Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Invázió egy novellában 3-4. (Update) +5. fejezet! (18+ nyelvezet)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
chris1990
újonc
Üdv mindenkinek!
Kaptam egy PLC beadandó feladatot a suliban és sajnos elakadtam. Elég kevés óránk volt PLC programozásból. Kitől kérhetnék segítséget? A program: Melsoft FX Trainer
Köszönöm!
-
-
Mazsika
őstag
Sziasztok,
Egy rievtech plcvel kellene megoldanom egy faipari gép letermelt mennyiség számlálását. A gond az, hogy mm-ben szeretnék megadni a léc méreteit és kobmeterbe kell számolni. Ez a plc csak wordben tud szamolni tehat 65000 a legnagyobb érték. Könnyen belátható, hogy egy 6m-es szálnál 6000mm x 10mm x 10mm es mar ki is csúsztam, de ettől nagyobb értékeket kellene beadni.
Ki hogy oldaná meg? Van hosszúszó kezelő math blokkja de az ebbe a plcbe amit nekem rendeltek, nem tudja...
Köszönöm.Dávid
-
spkkill
tag
válasz
norbert1998
üzenetére
Én azt gondolnám, ha többször megpróbáltad akkor valóban üres lehet.
-
norbert1998
nagyúr
Sziasztok!
Egy kis érdekességbe futottam:
Kolléga nem elérhető még pár napig, nekem viszont lenne projektem a labori teszt PLC-vel.Új projektbe beraktam "Upload device as new Station"-nel a PLC-t. És teljes meggyőződés, hogy üres. Namost, ezen még a Markator-os programnak rajta kéne lennie, nem nyúlt hozzá senki azóta a PLC-hez. Mi történhetett? Én rontottam el, vagy tényleg üres a PLC? Az biztos, hogy a Download-ra nem nyomtam egyszer sem. Üres a Program Blocks-ban a Main, és nincs is más programblock. Miközben a kinti gyártócellánál délelőtt ugyanez a menü simán feltöltött mindent a PC-re szépen, meg is találtam őket.
Tia V15, S7-1200.
-
lappy
őstag
easy800-usb-cab programozói kábelt keresek akinek van privatban keressen
-
stahlhelm79
csendes tag
Sziasztok!
írtam egy progit egy Siemens LOGO-ra, először LOGO!Soft Comfort-ban- áttöltöttem ethernet kábelen a LOGO-ra, minden oké, elindítom a progit, fut is, de: csak egyetlen egyszer fut le, pedig végtelen ciklusban kellene futnia, amíg a C3 meg nincs nyomja rajta. a szimulációban működik, a LOGO-n nem. látott már valaki ilyet?
-
válasz
BDominik2001
üzenetére
Én is szívesen venném!

-
hukhl
csendes tag
Köszönöm én is ezt látom, hogy a mindenféle adatgyűjtés és felhőben tárolás felé mennek a cégek.
-
hukhl
csendes tag
Sziasztok!
Érdeklődnék itt a szakemberektől, hogy ki mit lát mostanában milyen technológiákkal lenne érdemes ebben a témakörben fejlesztenie az embernek magát, hogy többet érjen a piacon? Már 7 éve foglalkozom PLC-zéssel. Siemens/Allen Bradley-vel foglalkoztam eddig. Különféle frekiváltók/szervók/ipari kamerák felparaméterezése is már megy. (nem profi szinten, ezek szinte már külön szakmáknak számítanak)
Rengeteg magyaroszági gyártó cég foglalkozik adatgyűjtéssel és MES rendszerben való továbbításával. Itt az OT rendszer kapcsolódik az IT rendszerrel és különféle szoftvereivel. Emiatt érdemes lenne talán magasabb szintű programozással foglalkozni, hogy részt lehessen venni ilyen rendszerek összekapcsolásával? Villamosmérnök MSc megvan, villanyszerelői folyamatban.
Van olyan lehetőség esetleg, amivel érhet egy automatizálási szakember (alkalmazott), annyit, mint egy IT-s programozó?
