Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  RAID

Hozzászólások

(#9030) janos666 válasza Cpt.Zsöci (#9029) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Ha sietsz és minimális munkával akarod megúszni, akkor most azonnal elkezded újraépíteni a tömböt, vagy ha ráérsz és inkább elébemennél a dolgoknak, akkor előbb tesztelgeted egy kicsit a kihullott lemezt (pl. teleírod csupa 0 vagy véletlenszerű adatokkal és visszaolvasod az összes szektort, hátha elakad valahol, helyez át közben szektorokat, stb).

Mielőtt nekiállsz újraépíteni, azért nem árt valahova lementeni egy másolatot a fontosabb adatokból. (Bár gyakorlatilag ha elakad, akkor is olvasható szokott maradni az ilyen szoftveres RAID-5 tömb.)

Amúgy nemrég csináltam ilyet én is szoftveres Intel RAID-5 tömbbel.
Gajjra ment egy WD winyó, elkezdtem újraépítnei, de nem sikerült, mert onnantól kezdve megállás nélkül köpködte a szoktorhibákat.
A tömb azóta is olvasható, ha végre visszajön majd a garanciás cseredarab, akkor újraépítem.

Én sem sok helyen olvasom ezt, helyette inkább azzal van tele az internet, hogy:
1: a RAID-5 abszolút megbízhatatlan, mert egy esetleges újraépítéskor megeszi majd egy URE az egészet (elfelejtik, hogy ha jobb is a RAID 1+0 vagy 6, az 5 azért még mindig nagyságrendekkel jobb, mint egy szál lemez, dehát az 5 az akkor is szar otthonra is...)
2: a szoftveres RAID-5 használhatatlanul lassú, mert nincs dedikált írási gyorsítótár (ami általában egy bizonyos fokig nagyon jól elrejti többek közt azt a problémát is, mikor nem páratlan számú lemezből építesz RAID-5 tömböt) és dedikált processzor (szóval a mai gyors CPU-dból elpazarol egy otthoni körülmények közt gyakorlatilag elhanyagolható számítási időt).

Ha 3 lemezed van RAID-5 tömbben, és 32k a stripe size, valamint 64k a filerendszer foglalási egység, akkor minden kiírandó kis egységet szét tud vágni a vezérlő 64/2=32+32 szeletekre, hozzá tud csapni még 32k redundanciát, majd 3 lemezre kiírni ezt a 32+32+32k szeletet.

4 lemeznél ez közel sem ilyen szép, mert tört értékek jönnek ki, amiket össze kell várnia egy gyorsítótárban, míg felesleges lemezműveleteket kell végeznie. Aztán ha betelik a gyorsítótár, akkor nagyon lassú lesz, és szoftveres vezérlésnél nem szoktak lehasítani túl sok RAM-ot erre a célre (nem úgy, mint ha egy kártyák van dedikáltan RAM csak erre a célra).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  RAID
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.