- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- #95904256: Socket370 / 3DMark2001
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Fire/SOUL/CD #20635 üzenetére
wat?
-
coco2
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #20555 üzenetére
Ja, móricka-fabrikálni egy lehetőség. És majd csinálom azt, ha más nem akad. Mondjuk mezei rectangle talán akkor sem. Kirakni megnyomhatatlan gombokat és BackColor-t állítani be sokkal pofásabban néz ki.
-
fatal`
titán
válasz
Fire/SOUL/CD #20503 üzenetére
A VCL-es ListView egy egész más implementáció, mint a C#-os System.Windows.Forms.ListView, a nevén kívül sok közös nincs bennük (max az, hogy hasonló dolgot valósítanak meg). Kivéve persze, ha .NET controlokra épül a mostani VCL, ezt nem tudom, mert utoljára Delphi 7-et használtam.
Egyébként rágugliztam, de nem találtam semmit abban a pár percben, amit töltöttem vele.
-
axioma
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #20517 üzenetére
50+ nem erv (btw en is), 65 eves korodig kell (legalabb) dolgozni, es raadasul ma ma'r pont nem a szintaktikan a hangsuly, igaz a tanulasi modszer sem az ami regen volt (kb. tudnod kellett a nevet hogy mit keresel), hanem hasznalni kell az eszkoztarat es produktiv lehetsz olyan nyelvben es technologiaban is (nem feltetlen zoldmezosen, de a melok tobbsege nem az), ami csak kelloen hasonlit az eddig altalad surun hasznalt nyelvekre vagy technologiakra. Analogia alapjan a buktatok nagy reszet reflexbol kerulod, a masik reszet elarulja neked a jelenseg (hiba v. eredmenyelteres).
Nem azt mondom hogy neked jo irany lenne valami ujba beletanulva szoftvereskent munkat vallalni, de azt cafolom, hogy 50+ nem kell vagy nem lehet (vagy csak nem eri meg) ujat tanulni, aka'r IT-ben. -
martonx
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #20505 üzenetére
Tök szép dologokat írsz.
"Jelenlegi formájában tisztességesen gatyába rázták, sajnos sokan nem tudják, hogy egyébként mire is képes, adatbázis alkalmazások fejlesztése terén -a kezdetektől- a leghatékonyabb cucc, compiler-e a leggyorsabb, OpenAI PowerCoding támogatás, Android-ra, Linux-ra stb lehet fejleszteni, ráadásul úgy is, hogy Delphi-ben (Pascal alapú ugyebár) írhatod a Linux kódot"Fordítsuk meg a dolgot. Te vajon tudod-e, hogy az elmúlt 35 évben merre haladt a világ, most így 2024-ben milyen Java-ban vagy C# vagy Python vagy NodeJs vagy Go, vagy Ruby vagy akármilyen modern nyelvben, modern IDE-ben fejleszteni?
Nem bántásképpen, tényleg kíváncsi vagyok, hogy amikor a Delphi-ről beszélsz, mint a mai napig legjobb dologról, akkor van-e tényleges összehasonlítási alapod? -
martonx
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #20493 üzenetére
A VCL-ről fogalmam sincs. A ListView valahonnan ezer évvel ezelőttről rémlik, de az ismeretlen VCL kontextusában pláne inkább fingom sincs. A sorokat sejtem mik, köszi a hülyének nézést.
Örülök neki, hogy a VCL-ről kérdezel, de ha nekem fingom sincs mi ez, akkor gyanítom másoknak sincs, ergo hidd el nem parasztságból, önzésből nem válaszolunk, hanem mert őszintén fingunk sincs, hogy mi ez. Ráguglizni meg nekem kár, gyanítom ezen rég túl vagy. -
fatal`
titán
válasz
Fire/SOUL/CD #20494 üzenetére
Én döntöm el miben programozok, nem Te, másrészt meg a kérdésem nem programozásnyelv függő (VCL Components C#-ben is pont ugyanaz)
Marhára nem ugyanaz, a VCL a Borland saját fejlesztése. Persze mögötte a WinAPI rétegtől lefele ugyanaz, csak éppen, amit te kérdezel az pont Borland specifikus komponens.És WinForms-szal se sokan dolgoznak már.
-
martonx
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #20490 üzenetére
Vagy csak fogalmunk sincs mi ez.