Jelenleg azt látom, hogy egy senior IT - java, C++, stb programozó 3-4 év tapasztalattal simán 1,5-2x-szeres fizetéssel van megbecsülve és még jóval több lehetősége is van a piacon, mint egy PLC programozónak vagy akár más területen egy villamosmérnöknek. Ez kicsit elszomorító számomra…
Érdekes ez a szakma, főleg nekem az egyedi gépgyártós terület tetszik. De sajnos azt látom, hogy egy sima multis üzemeltetés is jobban fizet, de az is nagyon el van maradva az IT programozós résztől.
Más is hasonlóan látja ezt a témát, vagy vannak jobb tapasztalatok? Vállakozásnál már jobban skálázódik a fizetés, de ott meg ugye a felelősség is más. Másodállásban vállalkozással van tapasztalatom, de ott se látom jelenleg, hogy teljes állásban tudnám csinálni.
Előre is köszönöm a tapasztalat megosztásokat!
-
-
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
Omron CP1L-M30 PNP tranzisztoros kimenettel megtudom azt oldani, hogy kitöltési tényezőt állítok, és egy ellenállásosztóval(24-->10V) Omron J1000 Analóg 0-10V bemenetre kötök?
Így a PWM alapján lesz egy középértékem, amit elvileg fel tud dolgozni az analóg bemenet.
Csinált ilyet valaki? J1000-en nincs impulzus sorozat bemenet sajnos, csak a V1000 frekvenciaváltón. CP1L-M pedig nem tud fogadni bepattintón analóg kimenetet, bővíteni pedig nem tudom a sort.
Köszönöm!
-
DasBoot
aktív tag
válasz
CsabaKo
üzenetére
Köszönöm a választ. Csak annyiban hasonló, hogy egy Pro-Face-n írta ki, amit a Compact Logix küldött neki egy címről, bitenként, a HMI megfelelő tömbjének, megfelelelő bitjére, ami aztán aktiválta z üzenetet. APLC-ben egy integer tömb adott bitcíme volt a kimenet feltétele.Amit akár egy másik PLC is küldhetett. Mimdegyik Allen-Bradley volt.
-
CsabaKo
csendes tag
válasz
spkkill
üzenetére
Igazad van bocs. Most már így utólag
Az eszköz amiről érkeznek a hiba üzenetek s5 100u, ami fogadja egy s7 300 315-2dp ( itt volt gondom a simatic manager- ben a címzéssel) a hmi meg egy 1200comfort ez tia val van programozva. Most már működik a dolog úgy hogy köszi mindenkinek a segítséget. -
spkkill
tag
Néha nem lenne rossz, ha leírnátok, hogy milyen fejlesztőkörnyezetet és hardvereket használtok. Szerintem igy mindenki számára átláthatóbb.
-
CsabaKo
csendes tag
Az lenne a cél, hogy ezek az értékek hiba üzenetként jelenjenek meg egy HMI-n. Most egy lehetséges variáció elkészült, ugyan kipróbálva még nem lett. Egy Int-ben lett tárolva az érték, majd komparátorokkal egy dword bitjeit “mozgatom”, és ezek jelennek meg hmi alarmként.
-
-
CsabaKo
csendes tag
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni. Az a gondom, hogy simatic manager- ben szeretnék olyat csinálni, hogy van 5 bemeneti bitem egy másik eszközről és ezekből szeretnék egy int ben tárolt számhoz jutni, és ezt majd egy hmi fogja felvenni. A cpu 315-2dp. Előre is köszi a segítséget.
-
-
DasBoot
aktív tag
Már ezt is megtettem, de gy púpos gondit sem találtam. Feszültségeket próbáltam vizsgálni, de nem tudom, hogy mit kellene mérjek. Próbáltam valami service Műmanual-t keresni, de még az AB oldalon sincsen. Nyilván ez nem igazán publikus. Ennél többet Én sem tudok tenni. Amúgy tényleg csak úgy, egyik pillanatrólm, a másikra megállt a PLC.
-
DasBoot
aktív tag
rsf, Tomika86, SafE84, norbert1998, ratkaics, spkkill, Mugen35, n0rbert0, Tercsi, Fercsi, Kata, Klára és valamennyi név a naptárba. Esetleg a Matrikon-nak van ehhez OPC szervere?
-
rsf
senior tag
-
DasBoot
aktív tag
válasz
norbert1998
üzenetére
Azt fogja mondani, hogy nincsen Graham liszt. Nem állni fog és meg sem szólal.A "nem tudom" válasz is válasz. Ez a logika.
-
norbert1998
nagyúr
válasz
DasBoot
üzenetére
Pont ezt mondom, hgoy senki nem tudja a választ. Nekem mikor kérdéseim voltak, hamar érkezett válasz, mert tudták rá. Ha nem tudjuk, akkor nem lesz előbb válasz azért, mert felülve a magas lóról elénk köpnek
Nem is értem a logikát emögött.
Bemégy a legkisebb kisboltba, kérsz 2 kiló Graham lisztet, de mivel kisbolt, nincs nekik, akkor majd elkezdődik az arcoskodás az eladóval? -
DasBoot
aktív tag
válasz
norbert1998
üzenetére
Jó szerencsét! Ahogy elnéztem most sem törte senki a válaszadást, szóval nem lesz változás. Érdekes, hogy közel két hétig senki sem válaszolt, csak, mikor ezt megjegyeztem, de azt rövid időn belűl . Van némi ellentmondás. Nem szükséges a válasz. Üdv.: Joe
-
norbert1998
nagyúr
válasz
DasBoot
üzenetére
Szerintem legközelebb is hasonló módon fogjuk törni magunkat az ügy érdekében. Hálád kifejezése arra sarkallja bennem a jómagyart, hogy akkor se változtassak a kérdéseid megválaszolására irányuló morálomon, ha esetleg tudom is a választ. De egyszerűebben fogalmazva azt is mondhatnám, hogy bunkó.

-
DasBoot
aktív tag
Jó szerencsét! Abban szeretnék segítséget kérni, hogy MSExcel-ben szeretném megjeleníteni egy Zelio programozható relé adatait. Egy MicroLogix 1200-zal és RSLinx-szel ez nem jelent gondot. Egyáltalán lehetséges? Köszönöm a segítséget. Üdv.: Joe
-
ratkaics
senior tag
válasz
Tomika86
üzenetére
Szia!
Első körben az jutott eszembe, hogy nem-e esetleg logaritmikusra van állítva a szelephajtás?
Ezt a doksit nézd át.
Ami még okozott még gondot egy esetben nálunk, hogy annak a PLC-nek a bemenete jobban "beterhelte" a szelephajtást, de szerintem ez nálad nem játszik.
De szerintem annyira sajnos nem jó ez a szelephajtás. -
Tomika86
senior tag
Sziasztok!
Valaki használt már ilyen motoros szelepet? [Siemens SAS61] 0-10V bemenettel és 0-10V kimenettel rendelkezik.
Az a gondom, hogy adok neki egy elvárt értéket, ami mondjuk 60%. A szelep kinyit ennyire, de a visszajelzett poziciója mondjuk csak 30%-ot ad vissza. A grafikonon látszik, hogy egy bizonyos értékkel van eltolva, de miért van ez?Motoros szelep analóg kimenete a PID blokkról van. A motoros szelep által szolgáltatott analóg jel pedig skálázva, 0-100% és unipolar beállítással. S7-314 PLC
Nem tudom, hol alakul ki ez a különbség.
Köszönöm! -
spkkill
tag
válasz
norbert1998
üzenetére
-
norbert1998
nagyúr
válasz
norbert1998
üzenetére
UPDATE:
Valóban az enter volt a gondja.
TSEND egy char array kettes számú karakterére mutatva kezdi küldeni a parancsot, így a méret bájtok lemaradnak a küldésről. És akkor ennek a char array-nek a végére kellett még egy $R és $L karakter, ezek 1-1 karaktert jelentenek. -
Mugen35
újonc
válasz
n0rbert0
üzenetére
Szia
Először is elnézésed kérem nem léptem fel egy ideje,időközben elkezdtem ismerkedni a LOGO 8 szoftverrel is!
Szerintem az adatmennyiség az rendben lehet mert csak 2-3 számot küldtem,
sajnos nincs már meg ez a projektem mert nem mentettem el meg kell csinálnom újra ,
abban biztos vagyok hogy csak 1 GET és elemet adtam hozzá a 2.vevőhöz nem volt külön PUT elem létrehozva a 2. vevőPLC számára, a Küldő PLC OB'1 -ében ,hanem küldő PLC PUT elemébe Az addr1 fülhöz tettem be az 1. vevő PLC adatblokkjának a hivatkozását.EZ a P#Db11.DBX0.0 byte 8
.A küldő PLC -é P# DB10.DBX0.0 byte 8 amit SD_1 fülhöz adtam meg a PUT elemen.Ez így működött!
Ha jól gondolom ezek az adatok P#DB10 stb.ez helyet foglal le 8 byte adat részére a memóriában a küldő PLC-ben .A 2. vevő PlC Adatblokkja DB12 volt ugyan úgy 8 byte adatfogadásra,és ezt tettem be a küldő PLC PUT eleméhebe az ADDR2 fülhöz,szóval nem volt újabb PUT elem hozzáadva a 2.vevő PLC számára a küldő PLC OB1 ében ,csak egy GET elem a vevő 2.PLC OB1-ben.
Köszönöm a választ!
A képernyőmentésnek utána kell néznem még nem csináltam,ha lenne egy két iránymutatásod erre vonatkozóan ,azt megköszönöm -
n0rbert0
senior tag
válasz
Mugen35
üzenetére
Szia,
Egy képernyőmentés formájában oszd meg velünk, hogy pontosan mit csináltál. Az ugye megvan, hogy PLC-PLC kommunikációnkként kell felvenned PUT/GET-et. Tehát, ha 1 PLC több PLC-vel kommunikál, akkor több PUT kell a küldő oldalon és a fogadó oldalon meg nyilván kell egy GET.
Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a PUT/GET-nek azért vannak korlátai a küldött adatmennyiséget illetőleg és ráadásul ez PLC családonként eltérő:
-
norbert1998
nagyúr
válasz
spkkill
üzenetére
Nem, sajna nem áll össze. Nekünk ugye nincs profinet kártya, így marad a tcp kommunikáció. Elvileg már ugyanazt küldjük, és mégsem jó.

Hercules TCP szerverrel néztük, mit küld a putty és mit küld a PLC. Teljesen megegyezik. Szerintem az enterrel lehet gondja, vagy nem tudom.
-
spkkill
tag
válasz
norbert1998
üzenetére
Sikerült valamit kihozni belőle?
-
Mugen35
újonc
válasz
n0rbert0
üzenetére
Szia Köszi a választ!Tegnap kipróbáltam a PLCSIM-ben a PUT/GET funkciót,egy 1200-as és egy 1500-as készülék között,jól működött az átvitel BOOL,INT, és REAL adattípussal is ,a szöveges adtatokat nem tudtam beállítani !Nem tudod véletlen mit kellene beírni Az adatblokk táblázatába.Milyen adattipust kellene választani?Csak 1 betűt tudtam küldeni.
További ,egy 3.-dik PLC-t már nem tudtam hozzáadni a hálózathoz,pedig van 4 db ADDR fül
a PUT dobozon! -
Mugen35
újonc
Sziasztok! Látom vannak Tia Portal használók ,talán tudnak segíteni!
Már egy ideje szenvedek a Tia portal V16 -tal!A PLCSIM PG/PC interface tipus beállítással minden működik tökéletesen, betöltődik (PN/IE, MPI, és a PROFIBUS is),és létrejön a kapcsolat .Viszont ha PG/PC kapcsolatnál az Intel (R) 219 LM Ethernet beállításra váltok nem jön létre az Ethernet kapcsolat a beállított készülékkel a Tia programban.A Tia program láthatja az Ethernetet kapcsolatot mert ha kihúzom a a számítógépből eltűnik a listából,így be sem lehet állítani.Ennek mi lehet az oka? Ez a kapcsolat csak valóságos készülékkel és programozó kábellel jön létre ?Letöltöttem a PLCSIM Advanced 3 virtuális adaptert ,ezzel működik az adatcsere de csak az 1500-as modellen!Tanulásra használom a V16-ot jó lenne tudni ,létre lehet hozni Ethernet kapcsolatot valóságos PLC és kábel nélkül .Köszönöm A választ! -
spkkill
tag
válasz
norbert1998
üzenetére
Írtam.
-
norbert1998
nagyúr
-
spkkill
tag
válasz
norbert1998
üzenetére
Szia!
Nálunk vannak 1500-al hajtott Markator-ok, MV5 széria.
Fel vannak véve a Device Config-ba és van hozzá egy FB ami kezeli. A Markator-on van egy fájl és annak egy változójába küld karaktereket.Ha gondolod privátban meg tudom osztani.
Egyébként a Markator-nak elég segítőkész volt a magyar szervizese mikor probléma volt vele. -
norbert1998
nagyúr
Sziasztok, egy újabb kérdésem lenne.
Van egy Markator gravírozógépünk, amiben van Ethernet kapcsolódási lehetőség. A katasztrofális leírása említi, hogy PuTTy-tyal tudunk vele játszani, és valóban, putty-on megy is, mégpedig:
IP-cím 192.168.1.50
port 6000 (ez teljesen fix, nem változtatható)
connection type: RawNo, mi ezt szeretnénk S7-1200 vagy 1500 Siemens-sel hajtani, bár elvileg a markator a szerver.
Van már egy PC a rendszerben, de egyrészt az 3rd party cucc, semmit nem tudunk rá telepíteni, másrészt a putty nem igazán automatizálható szerintem. Nem is tervezzük, mert akkor sem tudunk belenyúlni abban PC-ben ilyenekbe, és szükség van rá így is úgy is.
Tehát: tcp "raw" kapcsolatot szeretnénk kialakítani a gravírozó és a PLC között.
A kapcsolat elvileg létre is jön, a masina jelzi, hogy lát kapcsolatot a 6000-es porton, valamint a PLC is sikeresnek veszi a kapcsolódást, amit TCON, illetve más próbák alkalmával TSEND_C blokkal próbáltuk ki.A parancs, amit küldeni akarunk, az kb ennyi:
SETI:0x06, vgay éppSTART. EsetlegGETO.Ezt String-ként próbáltuk küldeni, de konkrétan semmi sem történik. Mit lehet tenni ennek érdekében?

-
spkkill
tag
válasz
n0rbert0
üzenetére
Akkor a tuti az ha maradok a jól bevált inicializálásnál. Bár őszíntén megvallva nagyon ritkán használok temp változókat. Inkább az FB-ket preferálom és static változókat használok. Így elkerülöm, hogy ha később szükség lenne egy változóra máshol akkor ne álljon rendelkezésre.
Ha jól tudom a Siemens is azt ajánlja, hogy kerüljük a Temp változókat. A merkerek használatát is, de ezt csak így merem leírni.
-
n0rbert0
senior tag
válasz
n0rbert0
üzenetére
Most megnéztem, mert nem voltam ebben 100%-ig biztos, csak rémlett, hogy olvastam valahol azt, hogy az 1200/1500 nullázza a local területet híváskor.
1200 biztosan inicializálja bizonyos frimware-től, csak az a kérdés, hogy melyiktől kezdve. A V4.3 system manuáljában már az van leírva, hogy nullázza.
Egy régebbeiben ami a V3.0-át taglalja ott kifejezetten írja, hogy maradhat benne szemét.
Ha tippelnem kellene szerintem V4.0-tól működik a nullázás.
1500-ról nem találtam írásos bizonyítékot a nullázásra, pedig biztosan valahol le van írva, hogy nullázza-e vagy sem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkcentre M70s Gen 4 i5-13500 16gb 512GB UHD Graphics 770+ajándék
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 15 Pro 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Microsoft Surface Laptop 3 13.5" fekete i5-1035G7 16GB 512GB 1 év garancia
- ÚJ BONTATLAN Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Égkék - HUN - mc7a4mg/a 3 év gar
- Dell Precision 7550 i7-10850H 32GB 1TB Nvidia RTX3000 6GB 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest