- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Megint 3 hónap Disney+ akciósan :)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 4 – Zöldséges ragu, ami sokféleképpen elkészíthető
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése.. kontra MS/Zintel korlátozásai.(Mehetnek a levesbe)
- bitblueduck: RTX 50-es széria PhysX támogatás nélkül. Tényleg akkora probléma?
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Gondolom vezérlőpulton ilyen DJ pultot értesz, amin audio decibel kijelzők vannak.
Ha találsz a neten C#-hoz (és annak verziójához) ingyenes komponenst, akkor azzal egyszerűbb (Gauge-ben is láttam már ilyeneket régebben, igaz fizetősben).Ha kézzel kell megoldani, akkor meg pl. Shape.
Kiraksz pl. 8 Shape-t, Shape1-Shape8 névvel és egy ciklussal végig lehet szaladni rajtuk így (C#-re meg lefordítod a pacalt)procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
i:Integer;
begin
for i := 1 to 8 do begin
TShape(FindComponent('Shape'+IntToStr(i))).Brush.Color:=clLime;
end;
end; -
válasz
martonx #20509 üzenetére
Ezek nem csak szép dolgok, hanem igaz dolgok is. Sokan nem ismerik (nem is ismerték), elfeledték, vagy csak a Pascal szó hallatán összerezdülnek(Builder az C++) és azt gondolják, hogy egy elavult fejlesztőkörnyezetről van szó, ami kb. "ablakos" meg parancssoros progik írására alkalmas és kampeca. Na ez nem igaz. Reggelig lehetne sorolni mennyi modern technológiát támogat, mi mindennel működik együtt (Python library, PHP, WEB App development stb stb) akit érdekel nézzen utána.
Én senkire nem akarom ráerőltetni, de -és ezzel a hozzászólásod végén feltett kérdésre is válaszolva- számomra a mai napig a legjobb dolog.
Mai napig számos igen ismert és népszerű alkalmazáést fejlesztenek Delphi-ben, a korábban említett Hard Disk Sentinel mellett pl. a Total Commander-t is (32 bites verzióját, x64-t Lazarus-ban)"Fordítsuk meg a dolgot. Te vajon tudod-e, hogy az elmúlt 35 évben merre haladt a világ, most így 2024-ben milyen Java-ban vagy C# vagy Python vagy NodeJs vagy Go, vagy Ruby vagy akármilyen modern nyelvben, modern IDE-ben fejleszteni?"
Pontosan tudom (gondolom Te is, hogy az általad felsorolt nyelvek nem léteztek 35 éve, Borland Turbo Assembler és Turbo Pascal igen).
1995-ben a JAVA-val egy évben jelent meg a Delphi 1.0, de akkor még a Java háttérben maradt, a Delphi az adatbáziskezelés területén egyeduralkodó volt, hozzáértő kezekben napok alatt lehetett komplett/komplex nyilvántartó rendszereket készíteni, amit meg is tettünk, számos helyen használták a szoftvereinket. Aztán -köszönhetően a Borland fiaskónak- vesztett a népszerűségéből ill. a Java is elindult hódító útjára, de ez talán a 2000-s évek eleje körül lehetett...Gondolom felmerült benned a kérdés, hogy miért nem váltottam akkor...
Több oka van. Párhuzamosan hardverekkel és más IT specifikus dolgokkal is foglalkoztam, a korábbi adatbáziskezelők sem futottak ki, karban kellet tartani őket még egy ideig (pl. mert megváltozott a törvényi szabályzás, hogy mi és hogyan jelenjen meg egy nyomtatott számlán, stb stb) ill. azt nem láttam, hogy mi lesz 20 év múlva.
Aztán 2013-tól (akkor még lett volna lehetőség más nyelvre áttérnem) önhibámon kívül az élet mélyrepülésre tett, amiből kijönni az volt szükséges, hogy a korábbi IT pályámat fel kellett adnom, a legkisebb problémám volt az, hogy másik programnyelvet megtanuljak.
Tizenévesen ha kitartó az ember és szán rá időt (akkoriban könyvekből tanultam meg visszafejtett kódokból, mert nem volt még vezetékes teló sem, nemhogy internet), akkor el lehet érni az adott programozási nyelven magas szintre, de aztán ahogy múlnak az évek (évtizedek), más lesz a prioritás és az időből lesz a legkevesebb, és örülhet az ember, ha a korábbi tudását szintem tudja tartani. Nem hiszem, hogy így 50+ os fejjel, egy pl. c# (vagy egyéb) nyelvet el tudnék sajátítani olyan szinten, ahogy azt kellene, ahhoz nagyon sok idő kellene, hiába más programnyelv(ek) magasabb szintű ismerete...
Sajnos a bevételeim kisebb hányadát teszik ki a IT-s melók, nem hinném hogy el tudnék helyezkedni fejlesztés területen a hátralévő életemben (legalábbis MO-n nem, mert itt az az elv, hogy ha nincs valamiről papírod, akkor hülye vagy hozzá, ha van papírod, akkor meg tutira te vagy Steve Jobs...(persze gyakran az helyzet (tisztelet a kivételnek), hogy papírja van róla hogy hülye hozzá...) -
válasz
nevemfel #20502 üzenetére
Igen. PC-s korszakomat (még DOS) Borland Assembler-l kezdtem (előtte meg C64 gépikód és Assembler, C64-re újra dolgozunk PC alatt, VS Code +Kick Assembler), aztán Turbo Pascal/C-C++, aztán érkezett a Delphi és Builder 1.0... Volt időszak, amikor gondba került a cég, több "néven" is megjelent/folytatta útját (legismertebb CodeGear), amíg a jelenlegi Embarcado RAD Studio-ig eljutott (szerencsére).
Jelenlegi formájában tisztességesen gatyába rázták, sajnos sokan nem tudják, hogy egyébként mire is képes, adatbázis alkalmazások fejlesztése terén -a kezdetektől- a leghatékonyabb cucc, compiler-e a leggyorsabb, OpenAI PowerCoding támogatás, Android-ra, Linux-ra stb lehet fejleszteni, ráadásul úgy is, hogy Delphi-ben (Pascal alapú ugyebár) írhatod a Linux kódot... VirtualBoxt Linux alól, valós időben futtattam és debug-oltam, egy Delphi-ben írt "kódot", FireMonkey-val: [kép]
Szóval Én ezzel kezdtem (kb. 35 éve), ezen nőttem fel, amíg lehet ennél maradok...
-
-
válasz
fatal` #20496 üzenetére
Ez igaz, amit írsz, csak az eredeti kérdésem szempontjából nem lényeges, mert ha van megoldás rá, akkor az minden esetben ugyanaz, mert ez a ListView, amolyan "őskomponens" (W95-ben is van) és erre épülve vannak továbbfejlesztve OS-enként is ill. VB/Delphi/Bulder C++/Visual C/C# stb stb környezetekben is.
"És WinForms-szal se sokan dolgoznak már."
Szerencsére a "WinForms" alkalmazások még az életemben kitartanak, meglepődnél, mennyi ilyen alkalmazás van, pl. a hobbiból fejlesztett SSDOK (Delphi-ben), de hogy egy ismertebb szoftvert is mondjak, a Máté János által fémjelzett Hard Disk Sentinel is Delphi 7-ben íródik (1-2 éve beszéltem vele, Én sem tudtam ezt amúgy) -
Ez gondolom nekem szólt...
1. Ha már idézel, akkor ne emelj ki dolgokat a teljes mondatból, és akkor nem lesz "túltolva"
2. Én döntöm el miben programozok, nem Te, másrészt meg a kérdésem nem programozásnyelv függő (VCL Components C#-ben is pont ugyanaz)
3. FB-m (meg egyéb szosöl médiám) nem volt, nincs, és -ha csak nem hülyülök el idős koromra- nem is lesz, másrészt meg ott teszem fel a kérdésem, ahol Én akarom, nem ahol Te gondolod. -
-
"A jelek szerint a nép úgy véli, hogy ha kivitelezhető is, nem érdekel senkit"
Ez elég szomorú lenne, mert ez azt jelentené, hogy ez a topik virtuális faxkalapokkal van tele, amit nem hiszek."Esetleg te se görcsölj rajta, csak ereszd el."
Programozók nem "görcsölnek", hanem megpróbálnak felmerülő problémákat megoldani valahogy."A default beállítás pont jó lesz."
Nem, nem lesz jó. Ha jó lenne, akkor nem kérdeztem volna.
20 éve készítettem egy C64 adatbázis-kezelőt, nem lett befejezve, most úgy gondoltam, hogy a hosszú téli éjszakákon majd teljesen újraírom (BDE DB motor/Paradox 7 már nem felel meg) és ha már teljesen újra kell írnom, akkor a C64 floppy image-k könyvtárszerkezetében használt C64 charset is úgy mutasson, mint egy fizikai C64-n, de ahhoz össze kell érni a soroknak, mert most így néz ki.
Enélkül is működni fog a szoftver, piszlicsáré dolognak tűnhet, de baxa a csőrömet.
Megfogom oldani mindenhogyan, csak akkor, amikor nekiállok újraírni, akkor már kelljen ezzel is foglalkoznom, gondoltam valakinek van egy megoldása, linkje, bármi... -
Ennyire azért ne tolongjatok a válasszal.