-
coco2
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #20485 üzenetére
A jelek szerint a nép úgy véli, hogy ha kivitelezhető is, nem érdekel senkit
Esetleg te se görcsölj rajta, csak ereszd el. A default beállítás pont jó lesz.
-
fatal`
titán
válasz
Fire/SOUL/CD #20483 üzenetére
Semmi. -
coco2
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #20433 üzenetére
Az okáról fogalmam sincs. Nem vagyok képben a winPE-ről. Én elkezdenék játszani a dwCreationFlags-el. Például megadni csak CREATE_DEFAULT_ERROR_MODE-ot.
-
coco2
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #20376 üzenetére
Jam, a Win32_PnPEntity-t használtam. A programírást nem értem
Van egy arduino sketch, az fut az mc-n. Usb-n keresztül van serial, azon kommunikál a pc-vel. A pc-n azért kerestem a com port számot, hogy a pc-ről kapcsolatot tudjak vele építeni. És azt kényelmesebb volt automatizálni, mint config file-ban hagyni egy com port számot, ami talán minden reboot után megváltozik. És igen, pc-n egy app fog futni.
-
coco2
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #20373 üzenetére
Köszönöm a tippet! Végül szerencsém volt. Az eszköz amúgy egy arduino micro (bár az enumerátor leonardo-nak látja, de az aprólék probléma).
Ott a details alatt találtam "Display name" gyanánt: "Arduino Leonardo (COM5)". Egyben leírva. Hehh
A "Hardware Ids" alatt meg a vid/pid volt ott. Sikerült összekötni az egyiket a másikkal.
-
cog777
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #20338 üzenetére
Nagyon koszi, Fire!
Ugy tunik az uj szerkesztoben nekem nem mukodik a code formazas, Firefox es Edge hasznalataval. Visual Studio Code-bol es Notepad++ -bol is probaltam masolni.Regi szerkesztovel pedig igen:
template <typename T1>
bool queue_receive(QueueHandle_t &queue, T1 &value)
{
if (uxQueueMessagesWaiting(queue))
{
T1 *request{nullptr};
xQueueReceive(queue, request, (TickType_t)10);
value = std::move(*request);
vPortFree(request);
return true;
}
return false;
} -
coco2
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #18268 üzenetére
Több volt az 10 sec-nél. Néztem, mit keres ott az a 7-es. Nem tudtam megállni, hogy ne 3x gondoljam végig. Én soha az életbe el nem követek még egy ilyen gányolást. A Blackbelt-nél a srácok valami nagyon trehányak lehetnek.
-
pmonitor
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD #17843 üzenetére
Én nem vagyok programozó, így ezt nem valószínű, hogy meg tudnám oldani.
Nem véletlenül írtam ittenke:
>Azt hiszem, hogy régebben már írtam, hogy ha most kezdenék programozni desktop-ra, akkor az ASM, C, C++ nyelvekre állnék rá nagyon.De ha nem értetted meg, akkor szívesen lefordítom.
Nekem ilyen tapasztalataim vannak, ha nem a webprogramozást nézzük: Kevés ASM, C++, Pascal, közepes Vb6/Vba, C, viszonylag sok Vb.net, C#.
Ez helyett, ha most kezdenék, akkor sztem. ez lenne az ideális: Nagyon sok ASM és C, erősen közepes C++.Ez tehát azt jelenti, hogy sajnos nem tudok annyira ASm-ul, C-ül.C++-ul főleg nem. De ha neked nagyon megy, akkor példakódnak elfogadnám. Sőt, azt hiszem, hogy más nevében is írhatom, hogy elfogadnánk. Tudomásom szerint ASM topic meg nincs is(vagy ha van is, akkor sem aktív).
Egyébként C-t azért közepesen használtam, mert Vb.net/C# -ban van amit vagy nem lehet megoldani, vagy meg lehet ugyan, de nagyon lassú. Ezért muszáj volt néhány esetben C-ben natív .dll-t írnom. De ezért is bántam meg, hogy nem sok C-vel kezdtem. Ugyanis így megtanultam a C#-ot, viszont a C-re is szükségem volt. De akkor minek tanultam ilyen szinten C#-ot, ha nem tudom/tudtam a C-t kikerülni. Miért nem foglalkoztam majdnemhogy kizárólag C-vel.
De egyetértek azzal, amit ittenke írtál:
>Segítség:: Ezt csak ASM-ban, vagy C/C++ lehet megvalósítaniPontosan ezért bántam meg, hogy nem ezekre álltam rá...
-
axioma
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #17844 üzenetére
Egyreszt nekem nincs phd-m.
Masreszt nem ertem a fogalmakat amit hasznalsz, pedig lehet hogy jo a problema.
Primek: en me'g elso egyetemista eveim egyikeben irtam egy primek (lancolt(!)) listajaval, es tovabb nem cipelt maradekokkal dolgozo megoldast pascalban egy egyesuleti otletelgetesre (mondhatnam verseny de abbol nagyon kilogtam, ott valoban asm-mel tolta'k profik). ramdisk-en futtattak, es nekem az mar eleg volt hogy volt nalam lassabb programTalan 1M-ig kellettek a primek, es az asm szita nyert, de a futasi ido nagy resze a kiiras miatti konverziora ment el.
Itt most a max. 64 bites uint-ek erdekelnek gondolom, mert a zarojelben meg a 2^64-1 darab prim ertheto ki.
Nagy szamoknal sztem wikipedia, Miller-Rabin, es az alabbi (masok altal mar kiszamolt) feltetel: if n < 18,446,744,073,709,551,616 = 2^64, it is enough to test a = 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, and 37.
Mondjuk lehet elvi szinten jobb nagyordos algo, de nem csak a szita nem fer el hanem barmi "csak" korabbi primeket ta'rolo megoldas, igy ez lenne az elso otletem (pontosabban a masodik, az elso hogy megkeresek egy letezo algot vagy programot ... ). Mondjuk persze ez is csak elmeleti, mert 8 byte per prim, azok lesznek vagy 10^15 darab korul igy exhas meg wolframalpha, 8ezer terrabyte jol saccolok? Ha adod a disk-et amire mentsem, irom a programot -
pmonitor
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD #17833 üzenetére
buffer overflow-ról volt szó, nem stack overflow(
) -ról. Ezt azért simán meg lehetne oldani. Csak az említett okok miatt nem érdemes. Sztem. legalábbis. Én hagyom, hogy false adatot írjon ki, vagy elszálljon a program...
@sztanozs:
>szóval fogalmam sincs, honnan vagy (vagy nem vagy) kitiltvaEzt 2lem. De ha teljesen őszintén írtad, akkor én meg teljesen őszintén elnézést kérek tőled...
De akár tudtad, akár nem, ez is azt mutatja, hogy semmiképpen nem jó, ha egyes topikokbó véglegesen kitiltanak valakit. Mert semmi nem jelzi ezt. Esetleg abban a speciális esetben, ha lejjebb lapoztál volna, akkor láthattad volna, hogy a nick-em szürke... -
Hege1234
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD #17145 üzenetére
mp4dump-al kell elérnem egy olyan fájlt aminek a mappanevét
csak részlegesen tudom és az, az után lévő rész kb random
mivel az mp4dump se működik wildcard-al így valahogy ki kellett szedni onnan azt az egy fájlt
egy ismert mappába, hogy megtalálja -
Hege1234
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD #17141 üzenetére
ez működik a "csillagos" wildcard mappával is?
hazaértem kipróbálom majd, köszi!
-
pmonitor
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD #16427 üzenetére
Még azt mondják, hogy nem lehet assemblyvel gyorsabb kódot írni! Az olyanoknak ajánlom ezt a példakódot a figyelmébe:
#pragma once
#define _CRT_SECURE_NO_WARNINGS
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <string.h>
#include <time.h>
#include <sys/timeb.h>
int int_ToString(int num, char* dest);
char str[12];
long timediff(struct timeb* start, struct timeb* end)
{
long seconds;
seconds = (long)(end->time - start->time);
start->millitm = end->millitm - start->millitm;
if (0 > start->millitm) {
start->millitm += 1000;
seconds--;
}
return seconds;
}
int main(void)
{
struct timeb start, end;
long seconds, seconds_1;
int militm, militm_1;
int i;
ftime(&start);
for (i = 0; i < 100000000; i++)
{
sprintf(str, "%d", -2138);
//printf(str);
}
ftime(&end);
seconds = timediff(&start, &end);
militm = start.millitm;
ftime(&start);
for (i = 0; i < 100000000; i++)
{
int_ToString(-2138, str);
//printf(str);
}
ftime(&end);
seconds_1 = timediff(&start, &end);
militm_1 = start.millitm;
printf("Eltelt ido(sprintf()): %ld.%03d masodperc\n", seconds, militm);
printf("Eltelt ido(assembly): %ld.%03d masodperc\n", seconds_1, militm_1);
}
int int_ToString(int num, char* dest)
{
__asm
{
mov edi, dest
mov eax, num
xor edx, edx
cmp eax, edx
jge nemnegativ
mov ecx, -1
imul ecx
push eax
mov eax, '-'
stosb
pop eax
nemnegativ :
xor ebx, ebx
push_chars :
xor edx, edx
mov ecx, 10
div ecx
add edx, 0x30
push edx
inc ebx
test eax, eax
jnz push_chars
pop_chars :
pop eax
stosb
dec ebx
cmp ebx, 0
jg pop_chars
mov eax, 0x0a
stosb
}
}Nálam itt az sprintf(...) stabilan 6 sec felett, az assembly kód stabilan 2 sec. alatt teljesített. Csupán kevesebb, mint az egyharmada alatt fut le az ASM kód.
-
válasz
> hogy az hány darab utasításból ál
hat nem igazan ettol fugg a sebesseg
-
K1nG HuNp
őstag
válasz
semmi koze a nyelv szintjének a gyorsasághoz, lásd rust, go. manapsag a legperformansabb nyelvek koze tartozik mindketto, megis boven high level.
-
kovisoft
őstag
válasz
Ez egy ideje már nagyon nem így van. Gyakorlatilag szinte esélytelen gyorsabb kódot írni assemblyben, mint amilyet mondjuk egy normálisan optimalizáló C fordító fordít. Ehhez komoly mértékben kellene tudni ismerni és alkalmazni a modern CPU architektúrák finomságait (pl. milyen utasítás mivel tud párhuzamosan lefutni, milyen utasítás milyen körülmények között hány órajelet vesz igénybe, stb). Ezeket ugyanakkor beépítik a fordítóprogramokba.
-
Micsurin
nagyúr
válasz
Azt a tanár tette oda és az az alap.asm amit elvileg nem kell bizerbáljunk csak használjunk... szóval mi nem piszkáljunk.
Megkaptuk a történeti fejtágítást csak valahogy nem fogom jobban megszeretni ettől ezt a szintű magamra utaltságot egy két magas szintű nyelv után.
C segítene kicsit a logika elsajátításában vagy felesleges abba is belekezdeni csak emiatt?
-
coco2
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #16422 üzenetére
Debugot illetően emlékszel még az AFD.EXE-re?
-
Silεncε
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #15487 üzenetére
A tablet mód appok alatt az UWP-re gondolsz, ugye? A hagyományos, asztali módúak meg a Win32
-
pmonitor
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD #15487 üzenetére
Megelőztél! Köszönöm! Működik! Csak az a kérdés, hogy általános esetben(amikor egy textbox-ban lehet megadni az indítandó file-t), akkor honnan tudom, hogy a "Calculator.exe" helyére mit kell írnom? Mert a textboxban pl. itt "calc.exe" van. Tehát hogyan lehetne detektálni, hogy egy elindított program úgy viselkedik-e, mint a "notepad.exe"(azonos névvel), vagy úgy, mint a "calc.exe"(ami más néven szerepel a process lista között)?
-
geckowize
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #7910 üzenetére
Ne haragudj, pont szar példát hoztam. Általában ~4000 darabról van szó.
-
axioma
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #7908 üzenetére
Egy video miert ne lehetne 25ezer darabra szetszedve... ott lehet egy ezreleket torolni, miert ne?
-
Draut_HeV
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #3717 üzenetére
Na, úgy oldottam meg, hogy a setlocale(LC_ALL, "Hungarian_Hungary") paranccsal lokalizáltam a programot, így a forráskódban lévő sztringek a futáskor jól jelennek meg, és a billentyűzetről olvasott dolgokat konvertálgatom. Így egységes ANSI lett az egész, most kipróbáltam, működni látszik, aztán majd eldől.
Minden esetre köszönöm segítségedet!
-
Draut_HeV
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #3715 üzenetére
Igen, tudod megint ez az ANSI<->ASCII probléma áll fenn.
Szóval ha a forrásban csinálok egy s[80]="öüóőúéáűí" sztringet, akkor az a programon belül nem jól jelenik meg kiíratásnál, viszont a billentyűzetről beolvasott jó lesz.
Az én gondom az, hogy fájlba is kell írjak, ott meg pont fordítva van, az előre definiált sztringem szépen olvasható, a billentyűzetes meg... -
Sárpac
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #3679 üzenetére
Van egy 32bites konzolos alkalmazás amit c-ben írtak meg, ezt a programot szeretném egyfajta GUI-val ellátni ami azt csinálja, hogy a konzolos ablakba dobált eredményeket egy stringrides vagy memo alatt szelektálva jelenítse meg, magyarán a sallangokat hagyja el és csak a számomra fontos eredmények jelenjenek meg méghozzá futás időbeni frissítéssel a konzol pedig végig hide legyen.
-
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #3681 üzenetére
Igen, főállásban programozok.
-
Jester01
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #3677 üzenetére
Szerintem van neki egy kész konzolos alkalmazása amit nem ő írt és annak a kimenetét szeretné elkapni. Ehhez úgy kell elindítani, hogy az stdout és stderr át legyen irányítva. Hogy ezt delphiben hogyan lehet, azt nem tudom. Pl. .NET-ben van erre lehetőség a ProcessStartInfo kitöltésével:
When a Process writes text to its standard stream, that text is typically displayed on the console. By redirecting the StandardOutput stream, you can manipulate or suppress the output of a process. For example, you can filter the text, format it differently, or write the output to both the console and a designated log file. -
Sárpac
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #3677 üzenetére
igen valami hasonló, lényeg ne jelenjen meg a consol csak ott ahol én szeretném és lehetőleg csak a kritériumoknak megfelelő sorok jelenjenek meg.
-
buherton
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #3640 üzenetére
tiszta Assembly-re váltanál-e vagy "csak" a magasszintű programnyelvek kínálta "inline" assemblyre, ezt pontosan nem tudom. PIC égetéshez fog kelleni asszem. Ebben a félévben C, de a következő félévben csak assembly(ahogy elnézem ebbe se fogunk nagyon elmélyedni) lesz.
Köszi a válaszod
.
-
DZs
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD #3593 üzenetére
Ezt írtam az autoexec-be:
@echo off
cls
echo 1 super fdisk
echo 2 special fdisk
echo 3 memtest
echo 4 bios flesh
if "%1"=="1" goto run_1
if "%1"=="2" goto run_2
if "%1"=="3" goto run_3
if "%1"=="4" goto run_4
pause
:run_1
set path=C:\memtest
memtest.exe
goto end
:endCsak az 1. ágat írtam még le. Az 1. 4 sort kiírja, majd leütöm az "1"-et és megáll rossz parancs hibaüzenettel.
az az igazság, azt sem tudom, meddig jut el és honnatól rossz. -
limeninja
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD #3566 üzenetére
Köszi szépen a jó tanácsot!!De én csak a barátnőmre vok kiváncsi és semi mást nem akarok.Persze tudom,hogy akaratom nélkül is belekerülhetek ilyenbe.De valahogy akkor is megakarom nézni,hogy miket írosgat.
De gondolom nektek nincs ilyen problémátok ezért nem is tudhatjátok milyen ez. -
ALI_G
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #3502 üzenetére
de ha ifndef -van, akkor nem mind1? úgyis csak akkor copy-za, ha még nincs ott.
-
!wannabe
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #3444 üzenetére
Fire: Köszi erre lehet, hogy nem mostanában jöttem volna rá.
Az előző témát pedig boncolgatva: Mitől lesz jó programozó egy programozó?
Tényleg érdekelne, hogy hol húzódik a különbség szerintetek.
-
!wannabe
tag
válasz
Fire/SOUL/CD #3437 üzenetére
Hali!
Eclipse-es hibaüzenetet, hogy tüntetted el? Csak mert nekem is ezt írta és nekem nem sikerült továbbra se futásra bírnom a programot.
-
válasz
Fire/SOUL/CD #3434 üzenetére
Hali!
Tárgytalan, megoldottam, mindkettő kifogástalanul működik most.
Mindenkinek kösz, aki elolvasta.Fire.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H330 RAID v ZFS
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest