- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
Új hozzászólás Aktív témák
-
crucified
tag
Szia, adott a gép csak a vezérlését kell újraépíteni, ezért az összes bemenet 12 VDC. Mondjuk ahogy írtad SSR-el megoldható, köszönöm.
Viszont a gépet egy 4 irányú ipari joystick hajtja, ami gondolom egy potméter - nem ismerem a joystickok felépítését - segítségével szabályozza a fokozat nagyságát. Fogalmam sincs mit adhat ki a joystick, szerintem 0-12 VDC-t. Ezt hogyan tudnám analóg jelként PLC-vel kezelni? Kellene hozzá egy feszültségillesztő?
Köszönöm előre is bárki ötletét
-
Zoli54213
aktív tag
Siemens S7 1500 PLC, TIA Portal 15.1-es programmal. Illetve később egy S5-ben is.
A lényeg az lenne, hogy van egy régi S5 PLC, amiből egy értéket szeretnék átküldeni S7 PLC-nek, amit meg megjeleníteni HMI-n. Sajnos a régi PLC-t nem akarják cserélni, és nem ismerek más megoldást erre a kommunikációra, mint a jel szintűt. Úgy képzeltem el, hogy lenne 4 bit, amit lekezelnék mindkét oldalon. (9-ig számol max, ezért 4bit)
-
Rigor Mortis
csendes újonc
Szia lappy!
Azt javaslom, hogy használj "Analog differeintial trigger" és "Analog multiplexer (MUX)" blokkokat a feladat végrehajtásához.
A két analóg jelet célszerű egy-egy alapbeállítású analóg erősítő blokkal kezelni, mert a MUX-ot csak paraméterátadással lehet "etetni". A két erősítő kimenetét egyenként össze kell kötni a trigger két (Ax és Ay) analóg bemenetével, fel kell paraméterezni a kapcsolási pontjait (így: On=0, Off=20000). A MUX engedélyező bemenetére "High"- t kell kötni, a trigger kimenetét pedig úgy kell a MUX S1 és S2 bemenetére kötni, hogy az S2 legyen negálva. A MUX V2 bemeneti paramétere az egyik, a V3 bemeneti paramétere a másik analóg erősítő kimeneti paramétere legyen. Ha jól csináltál mindent, a multiplexer, a kimenetére mindig a kisebb értéket fogja kiadni.
Üdv:
RM
-
Rigor Mortis
csendes újonc
Szia lappy!
„[…] impulzus segítségével nyitom a másodikkal zárom. […]”
A „nyitom” és „zárom” kifejezés azt jelenti, hogy logikai 0-t (hamis), illetve logikai 1-et (igaz) vesz fel? Ezesetben gyanítom Te, a relés logikában impuluskapcsolónak, avagy impulzusrelének megfelelő működésű programozási módszert keresel vagy már lehet, meg is találtad. Lényege, hogy egy impulzusra (valamelyik élre) egy bit logikai egybe, egy következő impulzusra logikai 0-ba billen.
Nos, a megoldás PLC függő. Van olyan PLC, ami utasításszinten ismeri ezt. Van, ahol le kell programozni. Ez utóbbi esetben a járulékos flag-ek alkalmazása nem szokatlan módszer, sőt! Szükség van ugyanis a kérdéses bit előző ciklusban felvett státuszának memorizálására, hogy a funkció helyesen működjön. A két él közötti időtartam nem releváns. (Azért ne legyen rövidebb egy ciklusnál természetesen 😊)
Megosztanád, hogy milyen PLC-ről van szó e konkrét esetben? Szerintem lesz megoldás a problémádra.
RM. -
Tomika86
senior tag
Túlbonyolítod, van Merker ami 1Hez-el vált állapotot. PLC beállításaiban lehet beállítani melyik(Clock memory byte) byte legyen, és abból az 5. bit lesz az 1Hz.
Kell a feltétel mikor villogjon, ezzel sorba rakod a merkert és már vált is a kimenet 1Hz-el. (Ami 1s be-1s ki)
System and memory clock a menüpont ahol be lehet állítani, itt van még pár hasznos dolog.
-
byte-by
tag
halo
ez nem olyan túl bonyolult projekt.
lehet, hogy rosszul látom,de ha probléma akad és kell a segítség javasolt IO listával, vezérlő pontos típussal, a megoldandó probléma részletes leírásával kérdezni.javaslom szétbontani a logikai eredményeket. pl. ne villogót csinálj , hanem csak kimenet merkereket , amik bizonyos feltételek mellett pl. villogni fognak , egyéb feltételek mellett más történik.
használj memóriákat. a feltételeket külön leprogramozni , majd betenni, a megfelelő helyre. -
Szirty
őstag
Szia!
Szerintem jobb lenne ha nem csöpögtetnéd az információt a feladattal kapcsolatban, hanem kerek perec leírnád mi a cél és ezzel amit leírtál milyen problémát kellene megoldani. Ne azt írd hogy gomb ezt meg azt csinálja, hanem hogy mi az egésznek a célja.
Most sokadik üzenetváltásra kiderült hogy valamiféle ajtózárról van szó.5ms-os időzítést akarsz.
El sem tudom képzelni miféle ajtózár lehet az aminek számít öt ezredmásodperc. -
Szirty
őstag
Szia lappy!
Nem pontos a leírás.
1. Mikor kezdjen el telni az időzítő? A gomb megnyomásakor, vagy felengedésekor?2. A gomb felengedéséig az időzítő nem tilt? Ha a gombot nyomva tartod addig világít amíg nyomod az időzítőtől függetlenül?
3. A gomb felengedése után az idő letelte előtt újra megnyomva a gombot az időzítő tiltja a lámpát?
4. Mi történjen ha a gombot megnyomod (lámpa bekapcsol) majd felengeded (lámpa kikapcsol) és az idő letelte előtt újra megnyomod (lámpa nem kapcsol be az időzítő tiltása miatt) de a gombot nyomva tartod és letelik közben az idő? Ilyenkor az idő leteltével kapcsoljon be újra és kezdjen újra telni az iső, vagy ne kapcsoljon be újra csak ha a gombot felengeded majd újra megnyomod?
5. Mivel akarod megoldani? PLC programmal? Ha igen, milyen PLC-vel?
A nyitott kérdések miatt az általad megadott leírásnak számtalan működésmód megfelel.
Mindenesetre itt van két megoldás, hogy valami konkrétum is legyen:
A network-ök sorrendje lényeges (ha megcseréled a kettőt, nem működik)!
A kettő egyformán működik, de a 2. spec. időtagot tartalmaz.
-
buci868
csendes tag
Köszi!!! de ezt én is megtaláltam ez a 10007-12 modul nem a 10007-16 os ,
meg ebből nekem nem derül ki hogy pontosan milyen tanulni való témaköröket tartalmaz vagy hogy miről szól pontosan:
pl szakami ismereteknél a linkben : mechanika?? ez most mi? egy két támaszú tartónak a statikai vizsgálatát kéne tudni? vagy xy anyagból készült test szilárdságtanát.....eléggé kétlem hogy PLC tanfolyamhoz kéne...ezért is írtam ha netalántán csinálta ezt már meg valaki annak ha lenne hozzá anyaga, vázlata, gyakorló vizsga kérdések stb. talán az lenne a legjobb....
-
Szirty
őstag
Szia!
Igen, analóg bemenettel elvileg elég jól szét tudod választani hogy arra az egy vonalra kötött gombok közül melyik lett megnyomva. Pl. 0-10V-os bemenetekkel. Egy ellenállás osztót kell kialakítani, aminek az egyik tagja fix, a másik pedig gombonként változó és a bejövő feszültséggel tudod azonosítani melyiket nyomták meg.
Gond akkor van ha egyszerre többet is megnyomnak, illetve lehet hogy az nem gond, mert akkor nem lesz azonosítva a gomb."A másik probléma hogy amelyik gomb nyomva van az ott lévő elektromos zár kivételével az összes többit működtetni kellene."
Erre az lehet a megoldás, hogy amikor megnyomnak egy gombot, a bejövő feszültség szint azonosítja melyiket, akkor a PLC kiad egy nyitást a kimeneti vonalon.
De hogy ne nyíljon ki ettől az összes zár csak az amelyik gombot nyomják, a megnyomott gombra kell még egy NO érintkező ami sorba van kötve a gombhoz tartozó zárral. Így csak az nyílik ki amelyiket épp nyomják.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Politika
- Apple asztali gépek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Robogó, kismotor
- Fényképeken az újra lilába boruló Xperia 1 VII
- Vezetékes FEJhallgatók
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Hobby elektronika
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- XPS 15 9520 15.6" 4K+ IPS érintő i7-12700H RTX 3050 Ti 32GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
- ThinkPad T495 27% 14" FHD IPS Ryzen 7 PRO 3700U 16GB 512GB NVMe ujjlolv új akku gar
- Latitude 7450 14" FHD+ IPS érintő Intel Ultra 5 135U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Samsung QMRT 55 & Intel NUC Skull Canyon kioszk
- BESZÁMÍTÁS! Sapphire NITRO+ RX 5700 XT 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- HyperX Cloud Alpha 2 Wireless + HyperX Cloud Alpha 2 Olvasd el
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest