Új hozzászólás Aktív témák

• ther

aktív tag

Sziasztok!

OSMC-t futtató RPI2-m már minden szempontból tökéletes lenne a használatra, a rá csatlakoztatott HDD-től eltekintve (jelenleg). A problémám a következő: A drive egy 5 éves WD Elements, pontosan [ilyen] típusú. Tartalmaz egy NTFS és egy Ext4 partíciót. Szeretném, ha már véget ér minden aktivitás rajta, akkor 10 perc után álljon le (spin down).

Ezt próbáltam a hdparm paranccsal, azt, hogy az milyen választ adott, már [ebben] a kommentemben kifejtettem. [Ez] alapján a guide alapján beconfigoltam a hd-idle-t, amelyik úgy nézett ki, hogy működik, 10 perc után leáll a vinyó, ha nem volt használatban. Igen ám, de leállítás után 20 perccel újra felpörög, majd 10 után ismét leáll, és így tovább...

Amit guidehoz képest másképp csináltam az annyi, hogy a hdparm-ot nem removeoltam, mivel az az OSMC-nek szerves része. Úgy vettem észre, hogy ha a disk le van épp állva és meghívom a hdparm-ot, hiába hibát dob, a disk felpörög (viszonylag gyorsan). Ezért próbáltam a hdparm service leállításást, udisks-glue.conf-ból való kitörlését (tartalmazott egy ágat, amelyben a következő parancs szerepelt: /sbin/hdparm -S 240 %device_fi$ ). Esetleg máshol lehet valamilyen időzített/ütemezett hívás (akár hdparm akár más, pl. df ami felpiszkálhatja a driveot?

Hang szempontjából, mikor ~20 perc után magától pörög fel, nekem úgy tűnik, hogy lassabb fordulatra pörgeti csak magát, alig hallatszik, nem zúgatja annyira, mint egy film lejátszása közben pl.

WD-s utilitykkel próbáltam piszkálni Windows alatt, de ezek által már nem támogatott. A S.M.A.R.T. funkciók jelenleg [így] vannak beállítva, ezekhez egyáltalán nem értek.

Ha bárkinek bármilyen ötlete, javaslata lenne azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehetne ezt a spin-down/spin-up loopot megállítani (a suspenden kívül), azt nagyon szívesen fogadnám, mert én már minden ötletemet ellőttem, és elég tanácstalan vagyok. :( Ha bármi más infó kell, azt is tudom mondani.

Köszönöm mindenkinek, aki végigolvasta a regényem (és segít)! :R

Új hozzászólás Aktív témák