Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-08-02 12:58:01

LOGOUT.hu

Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#24952) vadkörte


vadkörte
addikt

Srácok, köszönöm a sok segítséget.

(#24901) Celtis:
Ez volt az egyik első szög... :D Idáig azért nem merészkedek. Ehhez az én tudásom kevés. Ha kell fúrok, faragok, vágok, forrasztok. De a programozás... :( Egyszerűbb kód(részletekkel) még csak csak, de ilyen szinten már nem merek.

(#24902) Csicsóka:
A kínai szélessávúakat csak példának linkeltem.

(#24903) PHoNX:
Köszönöm. A Pimusicbox-szal ismerkedek. Érdekes. Ha FM vételre is rá lehetne venni, jó kiindulási alap lehetne, emellett, ha lenne nonweb GUI-ja, ideális lenne.

(#24904) envagyok:
Szimpatikusnak tűnik. Tetszik, mert a GPIO sornak van átvezetése és ha kell, erre is lehet mét paneletek illeszteni (esetemben pl. LCD) Ha jól értelmeztem ez látja el a Pi-t is ménküvel, mert azt írják, hogy ha ez a Pi-n van, ne csatlakoztassuk a Pi-re 5V-os tápot. Ha megvalósul a tervem, akkor 90%, hogy ez lesz a befutó. Tápnak gondolom megfelel valami normálisabb univerzális.

(#24907) Silent_Bob47:
Reggelente Kossuth rádió, napközben meg valami ami kicsivel komolyabb, mint Bundás Pumi. Ez a felhasználási terület, minden, csak nem audiofil. :D

Üdv. V. Körte

(#24953) SzaChe


SzaChe
tag

Sziasztok,

1-2dologgal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.

Feltelepítettem a kodit,viszont ha exit et nyomok neki, akkor fekete képernyő után nem tud visszatérni a rasbian rendszerbe, és semmire se reagál, esetleg valaki találkozott már ilyennel ?
Ezen kívül kodiban ha elindítom a videót, akkor néha néha a hang akadozik, kép viszont egyátalán nincs, nagy feketeség. (sima 700 megás avi videónál produkálja...)

Illetve külső USB-s 5.1 es hangkártyánál hogy kell pontosan konfigurálni, hogy 5.1 szóljon? (ha ALSmixeren beállítom hogy 5.1 szóljon és tesztelem netes videón akkor jó, viszont kodiban hiába állítom be 5.1 re és nem hdmi re a hangot, akkor se ad ki hangot (amikor még nem akadt a videó.. Volt egy teljesenúj sd kártya újratelepítés azóta akad. :D )

És egy olyan dolog érdekelne, hogy transmission be hogy lehet beállítani hogy ne csak belső hálózatról, hanem akár munkából is elérjem, és tudjak torrentet hozzáadni?
rpc whitelist et ha false ra teszem, vagy true-n hozzáadom a router IP jét, és port forwardot állítok be akkor sem engedi a csatlakozást.

Előre is köszi

Ne vitatkozz hülyékkel! Lealacsonyodsz az ő szintükre, és megvernek a rutinjukkal!

(#24954) Celtis válasza vadkörte (#24952) üzenetére


Celtis
veterán

Pont a programozás része a legkönnyebb, hiszen az készen van. Szívesen megosztom. Ez egy addon, amit telepítesz és kezeli a gombokat.

(#24955) Celtis válasza SzaChe (#24953) üzenetére


Celtis
veterán

Nem lenne elég neked egy Libreelec? Vagy a Kodin és torrenten kívül mást is használsz?

A transmission eléréséhez nem a router hanem a távoli PC IP címét kell engedélyezni.

(#24956) vadkörte válasza SzaChe (#24953) üzenetére


vadkörte
addikt

Csatlakozok Celtis-hez.
Ha "csak" médialejátszás a cél, akkor próbáld ki az OSMC-t, vagy a LibreELEC-et. Utóbbi alatt egy kiherélt Raspbian fut, az előbbi alatti Raspian kevésbé van kipucolva. A lényeg, hogy mindkettő Kodi.
Az Exit gombos fekete képernyőből csak reseteléssel - feltéve, hogy építettél reset gombot a Pi-dre, vagy áramtalanítással tudsz kijutni.

Üdv. V. Körte

(#24957) toth_janika válasza envagyok (#24904) üzenetére


toth_janika
őstag

Ez a cucc nekem is kezd testzeni, mert szeretném ha valahogy be tudnám kötni a hangfalaimat az RPi-be anélkül, hogy egy külön erősítőre kötném. Nekem annyi kérdésem lenne ezzel a cuccal kapcsolatban, hogy ezt OSMC alatt is ugyanúgy lehet konfigolni, mint Raspbian alatt?

Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/

(#24958) drogery válasza kmisi99 (#24932) üzenetére


drogery
tag

nekem a pi2 usb-n keresztül kap ethernetet egy ~7 dolláros kínai adapterrel. Így a 100mbites netemet a torrent (deluge) ki tudja használni.

(#24959) Szgeri85


Szgeri85
újonc

Sziasztok!

Rendeltem egy Raspberry Pi 3at,melyhez volt egy Sd kari is amelyen telepítve van a Retropie.Szinkronizátam a wifivel elvileg nyomott egy frissítést,azóta nem lép be az emultator stationbe,kér valami jelszót.
Mivel teljesen laikus vagyok és Linux rendszerem sincs szeretnék érdeklődni lenne itt valaki aki megoldaná nekem ezt a sz.rt?
Csak retro game emulátornak szeretném használni!
Fizetek érte,a pénz nem számít (persze egy biznonyos ésszerű határig:)).

Ha valaki szánna rá időt és érdekli az jelezze és priviben megbeszéljük a részleteket!

Előre is köszi mki!

(#24960) vadkörte válasza Szgeri85 (#24959) üzenetére


vadkörte
addikt

Próbáld a pi/raspberry párost

Üdv. V. Körte

(#24961) schferenc77


schferenc77
aktív tag

Sziasztok!

A következőben kellene profi segítség: RPi 7"-os kijelzőre 5 db ikont/gombot kirakni, és két céleszközt ezen keresztül RS232-n keresztül vezérelni.
Bővebben: projektort be és kikapcsolni RS232-n keresztül (2 ikon), illetve egy HDMI átváltót szintén RS232-n keresztül vezérelni (3 ikon a 3 bemenethez).
Céges, számlás megoldás kellene. Van itt valaki erre?

(#24962) Szgeri85 válasza vadkörte (#24960) üzenetére


Szgeri85
újonc

????

(#24963) vadkörte válasza Szgeri85 (#24962) üzenetére


vadkörte
addikt

Felhasználónév: pi
jelszó: raspberry

Üdv. V. Körte

(#24964) Szgeri85 válasza vadkörte (#24963) üzenetére


Szgeri85
újonc

Aham értem,ok probálom😊

(#24965) albinolynx válasza drogery (#24958) üzenetére


albinolynx
őstag

Erről az eszközről adnál linket?

Ingyen sajt nincsen, csak az egérfogóban.

(#24966) drogery válasza albinolynx (#24965) üzenetére


drogery
tag

(#24967) Rolly válasza Celtis (#24924) üzenetére


Rolly
veterán

nekem ez is jó bár még nem sikerült jól beállítanom :(

(#24968) albinolynx


albinolynx
őstag

drogery: Köszönöm!

Miért van az, hogy némelyik film közben pár másodpercig ilyen a lejátszás? [link]

Video: [x264] High@L4.1, CRF, 720x302, 23.976
Audio: [AC3] HuN 5.1 640

Ellenben egy 1080p .mp4 hiba mentesen játszható.

Rpi3, rasbian-nal. Külső hdd, hálózati meghajtóként elérhető. Torrent feltöltési sebesség nulla.
Vezetékes lan hálózat, upc modem-router-en keresztül.
A gép amin a filmet nézem hálózaton keresztül (i5 4460, 16GB ram, win 10). Vlc player. A hibán "belül" megállítható. Viszont ha vissza tekerem ahhoz a részhez, akkor nem idézhető elő újra.

[ Szerkesztve ]

Ingyen sajt nincsen, csak az egérfogóban.

(#24969) Celtis válasza Rolly (#24967) üzenetére


Celtis
veterán

Nem tudlak követni. Mi jó?

(#24970) azbest válasza drogery (#24958) üzenetére


azbest
félisten

A 100 megabites netet a beépített usb-lan adapter is ki tudja használni. A te külső adaptered elvileg gigabites, ami lehet 200-at is képes hozni, ami mondjuk nasra másoláskor lehet szempont, ha egyáltalán gigabites a belső hálózatod.

A beépítettel egyszer láttam már olyat, hogy 10MBájttal mentettem internetről a nas samba megosztására (100 mbit le és 100 mbit fel, mivel full duplex). Persze ilyen terhelés már érezhetően foghatja a többi folyamatot.

[ Szerkesztve ]

(#24971) F1rstK1nq


F1rstK1nq
aktív tag

Sziasztok.
Következő a problémám. OSMC rendszerem van, tegnap este Kodi-n belül jött a szokásos notification, hogy jött egy frissítés telepítem-e. Természetesen feltelepítettem, mint mindig. Mire újraindult a frissített rendszer, nem érzékelte a távirányítóm. Gondoltam, a HDMI CEC hülyül kicsit, ezért tv-t és pi-t is újraindítottam. Nem oldotta meg a problémát. Yatse telefonos appon keresztül vezényelve, ránéztem a beviteli eszközök / perifériák menüpontra, de az inaktív volt, nem tudtam rálépni. (ezelőtt a frissítés előtt biztos vagyok benne, hogy aktív volt)

Tudnátok segíteni, hogy oldjam meg a problémát? Köszi

KODI 16.1
OSMC 2017.02-1

Adrenaline is natures way of telling you 'don't fuck up.'

(#24972) Celtis válasza F1rstK1nq (#24971) üzenetére


Celtis
veterán

Tulajdonképpen mi frissült? A 16.1-es Kodi már baromi régi, a CEC meg része a Kodinak, külön meg nem frissül.

(#24973) Mana86


Mana86
tag

Sziasztok!

Nemrégiben én is készhez kaptam végre a RPi 3-at és rendeltem mellé még egy arduinot is meg egy komplett csomagot amivel lehet tanulni meg gyakorolni (breadboard, szenzorok, kábelek, stb...). Odáig már eljutottam, hogy DHT11 adatokat ki tudok olvasni terminálba. EZ alapján csináltam meg Python-ban. Következő lépésként szeretném ez egy weboldalra kipublikálni grafikonban. Ehhez nyilván szükségem van egy webserverre és egy programra ami a szenzoroktól beérkező adatok alapján grafikont gyárt a weboldalra. Tippet szeretnék kérni, hogy szerintetek melyik a legmegfelelőbb webserver és melyik monitorozó programot ajánljátok.

Webservernek a lighttpd -t néztem, monitorozásra a monitorix -et. Fontos szempont az egyszerű configolás és telepítés. Ezzel a párossal jól járnék vagy lenne más javaslatotok?

A legjobb lenne ezt arduino -n keresztül megoldani mert okos otthon témában indultam el és többen is azt javasoltátok, hogy vezérlésre arduino -t, logolásra meg feldolgozásra RPi-t használjak. Tudtok ajánlani esetleg olyan weboldalt ahol kifejezetten ilyen irányú tutorialok, leckék vannak amiken keresztül némileg el lehet sajátítani az alapokat? :R

(#24974) schferenc77


schferenc77
aktív tag

Lehet, hogy nagy hülyeség, de működhet a következő felállás? Van a földszinten egy RPi, egy TV-re csatlakoztatva. Digi TV jön a kábelen, ez a TV-be van dugva. Megoldható, hogy az emeleti nappaliban is látható legyen (és akár felvehető is) a lenti TV adás? Arra gondoltam, hogy a TV kábelt "elosztani", egyik fele megy a TV-be simán, másik pedig az RPi-be (persze valami adapter kellene gondolom), és a lenti RPi "streameli" a fenti RPi-nek a TV adást. Kérdés, hogy ilyenkor csak azt a csatornát lehet nézni, amit a lenti TV-n kiválasztanak, vagy a lenti RPi-hez csatlakozott tuner megoldja ezt?

(#24975) Rolly válasza Celtis (#24969) üzenetére


Rolly
veterán

ha átkapcsolok másik hdmire a tv-n akkor a pi leállítja az éppen lejátszásba lévő videót vagy iptv streamet..., de ezt így nem sikerült még beállítanom.

(#24976) doberman válasza schferenc77 (#24974) üzenetére


doberman
senior tag

azbest
(PH! nagyúr) a te embered.... :DD tv stream mestere...

8lnu

(#24977) F1rstK1nq válasza Celtis (#24972) üzenetére


F1rstK1nq
aktív tag

Az OSMC frissült, ahogy nézem, itt OSMC blogon írják is, hogy tegnap kínálta fel a frissítést automatikusan.

Ez most így eléggé gyanús, hogy a frissítés nem úgy sikerült, ahogy kellett volna. Mivel OSMC verzióm stimmel, de a Kodi az még tényleg a régi, ahogy írod is. Ezzel a frissítéssel magával kellett volna húznia a 17-es Kodi-t. Vagy rosszul látom?

Itt is ír valaki egy hasonló problémára.

Akkor ez orvosolhatja a problémát szerintetek?
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

Esetleg más tipp?

[ Szerkesztve ]

Adrenaline is natures way of telling you 'don't fuck up.'

(#24978) cinemazealot válasza albinolynx (#24968) üzenetére


cinemazealot
addikt

A szóban forgó film milyen sávszélességű (vagy hány perc hosszú és mekkora méretű)? Az ilyen jelenségek akkor szoktak előfordulni, amikor a videofolyam dekódolásába hiba csúszik, ami csak a következő intraframe-nél tisztul ki. Az ilyen hibát okozhatja szűkös sávszélesség, dekódolást végző proci túlterhelődése (bár ez egy i5 esetében valószínűtlen) stb. Más videolejátszóval is produkálja a hibát?

(#24979) albinolynx válasza cinemazealot (#24978) üzenetére


albinolynx
őstag

BD rip, 1.5GB méret és 2 óra játékidő. Nem próbáltam másik lejátszót, mert nem szeretnék váltani. NAS-ról produkálja, pendrive, saját hdd nem.

Hogyan tudnám tesztelni a nas - kliensek közötti sávszélességet? Mekkora sebesség az elfogadható, normális?
Nincs gigabit lan, csak 100mbit.

Ingyen sajt nincsen, csak az egérfogóban.

(#24980) drogery válasza azbest (#24970) üzenetére


drogery
tag

igen az kimaradt, h ezt nasra menti, stabilan ennyivel, mindig. akkor is ha közben nézek egy fHD filmet. OSMC-n.

(#24981) Celtis válasza Rolly (#24975) üzenetére


Celtis
veterán

Én feladom... :W
Kb. ötször írtam le, hogy igen, kb. ezer éve működik ha a TV-t másik bemenetre kapcsolod. Azt meg végképp nem tudom követni, hogy ugyan nálad működik, de beállítani nem sikerült. :Y

(#24982) cinemazealot válasza albinolynx (#24979) üzenetére


cinemazealot
addikt

Bár a lejátszás kicsit másképp működik, legegyszerűbb módon úgy tudod a max. sávszélességet kiszámítani, hogy egy böszme fájlt átmásolsz a NAS-ról a lejátszóra, méred az ehhez szükséges időt, aztán osztasz. Hányszor vagy milyen időközönként fordul elő ez a képromlás a fenti film lejátszása során? Nekem a Pi-n való lejátszás során az AAC hang szokott néha (félóránként, óránként) megbicsaklani, de nálam a Pi a lejátszó, a NAS pedig egy régi netbook.

Már csak próbaképpen nem akarod mégis kipróbálni egy másik lejátszó programmal? :)) Korábban én is VLC-ztem és maximálisan meg is voltam vele elégedve, nem is akarlak róla lebeszélni, de jó volna ha kizárhatnánk egy tényezőt.

(#24983) Celtis válasza F1rstK1nq (#24977) üzenetére


Celtis
veterán

Passz. OSMC-t nem ismerem. El sem tudom képzelni, hogy mehet ennyire félre a frissítés, hogy pont a Kodi a régi marad. Nyilván ez a baj, hogy inkonzisztens a rendszered. Szerintem mentsd le a konfigodat és telepítsd újra kompletten az egészet.

Libreelecnél ez nem fordulhat elő :))

(#24984) albinolynx válasza cinemazealot (#24982) üzenetére


albinolynx
őstag

Ajánlj valamilyen lejátszót, addig másolok. (:

Közben másoltam. 6.080kbyte/mp TCM szerint. 13.341kbyte méretű ISO ~36-37perc. Az i5 gép hdd-ről a NAS-ra.

[ Szerkesztve ]

Ingyen sajt nincsen, csak az egérfogóban.

(#24985) cinemazealot válasza albinolynx (#24984) üzenetére


cinemazealot
addikt

Kodi :K

De nem értem, miért a lejátszó eszközről másoltál a NAS-ra. A lejátszás körülményeit kellene vizsgálni, amikor a NAS-ról megy a folyam a lejátszó gépre.

És a számolásoddal sem stimmel valami. A 6 MB/s (azaz kb. 48 Mbps) a 2 órás 1,5 GB-os filmnek untig elég. De akkor mi az, hogy egy 13 MB-os fájl 36-37 perc alatt mászik át a NAS-ra? Az azért betegesen lassú. Nem 13 GB-ost akartál írni? :)

(#24986) albinolynx válasza cinemazealot (#24985) üzenetére


albinolynx
őstag

Igen, lemaradt három szám. 13.341.684kbyte...

NAS-ról picit gyorsabb a másolás célgépre, 6.400-6.600kbyte/s.
KODI-t nézem, de ez undorító... Remélem nem lejátszó probléma lesz.

Ingyen sajt nincsen, csak az egérfogóban.

(#24987) MaCS_70 válasza albinolynx (#24986) üzenetére


MaCS_70
félisten

"KODI-t nézem, de ez undorító... " Ízlések és pofonok, de ez a beírás sem valami gusztusos annak fényében, hogy a többség ugye nagy elégedettséggel használja a KODI-t, amire mellesleg kismillió felületet tudsz beállítani.

MaCS

[ Szerkesztve ]

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#24988) cinemazealot válasza albinolynx (#24986) üzenetére


cinemazealot
addikt

Megvigasztallak, korábban én is pontosan így vélekedtem. Ugyanígy VLC-n filmeztünk, és amikor először megláttam a Kodit, elrettentem, mert egyszerűen nem ismertem rajta ki magam. Azóta RPi-n nézünk filmet Kodival és az asztali gépemen is ott figyel már, annyira megszerettem. Könnyű hozzászokni a jóhoz, főleg ha az több platformon is képviselteti magát szinte pontosan ugyanolyan beállításokkal és képességekkel. :)

A hálózati sebesség akkor tehát jó. Most már csak az a kérdés, jelentkezik-e a hiba más lejátszón.

[ Szerkesztve ]

(#24989) albinolynx válasza cinemazealot (#24988) üzenetére


albinolynx
őstag

A kodi-val nem jelentkezik a probléma. Viszont nem akarom elkiabálni, de vlc-n belül megnöveltem a file caching, network caching értéket és megszűnt a hiba.

Ingyen sajt nincsen, csak az egérfogóban.

(#24990) Keef_Lee


Keef_Lee
senior tag

OSMC ma a kikapcsoló ikon mellé rakott egy "available update" feliratot. Mivel eddig nem így csinálta a frissítést (auto-ra van rakva), ezért újraindítottam. Aztán nem frissült semmi.
Hogy kellett volna? (Na csak azért mert irigykedek 17-es kodi problémáitok miatt :)

(#24991) MaCS_70 válasza Keef_Lee (#24990) üzenetére


MaCS_70
félisten

A rendszermenüben van az OSMC saját kezelőprogramja -- azon belül meg van egy külön frissítési fül a vonatkozó opciókkal és egy azonnali frissítési ponttal.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#24992) Keef_Lee válasza MaCS_70 (#24991) üzenetére


Keef_Lee
senior tag

Igen ott állítottam be anno autora. Aztán általában, amikor hazamegyek akkor ablakban kérdezi, hogy frissíthet vagy sem. De még ablak nélkül ilyen "ikonizével" sosem üzent. Na akkor mindjárt küldöm neki a manuálist, aztán kíváncsi leszek, hogy hozza-e a kryptont is.

(#24993) Pulsar válasza Mana86 (#24973) üzenetére


Pulsar
veterán

Ezer megoldas lehet, vannak kész megoldások, vagy magadnak is gyárthatsz.
pi-s emberek vannak itt is, itt probalkozz. Én a magam részéről a saját megoldást favorizálom, de kinek mi ugye. :)

(#24994) Mana86 válasza Pulsar (#24993) üzenetére


Mana86
tag

Köszi szépen a linket! :) Érdekesnek tűnik a topic. Én is a saját megoldást preferálnám, attól fejlődöm igazán és szeretem tudni mi, hogyan működik.

(#24995) pvt.peter


pvt.peter
őstag

Sziasztok,

Az miért van, hogy amikor megadom a wifi hálózat adatait és rácsatlakozok, akkor nincs internet?
Chrome -ban ezt írja ki, hogyha böngészni próbálok: "ERR_NAME_NOT_RESOLVED"
Tehát nem tudta a nevét feloldani az oldalnak.
Terminálban ezt kiadva: "sudo dhclient -v wlan0" helyreáll a kapcsolat.
Hogyan tudnám elérni azt, hogyha van mentett wifi hálózat akkor automatikusan rákapcsolódjon és menjen minden flottul?

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#24996) Rolly válasza Celtis (#24981) üzenetére


Rolly
veterán

nekem ez is jó lenne, de nálam nem sikerült beállítani, hogy ha elkapcsolok róla akkor leállítsa vagy szüneteltesse a videót... Érdet?

(#24997) Celtis válasza Rolly (#24996) üzenetére


Celtis
veterán

Gondolom nem a beállítással van a problémád, hanem azzal, hogy nálad ez a funkció nem működik. Sajnos lehet, hogy a TV-től nem jön a szükséges információ.

(#24998) F1rstK1nq válasza Celtis (#24983) üzenetére


F1rstK1nq
aktív tag

Tegnap este pont ezt szerettem volna csinálni, benyomtam rpi-t, erre jött a notification, hogy elérhető frissítés. :D
Megadtam neki a lehetőséget, helyre is rakta magát, 17es Kodi feltelepült, nincs inkonzisztencia. Furcsa tényleg, mit ne mondjak, de legalább megoldódott. :U
Az más kérdés, hogy a 17es Kodiról az első benyomásom, hogy mikor megállítok egy filmet, lassan lép vissza a kezdőképernyőre, lehet lesz még rossz is-jó is, de nem nagyon maradt időm több tesztelgetésre.

Adrenaline is natures way of telling you 'don't fuck up.'

(#24999) artiny


artiny
őstag

Ha van egy breadbordon kapcsolok,LED,ellenallas stb. ami egy elezo projektbol van es nem akarom szetszedni ( ra van csatlakozva a RPI re jumper vezetekkel) , és hozza szeretnek adni egy szenzort a breadboardhoz+RPIhez akkor azok amik elozoleg rá vannak kotve, maradhatnak a RPI n? vagy szedjem le rola?
Amugy kozos +/- sávon lennenek a bradboardon a szenzorral.

[ Szerkesztve ]

(#25000) Attila432


Attila432
tag

Sziasztok,
nemrég vásároltam egy Pi3-at. Kodit használva néha észrevehető, hogy szaggat a kép, ahol a legegyszerűbb megfigyelni az a végecímek, ahol a stáblista pörög. Szóval mintha a képfrissítésem nem lenne az igazi. Az alkalmazás beállítása 60Hz-en. Valamit tudok még állítgatni, hogy javuljon a minőség?
Köszönöm előre is válaszokat.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.