Az is megfelel, ha szerintetek ez nem kivitelezhető. -
VCL Component(ez itt épp TListView), aminek van GridLines tulajdonsága.
Hogyan lehetne megoldani, hogy ne rajzolja ki minden ROW után azt az 1px-s gridline-t?
(GridLines property FALSE csak a megjelenítésre van hatással, de az 1px-s +sor akkor is ott van) -
Hali!
A kódrészletek Delphi-ben írodtak, de maga a probléma programozási nyelvtől független, szóval bármely topik jó lett volna, erre esett a választásom.
Saját WinPE-t hegesztek, ahol egy amolyan Shell-t írok (sima VCL app), aminek az az egyszerű feladata, hogy adott programokat indítson el/futtasson 1 példányban és várja meg amíg bezárják/kilépnek belőle. Kézenfekvő megoldás a WaitForSingleObject, ami teszi is a dolgát, viszont egy furcsa "mellékhatás" jelentkezett, amikor a futtatott app ablakot mozgatom egérrel és leteszem kicsibe (minimize).
Ez lenne a normális, de ehelyett a parent Form-on ott marad az app felülete...Néhány támpont:
# csak WinPE ISO-ról boot-olva (nem virtuális gépen) jön elő, Windows alatt nem
# CreateProcess és ShellExecuteEx esetén is
# sima (nem felügyelt) futtatásnál WinPE ISO boot és Windows alatt sincs gond (csak ekkor ugye nem tudom, mikor lép ki a progi)sima futtatás
ShellExecute(Handle, 'open','X:\Program Files\DiskGenius.exe', nil, nil, SW_SHOWNORMAL) ;
CreateProcess
ZeroMemory(@MyStartupInfo, SizeOf(MyStartupInfo));
ZeroMemory(@MyProcessInfo, SizeOf(TProcessInformation));
MyStartupInfo.cb := SizeOf(TStartupInfo);
MyStartupInfo.wShowWindow := SW_SHOWNORMAL;
CreateOK := CreateProcess(PChar('X:\Program Files\DiskGenius.exe'),
nil,
nil,
nil,
False,
CREATE_NEW_PROCESS_GROUP+NORMAL_PRIORITY_CLASS,
nil,
nil,
MyStartupInfo,
MyProcessInfo
);
if CreateOK then
begin
WaitForSingleObject(MyProcessInfo.hProcess,INFINITE);
ShowMessage('Kilépett a program');
end
else ShowMessage('Gebasz van!');
CloseHandle(MyProcessInfo.hProcess);
CloseHandle(MyProcessInfo.hThread);ShellExecuteEx
ZeroMemory(@MyExecuteInfo, SizeOf(MyExecuteInfo));
with MyExecuteInfo do
begin
cbSize := SizeOf(MyExecuteInfo);
fMask := SEE_MASK_NOCLOSEPROCESS;
lpFile := PChar('X:\Program Files\DiskGenius.exe');
lpVerb:='Open';
nShow := SW_SHOWNORMAL;
end;
CreateOK:=ShellExecuteEx(@MyExecuteInfo);
if CreateOK then begin
WaitForSingleObject(MyExecuteInfo.hProcess, INFINITE);
ShowMessage('Kilépett a program');
end
else ShowMessage('Gebasz van!');Szóval: Ötlet? (meg tudom oldani másképp a dolgot, azon ne agyaljatok, csak érdekelne, hogy mi ennek a matyózásnak az oka...)
-
-
Jaaa... Én azt hittem, hogy programot akarsz rá írni, nem csak megsasolni...
Van erre egyszerűbb megoldás, powershell-ből kell futtatni egy parancsot.
Így minden port listázásra kerül, minden infójával
Get-CimInstance -Namespace Root\Cimv2 -Query "Select * From Win32_PnPEntity where PnPClass = 'Ports' and Name like '%COM%'"
Így meg csak az Arduino lesz listázva, és csak a Name és HardwareID infó jelenik meg
Get-CimInstance -Namespace Root\Cimv2 -Query "Select * From Win32_PnPEntity where PnPClass = 'Ports' and Name like '%COM%' and Name like '%Arduino Leonardo%'" | Select-Object Name, HardwareID
-
Látatlanba írok, mert nem tudhatom milyen portról van szó és az nem mindegy (USB-C, Thunderbolt stb) ill. milyen eszköz van rá csatlakoztatva (VID/PID azonosítója nem a portnak szokott lenni, hanem az arra csatlakoztatott eszköznek).
Szóval ahhoz, hogy el tudjunk indulni kellene pár infó
1. az eszközkezelőből kell az adott típusú portnak az Osztály tulajdonsága (itt a példában a sima kommunikációs port van csak jelen nálam)
2. a rácsatlakoztatott eszköznek pedig kell a Eszközpéldány elérési útja és Hardverazonosítók tulajdonsága (deszkámon nincs semmi USB-C vagy Thunderbolt stb port így csak egy telót pattintottam fel USB portra a példa kedvéért)Ne fényképet dobj be róla, hanem az adott tulajdonságok értékeit copy/paste-l tedd bele a válasz hozzászólásodba, mert Nekem azokkal még dolgom lesz, hd ne kelljen képről bepötyögnöm...
-
válasz
cog777 #20336 üzenetére
4 lehetőség van(+vagy a fejlesztőkörnyezetből másolod ki a kódot vagy pl. egy szövegszerkesztőből), próbáld ki melyik válik be/melyik válik be legjobban
1. új szerkesztő, programkód formázás, kód beilleszt
2. új szerkesztő, kód beilleszt, kód kijelöl, programkód formázás
3. régi szerkesztő, programkód formázás, kód beilleszt
4. régi szerkesztő, kód beilleszt, kód kijelöl, programkód formázásez a 3. lehetőség és C++ Builder-ből lett kimásolva a kód
void _ALLUserFXs::F_CheckTrimSending()
{
AnsiString as;
TRegistry * reg = new TRegistry(KEY_READ);
reg->RootKey = HKEY_LOCAL_MACHINE;
reg->Access = KEY_READ;
if( !reg->OpenKey("\\SYSTEM\\CurrentControlSet\\Control\\FileSystem\\", false) ||
!reg->ValueExists("DisableDeleteNotification")
)
{
AIO.MySystemInfo.OSInfo.OSTrimSupported = false;
strcpy(AIO.MySystemInfo.OSInfo.OSTrimSendingFromRegistryText, FC_NA.c_str());
}
else {
as = reg->ReadInteger("DisableDeleteNotification");
if (as == 0) {
AIO.MySystemInfo.OSInfo.OSTrimSendingFromRegistry = true;
strcpy(AIO.MySystemInfo.OSInfo.OSTrimSendingFromRegistryText, FC_OSSENDSTRIM.c_str());
}
else {
AIO.MySystemInfo.OSInfo.OSTrimSendingFromRegistry = false;
strcpy(AIO.MySystemInfo.OSInfo.OSTrimSendingFromRegistryText, FC_OSDOESNOTSENDTRIM.c_str());
}
}
reg->CloseKey();
reg->Free();
} -
-
válasz
axioma #17841 üzenetére
Nem itt, de szoktál ilyen feladványokat linkelni/adni....
Mondok "egyet"...
0 to 2^64-1 - ig írjuk ki az összes PRÍMET egy fájlba, 64 bites formátumba
Mindegy milyen nyelven (programozási nyelven), a lényeg hogy legyen a leggyorsabb...
Mivel sok lesz, legyen fájlba mentve (MÉGEGYSZER MONDOM 2^64-1 PRÍM)Sok lesz bammeg(1 nap min.)...
(Na majd most megmutasszuk az ASM erejét (max 2 óra)...
-
válasz
axioma #17841 üzenetére
Neked meg (me' tisztelek és szvsz matekot imádod és vágod, akko'), hogy lehet a 5. prímet meghatározni az ELSŐDLEGES (és egyetlen) halmazban (véletlen számosságú halmazban)
Ha ezt megoldod, akkor nem lenne PHD-M 15 ÉVE...UI (PS)
Robogunk hazafelé, Somogyba... Hákunámátátá... -
-
válasz
pmonitor #17831 üzenetére
OK. Let's do it
Ha ilyen "kemény" srác vagy, akkor lám, had lássam ASM-ba (vagy akármibe), hogy:
1. Detektáld az adattároló egységeket (IDE/SAS/RAID/SATA/NVME stb stb stb) ami a gépre/gépbe van csatlakoztatva
2. az általuk használt vezértőkódokat értelmezd
3. 32 avagy 64 bites (neked kell meghatároznod, hogy melyik) címzéssel ellátott memória belapozást állítsd elő(32 bites OS esetén ún base + index (base egy lap + ezen belül offset)) címzéssel lehet elérni (ha nem védett) a 0xFFFFFFFF12345678 címéről kinyerni adatot, mint 64 bit esetén(FLAT módan, mert van még vagy 8 MEM mód)
4. az adott eszköz (1-3 pont) drivere által belapozott memóriacíméről log-old az adatokat és értelmezdSegítség:: Ezt csak ASM-ban, vagy C/C++ lehet megvalósítani, megfelelő compiler és linker direktívák alkalmazása mellett.
Segítség2: 64 bit esetén nincs kód (CS), data (DS) és stack (verem) SP szegmens sem....Tesó, ha ezt megoldod, akkor ennek van értelme (Én megoldottam, kb. 15 éve, szóval hajrá)
-
-
-
-
válasz
Micsurin #16425 üzenetére
OK, de az a kód, már a 2. sorában buktató(ZH=1-es), mert SS: Stack ez bukó...
(Stack fenntartott szó, így be sem lehet fordítani a kódot, arról nem is beszélve, hogy nem kerülhet a kód végére...)
Puritánság? Nem...
Erre szokták azt mondani (tanítani), hogy amit nem lehet Pascal-ban megírni, azt C++-ban meg lehet. Amit C++-ban nem lehet megírni, azt Assembly-ben meg lehet. Amit Assembly-ben nem lehet megírni, azt nem lehet megírni...Az Assembly "alatt" csak a gépi kód van (CPU ebből ért, tök mindegy milyen fejlesztőkörnyezetben írsz és fordítsz, a vége, akkor is gépi kód lesz) csak az nem mindegy, hogy az hány darab utasításból áll (ez határozza meg egy adott szoftver sebességét).
Minél "magasabb" szintű egy nyelv, annál lassabb, mert a felhasználóbarát függvények használatának ez az ára. Ha (és ez csak egy eszmefuttatás) a mai játékokat tisztán Assembly-ben írnák (még1x, ez csak eszmefuttatás), akkor min. 15 éves gépeken is pont úgy menne egy mai/2021-es játék, mint a mai erőműveken. Persze abba a fejlesztők beledöglenének, az tuti...A gépi kód, majd Assembly volt mindennek az alapja. Enélkül nem lenne Pascal, C/CPP , stb stb meg konkrétan semmi.
-
Nem, nem ismerem(tudom mi az, csak nem használtam), mert az a NASM-hoz tartozott (meg újabb keletű is volt talán jóval, mint a TASM/Turbo Debugger, asszem) Én meg világ életemben (mai napig) a Borland (vagy a felvásárolt, jelenleg Embarcadero) vonalat "erősítettem/erősítem"...
Amikor az ADF Debug neve egyáltalán felmerült, akkor már egy másik cuccot használtam SoftICE néven(rég volt, lehet, hogy csk az emlékezetem csal meg)... -
válasz
Micsurin #16417 üzenetére
Mindig be szoktam nézni ide, mert hátha van valami -számomra- kihívás...
Hát most van.
Kb. 30 éve a PC-n (mert már előtte is C64-en) ASM-ba programoztam. (Bammeg, megöregedtem)
Szóval év vége felé mindig egy kicsit retrózom, ez viszont "nagyon" retró...Pár kérdés (légy oly szíves válaszolj mindegyikre!)
1. Mihez kell Assembly számodra? (Tényleg érdekel)
2. Mi a feladat akkor? Amit Én eddig levettem, hogy:
# 8086-os CPU-re írt ASM kód kell
# Kérjen be (bill.-ről) 2 darab, 4 számjegyű, egész, 10-es számrendszerbeli számot (még véletlenül sem hexadecimálist, ugye?)
# Tárolni is kell?
# A két "számmal" utólag kell matematikai műveleteket is végezni?(vagy csak kiíratni stb)Ha ezen infókat megkapom (avagy, +infókat is), akkor már repül is fel W11 alá a DOSBox+DOS Navigator+TASM és már írom is a kódot szövegszerkesztőben (természetesen FULL kommenttel ellátva)
Remek retró feeling lesz számomra...
UI: Alakul
DOSBox + DOS Navigator
4Ever Assembly
Debug-oljuk is ám -
válasz
Silεncε #15489 üzenetére
"A tablet mód appok alatt az UWP-re gondolsz, ugye?"
Igen."A hagyományos, asztali módúak meg a Win32"
Igen + natív x64 is.W10 alatt sok ilyen UWP app van, Calculator-on kívül pl. a Mail/Groove/OneNote stb stb. meg számtalan MS Store-os app.
Van egy folyamat (ApplicationFrameHost), ami -többek közt- azért felel, hogy Desktop módban ablakban/keretben jelenítse meg az amúgy UWP app-okat.
Ha bekapcsolod a Tablet módot (olyan gépen is, ami amúgy nem támogatja), akkor pl. a Calculator is teljes képernyőre kifeszülve virít, akármekkora felbontású monitorod is van, míg Desktop módban meg ugye ablakban/keretben fut normális méretben. -
válasz
pmonitor #15485 üzenetére
Windows 10 alatt vannak az ún. Desktop mode app-ok, meg a Tablet mode app-ok. A számológép az utóbb csoporthoz tartozik, ezért nem tudod beolvasni a PID-t a korábbi módszerrel. Legegyszerűbb megoldás az, ha futtatod a calc-ot (ami egy Calculator.exe process-ként jelenik meg a Feladatkezelőben), majd végigszaladsz az összes futó folyamaton és megkeresed ezt a bizonyos Calculator.exe-t. Abból már ki lehet olvasni a PID-t (meg sok mást is)
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <windows.h>
#include <tlhelp32.h>
#include <stdbool.h>
int main()
{
STARTUPINFO SI;
PROCESS_INFORMATION PI;
ZeroMemory(&SI, sizeof(SI));
SI.cb = sizeof(SI);
ZeroMemory(&PI, sizeof(PI));
if(!CreateProcess(NULL, "calc.exe", NULL, NULL, FALSE, 0, NULL, NULL, &SI, &PI))
{
printf( "CreateProcess failed... Program terminated.");
return -1;
}
WaitForSingleObject(PI.hProcess, INFINITE);
wchar_t * ProcessName = "Calculator.exe";
bool FoundProcess = false;
PROCESSENTRY32 PE32;
PE32.dwSize = sizeof(PE32);
HANDLE PS = CreateToolhelp32Snapshot(TH32CS_SNAPPROCESS, NULL);
if (PS != INVALID_HANDLE_VALUE)
{
Process32First(PS, &PE32);
while (Process32Next(PS, &PE32))
{
if (strstr(PE32.szExeFile, ProcessName)!=NULL)
{
FoundProcess=true;
break;
}
}
if (FoundProcess)
{
printf( "Process Name = %s\nProcessID = %d", ProcessName, PE32.th32ProcessID);
CloseHandle(PS);
}
else
printf( "%s process not found.", ProcessName);
}
CloseHandle(PI.hProcess);
CloseHandle(PI.hThread);
getch();
} -
-
válasz
geckowize #7907 üzenetére
"Batch fájllal lehet megadott számú (random) fájlt törölni?"
Ahogy leírtad, úgy lehet, viszont 1%-nál kisebb számú fájlt nem lehet törölni, teljesen értelmetlen. (akárhány részre is szeleteled fel, akkor sem lehet 0,1 darab fájlt törölni...)Ezen túlmenően meg a szeletelt fájlokat elnevezed 1-től N-ig (ahol N=szeletek száma). Például ha N=100, akkor 1.pcs - 100.pcs lesznek a fájlnevek. Random-al ebben a tartományban generálsz egy számot (annyiszor, ahány százaléknyi darabot törölnél), amely egyúttal a fájl neve is ugyebár, hozzácsapod a kiterjesztést (itt a példában .pcs) és törlöd az adott fájlt.
-
-
válasz
Draut_HeV #3713 üzenetére
Hali!
Mivel a gets(), scanf(), printf() függvények alkalmasak az ékezetes karakterek be/kivitelére, ezért azt gondolom, hogy az a problémád, amikor előre kellene definiálni egy stringet pl
char s[80]="öüóőúéáűí", stb
Sajnos C-ben(konzol alkalmazásnál) beépített rutinról nem tudok, ami ASCII konverziót hajtana végre(de lehet, hogy más igen).
Ha más nem tud valami okosabbat javasolni, akkor esetleg írjj egy kis progit, ami előállítja a szükséges adatokat, példul:1. tömb neve: s
2. tömb mérete: 80
3. tömb adatok: íéáűőúöüó
4. Ebből meg előállítja ezt:
unsigned char z[80]={0xa1,0x82,0xa0,0xfb,0x8b,0xa3,0x94,0x81,0xa2,0x00};
5. hozzáfűzi a C fájlod végéhez, ahonnan csak át kell másolni kézzel(ctrl+c, ctrl+v)VladimírR
C/CPP-ben ha tudod, hogy műveleteket akarsz végrehajtani az adott változóval, és az is egyértelmű, hogy törtszám is lehet az eredmény, akkor minden esetben lebegőpontos típust használj(float, double, long double), ezzel sok fejtöréstől lehet megszabadulni...
(amúgy meg egy float típust simán használhatsz ciklusszámlálónak is, ott nem reklamál a fordító, hogy miért nem INT típusú a ciklusszámláló)
Fire.
-
válasz
Jester01 #3680 üzenetére
Hali!
Na erre speciel nem gondoltam...
De igazad lehet a dologban, viszont akkor legalább közép-szintű programozónak kell lenni, hogy ezt megértse. Delphiben(meg más alkalmazásoknál is) lehet támaszkodni az adott OS adta Process vezérlésekhez. Le lehet kezelni az éppen futó alkalmazásokat ill. azok különbözö tulajdonságait, puffereit(és kismillió) függvényeit...
Csak azt hiszem ezt ha valaki ide beteszi, akkor az túlórázni fog rendesen, mert ha a forrást fel is akarja normálisan kommentezni, az be fogja teríteni az egész topicot...
Hajrá!Fire.
UI: Amúgy mivel foglalkozol, amikor nem segítesz másoknak itt a PH-n? Esetleg főállásban programozol, vagy csak hobbi?
Amúgy megsasoltam a linket, hát igen, van hasonlóság, úgy értem az ottani procedurák emlékeztetnek a hagyományos rendszerszintű megoldásokra, csak épp pl WAITTOEXIT() az ott rendelkezésre áll(meg sok más is), amit Delphiben neked kell megírni....
-
Hali!
Akkor, elöször tisztázni kell valamit, tehát van olyan Program model amit a legtöbb fejlesztőkörnyezet CONSOLE APPLICATION-nak nevez. Ez egy külön progi, ami nélkülöz mindenféle Windows-os objectum- és ablakkezelést, valóban olyan DOS-os beütése van.
De itt nincs olyan, hogy megjelenik vagy sem, a progi egy "lebutított" ablakban fut és passz.Az amit meg Te szeretnél(ha jól értem), az NEM EZ!
példul: Delphi-ben készítesz egy normál Windows Application-t, és ez a progi egy Console ablakba jelenítsen meg dolgokat. Arra gondolok pl, hogy a programban elindítasz egy könyvtárszerkezet-bejáró procedúrát, és eközben egy új Consolablakban meg megjelenik, hogy épp hány könytárat meg hány fájlt nézett végig a procedúra..
Ez a console ablak megjelenhet addig, amíg a procedura le nem fut, majd becsukódik, de úgy is megoldható, hogy mindig kint legyen, amíg az egész delphi alkalmazást be nem csukod...
Ilyesmire gondolsz?Fire.
-
válasz
Jester01 #3673 üzenetére
Hali!
"Ez az érthetetlen kérdések napja"
Akkor ehhez mit szólsz? #3675Fire.
UI: Sárpac, légyszíves ezt valahogy fogalmazd át rendesen, mert nem igazán tudom mit szeretnél.. (de lehet, hogy csak én nem értem..)
Esetleg arra gondolsz, hogy a szöveges Consol ablakban kiírt szöveget akarod, bemásolni egy Windows alkalmazás StringGrid vagy egyéb objektumába?
-
válasz
buherton #3639 üzenetére
Hali!
Ha nincs semmi tapasztalatod Assembly-ben akkor nagyon nehéz lesz átálni, persze semmi sem lehetetlen. Azt nem írtad, hogy az un. tiszta Assembly-re váltanál-e vagy "csak" a magasszintű programnyelvek kínálta "inline" assemblyre, ez utobbi egyszerűbb, viszont közel sem nyújt akkora szabadságot a programozónak...
És persze azt is tudni kellene, hogy milyen OP. rendszer alatt futó alkalmazásokat szeretnél készíteni.(vagy csak esetleg bizonyos kódrészleteket kellene Assembly-ben megírni?)Amúgy ha megkérdezhetném, mihez kell majd neked az Assembly?
Fire.
-
Hali!
Ahogy látom ez egy MSDOS-os boot-os pendrive(mostantól PD). Ahhoz, hogy a menük "megjelenjenek" ahhoz a PD gyökerében létre kell hozzni az autoexec.bat ill. config.sys fájlokat.(vagy oda másolod, stb). Ezek a boot-oláskor(ha van tartalmúk, tehát nem üresek), akkor feldogozásra kerülnek.
PD:\MT\memtest.exe
PD:\BF\biosflash.exe
PD:\PP\partic1.exe
PD:\PP\partic1.exePersze ez csak példa, úgy alakítsd ki a PD-n a könyvtárszerkezetet, ahogy neked szimpatikus.
Aztán persze az autoexec.bat ill. config.sys fájlokba kell beírni a szükséges dolgokat.
Ezt ArchElf kolléga linkjéből tökéletesen látszik, hogy hogyan kell.Annak a 3 fájlnak meg ott kell lennie, nem szabad őket letörölni!!!
Ami esetleg kellhet, az a HIMEM.SYS mert lehet, hogy egyes alkalmazásoknak kell, sőt még az sem kizárt hogy az EMM386.exe is kelleni fog. De ez majd kiderül...
Fire.
UI: ha esetleg az a szándékot, hogy egy olyan utility PD-t hozz létre, amin minden hasznos progi megtalálható(memória teszt, HDD teszt, Particiónálók, Rendszer infók,stb), akkor javasolni tudnám ezt: [Hiren's BootCD 9.7]
Sokkal egyszerűbb, mint "szenvedni" egy PD-vel, hacsak nem szenvedni akarsz... -
válasz
limeninja #3565 üzenetére
Hali!
Itt valóban nem fog segíteni neked senki ebben a témakörben, ahogy Doc kolléga is említi.
"De nekem úgy kéne ,hogy tőlem elküldöm egy gépre (bele rakva valami doc ba vagy powerpointba)amikor azt megnyitják az feltelepül észre vétlenül és utána küldözgeti vissza a cuccokat."
Ez mind a(megfelelő) Nemzetközi, mind a Magyar hatályos törvény(ek)be ütköző tevékenység, amely több év letöltendő szabadságvesztéssel is sújtható!!!
És egy jó tanács!
Ezt egy pórul járt emberke(USA) publikálta elég régen a neten.
Hasonlóan hozzád, ő is a programozás sötét része felé kezdett érdeklődni, rövid keresgélés után talált is olyan oldalt, amiben forráskódok, meg segédprogramok ill. leírások voltak.
Persze ezt az oldalt számítógépes bűnözők tartották fent(Ők magasan képzett programozók, mérnökök, csak a tudásukat rossz célokra használják).
A segédprogram elindításával a gyerek tudta nélkül persze 2 dolog történt
1. nyitott egy vonalat a bűnözők irányába, ahol figyelték a programjuk működését és várták az adatokat
2. magas szintű hivatalok irányába indított támadást a segédprogiAmikor nem járt sikerrel a mutatvány(beazonosították a gyereket), pillanatok alatt eltűnt a honlap, a gyerek gépéről a segédanyagok stb. Rövid időn belül kommandósok törtek be ajtóstól a szobába, aztán vittek mindent a gyereket is beleértve.
8 év felfüggesztettet kapott, de csak azért felfüggesztve, mert bizonyítást nyert, hogy szakmailag a közelébe nem volt annak a szintnek, ami az ilyen cselekmény elkövetéséhez kellett.
Ezenfelül, semmilyen hivatallal nem kommunikálhatott, csak papír alapon adhatta be azokat a dolgait, amit eddig elektronikusan tett meg, és persze minden adatforgalmát figyelték.Remélem ez elég meggyőző és nem vagy annyira idióta, hogy ennek ellenére mégis nekiállsz kutakodni a neten, mert Te is pórul járhatsz!!!
Fire.
-
-
válasz
Fire/SOUL/CD #3434 üzenetére
Hali!
Tárgytalan, megoldottam, mindkettő kifogástalanul működik most.
Mindenkinek kösz, aki elolvasta.Fire.
-
Hali!
C/C++-ban kellen segítenem emberkéknek, ami nem gond, DE NEM TUDOK EGY NORMÁLISAN MŰKÖDŐ EDITORT SEM. (x64 Vista alatt). Csak ezért Buildert nem akarom felrakni.
Leszedtem a Dev C++-t, ez futtatja a kódot, de nem lehet debuggolni, MIÉRT?
(hiába rakok breakpoinot, lefut a program, nem lehet használni a lépésenkénti debuggolást)
Sebaj mondom, leszedtem az Eclipse-t. Na ez meg ezt csinálja, amikor futtatni akarom: [link]
Szóval ezzel mit kezdjek?Lehet, hogy csak a x64 Vista-t nem szeretik?
Esteleg valami "egyből működő" c/c++ editor x64 Vista alá?
Fire.
-
válasz
ViTToRe #3374 üzenetére
Hali!
Nem írtad milyen programozási nyelven kell. Most épp Delphi 7 van fent nálam, ha abban megfelel, felőlem mehet. Persze ingyen.
"Pár dolgot" azért még majd egyeztetni kell, bár tudom mit kell írni.Várom válaszod.
Fire.
UI: Gondolom a "bemondja hogy 007" nem hangazonosítás.
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Apple asztali gépek
- Formula-1
- LED világítás a lakásban
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ubuntu Linux
- Kerékpárosok, bringások ide!
- iPhone topik
- OTP Bank topic
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- További aktív témák...
- OPCIONÁLIS: 2 részletben is elviheted Razer Naga V2 Pro Gamer egér (RZ01-0440100)
- Lenovo ThinkPad T520 Intel Core i5-2540M 8GB DDR3 120GB Samsung SSD laptop
- Asus TUF Gaming M3 GEN II gamer egér
- NZXT Kraken Elite 360 RGB White + Lian Li UNI Fan SL Infinity ARGB 3-pack - Alza garancia
- BE QUIET! Shadow Rock TF2 processzor hűtő
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 16GB 512GB 15.6 új akksi 1év garancia
- HP 65W töltő eladó
- HUAWEI MateBook 13 2020 - Kijelző nélkül - I7-10510U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- HP 14 Elitebook 830 G5 FHD IPS i5-8350U 3.6Ghz 16GB 256GB SSD Intel UHD Win11 Pro Dokkoló Garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B760M i5 12400F 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3070Ti 8GB Fractal Design R5 FSP 850W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest