- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
BUÉK!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Valahogy én teljesen az ellenkezőjét látom a folyamatoknak, mint ahogy te.
Realitás:
Nem fog elterjedni, vagyis teljesen marginális lesz a következő 10 évben a szintetikus üzemagyag, hidrogén hajtás és a szilárdtest akkumulátor. (ezekhez még külön törvényi szabályzás is szükséges)
Az üzemanyag ára pedig beragad 700-1200Ft közé.
Elektromos autó és a nap, ezzel szemben létezik. Közben az elektromos autók gyártása exponenciálisan növekszik. (lesz akkumulátor, és van alapanyag is, hülyeség ennek az ellenkezőjét állítani)
Mivel autókat elsősorban gazdag országokban vesznek nagy mennyiségben, ezért ha ott elektromosat vesznek, akkor nemfognak a Balkánra külön belsőégésűt gyártani, mert az olcsóbb lenne nekünk.
Ez van, az autógyártók a gazdag országokat szolgálják ki. -
Exian
addikt
Most az új téma az, hogy az elektromos autók helyett/mellett, a normál benzines és dízel autókkal kísérleteznek most állítólag valami szintetikus üzemagyaggal.
Én szerintem a jelenlegi formában az elektromos autók zsákutca/vakvágány, mindaddig, amíg az energitárolás nem tud valami sokkal jobb, hatékonyabb lenni és főleg az előállítása is jobb tudna lenni.
-
a2d2
addikt
válasz
Dluinet #97894 üzenetére
Oh és tényleg, valamiért a PHEV-et dobta ki a google arra hogy "prius 2 kwh" és annak az adatát néztem.
@rnrn:
Én is évekkel ezelőtt kialakítottam az elektromos autó töltőt a kocsibeállónál, aztán végül nem lett belőle semmi. Mitsubishi Outlander PHEV volt akkor még a kiszemelt. Aztán beült az egész család és kiderült hogy kicsi a belseje, meg 7 üléses változat nincs is. -
rnrn
aktív tag
A legnagyobb gond talán az, hogy az ember nemhogy évekre, lassan már hónapokra sem tud előre tervezni. Mint írtam, napelemből flre tudnék tenni pár ezer kWh-ot, így adná magát az e-autó vagy a plug in hibrid. Viszont ahogy észrevettem részben magamon és részben a családon, 40 fölött már messze nem a spórolás áll az első helyen, ráadásul jóval nehezebben köt kompromisszumot, vagy csak vált drasztikusan az ember, mint 20-25 évesen. Szóval lehet, hogy megmarad gondolatcsírának a felvetésem és maradunk a kis benzineseknél.
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat...
-
a2d2
addikt
válasz
Dluinet #97892 üzenetére
Nem, nagy a kasztni ahhoz és kicsi az akksipakk. Balatonról jöttünk most haza ketten a feleségemmel 4,7 körül.
Öt fővel, dugig megpakolva, klímázva + bazi nagy tetőcsomagtartóval örülni fogok ha fentről közelítem az 5 litert. Bár Boszniában végig be kell tartani a 80-as plafont mert végig van kamerázva az út. Meglátjuk.
Közben ránéztem gyorsan: a P2-esben 4.4kWh az akksipakk, a plusban meg csak 1kWh. Ez azért sokat számít Boszniában, a hegyek között, gyakorlatilag szinte megmászod az egész hegyet a lefelé termelt elektromos árammal.
Ez a P+ tényleg csak városban hatásos igazán, oda elég az 1kWh a fékezésekhez, lámpákhoz, Mecsekre fel/le menni, ...
-
a2d2
addikt
Én most örülök nagyon hogy nem a Kia Sorentot választottam. Szerencsére csak egy kósza gondolat volt. A használat jellege miatt (90%-ban rövid távok városon belül) mindenképpen benzines automata jöhetett csak szóba.
1.8-as szívó benzines CVT-s Verso volt a cserealany (9.3-as átlagfogyasztással).
Erre jött ki ez a három opció (7 üléses jöhetett csak szóba):
- Kia Sorento 2.5 szívó benzin automata
- Toyota Proace City 1.3 turbo benzin automata
- Prius+ 1.8 HSD E-CVT (atkinson szívó benzin + kis akksipakk a könyöklő alatt)
A Proace a kis turbó motor miatt el lett vetve, meg igazából maga a márkakereskedés beszélt le róla hogy eszembe ne jusson ezt a Verso-t lecserélni egy ilyenre.
Nézegettem a városi fogyasztásokat, a Versohoz képest a Sorento plusz 3 liter, a Prius+ mínusz három liter. 400Ft-os benzinnel számolva 10 év alatt 2-2 millió a különbség a Versohoz képest. Szóval a Prius+ a Sorentohoz képest már 4 milliót megspórol ami nem kevés pénz. 7-800Ft-os benzinárral számolva a duplája! Az már egy jó használt autó ára.
És valóban simán hozza a 3 liter mínuszt a Prius. Úgy hogy kihagytuk a síelést is (Boszniába járunk, 80-as tempóval) és tavaly is kerülővel mentünk oda-vissza végig autopályán, belső sávban 130-140-150-el nyaralni a Covid miatt ahol nem teljesít olyan jól a HSD.
Most végre megint tudunk Bosznián keresztül menni. Szerintem fogyasztási rekordot fogok döntögetni az autóval, majd lenullázom előtte. -
Engem nem érint. Van 2 jó autónk és még az olcsóbb árammal sem érte volna meg az e-autó csere, olyan felár/extraprofit van rajtuk egyelőre. Majd ha az autógyáraknak is a környezetvédelem lesz a fontos és normális áron árulják, akkor elgondolkozom rajta. De nem kell félnem, hogy ez be fog következni, hiszen itt az eladásnál kell leszedni a sápot. Bár valószínű már töprengenek, hogyan lehetne minél többször szervizbe hívni az e-autókat is.
-
"Nekem mindig is a Bmw i3 rex megoldása volt a legjobb, amikor a fix fordulatszámon pörgő benzinmotor, ahol a legkevesebb a károsanyag kibocsátás, tölti az aksit. Nem tudom ezt miért kellett kiírtani"
Range extender. Nincs ez kiirtva, sem nem tilos, csak gondolom kevéssé éri meg a gyártóknak, de szerintem ha jobban szétnézel, találsz ilyet is, amibe rendelhető (i3-ba is rendelhető feature volt). -
nesa
veterán
Régebben volt a versenyutcában egy légtechnikai + kéményes bolt, nem tudja valaki hova költözött? vagy milyen alternatíva van helyette?
Kellene nekem szigetelt flexibilis légcsatorna + szerelt kéményre ár. -
A benzines és diesel autók kb. 5-7000 alkatrészből épülnek fel, az elektromos autók kb. 800-1000-ből. Ha megszűnik a sima autógyártás, az kb. 10 millió munkahely megszűnését eredményezi Európában. Én ezen okból lehetetlennek tartom, hogy bármely autó, vagy alkatrészgyártással foglalkozó ország ezt majd simán elviseli, hogy ez megszűnjön. Egyébként szinte lehetetlennek tűnik megmondani, mi lenne a helyes irány. Csak két cikket linkelnék északról, akik azért más színvonalon élnek, mint mi: [link] [link]
Azért a norvégoknál is van olyan vélekedés, hogy ténylegesen az éjszaka lehaló hálózat is oka a korlátozásnak, ezt kint élő ismerősöm mondta.
Nekem mindig is a Bmw i3 rex megoldása volt a legjobb, amikor a fix fordulatszámon pörgő benzinmotor, ahol a legkevesebb a károsanyag kibocsátás, tölti az aksit. Nem tudom ezt miért kellett kiírtani a lehetőségek közül, kiváló átmeneti megoldás lett volna és a káposzta is megmarad.
Természetesen a napelemes rendszerrel töltés szuper dolog, de így akkor is csak második autó lehet belőle, mert mondjuk az Alföldön sok sikert egy e-autós körutazáshoz.
Ha már beszélgetünk, gondoltam leírom a véleményem. -
Az igazi Hybrid a Toyota HSD hajtáslánc.
Toyotákban, Fordokban és egyes Suzkira átmatricázott Toyotákban található meg.
Legújabb összehasonlítás
Toyota HSD akkor jó, ha napi 15-20 km-nél kevesebbet, vagy 60km-nél többet hajtasz.
Ha sokat használod napi 20-60km-nél közötti útra, akkor inkább neked egy nagyobb akkumulátoros PHEV-re van szükséged. Esetleg ha nagyon szűk a keret, akkor Opel Ampera
Releváns tapasztalatokért keresd Őz Pál-t
Hivatkozz az FB Prius csoportra, mint pécsi tag. -
rnrn
aktív tag
Van kedvetek beszélgetni kicsit a Plug in Hibrid és az elektromos autózásról? Aktuális a téma, a nyersanyagok, késztermékek és a villany ára is magas, de nekünk pl. van szabad kapacitásunk napelemből (sőt most bővítjük is hamarosan 25%-kal), így jó lehetőség mutatkozik az e-autóra vagy a tölthető hibridre váltásra. Nyilván tapasztalatok érdekelnének... Téli-nyári használat, különböző márkák típusai közötti különbségek, szerviztapasztalatok, ajánlott és kerülendő típusok.
Nem engedném el teljesen a fosszilis tüzelőanyagokat, így valószínűleg egy tisztán elektromos és egy Plug in jármű jelentené a megoldást a jelenlegi két benzinesünk helyére.
Napi szinten 35, ill. 70 km-t mennek az autóink, de előfordul, hogy hosszabb utak is befigyelnek majd (4-500 km).
-
Exian
addikt
Ráadásul úgy emlékszem, hogy csak az egyik slotot tudtam függetleníteni
A másikhoz nem fogadta el a kódot. Szóval mindenhogy tyattyákbe. De mindegy, abban a telefonban pont elegendő az 1db slot, ami tud yettelen kívül mást is.
Hozzátartozik az igazsághoz, hogy az a telefon pont emiatt volt ~15e-vel olcsóbb így, yetteles (feltöltőkártyás) csomagban, mint a gyárilag független DS verziója.
-
-
dunc
nagyúr
eladtam
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Klímára olyan légterelőt láttatok már neten vagy boltban, ami valami ilyen formájú [ fél cső? A klíma a nagyszoba falára került anno és a fallal párhuzamosan el kellene irányítani a levegőt mert szokás szerint abban a helységben ahol van ott túl hideget csinál, a többiben meg meleg van...
Ilyen kínai, oldalról felragasztós állítható terelő lemezt már vettem. Segített, de nem az igazi mert az meg azzal jár, hogy a saját lehűtött levegőjének egy részét is visszaszívja, miközben nem tudja teljesen oldalra irányítani a levegőt.
A B terv, hogy valamiből vágok vagy csinálok, csak jobb lenne gyári. -
-
dunc
nagyúr
Sziasztok vettem apukámnak egy Nokia 1.4 et, de nem jött be neki az okostelefonok világa!
Ezért szeretném eladni, Yettelnél vettem (nem tudom függő-e?) teljesen újszerű, majd 2 év garanciával, oldalnyíló tokkal. (doboz, számla, garancia) ajánlatokat várok rá.
-
Exian
addikt
Tudja valaki, hogy melyik számtech bolt van nyitva ma? Amiket tudtam fejből (cgroup, infolex, bsit, pécsipc, digistar), azok úgy tűnik nincsenek. Viszont nagyon kellene 1db 240-250 Gb SSD még ma. Ha van valakinek új vagy újszerű eladó, az is remek lenne!
-
Exian
addikt
válasz
Bigemperor #97861 üzenetére
Ok, akkor holnap megnézem, mintha raktam volna le múltkor tárolóba egy HDD házikót. USB 2-es, normál asztali gépbe való HDD megy bele. Doboza is meg volt. Csak találjam meg
-
Exian
addikt
válasz
Bigemperor #97859 üzenetére
Ez több kérdést is felvet: 2.5" vagy 3.5" HDD-hez kell, USB 3 kell vagy USB 2 is megfelel?
-
Bigemperor
senior tag
Srácok,hdd keretet keresek külső hdd-nek való használat céljára,lehet több is,ha valakinek van eladó,ne tartsa magában és írjon. Hálás köszönet
-
Lomha 8V
addikt
Köszönöm a válaszokat, esetleg tudtok írni márkát? Mert ahogy nézem a piac el van árasztva ezekkel, de gondolom sok a gagyi.
-
Exian
addikt
válasz
Lomha 8V #97852 üzenetére
Nővéreméknél van ilyesmi beszerelve a mosogató alatt. Nagy családiház, messze van a bojler és gyakorlatilag a konyhában sosem lehetett melegvízet használni, mert nagyon sokára ért oda a bojlertől. Ők csak emiatt raktak ilyet. Amióta van ez a kütyü nekik, pillanatok alatt van forróvíz. Szó szerint forró, múltkor majdnem leforráztam a kezem vele. Persze, nyilván lehet állítani, hogy mennyire forrósítsa a vizet.
-
Lomha 8V
addikt
Használ valaki átfolyós vízmelegítőt? Azon gondolkodom, hogy jó lenne kiváltani a bojlert.
-
válasz
Sir Riccio #97845 üzenetére
Semmi.
Mondjuk nekem olyan volt, hogy elfelejtette átvenni a cuccot, aztán még egyszer kellett küldeni, de fizette azt is
Mondjuk lehet, hogy valaki meg zaklat a vevőd, hogy nem küldte el azt, amit meg se vett tőle@Cpt. Pirk : Fogalmatlanság terjed mindenhol. Fb-n olyanok jönnek régi telefonokra, hogy a fejem fogom.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én most procit meg alaplapot adtam el úgy, hogy az átvétel után eltűntek a vevők. Ráadásul az alaplaposnál azóta is várom az email címét, hogy átküldjem a garipapírt hozzá. Végül is nem nekem fontos...
De ilyesmivel korábban nem találkoztam a PH!-n.
-
Sir Riccio
addikt
válasz
s7evcsenko #97847 üzenetére
Kiírtam a regionális topikba és lett rá érdeklődő illetve Lomha 8V kollléga is jelzett, szóval megoldódik a dolog. A visszapostát meg benyelem aztán így jártam.
-
s7evcsenko
addikt
válasz
Ilyenkor az van, hogy a visszautat te fizeted, ha nem veszi át.
Én minimum a postaköltség dupláját kérem előre, de ha nagyobb értékű cuccról van szó, akkor többet, pont az ilyenek elkerülése miatt...
mert most még várhatsz is, hogy lejárjon a türelmi idő az átvételre (aszem 5 nap) és csak utána küldik vissza, ha addig nem veszi át. -
Lomha 8V
addikt
válasz
Akkor az jön, hogy mégis nekem adod a 2070-et.
Viccen kívül, ha arról van szó, akkor írj priviben és megadom amit Ő ajánlott.
-
Sir Riccio
addikt
Egyébként olyankor mi van ha a kolléga megrendel egy terméket, előre utalja a foxpost árát, én feladom, de aztán felszívódik, nem válaszol, telefont meg kinyomja?
-
a2d2
addikt
Sziasztok!
Eurója nincs valakinek most eladó? -
Exian
addikt
IO.sys és a többiek, akik foglalkoznak hardverrel (is): kellene nekem 1db PCI vagy PCI-E ethernet kártya, mindegy milyen, nem kell gigabit, csak menjen Win10 alatt. Van egy gép, amin megdeglett az intergányolt UTP port és azt kellene pótolnom. Van is egy halom PCI-os hálókártyám, de mint kiderült, annyira régiek, hogy egyiket sem ismerte fel magától a Win10 (csak mint ethernet-vezérlő szerepelnek az eszközkezelőben driver nélkül), de a drivereiket sem fogadja el, amiket letöltöttem hozzájuk (XP-s driverek). Egyszóval kellene egy eladó PCI/PCI-E hálókaresz, amit támogat a Win10 akár magától, akár driverrel.
-
rnrn
aktív tag
Sziasztok! A Harmannál dolgozik v.ki? Köszi!
-
IO.sys
őstag
Teljesen jó a mostani, szögben áll a sérülés, csak bele kell önteni az internetet a szerelődoboz felőli végén. Szerintem egy hegesztéssel megúszom. Nem mindegy, hogy 1 órát cseszködünk vagy elmegy fél nap mire végighúzzák a kábelt az egész lakáson. Meg addig amúgy se engedem el őket, amíg a router azt nem mondja, hogy online.
-
Exian
addikt
válasz
IO.sys #97825 üzenetére
"Attól félek, hogy koaxot akarnak behozni."
Ki? A Digi? Az kizárt, már nem húznak koaxot. Nem is kérhetsz olyat. Kivéve, ahol még nincs optika. De ahol már van, ott eleve megszüntetik/szüntették az UTP+koax kábelezést és optikára cserélik/cserélték, ha kérted, ha nem. Persze lakáson belül a TV-khez koax megy az "all-in-one" routerüktől, aminek mondjuk én örülök, mert már csak a Digi az egyetlen szolgáltató (tudtommal), amelyikhez nem kell külön box minden TV-hez és lehet használni a TV-k saját tunerjét. Mondjuk egyre kevesebbet TV-zünk, lassan ez már alig-alig szempont.
-
Exian
addikt
válasz
IO.sys #97822 üzenetére
Ha nem kell toldozni-foltozni a kábelt, akkor szerintem be tudnak jönni a meglévő kábelen. Csak a megfelelő helyen legyen a vége a lépcsőházban (ha panellakás, akkor a villanyóra szekrényben szokott lenni a dobozka hozzá, legalábbis nálunk ott van az elosztó szerelődoboz, benne a 3 végponttal a szinten lévő 3 lakáshoz).
Egyébként sok lakáshoz végtelenül igénytelenül és főleg nem biztonságos módon vezetik el azt a vékonyka, sérülékeny optikát. Lent a földön simán mindenféle borítás nélkül, ahoz bárki belerút, vagy ha olyan kedve van egy kisollóval elvágja, vagy akár véletlenül takarításkor szétcsócsálják. Tényleg nem értem, hogy egy ~50 centis kis kábelcsatorna olyan nagy téma?!
Van a hálunkban is 1-2 lakás, ahová eskülöm viszek magam csatornát és belerakom nekik, mert nem bírom nézni a földön kígyózó optikát!
-
IO.sys
őstag
3900 az 1000/300 digi net 1 hónapra és most akciós. Hát azé na.
-
UHHH
őstag
Ismét elmondanám, hogy a Vivid jó lehetőség arra, hogy EURód legyen devizában vagy/és valutában, mert még az OTP automatából is lehet kivenni EUR-t mindenféle extra díj nélkül. Akár ezret is per hó. Bővebb infóért privátot írj és küldök meghívót.
-
IO.sys
őstag
válasz
hattrickuser #97814 üzenetére
Mekkora kereskedelmi világváros lettünk
-
Sir Riccio
addikt
Sziasztok! Van itt eladó 2070 SUPER ill. 3060Ti.
-
IO.sys
őstag
Gyerekek, kenyeret kell venni. Csak a tárolása nehézkes.
-
rnrn
aktív tag
Mecsextremben 4 felnőtt mennyi időt tud eltölteni? Hogy érdemes kalkulálni? 2-3 óra?
-
nesa
veterán
Itthon miért nincs ilyen lehetőség?
Én hülye meg időt pazarolva bementem a Telekomhoz hogy kéne külföldre net, de hasonló áron 2Gb volt az ajánlat 3 napra
nem kértem. Mondtam a tündi bündi hercegnőnek a csili vili rozsaszin boltba hogy inkább veszek kint egy kártyát. a kinti kártyavasárlás 5 perc volt, lefotózták a személyimet azt csá, Pécsen 2x ennyit vártam mire szobaállak velem.
Meg a Tihanyi komp árat sem értem, mindig sokalltam de most kipróbáltam egy másikat is, 5 euró és nem húznak még + le személyenként mint a Balatonon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Plus - Yellow - Használt, karcmentes
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest