rá, hogy hogyan tudnám megoldani) -
peter9228
aktív tag
válasz
sanchomuzax #4633 üzenetére
Akkor elvileg jó a script. Megpróbáltad újraindítás után az 5900-as porton elérni?
-
peter9228
aktív tag
válasz
sanchomuzax #4629 üzenetére
A 0-t a local_ip:5900-n éred el elvileg.
/etc/init.d$ sudo /etc/init.d/tightvncserver start
Erre mit ír ki?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Gamer Gép- Gigabyte Z790, Intel i7 14700, 32GB DDR5, RTX 4070 Ti Super, 1 TB M.2 SSD, 1300W
- Ryzen 7 9800x3d RTX 4070 ti
- Gamer PC- Rysen 5 3600, Asus Radeon 5700 XT(OC) 8gb VGA,16Gb Hyper x Fury RAM, Coolermaster K500.
- Új - Gamer Gép - Gigabyte Z790 EAGLE, Intel i7 13700, 32GB DDR5, RTX 4070, 1 TB M.2 SSD, TT 1000W
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Egyedi ékszerdobozka
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged